Sveriges mest populära poddar

Hej (resten av) internet!

Fenomenal fiktion på fria internet

57 min • 21 februari 2023

Finns det något bättre än att kura ner sig i läsfåtöljen med en kopp kaffe och ta sig an en ny mystisk (och lite läskig) berättelse av T. Kingfisher? Eller att, för en stund, hänga med den brokiga besättningen på Wayfarer i Becky Chambers mysiga rymdopera?

Vi älskar att läsa. Och vi brinner för det öppna och fria internet. Slår man ihop dessa två fenomen blir resultatet ett riktigt pangavsnitt! Ett djupdyk i fenomenal fiktion på fria internet.

Men först ställer vi oss frågan…

Har vi gjort något trevligt sen sist?

Det har vi, förstås.

🤖 Sven har samarbetat med ett neuronnät för att transkribera våra avsnitt. Nu kan du läsa denna mysiga podd! Hur coolt är inte det? Här finns avsnitt åtta i textform.

🌀 Han har också förlorat sig i Michael Bachs samling av optiska illusioner och kan inte hålla sig utan måste visa Sanna under inspelningen. Hon blir måttligt imponerad. Men om du är mer en Sven än en Sanna ska du besöka 151 Illusions & Visual Phenomena with explanations.

📡 Sanna (och Sven) har glatts åt uppskattningen för senaste avsnittet om webbflöden. Till och med Sannas mamma inspirerades och glädjerop kan höras i poddar som Björeman // Melin // Åhs. Vi blir så glada och rodnar lite av alla lovord.

📝 Sanna har även webbeliwebbat på sin egna sajt och skapat sidan Pryl- och programindex som listar hård- och mjukvara hon använder i sitt skapande. Sannas kille gillar skarpt och tipsar om Uses This – en samling intervjuer där kreativa människor berättar om verktygen de använder.

Här hittar du fiktion på webben!

📖 Det går inte att prata böcker, fiktion och internet utan att nämna projekten Gutenberg och Runeberg. Två frivilliga initiativ som digitaliserar klassisk litteratur så att du kan läsa den på webben (eller i din läsplatta).

©️ Dessa projekt är ju möjliga tack vare att upphovsrätten går ut 70 år efter upphovspersonens död. Typ. Det är komplicerat. Hur som helst, första januari kallas Public Domain Day. Alltså dagen då ett gäng nya verk blir allmän egendom. Center for the Study of the Public Domain uppmärksammar dagen varje år och listar böcker, film och musik.

🍯 Sanna berättar att första Nalle Puh-boken hamnade i den kulturella allmänningen förra året och att världen tack vare det nu berikats med skräckfilmen Winnie-the-Pooh: Blood and Honey.

📚 För mer läsning online tipsar vi även om Tor.com, Uncanny Magazine, Terraform, Free Speculative Fiction Online och fiktionsavdelningen hos The New Yorker.

🧙‍♀️ r/creepypasta och Archive of Our Own är kalas för den som vill bli skrämd eller söker fanfiktion.

En författarwebb kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Vi har även gjort en liten undersökning. Vi har gått igenom de fyrtio (!) senaste författarna vi läst, så att du slipper, och rett ut om de har en webbplats eller inte.

🆓 Det finns många underbara exempel där ute, C.K Walker och Robin Sloan är två som båda bjussar på berättelser och annat roligt på sina webbplatser.

📆 Dennis E. Taylor delar extramaterial i form av en tidslinje, som visar när olika händelser utspelar sig i sf-serien Bobiverse. En sån grej som vi älskar att upptäcka på en författarsajt.

🐶 Bloggar uppskattas också. Ursula Vernon var flitig en gång i tiden medan Chuck Wendig fortfarande håller på. Båda är värda ett besök! Det är tack vare Chucks blogg som Sven upptäckte doesthedogdie.com – en webbplats med "emotional spoilers for movies, tv, books and more".

🫠 Neal Stephensons webb är mer som en portfolio och ganska trist. Men artikeln Why I Am a Sociomediapath är läsvärd.

Några länkar vi inte pratade om

Sven pratade inte tillräckligt snabbt så några av hans tips fick stryka på foten. De kommer här:

🖨️ Tamara Shopsin har en mysig webb som samlar hennes böcker och illustrationer. Om du är det minsta intresserad av Apple/Mac/90-talet ska du läsa LaserWriter Ⅱ.

👾 På Gabrielle Zevins webbplats kan du spela det fiktiva spelet Emily Blaster som nämns i boken Tomorrow, tomorrow, and tomorrow. Men eftersom det går att spela är det väl inte längre ett fiktivt spel?! 🤯

🦾 Martha Wells har ett kaninhål till sajt och bloggar frekvent. Hon har även en grym länksamling för aspirerande författare.

Konkreta lästips

Vi avrundar avsnittet med några berättelser vi tycker du ska läsa, utan inbördes ordning:

  • Lena är en berättelse i form av en Wikipedia-artikel, skriven av den anonyme författaren qntm.
  • Everything is Fine av Matthew Pridham illustrerar en värld som brinner med mycket igenkänning.
  • Free Little Library av Naomi Kritzer är en mysig berättelse om ett litet bibliotek (inte helt olikt vårt lilla bibliotek).
  • The Egg går att läsa på Andy Weirs gamla webbplats som inte är aktiv längre (till Svens stora förtret).
  • Penpal av Dathan Auerbach handlar om en pojke som får en brevvän.
  • Tidsarbetaren är den första sf-novellen av Sanna Lund (Svens favoritförfattare).
  • True Blue av Eliot Peper presenteras på ett mycket webbigt vis.
  • The Boat av Nam Le har vi inte läst men vi är bra sugna!

Har du tips på bra och häftig webbfiktion? Hör av dig till [email protected].

Sist, men inte minst, ett stort tack till den mystiske Frönäs för musiken.

Förekommer på
00:00 -00:00