I juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Centrala ledord för den nya lagstiftningen är att socialtjänsten ska arbeta förebyggande och kunskapsbaserat. Samtidigt utreds flera reformer som kritiserats för att sakna stöd i forskning, och som tar sikte på socialtjänstens arbete och målgrupper. I dagens avsnitt pratar vi med Sveriges första socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om hur hon ser på relationen mellan kunskap och några av förslagen. Vi uppehåller oss särskilt vid samhällsvården för barn och unga, men lyfter också frågor som rör försörjningsstödet.
Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.
I avsnittet pratar vi bland annat om pågående HVB-utredning och SiS-utredning. Vi diskuterar också det nya lagförslaget som arbetas fram i Ds 2024:30 (lagen om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas). I anknytning till att vi pratar om försörjningsstödet nämner vi de rekommendationer FN:s Barnkommitté framförde till Sverige 2023, Finanspolitiska rådets årsrapport från 2024, den så kallade aktivitetskravsutredningen, samt utredningen Drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.