Många av oss balanserar på en tunn lina i vardagen. Vi vill prestera på topp både på arbetet och på fritiden, och kanske gör det också: tills vi går i väggen med en smäll.
Hur kan vi bli hållbara medarbetare i ett arbetsklimat där ord som "driven" och "självgående" står högt på arbetsgivarens önskelistor? Och hur kan arbetsgivaren styra en medarbetare som aldrig tar sig tid för återhämtning?
I avsnitt två intervjuar vi psykologen och organisationskonsulten Fredrik Bengtsson om det här. Han säger att olikheterna behövs i arbetslivet och alla har sitt sätt att bidra: prestationsivrarna och de mer eftertänksamma, de extroverta och de introverta. Men våra olika drivkrafter gör att vi behöver bemötas på olika sätt.
Han liknar ledaren vid en idrottstränare som kan stötta och ge förutsättningar. Men ledarskap räcker inte: medarbetaren måste själv ta ansvar för att reflektera och skapa strukturer som fungerar långsiktigt.
Då kan vi tillsammans skapa en hållbar arbetsmiljö där människor mår bra och håller i längden.
Fredrik Bengtsson menar också att är mitt i ett paradigmskifte som växer fram underifrån: vi börjar mer och mer att efterfråga hållbarhet i alla livets delar. Han ser de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som en möjlighet att stötta den förändringen – och dem ska vi prata mer om i avsnitt tre, den 24 mars.
Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se
/Ann Sofie-Forsmark och Boel Stier.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.