I veckans Helt sant lär vi oss om bra mat och hälsa, och fiffiga krokodilöron som absolut inte har några konstiga biverkningar! (...eller?) Allt detta och mer, i veckans Helt sant!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kommer ett par tips på något enkelt och gott att laga!
Helt sant-pasta!
En jättegod vegetarisk variant på Pasta Carbonara!
Ingredienser:
- 1 burk majskorn (à 340 g)
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 5 äggulor
- 150 g pecorino- eller parmesanost (+extra till topping)
- 2 krm svartpeppar
- 4 port spaghetti
- Salt
Gör så här:
- Häll av vätskan från majsen. Skala och finhacka löken.
- Hetta upp en panna med smör och olja. Fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt majsen och stek gyllene på medelvärme.
- Vispa ihop äggulor, ost och peppar. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar ca 2 dl pastavatten (för 4 port).
- Häll pastan i stekpannan och häll på ägg- och ostsmeten. Rör till en krämig pasta och tillsätt lite av pastavattnet. Smaka av med salt. Färdigt! Ha gärna på lite extra ost och svartpeppar om du gillar det.
Helt sant-kladdkaka!
Man måste ju ha lite efterrätt också, eller hur? :) Testa denna suuuupersmarriga kladdkaka, med brynt smör! MUMS!
Ingredienser:
- 150 g smör
- 4 dl strösocker
- 0.5 dl ljus sirap
- 1 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.75 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 0.5 tsk flingsalt
Till servering, om man vill:
- 4 dl vispad grädde
- 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175˚. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant med måtten 26 cm i diameter. Smöra kanterna och pudra över lite kakao.
- Smält smöret i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt. Tillsätt socker, sirap, kakao och vaniljsocker. Dra kastrullen från värmen och rör ner mjöl och ägg.
- Smula ner flingsalt och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ungefär 25 minuter. Vispa grädden fluffig och blanda i lingonen. Klart! Sleva upp och smaska i dig!