129 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Jord är du är en podcast om omställning och ledarskap. Det är ett utforskande av vad det innebär att ta sitt mänskliga ansvar, både vad gäller kärleken till sin nästa och till resten av skapelsen. Men också i förhållande till sig själv!
The podcast Jord är du is created by Maria Engelbrektsson, Annelie Anderberg. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det här blir säsongens sista avsnitt! Vi behöver båda samla kraft nu, men hur gör man nu det oavsett var i livet man befinner sig? Som vanligt är svaret shalom.
Och du- Kraft och hopp som Maria pratar om är kostnadsfritt i juli!
Hur rimlig är egentligen idén att vi ska äga naturen? Och hur kan vi bruka och vårda tillsammans?
Vi som pratar i podden heter Maria Engelbrektsson @klimatcoachen och Annelie Anderberg @jordelivvett. Vill du dela med dig av dina tankar efter att ha lyssnat kan du göra det på @jord.ar.du på Instagram.
Den här veckan pratar vi om tid! Innebär omställningen att vi behöver backa tillbaka i tiden? Vad är egentligen tid? Och vad ska vi göra av den?
I det här avsnittet pratar vi jord och vår relation till livet i den. Är daggmasken jordens ingenjör eller är ingenjören samhällets daggmask? Samtalet tar sitt avstamp i två citat ur Maja Alskog Bredbergs bok Till växten - En kärlekshistoria. Bara läs boken, och läs den tillsammans med andra!
Sossarna ska gå till val med att införa en arbetstidsförkortning (även om 35 h bara ger en timme mindre per dag och inte två, vilket Maria fortsätter tro rakt igenom hela podden...).
Är det en realistisk tanke att korta arbetstiden om det leder till minskad BNP? Är det realistiskt att inte göra det? Och hur får vi folk att inte bara fastna i scrollandet en timme extra varje dag? Det är sånt vi grubblar på i veckans avsnitt!
Språket formar hur vi betraktar och förhåller oss till både oss själva och andra. Hur blir skillnaden i att prata om skapelsen som ett "den" eller om vi talar om skapelsen utifrån ett "oss"-perspektiv?
Annelie ska hålla i en del av en ledarutbildning som innehåller ett avsnitt om hur språk förstärker eller bryter synsätt och normer. Verktygen för inkludering är inte bara till hjälp för att inkludera människor i en grupp, utan också hela medskapelsen i vår gemenskap. De fem verktygen som nämns i avsnittet är
I det här avsnittet vill Maria dela en jättecrazygrej som hon var med om under helgen. Är det privatjet och bubbel du också längtar efter? Eller vad skulle du sätta för mål i livet om du inte behövde fundera över om det är möjligt att uppnå?
Naturens egenvärde, hur står det till med det? I det här avsnittet pratar vi om det, och om huruvida det är naivt att tänka sig att vi inte skulle se naturen som något vi kan göra pengar av, utan just värna den för att den har ett värde i sig själv, bortom vad vi kan göra av den.
Hur skulle det vara om vi utgick från frågan om hur vi kan tillgodose våra behov, samtidigt som vi stärker ekosystemen, snarare än hur vi kan maxa den ekonomiska tillväxten? Låt oss utforska hur det skulle påverka våra platser och våra sammanhang om vi tar sikte på den första av de två frågeställningarna. För det är ju vi som styr, vi gräsrötter. Det får vi aldrig glömma bort!
Avsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda, Bättre tillsammans och Marias coachingprogram Kraft och hopp.
Det här avsnittet får man nog säga innehåller reklam för Marias verksamhet och coachingprogrammet Kraft och hopp!
Den här veckan samtalar vi om att formulera sitt personliga uppdrag i omställningen. När vi kombinerar det som är mest effektivt för att ge förändring, med våra egna gåvor och respekt för våra begränsningar. Det är då vi kan göra skillnad på riktigt, både på kort och lång sikt! Om du vill fundera mer kring vad som skulle kunna vara ditt eget uppdrag är du hjärtligt välkommen på Marias webinar i april. Det är helt gratis och mer information hittar du här: www.klimatcoachen.se/webinar
Hopp. Ett så knepigt ord att slänga sig med, eftersom vi tenderar att lägga så olika mening i ordet. Att hoppas på någon annan och själv frånsäga sig ansvar, eller rädslan att tala om hopp med risk för att missbruka det som ett slags hoppium (kombo av hopp och opium)? Vi kommer förstås in på det aktivta hoppet, ett begrepp som fått luft under vingarna med Joanna Macy. Var vi själva finner grund för detta att göra hopp, eller att fatta hopp? I Bibeln - samma bok där andra finner grund för en passiv hållning. Men läs Jakobs brev i Nya testamentet och försök förbli passiv, va! Vi vill också tipsa om läsning av David Jonstads bok Jordad. Där ryms både kollaps och hopp på samma gång.
Avsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda.
Tanken var att vi skulle prata om den regenerativa odlingen, men så var det en sån där morgon där alla tankar bara måste ut allihopa på samma gång. Så det blev i stället allt mellan himmel och jord, det regenerativa livet helt enkelt! Och en massa reklam för Bilda blev det såklart, precis som vanligt.
Poddavsnittet innehåller reklam för Studieförbundet Bilda.
"Hela jorden behöver barmhärtighet, söker ditt skapande ord
Ifrån tomhetens välde: Befrielse!"
Vad är det där tomhetens välde som hela skapelsen längtar efter befrielse från? Kanske vi får börja med att ställa oss frågan om målet i vår civilisation. Alla har vi säkert olika svar för livet närmast oss själva, men övergripande ser vi ett ekonomiskt system som vi alla tjänar mer eller mindre villigt, trots att det innebär att vi gör våld på allt liv. För att stå ut kanske det krävs att vi sover, söver oss med vaggvisor i form av distraktioner som får oss att fortsätta med vår våldskultur. Men som Yoko Ono och John Lennon sjunger med barnkören: War is over, if we want it. Som 98% av alla dagar pratar Annelie om tillitsbygget enligt Brené Browns BRAVING-modell som en viktig grund vägen som leder oss bort från tomhetens välde till något annat, mer relationellt, ansvarstagande och varsamt.
Och du, vad längtar du efter?
Länk till Sökarna-avsnittet vi pratar om har du här.
Länk till Hela jorden-youtubeklippet har du här.
Länk till Ickevåld-studiecirkeln som finns hos Studieförbundet Bilda finns här.
Ny vecka, nytt avsnitt och nya grubblerier. Hur skiljer man på vad som är arbete och vad som är vila? Är det egentligen vår eller vinter? Och framför allt, vilken vision är det som har vår lojalitet?
Avsnittet innehåller även reklam för medlemstjänsten Bättre tillsammans!
Första avsnittet i påskfastan 2024 och vi pratar om att avstå från saker vi annars ser som självklarheter i våra liv. En tid att rannsaka sin egen livsriktning, sina vanor och göra sig medveten om överflödet. Annelie och Maria har olika erfarenheter och relation till fastan, men gemensamt för året är att det är ett välkommet och efterlängtat inslag.
Vad har du för relation till fasta?
Vi har fått inte bara en utan två nya lyssnarfrågor och det uppskattar vi ju storartat! Vi valde att slå ihop dem eftersom de var så lika och idag avhandlar vi alltså frågan om hur det är att vara omställare när man lever i relation med såna som kanske inte vill riktigt lika mycket. Som barn, partner, vänner eller samhället i stort.
Annelie inleder sturskt med att hävda att "rösten är igång", men det kan vi alla snabbt höra att den inte alls är. Den robotlika tonen beror dock knappast på nyvakenhet utan snarare på trassel i relation till mikrofonen. Så vi ber om ursäkt för detta, men tror att det ska gå mer än väl att höra vad som sägs i alla fall!
It's complicated. Ja, så känner vi inför det här poddsläppet, så till den milda grad att vi tvekade för att överhuvudtaget publicera det. Det blev skavigt och vi kände båda två att vi hade önskat få utveckla resonemangen lite till. I stället för att köra på säkra kort övar vi oss i tillit, tror att ni kloka lyssnare ska höra på vad vi säger på ett icke-dömande vis, kanske att någon får lite input när vi pratar om detta svåra att vara den som kommer med den dåliga stämningen, alternativt håller på att smulas sönder inombords av att hamna i ett till samtal där den härliga guldkanten eller överdådiga vardagen i gänget samtidigt råkar bidra till att knuffa hela livsväven över randen till katastrof. Hur gör vi då?
Annelie och Maria har olika strategier och olika sammanhang där dessa strategier tillämpas. Sånt är det, för sådana är vi människor: olika som i bästa fall drar åt samma håll, med olika sätt att ta oss dit. Hur gör du?
Med Folk och försvar kom fler frågor än svar. Varför handlar allt om militarisering när vi inte har en rimlig matförsörjning i Sverige? Varför uppmanas landets invånare att ha viss beredskap när politikerna fortsätter skära ner på samhällsviktiga funktioner? Var finns folket i Folk och försvar?
Vi är på inget vis emot detta att vi ska ha beredskap, men det tål att tänkas på vem som är avsändare och vad som är syftet. Med Folk och fred kom frågan hur vi kan bana väg för fred. Hur kan vi göra det? Och hur skulle det vara om unga idag kunde svara lika självklart som Gudrun Schymans son på frågan om han som liten pojke var rädd för krig - "Nej, för det skulle min mamma aldrig tolerera.". Tänk den tilliten hos barn och unga oavsett om vi talar om krig och konflikter, kollaps i ekosystemen, klimatkrisen, världens orättvisor, you name it. Kan vi se till att bygga fred och tillit?
Här kommer årets sista avsnitt och såklart ägnar vi det åt att titta tillbaka på det år som passerat. Vad har vi egentligen lärt oss under 2023?
Återigen pratar vi fred och konflikt - inte undra på med tanke på tiden vi lever i och läget i världen. Vi funderar på vägen till fred och om den kan gå genom marknadens och företagsvärldens val att värna biologisk mångfald för att rädda affärerna och ekonomin.
Vad är ens en riktig, sann omställare?
Vi fick en fin fråga den här veckan, om hur vi uppvärderar sådant arbete som ligger utanför systemet. Det som ofta inte ses som fint för att det inte genererar pengar, men som i det här läget är det allra mest meningsfulla och kraftfulla vi kan ägna oss åt. Eftersom det skapar motstånd mot det system som dödar!
I det här avsnittet pratar vi om tillitsbygge enligt Brené Browns modell som sammanfattas i akronymen BRAVING. Varför är tillit viktigt och hur bygger vi tillit?
Och hallå, lyssnare! Vem är du och vad är det som gör att du väljer att lyssna på oss? Vi är så nyfikna - dela gärna med dig antingen som kommentar eller i DM på vår Instagramsida @jord.ar.du !
Den här veckan ger vi oss ut på minerad mark. Det är inte fegt att stå upp för fred, utan kanske det modigaste och mest radikala man kan göra just nu?
Efter ett höstlov och en veckas podduppehåll är vi tillbaka och pratar pengar, städer och relationer. Annelie har ägnat sig åt att kolla över hushållets ekonomi. Resultatet visade att glappet mellan uppfattning och verklighet var långt. Men det här med pengar - det är svårt. De triggar endera högmod eller skam - antingen har vi koll och lockas att se ner på andra som inte har det, eller så har vi inte koll, och då slänger vi oss själva i skamvrån. Kan vi prata mer om det här?
Och städer - är de ett resultat av kapitalismen och industrialiseringen? Eller är de symptom på något annat? Kan städer vara del av en hållbar och relationell värld?
Här är länken till hemsidan som härbärgerar podden vi nämner i avsnittet.
Det är som att våg efter våg med skit kommer vällande in. Som att livet inte bjuder motstånd nog i sig själv. Hur hanterar vi allt det här? Annelie sysslar med verklighetsflykt och verklighetstillvändhet på samma gång. Maria har funnit goda strategier i terapiformen ACT. Båda två vill blåsa in syre i tillvaron för omgivningen på olika vis. Maria samlar på goda nyheter. Har du vardagsnära goda initiativ att dela med dig av? Skriv till [email protected] och berätta!
Vad kan man egentligen göra i ett läge som detta, annat än att be för vår värld? Men vad är egentligen bön? Hur gör man? Och är Gud som en jultomte som tar emot önskelistor?
Vi som pratar och som vanligt har många frågor och färre svar heter Maria Engelbrektsson (@klimatcoachen.se) och Annelie Anderberg (@jordelivvett).
Den här veckan pratar vi om att vara förälder i en tid av systematiskt vansinne med förvärrade kriser som följd. Hur kan vi bygga något konstruktivt för våra barn att ta över utan att gå sönder på vägen?
Avsnittet innehåller reklam för Marias kurs Kraft och hopp som man kan anmäla sig till fram till söndag den 15 oktober! Mer information hittar du här: https://klimatcoachen.se/kraftochhopp
Det här avsnittet innehåller reklam för egen verksamhet.
Vi är tillbaka efter en veckas turnéliv! Med ett ännu lite yrare avsnitt än vanligt, helt enkelt för att vi spelade in den här veckans avsnitt redan förra veckan och gick lite vilse i tiden så att säga. När vi väl hittade riktningen pratade vi om vikten av att göra ett ställningstagande för att ha en riktning att röra sig mot. Eller nåt sånt.
Innan avsnittet börjar vill Maria bjuda in dig till webinaret Klimatkrisen och mammarollen på tisdag den 10 oktober. Mer information och länk till anmälan hittar du här: klimatcoachen.se/webinar
Ett alldeles historiskt avsnitt eftersom det är inspelat med oss båda i samma rum! Vi vräker ur oss lite ursinne efter regeringens korkade budget och frågar oss själva var visionerna finns.
I veckan som gick släppte Stockholm resilience centre en uppdatering av de planetära gränserna. Nu är alla gränser kvantifierade och 6 av 9 gränser är passerade. Vad betyder de olika tårtbitarna och vad gör vi med den här kunskapen?
För att läsa mer om gränserna, klicka här. På Stockholm resilience centres sida kan du också se hur rönen har sett ut 2009, 2015 och nu, 2023.
Alltså, avsnitt 100!!! Det firar vi med att prata om bland det viktigaste som finns- om klimaträttvisa, samt hur vi inte kan satsa på att bevara ett system som grundar sig på förtryck.
Vi som gör den här podden är Annelie Anderberg @jordelivvett och Maria Engelbrektsson @klimatcoachen.se
I sommarens sista poddväxling blandas vemod med strategier. Sommarlovet är över, en ledighet som har varit vacker och samtidigt besvärlig. Bara själva tillvaron med en drös barn omkring en 24/7 kan vara en utmaning, men just den här sommaren har också den tankevärlden och känslolivet varit svårt. Som det är ibland, men lika ovälkommet är det välan när det blir så.
Nåväl. Det blir inte bättre, eller när FOMO fick ge vika för JOMO och förnöjsamheten, och om varför schottis är alldeles utmärkt i både det fula och det fina.
Veckans låt heter Schottis till Älvrosgården och framförs av 232 strängar. Yes! Den är tillagd i Spotify-spellistan som heter Jord är du.
Det blir inte bättre. Det kan ju låta negativt, eller positivt, beroende på hur man ser det. Men egentligen är det kanske mest neutralt, det blir vad det blir liksom. Det här avsnittet handlar ännu lite mer om självorganisering, om risken för underordning när man söker projektbidrag, det dyker upp ett till tips om hur man kan hantera jobbiga känslor som kryper i kroppen, men framför allt handlar det väl om att saker är som det är och att vi får passa på att vårda verkligheten snarare än att jaga perfektionen.
Låten Flippa ur av Partiet:
https://open.spotify.com/track/5iOubHKatLCq5xlmh3hsl7?si=2hvYWx_tRyW292QR41FGSQ
Det blir inget shalom utan skit, sa du. Jag håller med. Shalom är dock inget magiskt som bara sker, utan kräver förstås arbete, ofta hårt arbete. I mötet med andra ser vi oss själva, och då kan vi få syn på en hel del skitiga saker. Då gäller det att ha en mild blick på sig själv för att våga närma sig det, och för att våga närma sig andra. Att acceptera sig själv är en nödvändighet för att kunna acceptera andra. För det behövs strategier, och i det här poddsvaret delar jag med mig av två strategier som jag använder mig av.
Låten jag tipsar om heter The one in the glass, jag lägger förstås till den i vår spellista.
Vi fortsätter det inslagna spåret om shalom- fred och frid och den perfekta balansen, som målsättning för det vi gör som människor. Men varför känner då många sig så provocerade av de färdiga vackra mallarna över framtidens hållbara samhälle? Kanske kan ett gäng nysvenska kvinnor i stadsdelen Valla i Örnsköldsvik visa vägen?
Ny låt på listan: Jag ropar (kyrie eleison) med Sara Parkman
https://open.spotify.com/track/0XcHRV1bejKZktNE8JGiQ4?si=MA7p4sYqQ6qcDhjIjxnA3Q&utm_source=copy-link,
I förra brevet lyfte Maria det svåra begreppet Sanning. Hon resonerade att det finns en sanning med stort S, men att vi inte har greppat den. Den här veckan svarar Annelie med viss bävan. Hennes egen resa kring hur vi kan förhålla oss till Sanningen både tvärsäkert, utforskande och lyhört har hittills bestått i en massa dikeskörningar. Kanske shalom-begreppet är det som kan hjälpa henne upp på vägbanan?
Det här avsnittet innehåller reklam för medlemsportalen Samhushållarna!
Vi har ju varit inne på det här med andlighet och faran i att vi tar oss rätten att tala om för någon annan vad som är sant och inte gällande att de existerar.
Betyder det då att det inte finns nån objektiv sanning? Eller är det snarare så att hela problematiken som vi tydligt ser konsekvenserna av i vår värld idag grundar sig på att vi övergav sanningen och valde lögnens förföriska smicker?
Ja, genom en brokig väg av sommarlovschock, fotbollsmatcher och solkräm, torkan som skrämmer skiten ur en och förälskelsen till en sjö hamnar vi till sist där idag. I frågan om sanningen.
Om du vill ta del av de sju myterna (gratis) så kan du skriva till mig här:
https://maria-3.webbas.se/me/website/kontakta-mig
Om du vill ta del av veckans låt hittar du den här:
https://open.spotify.com/track/1axLvWpzsoMuaAMab8nS5p?si=5XOOiAcNREKNQwuC_v9Itw&utm_source=native-share-menu
Och om du vill ta del av hela spellistan hittar du den här:
https://open.spotify.com/playlist/4dF3zLjpyy8zYOWkpuCHcG?si=uXf3UJ9uTIS4FsvYQFyWOA&utm_source=native-share-menu
Allt gott!
//Maria
I detta andra brev i sommarens brevväxling fortsätter samtalet om andlighet, om språk, naturen som resurs och om vatten. Vatten som bristvara, vatten som möjlighet och som nödvändighet.
Sommarens brevväxling är igång och det är dags att prata om vinden, hunden och anden!
Som alla vet är ju en gång tradition och som traditionen bjuder i sommarspecialvarianten av den här podcasten så skickar vi även med en låt i varje avsnitt.
Den här gången kändes den här som ett självklart val ju. En favorit:
https://open.spotify.com/track/0fmQ692NrBq51GSFVNV3og?si=JvPU2E4BSRWEuqUP_NTy9g&utm_source=copy-link
Hallå alla stadsbor! Nu är det dags att ta ansvar för maten ni äter! Ja, alla landsbygdsbor för den delen också... Men hur gör man egentligen det? Måste alla odla? Eller finns det andra möjligheter?
I veckans avsnitt pratar vi om maten som handelsvara, om lyckan i att producera sin egen mat, om andelsjordbruk och inköpsföreningar. Men också om ruvande hönor, potatisstukor, ledighet, lyckan i skingrande hjärndimma, föräldraskap och brist på grus i livet just nu.
Det här är faktiskt vårens sista vanliga avsnitt, nästa vecka tar vi en liten paus och sedan fortsätter vi under sommaren i brevväxlingsform precis som förra året. Vi träffas också gärna live på instagram! Har du tips på vad vi kan snacka om tillsammans, hör av dig!
Och så veckans reklam: Om du vill starta upp studiecirkeln Kyrkan och skapelsen, som är ett gemensamt verk mellan Maria, nätverket Grön kyrka och studieförbundet Bilda så hittar du den här:
https://www.bilda.nu/material-och-metoder/kyrkan-och-skapelsen-publik
När vi före inspelningen behöver påminna oss om att det här inte är en expertpodd, utan en samtalspodd där vi närmar oss ämnen utifrån våra horisonter och från den plats vi befinner oss. Naturens rättigheter är svindlande stort och ingen av skulle kalla sig väl insatt. Ändå ville vi prata om detta, om krocken med västerländsk kultur och individens sanna möte med det kollektiva.
Och på tal om avsnittets frågor: vilket har varit ditt veckans guld och grus?
Med halsen full av björkpollen (Annelie) och magen full av köttsoppa (Maria) tar vi oss an veckans ämne. Är det så att vi faktiskt behöver acceptera att den här civilisationen inte går att rädda? Och vad gör vi då? Är den bästa strategin att fortsätta protestera mot politikerna? Eller skulle det vara bättre att göra som Jesus tipsade oss, att visa vägen genom vår egen omsorg om världen?
Vill du testa att vara med i Öppen cirkel? Mer information hittar du här:
Precis som befarat tog det här samtalet oss ut på vägar vi inte alls hade räknat med, och för första gången på ett bra tag är det uppenbart att vi inte håller med varandra. Vi pratar om frågor som machokultur och vem som egentligen bär ansvar för de kriser vi befinner oss i och vems ansvar det är att reda upp situationen.
Det här avsnittet inleds (efter en liten uppdatering av långsamt groende frön, en vinter som aldrig verkar vilja ta slut och firande av en morgontrött nybliven 18-åring) med en tyst minut för de mer än 1100 människor som omkom när textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade för tio år sedan.
Kanske sätter den händelsen mer än det mesta fingret på det här ekonomiska systemets allra fulaste tillkortakommanden.
Vi som jobbar för omställning utifrån ett lokalt plan får inte sällan höra att det kan vara orättvist att sluta sig så i mindre grupperingar, men finns det verkligen en motsättning mellan att agera lokalt och visa omsorg globalt?
Är det lokala engagemanget kanske till och med en förutsättning för den globala omsorgen?
Det är sånt vi pratar om i veckans avsnitt!
Först och främst vill Annelie rikta ett stort tack till er som har hört av sig efter det senaste, och ganska sköra avsnittet, där hon ventilerade känslan av att vara en samhällelig misfit. Ord har värmt och känslan av ensamhet är bruten. TACK!
I veckans avsnitt har skörheten blivit ilska och frustration. Det är dags att vända den här världsfrånvända och vetenskapsresistenta kungen ryggen. Ekologi och gemenskap över det ekonomiska systemet, kort och gott. Maria avrundar med högläsning - missa inte det!
Och det här med att bli sjuk på annan ort... Ja, det får ni också en skärva av i det här tugget. Välkommen in!
Att stå kvar i situationer som skaver kan suga rejält med energi. Men kanske kan det också bidra till en hel del om man orkar stå ut?
I det här avsnittet får vi ta del av Annelies odlingsstatus nu när jorden börjar reda sig längs vätskusten och våra gemensamma svårigheter i att anpassa oss till sammanhang som känns begränsande.
Annelie har varit på vift och träffat ett gäng underbara fromma rebeller och Maria reflekterar över hur det blev så att familjen, som skulle vara en flock, blev så samhällspåverkade att flocken skingrades och ett gäng individer plötsligt stod där med en massa egna åtaganden. Inget konstigt alls, många kan känna igen sig i det. Men varför duger inte byns egna isbana? Hur går det egentligen att ställa om mitt i en individualistisk kultur?
Efter en liten ofrivillig men nödvändig paus förra veckan har vi mycket att prata om igen... Det här samtalet hölls alltså innan IPCC släppte sin rapport i veckan, men blev ju inte mindre relevant i och med det.
För nu smälter isarna, mycket snabbare än vad vi trott. We are doomed och ändå fortsätter bara orkestern att spela. Kanske ännu lite mer intensivt än förut, så vi inte ska hinna tänka på att skeppet sjunker.
Vad är det egentligen vi behöver bygga nu för att kunna lämna över till våra barn och hur i allsin dar får man tyst på den där orkestern?
Det är sånt vi pratar om i det här avsnittet.
Har vi tid? Och hur då tid? Tid att leva, tid för återhämtning, tid att ställa om i tid? Vad är egentligen ett rikt liv? Har tiden med det att göra? Och vad händer om vi inte hinner?
I det här avsnittet vågar vi oss ut på lite djupare vatten och pratar så komplexa saker som makt, ansvar och demokrati. Är det egentligen mest demokratiskt att ha en platt struktur, eller en tydlig hierarki av vilken man kan utkräva ansvar? Och hur länge bör man egentligen stanna i en organisation och strida för sin åsikt?
Det är sånt vi pratar om i den här podden just den här veckan. Vad tycker du? Dela gärna med dig på vår instagram jord.ar.du!
En nästäppt Maria och en arg Annelie är rejält pratsugna efter förra veckans ofrivilliga paus. Vad behövs egentligen för att få folk att förstå att klimatkrisen inte handlar om att vi släppt ut för mycket avgaser?
Var ska vi börja? Hur kommer vi tillsammans? Hur får vi människor att sluta dia och gå över till fast föda? Det är sånt som vi pratar om i veckans avsnitt.
Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter på vår instagram! https://www.instagram.com/jord.ar.du/
Fyttirackarn, så svårt det kan bli i relationer när det kommer till omställning, kanske i synnerhet i relationen till ens barn. För hur i hela friden gör en när barnen vill ha nytt, fast det gamla inte är uttjänt? Eller märkeskläder som inte alls matchar plånboken hos den som vill downshifta?
Här har ni ett samtal om just det här. Maria har en massa klokheter i bagaget och kanske kan det hjälpa Annelie att finna en väg i det dilemmat hon står i just nu?
Whatever works hade absolut varit en alternativ rubrik på det här avsnittet, för det är någonstans det vi vill förmedla till pragmatiker, som oss själva. Starta inte krig med människorna i din omgivning, det kommer aldrig gynna omställningen. Fred med jorden - fred på jorden.
Hur kommer det sig att vi så gärna behandlar symtomen både planeten och samhällskroppen uppvisar, men visar oss tämligen ointresserade av att komma åt själva sjukdomen? Bär vi sjukdomen i oss?
Hur är det egentligen att vara omställare och företagare? Det är frågan vi ställer oss så här snart ett år inpå Annelies företagarliv.
Varför är det så svårt att kunna ta rimligt betalt för sina tjänster bara för att de handlar om nåt bra? Är det en kultur i omvärlden som tycker att det är orimligt, eller är det bara vi själva som förnekar oss det?
Och hur skulle det egentligen bli om vi börjar organisera oss för att gå över till gåvoekonomi?
Frågorna är många men svaren få precis som vanligt. Men kanske lite extra få just den här veckan faktiskt. Vill du läsa mer om Marias tankar om gåvoekonomi, läs här:
https://byaliv.se/tillitsekonomi
Och tyck gärna till om samtalet på vår instagram:
Med en överväldigande start för Maria river vi igång en ny termin. Fröna har börjat gro hos Annelie och med det är det oundvikligt att börja prata odling, men mest av allt siktar vi in oss på de intentioner vi har för året. Maria kör på ett ledordet gränser, medan Annelie har en hel lista med saker. Tror vi att hon lyckas sticka livets första tröja under året?
Det här avsnittet startar i sorgen över alla de barn som inte känner att de passar in i systemet och som behöver få en diagnos för att få sina behov tillgodosedda. När den rimliga frågan kanske är vilken diagnos vi ska sätta på ett system som gör att människorna som ingår i det känner att de inte får plats?
Sedan går vi över till att prata om skapelsens egenvärde. Betyder naturens rättigheter att varje snigel har samma rätt till liv som en människa? Och varför gav egentligen Gud just människan i uppdrag att förvalta skapelsen? Finns rent av livets mysterium inpräntat i det där uppdraget om att odla OCH bevara?
Ja, det är sånt vi pratar om i det här avsnittet och sen tar vi jullov. Så vi önskar dig en riktigt fin jul och ett gott nytt år, så hörs vi igen 2023!
Det började med två kassar bivax som Annelie fick av sin moster Kerstin. Vad gör en när något nytt korsar ens väg och lärande är den enda rimliga vägen framåt? Hur tar en hand om bivax som kommer direkt från kupan? Vad har en sökmotor att bidra med och vilken skillnad gör det när människor som kan gör entré?
I det här avsnittet pratar vi om lärande och resan från A till Ö. Blicken vi har på det vi ska lära oss kan göra en stor skillnad. Tänker du, liksom Maria, att det inte är så stort glapp mellan A och Ö och därmed emellanåt blir smått lamslagen av alla steg på vägen mot kunskap? Har du blicken fäst på nästa steg, på det stora glappet mellan där du är och där du önskar att du vore, eller har du fullt upp med att fira att du just tog dig från B till C?
Den här veckan sörjer vi lite att vi inte kunde vara en del av omställningskonferensen i Ytterjärna i helgen. Vi funderar lite kring vad som utmärker omställningsrörelsen och hur det kommer sig att den rörelse som verkar mest benägen att acceptera det hopplösa också är den som verkar generera mest hopp?
Det sägs att det finns vissa samtal vi bör undvika, som politik och religion, och enligt en del bör frikyrkligheten även hålla sig borta från att tala om samkönade relationer. Om så är fallet har två alltför frispråkiga typer hittat varsin mikrofon och pratar om vikten av att föra även de svåra samtalen, de som riskerar att svepa bort allt vad god stämning heter. Men hur kan vi prata med antagonister på ett värdigt sätt? Vad händer när vi lyssnar, ställer fördjupande frågor, kanske rentav möts? Och har den där goda stämningen egentligen något värde i sig själv?
I det här avsnittet berättar Annelie om sin första klimatmanifestation, Maria berättar om sitt aktions-skav och vi använder frikyrkan och HBTQ som exempel när vi ska dyka in i just de där svåra, knöliga och potentiellt splittrande samtalen. Veckans utmaning kommer från Annelie när hon utmanar oss alla att hålla klaffen och lyssna.
Med tanke på det burkiga ljudet kan man tro att Maria blev kvar nere i sitt skyddsrum, men så är tack och lov inte fallet. Istället var det nog bara mikrofonen som strejkade lite medan Maria firar sjösättandet av inte bara en hemsida utan en hel verksamhet! Annelie har vandrat runt en kväll på gatorna i Göteborg och grubblat över det nostalgiska inte bara i gammaldags julbelysning utan även i 90-talets skrupelfria nöjesshoppande. Hur kommer egentligen staden att se ut i ett omställt samhälle? Har den ens en plats och vilken i så fall? Det är sånt vi grubblar på i veckans avsnitt. Delta gärna i samtalet genom att kommentera på vår instagram @jord.ar.du!
Pock, pock, pock. Så många saker i tillvaron gör anspråk på vår tid och tillvaron blir exakt allt annat än hållbar. Hur kan vi ta hand om oss när det snurrar för mycket och vad är liksom okej att göra i handbromsdragningen? Finns det möjlighet att styra upp fredad tid, återkommande? Maria vill freda sig genom att kura ihop sig i en jordkällare, Annelie vill göra slut med telefonen. Hur kan vi skydda oss mot den här omvärldssnurren?
Det här avsnittet innehåller reklam för Byakademin, samt Marias egen verksamhet.
Vi pratar om vikten av att fira även de allra minsta framstegen, om Byakademins bok som dykt upp rykande färsk från tryckeriet och om behovet av att få vara en romantisk drömmare. Maria outar sin längtan kring att bara skippa hela det här systemet och skänka bort alla sina tjänster och Annelie konstaterar att det är lika hälsosamt att ge som att träna.
Gillade du avsnittet? Berätta gärna för någon du tänker skulle ha glädje av den!
Livet och spretet, om hur KBT kan vara en god hjälp när post-föreläsningen-nojjan slår till och om att bära varandras bördor. Men allra mest pratar vi urfolk och varje dag-demokratin. Vad är grejen egentligen?
Om dekonstruktion handlar om att montera ner nåt befintligt och därmed få möjligheten att pussla ihop delarna på ett annat sätt, så borde väl begreppen omställning och dekonstruktion verkligen kunna fungera ihop?
I veckans avsnitt får du hänga med på en liten sneak-peak av den föreläsning vi kommer att hålla på Bildas konferens om hållbarhet under onsdagen. Vi tar upp tre högst orimliga antaganden som vi ser skulle behöva dekonstrueras för att vi ska kunna hitta mer konstruktiva sätt att förhålla oss.
Och hoppas och tror på att Annelie ska få behålla sin anställning...
Hur i hela världen får en det där omställarlivet att bli en go balans mellan arbetet och hängmattan? Vi båda har så himla svårt att få till det där. Mest blir det en tillvaro där känslan av att ligga en kvart efter med ungefär allt blir dominerande. Hur funkar det för er?
Dysterkvisten och näktergalen, hur kom det sig att de fungerar så bra ihop? Vad har de för gåvor till världen egentligen och vad har de att lära av varandra? Vilken typ är du, en dysterkvist eller en näktergal? Eller kanske något helt annat?
Får man säga rätt ut att den här civilisationen inte har nån framtid? Vi får höra om Annelies bravader på tur genom landet och om hoppet som gömmer sig i allt det nattsvarta av att blanda ihop livet med vår tids civilisation.
Känner du att du kan prata om kollaps i de sammanhang du tillhör? Eller tycker du att vi tar i lite väl när vi säger att den är ett faktum?
Tyck gärna till på vår instagram @jord.ar.du!
Helt rimlig var frågan vi fick kring system och hur vi ska kunna tänka kring nya system när det vi lever i är det enda vi känner. I det här avsnittet reder vi just i det här med system och vad skola och utbildning har för roll och plats i nuvarande och framtidens system.
Vad poddar man om en sån här dag om inte om valresultatet? Såklart känns det skrämmande att var femte svensk verkar tilltalas av alla vidrigheter som kommit ur munnen på diverse Sverigedemokratiska politiker den senaste tiden. Det kommer att spela roll.
Men en betydligt betydligt viktigare är trots allt hur vi andra väljer att agera nu. Att vi väljer att kroka arm och börja bygga alternativet.
Kanske kan tillitsekonomi vara en sån sak?
Hallå, snackar ni också mycket el nuförtid'n? Vi gör det i alla fall, och då är det förstås rimligt att vi lyfter det i podden. Har Sverige elbrist eller hur ligger det till? Och hur gör en för att minska sin förbrukning?
Annelie och Erik lyckades dra ner på sin december-elförbrukning med 30% från ett år till ett annat. I avsnittet kommer några alldeles givna, men också de mest effektiva tipsen på hur vi kan göra för att minska behovet av el.
Maria har varit iväg på tur och kom hem påfylld med energi, tankar och ögonöppnande möten i bagaget. Om du blir nyfiken på nätverket Skapelse och existens kan du läsa mer om det här.
Gode tid, den här måndagen och inspelningen blev en lika stor röra som politiken, och på tal om politiken, så har Annelie varit på ett home party med Märta Stenevi och kommer därifrån fylld med tankar och goda samtal. Det blir ingången i veckans poddavsnitt som börjar med en reflektion kring hur läsningen av skönlitteratur hänger ihop med utfallet i valet om ett par veckor.
Nej, vi hade inte tänkt komma in på det, men svårt är det att inte börja snacka om "politiker", som om de vore av ett annat slag än oss andra som lever i det här landet. Kärnan av det vi far efter ligger dock snarare i ideologi, eller längtan efter den, än i hoppet vi ställer till enskilda politiker.
Nåja, välkommen att ta del av det rörigaste och spretigaste inlägget i valrörelsen hittills. Rörigt och härligt - som livet självt.
Det här avsnittet innehåller reklam för Bilda och Marias egen verksamhet.
Annelie lyfter två synpunkter hon fått de senaste dagarna- å ena sidan kanske hon inte varit tillräckligt tydlig med allvaret i klimatkrisen? Å andra sidan känns ribban för att engagera sig i miljörörelsen redan omöjligt hög för många.
Hur ska man egentligen hantera den motsättningen? För båda har väl rätt?!
Har du några tankar eller erfarenheter kring det? Dela gärna på vårt instagramkonto @jordardu!
Och nä, det var tydligen inte Taube som skrev låten dans på Brännö brygga, men sak samma...
Sommaren går mot sitt slut och vi är tillbaka med de vanliga podavsnitten! Det blir ett riktigt uppstartsavsnitt det här, en salig blandning om sommarens alla känslor och erfarenheter, om frihetskänsla kring familjer som flyter, frustration över alla korkade politiska förslag, hur man bäst hanterar kladdiga blåbär och mycket mer!
Som vanligt hittar du oss på instagram @jord.ar.du, respektive @byaliv och @jordelivvett
Har vi kommit fram till sommarens sista brev i den här poddväxlingen? Kanske. Det vi vet är i alla fall att Annelie har fyllt färdigt frysen med blåbär och att den stora Instagramstressen har kommit över henne - hur får folk sina tomater att mogna in i halva juli? Ännu väntar hon på den första tomaten och gurkan ser ut att bli något att hoppas på, men kanske, bara kanske få skörda.
Nog om odlingen och vidare till kvartalsrapporttänket. Ja, för det är där tanken rör sig i det här poddväxlingsavsnittet. Kvartalsrapporten i affärerna, i de stora företagen och i de små. Och kanske farligast av allt: kvartalsrapporten i politiken.
Musiken som tipsas om heter Ring the bells med JOHNNYSWIM m.fl. Vad väcker avsnittet för tankar hos dig? In och kommentera på vår Instagramsida Jord är du.
Den här veckan har Maria konsumerat partiledartal på löpande band och blivit arg. En känsla som nog inte är så dum trots allt. Kanske borde vi omhulda vår ilska lite oftare och lära oss kanalisera den energin på ett konstruktivt sätt?
Om du behöver väcka lite kampkänsla i ditt liv rekommenderas att du tar del av den här 90-talsklassikern av Marias ungdomsfavoriter Brainpool:
https://open.spotify.com/track/3thbvVnMCYr4TUfTQQR2xO?si=WCa2Hy8hSvG9gU401ntJBg&utm_source=copy-link
Poddväxlingen fortsätter, och den här veckan är det Annelie som författar brevet.
Naturen klarar sig utan människan, men människan klarar sig inte utan naturen. Så säger vi, men vad gör de orden med oss? Bidrar de inte till separationen människan och skapelsen emellan? För att kunna skriva in oss i berättelsen om skapelsen och naturen igen behöver vi ordna orden så att det blir en del av vårt medvetande, vår identitet.
Låten som skickas med är Änglamark enligt Lisa Nilsson.
#55 Brevväxlingen fortsätter, men så märkligt mycket märkvärdigare det kändes att få svar på tal i en podcast jämfört med ett brev, även om det verkligen är nog så fint det också!
I det här avsnittet gräver Maria lite djupare ner i den industriella berättelsens rotsystem och hittar några rätt sunkiga antaganden som vi bör skrota innan vi ger plats åt den nya berättelsen att växa fram. En berättelse om liv och mångfald...
Lyssna gärna på veckans låt också; Än susar skogen av Emil Jensen.
Brevväxlingen fortsätter och Annelie får lite prestationsångest över att välja en låt, men reder ut det på sluttampen. Brevsvaret kommer att handla om berättelsen om vilka vi är och det tarvliga och uttjatade uttrycket ”levande dokument”, men också hur träffsäkert det ändå är när det kommer till berättelsen om oss.
Låten heter We’ll all be free och sjungs av William Matthews och Lisa Gungor.
I andra avsnittet av vår lilla sommarspecial pratar Maria ut om tveksamheten. Dels inför att podda helt på egen hand, men även om den mer allmänna tveksamheten i den här tiden- när den gamla berättelsen börjar falla sönder men vi ännu inte har tillgång till den nya.
Länk till Lisa Ekdahls låt: https://open.spotify.com/track/1KM1wHg6gf5e1bNV9CTWmu?si=e5lwqNaAQb20QrBTJQ8QRg&utm_source=copy-link
Och som vanligt till vårt instagramkonto där du är hjärtligt välkommen att dela tankar och åsikter om veckans avsnitt!
Här kommer det första i raden av sommarprat! Först ut är Annelie, som bjuder på reflektioner kring hushållning och livets olika valutor.
Pengar är en given valuta, men långt ifrån den enda. Vi investerar i och hushåller också med vår tid, vår hälsa, vår energi och våra relationer. Hur ser drömtillvaron ut, ja, hur vill vi förhålla oss till de olika valutorna, vad behöver vi reda ut innan och under färden och hur kan vägen mot livet vi drömmer om se ut?
Skicka DM eller dela med dig av dina reflektioner i kommentarsfältet på vårt Instagramkonto Jord är du!
#51 Nu har vi kvällspoddat igen och vems hjärna som har för vana att göra kväll sådär vid 19-tiden blir ganska uppenbart direkt... Ändå tordes vi oss an ett så komplext ämne som den kultur vi lever i och hur vi kan göra för att starta en helt nödvändig kulturell transformation.
Vad är egentligen kultur och vad innebär det att vara människa? Och brukar vi verkligen lämna hungriga kompisar på barnens rum? Det är sånt du får höra om ifall du lyssnar på veckans avsnitt!
Och tipsa oss gärna på @jord.ar.du om vad du skulle önska att vi bjöd på i sommar, då vi kommer att dela lite egna tankar i den här podden!
Här kommer ett avsnitt med alla känslor på utsidan.
Präglade av diverse hormoner, alltför mycket press, korkade uttalanden från politiker och med ett dygn som innehåller alldeles för få timmar, så fick all ilska hos den ena och alla skuldkänslor hos den andra plötsligt ett gemensamt utlopp i veckans samtal.
Känns livet ohållbart för dig just nu, eller har du hittat bra sätt att förhålla dig till de hjul som bara fortsätter rulla?" Dela gärna med dig på @jord.ar.du!
Trumpetfanfar! Näst in i balsalen kommer två kärringar mot strömmen och med sig tar de sina kompanjoner skav och skuldkänsla.
Nä, kanske inte riktigt så. Eller? Att vara skapelsetillvänd i västvärlden är ungefär lika präktigt och skavigt som att vara nykterist på en fest, att ha en stabil dygnsrytm bland studenter och som att ha skidhjälm innan det blev mainstream. Ändå fixar vi inte att bortse från det, och då är det gott att få kroka arm med likasinnade. Ja, på tal om det, så var det just det vi gjorde förra veckan, tillsammans med God jord. Där lyssnade vi på Henric Götefelt som pratade Grön kyrka och gick med Marta Åkesson på skapelsevandring. Och Henric, han hade med sig så kloka frågor, egentligen riktade till församlingar, men de fungerar lika bra till oss här och nu. Hänger ni med?
1. Hur konkretiseras ditt/ert engagemang för miljön?
2. Vad vill du/ni göra mer?
God lyssning!
Sen låter vi smärtan över det brutna kretsloppet välla över oss en stund, innan vi kan konstatera att den gamla sinnesrobönen är en fantastisk resurs när världen känns lite för stor och komplicerad för en liten omställare.
Dessutom har Marias kära kollega Mona stadiga tips om hur man kan göra för att undvika giftiga pyralider i våra odlingar!
Läs Monas inlägg här: https://smakfulltradgard.se/pyralider-radda-skorden/
Skriv på om förbud för pyralider här:
Ge oss gärna ris, ros eller dela dina egna uppfattningar här: https://www.instagram.com/jord.ar.du/
Avsnitt nummer 46 är här och vi pratar rädsla, makt och tillit. För att inte missa kommande avsnitt är vårt stadiga tips att prenumerera på podden i din poddspelare. Vi vill förstås väldigt gärna ta del av dina reflektioner efter avsnitten, så häng med oss på vårt Instagramkonto @jord.ar.du!
#45 Den här veckan vänder vi ut och in på en debattartikel som publicerades i den kristna tidningen Dagen förra veckan och som skapade storm i kommentarsfältet. Stämmer det som debattören menar om att köttätande tar livet av andra människor? Vad är det med ämnet kött som gör att folk helt verkar tappa allt hyfs och sunt förnuft i hur man bemöter varandra? Och framför allt- vad innebär begreppet matsuveränitet?
Ämnet veganism vs köttätande brukar som sagt skapa en del känslor. Du är hjärtligt välkommen att dela dina på vårt instagramkonto jordardu. Kom bara ihåg att visa respekt för eventuella oliktyckare!
Hur mycket skygglappar är okej att ta på sig för att inte göra omställarlivet till en börda? Maria har varit på skidsemester med familjen och känner skav över den åverkan skidturismen har på naturen. Annelie känner en (enligt henne själv) tramsig och orimlig skuld över att behöva köpa nya strumpor till barnen.
Medan barnen leker åldersöverskridande vill Annelie hänga i trädgården och se växtligheten breda ut sig och skjuta i höjden. Livskamraten Erik bygger växthus - i trädgården där de tänkt att de nått vägs ände fanns det visst möjligheter att göra ännu lite till. Hos Maria håller snön på att smälta bort i ett rasande tempo och planeringen för årets odling, ni vet den som först skulle bestå av potatis, potatis och åter potatis, är i full gång. Och visst blir det mer än potäter.
I början av avsnittet gör Maria reklam för Samhushållarna, ett community för alla som vill bjuda in sin omgivning för att självhushålla tillsammans och samtidigt finnas i ett nätverk med andra samhushållargrupper. Det öppnas upp på söndag den 1 maj. Är du nyfiken på att vara med där kan du klicka här.
Väcker poddavsnittet tankar, provoceras du eller blev det en lisa för själen? Dela gärna med dig på vår Instagramsida Jord är du eller på facebooksidan med samma namn. Och du! Du kommer väl ihåg att prenumerera på podden i din poddspelare? Vi gillar att hänga med dig!
Vad är egentligen meningen med livet? Kanske ska det fortsätta få vara en fråga utan svar, men vad har det med siffran 42 att göra?
Hur viktig är känslan av meningsfullhet för att vi ska orka med den här tiden och hur gör vi för att öka den? Det är sånt vi dryftar i den här veckans avsnitt.
Nu önskar vi en väldigt glad påsk och tar därmed lite påsklov.
Vi ses igen om två veckor!
Veckans tema kommer sig av att en lyssnare efterfrågade det, och det är utforskande och på lite svajjiga ben vi tar oss an ämnet. Efteråt behöver Annelie helt klart tid för reflektion. Hur går dina tankar kring avsnittet? Hör av dig till oss på vår Instagramsida Jord är du!
Vad är det som får dig att kliva upp varje morgon och vilja fortsätta jobba för omställning?
Dela gärna med dig på vårt instagram @jord.ar.du!
I podden nämns två böcker:
I grunden god av författaren Rutger Bregman, där bilden av människan som ond kraftigt ifrågasätts.
Att slå följe för fred är en samling essäer av åtta teologer som formulerar sig om hur kyrkan och kristenheten kan verka för fred och om fred är något mer än frånvaro av konflikt.
Vilka tankar väcker avsnittet hos dig? Dela gärna med dig på vår Instagram Jord är du eller på facebooksidan med samma namn. Och du! Du missar väl inte att prenumerera på podden i din poddspelare?
Vi grubblar över möjligheter och svårigheter med människors olikheter. När är olikheterna en tillgång och var går gränsen för när det blir ett problem?
Vi pratar också om vikten att kunna zooma ut och se på grupper ur ett metaperspektiv och så får vi höra om Annelies planer på resiliensmiddag!
I norr är det sportlovsvecka och Maria har äntligen hittat en väg som är kompatibel med skollediga barn och arbetsuppgifter som pockar på. I söder har tomatfröna petats ner i jorden och lagom till poddsläpp tittar både sallad och några kålsorter upp. Frågan är bara när tomaterna kan planteras ut för säsongen – hur gör ni lyssnare??
Nåväl. I det trettioåttonde avsnittet kommer vi in på ordet resiliens, motståndskraft. Resiliens, men mot vad? Kriget i Ukraina får oss att tänka kring resiliens och hur det hänger ihop med fredskultur. Samtidigt släpptes senaste IPCC-rapporten i februari och det är åter uppenbart att vi behöver ställa om vårt sätt att leva, bygga resilienta samhällen. Hur i hela världen ska det gå till? Det kan vara så att vi tror oss vara något på spåren!
Väcker avsnittet tankar hos dig? Dela gärna med dig på vår facebooksida Jord är du eller på vår Instagram med samma namn!
Maria kämpar vidare med sin känsla av att både vilja och inte vilja prata inför folk.
Tillsammans är vi tacksamma över att vi vågar stå kvar i samtalet, även när det skaver, så att vi kan fortsätta lära. Både med huvet, handen och hjärtat.
I strävan efter att minska våra utsläpp av växthusgaser har vi slagit oss in på elektrifieringens vägHur funkar det? Förvisso minskar västvärlden sina CO2-utsläpp, men vad händer med etiken? Där vi betalar pengar för omställningen, betalar andra med sina liv. Samtidig är vi nödgade att minska våra utsläpp. Hur skulle omställningen se ut om vi jobbade mer på lokalt plan?
Vi pratar alltså om grön kolonialisering, men också om omvändelse och fasta.
I avsnittet kommer vi in på elektroniksoptippar i Afrika och i klipp-processen inser Annelie att vi talar om olika tippar. Den Maria talar om finns i Ghana och går att lära sig mer om här och den tippen Annelie pratade om är med en blandsoptipp i Mocambique och om livet på den soptippen kan du höra här.
Måste alla odla sin egen mat? Eller är det bra att vi har kvar lite olika specialiteter och uppgifter även i ett postfossilt, lokalt samhälle? I det här avsnittet reder vi lite i begreppen individ, stat, marknad och allmänningar och funderar kring förhållandet individ och ansvarighet. Och så får du ta del av den såväl smärtsamma som kärleksfyllda berättelsen om Esmail.
Maria har blivit klok på vad det är hon sysslar med, Annelie lever i ett mellanrum och i det pratar vi om att bygga fredskultur i kristid. Vad kan vi dra för lärdomar kring hur vi har agerat under pandemin och vad får de olika förhållningssätten för eftersmak?
Social prepping, vad är det och hur kan vi hålla fred med varandra även när yttre omständigheter hotar?
Välkommen att lyssna på det 34:e avsnittet av Jord är du. Vilka tankar väcker avsnittet? Dela med dig på facebooksidan Jord är du eller på Instagramsidan med samma namn.
#33 Vad är egentligen ondska? Finns det överhuvudtaget? Är det nåt som lever i våran egoism, eller är det faktiskt en person som bara vill oss illa?
Diablo, djävulen, betyder “den som splittrar” och oavsett vad vi tror om ondskans väsen, så är vi nog alla överens om att den separation som skär genom världen som en kniv just nu, är av ondo.
Hur skulle vi kunna vara riktiga partypoopers för denne splittrares kalasfeeling och istället välja gemenskap och fredsbyggande? Det är sånt vi grubblar på i dagens avsnitt!
Hur ser du på ondskan? Kasta dig gärna huvudstupa in i samtalet på vårat instagram @jord.ar.du!
Vi pratar Matvärn TM, byn, samarbete och tillit.
Delta gärna i eftersnacket på vår Instagramsida @jord.ar.du!
I det här avsnittet tar vi oss tid att fördjupa samtalet om det som vi kommit in så många gånger på i tidigare avsnitt av den här podden. Nämligen frågan om organisering kontra individuella livsstilsförändringar. Är det verkligen nödvändigt att organisera sig i sitt omställningsengagemang? Och hur gör man i så fall för att det ska kännas genomförbart?
Vad har du för tankar och erfarenheter kring det här med organisering? Bidra gärna till samtalet på vårt instagramkonto @jord.ar.du
Vad gör det egentligen för skillnad om vi primärt sysslar med omställning kontra omvändelse? Lyssna på avsnittet och dela dina reflektioner på vårt Instagramkonto Jord är du, eller på facebooksidan med samma namn om du föredrar det.
Ha sedan en riktigt underbar, fridfull jul och en välsignad start på 2022.
Så hörs vi igen i januari!
Det är inte alltid så enkelt att gå först på en stig som inte redan är upptrampad.
Det är ett svettigt jobb och man kan känna sig väldigt osäker på vilket håll som är den rätta. Ibland behöver man få testa, ångra sig och söka en annan väg.
Såklart önskar man att fler hakar på och följer med. Men när de som följer med börjar förvänta sig att man faktiskt vet vart man ska bara för att man går längst fram, hur känns det då?
Hur kan vi hantera ledarskap inom omställningen, oavsett om vi tycker att vi valt den rollen eller inte? Och hur kan vi lära oss att ta emot kritik med tacksamhet?
Det är sånt vi pratar om i dagens avsnitt! Delta gärna i samtalet på vårt Instagramkonto Jord.ar.du.
Och prenumerera gärna på Marias veckobrev!
Gnistrande, glimrande, strålande jul. Ro i kroppen, paket som ligger inslagna under en grann gran, pyntad med de raraste tingestar. Julbaket är gjort, en härlig tradition där alla är sina bästa jag. Julmaten, ja, det blir favoriterna, varken mer eller mindre. En eld som knastrar i kaminen och friden har sänkt sig. Det är advent.
Eller? Nä, så här ser det varken ut i det Engelbrektssonska eller det Anderbergska hemmet. Här kryper skavet på, känslan av otillräcklighet vad gäller både pynt, julbak och klappar. Men kan en fira jul hur som helst? Vad händer om vi inte höjer konsumsionen till skyarna under högtiden, utan istället försöker vila i skuggan av Fredsfursten? Blir det jul ändå?, undrar vi.
Häng gärna med i eftersnacket som följer på vår Instagramsida eller på facebooksidan Jord är du. Instagraminlägget hos @hemmahosmaria vi nämner under avsnittet hittar du här.
Är det inte ganska sorgligt att vi håller på att slå på varandra för att vi anser att andra gör och tycker fel? Varför kan vi inte bara erkänna för oss själva att vi faktiskt inte vet vad som är det rätta sättet att ställa om?
Kanske behöver vi zooma ut ett slag och se på hela situationen med ett kärleksfullt öga?
Inte för att det är särskilt lätt... men kanske behöver vi öva oss i att göra förlåt?
Är du bra på att lyssna på människor som inte tycker som du? Berätta gärna på vår instagram @jord.ar.du
Hur är det egentligen med arbetslinjen, platsar den i en hållbar värld? Och är det rimligt att betrakta den som anlitar folk som en arbetsgivare, eller är arbetsköpare ett rimligare ord? Det är sådant vi pratar om i det tjugofemte avsnittet av Jord är du.
Våra egna beslut att ställa oss vid sidan av arbetslinjen, gör det oss till punkare som banar väg framåt eller samhällsbelastningar?
Kanske mest kittlande är tanken på vad det är Maria egentligen far efter, men tappar bort gång på gång just när hon är på väg att säga det. Vi kan bara tipsa om Roland Paulsen-avsnittet av podden Systemskiftet, så kanske du får ett aning.
Texten av Joel Halldorf som Maria nämner hittar du här.
Följ oss gärna på Instagramkontot @jord.ar.du. Där kan du också delta i samtalen som följer på avsnitten!
Hur får vi diskussionen om miljön att faktiskt handla om naturen? Hur får man folket att ta sig tid att stanna upp och känna förundran och tacksamhet över allt som vi just nu bara tar för givet? Och vad är det egentligen för sjukdom det anderbergska hemmet har drabbats av och som inte går att nämna vid namn?
Det är sånt vi pratar om i avsnitt 24 av podcasten Jord är du!
Följ oss gärna på våra privata konton också: @jordelivvett och @byaliv
Häng på i efterfesten på vår Instagramsida Jord är du, vetja! Och du, tipsa gärna dina vänner om podden!
Hur ser du på hoppet inför framtiden? Dela gärna med dig på vår instagram @jord.ar.du och glöm inte att skicka in dina frågor till nästa veckas avsnitt som kommer vara en frågestund!
Veckans fråga som vi gärna vill höra dina tankar kring är hur din framtidsvision ser ut, ja, vilken värld längtar du efter?
Är hållbarhet detsamma som planekonomi? Går det att ställa om ett samhälle ovanifrån utan att riskera den mänskliga friheten och demokratin?
I det här avsnittet pratar vi om demokrati i förhållande till omställning och utgår från en debatt i SvD, där fyra forskare skrivit att “Klimatet räddas inte med konsumentinformation”. Och där Lena Andersson sedan replikerade med en krönika på ledarsidan där hon menade att “Hållbarhet är ett annat ord för planekonomi”.
Hur kan vi göra för att få en folklig förankring i hållbarhetsarbete?. Hur kan vi bjuda in människor att engagera sig? Välkommen att fortsätta samtalet med oss på vår instagram @jord.ar.du!
Och följ också våra egna konton @jordelivvett och @byaliv!
I det nittonde avsnittet av Jord är du pratar vi pengar. Vad är pengar egentligen? Och hur har nationalekonomers strategier för att öka vårt användande av pengar påverkat vår bild av oss själva? Kan barn lära sig att hantera pengar om de aldrig får veckopeng?
Under vårt samtal läser Annelie en passage ur boken Donutekonomi av Kate Raworth, ja, en del av samtalet har den boken som grund. Vi tipsar om podden Systemskiftet, avsnitt 1 och avsnitt10, som båda handlar om ekonomi och Maria lyfter avsnittet Ekonomisk kollaps från P3 Dystopia.
Häng med i eftersnacket på vår Instagramsida @jord.ar.du!
I det här avsnittet tar vi oss an det inte helt enkla ämnet ekonomi. Men behöver ekonomi vara så väldigt komplicerat egentligen? Eller är det vårt nuvarande ekonomiska system som gör det så svårt? Kan det gå att byta ekonomiskt system underifrån genom att så smått börja tillgodose människors behov lokalt och på ett sätt som stärker ekosystemen snarare än konsumerar dem?
I det här avsnittet pratar vi också en del om onlinekursen Finn din by som är öppen för registrering fram till på fredag. Om du är det minsta nyfiken på hur du skulle kunna bjuda in din omgivning och faktiskt ta första steget till ett hållbart ekonomiskt system så kan du tjuvkika på kursen här! (De som är markerade med “Förhandstitt” är öppna).
I det sjuttonde avsnittet pratar vi om jämställdhet. Vi pratar om vald underordning och vad det har med ansvar att göra, om att feminismen fortfarande har mannen som norm och varför det är så viktigt att byta ideal. Och kanske mest relevant för den här podden – vad har jämställdhet med omställning att göra?
Delta gärna i samtalet som följer på vårt Instagram @jord.ar.du!
Och förutom att vara en rätt märklig mix av frikyrka och samhällsinstitution är Svenska kyrkan också den femte största skogsägaren i Sverige. Fast det mesta är ju egentligen inte skog, utan trädplantage....
Vad är egentligen en skog och varför är det så viktigt att kunna använda träd men behålla skogen? Det är sånt vi grubblar på i veckans avsnitt.
Vad har du för relation till skogen? Fortsätt gärna samtalet på vår instagram @jord.ar.du!
I det här avsnittet funderar vi kring skillnaderna mellan stad och land och förutsättningarna för olika platser nu och efter omställningen.
Vad är egentligen en stad och vad innebär det att bo på landsbygden? Hur mycket mat kan man egentligen producera i Fiskebäck? Och varför är kanske varken stad eller landsbygd lösningen för framtiden?
Det är sånt vi grubblar över den här veckan. Delta gärna i samtalet som fortsätter på vårt instagramkonto @jord.ar.du!
Vad tänker du att den plats du bor på har för förutsättningar att bidra med i omställningen?
I det fjortonde avsnittet av Jord är du pratar vi om eldsjälar. Vad är det egentligen att brinna för något och vilket ok läggs på den som gör det? Inte bara i omställningsresan, utan i livet i stort, behöver vi människor att ta rygg på.
Vi samtalar om problematiken som uppstår när eldsjälen sätts på en piedestal, blir onåbar och inte längre någon att relatera till, trots att allt personen ville var att ta en ledarroll, vara en som går före. Hur kan vi undvika att det sker? Ja, hur kan vi bjuda in fler att bli aktiva i omställningen så att fler hjälps åt att bära bördan och dela glädjen i det som blir när vi går tillsammans?
Häng med i eftersnacket här eller på vår Instagramsida!
I det här avsnittet djupdyker vi i vårt "varför". Vad är det som ligger bakom vårat engagemang? Vad är det som får oss att kliva upp på morgonen och fortsätta kampen, oavsett om det ser ljust eller väldigt mörkt ut? Vi pratar om vår kristna tro som utgångspunkten och hur hel den plötsligt blev när vi insåg hur skapelsebejakelsen och kärleken till nästan hänger ihop.
Vilka är dina drivkrafter och utgångspunkter? Häng med oss på Instagram och dela med oss!
I det tolfte avsnittet av Jord är du pratar vi om boende. Vad är egentligen en hållbar bostad? Stad, lantligt, höghus eller villa, nyproducerat eller gammalt som gatan (eller äldre, rentav?). Olika platser präglar våra livsstilar. Oavsett hur vi bor finns det skapelsebejakande saker vi alla kan ägna oss åt. Kanske den mest besvärliga saken är att träna oss i att inte göra något alls i fråga om piff? Men hur definierar vi behov när det kommer till renovering och trivsel?
Hur ser det ut där vi bor? Erbjuder platserna hem och livsstilar som kan följa med in igenom en omställning?
Och du! Podden har blivit med Instagramkonto! Häng med i samtalet på @jord.ar.du . Den här veckan undrar vi om ni har några tips på hur vi kan få någon balans i längtan efter ett vackert hem kontra förnöjsamhet med det en har.
Vi hör begreppet användas lite här och där och oftast med nån slags självklarhet kring vad det betyder. Men vad menar vi egentligen när vi säger att vi ska ställa om?
I veckans avsnitt försöker vi ta oss an detta komplexa ämne utan att vara speciellt överens. Och det behöver man ju inte heller.
Vad lägger du i begreppet omställning? Kommentera gärna på vår Facebooksida så att samtalet kan fortsätta. Och nu finns Jord är du även på instagram!
Det här är ett alldeles speciellt historiskt avsnitt eftersom vi faktiskt den här gången poddat TILLSAMMANS i samma rum! Lite yra av den omställningen blev det här ett samtal med lite smått och gott, med fokus på sånt vi funderat över i sommar och hur vi tänker inför hösten, som kommer bjuda på en hel del spännande förändringar.
Hur har din sommar varit? Har den lämnat några funderingar du skulle vilja bolla? Skriv på vår Facebooksida så kan vi fortsätta samtalet där!
Konton: @livet_som_familjehem @raddningsmissionen @jordelivvett @familjehemspodden.se
Hashtaggar: #räddningsmissionenfamiljehem #anderbergskafamiljehemmet #familjehem
Välkommen att delta i samtalet på vår facebooksida Jord är du.
Låt oss prata om rädslan. Som är en så naturlig följd av det som händer omkring oss- med hav som kokar, bränder som härjar och barn som plötsligt blir utsatta för skottlossning. Vad kan vi göra för att inte rädslan i sig ska bli den största faran? Hur kan vi omvandla den till handlingskraft för det vi vill ska växa?
Delta gärna i samtalet på vår Facebooksida!
Äntligen ledighet! I det sjunde avsnittet pratar vi semester. Semester från vad? Och till vad? Det visar sig att både Annelie och Maria har svårt för ord som hemester och svemester, men varför då?
Vad behöver du i semestertid? Vad med i samtalet på facebooksidan Jord är du.
I det här avsnittet pratar vi barn. Vi har ju själva bidragit så gott vi kan till att överbefolka den här planeten- hur ser vi på det så här i efterhand?
Och hur hanterar man när ens barn inte är så sugna på att sticka ut från mängden på grund av att deras föräldrar valt en enkel och inte så konsumtionsinriktad livsstil?
Lyssna och tyck till på vår Facebooksida!
I det femte avsnittet sticker vi fingrarna ner i myllan och funderar över vad som egentligen finns där och vilka vi är i relation till den. Om människan är en del av kretsloppet, är inte hon då också natur?
Och Bibelns berättelse om skapelsen, är den verkligen så linjär som västvärlden säger? Faktiskt inte alls, ser vi när vi gräver i poddens titel Jord är du.
Hur kan vi gynna och stärka jorden på den plats vi befinner oss? Fortsätt gärna samtalet på vår Facebooksida!
I det här avsnittet låter vi våra inre prestationsprinsessor komma fram i ljuset för att bli granskade.
Är det vårt individuella samhälle som föder dessa egotrippade minimonarker?
Hade de kunnat förpassas till nån avlägsen plats om vi istället hade sett våra prestationer som gåvor till andra?
Det är sånt vi pratar om i avsnitt 4 av podden Jord är du!
(Ordet Maria söker är "statsindividualism", går att höra mer om i det här intressanta samtalet)
Hur förhåller du dig till din inre prestationsprinsessa? Fortsätt gärna samtalet på vår Facebooksida!
Vad innebär det egentligen att göra välkommen? Välkommen till omställningsrörelsen, men även till resten av våra liv.
Hur kan vi skapa tid för möten med människor, trots att vi upplever att vi sitter fast i alla de där ekorrhjulen som snurrar så snabbt?
Det är sånt vi pratar om i det här avsnittet. Och vi vill gärna bjuda in dig att fortsätta samtalet på våran Facebooksida! På vilket sätt gör du välkommen i ditt liv? Berätta gärna, för vi börjar ju ana att vi gör välkommen mycket mer än vi tror!
Jord är du är en podcast om omställning och ledarskap med Maria Engelbrektsson @byaliv och Annelie Anderberg @jordelivvett
Vi tar det hela från början. Vilka är vi och varför har vi valt att samtala om hur det är att vara människa i denna omställningens tid? Det försöker vi reda ut i detta första avsnitt!
Kolla gärna in våra instagramkonton @byaliv och @jordelivvett!
I det här avsnittet samtalar vi kring vad en by är och vad det kan ha med omställning att göra. Och inte minst vad en by skulle kunna vara. Om vi bara vågade ge oss in i lite fler konflikter...
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.