100 avsnitt • Längd: 45 min • Veckovis: Onsdag
Ett podcast om med ofiltrerade intervjuer om undergroundscenen för tung, extrem rock.
The podcast Heavy Underground se is created by Heavy Underground. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vi snackar power violence med Göteborgsbandet Tjuvkoppla. Oskar, Johan och Sanne gör Magnus sällskap i podden den här gången för att snacka genrebeteckningar, längre låtar, gitarrsolon, charterkapitalism, Flyktsoda, bandliv, PV-scenen, roliga spelningar och mycket mer.
"Charter hela året" köper ni här
"Filmer för blinda" heter Järnbörds andra fullängdare och Dan, Jocke och Anders gästar podden för att prata med Magnus om den, om hur man håller sig aktuell med ovanliga format, humor, texter, om vikten av bra mix och master, grindcore, Björn Afzelius, om att mogna, om att inte mogna, om förra skivan och mycket mer.
Är du musiknörd som älskar punk, metal och hårdrock? Perfekt, nu finns spelet Spela Snabbare som utvecklats av Johan Sundberg och Larsa Carlsson. Ett sällskapsspel helt enkelt som är både allmänbildande och roligt att spela samtidigt som man kommer att få prata om musik en hel kväll. Och finns det något bättre än det?
I podden pratas det om: att utveckla spel, att gå från tanke till verkstad, testspelande, att klippa egna spelkort, hitta partners, hur man väljer artister och låtar och om varför det är roligt att spela ett spel runt ett bord.
Spelet kan du bland annat beställa fån Bengans.se.
I 10 avsnitt har Magnus och Misha pratat om klassiska plattor från året 1994. Och som traditionen bjuder så kommer här bonusavsnittet om 1994 där de pratar om en hel massa skivor som också förtjänar ett omnämnande.
Poddmakaren själv tar till ordet och säger tack till alla som varit med under året och till alla som gjort det möjligt. Dessutom får ni några tanker om vad som kan komma att hände nästa år i podcasten.
Återigen samlas de mäktiga recensenterna på heavyunuderground.se för att prata om vilka skivor som gjort störst avtryck under året som gått. Som vanligt spretar det på ett underbart sätt när Anders Bergström, Ylva Sjöstrand, Emil Gustavsson och Magnus gör sin sammanfattning. Eller vad sägs om Retribution, Mob 47, Tribulation, Vanhelgd, Strevellna, Kriegshög, Xion, Hellbutcher, Thåström, Nerverna och Nestor i en och samma årssammanställning? Bara i Heavy Undergrounds årssammanställning säger vi. Alla upptäcker något nytt under det här samtalet. Och det är det som gör musik så fantastiskt!
Magnus och Misha tar sig an den sista plattan från året 1994. En debut som pekar mot en kommande tid och som var ett uppror mot upproret på ett sätt. Misha har ett något hjärtligare förhållande till skivan än Magnus. De pratar också om sjusträngade gitarrer, utomhusinspelningar, besvärliga producenter, psykisk ohälsa och mycket annat som ryms i den här skivan.
Delvis skapad ur spillrorna av Orochen och delvis skapat ur en fin musikalisk vänskap så har Emil Gustavsson och Otto Nilsson begett sig ut på en musikalisk resa med Citizend. Det är svårt att beskriva musiken på den kommande EP:n "The Spiral" (som ges ut av fina Majestic Mountain Records) men här finns både mörk americana, Alice In Chains-doftande riff och spröda vackra pianon. Och musiken målar upp en berättelse om ett helt liv som levs på bara fem låtar.
Otto och Emil berättar för Magnus hur de träffades, vad som fick dem att börja skapa tillsammans och vad det är de vill upptäcka med sin musik.
Heavy Undergrounds podcast har också fått den stora äran att få bjuda på premiären av EP:ns öppningsspår "The beginning" i slutet av avsnittet.
Jojje från Introspektivet gästar återigen podden och han och Magnus pratar om textens betydelse. Utgångspunkten är bådas favoriter Joakim Thåström och Nick Cave vars texter betytt mycket för båda. Det blir ett samtal om gränsen mellan det privata och personliga och det allmänna, om processen, om att alltid vara på väg, om tröst, om ilska och sorg, om åldrande om Leonard Cohen och Bruno K Öijer och tusen andra trådar. Och till slut landar samtalet i Introspektivets kommande skiva som släpps någon gång under 2025.
När det legendariska punkbandet Attentat genom Punked Up Fridays försorg dök upp i Västerås begav sig Heavy Underground dit för att intervjua bandet. Det blev ett samtal om punken 1978 fram till idag, om punkens ideal, om motstånd, anfall, solidaritet, klassförräderi, outsiders, självförtroende och framtiden när Larry, Jönsson, Noel och Paddan sätter sig ner och pratar med Magnus om Attentat.
Ni hör också exakt 57 sekunder från spelningen i Västerås under intervjun.
Corrosion Of Conformity är ett band som under 80- och första halvan av 90-talet befann sig i en ständig utveckling. Bandet gick från rå hardcorepunk till 70-talsinspirerad stonerrock och 1994 kom "Deliverence" som är skivan som fastställde COC:s sound och popularitet fram till idag.
Magnus och Misha talar om det, om att göra allting med själ och hjärta, bekymmerslösa medlemsbyten, politiska texter, naturlig tyngd, stora turnéer, integritet och mycket mer. Dessutom berättar Magnus om hur han hamnade i baksätet på en turnébuss med bandets basist Mike Dean.
Svempa Alveving tar sig ett långt snack med Joachim Lyngfelt som dels hörs i Crawl men också i Övervåld som det här samtalet kretsar mest kring. Övervåld har släppt en ep tidigare i år och har ny musik klar att släppas när som helst.
Lyssna på ep:n "Våldsbejakande extremism" här: https://overvald.bandcamp.com/album/v-ldsbejakande-extremism
Vi beger oss till Linköping som på senare tid fått mycket välförtjänst uppmärksamhet för sin hardcorescen. Och det är ett av de klassiska banden från just den scenen vi pratar om i veckans podcast. Vi mötte upp med Errol från First In Line i deras replokal i centrala stan och pratade om bandets historia, punk och hardcore, scenen på 90-talet, Linköping då och nu, den nya generationens hardcoreband och mycket mer.
Har du någonsin funderat på varför du samlar på skivor? Veronica Skrimsjö på The Liverpool Institute for Performing Arts har forskat på ämnet och kommit fram till en hel del intressanta slutsatser. Magnus och Veronica pratar om drivkrafter, vilka som samlar, om skivindustrin, format, könstillhörighet, förändrade köpbeteenden, det digitala och mycket mer.
Sofia Bergström skriver om hård musik i landets största kvällstidning Aftonbladet. Där skriver hon om de största banden men tipsar även väldigt ofta om mindre undergroundband i sina krönikor. Dessutom är hon författare av barnböcker som bland annat handlar om äckliga saker och hemska sjukdomar.
I det här avsnittet pratar Sofia med Magnus om kärleken till musiken, om att skriva om musik, om att skriva böcker, om att vara en makthavare, hur hon började skriva, om hur man skriver en recension, reaktionerna på vad hon skriver och mycket mer. Ett väldigt intressant och inspirerande prat.
Vi beger oss bort från den stenhårda rocken och ut på djupt okänt vatten. Eller kanske ändå inte. För är det någon skiva som manifesterar 90-talets experimentlusta och genreblandning så är det Beastie Boys "Ill communication". Här möts hiphop, hardcore, funk, psykedelia, jazz och tusen andra saker på en och samma gång. En smältdegel av all musik som filtreras genom Ad-Rock, Mike D och MCA. Tre vita snubbar från Brooklyn som gjorde hiphop på sitt eget sätt. Magnus och Misha låter sig översköljas av musik som inte går att värja sig emot.
Anders Carlborg är avsnittets gäst och han berättar om dokumentärfilmen "ÖS - Linköping Hardcore" som han har gjort. Det blir ett samtal om staden Linköping, punk och hardcore, Skylten, DIY, hur man gör en film, 90-talet, dagens scen i Linköping, Knifven, podcasting och mycket annat.
Den 10 september ägde In The Loving Memory Of You rum på Monument i Göteborg. Heavy Underground var där. I detta avsnitt får ni först höra ett samtal mellan Magnus Tannergren, Svempa Alveving och Anders Bergström från redaktionen som får sällskap av Andreas Jarl från Ritualen Podcast som pratar om vad musik kan betyda i livet och om initiativet som Suicide Records tagit för att uppmärksamma psykisk ohälsa och självmord.
I avsnittets andra halva möter ni Kristoffer Åström (Fireside) Erik (M:40) och Per Stålberg (Division Of Laura Lee mfl) backstage på Monument under Besvärjelsens spelning. Det blir ett samtal om egna upplevelser av förluster och eget mående. Ett fint samtal om jobbiga saker.
Ni hör också Suicide Records Roger Anderssons inledningstal på kvällen.
Mår du dåligt ska du söka hjälp. Det finns massor med hjälp att få från till exempel 1177.se. Du kan alltid prata med en vän. Hjälp finns alltid att få. Och märker du att någon verkar må dåligt våga fråga den enkla frågan "Hur mår du?". Det kan rädda liv.
Nu släpps årets kanske viktigaste skiva. Samlingsskivan "In the loving memory of you" släpps av Suicide Records för att samla in pengar till Suicide Zeros arbete mot självmord. 16 nyskrivna låtar endast för detta projekt av lika många band hittar man på denna dubbelvinyl. Magnus Och Svempa går igenom varje låt och pratar dessutom om det här viktiga ämnet och vad musik och gemenskapen den skapar kan göra för skillnad.
Mår du dåligt så vill vi att du söker hjälp. Prata med en vän eller någon annan i din närhet. Och sök hjälp. Du hittar kontakter via 1177.se. Det är inte pinsamt att prata om hur man mår och vad man tänker på.
Köp skivan för att bidra. Du hittar den här: https://www.suiciderecords.se/album/in-the-loving-memory-of-you-time-will-heal/
Magnus och Misha pratar om Machine Heads stenhårda debut “Burn my eyes”. En skiva som tog 80-talsthrashen från The Bay Area rakt in i 90-talet och stöpte om det till någonting som än idag låter hårdare och argare än mycket annat. Ljudbilden var större, riffen hårdare, texterna råare och trummisen slog de flesta med häpnad. Dessutom vet alla nu hur frihet låter.
Om detta och mycket mer handlar det här klassikeravsnittet om.
Magnus och Svempa sätter sig ner och pratar om vilka skivor de köpt på senaste tiden. Dessutom sätter de tänderna i Hatchends debutplatta "Summer of 69" och fördjupar sig i den. Och så avslutar de med att diskutera varför man köper gigantiska boxar med musik. Musiknörderi när det är som bäst med andra ord.
Det började som närradioprogrammet Into The Void som blev en podcast som blev Heavy Underground. Den 24 augusti markerar tioårsdagen för den första uppladdningen av en podcast. Så hur firar man det? Grundaren och chefredaktören Magnus Tannergren satte sig ner och sammanfattade några tankar på 10 minuter kring de senaste tio årens poddande och vad det har betytt för honom.
Hur kan man använda kreativitet och skapande för att må bättre när man egentligen inte alls mår bra? Om det pratar Magnus med Michael Berdan i Uniform som snart släpper skivan "American Standard". En skiva som tar med lyssnaren på en resa in i psyket på någon som lider av bulemi och mental ohälsa. Och den personen är just Michael Berdan. Samtalet handlar dock mest om hur kreativitet är en positiv kraft i livet.
Mår du dåligt ska du söka hjälp. Du hittar den på 1177.se. Och prata med någon som du känner förtroende för om du har en sådan person i ditt liv. Hjälp finns alltid att få.
Bödel heter ett nytt band som levererar d-takt och hardcorepunk. Varken mer eller mindre. Med debutsläppet "Välkommen till avrättningen" visar de vad som händer när man kombinerar veterankraft med ungdomlig ilska.
Vad gör man om punkarna som arrangerar spelningar i stan börjar bli för gamla? Jo man startar en festival för unga punkare. Det är vad Ung & Punk gör; arrangerar en påhängsfestival till Örebro Punkfest i oktober som är gratis och drogfri. För unga av unga. Magnus tar ett snack med killarna bakom det hela.
Ung & Punk hittar du på sociala medier.
I en replokal i centrala Västerås huserar ett av landets intressantaste hardcoreband. Eller det är kanske inte hardcore utan death metal. Eller är det både och? Vi reder ut det när Magnus beger sig ner i källaren för att träffa fyra av fem medlemmar i bandet vars liveframträdanden brukar orsaka både krossat glas och blodvite.
Bandets hittills enda demo hittar ni här: https://aakrecords.bandcamp.com/album/demo-2022
Den 23 - 25 augusti inträffar Malmö Massacre igen. Med band som Napalm Death, Paradise Lost, Marduk, Skitsystem, Mob 47, Black Birch och Child med flera på årets lineup så talar allt för att det återigen blir en magisk helg på Plan B.
Magnus pratar med Elis och Larzon som är de två huvudmännen för årets massaker om hur tankarna har gått kring detta års festival och om festivalens historia och framtid.
Biljetter i alla valörer finns på www.malmomassacre.com
Magnus och Misha tar sig an en skiva och ett band som helt saknar myter, olyckliga uppväxter, skilsmässor, droger eller skandaler men som ändå lade grunden för mycket av den alternativa rock som skulle komma några år senare. Helmets skiva "Betty" var skivan som gjorde tvärtom än vad alla förväntade sig och kanske är det först nu 30 år senare som vi kan förstå dess betydelse och storhet.
Stöd det vi gör på www.patreon.com/heavyunderground
Den 1 - 3 augusti arrangeras Fragile Mountain Punk Festival igen och Magnus tar ett snack med två av de pratglada arrangörerna Alexandra och Charlie om hur det är att arrangera en festival. Det blir blir snack om bandbokningar, tillståndsansökningar, fakturafrågor, logistik, väder och vind, matservering, go stämning och om varför man gör detta om och om igen.
Köp biljett till festivalen här: www.fragilemountain.rocks
Heavy Underground åkte till Krylbo Mangel för tredje året i rad och spelade in livepodd för andra året i rad. Denna gång några reflektioner från Magnus och Svempa om tio år i poddsfären och så sätter vi oss ner med Ingemar från No Fun At All, Forsberg från Puffball och Emil som arrangerar festivalen och pratar om hur just festivaler påverkar människor som gillar musik, minnen från 30 år i bandsvängen, låg- och högintensiva band, om att ändra dynamiken, bruksortsfyllor och om vikten av att andas plus annat roligt.
Stöd Heavy Underground på www.pateron.com/heavyunuderground
Heavy Undergrounds recensenter, även kända som Curators Of Taste, har samlats i podden för att diskutera första halvan av musikåret 2024. En blandad kompott ska det visa sig där Ylva Sjöstrand, Anders Bergström och Emil Gustavsson tillsammans med Magnus Tannergren frågar sig lite när det ska lyfta egentligen.
Men det finns ju massor av musik att prata om som till exempel Hellbutcher, Gatecreeper, Sodakill, Nestor, Harvestman, Envig, Skraeckoedlan, Big Special, Child, Böset, Slan och Young Acid bland annat.
Stöd Heavy Underground på www.pateron.com/heavyunuderground
Hellbutcher är en livs levande legend på den svenska metalscenen sedan många år tillbaka. Säg "Nifelheim" och många nitförsedda metalheads får något fuktigt i ögat. Nu gästar han Heavy Undergrounds podcast med ett eget band som bär hans namn och pratar hårdrock med Svempa Alveving så som bara Hellbutcher och Svempa kan prata om det.
Stöd Heavy Underground. www.patreon.com/heavyunderground
Sodakill pratar med Magnus om de två EP:s som de släppte i våras, om inspirationer, hur kul det är att ha ett band, hur man hittar varandra, längtan efter att trängas i en minivan i Tyskland, om hur man hittar sitt sound, hur låtskrivarprocesser uppstår och var de är på väg i framtiden.
Allt detta och lite till i sin första poddintervju någonsin. Det här vill ni inte missa!
Sidestep är en av den svenska hardcorescenens starkast lysande stjärnor just nu. Göteborgarna har under våren släppt en demo och snart kommer även en ny fullängdare. Svempa Alveving tog ett snack med John från bandet om det och mycket annat.
Vi snackar om Stone Temple Pilots skiva “Purple” i det här klassikeravsnittet. Misha har inte släppt skivan sedan 1994. Magnus har knappt ägnat den en tanke sedan dess. Men som vanligt händer det märkliga grejer när man lyssnar igen och sedan pratar om det. Vad som händer får ni höra om ni lyssnar.
Stöd Heavy Underground via www.patreon.com/heavyunderground
Nestor är bandet som tar tillbaka 80-talets hårdrock på fullt allvar. Med stolthet gör de musik som låter som om den kom från 1989 och det är omöjligt att värja sig mot musik som är gjort med så stort hjärta och själ. Svempa Alveving tog ett snack med bandets sångare Tobias Gustavsson i det här avsnittet av podden inför släppet av skivan "Teenage rebel".
För tredje året i rad så går Krylbo Mangel av stapeln den 29 juni på Torp utanför Krylbo och vi tar ett snack med Emil Lantz som är festivalgeneral om årets line up. Som i år drar lite mer åt punken men som också bjuder på riktigt stenhård metal. Något för alla helt enkelt. Dessutom kommer du att kunna träffa stora delar av Heavy Undergrounds crew på plats. Bara det är ju värt entrébiljetten eller hur?
Biljetter köper du här: https://torp.club/event/krylbomangel-2024/
Med en historia som omfattar både Entombed och Carnage så är Johnny Dordevič onekligen en intressant person i den svenska dödsmetallhistorien. Svempa Alveving ville ta reda på mer om honom och här får ni resultatet. En timmes samtal blev det som handlar om musik men också om så mycket annat.
Stöd Heavy Underground!
www.patreon.com/heavyunderground
Är man uppväxt under 70- och 80-talet så infinner sig nog en bekant känsla i kroppen när man hör Missiles. Det andas neon och kallt krig. Kärnvapenhotet är påtagligt i folkhemmet som blir kallare och kallare. Missiles musik låter som en korsning mellan Imperiet, Depeche Mode och Sisters Of Mercy och känns ungefär som omslaget till debutskivan "Weaponize tomorrow" ser ut.
Missiles är gäster i det här avsnittet och vi pratar om inspirationer, 80-talet, om varför det låter som det gör och mycket annat.
Stöd Heavy Underground med 25 spänn i månaden via Patreon: www.patreon.com/heavyunderground
Magnus och Misha, poddsveriges svar på Beavis & Butt-Head, ägnar sig åt en timmes ogenerad dyrkan av Henry Rollins. Utgångspunkten är Rollins Bands platta “Weight”. En skiva som Magnus ständigt återkommer till men som Misha inte är säker på att han gillar egentligen förutom en låt. Men det som verkligen fascinerar dem båda är renässansmannen Henry Rollins som med sin musik, sitt skrivande, spoken word och allt annat han tagit sig för gjort honom till en av vår tids stora undergroundikoner.
Stöd Heavy Underground på www.patreon.com/heavyunderground
Anders Carlström är lite av en doldis. Men han har spelat med band som Lingua, Come Sleep, The Isolation Process och många fler band på den svenska undergroundscenen.
Nu är han aktuell med ett nytt projekt. Ett band utan ambitioner påstår han själv och så är det kanske med Big Brute men faktum är att skivan “And then there were two” är ett av årets intressantaste släpp.
Magnus och Anders pratar om Big Brute men också om hans roll i olika band, om musik, varför man spelar och mycket annat.
Stöd Heavy Underground via www.patreon.com/heavyunderground
Crawl är tillbaka med ännu en HM2-dyrkande dödsmässa som heter "Altar of disgust". Svempa samtalar om den och mycket mer i det här avsnittet av podcasten.
Stöd Heavy Underground på Patreon om du gillar vad vi gör: www.patreon.com/heavyunderground
Saturnalia Temple är aktuella med skivan "Paradigm Call" och Svempa ringde upp bandets grundare Tommie Eriksson för att prata om den, bandet och mycket mer.
Gillar du vad vi gör? Stöd Heavy Underground på Patreon:
https://www.patreon.com/heavyunderground
Det händer något i Västerås. Varje fredag under vintern och våren kan man se minst två band spel som kommer från undergroundscenen. Dessutom kommer Västerås Doomfest och Bulgasal Metal Fest att äga rum under sommaren. Vad är det som händer egentligen?
Heavy Underground bjöd in folket bakom PAFF - Punk And Fest Farm som arrar spelningar varje fredag i källaren på O'Learys i Västerås. 32 band blir det totalt under vårsäsongen och planer smids redan för hösten. Daniel, Marie och Mikael gästar Magnus för att berätta mer om det och om varför de älskar punk och livemusik så så mycket att de är beredda att offra sena fredagskvällar en gång i veckan på det.
Magnus och Misha tar sig an det svåra avsnittet om Pantera och deras klassiska platta "Far beyond driven". Onekligen en platta som har tyngd, driv och mörker och som gjorde ett outplånligt intryck när den kom. Men med tiden har skivan åldrats ganska dåligt om man lyssnar på texterna och följer bandets historia med knark, splittring, mord och uselt omdöme.
Men skivan finns ju ändå där och det pratas om hungriga band, glam metal, riff, mer riff, Rex Brown, trummor, 90-talets svärta, groove metal, "återföreningar" och väldigt mycket annat.
Malsten är tillbaka med albumet "The Haunting of Silvåkra Mill - Rites of Passage" som tar oss vidare ner i den mörka doom som bandet påbörjade med debuten.
Svempa tar ett samtal med bandet om detta och mycket mer.
Robban Becirovic är en av den svenska undergroundscenens viktigaste personer i och med Close Up Magazine som fanns mellan åren 1991 och 2019. Men flera år innan det gjorde Robban närradio och arrangerade spelningar i Norrköping och var redan då en del av scenen. Det var också Robban som gav Magnus chansen att skriva i Close Up för ungefär 20 år sedan.
Nu möts de båda i ett poddavsnitt där Robban ofiltrerat berättar om vägen till att starta en tidning via närradioprogram och konserter, om hur det var att driva tidningen under alla år, vad som varit svårast och roligast, om hur man skriver, vilka intervjuer som varit svårast att få till och om sorgen efter nedläggningen. Men det handlar också om stoltheten över vad han gjort och vad han gör idag. Ett avsnitt där cirklar sluts för både poddaren och poddgästen.
---
Stöd Heavy Undergrounds insamling till Suicide Zeros arbete:
https://egeninsamling.suicidezero.se/fundraisers/heavy-undergrounds-insamling-till-suicide-zero
Långfinger från Göteborg är nu aktuella med skivan "Pendulum" och nu är de gäster i podden. Där pratar de bland annat om skivan med Svempa men också om mycket annat. Så som det brukar vara i Heavy Undergrounds podcast.
Emille de Blanche (sång och bas) och Nikolay Evdokimov (gitarr, synth och beats) utgör Ghlow som nu släpper sin nya skiva "Levitate". En magisk blandning av alternativrock och elektronisk musik.
Svempa stämde träff med duon för att prata mer om den och allt annat som rör Ghlow.
Med självbiografiska texter som har känslorna blottade och med nedtonad musik gör sig Kapten Grå till uttolkare av en tid då 70-talisterna växte upp. Uttrycket är långt ifrån det han gör annars i Lastkaj 14. Eller kanske inte. Det är bara på ett annat sätt.
Nu gästar han podden och pratar med Magnus om att växa upp i en liten stad i Dalarna, om att hitta musiken och banden, om att börja spela själv och om sin senaste platta "Den lille kemisten".
Ljudet är lite stökigt men det beror enbart på ett nätverksfel i studion som inte upptäcktes förrän efter inspelningen. Ni får koncentrera er och lyssna noga. Det är det värt.
Magnus och Misha tar sig an Nine Inch Nails mästerverk "The Downwards Spiral" och gräver ner sig i ljudlandskap, samplingar, inspelningsmyter, mental misär, Trent Reznor, genreblandningar, kroppsvätskor, knark, Johnny Cash vs Glenn Danzig och mycket mycket mer som rör en av 1994 års absolut viktigaste skivor.
Morbid Saint har en 40 år lång historia och gjorde sig ett namn redan på 80-talet genom sin kombination av death metal och thrash metal. Nu är bandet aktuella med sin tredje fullängdare "Swallowed by hell" och Svempa tog ett snack med gitarristen Jay Visser om den och mycket annat.
Pat Splat, eller Patrik Sporrong som han egentligen heter, är gäst i podden för att prata om F.K.Ü och nya plattan "The horror and the metal". Det blir snack om bandets historia, inspelningsprocesser, den nya generationens thrashband, S.O.D:s perfekta gitarrljud och mycket mer.
Mosh!
Haystacks historia börjar redan på 90-talet och nu är bandet åter aktuella med en ny skiva som är den andra efter återaktiveringen 2019. "Doomsday goes away" heter den nya skivan och Svempa Alveving åkte hem till bandets huvudman Uffe Cederlund för att prata om den och mycket mer.
Stöd Heavy Undergrounds insamling till Suicide Zeros arbete med folkbildning kring frågor om psykisk ohälsa och självmord. Mer info finns här
Den 9 februari släpper Kungens Män skivan "För samtida djur 1" (recension på www.heavyunderground.se). En skiva som inte låter som någonting annat och som omdefinierar din uppfattning om vad rockmusik är.
Svempa Alveving satte sig ner och pratade om den nya skivan och mycket annat med Micke och Gustav från bandet.
Året är 2024 vilket innebär att Heavy Undergrounds klassikerserie nu tar sig an musikåret 1994 som av många är utnämnt till det bästa musikåret någonsin. Och det är ju inte svårt att förstå när den första skivan som Magnus och Misha tar sig an är Soundgardens "Superunknown".
Och förutom djupdykningar i medlemmarnas personligheter, den lokala musikscenen i Seattle, hur folk möts, framgångens pris, mörker, musikalisk utveckling och mycket mer så förklarar även Misha för Magnus hur olika stämningar av gitarrer och märkliga trumtakter gör den här skivan så fantastisk.
Alla vet hur Slayer låter. Fram till nu. För Slower som består av Bob Balch (Fu Manchu), Amy Barrysmith (Year of the Cobra), Laura Pleasants (Kylesa), Peder Bergstrand (Lowrider), Scott Reeder (Kyuss) och Esben Willems (Monolord) omdefinierar nu hur Slayer kan låta. Vi har pratat med Esben Willems om detta som har skött trummandet och producerandet av skivan som visar upp musiken som Slayer gjorde på ett nytt spännande sätt.
Lucifer släpper sitt femte album som i vanlig ordning heter vad det är. Alltså "V". Svempa Alveving har träffat både sångerskan Johanna Sadonis och trummisen Nicke Andersson för att prata om vad som inspirerar dem, soundet på skivan, arbetsrelationer och mycket mer.
Magnus och Ylva pratar om musik de lyssnar på för tillfället. Det blir en hel del thrash metal, lite döds och noiserock och lite Slayer fast på ett annat sätt. Musiken vi pratar om kommer från FKÜ, Enforced, Hellripper, Haystack, Xion, Slower, Crawl och Lucifer. Dessutom snackar vi om skivmässor som muterar och hur snälla punkare egentligen är.
Stöd Heavy Undergrounds insamling till Suicide Zeros arbete för att folkbilda om psykisk ohälsa och självmord. Mår du själv dåligt? Sök hjälp via 1177 och är det akut ring 112.
Den svenska thrashen lever och frodas. Det är Xion från Borlänge beviset på. Det unga bandet släpper nu debuten "Between shadows and gods" och pratar om skivan, om musikstaden Borlänge, replokalens betydelse, vad man lär sig av att spela in i en studio, bandets betydelse i vardagen och mycket mer.
Heavy Underground fyller 10 år i år och vill att fler ska göra det. Därför stödjer vi Suicide Zeros arbete med folkbildning och forskning kring psykisk ohälsa och självmord.
Sök hjälp om du mår dåligt. Kontakter finns via 1177.se och är det akut ring 112.
Svempa kopplar upp sig mot Gnesta och Katrineholm för att prata med Eyes Of The Oak som är aktuella med skivan "The Stone Vortex".
---
Heavy Underground fyller 10 år i år och vill att fler ska göra det. Därför stödjer vi Suicide Zeros arbete med folkbildning och forskning kring psykisk ohälsa och självmord.
Sök hjälp om du mår dåligt. Kontakter finns via 1177.se och är det akut ring 112.
I årets första podcast pratar Magnus om Heavy Undergrounds insamling för Suicide Zero och om varför vi gör den.
Du kan bidra till insamlingen här
Sen checkar Svempa, som nu gör comeback som stadig medarbetare i podden, läget med Alastor backstage på Gamla Enskede Bryggeri i en intressant men aningen bullrig intervju. Så lyssna noga.
Vi måste prata mer om Levellers! Det är både Magnus och Inge Johansson (Gatuplan, The (International) Noise Conspiracy m.fl.) överens om och därför bestämde de sig för att göra just det. Och här är resultatet. En dryg timmes samtal om ett av 90-talets viktigaste band inspelat med hjälp av rökelse och tedrickande för att komma in i den där riktiga batik- och dreadlockalternativa 90-talskänslan som Levellers har.
Det blev ett snack om ett band som inte ville vara som alla andra men som tilltalar så många att de slog stort, om att Umeå var en Levellersfri zon 1997, om “knarkskandaler”, om politik, om konsekvensen av Margaret Thatcher, om DIY, om att bestämma sig för att spela ihop resten av livet och mycket annat. Och så berättar Inge om varför medlemmarna i Levellers känner igen honom.
Magnus och Misha försöker sammanfatta 10 avsnitt om tio skivor från 1993. Har de upptäck något nytt? Har de ändrat uppfattning om något? Vilket avsnitt var lättast att göra? Dessutom passar de på att prata om ytterligare fyra plattor med Teddybears Sthlm, Tool, PJ Harvey och De Lyckliga Kompisarna som inte riktigt kom med men som ändå förtjänar ett hedersomnämnande.
Magnus får sällskap av Heavy Undergrounds recensenter Emil Gustavsson, Ylva Sjöstrand och Anders Bergström för att tala om musikåret 2023. Och vilket år det var! Många skivstips ges och en hel del minnen från spelningar under året återges.
"Vid vägs ände" heter skivan som Oro släpper den 1 december. Bandet som föddes någonstans i närheten av Kilsbergen och som spelar musik som är minst lika tung som berget som stenen i berget.
Svempa Alveving har intervjuat bandet och vi får även ett smakprov med benäget tillstånd av bandet i form av låten "Treriksröset".
Magnus och Misha tar hjälp av Martin Dunelind (känd från poddserien Just One Fix) i det sista ordinarie klassikeravsnittet om 1993 för att reda ut varför Quicksands platta "Slip" är en sådan viktig skiva. Det blir heta diskussioner, äkta känslor, gripande historier ur verkligheten och prat om varför musiken är så viktigt.
Magnus och Emil nördar ner sig i diverse ny musik som kanske är lite utanför den ordinarie boxen men som ändå har sin plats i den tunga underjordiska scenen. Det pratas om David Eugene Edwards, Nicole Sabouné, Ossler, Nicka Cave och The Birthday Party om att gå på minst en livespelning i veckan i resten av sitt liv, Göteborg, livescenens överlevnad och mycket mer.
Den 30 november släpper Ett Dödens Maskineri "Kulturkriget" bandets gitarrist och sångare Daniel Garpebring är gäst i podden för att berätta om var den skivan kommer ifrån, det svåra med att göra en uppföljare, hur allting blev efter debuten "Det svenska hatet", Suicide Records, livespelningar, nervositet och sakernas tillstånd.
"Kulturkriget" recenseras hela fyra gånger på www.heavyunderground.se.
I det här avsnittet av Heavy Underground så tar sig Svempa till Jakobsberg för att träffa Imperishable. Det blir snack om death metal och mycket annat.
I det här avsnittet av Heavy Underground så gör vi en liten resa utanför landets gränser och träffar Great Falls från Seattle. Tidigare i höstas släpte de den fantastiska skivan #Objects Without Pain# på alltid bästa Neurot Recordnings. Det är omöjligt att motstå den kärva och ångestladdade hardcore som bandet levererar så när vi fick chansen att ha med dem i podden tog vi dem.
Och vi det är Magnus Tannergren som producerar Heavy Underground och intervjuar den här gången gör Svempa Alveving som förutom att han tillhör redaktionen gör Cries From The Underworld på Youtube.
Ett avsnitt om den svåra andra plattan. Särskilt om debuten var ett monumentalt genombrott. Magnus och Misha pratar om Pearl Jams skiva "Vs" som präglades av våndan att skriva en ny skiva, Eddie Vedders ovilja att vara berömd, om att göra det så obekvämt som möjligt, vägra följa skivbolagets önskningar. Men också om att hitta sitt riktiga sound och bli ett band på riktigt.
Avsnittet är som vanligt lika faktaspäckat som fullt av gissningar och spekulationer om allas vårt favoritband Pearl Jam.
Vi checkar in läget med Signo Rojo i det här avsnittet där Svempa Alveving pratar med Pontus och Ola om vad som händer just nu med bandet.
Med släppet "Even Without Those We Have Lost, The World Still Relentlessly Turns" så bevisar Fox Womb att deras hardcore är intressantare än mycket annat just nu på den svenska hc-scenen. Hur gick det till? Simon som sköter sången i Fox Womb pratar om det och mycket annat i det här avsnittet.
Vad händer om man tar en historiedoktorand och en kulturvetare från Linköpings universitet och sätter dom i samma poddavsnitt för att prata om en bok doktoranden skrivit? Svaret får du här. David Andersson är historikern som också är punkare som skrivit och sammanställt ett mastodontverk om svensk råpunk på 80-talet. Resultatet blev "Råpunk - The birth of swedish hardcore, 1981-1989" som finns ute nu fylld med texter och framförallt bildmaterial som ger en unik inblick i en musikrörelse som gett eko i hela världen. Magnus och David pratar om hur man samlar material, det svenska 80-talet, kallt krig, att se patchar på skumma platser, punk som drivkraft, om att vara samlare, fanzines, forskning och mycket mer.
Heavy Undergrounds whiskeyälskande recensent Anders Bergström checkar in i podden och pratar ny musik med Magnus. Fredag den 13:e, Deny, Domkraft, Besra, Världen Brinner, Tyranex och Blodet avhandlas och så pratar vi om Ett Dödens Maskineri och finsk thrash metal också. Läs Anders recensioner på heavyunderground.se.
Magnus och Misha tar sig an det svåra Neurosisavsnittet. Det här avsnittet handlar kanske om brytpunkter. Eller om varifrån musik kommer. Eller hur man skapar musik. Det kan också handla om bandet Neurosis, vad det var, hur de jobbade. Det handlar till viss del om skivan "Enemy of the sun" som Magnus hittar en djupare mening i och som Misha ser som startpunkten för något som är mer intressant.
Som sagt. Det svåra Neurosisavsnittet är här. Välkomna!
Introspektivet har släppt sin tredje platta på lika många år. Den heter "Att få flyga bort" och den består av hudlös rock med känslorna utanpå som berör och greppar tag i dig. Jojje från Introspektivet är gäst i avsnittet och det pratas om Umeå, scenen, punken, musiken, livet, skrivkramp, produktionstakt, livespelningar och hundra andra saker som hör till när man är musiker.
Den svenska thrashscenen är stark just nu med både återvändande veteraner och nya unga hungriga band i moshens tjänst. Tyranex hör till dem som funnits där ett tag. Inte veteraner och inte nykomlingar. Nu aktuella med fjärde fullängdaren "Reasons for the slaughter" så gästar bandets sångerska och gitarrist Linnea Landstedt podden och pratar om hur det var att börja spela gitarr, kärleken till thrash metal, om att lära sig spela snabbt igen, om att våga utmana sig som sångerska och mycket mer.
Alla älskar power violence och Pessimiser spelar just det. Med en självbetitlad debut ute digitalt just nu så sätter bandet, som inte funnits särskilt länge, ner det så kallade skåpet och sätter återigen Malmö på musikkartan. Vi pratar om det, om humor, att spela i flera band, musikens roll, konstiga ljudklipp, att inte vänta för länge med att göra något och mycket mer.
Lex Maria är ganska svårt att Googla om man vill veta något om bandet från Malmö som spelar alternativrock. Så därför tog sig Heavy Underground ett snack med tre fjärdedelar av bandet om senaste släppet "Ghosts", replokalsliv, pauser, att nöta på i evighet, alternativrockscenen och mycket mer.
Veckans podcast bjuder på nördsnack om aktuell musik från undergroundscenen. Magnus får besök av Heavy Undergrounds recensent Ylva Sjöstrand som ni även ser på Youtbekanalen Cries From The Underworld där hon tillsammans med Svempa Alveving intervjuar band och annat folk som gör bra grejer i musikvärlden.
I den här podden pratas det om sommarens spelningar, The Hives, Haradrim, Black Birch, Grand Cadaver, Strevellna, Introspektivet, Svartkonst och Maggot Heart. Sen pratas det också om kommande spelningar samt hur det egentligen funkar när man recenserar en skiva.
För 30 år sedan släppte Life Of Agony sin debutplatta River Runs Red. En temaskiva om att växa upp under dåliga förhållanden och med obehagliga konsekvenser. Magnus och Misha pratar om bandets och dess medlemmars historia, om machokultur, uppror och om att hitta sig själv.
Tänk på att du kan få hjälp om du mår psykiskt dåligt. Det är inget att skämmas för. Hjälp finns att få här:
https://www.suicidezero.se/fa-hjalp
Sedan 2019 har Fredagsmangel sett till att hålla livescenen i Stockholmsområdet för mindre band levande. Varje fredag och ibland på lördagar så har Nils Gullbrandsson sett till att scenen i Jakobsberg varit öppen trots pandemier och andra utmaningar. I det här avsnittet får ni en fantastisk berättelse om något vi alla älskar: livemusik!
Heavy Underground är omåttligt stolt över att kunna presentera den första intervjun någonsin med Vännäs Kasino. Dennis Lyxén (Refused, INVSN, The (International) Noise Conspiracy mfl), Sara Almgren (INVSN, The (International) Noise Conspiracy, Doughnuts mfl), Kajsa Poidnak (Rome Is Not A Town) och Thomas Hedlund (Cult Of Luna) spelar punk i Vännäs Kasino och de har precis släppt sin självbetitlade debut som inte finns digitalt (än) utan bara i en strikt limiterad vinylutgåva som redan är slutsåld.
Podden gästas av de tre förstnämnda medlemmarna och det blir ett samtal om att vara frontperson, enkla raka låtar, högt tempo, replokaler, nya arbetssätt, lagom ambitioner och mycket mer.
Säsongspremiär! Alex Stjernfeldt är gäst i podden och pratar om Grand Cadavers andra platta "Deities of deathlike sleep" via Majestic Mountain Records som släpps den 25 augusti. Vi pratar om bandet, hur de kom på vad de skulle göra, konsten att göra en oplanerad uppföljare, hur man gifter ihop Göteborg och Stockholm, att nästan kräkas innan premiärgig och en hel del annat. Dessutom får ni en statusuppdatering om Novarupta, Child och Young Acid som Alex också är högst inblandad i.
Trailer för säsongspremiären 16 augusti.
Vi avslutar sommarens arkivutgrävning med en intervju gjord 2010 med ingen mindre än Killing Jokes frontman Jaz Coleman. Intervjun gjordes på en lite knastrig telefonlina och ni kommer att få en liten inblick i mr Colemans tankevärld med allt vad det innebär så håll i hatten.
Jubileumssäsongen 2023/2024 inleds med ordinarie poddar den 16 augusti.
Max Cavalera har skrivit några av hårdrockens tyngsta riff i band som Sepultura, Soulfly, Nailbomb och Cavalera Concpiracy. I den här intervjun från 2017 pratar han om det och om de olika band som han varit aktiv med.
Mark "Barney" Greenway har frontat Napalm Death sedan 1990 och är en ikon inom extrem metal. Han är också en av de trevligaste personerna att intervjua.
Det här avsnittet innehåller en intervju gjort 2015 inför skivan "Apex Predator - Easy Meat".
Mark "Barney" Greenway har frontat Napalm Death sedan 1990 och är en ikon inom extrem metal. Han är också en av de trevligaste personerna att intervjua. Den här intervjun gjordes 2006 inför släppet "Smear Campaign" och är den andra intervjun jag gjorde med honom och det har blivit ett par gånger till efter det. En av dessa får ni i nästa avsnitt.
Steve Von Till kan vara en av de mest intensiva människor jag mött under alla år jag intervjuat musiker. Ingen pratar om sin musik som han gör. Den är som en religion eller ren energi för honom och det är fascinerande att lyssna på.
Här kommer två intervjuer som gjordes innan Scott Kelly försvann ur bandet och handlar om Neurosis, hans soloskivor, skivbolaget Neurot och mycket mer. Den ena gjord på telefon 2015 och den andra 2017 på plats i Neurosis turnébuss i Stockholm.
Magnus och Svempa åkte till Krylbo Mangel och intervjuade Lysis, Maniak, Twin Pigs och Defleshed i varierande grad av stök och kaos. Dessa band utgjorde tillsammans med Xion, Hymans, The Sensitives, Asocial och Woflbrigade utgjorde årets lineup på årets upplaga.
Vi pratar dessutom med Emil Lantz som är mannen som startat alltihop och som verkligen brinner för en levande undergroundscen i Dalarna med omnejd.
Bilder från kvällen hittar ni här
Stort tack till Emil och alla trevliga människor vi stötte ihop med den 1 juli. Vi ses nästa år igen!
Hur följer man upp en skiva som förändrade musikscenen för alltid? Och vad gör man som band när man får en status man aldrig eftersträvat eller vill ha? Man gör en skiva som "In Utero".
Nirvana gjorde allting tvärtom med uppföljaren till "Nevermind". Råare produktion, mörkare texter och en allmänt antiattityd till det mesta. Hela skivans tillkomst var kantad av motsättningar mellan band, producent och skivbolag. Och den blev som vi alla vet också det sista Nirvana gjorde på skiva.
Om detta och mycket mer pratar Magnus Tannergren och Misha Sedini om i det här klassikeravsnittet av Heavy Undergrounds podcast.
Bill Steer har spelat i både Carcass och Napalm Death och är därmed en portalfigur när det kommer till både grindcore och death metal. Idag nöter Carcass vägarna igen och har gjort så sedan återaktiveringen 2013 då den här intervjun gjordes. Bill pratar om hela scenens framväxt i Storbritannien på 80-talet och givetvis får vi en inblick i Carcass som band i den här intervjun.
2014 intervjuade jag Mike Dean från Corrosion Of Conformity. Samtalet ägde rum i baksätet på en van utanför Debaser Strand i Stockholm en en vacker vårdag. Mike berättade hela storyn om COC och allt som hänt med bandet fram tills 2014. Detta var precis innan Pepper Keenan återvände så COC var vid det här tillfället en trio.
Sommar och sol innebär bra musik och något kallt och gott att dricka. Som en kall öl från Apex kanske. Gäst i det här avsnittet är ölbryggaren Niklas Lundgren. För Heavy Underground har åkt till Örebro i den här säsongsfinalen eller vad man nu ska kalla den för att träffa Niklas som är en av två ägare till Apex Brewing Company. Och anledningen är inte bara att de gör god öl utan att Apex på många sätt är som ett band eller skivbolag. Dessutom har Niklas en bakgrund i punkbandet 59 Times The Pain.
Och vi pratar en hel del om vad han har med sig från den scenen nu som företagare. Och det här är ett fantastiskt litet avsnitt som jag länge drömt om att få göra på grund av att det visar på kraften i en så banal sak som ett band eller rockmusik. Det kan ta dig precis vart du vill om du bara följer din dröm och det är det jag vill berätta om i Heavy Undergrounds podcast.
Är du under 18 så får du inte köpa det Apex gör men då kan du lyssna på det här som inspiration till vad som kan hända om man gör saker och ting själva.
Och det finns alltid alkoholfria alternativ till öl naturligtvis.
Men i det här avsnittet ska vi faktiskt prata om öl, DIY, om vad punken har betytt, om Systembolagets för- och nackdelar, om att förverkliga drömmar, om att ta chanser, att överleva en pandemi, smaker, samarbeten, dolda ockulta symboler på etiketter, att bli något man inte tänkt sig, kampen mellan blått och rött och mycket annat.
Ingen minns filmen men många minns soundtracket. Ett för tiden unikt projekt där dåtidens största alternativa band mötte dåtidens mest spännande hiphoppare. Och ljuv musik uppstod. Eller?
Magnus och Misha pratar om sin relation till hiphop och går igenom alla 11 låtar på plattan och kommer till slutsatser som kanske överraskar dem lite. Men skivan som helhet är och förblir en sann 90-talsikon.
Inget gitarrljud har gjort Sverige mer känt än det som pedalen HM2 orsakar. Från Entombeds debut "Left hand path" och framåt så har soundet av motorsågsgitarrer lockat band i tre årtionden nu. Och ett av dem är Crawl.
Gitarristen Martin Sjögren är avsnittets gäst och vi pratar om vad det här gitarrljudet inneburit för honom som gitarrist och för metal i allmänhet. Han listar även ett gäng favoritplattor där HM2 står för disten. Dessutom blir det naturligtvis snack om vad Crawl har på gång under 2023.
Maridia som är baserade i Umeå och Stockholm är gäster i podden och är ett nytt band att hålla öronen på. De har nyss släppt sin debut-EP "Mouth of ruin" digitalt som bjuder på modern metal i den hårdare skolan. Vi snackar om att starta ett band på annons, att bandet är som en dejt, influenser, att ha ett band på distans, hur man omsätter musiken till scen och mycket mer.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.