Idag är det kanske mer än någonsin så att ens personliga identitet formas av ens yrke och vilken arbetsplats du jobbar på. Gäst är psykologen och konsulten Malin Edlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I många program har vi sysslat med gränsdragningar och i det här avsnittet har vi varit inne och undersökt gränsen mellan privatliv och arbetsliv.
Hur ska man förhindra att jobbet svämmar över och invaderar fritiden? Antingen i form av övertid eller i form av stress och oro som gör att man inte kan släppa tankarna på jobbet när man är ledig.
Balansen i livet är ett slitet uttryck och kanske något ouppnåeligt. Samma sak med livspusslet. Det är ett ganska hemskt uttryck, tycker jag. Tanken att det skulle finnas ett enda rätt sätt att lägga bitarna i våra liv blir klaustrofobiskt.
Jag gillar bättre tanken på livsalfapet eller livswordfeud, som det väl borde heta nuförtiden. Alltså att det inte finns ett rätt sätt som bestäms från början, utan att det bästa alternativet varierar med vad ens medspelare har lagt och vilka nya bokstäver man har på hand.
Det ställer höga krav på vår förmåga till flexibilitet och förhandling, både i familjen och på jobbet.
På senare år har det blivit mycket mer accepterat att vara hemma med sjukt barn, att vara föräldraledig och så vidare. I framtiden, med en ändrad åldersfördelning så kommer kraven antagligen öka på att kunna vara hemma med sjuka föräldrar också. Då uppstår nya Känsliga lägen!
Jag har inga riktigt bra länkar om hur man bäst spelar livsalfapet, men alla tips mottages tacksamt!
Om man verkligen inte lyckas att få ihop ekvationen så ökar risken för långvariga konsekvenser av stress. Ibland talar vi om det som utmattningssyndrom. Här finns mycket att läsa men jag nöjer mig tills vidare med att rekommendera stressforskaren Aleksander Perskis bok Ur balans.
Programledare är Per Naroskin.