Jag möter Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi men även hundpsykolog, för att höra henne ifrågasätta många av hundvärldens ”sanningar”. Kerstin menar att är förvånande hur lite av det traditionella synsättet som är grundat i empati och respekt, trots att relationen mellan människan och hunden är en av de mest kärleksfulla som finns. Hon menar att vi tränar vår medkänsla när vi inte utgår från våra egna behov utan är villiga att ge någon annan det den behöver för att må bra. I det här första avsnittet av fyra som bygger på hennes bok "Tänk om jag kunde lyssna - Att leva medkännande med hundar" fokuserar vi på hunden. Bokens syfte är att bidra till en avgörande förändring mot att genomskåda så kallade sanningar som hundvärlden är uppbyggd på, detta ska öppna vägen för en djupare förståelse.
Några frågor jag ställer: ⚫ Vad vet vi om hur hunden upplever sina känslor och behov? ⚫ Med antropomorfism menas att vi förmänskligar djur genom att tilldela dem samma känslor och motiv till beteenden som vi har. Inom etologin har det ansetts ovetenskapligt och något som forskare måste låta bli, enligt dig. Samtidigt är hundpsykologin byggd på humanpsykologi, hur ska man förhålla sig till hundpsykologi? ⚫ Vi har med oss så mycket från de mänskliga kulturerna när vi tolkar hunden. Vad kan vi göra för att verkligen se hunden?⚫ Du skriver att hundvärlden är fylld av etablerade uppfattningar att det är svårt att genomskåda dem alla. Vilka etablerade uppfattningar är det som du ser?Vill du ha fler avsnitt? Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation. Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:
📲123 267 77 63
Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
📷 Instagram - @HundpoddenVBV 📷 Instagram - @Gurgin ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän
Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu. Redigering: Solîn Bakircian www.gurgin.se