114 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
I Investera på höjden träffar vi kända och okända personer från fastighetsbranschens alla hörn, och går på djupet med vad som är viktigt för dig som fastighetsinvesterare. Podcasten produceras av Jonas Björkman. Programledare: Jonas Björkman.
The podcast Investera på höjden is created by Jonas Björkman. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Börsen har rätt och fastighetssektorn har redan lagt det värsta bakom sig. Det menar fastighetsentreprenören och journalisten Gösta Carlberg. Var ser Gösta bäst köplägen just nu och varför vill han inte bygga ett för stort bolag? Du får också höra hur det var att släppa boken "Bli bostadsmiljonär : råd och tips för din bostadskarriär” bara några veckor efter invasionen av Ukraina. Missa inte!
Varför misslyckades riskkapitalbolagens aggresiva satsningar på padel, och vad kommer hända med alla nybyggda hallar? Strax innan jul gick padeljätten Padel United ut med en krisemission på nästan 400 mkr och Triton-backade We Are Padel kämpar på med en gigantisk rekonstruktion där en stor andel av hallarna som ligger i dotterbolag försatts i konkurs. Det här och mycket annat snackar vi om i veckans avsnitt med padellegendaren Andreas Ehrnvall - a.k.a. Mr Padel.
I dagens laddade avsnitt pratar vi om en miljardmarknad under uppsegling - laddning av elbilar och lastbilar. Alla bygger laddnätverk, men vem är vinnaren? Och klarar verkligen Sveriges elnät att alla kör Tesla?
Vi snackar Elon Musks superchargers, om att byta batteri i farten och hur länge fossila bränslen kommer finnas kvar i tanken.
Allt detta och mer när vi träffar entreprenören Mikael Ring från Voltiva som bestämt sig för att ta en ledarposition med SBB som första storkund.
I dagens avsnitt snackar vi fastighetsobligationer, något som de svenska fastighetsbolagen nyttjat friskt de senaste åren för att nå toppnivåer i Europa. Louis Landeman från podden Kreditvärden (tillika Danske Banks chef för kreditanalys) guidar oss i obligationsdjungeln och förklarar hur de svenska fastighetsbolagen kan parera miljardförfallen som kommer under nästa år.
Vad skiljer den svenska mot den europeiska obligationsmarknaden, vad har sänt chockvågor genom marknaden och varför är det bostadsbolagen som har det tuffast framöver? Och Louis avslöjar sin syn på Akelius spektakulära affärer i Castellum. En måstelyssning för alla fastighetsinvesterare!
Felix Lindberg (@F_Lindberg) är twittraren som blivit Sveriges inofficiella expert på Neonodes (NASDAQ: NEON) patenttvist mot giganterna Samsung och Apple. Stämningen, som är ett av världens största patentmål sett till antal enheter, har hittills gått under radarn i svensk media men kan ge enorma uppsidor i det lilla noterade teknikbolaget. Den 3 december 2022 avgörs ett första viktigt steg kring patentets giltighet i processen mot Samsung. Följ det rafflande dramat med oss!
I det här avsnittet snackar vi litigation finance med entreprenören Thony Lindström Härdin från Litigum Capital. Vi får höra om hur Hulk Hogan vann en miljontvist med hjälp av techmiljardären Peter Thiel, vilka tvister som väntar en fastighetsbransch i nedgång och hur man kan uppnå 30 % avkastning. Han avslöjar också hur det var att misslyckades första gången med samma idé.
I dagens avsnitt snackar vi om varför fastighetsentreprenören Samuel Beckstrand byter helgfrukosten mot att hänga i Stockholms industriområden, hur man producerar 50 000 kvm industrilokaler som bostadsrätter och hur han på mindre än 3 år ska nå sitt mål på en miljard i fastighetsvärden. Och han avslöjar hur man gör de bästa affärerna i kris.
Börspodden-profilerna John Skogman och Johan Isaksson gästar Investera på höjden. Vi snackar köplägen, sossemaffians stora fiende och svenskarnas enorma hangup på fastighetspriser. Vi får också höra vilken fastighets-vd på börsen man ska ta rygg på. Och Johan ger ett oväntat boktips.
Finanslegendaren och journalisten Peter Benson kommer till podden och snackar bostadsmarknad. Vi pratar om svenskarnas strutsmentalitet, om att bo på rätt sida rälsen och varför förståsigpåarna har fel om bopriserna. Och Peter avslöjar varför fastighetsbolagen ser lite frestande ut på börsen.
Jonas Björkman bjuder in proptech-experten Magnus Svantegård för att djupdyka i WeWork-grundaren Adam Neumanns nya (och än så länge väldigt hemliga) miljardvärderade startup inom fastigheter - Flow! Vad betyder NIMBY och hur kommer det sig att en av världens mest prominenta riskkapitalist stöttar comebacken av den utskrattade återfallsentreprenören? Det och mycket mer i dagens avsnitt.
Peter Eriksson är förvaltningschef på fastighetsrådgivaren Croisette, en snabbväxande uppstickare som har fått mycket uppmärksamhet i branschen. Han berättar om sin spännande resa i fastighetsbranschen, som på sätt och vis började med en riktigt svår fotbollsskada.
Olle Larsson och fastighetsbolaget Sisyfos är kända för att köpa sådant som ingen annan vill röra med tång. Förra gången han var med i podden berättade han om hur de blev ägare till en av Sveriges mest omtalade byggnader Dragon Gate, något vi hör mer om i detta avsnitt. Han berättar också om några av de senaste affärerna, bland annat köpet av den tidigare internatskolan Solbacka, som var inspirationen till Stjärnsberg i Jan Guillous bok Ondskan.
När vi sist vi träffade Ellen Sederholm hörde vi om hur hon tillsammans med Jessica Schwieler startade Lenca properties, som då specialiserade sig på att utveckla och sälja vindsvåningar. De senaste åren har Lenca nischat in sig på att bygga om industrifastigheter till bostadsrättsföreningar där framför allt företag köper in sig, något hon berättar mer om i den här intervjun från Fastighetsmässan i Stockholm.
För två år sedan fick Boverket i uppdrag att inrätta Sveriges första Riksarkitekt, och ansvaret föll på landskapsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård. Hennes uppdrag? Att få lite ordning i svensk stadsbyggnad.
När Jörgen Anderson 2003 fick jobb på familjeföretaget Wästbygg visste han knappast att det var början på en nästan två decennier lång resa mot börsen i Stockholm. Nu är Wästbygg noterat, och bolaget siktar mot nästa mål – att bli helt fossilfria till 2030.
Han har möjligen en av branschens roligaste men också mest utsatta jobb. Som exploateringsdirektör i huvudstaden ligger det på Johan Castwalls bord att låta Stockholm växa och samtidigt balansera både medborgarnas och näringslivets intressen.
Jessika Jonsson är bara 27 år gammal, men har redan hunnit med fem år som konsult på Cushman & Wakefield. I veckans avsnitt berättar hon om hur en fastighetsvärdering går till, och om hur ny teknik kan höja värdet på fastigheter. Dessutom får vi höra varför Jessika Jonsson – om hon själv får gissa – blev nominerad till utmärkelsen "Årets unga fastighetskvinna" av branschprofilerna Biljana Pehrsson och Kristina Alvendal.
Ska man binda lånet nu när räntorna är låga? Hur mycket pengar ska man låna, och vad innebär det att uppskovsräntan försvinner? Robert Boije snöade in på markoekonomi, och är idag chefsekonom på SBAB. I veckans avsnitt betar vi av svenskarnas bostadsekonomi, från A till Ö.
KTC är familjeföretaget som redan på 1980-talet utvecklade styrsystem för fastighetsbranschen. Många visioner och turer senare försöker arvtagaren Rikard Strid gå i mål med bolagets storslagna vision: att all energi ska vara gratis.
Vad händer med alla kontor om WFH-trenden håller i sig? Och hur ska fastighetsbranschen ta en större del av kakan när e-handeln breder ut sig? Christoffer Börjesson har mycket att tänka på, som digitaliseringschef på Fastighetsägarna.
Liza Nyberg basar över en av landets största fastighetsmäklerier, och tampas dagligen med ett av branschens stora bryderier: hur kommer bostäder köpas och säljas efter digitaliseringen?
Elise Grosse är arkitekten och företagaren som snöade in på hållbarhetsfrågor. I dag är hon hållbarhetschef på Sweco och vill få bygg- och fastighetsbranschen att återbruka byggmaterial – bland annat.
Einar Janson inledde 2000-talet med en bil, en verktygslåda och en radannons i Dagens Nyheter. I dag är familjeföretaget Titania på väg mot börsen.
"Jag vet inte hur många gånger jag sagt att mitt jobb är svårare än någonsin”, säger Handelsbankens aktieanalytiker Johan Edberg. Men den här gången har han nog fog för det han säger. Mitt i en global ekonomisk kris ska han inte bara analysera svenska fastighetsbolags agerande, utan dessutom ha en åsikt om en historiskt lynnig kapitalmarknad. Nu berättar han hur han gör.
Svante Jernberg började i Enköping med en tvåårig byggteknisk utbildning, och en hammare i handen. I dag driver han Sveafastigheter Bostad, och snickrar för fullt på en fastighetsportfölj värd närmare 1 miljard kronor.
Bengt Lindblad är en av pionjärerna i den svenska elhandelsmarknaden, och var under många år en av de största elspekulanterna i Norden. Idag driver han Fastighetsräntefonden, och hjälper privatpersoner och institutioner att investera i lån via Tessin.
Världen häpnade när Elon Musk 2016 avtäckte sin vision om en takpanna med integrerade solceller. Få kände till att ett svenskt företag satt på en färdig produkt.
När Attefallshusen våren 2019 blir större, skapas fler möjligheter att faktiskt använda dem som bostäder. Det tycker i alla fall den svenska uppstarten Botello, vars idé är att ställa ut Attefallshus i svenska villaträdgårdar, och hyra ut dem via bostadsförmedlingen. Botellos VD Douglas Lundholm berättar hur det fungerar.
Niklas Granström växte upp i en vanlig familj, gick i en vanlig skola, men hade ett ovanligt intresse: motocross. Under drygt tio år var han en av landets bästa åkare, innan han gav sig huvudstupa in i fastighetsmarknaden. I dag är Leje Fastigheter värt över 500 miljoner kronor.
Jonas Björkman läste spanska på universitetet och såg framför sig en karriär Latinamerika. I stället kom han hem och drog igång en crowdfundingtjänst för fastigheter. Resultatet blev Tessin, som fyra år senare har försett svenska byggherrar med över 2 miljarder kronor i finansiering.
Hon är direktören på Kungsleden som efter sju år vid rodret fått marknaden att prata om “Biljana-effekten”. Men resan mot toppen av fastighetsmarknaden började i Belgrad.
När Johannes Asp flyttade hem till Sverige efter en tid i Schweiz, slogs han av en tanke: varför är det så svårt att hitta parkeringsplatser i Stockholm?
Innan hösten 2017 brukade det bildas köer redan på onsdagen, till nybyggda bostäder som skulle säljas på söndagen. Marknaden var hysterisk och Besqabs VD Anette Frumerie kände inte igen sig. Sen kom fallet.
När en olycka satte punkt för idrottskarriären flippade Jakob Karlsson sin första bostadsrätt och tjänade 15 000 kronor. Tio år senare är hans bolag, K-Fastigheter, värt över 5 miljarder kronor. Hemligheten? Hårt arbete, god bankfinansiering och en simpel idé.
Ingen person i fastighetsbranschen kan nog skryta med en så krokig och omväxlande karriär som Sharam Rahi. Som ung anlände han som flykting till Sverige, och via stand up-scenen, teveprogram och servicebutiker blev han till slut en av fastighetssveriges mäktigaste.
Som stadsbyggnadsdirektör i Uppsala har Mats Norrbom sannerligen utmaningar framför sig. Staden ska inte bara bli klimatneutral utan -positiv. Samtidigt ska Uppsala växa med nästan 150 000 invånare och helt nya stadsdelar ska skapas. Till sin hjälp har han “Uppsalamodellen”, en metod som har skapat flexibilitet på den stagnerade byggmarknaden och nu ska leda staden in i framtiden.
Få personer tänker så mycket på den svenska kreditmarknaden som Ted Lindqvist. Som VD för Evidens har han skrivit analysen “Missförstånd, överdrifter och rena felaktigheter: En kritisk analys av 10 centrala påståenden från Riksbanken och Finansinspektionen”, vars mål det är att både väcka och avsluta debatten om amorteringskrav.
Som ansvarig för tankesmedjan Global Utmanings program för hållbara städer tvingas Elin Andersdotter Fabre stångas med föråldrade bilder kring hur städer ska byggas. I grunden finns en vilja att städerna ska vara till för alla, inte bara för de som bestämmer.
Doldisbolaget Datscha har i över tjugo år gått i täten för fastighetsbranschens digitalisering. Magnus Svantegård har varit produktchef under nästan hela den tiden, och betraktas idag som en auktoritet inom proptech. Men det började i skogen.
Under en tid på 1990-talet var han en av Sveriges genom tidernas fattigaste personer. I dag är han en av de rikaste, med kontroll över ett fastighetsbestånd värt över 20 miljarder kronor. Hur är det möjligt? "Ingen situation är så hopplös att den inte går att komma tillbaka ifrån", säger han.
Hon förlorade jobbet två gånger under 1990-talet men reste sig båda gångerna. Med åren avancerade hon till verkställande direktör för White, en av Europas största arkitektbyråer. På vägen blev hon rådgivare till Londons borgmästare Sadik Kahn. "Det var inte självklart att jag skulle bli arkitekt. Däremot var jag intresserad av samhällsfrågor. Jag var ganska duktig på att rita. Jag hade jobbat som guide i Västerås och började intressera mig för hus den vägen" säger Monica von Schmalensee, om hur allting började.
Året Jakob Pettersson fyllde 29 år fick han 600 miljoner kronor i handen och ett tillsynes enkelt uppdrag från sin arbetsgivare: Köp fastigheter. Det var början på Coelis fastighetsfond, men inte på Jakobs karriär i fastighetsbranschen. Nu berättar han hur intresset för marknaden växte fram, hur det var att starta en ny fond, och vad han hittills har gjort för pengarna.
Det pågår ingen butiksdöd, det är trams. I alla fall om du frågar Bojan Ticic. Han är ansvarig för transaktionsteamet inom retail på världens största konsultbolag för kommersiell fastighetsrådgivning - CBRE. Med en ständigt växande e-handel är en butiksdöd däremot inte garanterad oundviklig. Men dit är det en bit kvar, enligt Bojan Ticic.
Få personer i modern tid har haft lika stort inflytande över Stockholms utseende som Kristina Alvendal, moderatpolitikern som efter valsegern 2006 ringdes in för att ta ansvar för huvudstadens bostads- och byggfrågor. Nu reflekterar hon över privatiseringarna av allmännyttan, och arkitekturens roll när byggandet exploderade.
Marknaden för nyproduktioner har gått från stekhet till ifrågasatt de senaste åren, och Fredrik Arpe är mannen som ska vända trenden. Som VD för Järntorget har han klarat nedgången unikt bra, men tror ändå på en tuffare framtid – en framtid som kräver nya idéer, modeller och ger nya möjligheter.
Det andra amorteringskravet som infördes i mars 2018 har fått hård kritik för att ha fattats på felaktiga grunder, bland annat från tidigare vice riksbankschefen Lars E O Svensson. Men bostads- och finansmarknadsministern Per Bolund håller inte med om Svenssons analys - skuldsättningen är en riskfaktor, hur man än vrider och vänder på det, och amorteringskraven är ett sätt att bygga upp en motståndskraft i hushållsekonomin.
Medan fastighetsindustrin rusade in i nyproduktionsmarknaden, har Jan-Erik Höjvall ägnat större delen av sin karriär år att förvalta hyreshus. Som vd för Amasten är det nu tredje gången han bygger upp en fastighetsportfölj i miljardklassen.
Vad är egentligen någonting värt? För de flesta är frågan något abstrakt, men för Ulrika Lindmark är det den mest centrala frågan av alla. Hon halkade in i fastighetsbranschen på ett bananskal, och har med åren blivit av landets mest garvade värderingsexperter.
Den ränta som fastighetsekonomen Han-Suck Song inte vill prata om är ännu inte uppfunnen. Efter att planerna på att bli kemist grusades av de långa tidsperspektiven har just ”tid" blivit något av ett nyckelbegrepp i KTH-forskarens värv. För om man tittar över tid, vad händer egentligen med räntorna?
Narkotikahandel, skadegörelse och skjutningar har satt Helsingborgsstadsdelen Söder på kartan som en av Sveriges så kallade "no go-zoner". Sonja Ståhl är övertygad om att fastighetsägarna sitter på en del av lösningen. Som fastighetschef på Willhem i Helsingborg, berättar hon vad bolaget gör för att vända utvecklingen.
Likt en politiker har Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss svar på det mesta. I alla fall när det gäller bostadsmarknaden. Han vet hur han tycker att bostäderna ska finansieras, hur vi ska se på skuldsättningen och hur unga och svagare grupper ska kunna ta sig in på marknaden. Karriären fick också sin början i kommunfullmäktige i Gävle, men idag har Lennart Weiss lämnat politiken. Det betyder dock inte att han inte vill ta debatten.
De senaste decennierna har logistikfastigheter gått från att vara osexiga lager till att bli högteknologiska center som möjliggör den nya handeln. Castellum och dess VD Henrik Saxborg har tagit en tätposition i utvecklingen av de fastigheter som gör det möjligt för en produkt att flyttas från din dator till din dörrmatta. I den här intervjun pratar han om Amazons intåg i Sverige, de sista kilometrarnas betydelse och vad man ska ha en flygplats till.
Varför har Olle Larsson köpt Dragon Gate? Det låter kanske märkligt, men för honom går det en rak linje mellan de första vindsrenoveringarna i Stockholms innerstad till köpet av Sveriges kanske mest utskrattade byggnad. Längst vägen har han tagit sig an Sveriges kanske värsta plats, mottagit dödshot, och insett värdet av ett skadat varumärke. I den här intervjun pratar Sisyfosgruppens VD såklart om Dragon Gate, vad det kostade och vad han ska göra med det, men också om vikten av transparens, uthållighet och styrkan i att inte ha en aning.
Urban Edenström stod inför en av sitt livs största affärer när investmentbanken Morgan Stanley plötsligt snuvade honom på 500 miljoner kronor. Erfarenheten blev början på Niam och en av den svenska fastighetsbranschens stora framgångssagor. I den här intervjun berättar han om de första åren i 1980-talets ärkekonservativa marknad, om hur hjulen slutade snurra under finanskrisen, och om hur digitaliseringen nu vänder ut- och in på hela industrin.
Henrik Jussi-Pekka jobbade på ett kommunalt fastighetsbolag när han fick möjligheten att hjälpa en av världens största investmentbanker in på den svenska fastighetsmarknaden. Idag, 20 år senare, är han vd och delägare i Möller & Partners, som hjälper institutioner realisera fastighetsprojekt.
Fredrik Holmström förvandlade arvet efter sin pappa till ett högbelånat fastighetskonglomerat, innan finanskrisen höll på att sätta stopp för allt. Magnolia blev räddningen, och tio år senare är bolaget värt över 1,5 miljarder kronor.
Atrium Ljungbergs VD om vägen till toppen, rekordhöga kontorshyror och Riksbankens ekonomiska experiment.
Ingrid Westman skolades i den traditionella byggindustrin, men sa upp sig med en idé i huvudet: kan man bygga snygga, energieffektiva hus, utan att det kostar för mycket pengar?
Christofer Carlsson inledde sin företagarbana i läskedrycksbranschen, men skulle tids nog hitta sitt stora projekt: att kunna erbjuda vackra bostadsfastigheter till bra priser. Han började med parhus i Järfälla, men har nu siktet ställt på att bygga 82 våningar i Solna. Dessutom hör vi om Christofer Carlssons listiga försök att återuppfinna bostadsrättsföreningens ekonomi, i hopp om att öppna lägenhetsmarknaden för unga. Han kallar det för BRF 2.0.
Du hittar fler fastighetsprofiler på www.tessin.se/fastighetsprofilerna.
Mitt i livet blev Annika Backlund utköpt från familjens campingföretag. I stället hittade hon en hyresfastighet i Fjärdhundra, vilket blev början på ett växande bestånd med smal nisch: bostadsfastigheter på landsbygden.
I Fastighetsprofilerna berättar hur det gick till när hon gjorde sin första fastighetsaffär, och hur hon sedan dess har närmat sig sitt nya jobb med en mycket praktisk filosofi.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.