Vi är långt ifrån jämställda, varken hemma eller på jobbet - och pandemin har backat bandet.
Stiftelsen Allbright rapporterar att coronakrisen har bromsat jämställdhetsarbetet och att listan på bolag utan kvinnor i ledningen växer. Tankesmedjan Ownershift visar att kvinnor bara äger hälften så mycket företag, aktier, mark och fastigheter som män. Pandemin har slagit hårdare mot kvinnor genom ekonomisk kris, skolstängningar och ökat våld i hemmen.
Vi tog hjälp av Fanny Widman som driver podden Fannys förebilder, för att prata om vad vi kan göra åt det här. Fanny, med bakgrund som säljare inom IT och media, startade sin podd i frustration över den ojämställdheten hon själv upplevde.
Samma möjligheter för alla Jämställdhet, säger Fanny, innebär att alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, inte bara om jämn fördelning av kön i arbetslivet och lika lön för lika arbete. Vi ska ha en jämn fördelning av makten i samhället. När vi är jämställda kan vi behandlas och bedömas som individer och inte utifrån kön som det ofta är nu.
Medvetenhet är första steget En nyckel till förändring är att bli medveten om den obalans som finns och vilka uttryck det tar sig runt omkring oss varje dag. Vi har vant oss vid skeva normer och ser inte alltid klart på situationer när kvinnor förminskas i vardagen. Varför pratar vi så ofta om kvinnors utseende och varför upplever vi att kvinnor tar för mycket utrymme när de pratar lika mycket som män?
Kvinnor förminskas - och förminskar Fanny upplever också att många kvinnor ursäktar sig när de tar plats med uttryck som "jag har en liten idé". När hon själv har ställt frågor till sina följare insåg hon att många håller inne med idéer och håller tillbaka sig själva. På frågan varför fick hon svaret "jag vill inte ta för mycket plats".
Våga snacka jämställdhet! Vad ska vi göra då? Vi behöver bli medvetna om hur vi bemöter kvinnor respektive män i vardagen och vi behöver våga prata om det, i alla rum och sammanhang. Jämställdhet borde vara en naturlig del av de samtal vi har på jobbet tycker Fanny. Så vi lär oss att se de skevheter och obalanser som finns.
Blir du nyfiken på att höra hur framgångsrika kvinnor inom politiken och näringslivet har hanterat sexism och orättvisor kan du läsa Fannys bok Det är nog nu, där hon har intervjuat kvinnliga ledare som Amelia Adamo, Hélène Barnekow, Annie Lööf och Ebba Busch.
Vår samarbetspartner Motivation.se har flera artiklar om jämställdhet. Denna vecka har vi valt en som handlar om att jämställdhet handlar om att bestämma sig. Det hoppas vi att ni vill göra i ord och handling!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.