I miljöer som styrs av rädsla för att göra fel är det svårt att må bra. Kreativitet, skapande och fria tankeströmmar behövs för hälsan - och för lönsamheten.
Ta en titt på ett dagis. Där flödar kreativiteten. Men vad händer sen? På många arbetsplatser finns det inget utrymme för kreativitet och skapande, säger Erik Hemmingsson, högskolelektor i idrottsvetenskap med inriktning folkhälsa på GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Han menar att det beror på en bestraffande kultur där vi bara ser till logiska och analytiska värden. Men det behöver vi komma bort ifrån, både i skolan och på arbetsplatsen.
Det hänger på ledarskapetFör att människor ska blomma ut, våga vara personliga och kunna tänka kreativt, krävs en tillåtande attityd där man får vädra idéer och åsikter, och där det är naturligt att prova saker och ibland misslyckas. Chefer och ledare sätter tonen genom att visa att de är mänskliga och inte bara prestationsmaskiner.
Visst kan det verka läskigt, för någonstans är har ju ändå de flesta organisationer mätbara verksamhets- och prestationsmål. Där man kanske har en förväntan om vad som ska göras och hur. Det kanske kan låta som att man släpper kontrollen om man ska ägna tid till lekfullhet helt plötsligt, kommer det ta oss mot målet?
Ja, menar Erik. Och kopplar åter till dagis där man ju faktiskt får städa upp efter den kreativa fasen. Allt har sin plats, både kreativt skapande och struktur.
Kreativitet skapar mod och vice versa Ledarskapet är viktigt för att det ger förutsättningarna men lika viktigt är att vi som individer inser vårt ansvar i att skapa förutsättningar för vår kreativitet. Det handlar om att våga lita på sin inre röst och att hitta mod att förändra det vi kan runt omkring oss.
Välkomna att lyssna på ett lite friare och mer lekfullt samtal än vanligt!
Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.