55 avsnitt • Längd: 45 min • Oregelbundet
Vi tycker att det är fint att ge! Vi tycker också att vår bransch behöver en podd. Därför har vi skapat insamlingspodden.
The podcast Insamlingspodden is created by insamlingspodden. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Insamlingspodden live från Insamlingsforum! Hur kan ett telefonsamtal förvandla engångsgivare till lojala månadsgivare? Och hur kan vi skapa samtal som känns genuina, relevanta och inspirerande för givarna? I detta liveavsnitt av Insamlingspodden möter vi Jennifer Gustafsson, chef för direktdialog på UNHCR, för ett djupdyk i telemarketing som insamlingsmetoder. Vi pratar om hur teamet arbetar för att konvertera och behålla givare, hur man höjer månadsgåvor, och vilka utmaningar och möjligheter som finns i en tid av teknologisk förändring och ökade förväntningar på transparens och kvalitet. Vi diskuterar också rekrytering, kultur och valet mellan inhouse och byrå – och blickar framåt mot framtidens direktdialog. För alla som vill ta sin insamlingsstrategi till nästa nivå!
Vi inleder det här spanat med en skål i Ramlösas vatten till förmån för Röda Korset innan vi spanar om allt från UNICEFS månadsgivarkoncept med Paddington till senaste nytt om Swish återkommande betalningar. Vi följer också upp med SOS Barnbyar... Hur det gick det egentligen med Akelius dubblering i februari?
AI har varit ett hett ämne de senaste åren. Men hur ska vi som insamlingsbransch egentligen förhålla oss till AI? Vad är det idag, och hur kan vi dra nytta av det?
I det här avsnittet av Insamlingspodden sitter vi ner med Carl Norling Markai från AI Sweden för att lära oss mer om hur AI kan effektivisera insamlingsarbetet, stärka kommunikationen med givare och hjälpa organisationer att fatta bättre beslut. Vi utforskar även de etiska aspekterna – vilka risker finns, och hur påverkar AI vår informationsmiljö?
Dessutom diskuterar vi AI:s miljöpåverkan, EU:s nya AI Act och hur ideella organisationer kan använda teknologin på ett ansvarsfullt sätt. Vi tipsar även om en kostnadsfri utbildning för dig som vill lära dig mer om AI:s roll inom insamlingsbranschen.
Insamlingspodden är tillbaka för säsong 7! Vi drar igång året med ett insamlingsspan där vi blickar tillbaka lite till julkampanjen. Det blir också innovativ jobbannons, gala och vi ringer till SOS-barnbyar för att höra mer om Akelius dubblering av gåvor... Och mycket mer!
Givandet då, nu och framåt – med Charlotte Rydh från Giva Sverige
I vårt allra första avsnitt av Insamlingspodden fick vi äran att prata med Charlotte Rydh och nu – 50 avsnitt senare – är hon tillbaka! Charlotte är generalsekreterare på Giva Sverige, som också är vår huvudsponsor. Ett stort tack till Giva Sverige för att ni stöttar vårt arbete! ❤️
I detta jubileumsavsnitt tar vi vid där vi slutade för fem år sedan och dyker ner i hur givandet har förändrats under denna tid – med pandemi, val, krig och inflation som påverkat engagemanget. Vi pratar om givandet som en form av samhällsengagemang och vad det betyder.
Charlotte delar också insikter om vad som är på gång nu i branschen och hur hon ser på framtiden för givandet. Hur kan vi fortsätta skapa förtroende, engagera fler och navigera i en föränderlig värld?
Häng med på ett inspirerande samtal där vi blickar bakåt, analyserar nutiden och tar sikte mot framtiden!
Julen närmar sig, och vi djupdyker i årets mest kreativa julkampanjer!
I detta avsnitt av Insamlingspodden pratar vi om allt från UNICEF:s julkalender i samarbete med Paddington, en hjärtevärmande kampanj som når både stora och små, till WaterAid:s “Årets nödvändigaste julklapp”. Vi ringer upp och diskuterar hur toarullen blivit en oväntad budskapsbärare för rent vatten och bättre sanitet.
Vi lyfter också IF och Röda Korsets gemensamma kampanj där IF:s reklamkoncept möter Röda Korset: “If… hjälper mycket. Röda Korset hjälper mest.”
Dessutom får vi höra från Räddningsmissionen, som berättar om sina initiativ inför både Giving Tuesday och julen, inklusive deras satsning med frukoströrelsen i Göteborg.
Tune in och låt dig inspireras av julens mest tankeväckande initiativ!
Johnny Kroneld jobbade tidigare på Barncancerfonden och gästade Insamlingspodden under pandemin. Numera är han Kommunikations- & Insamlingschef på Hundstallet. Det ville vi höra mer om och bjöd därför in Johnny som berättade om varför Hundstallet finns, vilken organisation han kom in i och hur de har kunnat vara så framgångsrika med sin insamling till att idag samla in nästan 100 miljoner.
Vi nåddes av rykten om automatisk höjning av månadsgivande och ringde därför Malin Wessman på Plan Sverige för att reda ut vad det innebär.
En inspirerad Henrik delar med sig av sina span och takeaways från IFC i Holland. En konferens som samlade över 1200 deltagare från 70 länder runt om i världen för att prata fundraising.
Vi levererar också breaking news då Andreas Drufva sagt upp sig efter 8 1/2 år på Naturskyddsföreningen och kommer till studion för att berätta vart det bär av nu.
Ett starkt samtal om sponsring, förlust och styrka.
Företagssamarbeten är något vi inom insamling kämpar med. Vi pratar mycket om det som en stor potential, men samtidigt så har företagens gåvor inte ökat särskilt mycket. Därför pratar vi med Petter Håkanson, veteran inom sponsringsvärlden och grundare av Håkanson United, om just hur man som organisation ska tänka.
Men det som satte tonen för samtalet var något helt annat. För två år sedan förlorade Petter sin son Albin i leukemi. Sedan dess har han engagerat sig i Ung Cancer där han sitter i styrelsen. Genom sin egen upplevelse förmedlade Petter varför Ung Cancer är så viktig och hur organisationen ska växa framåt.
Det blev ett fint samtal fyllt av både sorg och styrka.
Oktober är inte bara månaden för Rosa Bandet och insamling till förmån för cancerforskning, utan det finns många andra dagar att samla in pengar till. 4 oktober kunde vi tex fira Kanelbullens dag, Djurens dag och World Smile Day. Dagar är helt enkelt ett kraftfullt verktyg för insamling! Därför ringer vi också Paul Ferries inför Giving Tuesday i December.
Men det blir inte bara prat om att man kan uppfinna dagar, utan också om att uppfinna sitt eget pris, vilket vi sett flera exempel på i Oktober med Flickapriset (Plan), Brispriset och Childhoodpriset.
Det blev också surr om Världens Barn, Musikhjälpen och Uppsala Universitet. Så lyssna på det senaste avsnittet av Insamlingsspan! 🎧
Äntligen kom nyheten om Swish återkommande betalningar som alltså kan fungera som månadsgivande för insamlingsorganisationer. Men ganska fort väcktes frågetecken kring hur man egentligen skulle komma igång? Därför bjöd vi in Swish och Pär Ekroth (CCO) till podden för att berätta vad som gäller.
Utöver det så berättade Pär om Swish utveckling, och tar oss med på resan från lansering 2012 till att man idag har 8,5 miljoner användare i Sverige. Inom insamling har Swish blivit ett viktigt betalsätt, som idag står idag för 20% av allmänhetens givande, så vi ser fram emot Swish återkommande betalningar.
Till tonerna av en AI-genererad jingel lanserar Insamlingspodden det nya formatet "Insamlingsspan". Ett kortare format där Henrik och Ted tittar på senaste nytt, kampanjer, rykten och annat roligt från vår bransch.
I det här första avsnittet blir det både snack om Swish, Friends och Stadium, Bris stegtävling med Charlotte Kalla, att man kan köpa andelar av en häst till förmån för Min Stora Dag, Plans nya visuella identitet, och ett grattis till Evas nya roll!
Vårvädret är på ingång och det är inte bara vårblommorna som blommar utan även den årliga majblomsförsäljningen är igång. Ett fenomen som intresserade oss och som vi ville veta mer om. Dessutom är det en organisation som växer och som ökar sin insamling. Men vad är Majblomman för organisation? Hur funkar egentligen apparaten kring majblomsförsäljningen? Vad har de gjort för att öka sin insamling? Och hur var det förra året när ett barn, Murhaf Hamid, hamnade i fokus och lyckades sälja för över 5 miljoner. Om det och mycket mer i det här intressanta avsnittet med Fredrik Thelander på Majblomman.
Under Insamlingsforum delades det årliga Stenbeckspriset ut. Vinnarna i kategorin Organisation blev Diakonia som ökat sin insamling markant. Därför bjöd vi in Sofia Hallonsten och Julia Gerestrand för att höra mer om vad de har gjort för att lyckas. Och precis som motiveringen till priset avslöjade så handlade samtalet inte bara om insamlingsaktiviteter utan också om hur man vände från att insamlingsteamet upplevde sig som en underdog som strök runt i korridorerna till att man tack vare ett styrelsebeslut nu har lyft sin insamling genom att vara modiga.
Nordens största konferens om insamling och givande – Insamlingsforum 2024 ägde rum den 21-22 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm. Två dagar fyllda av inspiration, kunskap och nätverkande! Insamlingspodden var givetvis på plats för att ta pulsen på stämningen. Hör segerintervjuerna med de glada vinnarna av Stenbeckspriset, nya och gamla deltagare och vad Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige hade att säga om årets upplaga.
Förra året gjorde vi ett mycket uppskattat "swish-test" där vi swishade till 30 olika organisationer för att se vad som hände under efterföljande 6 månader. Nu följer vi upp det med ett månadsgivartest, där vi i januari 2023 blev månadsgivare till 13 olika insamlingsorganisationer för fram till jul dokumentera vad vi fick för uppföljning.
Testet bestod i huvuddrag av tre olika delar:
1. Hur var processen för att signa upp sig som månadsgivare?
2. Vad bemöts jag av i tacket?
3. Hur kommunicerar man med mig som månadsgivare löpande?
Organisationer som vi följde i testet: Act Svenska Kyrkan, Cancerfonden, Friends, Hjärnfonden, Hjärt-lungdfonden, Hundstallet, Islamic relief, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, Röda Korset, Stockholm Stadsmission, UNHCR, WWF.
I det här avsnittet sammanfattar vi testet och resonerar kring våra upplevelser. Vill du veta mer om testet? Hör av dig till oss!
I början på året fick Henrik reda på att han hade cancer. Från dag ett när han kom in i cancervården så har Cancerfonden varit väldigt närvarande. Lite som vårdens förlängda arm. Både läkarna refererade till Cancerfonden och dessutom blev vi imponerade över alla ställ som återfanns på sjukhusen med folders från Cancerfonden, vars huvudsyfte var information för drabbade, men där även 90-kontot dök upp och såklart också bidrar till insamling.
Det ville vi göra ett avsnitt om när Henrik blev frisk nog. Så nu var det dags! Vi fick därför tag på Helena Torsler Andersson, Leg. Sjuksköterska och sakkunnig onkologi, Cancerfonden.
Ett fint avsnitt där både Henrik och Helena delar med sig av sina personliga erfarenheter och vi får lära oss mer om hur Cancerfonden jobbar mot sjukvården, drabbade och anhöriga.
Äntligen comeback för Insamlingspodden och äntligen dags för Henriks favoritrapport från Giva Sverige; "STATEN, KAPITALET ELLER MEDBORGAREN -vem finansierar civilsamhället?". Och som en liten bonus så fyller rapporten 10 år!
Vi fick en pratstund med Johan Sverker från PWC som var en av de som fick idén till rapporten och som också varit med varje år sedan dess. Vi gästas även av Mårten Palmfors, senior analytiker på Giva Sverige, som varit med och tagit fram rapporten.
Johan delar med sig hur idén till rapporten föddes och vi gör en tillbakablick på de 10 år som rapporten funnits, och såklart går vi igenom de olika delarna av civilsamhällets finansiering "staten", "kapitalet" och "medborgaren".
I det här avsnittet gästas vi av Fredrik Nilsson från RFSL och vi dyker vi ner i CRM-system. Fredrik berättar om deras resa från anteckningsblock till att nu arbeta professionellt i ett CRM-system. Vad har man ett CRM till? Och hur tar man sig ann om man vill upphandla ett nytt CRM? Fredrik delar med sig av deras framgångar och misstag längst vägen och ger 5 handfasta tips för dig som går i tankarna att byta CRM!
Vi satte oss ned med Giva Sveriges seniora Analytiker Mårten Palmefors för att grotta ned oss de två rapporter som Giva släppt under veckan.
Vi pratar dels om det rådande konjunkturläget och hur det framförallt påverkar givandet till civilsamhället. Mårten pratar kring hur människors rädsla, både inom organisationer och bland givare, påverkar givandet. Den kris vi nu ser är det få som har upplevt. När det gäller siffror att jämföra med har Mårten fått backa till 1990. Och då såg samhället och det sätt vi i civilsamhället arbetade på, väldigt annorlunda ut.
Vi pratar också om Giva Sveriges årliga rapport ”Staten, kapitalet eller medborgaren - vem finansierar civilsamhället". I den rapporten talas det också mycket om konjunkturläget. Men Mårten lyfter att siffror är en sak och känsla en annan. Framtiden är kanske inte alls så mörk. Den kan vara ljus och ge förutsättningar för inovation både vad gäller verksamhet och insamlingsmetoder.
Vi har haft ett val som efter Tidöavtalet resulterade i en ny regeringen. Ganska snabbt efter det granskade både Civil Rights Defenders och Naturskyddsföreningen avtalet och hittade utifrån sina frågor brister. En granskning som resulterade i ett påhopp på båda organisationer från Sverigedemokraterna. Eller som avsnittet säger: En attack på civilsamhället. Vi bjöd därför in båda organisationer för att höra mer. Vad hände egentligen och hur har det påverkat deras organisationer och civilsamhället? Ett viktigt och roligt avsnitt tillsammans med Andreas Drufva från Naturskyddsföreningen och Anna Magnard från Civil Rights Defenders.
I premiärsäsongen träffade vi insamlingslegendaren Per Stenbeck som bla har startat Water Aid Sverige. Han berättade då om hur startade insamlingen mot privatpersoner genom att skicka insamlingsbrev, men som inte alls lyckades som för andra organisationer. Han landade i analysen att man måste antingen ha ett väletablerat varumärke eller ett attraktivt erbjudande för att lyckas med insamling mot privatpersoner. Med avstamp i det bjöd vi in insamlingsansvarige Nadia Forslund för att höra hur väl Water Aids varumärke står sig idag och hur de jobbar med insamling. Lyssna på ett härligt samtal med den passionerade fundraisern, Nadia Forslund från Water Aid Sverige.
Efter Insamlingspoddens egna fältstudie där vi swishade 50kr till 30 organisationer som också blev ett avsnitt ("Swish.. Och sen?) ville vi nu ta det vidare och bjöd därför in Åtta45 för att prata om deras plattform Inspire. Åtta45 är ett för branschen välkänt tryckeri och till sin verktygslåda adderar de nu Inspire som är en omnichannel-plattform som ger organisationer möjlighet att hantera både traditionell print och digital kommunikation i samma verktyg. Vi satte oss ned med Anders och Tommy och fick lära oss både hur stora företag som ICA men även en mindre insamlingsorganisation kan arbeta i deras system för att få full kontroll på både digitala och postala utskick.
Inspirerade av att vi startade varsin egen insamling när vi sprang Lissabon Marathon, blir det här insamlingspodden on tour. På ett hotellrum i Lissabon kopplar vi upp oss mot Jesper Juul och pratar egna insamlingar.
Jesper ger oss en utblick hur det ser ut i världen och vad som är unikt för Sverige och Skandinavien. Han berättar om sitt egna engagemang och ger tips både till givare och organisationer hur man blir bättre på egna insamlingar.
På Insamlingsforum korades Barncancerfonden som "Årets insamlare" i kategorin "Organisation". Då det blivit lite av en tradition att vi gör en intervju med vinnarna så var vi väldigt glada att få Michel Brygiewicz, marknadschef, till vår studio.
Michel kom till Barncancerfonden 2017, året efter de senast fick utmärkelsen som årets organisation. Han berättar om den resa som Barncancerfonden gjort sedan dess och det kommunikationskoncept som man lanserade 2019, då man inte tog bort, men inte längre fokuserade på den så välkända blå stolen utan istället la fokus på att "dela ordet" och det faktum att barn och cancer inte hör ihop.
Entreprenören och grundare av organisationen Vaccine Forward, Elisabeth Thand Ringqvist, berättar om hur en idé om att samla in pengar för vaccinationer för Covid-19 blev verklighet på bara 45 dagar. Inspirerat av näringslivet grundades organisationen som en startup och hade efter bara en vecka ett team på 20 personer som tillsammans drog i gång insamlingsarbetet. Som ny inom branschen delar Elisabeth också med sig av sina bästa tips sedan starten.
Insamlingspodden letade sig ut från studion för ett fältavsnitt direkt från Insamlingsforum 2022. Vi kände på pulsen på några av deltagarna och fick chansen att få prata med de lyckliga vinnarna. Häng med!
Kriget i Ukraina har berört många och på väldigt kort tid har det samlats in väldigt mycket pengar. Vi fick en pratstund med Malin Barnö, marknadschef på Röda Korset, om hur deras tid har sett ut sedan 24e februari.
I ett unikt grepp har Rädda Barnen gått ihop tillsammans med Astrid Lindgren AB i kampanjen Pippi of Today där man ger företag rättigheten att sälja Pippi Långstrump produkter till förmån för flickor på flykt.
Vi gästas inte bara av en utan två representater från Rädda Barnen; Izabelle Widéen och Annette Gustafsson som ansvarar för den globala kampanjen. De berättar om den långa resan fram till lanseringen, hur corona slog till just när allt skulle lanseras, hur de lyckats ro ihop den här så komplexa kampanjen och mycket mycket mer.
Vi ville lära oss mer om hur Barncancerfonden arbetar med kampanjer generellt och höra mer om kampanjen "Barn och cancer hör inte ihop". Därför bjöd vi in Johnny Federley Kroneld, ansvarig för avdelningen kampanj & event. Johnny som har ett förflutet inom det kommersiella och arbetat för företag som Coca-Cola och HP berättar om vad han har tagit med sig in i insamlingsbranschen och hur man på Barncancerfonden arbetar med marknadsföring under kampanjer.
I veckans avsnitt ville vi lära oss mer om givarservice, därför bjöd vi in Emma Boman som är chef för givarservice på UNICEF. En avdelning som också vann utmärkelsen "Årets Kollega" på Insamlingsforum tidigare i år. Med glädje som ledord berättar Emma om hur de arbetar med kontakten med givarna och deras "save arbete", vilket förra året ledde till att givarservice samlade in ca 600 000 kr.
Corona har påverkat hela vårt samhälle, så också vår bransch. Få organisationer har på ett så påtagligt sätt känt av svängningarna i pandemin som Svenska Turistföreningen. I det här avsnittet möter vi Maria Ros Hjelm, ny Generalsekreterare tilllika VD på STF. Maria som är en profil i vår bransch, där hon bla. Tidigare varit Generalsekreterare för Frii (nuvarande Giva Sverige). Hon tar oss med på en detaljerad och personlig resa i Coronans spår.
Vi samtalar om allt från de första tankarna när hon fick höra talas om att Coronaviruset som härjade i Kina. Vi får höra om hur nära det var i början på april att den 135 år gamla organisationen gick i konkurs. Hur man med hjälp av en klassisk katastrofinsamling fick in miljontals kronor. Till att var och varannan la om sina semesterplaner till att ”Svemestra” hemma i Sverige och vad det har betytt för Stf.
Utöver Corona pratar vi också om STF som hybridorganisation då de både är en förening och samtidigt driver kommersiell verksamhet genom sina boenden.
Som nyvald ordförande för branschorganisationen Giva Sverige bjöd vi in Paula Guillet de Monthoux för att prata om insamlingsbranschen. Vart är insamlingsbranschen på väg och hur har corona påverkat?
Utöver att prata om branschen så pratar vi även om hennes erfarenheter efter 25 år inom insamling och hennes nuvarande roll som generalsekreterare på Childhood.
Också kommer Josefiina Ben Azzouz och ger oss färska siffror hur det går för insamlingen av pengar under den så speciella coronavåren 2020.
Comeback! En pandemi kom i vägen för inspelning av Insamlingspodden, men nu är vi tillbaka starkare än någonsin. I detta första avsnitt av säsong 3 så tog vi tillfället i akt att bjuda in Karin Schulz som är generalsekreterare på Mind som så sent som förra veckan vann priset som Årets insamlare i kategorin organisation. Vi ville självklart ta reda på mer om Mind och hur de på de senaste 5 åren lyckats nästan femdubbla sin insamling. Dessutom ville vi självklart höra mer om hur Corona påverkat deras verksamhet. Förbered dig på ett inspirerande samtal med en sann entreprenör!
Julen är slut och julkampanjer ska summeras. Så även för Insamlingspodden. Vi har bjudit in Mats Wiberg, insamlingsansvarig på Frälsningsarmen som driver världens äldsta julkampanj; Julgrytan. Sedan kommer Elin Stråkendal tillbaka för att berätta om hur det vara att driva en julkampanj när man viste att filantropen Roger Akelius dubblade alla gåvor som kom in till Sverige för UNHCR.
Det blir också ett intressant samtal om skillnader och likheter mellan en organisation som Frälsningsarmén med över 100 års vana att samla in pengar och en i Sverige ung och agil organisation som Sverige för UNHCR.
I det här sista avsnittet innan tomten kommer på besök, gästas vi av TVÅ gäster. Tillsammans med Johan Sverker från PWC och Josefiina Ben Azzouz från Giva Sverige grottar vi ned oss i rapporten "STATEN, KAPITALET ELLER MEDBORGAREN -vem finansierar civilsamhället?".
Vi pratar om kommunernas framtida, ansträngda ekonomi, något som vår bransch inte verkar ta på allvar. Kanske för att vi är en positivt lagd bransch? Vi djupdyker också, precis som rapporten, i företagens givande och framtidsutsikterna för det, där både näringslivet och ideella sektorn ser stor potential i framtiden. Eller hur var det nu, är det bara för att vi är en så positiv bransch?
Ända sedan Insamlingsforum i våras har vi velat podda med Arvid Erlandsson, universitetslektor på Linköpins universitet, för att prata om hjälpandet psykologi. Istället för att grunda oss i känsla, pratade vi om fakta kring hjälpande. I vilka situationer hjälper människor mycket respektive lite? Vilka typer av behövande får mer eller mindre pengar? Detta och mycket mycket mer!
Markus Nilsson, vice VD för Hammarby Fotboll är vår gäst den här veckan. Hammarby Fotboll vill vara en aktiv del av de samhälle man verkar i. Därför har man startat CSR-arbetet Samhällsmatchen, samlingsnamnet på allt samhällsengagemang som Hammarby Fotboll gör. Ett arbete som har de globala målen som utgångspunkt och är helt finansierat av sponsorer. Man säljer det som en egen rättighet och produkt, frikopplat från elitfotbollen.
Markus berättar hur man lagt upp arbetet. Hur man tänker kring paketeringen av ett engagemang i samhället. Hur man arbetar tätt tillsammans med sin huvudsponsor och vilka visioner Hammarby Fotboll har för framtiden. Både på plan och i samhället.
Markus Nilsson, vice VD för Hammarby Fotboll är vår gäst den här veckan. Hammarby Fotboll vill vara en aktiv del av de samhälle man verkar i. Därför har man startat CSR-arbetet Samhällsmatchen, samlingsnamnet på allt samhällsengagemang som Hammarby Fotboll gör. Ett arbete som har de globala målen som utgångspunkt och är helt finansierat av sponsorer. Man säljer det som en egen rättighet och produkt, frikopplat från elitfotbollen.
Markus berättar hur man lagt upp arbetet. Hur man tänker kring paketeringen av ett engagemang i samhället. Hur man arbetar tätt tillsammans med sin huvudsponsor och vilka visioner Hammarby Fotboll har för framtiden. Både på plan och i samhället.
Lyssna även på den långa versionen för att höra mer om hur Hammarby arbetar!
Roger Akelius valde i jul att dubbla alla gåvor som kommer in till tre organisationer, Sverige för UNHCR var inte en av dem. De valde istället att publicera en annons där man med glimten i ögat letade efter en generös miljardär. Ett dygn senare valde Akelius att, via en kontaktannons i Di, även dubbla alla gåvor till UNHCR.
En saga som nästan är för bra för att vara sann! Därför bjöd vi in Elin Stråkendal, chef för strategi och tillväxt på Sverige för UNHCR för att höra mer om den här kärleksberättelsen. Hur gick det egentligen till?
I den längre versionen får du även höra om Elins resa med Sverige för UNHCR som tog sin början i februari 2015. Precis innan den stora flyktingvågen nådde Sverige. Hur organisationen arbetar med ett digitalt mindset som hon tycker gör dem mycket snabbfotade.
Roger Akelius valde i jul att dubbla alla gåvor som kommer in till tre organisationer, Sverige för UNHCR var inte en av dem. De valde istället att publicera en annons där man med glimten i ögat letade efter en generös miljardär. Ett dygn senare valde Akelius att, via en kontaktannons i Di, även dubbla alla gåvor till UNHCR.
En saga som nästan är för bra för att vara sann! Därför bjöd vi in Elin Stråkendal, chef för strategi och tillväxt på Sverige för UNHCR för att höra mer om den här kärleksberättelsen. Hur gick det egentligen till?
I den längre versionen får du även höra om Elins resa med Sverige för UNHCR som tog sin början i februari 2015. Precis innan den stora flyktingvågen nådde Sverige. Hur organisationen arbetar med ett digitalt mindset som hon tycker gör dem mycket snabbfotade.
Hur jobbar en liten organisation? Det var vi intresserade av veta och bjöd in Stefanie Nold från Frisk & Fri i ett samtal om små organisationers vardag. Hur tänker man med givandet från privatpersoner och företag? Och så får vi lära oss mer om hur man jobbar med statliga medel, vilka typer av fonder man kan få pengar ifrån och vem som söker pengarna när man är både en riks- och lokalorganisation.
Stefanie berättar också om känslan att fira nyår när budgeten är satt, men man vet inte om man får de statliga medel som är lejonparten i organisationens verksamhet.
Lotta Gray är projektledare för Rosa Bandet och ansvarig för Cancerfondens arbete med kändisar och influencers. Ett jobb hon är som klipp och skuren för efter 19 år på ”röda mattan” som vimmeljournalist på Hänt i Veckan.
Lotta, också känd som Vimmelmamman, är dessutom en influencer själv och publicerar flitigt på Instagram och har en blogg som besöks av tusentals människor varje dag.
Vi har ett intressant och långt samtal om att vara trovärdig. Om kändisar kan samla in pengar, om Läkarmissionen som Lotta är ambassadör för och om hur det var att ta steget från röda mattans glamour till Cancerfonden.
Siffror! Ja, vi insåg efter Givas Sveriges "siffermingel" att det finns ett stort intresse för siffror i branschen. Därför, i det sista avsnittet för evigt, eller åtminstone för säsongen, sätter vi oss ned med analytikern Josefiina Ben Azzouz och går igenom insamlingssiffrorna från förra året och pratar om siffrornas betydelse och hur Giva Sverige jobbar för att sprida kunskap genom data.
Döden döden döden... Ja så började Astrid Lindgren sina telefonsamtal med sin syster. I det här avsnittet börjar vi inte bara prata döden, utan vi sitter ned med Rebecka Winell på Barncancerfonden och lär oss allt om testamente. Hur jobbar man aktivt med testamente? Varför brinner Rebecka för testamente? Hur gör man om man är en mindre organisation? Och visst är det dags för Ted och Henrik att skriva testamente!
I det här glamorösa avsnittet pratar vi TV-gala med Tina Jogensjö som är kreativ producent på UNICEF och TV4-galan som numera går under namnet "Världens viktigaste kväll – och roligaste". Tina har varit med sedan galan första gången sändes 2003 och kan berätta vad som gör formatet så starkt och genererar så många månadsgivare. Vi pratar om den emotionella berg- och dalbanan som tittarna upplever under en gala och om linjär TV verkligen håller på att dö ut?
Baltasar Fundraising är en relationsmarknadsföringsbyrå. Det tyckte vi lät spännande. Hur arbetar de med vår bransch?
Vi pratar om hur viktigt det är med relationer. Att möta målgruppen på rätt sätt och att copyn är kung!
Anders och Gabrielle resonerar också om vad de ser som styrkor och svagheter hos organisationer. Att organisationerna är mycket mer kommersiella än vad de tror. Men att snabbheten i att säga tack för en gåva kan vara lite långsam.
I det här avsnittet flyttar vi studion i Karlaplan till Norra Bantorget för Insamlingsforum 2019. Få lite smakprov från några talare, träffa de nominerade till "årets insamlare organisation", hör de segerrusiga vinnarna berätta vad just de gjort under förra året som gjorde dem bäst i sin kategori och tillsammans med vår namnstarka panel reder vi ut om "rätt låt vann". Allt detta i en härligt sorl av minglande insamlare och leverantörer som utbyter erfarenheter och skratt.
Med bara en vecka kvar till Insamlingsforum tog vi chansen att sitta ned med "Årets insamlare", nämligen World Animal Protection och insamlingsansvarige Yrsa Sturesdotter. Vi reder ut vad som gjorde att de var bäst av oss alla under 2017, men vi kommer också in på vad teater och idrott har med insamling att göra. Och den stora frågan är, hur mycket samlar de egentligen in?
Insamlingspodden kommer att vara på plats på Insamlingsforum för att få höra lite segervrål och prata med vinnarna. Dessutom så har Ted och Henrik ett seminarium om hur man arbetade med företagssamarbeten för Operation Smiles utställning på Fotografiska.
I det här legendariska avsnittet sitter vi ned tillsammans med Per Stenbeck som tog fundraising till Sverige. Hur såg egentligen insamling ut 1980 när han började på Rädda Barnen? Och hur tog han insamling från damerna som skramlade pengar utanför Systembolaget till vad det är idag? Hör Per berätta om sin imponerande resa och lärdomarna från alla dessa år.
Ett avsnitt du inte vill missa och som Henrik kommer att komma ihåg i resten av sitt liv!
Den här veckan träffar vi Adam Lassoued, ansvarig digital marknadsföring och martech på Cancerfonden. Adam är lite av en digital guru… Han har iallafall den rätta klockan, AirPodsen i öronen och ett hem som styrs av Google Home.
I det här avsnittet berättar han om digital insamling, hur Cancerfonden arbetar med att samla in data, varför han inte vill ha brev och hur en givarresa borde se ut.
I avsnitt två av Insamlingspodden samtalar Ted och Henrik med Johan Norrby, insamlingschef på Operation Smile.
Johan har varit med om en resa som saknar motstycke under 2000-talet. När han började sitt arbete för sex år sedan samlade organisationen in 13 miljoner kr/år och förra verksamhetsåret sprängde man 100 miljoner kronor!
Johan berättar om den resan, sin kärlek till det fysiska brevet och hur Operation Smile arbetar med månadsgivare utan autogiro. Dessutom berättar han hur man förra året förvandlade en enkel GDPR-information till att bli en insamlingssuccé.
Välkommen till det första avsnittet av Insamlingspodden! Idag gästas vi av vår huvudpartner FRII och generalsekreteraren Charlotte Rydh. Det blev ett härligt surr om FRIIs roll i insamlings-Sverige, hur hon vill ta House of Cards till Drottninggatan och vad Giving Tuesday egentligen är. Och mycket mycket mer såklart!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.