Max Liljefors är professor i konsthistoria och visuella studier. Hans forskning handlar om konstens och den estetiska upplevelsens transformativa och läkande potential. Han sammanför kunskap
från konstvetenskap och filosofi med rön från medicin och neurovetenskap, samt med konstnärlig forskning.
I detta avsnitt pratar vi om människans nedärvda färdigheter och behov, konstens möjligheter att dämpa stress och bidra till känslor av hopp, mening och gemenskap, evidensbaserade exempel
och om forskningens roll att genom tvärdisciplinära samtal sätta användbara termer på det vi upplever.
Max är forskningsledare för projektet Skilda konstvärldar, finansierat av Vetenskapsrådet 2022–2025, om möjligheter och hinder för kunskapsutbyte mellan humaniora och medicin och konstens potential inom vård och omsorg.
Tillsammans med Martin Garwicz och Christine Wamsler, koordinerar han samverkansinitiativet Existentiell Resiliens: Kontemplation, Estetik, Medkänsla (ERiCi), 2023–2025. ERiCi samlar ett tjugotal forskare från Lunds universitet samt ett antal externa partners med målet att främja existentiell hållbarhet.
Han arbetar också med utbildningsinsatser, bl.a. en uppdragsutbildning för vårdpersonal i att använda konst och estetik i sina verksamheter och har också utfört uppdragsforskning för Region Stockholm och Region Skåne.
Avsnittsinformation:
Produktion: Cecilia Sterner
Musik: Jesper Norda
Konstverk: Alex Garthwaite and Andy McGeorge, Nathan Coley Studio
Foto: Peter Westrup
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 27 min 41 sek