Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att en av fyra tjejer mellan 16 och 29 år har utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. I det här avsnittet möter vi Carolina Överlien, professor i genusrelaterat våld och hälsa, för ett samtal om sexuellt våld i ungas nära relationer.
Varför är utsattheten fortfarande så utbredd – trots samtyckeslagstiftning, en ny läroplan och att nästan ett decennium gått sedan #metoo? Hur talar unga själva om svårigheter att sätta gränser i sexuella situationer, och vilket stöd får de när gränser överskrids? Vi pratar också om digitaliseringens påverkan, porr och risken för att vuxenvärlden bemöter ungas erfarenheter med budskapet ”vi förstår ingenting”.
Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.
Länkar för fördjupning
I avsnittet pratar vi om en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att en av fyra unga tjejer utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. Carolina Överlien berättar att siffrorna ligger i linje med tidigare studier, och nämner en studie hon genomförde ihop med Sibel Korkmaz och Héléne Lagerlöf. Hon berättar också om ett stort norskt forskningsprojekt som utmynnat i rapporten "Nesten innafor": Seksuell vold og krenkelser i unges nære relasjoner. Vi nämner även Stina Jeffners avhandling ”Liksom våldtäkt, typ…”: Om ungdomars förståelse av våldtäkt. När vi diskuterar porrens påverkan på unga nämner Carolina pågående forskning av Meghan Donevan, som i en nypublicerad studie intervjuat kvinnor i porrindustrin.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.