En podcast om albumen som förändrade ditt liv. Finns på kärlekochknaster.se
The podcast Kärlek & Knaster is created by Toni Savela. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Avsnitt
45. ZTV och musikvideor vi minns. Gäst: Gustav Thorsell.Ett...
Gäst: Gustav Thorsell. Ett specialavsnitt om musikvideor där Gustav Thorsell berättar om hur det var att arbeta på ZTV. Insiderstorys om att mygga Lionel Richie, jonglera med Backstreet boys, och Britney Spears skandalösa presskonferens. Den punkiga musikvideobranschen som tog Gustavs manus till Mexico. Vi pratar om de musikvideos som påverkat oss, om Voxpop, Johnny Cash, Madonna, Cher, Eminem, Meat Loaf, R.E.M, Ray Cokes, Grymlings, Tom Waits, Håkan Hellström och många fler. Avsnittet finns även på iTunes
Jag och Oda Lill pratar om Dolly Parton och hennes personliga album från 1971. Vi lyfter upp låtskrivaren, sångerskan, affärskvinnan och den feministiska förebilden Dolly och krossar myterna om dumma blondinen. Det blir snack om country, Kikki Danielsson, Sylvester Stallone i cowboyhatt, religon, stämsång och en oväntat koppling till Bruce Springsteen och Stevie Nicks. Missa inte heller hur jag (Toni) råkar freudianskt uttala Conway Twittys efternamn som Titty… Avsnittet finns även på iTunes.
43. Musikåret 2016 – Toni listar de
10 bästa skivorna
Som traditionen bjuder så rankar jag
de album som jag tycker förgyllt musikåret. Som tidigare har jag
besök av Emil Ryderup från podcasten Titta dom snackar. Det har
varit ett mörkt år, men som lysts upp av en samling fantastiska
album. Gamla favoriter och nya upptäckter brottas med diskussioner
om älskade musiker som nu lämnat jordelivet. Det blir rymdcountry,
soft hiphop, elektronisk singer/songwriter, arga politiska
rock, visor, Sintatratolkningar, konsertminnen och
avskedssånger. Bland annat.
Jag får besök av Lars Martinsson, sångare i bandet Vampire och
podcastare i Vargtimmen. Han berättar om hur en gemensam vän till
oss fick Lars att i barndomen upptäcka Alice Coopers musik. Vi
pratar om skivan Dada från 1983, om Coopers kamp mot alkoholismen,
om starka refränger, om skräcknoveller, om värdet av en musikalisk
mentor och mycket mer. Ett härligt, nördigt samtal! Avsnittet finns även på
iTunes.
“Hemma hos oss var Ry Cooder en gud”. Oda Lill får äntligen prata sig varm om mångsysslaren Cooder. Vi tar avstamp i ett av hans mindre kända verk, fredagsmysskivan Get Rythm från 1987. Lyckliga familjeminnen och drömmar om det perfekta bargiget. Namedroppande från Chuck Berry till Spice Girls, från Johnny Cash till Mitt Romneys hund. Ett mycket trevligt samtal! Avsnittet finns även på iTunes.
40. Songs:Ohia - Magnolia Electric Co -SOMMARLOVET ÄR SLUT!
Jag och Erik Nyström från skräckfilmspodden Vacancy pratar om den framlidne Jason Molina och hans bortglömda gärning; I synnerhet hans band Songs: Ohia och deras skiva “Magnolia Electric Co”. Vi diskuterar norrländskt mörker och artister som hypats efter sin död -eller inte. Alkoholism! Neil Young! Den perfekta graden av bredbenthet. Det är roligare än vad det låter! Avsnittet finns även på YouTube.
39. Håkan Hellström - 1974. Gäst: Gustav Thorsell.
Vi peppar inför Ullevi! Jag får hjälp att reda ut mina ambivalenta känslor kring Håkans EP “1974″ med hjälp av Gustav från podden Titta dom Snackar. Varför verkar alla så besvikna över de här låtarna? Vi pratar om de olika spåren och vad de får oss att känna. Gustav tänker på sin pappa och jag pratar schlager och västkust. Vi hinner också prata om våra förväntningar inför spelningarna på Ullevi. Avsnittet finns även på iTunes. Läs Gustavs tankar om film på instagramkontot @gurrathorsell
Ett klassiskt album om hjärta och smärta dissekeras i typisk Kärlek & Knaster-anda: Analyser av textrader om att åka skridskor och en genomgång av Jonis tuffa uppväxt blandas med personliga reflektioner och minnen. Jonas berättar om sin senaste roadtrip i USA och Toni går på jazzklubb i Budapest; Två resor som ger upphov till kraftfulla musikupplevelser. Avsnittet finns även på iTunes.
Ett avsnitt om girl power och fenomenet som dominerade mainstreammusiken under några år på 90-talet. Musik som färgade vår barndom, men är det bra? På riktigt? Ett sprudlande samtal där vi tar upp feminism, respekt, likheterna med Beatles, spotifys algoritmer, hur man uppfattade engelska textrader som barn och mycket mer. Och ni trodde att vi bara snackade om gubbrock i den här podden? Lyssna! Tipsa dina vänner! Avsnittet finns även på iTunes.
När jag var 14 år köpte jag albumet “Sopranos -The Music from the HBO original series” i en reaback, vilket skulle förändra mitt liv. Jag och Björn tar i det här extra långa avsnittet och pratar om låtarna på skivan och i tv-serien, och om hur de påverkat våra liv. Detta blir en grogrund för diskussioner om åldersångest, religion, nostalgi, barndomsminnen & uppväxt, matlagning, sex, alkohol och massor av musik. Inga spoilers, men massor av Kärlek & Knaster! Avsnittet finns även på iTunes.
När Beatles splittrades var det George Harrison som skulle släppa det mest hyllade soloalbumet av dem fyra. Ett album om att bryta sig loss, om andlighet, om kärlek och desperation. Jag och Jonas gräver oss ner i myllan och hittar guld. På vilket sätt FÖRÄNDRADE den här skivan Jonas liv? Det bjuds även på en nostalgisk tolkning av hitten My Sweet Lord. Avsnittet finns även på iTunes.
34. Allen Touissant -Southern Nights -New Orleans och svängig soul
Gäst: Oda Lill.
Vi gräver ned oss i det här mästerverket från 1975 och hittar ett samtal om New Orleans, Skåne och en massa göttig musik. Vi har nog aldrig nämnt så många artister och band som i detta avsnitt: The Band, Boz Scaggs, Louis Armstrong, Glen Cambell, Dr John, Jelly Roll Morton, Paul Simon och många, många fler. Allt avslutas med en underbar begravning. Avsnittet finns även på iTunes.
33. The Antlers - Hospice + R.I.P David Bowie. Gäst: Björn Janson. Vi börjar avsnittet med ett kort farväl till den avlidne Bowie, innan vi kastar oss in i the Antlers album Hospice från 2009, ett konceptalbum om en skadlig relation. Vi nämner indiepop, matlagning, sjukhus, konflikträdda män, instagramkultur, Big Mac kontra Phil Collins, glädje och sorg, Mona Lisa, Sharon von Etten och varför det här avsnittet nästan kom att handla om Marcoolio istället. Bland annat. Ett avsnitt med starka känslor. Finns även på iTunes.
Toni bjuder på en tio-i-topp över årets bästa album. Som gäst och bisittare har jag med Emil Ryderup från podcasten Titta dom Snackar. Även Björn, Jonas och Oda pratar om sina favoriter från det gångna året. Ett extra matigt och pratigt avsnitt om skränig rock, stillsamma sinatratolkningar, tung rap, hipsterpop, gammelcountry och mycket mer. Ett perfekt avsnitt för att avsluta året och påbörja ett nytt!
Vi gör vårt bästa för att definiera en skiva som är omöjlig att definiera. Det blir ett gäng anekdoter om den krånglige Van Morrison och hans legendariska mästerverk Astral Weeks. Jonas hittar även en oväntad koppling till Springsteen.Och ligger det sanning i påståendet att man är ett as om man gillar den här skivan? Ett gott nördigt, svängigt, samtal! Avsnittet finns även på iTunes.
30. Tom Waits - Swordfishtrombones. Om att hitta sig själv.
Gäst: Oda Lill.
Jag och Oda pratar om Tom Waits album från 1983 som kom att förändra hela hans karriär. Hur han gick från en full trubadur till ett konstigt geni. Vi pratar om hur hans resa och musik inspirerat oss, och huruvida han inspirerat Adele eller ej. Ett öppenhjärtig, glattt och nördigt avsnitt. Avsnittet ligger även på iTunes.
29. Warren Zevon - Life’‘ll Kill Ya. Ett avsnitt om att kunna skratta åt eländet.
Gäst: Björn Janson.
I det här avsnittet pratar jag och Björn om den grovt underskattade artisten Warren Zevon och hans galghumoristiska album från 2000. Vi pratar om hur den här skivan tycktes förespå det cancerbesked som skulle ända hans liv tre år senare. Det blir även ett samtal om min senaste favoritlåt, om dansbandstrummisar, om personer i samhällets utkanter, om att njuta av varje smörgås och mycket, mycket mer. Avsnittet finns även på iTunes.
28. Kacey Musgraves - Pageant Material. Om att vara en rebell inom country.
Gäst: Jonas Färnefors
I det här avsnittet pratar jag med Jonas om den skiva han lyssnat mest på under 2015. Ett samtal om den i vissa kretsar kontroversiella artisten Kacey Musgraves, om vad vi gillar och ogillar med genren country och om de underskattade sluta jobbet-skivorna. Avsnittet finns även på iTunes.
27. Paul McCartney - McCartney II. Om Paul efter Beatles.
Gäst: Oda Lill.
I det här avsnittet pratar jag och Oda om Paul McCartneys bortglömda pärla från 1980. Det blir en diskussion om Pauls karriär efter Beatles, och på vilket sätt den skilde sig från John Lennons. Dessutom förklarar vi varför mobiltelefoner och berusade medelålders män borde portas från konserter. Avsnittet finns på iTunes.
Gäster: Jonas Färnefors, Oda Lill och Björn Janson.
EDIT: UPPDATERAT AVSNITT, nu med korrekt länk till iTunes.
Avsnittet finns på iTunes och kärlekochknaster.se.
Podden återuppstår! Jag presenterar de tre person som kommer alternera som gäster -trogna lyssnare har hört dem förr. Vi diskuterar förstås även Eldkvarns “Kungarna från Broadway” från 1988. Tre olika diskussioner med skilda temperaturer, åsikter och insikter.