182 avsnitt • Längd: 45 min • Månadsvis
Två präster pratar om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
The podcast Ingen hinner fram is created by Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det är fullbordat. Veckans avsnitt är det sista avsnittet av Ingen hinner fram. Vi är inte riktigt beredda på slutet och känslorna är blandade. Avsnittet handlar om saker vi tar med oss från poddens fyra år. Om mystik, poeteologi, trams, vitbok för kyrkans behandling av hbtq-människor, allvar och svårigheten i att vara två vita män och ta upp massa plats. Tack för att ni har lyssnat. Puss och kram!
I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på fyra år av poddande och vältrar oss i minnen. Vad har hänt sedan starten i Mars 2019? En hel del förstås. Både i världen och i Ingen Hinner Fram. En odyssé över en podcast.
I veckans avsnitt har Pontus lite tankar om framtidens kyrka med AI. Kanske är det en räddning? Ludvig har funderat på det märkliga med liturgiska kläder och varför ber vi egentligen Vår Fader hela tiden?
Förluster präglar veckans avsnitt. Pontus berättar om förlusten av sin pappa, Gunnar Bäckström, som dog nyligen. Om att sörja som präst, om ett långsamt farväl och om en man som inte gillade byråkraterna i Stockholm. Dessutom berättar vi något om poddens framtid.
I veckans avsnitt gästas podden av teologen, författaren, prästen och f.d. ärkebiskopen KG Hammar. Det blir ett samtal om hans tid som präst och som ärkebiskop i Svenska kyrkan, men framförallt ett samtal om tillvarons poesi och religion som konstart ufifrån KGs tankar om kyrkans mystik, om Dag Hammarskjölds inflytande och om anden som alltings begynnelse.
Superhjältefilmerna tar över världen, eller i alla fall vita duken. Kritiken mot filmerna kommer inte bara från filmkritiker utan även från journalister och forskare som menar att filmerna är dåliga för demokratin. Men om superhjältar är dåliga för demokratin, kan då Jesus vara dålig för teologin?
I veckans avsnitt gästas podden av Eric Schüldt, journalist, programledare, poddare och skribent. Det blir ett samtal om ett livslångt sökande, som inte slutar även om man kommit fram. Om en längtan efter något mer, om att tro på mirakel och om Gud som farfar och att bli kvinna i kyrkan.
I veckans avsnitt uppmärksammar vi två giganter som gått ur tiden: Martin Lönnebo och Jerry Springer. Men mest handlar avsnittet om artisten Nick Cave och hans tankar om tro, tvivel, poetisk sanning och om en Gud som är tillräcklig.
Ett nytt kyrkbråk tornar upp sig i Västsverige, men handlar det verkligen bara om hur böner bes eller ligger det något annat bakom? Dessutom synar vi dokumentären "Jesus i Örkelljunga" - om jobbig kristendom, helvetet och om att bli som barn för att komma in i himmelriket.
Hur hanterar man tillvarons meningslöshet? Genom att gå upp i en ideologi, en tro eller en en konspirationsteori? Eller genom att sätta sin tillit till vetenskapen? Eller kanske genom att balansera mellan känslan och förnuftet likt romantikerna på 1800-talet. I veckans avsnitt diskuterar vi Carola och tillvarons meningslöshet utifrån en omtalad artikel.
Knutby, döden och religion i Sverige. Det är ämnen som veckans gäst Anna Lindman djupdykt i under sina år som journalist, författare och TV-producent. I program som Döden, döden, döden, Halal-TV, Annas eviga, Från Sverige till himlen och Uppdrag Granskning har hon utforskat de stora existentiella frågorna samt religionens mörka baksidor. Tillsammans pratar Ludvig och Pontus med Anna om döden, om att ta livet på allvar och om vad hon lärt sig från det som skedde i Knutby.
Fotboll och långfredag. I veckans avsnitt diskuteras det hetska ordbråket mellan Svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson och fotbollskommentatorn Bojan Djordjic. Är det en bild av det gamla och nya Sverige som möts? Kan man funderar på det i termer av den gamla och den nya kyrkan? Dessutom är det stilla veckan och vi blickar fram mot långfredag och korset. OM sorg, förluster och människans lidande.
Varför är det religiösa språket så tätt förbundet med ett ekonomiskt språk? Är det symbolik eller är det helt enkelt så att det från början handlade om befrielse från skuldrelationer? Veckans avsnitt handlar om skuld. Skuld i form av pengar, men också den existentiella skulden. Om offer som ränta för livsskuld, om Jesus absurda offer på korset och om människans skuldbetyngda livsvillkor.
I veckans avsnitt presenterar vi manuset till nästa svenska storfilm "Jag kommer hem igen till Jul i Ucklum" som är baserad på verkliga händelser. Vi djupdyker alltså denna vecka ner i konflikten i Spekeröd-Ucklums församling. Tack vare en P4-dokumentär får vi följa med in bakom kulisserna på konfliken. Det blir hemliga möten, kyrkorådsschismer, protestskyltar, folk utklädda til mjölkkor och en hel del annat.
Kan kyrkan vara politisk utan att vara partipolitisk? I veckans avsnitt diskuteras kyrkans förhållande till det politiska utifrån ett segment i satiprogrammet "Svenska nyheter" häromveckan. Dessutom frågar vi oss vad religion egentligen är med tanke på Humanisternas försök att bli ett registrerat trossamfund. Tro, politik och religion alltså!
Gäst i veckans avsnitt är biskop Johan Dalman i Strängnäs. Pontus och Ludvig begav sig till slut till det omtalade Strängnäs och fann inte bara en stad utan också en domkyrka och en biskop! Ett samtal om katolska nunnor i Göteborg, om att vänja sig vid biskopsmössan, om Gud som Herren och om Guds tilltal i det sköna.
Får man verkligen göra reklam med hjälp av döden? I dagens avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig ett inlägg på sociala medier som rört upp känslor. Dessutom: Varför är det så upprörande med hoppande snögubbar i Ucklum-Spekeröds församling?
Veckans avsnitt är ett samtal mellan Ludvig och Åsa Wikforss, professor i filosofi och ledamot av Svenska Akademien. Det blir ett avsnitt om språket, om det magiska i att vi faktiskt förstår varandra, om kunskap, bildning och hoten mot demokratin.
Vill vi ha samtal eller debatt? I veckans avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig den nygamla ateismen som dyker upp på debattsidorna och som inte uppskattar när kyrkan är lös i kanten. Dessutom djupdyker vi i den amerikanska populärkulturen och gräver lite i reaktionerna kring Sam Smith och Kim Petras uppförande av låten "unholy" på Grammygalan häromsisten.
Koranbränningar, ålfiskande statsråd, hädelse och kätteri! Först i dagens avsnitt går vi igenom turerna kring den senaste tidens koranbränningar och frågar oss vad som är heligt i Sverige idag? Vi dröjer oss lite i politikens värld och sätter det bibliska försvaret av den ålfiskande statssekreteraren i sin kontext. Till sist går vi in i populärkulturen och särskådar gudsbilder och kätteri i bl.a. Miss Lis "Hälsa Gud".
Hur är det att vara kyrka mitt i ett terrorattentat? Hur hanterar man skillnaden mellan rika oljemiljonärer och instängda knarksmugglare? Hur jobbar man som kyrka ensam över en halv kontinent? Hur är man kyrka när byggnader och pengar saknas? Det är några frågor som vi pratar om med Gudmund Erling, präst med tjänster på så vitt skilda platser som Singapore, Bryssel och västra Afrika som sin bas.
Vad är tro? Är det ett försanthållande av vissa dogmer eller handlar det mer om tillhörighet? Är tron en färdig sanning eller en pågående rörelse? Dessa frågor diskuterades i artiklar på kultursidorna under december månad. I veckans avsnitt går vi igenom de här artiklarna och diskuterar trons väsen och innehåll.
Hur stor chans har Ulf Lundells låt "Lugna vatten" att verkligen bli en psalm? Och vem är det som har lobbat in indiegruppen [ingenting] i den nya psalmboken? Det är några frågor som avhandlas i veckans avsnitt. Dessutom frågar vi oss vad "upplevd metafysik" är för något? Det är något som närmar sig poesin och konsten och som kyrkan borde ta på större allvar.
Årets sista avsnitt är en liten julspecial om julkonserter, luciatåg och inkarnationens mysterium. Pontus har svårt för de alltför perfekta luciatågen och julkonserterna och längtar efter lite liv och nerv i det hela. Ludvig funderar över om man verkligen kan säga att man gillar julen och har några tankar om inkarnationen som en grotesk kropp och Gud som en gränsöverskridande erfarenhet.
I veckans avsnitt välkomnar vi Svenska kyrkans nya ärkebiskop Martin Modéus genom att försöka ge en liten bild av vem han är. Något som ganska snart mynnade ut i ett samtal om Guds väsen: om relation, treenighet och avstånd.
Efter ett litet uppehåll är vi tillbaks med ett avsnitt om fotboll och mystik. Först VM i Qatar, vad säger det om fotbollens tillstånd idag och var finns den riktiga fotbollen? Sen om uppmärksamhet som religiös praktik och vad Simone Weil skulle sagt om vårt beteende på sociala medier.
Julraseriernas tid är här! Gamla ärkebiskopar rasar över kyrkor som säljs, körledare rasar över en patriarkal kyrka och psalmer som sjungs för högt och kulturskribenter rasar över förenklade Lucia-sånger och den nya Fader Vår. I veckans avsnitt rasar vi över alla som rasar.
Vilka skall vi viga i kyrkan och varför? Vilka präster och vilka par skall vigas? Detta är en fråga som diskuterats under hösten och därför är Lars Gårdfeldt återigen gäst i podden och berättar om kyrkomötets beslut, om hans egna beslut samt ger en liten rapport från OAS-rörelsens möte i samma fråga. Dessutom berättar Ludvig om hur det går till att ta avsked av något så abstrakt som Tillväxten.
Vad är det för vägg som hindrar oss att leva för evigt? Lagom till Allhelgonahelgen tar vi oss i veckans avsnitt an det eviga livet. Utifrån Nobelmuseets utställning "Evigt liv" på Liljevalchs samt texter av Karl-Ove Knausgård går vi igenom det eviga livets historia och särskiljer två former av liv. Vad är det levande och vad är det för låga som släcks när döden infaller?
I veckans avsnitt diskuterar Ludvig och Pontus ordet vandel och hur det används som signalpolitik hos Sveriges nya regering. Dessutom går vi igenom Codex Ethicus - en slags etisk hjälp till präster och diakoner så att de skall undvika att drabbas av bristande vandel. Etik, moral, politik och lite fridshälsning.
I veckans avsnitt diskuterar vi Sveriges andre vice talman Julia Kronlid (SD) och hur den fundamentalistiska skapelsetron hänger ihop med Sverigedemokraternas projekt. Dessutom lite om fader Abraham och hans fyra söner samt hur man bäst firar en 80-åring.
Författarsamtal från Carl Johans kyrka med Caroline Ringskog Ferrada-Noli, poddare, tv-producent och författare, kring hennes senaste bok "De e kroniskt". Ett samtal om smärta och lidande, om tyngden av att vara människa, om världen, Gud och en smutsig Jesus.
Ludvig avlägger rapport från Bokmässan som efter några pandemi-år är sig lik igen: om att läsa och skriva som ensamaktiviteter och om samhällets ovana vid lidande och sorg. Dessutom: Varför är alla biskopar bröder och varför tänder alla präster ljus i media?
I veckans avsnitt pratar vi med konstnären Lars Noväng som är en av Svenska kyrkans kulturstipendiater för sitt projekt "Ars moriendi" - en begravningsbyrå för kulturella artefakter. Ett samtal om konst, vardagens liturgier, frihet, moderniteten och vad vi behöver ta avsked av.
I veckans avsnitt har Ludvig funderat på de ungas röster i valet och sociala mediers påverkan på debatten. Pontus har funderat över den kollektiva sorgen efter drottning Elisabeths död. Dessutom får vi oväntad, och glädjande, information om kung Charles III.
Eftersom Pontus har varit i Serbien i veckan får Ludvig uppdatera honom om falukorvens betydelse i valrörelsen: om fallos, potens och kryddstarka korvar. Dessutom tar vi oss an ritualernas betydelse för det mänskliga livet.
I veckans avsnitt gästas vi av Majornabon, På Spåret-deltagaren, Flashback Forever-poddaren samt country-konnässören Ina Lundström. Tillsammans pratar vi om kyrkan, livet och Alf Robertson – ett samtal om autenticitet och känslor, om kyrkan som en gerillarörelse av ostfrallor och behovet av att ta ner helgonen på jorden.
Vad ligger egentligen bakom tanken att man som kristen inte skall svära? I veckans avsnitt går vi till botten med det, hittar ett oväntat svar samt en glömd hemlighet om namnets betydelse och makt. Dessutom diskuteras de senaste politiska utspelen och politikens ideologiska brist.
Pontus gläds över Kansas beslut att behålla aborträtten. Men varför är det en så infekterad fråga? Och varför är det så många kristna som engagerar sig? Ludvig tycker att kaffet blivit för dyrt och funderar över om vi har förlorat förmågan att njuta. Dessutom: Finns Strängnäs verkligen på riktigt?
Podden är tillbaks! I säsongens första avsnitt pratar Pontus om att bli gammal och att bejaka viljan att sova middag. Ludvig pratar om Martin Bubers bok "Jag och Du" och om ett förhållningssätt till världen.
Ett samtal med Are Norrhava, präst i Katarina församling, om mystik i vardagen, om att resa världen runt, om manlighet, om kontemplativ livshållning och om den djupa tiden och de tunna ställena.
Det hungriga avsnittet. Ludvig har rangordnat kyrkkaffets kakor och Pontus funderar över #swedengate där kompisar lämnas svältande på rummet medan familjen äter middag. Dessutom får vi reda på exakt hur Jesus flög upp till himlen på Kristi himmelsfärdsdag.
Gäst i veckan är Rebecka Tudor, präst i Tyresö. Eller möjligtvis på Tyresö. Rebecka är en ofta återkommande röst i radions P1 och ligger även bakom podden "Präster med gäster". Ett samtal om att möta Gud i tystnaden, de sju dödssynderna, behovet av förlåtelse och hur det är att ha världens farligaste jobb.
Veckans gäst är musikjournalisten Fredrik Strage som guidar oss igenom de religiösa stråken i populärkulturen. Skäggrock, autenticitet, mormoner, South Park, rapmusik, psykadeliska kyrkfönster, technomässor, avlatsbrev och mycket mer!
Vad är det levande? Är människan en existentiell sköldpadda? Och var kommer Gud in i bilden, eller människans medvetande, egentligen? I veckans avsnitt summerar Ludvig intrycken från Teologdagarna på Styrsö och föreläsningar med Ylva Eggehorn, Mikael Kurkiala och Thomas Kazen.
I veckans avsnitt fördjupar vi oss ännu en gång i en drapa från Dag Sandahl. Vad betyder det att Jesus är en fåraherde? Vad betyder det att Dag Sandahl vänslas med får? Och vad betyder språket för vår förståelse av världen och Gud? Dessutom: Biskopar, Bergman och nazismen!
I veckans avsnitt försöker Ludvig lösa Pontus problem med alla sina mail genom att gå igenom vad den franske filosofen Albert Camus har skrivit om Sisyfos och det absurda. Om att hitta mening i världen genom att förlora den, om skillnad mellan skuld och konsekvens och om att förlåta alla dom vi glömt att svara liksom vi förlåter alla dem som glömt att svara oss. Dessutom minns vi författaren och poeten Kristian Lundberg.
I veckans avsnitt har Pontus varit på frukost med Ärkebiskopen för att diskutera en debattartikel om krav på prästkandidater att viga samkönade par. Dessutom har han en spaning på en liten bromance som pågår i biskopskollegiet samt tankar om Koranbränningarna och upploppen i dess spår.
I veckans avsnitt är vi på besök hemma hos Petra Carlsson, professor i teologi på THS. Vi pratar om en vanlig kyrklig uppväxt, om kritiskt tänkande, om Svenska kyrkans identitet som pastoral och om sekulariseringen som Guds andra död. Radikalteologi, surrealistteologer och ryska konstnärer!
Det är stilla veckan och snart går vi in i påskens slutskede och dagens avsnitt kretsar kring korset. Pontus har lite svårt med tanken på Jesus som det ställföreträdande offret. Ludvig formulerar fem teser om en kristen gemenskap.
Ett samtal om gudsnamnet. Varför är ordet "gud" så fult? Finns det något bättre namn? Och vad betyder egentligen gud? Har Gud ett namn? Dessutom har vi två praoelever i studion.
I veckans avsnitt sitter vi hemma hos artisten Tomas Andersson Wij och pratar om musik, tro och onda andar. Ett samtal om ett livslångt sökande, om en Gud i förändring, om textrader som drabbar och om döden.
Veckans avsnitt kretsar bitvis kring Carola och Runar (samt deras djur) men också om "Förlustens konst" en essä av Lars Norén om Gunnel Wåhlstrands konst. Om den frånvarande närvaron, om det som gått förlorat, och om Gud som ett namn för den förlusten.
Gäst i veckan: Vera Stremkovskaya, författare och föreläsare. Vera är född i Ryssland, har arbetat som advokat för mänskliga rättigheter i Belarus och är sedan 2008 bosatt i Sverige. Tillsammans med henne pratar vi om läget i Ukraina och Ryssland, om historien sedan Sovjets upplösning och om det problematiska i att skära av Ryssland och den ryska kulturen från Europa.
Rysslands invasion av Ukraina handlar förstås om land, makt och pengar. Men det är också en strid om historien och ett försök att återupprätta "det heliga Ryssland" och tsarväldet som dominerade fram till 1917. I det projektet är kyrkan en viktig pusselbit. Det handlar veckans avsnitt om.
I veckans avsnitt sätter vi tänderna i debatten om Svenska kyrkans identitet som seglar upp med jämna mellanrum. Den här gången initierad av Joel Halldorf i Expressen. Ett samtal om identitet, pinsamhet, katolicism, trans, burkskratt, Peter Lemarc och ambivalens.
I veckans avsnitt gästas vi av Petra Hellberg, sjuksköterska i den palliativa vården (vård i livets slutskede). Hon har också skrivit boken "I mina händer" där hon beskriver döden både krasst, kroppsligt och poetiskt. Ett samtal om att arbeta i livets gränssituationer. Om döden, sorg, tystnad och kroppslighet.
I veckans avsnitt försöker vi reda ut turerna kring vad som egentligen har hänt kring den historiska händelsen med avkragningen av biskopen i Visby Stift. Handlar det om moralpanik, eller ligger det något annat bakom? Dessutom blickar vi österut, mot Ryssland och dess avdankade skönhet.
I veckans avsnitt pratar Ludvig om mystiken, om Jesus och den "estetiska ingivelsen" utifrån några tankar från konstnären och mystikern Ivan Aguéli. Pontus pratar om det amerikanska förhållningsättet till tro och kyrka i SVTs "Allt för Sverige".
I veckans avsnitt delar Pontus med sig av sin ensamma jul och ställer sig frågan: Vad är värt att offra sitt liv för? Ludvig minns en resa där allt gick fel och konstaterar att man inte kan kontrollera livet. Dessutom nyheter från den kristna världen under julhelgerna, en artikel av ärkebiskopen, en svenskkyrklig klassiker, pizzan Cheesus Christ och påvens husdjurshat.
Årets sista avsnitt och vi diskuterar återigen covid. Pontus funderar över covidpass och vaccinmotstånd som ett sätt att stå ut med lidande? Dessutom funderar Ludvig över trasiga lyktstolpar, meningslösa jobb och kapitalismens baksidor.
Varför är Dag Sandahl så intresserad av Pontus morfar? Varför njuter Pontus så mycket av att spela en ondskefull tyrann inför småbarn? Varför är den existentiella ensamheten så närvarande i årets julkalender? Tre frågor som definitivt inte får sitt svar i veckans avsnitt. Men det är alltid något.
Veckans avsnitt är en inspelning från konferensen "En dag om kristen feminism" där Pontus och Ludvig samtalar med Anna Ardin, diakon och författare samt Sara Waldenfors, präst och poddare om #metoo och #vardeljus. Ett samtal om dålig teologi, sexualneuroser, gråzoner och heliga madonnor.
I veckans avsnitt gästas vi av Daniel Tisell, präst och kyrkopolitiker. Tillsammans pratar vi om det beslut som han låg bakom och som kyrkomötet tog om att "lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina". Ett samtal om apartheid, antisemitism, palestinska kristna och den senaste tidens tumult.
I veckans avsnitt utvecklar Pontus sin version av "Gud som haver" som passar fler. Ludvig återkommer till den tyske sociologen Hartmut Rosa och hans tankar om resonans och försöker sig även på lite processteologi.
I veckans avsnitt summerar vi intrycken från konferensen "En dag om kristen feminism", främst tankar kring bibelns kvinnosyn och hur det lever kvar idag. Dessutom kollar vi om det finns någon andlighet i Sveriges kommunslogans.
Den har kallats "the talking cure", metoden som Sigmund Freud upptäckte vid förra sekelskiftet som i all sin komplicerade enkelhet handlar om att prata och lyssna. Tillsammans med psykoanalytikern Per Magnus Johansson pratar vi om Freud, psykoanalysen och Gud. Ett samtal om längtan, om människans ensamhet och vårt behov av tröst.
I veckans avsnitt har Ludvig funderat på det här med olika förståelser av verkligheten, de kartor vi använder för att förstå världen och den grundläggande omöjligheten i att förstå en annan människa.
I veckans avsnitt gästas vi av prästkandidaten Nina Konnebäck, som skrivit en uppsats om lesbiska präster i Göteborgs stift, för ett samtal om Göteborgs stifts mörka historia vad gäller motstånd mot kvinnliga präster och hbtq. Ett samtal om motstånd, bibeltro, stiftets "bredd", The Gay Predicament och levda liv.
I veckans avsnitt har Pontus legat sömnlös och skrivit nya texter till gamla böner som kanske passar bättre för vår tid. Dessutom har han funderat på skillnaden mellan förälskelse och kärlek. På rus, att bli accepterad som den man är och att hitta hem i en annans famn.
Vad är egentligen en konspirationsteori och varför tycks det bli allt fler och fler som ansluter sig till dessa just nu? Ett samtal om konspirationsteoriernas vetenskapliga och religiösa rötter. Dessutom: Vad gör egentligen en kommunpoet i Tranemo?
Avsnittet kretsar kring den nyss avlidne konstnären Lars Vilks och hans mest uppmärksammade konstverk: "Profeten M. som rondellhund". Ett konstverk som på ett sätt sammanfattar de senaste 20 årens politiska utveckling i världen och i Sverige. Dessutom lyfter vi en sällan diskuterad fråga, nämligen den om teologin bakom bildförbudet. Vad är det egentligen som rör upp? Rör det sig kanske om helt olika kulturella synsätt på konst och avbildning? Och på Gud?
Gäst i veckan är Johanna Azar från Johanneskyrkan och Göteborgs stadsmission. Ett samtal om hemlöshet, utsatthet och nåden att hitta en lycklig stund.
Hur gick det i kyrkovalet? Vilka vann och vilka försvann? Och varför är det alltid sånt krångel i kyrkan kring valtider? Veckans avsnitt är en liten eftervalsanalys. Dessutom pratar Ludvig om sina blandade känslor inför att samhället öppnas upp igen efter pandemin.
I veckans avsnitt har Pontus funderat lite på kyrklig aktivism och har några idéer. Ludvig har läst en bok och kommit fram med en teori om hur begreppet synd har förvandlats till att enbart handla om moral och etik. Dessutom går vi igenom förra veckans kaotiska kyrkdebatt i SVTs "Sverige möts".
Det handlar om Guds nåd och om att ingen skall behöva tvivla på Guds välsignelse. Det är vad frågan om samkönade äktenskap, vigningstvång och samvetsklausuler egentligen rör sig om enligt prästen Lars Gårdfeldt. Vill vi att människor skall behöva leva i ovisshet om deras kärlek är tillräcklig? Vill vi att tanken om att homosexualitet är en defekt skall få föras vidare?
Är människan det enda djur som kan vara blasé inför tillvaron? Gränsen mellan natur och kultur är en svår gräns att sätta: vad är människa och vad är djur i oss? Kanske är det så att den mänskliga förmågan att kunna avskärma sig från det levande är roten världens ondska? Det, och lite moraliska dilemma kring corona och vaccinpass, handlar veckans avsnitt om.
I höstens första avsnitt försöker vi ge svar på de eviga frågorna. Som t.ex. "Vad skulle biskoparna kalla sig om de var hiphoppare?" Dessutom introducerar vi leken "S eller SD?" och dyker ner i den stora frågan om kyrka och politik utifrån Ann Heberleins artikel i Kvartal. Ett stort tack till Otto Bäckström för fina biskopsremixar!
Terminens sista avsnitt blir en fotbollsspecial. Om religiösa målgester i Em, fotbollsgudstjänster, alibilöpningar och tv-räddningar. Tack för den här terminen, vi hörs igen till hösten!
Tillsammans med Else Blomgren, präst i Göteborg och initiativtagare till Kristamässan fortsätter vi samtalet om kön som pågått under våren och som kretsat kring Kajsa Ekis Ekmans bok, feminism och trans. Else går igenom historiken i hur det tänkts kring kön tidigare och hur det kan tänkas nu med hjälp av filosofer och teoretiker som Simone de Beauvoir, Judith Butler mfl.
Vi firar 100 avsnitt och passar på att gå igenom poddens historia. Vad har hänt under årens lopp? Vad har vi sagt? Vilka har gästat? Vilka är de populäraste avsnitten och vilket är det minst populära? Dessutom analyserar Ludvig och Pontus varandras teologi, ett riktigt bromance-moment du inte vill missa!
I veckans avsnitt pratar vi om Skapelsen. Lite om Göteborgs skapelse, men mest om de inledande sidorna i Bibeln, det som också kallas Genesis. Om existensen, skulden, könen, ekologin och de hemliga sanningar som kanske ligger dolda i texten.
Nino Mick, poet, författare och transperson, gästar studion för ett samtal om debatten som blossat upp efter Kajsa Ekis Ekmans bok om feminism och kön. Ett samtal om språket, politiken, Svenska kyrkans brev till transpersoner och en Gud med könsdysfori.
Valle Erling är hematolog och musiker och med Ludvig och Pontus pratar han om om blodet; dess betydelse i kristendomen och i människan. Ett samtal om blod, läkekonst, nattvarden, rockmässor med Eldkvarn, Bob Dylans nobelpris, att turnera land och rike runt och om döden.
Ludvig reflekterar kring munkar, fastbundna katter och gudstjänstens liturgi efter att ha firat gudstjänst för första gången på mer än ett halvår. Pontus har tankar kring resandets existentiella dimensioner. Dessutom tar vi reda på vad som, rent objektivt sett, är kristen musik.
I veckans avsnitt pratar Ludvig om det eviga livet utifrån sina känslor kring hans pappas död tidigare i år. Behöver vi det eviga livet? Är det skönt med ett slut? Vad är egentligen evigt liv? Pontus öppnar upp det kristna språket för döden med hjälp av Tomas Tranströmers poesi.
I veckans avsnitt svarar vi på (några av) era frågor! Bland annat lätta frågor som meningen med livet, vad tid är, vilken försoningslära som är att föredra. Men också såklart tyngre frågor som vilka Pontus favoritspelare i Blåvitt är och vad vi skulle jobbat med om vi inte var präster. Samt en hel del mer. Tack för era frågor!
Ludvig dyker ner i rundpingisgate, där komikern Marcus Berggren står i ena änden och Göteborgs biskop Susanne Rappman i andra. Är det lätt att en allt mer ängslig kyrka missar att svara an på de teologiska frågorna i vår tid? Pontus tar sig en an en artikel från Livets Ord-pastorn Joakim Lundqvist som skriver om mäns våld mot kvinnor utifrån en allt för patriarkal teologi.
I veckans avsnitt diskuterar vi humor med Ola Sigurdson, professor i systematisk teologi, som i dagarna släpper sitt trebandsverk "Gudomliga komedier - humor, subjektivitet, transcendens." Ett samtal om vad som är roligt i alla tider, såsom pruttar, galna professorer och fräckisar. Men också ett samtal om vad en människa är. Vilket är subjektet som tycker något är roligt? Och är vi oss själva som mest när vi skrattar?
Veckans avsnitt inleds med Ärkebiskop Antjes twitterpaus och fortsätter sedan med en djupgående analys, med teologiska inslag, av dating-såpan "Gift vid första ögonkastet" som gått på SVT under våren.
Äntligen lyckades vi spela in! Det som kanske blev vårt nervösaste avsnitt hittills, när prästen Sara Waldenfors kommer och berättar om podden "Nya sextamentet". Hur kan man prata om sex i kyrkan idag på ett sunt och positivt sätt? Är det skillnad på när män och kvinnor pratar om det? Varför fnissar Ludvig så mycket? Allt detta får ni reda på i veckans avsnitt av Ingen Hinner Fram.
Är det inte dags att lämna offerteologin bakom oss?, undrar Pontus i en utläggning om de senaste skjutningarna i USA, serien "It's a sin" - om homosexuellas liv i England under AIDS och kyrkans teologi kring offerlammet. Dessutom en intern beef mellan Ludvig och professor Jesper Svartvik om antisemitism i dagens kyrka.
Dagens avsnitt tar avstamp i Grotesco-gängets omtalade sketch i Melodifestivalen som rört upp känslor högt och lågt och frågan "Är inget heligt längre?" Vi pratar om det heliga, om de heliga rummen, om hädelser som öppnat upp kyrkan för en större förståelse samt det heliga som erfarenhet, något som kan upplevas i naturen, sexualiteten, konsten och religionen.
I veckans avsnitt avhandlar vi fyra kristna praktiker som man kan ha lite olika förhållande till. Retreat, korstecknande, bordsbön samt fasta. Hur skall man egentligen göra? Och hur funkar det? Kroatiska teologer och vardagsgnäll från Pontus fås på köpet!
Veckans gäst är Zana Muhammad, ordförande i studieförbundet Ibn Rushd som i veckan nekades anslag från Göteborgs stad. Vad har egentligen hänt? Varför nekades de bidrag? Hur har relationerna mellan staden och dess religiösa minoriteter förändrats under åren? Ett samtal om interreligiositet, islam, IS-krigare och en allt mer misstänksam omvärld.
Vi tar en sista vända med digitala gudstjänster såhär ett år efter coronautbrottet. Med utgångspunkt i en snötäckt vandring till kyrkan, via E45 genom Dalsland och vemodet, till församlingar som dansar på internet, kulturell appropriering och något som kanske känns rasistiskt landar vi i en uppmaning: Sluta dansa!
Pontus stör sig på den omtalat realistiska polisserien "Den tunna blå linjen" och frågar sig hur verklighetstrogen den egentligen är? Sen tar vi bladet från munnen och avslöjar några av de stora kyrkliga konspirationer som florerar i vår samtid. Vem i svensk kyrklighet är förtäckt gnostiker? Vilken biskop har blivit ersatt av en robot? Vad var det egentligen som hände i Härnösand?
I veckans avsnitt tar vi upp den komplexa frågan kring kyrkan och abort. Tillsammans med Jenny Roos, musiker och pedagog, uppvuxen i frikyrkan, samt drivande kring konferensen "En dag om kristen feminism" belyser vi diskussionens många olika sidor. När börjar livet? Vad är ett värdigt liv? Vems kropp skall skyddas?
Pontus pratar om kyrkan borde fira gudstjänster i coronatid eller inte. Är det rätt att kyrkan ställer in eller borde vi kämpa mer för att kunna samlas på söndagar? Ludvig har snöat in på en artikel om gudsbilder och symboler och har tagit fram några nya gudsbilder för den moderna människan.
Veckans avsnitt handlar om Alternativ för Sveriges smutsiga kyrkovalskampanj, om pulkaåkning på kyrkogårdar och om vad Joakim Lamotte skall hitta på om internet skulle läggas ner.
Podden är tillbaks och i veckans avsnitt återkopplar vi till saker som hänt under julledigheten. Ludvig pratar om stormningen av Kapitolium. Vilka är de? Vad vill dom? Och varför har dom så konstiga kläder? Pontus går igenom den trendande skam- och angiverikulturen i Sverige kopplat till coronarestriktionerna.
Vi summerar ett förlorat år. Ett år då det tidvis var svårt att vara kristen. Ett år med politik, idédebatt, dokumentärer och avsaknad av gemenskap.
Uppesittarstund med Ingen Hinner Fram. Julevangeliet! Tomtehistorier! Julklappar! Samt en gedigen genomgång kring den stora frågan "Är Die Hard verkligen en julfilm?" God Jul från oss båda, till er alla!
Om manlighet i antiken, eunucker, och den inkluderande rörelse som löper genom evangeliet. Vi gästas av Johanna Wikberg och tillsammans tar vi oss en titt på krubban och dess personer utifrån ett annorlunda perspektiv. Med hjälp av en lite bortglömd vers i Matteusevangeliet visar Johanna på hur Jesus kan läsas som queer.
I det 75:e avsnittet av Ingen Hinner Fram pratar vi om Lucia och den totala diskrepansen mellan den frid och ro som hon står för kontra hennes fasansfulla öde (samt det lika fasansfulla öde som drabbar alla föräldrar som tvingats genomleva alltför många tidiga luciamorgnar).
Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans Tidning, gästar podden för ett högintressant samtal om kyrkan idag. Om kyrkans ställning i samtiden, om kyrkslaviskan, om predikan, den Lutherska frågan, ungdomen i kyrkan samt kyrkans konstitutionella kris som vi ser tecken på i Härnösand just nu.
Ett avsnitt i adventstid och i konsumentupplysningens tecken. Vi tar oss en titt på några av de adventskalendrar för vuxna som finns ute på marknaden och testar dessa gentemot den kristna tron. Dessutom går vi igenom några toppar och dalar bland advents- och julpsalmerna.
I SVTs dokumentär ”Bekännelsen” får vi möta prästen Leif som på äldre dar sadlar om, flyttar till Marocko och blir muslim under namnet Ahmed. Pontus och Ludvig pratar om en dokumentär som handlar om tro, men också om ensamhet, sökande, enkelhet och en längtan efter något nytt. Dessutom: monoteism – varför finns det bara en Gud i de tre abrahamitiska religionerna?
Kan man prata om djävulen idag? Kan man prata om de krafter som tydligt splittrar det amerikanska folket som sataniska? Ett avsnitt som tar sin utgångspunkt i det amerikanska valet och den populism som river isär och splittrar ett land.
Veckans avsnitt gästas av prästerna och radioprofilerna Susanne Dahl och Kent Wisti som tillsammans ligger bakom boken "Vem såg mig då". Ett samtal om änglarna, sorg och tröst.
Vad hände efter flyktingströmmen 2015 och Reinfeldts tal om att "öppna era hjärtan"? Vilka följder har migrationspolitiken haft i vardagen för de ensamkommande flyktingarna och de familjer som öppnat sina hem åt dem? Ett samtal med Ulrika Brosché och Mia Ås om solidaritet, politik, och en längtan efter ett hem.
Veckans avsnitt handlar om präster (och några pastorer) på vita duken. Hur ser man egentligen på präster i filmer? Är det skillnad på förr och nu? Ludvig temat fördjupar sedan temat med hjälp av filosofen Jean Baudrillards tankar om hyperrealitet och vår oförmåga att skilja det artificiella från det naturliga.
Om den pågående konflikten mellan biskop Eva Nordung Byström och stiftsstyrelsen i Härnösand, om biskop Fredrik Modeus som ryter ifrån på sociala medier och ett samtal om Gud, som en person eller kraft? Vad innebär det egentligen när vi säger att Gud är utanför språkets gränser?
Joel Halldorf, teolog och skribent på bl.a. Expressen, gästade studion för ett samtal om hans senaste bok Gud: Jakten (Fri Tanke förlag). I boken läggs tesen att "alla är religiösa" fram vilket vi fick tillfälle att tala om. Ett samtal om existentiell svindel, gränserfarenheter, Peter Halldorfs skägg, Knutby, och mycket mer.
I dagens avsnitt gästar Ia Hamnered podden för ett samtal om ensamhet, sorg, manlighet och döden. Ia är diakon i församlingen och jobbar bland annat med existentiell hälsa och Dödscafé och har många års erfarenhet av samtal. På ett hörn gästar också Susanne Dahl och Kent Wisti som är aktuella med boken "Vem såg mig då?" Ni får även stifta bekantskap med församlingens nya antependium.
Svenska kyrkans framtid är en ständigt aktuell fråga. Hur kommer kyrkan se ut i framtiden? Vilken kyrka vill vi ha? Ludvig har mejslat ut fem centrala konfliktlinjer i Svenska kyrkan idag. Tradition eller förnyelse? Organisation eller liv? Vila eller engagemang? Professionalism eller gemenskap? Inkludera eller exkludera? Dessutom skissas det på några alternativa verksamheter för kyrkan i framtiden. Ett fullmatat avsnitt av Ingen hinner fram!
I dagens avsnitt har Pontus huvudvärk och Ludvig tagit sig vatten över huvudet. Ett avsnitt som är, vilket titeln kanske hintar om, löst i kanten. Pontus pratar om drömmar och att religiösa borde vara mer lösa i kanten. Ludvig pratar om koranbränningen i Malmö och rädslan för den Andre.
Det finns en sorts allmän tanke om att kyrkan och hbtq är ett avslutat kapitel, men så är det verkligen inte. Lars Gårdfeldt, präst, hbtq-aktivist och f.d. politiker tar oss med på en personlig resa genom kyrkans moderna historia vad gäller dess förhållande till hbtq-personer. Ett samtal om vigslar i smyg, om domkapitelsbeslut på TV-nyheterna, om det nykolonialistiska homohat som vita kyrkor sprider i världen idag samt om rätten att äta frukost med den man älskar.
I veckans avsnitt djupdyker Pontus och Ludvig ner i filosofen Martin Hägglunds tankar om vårt enda liv. Tankar om att endast en dödlig själ kan vara andlig, tankar om de materiella villkoren för våra liv och tankar om det faktum att "ingen hinner fram" är ett livsvillkor för oss alla.
Podden är tillbaks! (Paus för jubel.) Efter ett litet sommaruppehåll har Ludvig och Pontus strålat samman i det lilla rummet bakom orgelläktaren för ett samtal om döden. Pontus har funderat över hanteringen av våra äldre under Coronapandemin och omöjligheten i att skydda någon från döden. Ludvig har funderat över svårigheten i att "bara vara", om hur inkarnationen visar sig på en sandstrand och om bilderna vi tar för att förhindra ögonblicken att glida ifrån oss.
"Vad är en människa?" är det genomgående temat i säsongens sista avsnitt. En radioessä om änglar med avklippta trådar, om längtan och flykt, om kampen mellan Baloo och Bagheera, om tiden och om gudarna.
Om den tunna tråden som håller livet uppe. Om att komma ut. Om att växa upp, växa ifrån och hitta tillbaks. Om livets orättvisor och om fotbollsbragder som aldrig glöms. Sommar i Ingen hinner fram, med Pontus Bäckström.
Ludvig får äntligen prata om sitt favoritämne, nämligen Ingmar Bergmans gudsbild. En gudsbild som rör sig från avlägsen till nära, från monster till kärlek. Under tiden försöker Pontus gissa sig till handlingen i några av Bergmans mest kända filmer.
Pontus reflekterar över det som sker i USA just nu med hjälp av fem bilder och filmer som dröjt sig kvar på näthinnan. Om förhållandena för afro-amerikaner i USA, om upplop, om folk som öppnar sina hem och om Trumps bibelsyn. Ludvig funderar på uttalandet "Naturen är svenskarnas kyrka" och vad som egentligen menas med det.
I veckans avsnitt avhandlas så vitt skilda ämnen som den helige Ande, druider i Piteå och sexköp. Ludvig och Pontus försöker fördjupa sig i mysteriet som är den helige Andens roll och funktion i den kristna tron. Ludvig har studerat mystika sällskap i svenska tätorter och Pontus har fördjupat sig i omständigheterna kring Paolo Robertos sexköp, människohandel och den mörka sidan av världen.
I veckans avsnitt har Pontus funderingar kring instängd kärlek i Tv-serier och filmer, om rädsla, instängdhet, längtan efter kärlek och pingstens vind som ger oss mod att komma ur vårt skalbaggeskal. Ludvig har tänkt på skägg. Och sex.
Vi är tillbaks efter ett kortare uppehåll. I dagens avsnitt diskuteras den pågående bönedebatten efter Roland Utbults sjukhusvistelse. Vad är bön? Vad kan man be Gud om? Hjälper det på något sätt? Dessutom tar vi och särskådar några predikostilar som finns i den svenska kristenheten. Varför pratar präster och pastorer så konstigt? Finns det olika stilar i olika samfund? Varför handlar så mycket om siffran tre?
Sara Wrige, fysiker och teolog, gästar studion för ett samtal om tro och vetenskap. Vad är en människa? Vad är ett medvetande? Var går gränsen mellan människa och maskin? Vad sker med teknikutvecklingen efter corona? Kan vetenskapen hitta Gud? Ett samtal om det obestämbara i tillvaron.
Jubileumsavsnittet! Om digitala gudstjänster, galna pastorer och övervakningskapitalism. Pontus och Ludvig avhandlar även KG Hammars flyende gudsbild samt pratar om manlig sorg på internet.
Är kristna den mest förföljda religiösa gruppen i världen? Vi pratar med med Måns Molander på Human Rights Watch om förtryck av religiösa minoriteter världen över. Dessutom tar vi en liten titt på den kinesiska sekten Österns Blixt som börjar dyka upp lite överallt på sociala medier. Vad vill dom egentligen?
Vi fortsätter samtalet i coronas skugga. Vad händer med en självcentrerad präst när han kommer till en kyrkan en gudstjänstslös söndag? Finns det en radikalitet i kyrkan som vi glömmer bort ibland? Tycker alla kristna samma om döden? Varför kan man inte bara få sörja? Det, och lite till, handlar dagens avsnitt om.
Ett samtal kring det existentiella vakuum vi står inför just nu när tillvaron i mångt och mycket ställs på paus. Om påven som ensam välsignar tomheten i Rom, om en Gud i coronas skugga, en Gud som ideligen dör och uppstår. Och om den uppkomna bristen på mening i nuet.
Pontus är tillbaks och delar med sig av sina tankar från en Corona-karantän. Sju skav: om Coronaepidemins A- och B-lag, om kyrkans budskap, om vad vi kan försaka, om Stockholmare, om framtiden och lite till.
Då Pontus är hemma i Corona även denna vecka hoppar Rebecka Gustafsson in bakom mikrofonen och hon pratar med Ludvig om kyrkans uppgift i corona-tider. Ett samtal om att hitta en mening i tillvaron, om ord som "omvändelse" och "världens bortvändhet från Gud" och om vikten av att ha något att tro på.
Då Pontus ligger hemma i karantän fick vi tillfälle att bjuda in Majornas skarpaste penna, Kajsa Bergström Feiff, som också visar sig vara en corona-expert av rang och tillsammans pratar vi om den stundande apokalypsen. Ett samtal om det sköra i tillvaron, om rädslan för tomhet, om kulturens betydelse för människan och om solidaritet.
Ett avsnitt om Gud i populärkultur: Jens Lekman i kyrkan, Jills Veranda med Mikael Wiehe och Emil Svanängen. Dessutom pratar vi om fantasi och förnuft - om det omätbara och kyrkan som ett rum som öppnar världen.
Ett avsnitt om taggtråd, virus, alarmism, rädsla och Jesus. Pontus tar oss från Janne Josefssons "I taggtrådens tid" via Joakim Lamottes skyddsväst och Corona-viruset till den rädsla som vi alla bär på.
Tillsammans med Marika Palmdahl, präst i Masthuggs församling, tar vi oss an fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Bakgrund, uppväxt, framgång och fall. Ett samtal om fotboll, manlighet, våld och aggressivitet, vikten av nära relationer och kärlek.
Via Ludvigs förkylning och Gunnar Ekelöfs diktning dyker vi ner i det inre landskapet. Det som rör sig inom oss, det som kanske bara hörs först när vi tystnar. Ett samtal om djuptillvaron i livet, om blodet i oss som pulserar, om den nya dragningen till psykoanalys och om livet som ett väntrum. Vi pratar också lite om pastorn Joachim Elsander som dog strax efter att avsnittet spelades in.
Veckans gäst är ingen mindre än Sofia Lilly Jönsson, kritiker, journalist och skribent som kom och framförde sin kritik live i studion. Tillsammans pratar vi dock först om hennes arbete med Joachim Elsanders bok "På väg" och boken Arosia. Men mest pratar vi om kritik, om kritikens roll i ett samhälle, om kritikens form och syfte och om att riskera sig själv.
Veckans avsnitt handlar om bilder. Ludvig tipsar om rörliga bilder på vita duken från Göteborgs Filmfestival, Pontus funderar över fenomenet "dick pics" och en mycket svårförstådd sida av manligheten och dess behov av att skicka könsbilder till kvinnor. Dessutom handlar veckans avsnitt om "religiös appropriering" - en spaning från "En varg söker sin podd" - att fler och fler anser sig vara religiösa. Vad beror det på och vad innebär det?
Veckans gäst, journalisten Kristina Hedberg, kommer och har Tinder-skola med Pontus och Ludvig. Hur funkar det? Vad är det för skillnad på männen i Göteborg, Stockholm och Kalmar län? Men framförallt kretsar samtalet kring männen som är "förlorarna på Tinder" och varför är det viktigt att sträcka ut en jämlikhetens hand till dessa?
Veckan gäst, Klara Zimmergren, komiker och radiopratare, samtalar med Pontus och Ludvig om humor, Gud, att växa upp i kyrkbänken Dessutom kommer samtalet in på #metoo, manlighet, lite mer om Gud samt den ständigt aktuella frågan: Kommer allt bli bra?
Ingen hinner fram är tillbaks efter en veckas kort uppehåll. Idag diskuterar vi en av den kristna kyrkans grundstenar: dopet. Hur ser ett dop ut idag? Vad betyder dopet? Gör det någon skillnad om man är döpt eller inte? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Dessutom tar vi en liten blick utomlands till Brasilien och en kritiserad humorserie om Jesus liv.
Ett försök att summera ett år. Årets musik, årets filosof, årets trender och nyord. Men mest blir det ett samtal om tidsandan, om psykisk ohälsa, ett polariserat debattklimat och en stigande ångest inför klimatet. Kanske allt egentligen handlar om en kollektiv dödsrädsla?
I dagens avsnitt pratar vi om jul. Om karaktärerna i julberättelserna, om en Gud som blir tung, som föds i en avkrok av världen, om en nostalgisk längtan hem och ett nytt hopp som föds mitt i mörkret. Och så kan inte Pontus riktigt slita sig från tavlan Paradiset i Malmö.
Pontus är lite arg, och förbannad, över hur kyrkan i Malmö agerat mot tavlan Paradiset med HBTQ-tema när den plockades ner efter knappt en vecka. Ludvig får bre ut sig om kapitalism, cynism, julkommers och varufetischism. Sen går vi också igenom lite julmusik i olika kategorier.
Vi pratar om Elisabeth Ohlson Wallins altartavla i S:t Pauli kyrka, om gnosticism och representation. Men mest pratar vi om filterbubblor, mod, Morgan Alling, sociala medier och skillnaden mellan skuldkultur och skamkultur.
Politik är ämnet för dagen. Vi pratar om Socialdemokraternas kräftgång och deras sätt att lösa krisen: genom att välja ut och offra syndabocken Lena Rådström Baastad. Dessutom går vi igenom lyssnarnas förslag på musik för slutet.
I det här avsnittet pratar Pontus och Ludvig om skillnaden mellan relativism och absolutism, en tanke som dröjer sig kvar sen förra veckans avsnitt. Dessutom avhandlas advent, domssöndagen, Black friday och humor. Och så en fråga till er lyssnare: Om slutet är musik, vilken musik skulle det vara då?
Två sanningar möts i veckans avnsitt där advokaten Andreas Stenkar Karlgren är gäst. Andreas har bland annat företrätt Rune Imberg i fallet med avkragningen i Göteborgs stift härförleden. Ett samtal om kyrkorätt, sanning och om svaret på frågan "Vem är Gud?" går att läsa sig till i gamla bekännelseskrifter.
Esther Kazen (@feministpastorn) är gäst i studion den här veckan. Tillsammans pratar vi om hennes resa, om varför kyrkan är så intresserad av vem som ligger med vem, om att peka finger åt orättvisor och om skavet att stanna och verka för en bättre kyrka, om vintermust, feskekôrka och samtalsklimatet på sociala medier och i kyrkan. Ett fullmatat och spännande avsnitt med andra ord!
"Varför skall man läsa Bibeln?" Det är utgångsfrågan i samtalet mellan Ludvig och filosofen Miriam van der Valk. Ett samtal om läsande, resande, filosofi, kabbalah, judendom, mystik och att "gå till sig själv".
Inför Allhelgona-helgen pratar Ludvig och Pontus om döden. Om Halloween, Alla helgons dag och Alla själars dag. Men också om dödens realitet och det kristna hoppet. Hur ser man egentligen på döden i kyrkan? Vad tänker dom själva om döden? Finns det ett evigt liv?
Går det att tänka sig en kvinnlig Kristus? Måste Gud vara man? Kan man egentligen fira en feministisk gudstjänst? Tillsammans med Else Blomgren, präst och konstnär pratar vi om detta i dagens avsnitt. Dessutom får ni höra lite om Allhelgonamässans tidiga steg samt svårigheten i att vara både feminist och präst i en patriarkal organisation. Med Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström.
Veckans avsnitt handlar om manlighet och om prästkläder. Pontus och Ludvig diskuterar de olika prästskjortornas signum samt alla interna definitioner och falanger som ingår i ett intrikat system av positionering och tro. Men mest pratar dom om manlighet, om manlig ensamhet, om svårigheter att uttrycka känslor och problemet med att kyrkan historiskt sett varit "manlig".
Från en stimmig vrå på bokmässan kommer dagens avsnitt med vår första manliga gäst: Kent Wisti, präst satirtecknare och konstnär. Vi pratar om hans senaste bok "Svartgrundet", om fattiggubbarna i Österbotten, om synd, skuld och skam samt en önskan om att vara Charles Ingalls men verkligheten säger något annat.
I dagens avsnitt delar Pontus och Ludvig med sig av sin mer personliga tankar om Gud. Om barndomens gudsbilder, om en velande Gud, en fruktansvärd Gud samt en förvirrande Gud...
Dessutom får vi höra vad Klara Zimmergen, Laleh, Sigge Eklund och Caroline Krook tänker om Gud. Samt Filip och Fredrik om Bibeln som den första podcasten.
Avsnittet är inspelat live i Majornakyrkan.
Ludvig och Pontus pratar om Skapelsen. Eller skapelseberättelserna. Om människans behov av berättelser, om patriarkala tolkningar, om oupptäckta djup och en katastrof som ligger dold i texten.
Pontus och Ludvig gör ett tappert försök att nå ut till folket med en livepodd mitt i Majorna. Gäster är Annika Broman och Kajsa Bergström-Feiff i ett samtal om kyrkan, andlighet i populärkulturen och längtan efter tystnad.
Dessutom fångar vi upp några tankar från en prästdag i Göteborg där huvudgudstjänsten står i fokus. Frågor om delaktighet, kyrkans framtid och feminism dryftas med Caroline Gustavsson, Sara Sacklén och Else Blomgren.
Vi pratar om djur. Husdjursgudstjänster, djur som kyrkvärdar, giraffer, marsvin, getter och får. Pontus får gissa temagudstjänsten och så pratar vi lite mer om djur, eller skillnaden mellan natur och kultur.
I det sjuttonde avsnittet har vi begett oss till anrika Sigtunastiftelsen där förberedelser inför årets bokmässa pågår. Vi träffar några av samtalsledarna på Svenska kyrkans scen Se människan och ställer två frågor: "Vad har du läst i sommar?" samt den lilla enkla frågan "Vem är Gud?".
I avsnittet medverkar Caroline Krook, Erika Hedenström, Cristina Grenholm, Marika Palmdahl, Brita Häll och Olga.
Om vikten av att inte tänka positivt. I säsongens sista avsnitt har vi bjudit in filosofen och psykologen Ida Hallgren som talar om riskerna med det positiva tänkandet. Om dess grund i religionen. Ett samtal om att allt liv är lidande och att jakten på lyckan är meningslös. Först när vi accepterar det kan vi bli lyckliga. Ett perfekt sommaravsnitt med andra ord. På återhörande!
Dagens avsnitt är extra långt då vi hade så mycket intressant att diskutera tillsammans med Marika Palmdahl om kyrkans förhållande till andra religioner, om det interreligiösa Göteborg, om Glenn Hysén om radikalisering, om ortodoxa portföljbärare och snurrande av bröd. Och, den stora frågan, hur skall man som kristen förhålla sig till andra religioner? Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
I det fjortonde avsnittet pratar Ludvig om demoner. Kan man använda sig av det begreppet idag för att förstå sig själv och sin ångest lite bättre? I debattsvepet läser vi Susanna Birgerssons ledare i Expressen om att kyrkan inte får ändra på sig och fortsätter diskussionen från förra avsnittet. Pontus pratar om Pride och att det fortfarande finns en kamp att föra för de vars röster inte hörs.
I det trettonde avsnittet pratar Ludvig och Pontus om kyrkans framtid. Vart är kyrkan på väg? Kommer den att dö som Kent Wisti förutser eller finns det någon annan väg ut? Vad kan filmer som Avengers och Batman berätta för oss om kyrkan idag och måste kyrkan vara så borgerlig hela tiden?
I det tolfte avsnittet gästas Pontus och Ludvig av Katarina Hedman och Sarah Grenholm från Jesusfeministpodden. Det blir ett samtal om att älska bibeln och vara feminist, om att vara arg i en karismatisk miljö och om Jesus var feminist eller inte? Dessutom handlar samtalet om abort och om att hjärta och hjärna skall få må bra.
Pontus och Ludvig återvänder till uppståndelsen efter alla kommentarer som kom in förra gången ämnet diskuterades. Det blir ett samtal om ande och kropp, om liv och död, om uppståndelse och himmelsfärd. Och så lite Tranströmer.
I det tionde avsnittet pratar Pontus och Ludvig om skolavslutningar och främlingsfientlighet. Den trötta debatten om skolavslutningar har blossat upp igen, som den alltid gör vid den här tiden. Men vad handlar diskussionen egentligen om? Ludvig har varit på seminarie om främlingsfientlighet och lyckas som vanligt smyga in Lacan på ett hörn. Men vad är alla rädda för? Dessutom har Pontus en genial idé om vad som skall göras med Feskekôrka.
Om uppståndelsen. Mest om Jesus uppståndelse. Måste man se det som en fysisk händelse, är det just det som är poängen eller finns det andra synsätt som kan komplettera? Men Pontus och Ludvig pratar också lite om uppståndelsen kring Feskekörka i dagarna.
Kapitalism och missbrukartro. I åttonde avsnittet pratar Pontus om missbrukartro, alltså när ett missbruk ersätts av en tro och det som kan vara problematiskt kring det. Vi pratar om Sebastian Stakset och om kristen rock. Pontus berättar också om när han plankade in på en kristen rock-konsert på Scandinavium. Ludvig pratar om sitt favoritämne: kapitalism, utifrån debatten mellan Slavoj Zizek och Jordan Peterson som gick av staplen under påskhelgen.
Långfredagsspecial. Cecilia Nyholm, stiftsadjunkt och countrykännare av rang gästar Ludvig och Pontus. Tillsammans pratar dom om populärkultur i kyrkan, långfredag och countryns allra sorgligaste sånger.
Om klimatångest och könsdysfori. Pontus och Ludvig pratar om det senaste avsnittet av SVTs Uppdrag Granskning om vården av de som lider av könsdysfori. Dessutom handlar dagens avsnitt om klimatet och framförallt klimatångesten. Kan det vara så att det delvis är en kollektiv dödsångest?
Det femte avsnittet. Om kristna värderingar, meritokrati, orglar i underjorden och processioner. Är det en kristen värdering att vara kåt, glad och tacksam? Hur skrider man in i en kyrka? Borde Hagakyrkan i Göteborg förbereda sig på take away-mässor och mycket mer. Dessutom riktig premiär för nya vinjetten av Pär Hagström!
I det fjärde avsnittet pratar Ludvig och Pontus om konspirationsteorier, dokumentärfilmen "Platt jord", #mittkors samt reaktioner efter ett terrordåd som det i Christchurch senast. Dessutom presenteras smakprov på den nya jingeln! I nya segmentet "Debattsvepet" går vi igenom Kyrkans Tidning och diskuterar någon av de stora debattartiklarna.
Det tredje, kärva, avsnittet. Ludvig funderar över om man verkligen måste fasta, och i så fall på vilket sätt. Pontus tycker att debattklimatet och filterbubblorna på sociala medier försvårar det offentliga samtalet.
Det andra, svåra, avsnittet. Om biskopar och om kristen feminism. Pontus är trött på alla "Herre" i kyrkans vokabulär och Ludvig har ett radikalt förslag om vad vi skall göra med de höga kyrktornen i våra städer. Dessutom delar vi fem råd till hur man kan börja göra kyrkan mer jämställd, för allas bästa!
Första avsnittet. Om Lalehs popularitet i kyrkan, Fredrik Wikingssons farmors begravning, brudöverlämning och en kyrka som är här för att lyssna. Dessutom blir det lite skönsång och veckans lista. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf. Foto: Malin Lingnert
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.