Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.
För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.
Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.
I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.
Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.