En podcast om journalistik av Tidningen Journalisten
The podcast Journalistens poddar is created by Tidningen Journalisten. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Genom att låta Sveriges två största regioner göra en specifik registerkörning kunde DNs reporter Kristoffer Örstadius avslöja att 42 läkare tagit betalt för vård som de gett till – sig själva. Göteborgs-Postens grävreporter Julia Lindblom har granskat en svensk läkare som jobbat heltid i flera länder samtidigt och som nu utreds för att ha missat livshotande cancertumörer
Tidningen Arbetet har använt airtags för att kartlägga hur Tesla bryter mot postblockaden. Hem och Hyra i Malmö har tillsammans med SVT avslöjat att Sverige blivit ”Slumvärdarnas paradis” med över 100 oseriösa hyresvärdar i minst 85 svenska kommuner.
Frilansjournalisten Elinor Torp har granskat hur barnen mår i våra svenska klassrum – och Olle Lidbom har borrat ned sig i miljardrullningen bakom it-haveriet Skolplattformen. De gästar Veckans grävs specialavsnitt om granskande reportageböcker.
Journalistens fördjupning "Statlig censur av drönarbilder – men redaktionerna struntar i reglerna" är nominerad till Tidskriftspriset i kategorin Årets rörligt. Här är berättelsen om hur Johannes Nesser och Tor Johnsson hamnade på Örnberget – och dramatiken som följde några dagar senare.
Reportern Ellen Pan på SVT Nyheter Stockholm har borrat ned sig i tjänsterna som publicerar ljudinspelningar från rättegångar. Det handlar om oredigerade ljudupptagningar direkt från svenska rättssalar – med röster från både åtalade, brottsoffer och vittnen.
Claes Petersson, P4 Skaraborg, och Joel Wendle, P4 Sjuhärad, avslöjar att Kronobergs landshövding Maria Arnholm, tidigare liberal jämställdhetsminister, har låtit skattebetalarna stå för hennes privata taxiresor på totalt 82 000 kronor. P4 har också avslöjat att Maria Arnholm använt tjänstebilen för privata resor till sitt sommarställe. Grävet har lett till att länsstyrelsen nu tillsätter nu en extern granskare för att säkerställa att granskningen av Arnholm sker på ett objektivt sätt.
Emil Hellerud och Daniel Andersson på TV4s Kalla fakta har granskat Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och avslöjat att de använder anonyma konton för att påverka opinionen. I Veckans grävs tionde avsnitt berättar de mer om vilka metoder de använt och de enorma reaktionerna på granskningen "Under cover i trollfabriken"
DNs Åsa Erlandsson och Kristoffer Örstadius har grävt fram minst sagt explosiva fakta om kriminellas infiltration av polisen. Bland annat genom läckor som blivit förförda av gangsters. Boken Honungsfällan av Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö handlar om Swedbanks penningtvätt i Baltikum och innehåller storpolitik, spioner och det ryska begreppet kompromat.
I avsnitt åtta av podden Veckans gräv träffar vi Expressens reporter Daniel Olsson som i granskningen Fallskärmsjägarna avslöjar hur höga chefer får både fallskärm och lön från nya skattefinansierade jobb. Vi har också intervjuat Julia Görans på P4 Uppland som granskat sjukhuschefer som sitter på dubbla stolar.
Livepodd från Gräv i Gävle Gäster: Inas Hamdan, Sydsvenskan, har bland annat granskat desinformationskampanjerna mot socialtjänsten och Sverigebilden i Al Jazeera och använder bland annat AI och Tiktok i sina granskningar. Diamant Salihu, SVT, har fortsatt granska gängkriminella, men flyttat fokus från knarkhandeln till bedrägerigrenen – som drar in ännu mer pengar, flera miljarder om året. Malin Holmberg, P4 Örebro, har jobbat i 26 år som journalist och blev Guldspadenominerad för sitt första gräv.
I avsnitt sex av podden Veckans gräv träffar vi SvD:s reportrar Emmylou Tuvhag och Jani Sallinen som har granskar sexuella övergrepp i psykiatrin. Vi har också pratat med NT:s reporter Jenny Carlsson om en förskolegranskning i poddform.
I avsnitt fem av podden Veckans gräv träffar vi UGs Richard Aschberg som avslöjat statsministerns obetalda flygnota och fel i ministrarnas meritförteckningar. P4 Västerbottens Anna Burén berättar om Sven Otto Littorins gräddfil till tomter i Skellefteå, och Hem & Hyras Johan Fyrk om hur han kom den ekonomiska brottsligheten på Wallingatan 34 på spåren.
Industriarbetarnas fackförbundstidning, Dagens Arbete har granskat chefsjuristen hos en av DAs ägare, fackförbundet IF Metall. Reportrarna Rasmus Lygner och Mikael Färnbo kunde avslöja att IF Metalls förbundsjurist haft en rad sidouppdrag som kan strida mot IF Metalls interna riktlinjer. De visar också att han varit ledig med lön från IF Metall för att utbilda sig till jurist – utan att ta några högskolepoäng.
Per Kudo och Gustav Elfving på Ekot tittade närmare på romansbedrägerier, det som ibland kallas ”sol-och-vår”. Och kom en omfattande handel med skrotade bilar på spåren. Bilar köps upp billigt i Sverige, ägarna tror att de ska skrotas, men i stället säljs de mycket dyrt i Nigeria, där de bidrar till den höga trafikdödligheten.
Och många journalister studsade nog till när Svenska Dagbladet lanserade sin senaste poddserie, Lyxvillans hemlighet, en dokumentär i fyra avsnitt. Reportern Lars Berge lyckas nämligen få en intervju med den medieskygga svenska affärsmannen Johan Lundberg, som 2019 förtalsstämde Dagens Nyheter efter en granskning DN gjort. Lars Berge redogör för hur han och producenten Adam Svanell gjorde för att få Lundberg att ställa upp på intervju – och vilka svar de egentligen fick.
I avsnitt tre av podden Veckans gräv pratar vi med Staffan Lindberg om hur Aftonbladet lyckades knyta Tesla till barnarbete i glimmergruvor – och sedan säkerhetsvarnades av X. Och med Marja Grill om hur SVT kunde visa att barn luras på pengar i spelet Roblox.
I premiäravsnittet av podden Veckans gräv berättar vi om ett lokalt gräv med nyskapande format som fick stora konsekvenser och om en global läcka som ledde till en svensk affärsman.
En specialpodd från Almedalen 2023 med hela Journalistens seminarium om Slapp och förtalsturism. Panelen varnar för att vi kommer att få se flera utländska munkavlestämningar mot svenska journalister i framtiden, liknande den som affärsmannen Svante Kumlin riktade mot journalister på Realtid 2020. "Jag ser Slapp som en rovfågel som svävar över Sverige och väntar på nästa byte", menar exempelvis Erik Larsson, ordförande i Reportrar utan gränser.
Sveriges hårdast arbetande sportjournalist Olof Lundh gästar Journalistenpodden och ger bland annat sin syn på TV4s sparpaket. Han berättar också varför han anser att många sportjournalister – inkluderat honom själv – är ”syltryggar” som räds kritik och ägnar sig åt dubbelmoral, inte minst när det gäller skurkstaternas sportswashing.
Samtidigt som några av landets största gangsterrappare fått miljontals strömningar på Spotify och hundratusentals följare på sociala medier, så har de under flera år varit involverade i Stockholms gängkrig. Ändå tog det till kidnappningen av Einár innan kulturjournalistiken började skildra de här kopplingarna. Varför vaknade kulturjournalistiken så sent? Och har det blivit så mycket bättre idag? Medverkande är musikjournalisten Emil Arvidsson, Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och och Expressens krimreporter Kim Malmgren.
Kulturjournalisten Annah Björk drabbades av postcovid för över två år sedan och magnetröntgen visar att hennes hjärna har nedsatta funktioner i området där exempelvis ljud- och språkfunktioner sitter, liksom närminne, känslor och social kognition. I början ljög hon för sina arbetsgivare om varför hon inte kunde ta uppdrag, nu har hon valt att berätta allt i boken "Jag är inte här, det här händer inte".
Journalistens reporter Johannes Nesser intervjuar avgående chefredaktören Helena Giertta, som slutar efter 14 år på tidningen. Förutom en rejäl känga till statsminister Ulf Kristersson så avslöjar Helena den värsta dagen på jobbet, efter beslutet att publicera en intervju med en fotograf på konspiratoriska och högerextrema Dispatch international. En artikel som inte bara gjorde folk ”fruktansvärt upprörda” utan också ledde till krav på hennes avgång.
I jubileumsavsnittet nummer 100 säger Helena Giertta & Ola Sigvardsson adjö till lyssnarna, åtminstone för den här gången. Bland annat går Helena igenom speciella händelser under sina 14 år som chefredaktör för Journalisten. Duon ger också en känga till Expressens podd Lägg ut, efter deras kritik mot Ola Sigvardssons uttalanden om bilderna på en svårt sjuk Börje Salming i Journalistenpodden #98. Enligt Lägg ut skulle Sigvardssons tveksamhet inför publiceringarna säga något om hans ”syn på manlighet”.
”Vad vet Karin Olsson om min dödsångest eller syn på manlighet?” säger Ola Sigvardsson.
I avsnitt #99 pratar Helena Giertta & Ola Sigvardsson bland annat om chefen på Sollentuna energi som inte ville lämna ut offentliga handlingar till Expressen eftersom han menar att de ägnar sig åt spioneri. De tar även upp händelserna på Motormagasient där chefredaktören fick gå efter att han stoppat en artikel som sålts in av säljavdelningen. Motormagasinet tillbakavisar detta.
I avsnitt 98 pratar duon bland annat om bilderna på den svårt ALS-sjuka Börje Salming som nyligen hyllades inför sin gamla hemmapublik i Toronto där gripande bilder av den svenske hockeyikonen från Kiruna kablades ut över världen. Är det rätt av medierna att sprida bilderna bara för att Salming själv ställt upp på hyllningen? Ola Sigvardsson, före detta PO, tycker inte det.
I avsnitt 97 diskuteras bland annat yttrandefriheten i Iran. Kurdo Baksi avslöjar att den kvinnliga fotografen som tog sjukhusbilden på 24-årige Masha Amini, vilket startade den feministiska protestvågen i landet, fortfarande sitter fängslad.
I Journalistenpodden #96 pratar Helena Giertta med författaren och debattören Kurdo Baksi om pressfriheten i lite mindre omskrivna länder som Marocko. Ett land där makten brukar fängsla grävreportrar för olika typer av påhittade sexbrott som våldtäkt, allt för att stoppa rapporteringen.
När Mediernas etiknämnd (MEN) hanterar anmälningar mot TV4, SR eller SVT får bolagens representanter själva vara med i rummet och bestämma huruvida de ska kritiseras eller inte av nämnden. Det berättar Ola Sigvardsson i nya avsnittet av Journalistenpodden. ”Jag tycker det är väldigt olyckligt”, menar Sigvardsson, som också skriver om saken i sin nya bok.
Journalistens seminarium ”Så kommer utländsk makt att vilja påverka valet” med experterna Per Enerud från MPF och Ola Svenonius från FOI. Från Almedalen 6/7 2022.
Journalistens seminarium Vad händer med public service efter valet? Ett seminarium inspelat i Almedalen 2022.
I #91 diskuterar Helena Giertta och Ola Sigvardsson bland annat Kajsa Ekis Ekmans rätt till sina åsikter, och Rasmus Paludans koran-bränningar. Men också den senaste MEN-fällningen av högerpopulistiska Nya Tider.
Bör medierna visa krigets alla hemskheter? Det frågar sig Helena Giertta och Ola Sigvardsson med anledning av den uppmärksammade bilden på den gravida kvinnan som bars ut på bår från den bombade BB-avdelningen i krigets Ukraina. Både kvinnan och barnet avled senare.
I avsnitt 89 handlar mycket om mediernas bevakning av kriget i Ukraina. Bland annat diskuteras problematiken med att stänga ned ryska medier i Europa på grund av deras desinformation.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta och fd Medieombudsmannen Ola Sigvardsson diskuterar aktuella mediefrågor.
Är vi för försiktiga med namnpubliceringar i Sverige?
Frågan om när det är rätt att publicera namn på makthavare och andra kända personer aktualiserades under en debatt på Publicistklubben den 15 februari.
– Det är inget att skämmas för att man vill försöka att inte skada enskilda människor när man använder sig av den yttrande och tryckfrihet och vi har. Det här är en tradition som vuxit fram under lång lång tid i Sverige, säger Medieombudsman Ola Sigvardsson.
Helena Giertta och Ola Sigvardsson diskuterar bland annat om det är rimligt att låta en makthavare skriva krönikor. Detta med anledning av Försvarminister Hultqvist krönika om SD som ledde till en JO anmälan efter att han bland annat liknat SD vid en gris.Övriga ämnen som diskuteras är rättegången om giftefrid på Estonias vrak, optinionsjournalisters tonläget i coronadebatten och antisemitiska attacker mot medier i västmanland och östergötland.
Är journalister dåliga på att ställa följdfrågor?
Hur påverkas hemarbete och social distansering journalistiken? Har den svenska journalistkåren varit för dåliga på att ställa följdfrågor till myndighetspersoner under pandemin? Vad får den höga ägarkoncentrationen på lokaltidningsmarknaden för konsekvenser? Det är några av ämne när Helena Giertta och Lisa Bjurwald diskuterar aktuella mediefrågor.
Medieombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuteras pressetik och aktuella mediefrågor.
Medieombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar hur medievärlden påverkas av Covid-19.
Pressombudsman Ola Sigvardsson byter snart titel till Medieombudsman när det nya pressetiska systemet införs efter årskiftet. Vad innebär det för förändringar? Ola berättar också att han tycker sig se en ny form av innehåll på kultursidorna som är en slags hybrid av nyhetsjournalistik och krönika. "Man ska inte kunna skriva sig fri från de etiska skyldigheterna genom att använda vinjetten krönika", säger han om detta.
Varför har PO-anmälningarna från makthavare ökat så mycket? Hur firade PO 50 års jubileet av det pressetiska systemet? Hur kommer det sig att Lokalpressen i Lerum fälls för en publicering i Floda Nyheter? Ska poddar ingå i det pressetiska systemet?
I journalistenpodden avsnitt 65 diskuterar Helena Giertta och Ola Sigvardsson hat och hot mot journalister med utgångspunkt frän Journalistens senaste granskning. Det nya pressetiska systemet med Medieombudsman, konsekvenserna av fredspriset och konflikten mellan paret Strömstedt och Stoppa pressarna ä några av de andra ämnen som diskuteras.
Vem ska efterträda sparkade Thomas Mattsson som chefredaktör för Expressen? Är det för mycket journalistkäbbel i medierna? Varför görs det så lite mediebevakning? Det är ämnena som diskuteras i detta avsnitt av Bjurwald med Giertta.
Lisa Bjurwald, opinionschef hos Teskedsorden och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten/Finasliv diskuterar aktuella mediehändelser på Almedalen. Nazistpåverkan och miljöjournalistik är några av ämnena som diskuteras.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalisten/Finanslivs chefredaktör Helena Giertta poddar från Almedalen.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens och Finanslivs chefredaktör Helena Giertta diskuterar den senaste tidens händelser och utveckling inom journalistiken. Har journalistiken blivit fegare efter metoo? Hur har journalistiken förändrat sitt innehåll de senaste åren? Är några av frågorna som diskuteras.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens och Finanslivs chefredaktör Helena Giertta diskuterar den senaste debatten på Pressklubben "När skiten träffar fläkten" där huvudnumret var en debatt mellan Fredrik Virtanen och Expressens kulturchef Karin Olsson. Annat som diskuteras är Stockholmsmoderternas vilja att avskaffa public service och DN:s anonymisering av Martin Timell efter att han friats.
I dagens avsnitt diskuteras det höga tonläget på tidningarnas kultursidor, frilansars arbetsvillkor på public service, kulturministerns okunnighet i mediefrågor och trenden att medier publicerar långa förklaringar av sina journalistiska arbetsmetoder.
72% av anmälarna till PO/PON är män och antalet anmälningar mot storstadstidningar ökar medan antalet anmälningar mot landsortstidningar minskar. Det kan man läsa ut av en sammanställning som PO/PON gjort där man jämfört dagens anmälningar mot siffrorna för 2008.
Fackförbundspressens framtid, textreklam i lokaltidningar, och Timells stämning mot TV4 är andra ämnen som diskuteras.
Lisa Bjurwald (chefredaktör Författaren) och Helena Giertta (chefredaktör Journalisten och Finansliv) diskuteras aktuella frågor inom journalistiken.
Pressombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar aktuella händelser i journalistiken. JK:s förundersökning mot 16 tidningar och Bonnier News köp av Mittmedia är några av ämnena som tas upp.
Bjurwald med Giertta gästas av Kurdo Baksi. Diskussion kretsar kring Gui Minhai som fördes port av kinesiska myndigheter och nu varit fängslad i 1198 dagar.
I årets sista Journalistenpodden summerar pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta medieåret 2018. Rekordmånga anmälningar till PO, rekordmånga fällningar i pressens opinionsnämnd, Journalistens granskning av Lärarnas Tidning och de ändra intäktsmodellerna för dagspressen är några av ämnena som diskuteras.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald diskuterar public service skatten, mediegranskning, kultursidornas makt och Augustpriset innan gästerna Lilian Sjölund och Malena Hilding kommer in 12,20 och diskuteras sin bok Kvinnorna i Hälsingland. I boken porträtteras starka kvinnor i Hälsingland. Idén till boken föddes under Metoo-hösten 2017 som en reaktion på bilden av kvinnor som offer.
Ola Sigvardsson och Helena Giertta diskuterar flera intressanta beslut i pressens opinionsnämnd och tittar på vad som händer i medievärlden i stort.
Pressombundsmannen Ola Sigvardsson och journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar pressetik.
Bland annat diskuteras Mediedagarna i Göteborg som i år ägde rum i anslutning till Bokmässan och att Nya Tider i år inte tilläts ha monter.
Den femtonde podden med Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta handlar om valet. Särskilt pratar om granskningarna av Sverigedemokrater innan valet.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta poddar på plats i Almedalen.
Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, och Lisa Bjurwald, chefredaktör på Författaren, diskuterar aktuella frågor inom media och journalistik.
Dawit Isaak, Gui Minhai och twitterstormar är några av ämnena i nya podden med Bjurwald och Giertta.
Denna vecka diskuteras lärarförbundets inskränkning av den egna tidningens oberoende, brister i kulturjournalistiken, författararvoden, problematiken med namnpubliceringar under Metoo samt reaktioner på Journalistens reportage om Sanna Wikström som dog efter att ha blivit dåligt behandlad av sin arbetsgivare Mittmedia.
Ersättning till författare och journalister och ordets betydelse i större sammanhang diskuteras av Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald och Journalistens chefredaktör Helena Giertta
2017 är inte bara Metoo, utan också bråk kring Bokmässan, ett nytt mediegemensamt system, vurpor från mediehusen och bra journalistiska granskningar. Det kan Ola Sigvardsson, allmänhetens pressombudsman och Journalistens chefredaktör Helena Giertta konstatera i avsnitt 33 av Journalsistenpodden.
PO Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar kulturpersonligheten, #deadline med mera ur ett pressetiskt perspektiv
Journalistens chefredaktör Helena Giertta och journalisten JMK-läraren och författaren Björn Häger diskuterar den gångna veckans snackisar inom journalistikens värld. Bland annat diskuteras UR:s omskrivna omorganisering och konflikten inom FGJ.
Här pratar Helena Giertta och Björn Häger främst om Bokmässan. Det är dagen för nazistdemonstrationen och stämningen är spänd i Göteborg där mässan pågår.
Vi utser också veckans glada överraskning.
PO Ola Sigvardsson och chefredaktör Helena Giertta pratar om förhoppningar om en ny gemensam medieetik, bokmässan och varför medierna inte alltid ska hjälpa polisen.
Journalistens Hanna Lundquist med Frilans Riks Victoria da Silva samtalar om fulavtalen, ilskan mot Bonnier Tidskrifters Facebookbild och framtiden för frilansar.
Falska nyheter och trollfabriker, och Facebooks ovilja att ha andra regler för riktiga medier diskuteras i nya podden med allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta
Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta pratar om granskningsnämndens beslut att fälla Dagens Nyheter, om att allt färre fälls i PON och om debatter som spårar ur.
Läsarmedverkan och läsarengagemang står i fokus när Journalistens chefredaktör Helena Giertta samtalar med frilansjournalisten och tidigare bland annat chefredaktören för Åtta sidor, Malin Crona.
Petra Länsman Berglund pratar med Journalistens Louise Bornhall om det första sommarvikariatet, om att vara journaliststudent och om vad som lockar med en så tuff bransch.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta och allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson pratar om pressfrihet med utgångspunkt från situationen i Turkiet. Därefter kommer de in på textreklam och branded content och hur påverkar det tilliten till medierna.
UNT drar ner på personal som effekt av digitaliseringen, men chefredaktör Charlotta Friborg vill gärna även prata om hur man bör göra om papperstidningen. Och om behovet av att ha tillräckligt stora redaktioner.
Helena Giertta undrar också över hur Charlotta Friborg har utvecklats sedan hon började som digital chef för 13 år sedan. Charlotta Friborg konstaterar bland annat att trafiken växte snabbt digitalt men när intäkterna inte växte i samma takt var det en stor besvikelse.
"Vi som nätvänner såg den enorma demokratiseringen. Men nu ser vi en annan utveckling, med några få som fått mycket stor makt" säger Charlotta Friborg.
pressombudsmanen Ola Sigvarsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar rapporteringen om terrorattentaten i Paris med mera.
Joakim Medin berättar om riskerna han tar som frilans i krigszoner och hur han förbereder sig.
Journalistens Helena Giertta pratar med Sveriges tidskrifters ordförande Unn Edberg om framtiden för tidskrifter generellt, men också specifikt om organisationspress. Och så avslöjas det hur tidningen Finansliv börjat med content marketing.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta och journalistförbundets ordförande Jonas Nordling diskuterar journalistutbildningarna. Utbildas det för många journalister till den hårt ansträngda mediebranschen? De diskuterar även Dagens Nyheters "Frysbox" som ett av flera exempel på hur illa mediearbetsgivare kan bete sig mot sin personal.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta i samtal med Terje Carlsson, ordförande i föreningen grävande journalister, om varför Gräv samarbetar med myndigheten Svenska institutet, och varför svenska medier måste satsa på gräv. Vi pratar också med Afrah Nasser, journalist från Jemen, och Mohamed El Dahshan från Egypten som besökte Gräv i Jönköping.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta möter Uppdrag Gransknings chef Nils Hansson
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.