57 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
Vill du utvecklas som partner, chef, förälder, vän eller medmänniska? Vill du bli bättre på att lyssna på dig själv? Då är ”Konsten att lyssna” podden för dig. Här lyfts kraften som finns i att lyssna och du får konkreta tips och övningar för att lära känna dig själv och förbättra dina relationer.
Annika Telléus är idag en efterfrågad kursledare och föreläsare. Nu följer hon upp sin uppskattade bok Konsten att lyssna med denna podd där hon bjuder in gäster som verkligen kan konsten att lyssna.
The podcast Konsten att lyssna is created by Annika Telléus. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Sigrid är en välkänd dansare som vunnit Let's Dance tre gånger. Hon är aktuell med boken: Jag vill aldrig må så dåligt igen - om kraschen, utmattningen och den långa vägen tillbaka. Vårt samtal rör sig från pardans och de djupa relationer som kan uppstå genom dansen till hur Sigrid fann sin väg tillbaka från utmattning. Det är ett fint samtal om att hantera prestation, om längtan efter att vara omtyckt och om modet att lyssna på sig själv.
Konsten att lyssna drivs av Annika Telléus.
Urban är professor i fysik med specialisering i fysikdidaktik. Didaktik är läran om lärande och vi utforskar hur lyssnande och lärande hänger ihop. Med hjälp av både personliga anekdoter och vetenskapliga insikter visar Urban hur vi kan använda alla våra sinnen för att förstå världen och för att lära sig fysik är det viktigt att lära sig fysikens språk. Vi dyker ner i hur vi kan lyssna med hela oss för att förstå både det yttre universum och sitt eget inre universum.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare. Du kan också läsa mer på www.konstenattlyssna.se.
I detta avsnitt möter jag som Cissi driver keramikstudion Oängslig keramik. Det är ett fartfyllt avsnitt om att lyssna inåt och våga följa våra drömmar. Vi pratar om vad oängslighet är och hur den öppnar dörrar till kreativitet, lekfullhet och närvaro. Cissi delar sin historia om hur hon som duktig flicka gick in i väggen och hur leran blev en vändpunkt och ett verktyg för att skapa tillåtande rum – både i sig själv och för andra. Samtalet handlar om att lyssna på vad vi verkligen vill och om att säga "skitsamma" till det som håller oss tillbaka.
Och kom ihåg: Det finns inga rätt, det finns inga fel, det finns inga måsten.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare. Du kan också läsa mer på www.konstenattlyssna.se.
Magnus undervisar på musikhögskolan och är konstnärlig ledare för romansserien på Stockholms Konserthus. Han turnerar världen runt och ackompanjerar vår tids största stjärnor. Vi dyker in i musikens värld och Magnus delar tankar om samspelet mellan musiker, sångare och publik. Vi pratar om vikten av att både leda och följa. Det blir ett samtal om närvaro, lyssnade och om att hela tiden återvända till tystnaden.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också skriva om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare. Du kan också läsa mer på www.konstenattlyssna.se
I detta avsnitt utforskas ett lite annorlunda tema inom lyssnandet – nämligen tjuvlyssnandet. Maria är författare och hennes senaste bok heter just Tjuvlyssnaren. Vi delar in det i frivilligt och ofrivilligt tjuvlyssnade och funderar runt när man ska ge sig tillkänna om man har tjuvlyssnat. Tänk att lyssnandet – även när det sker utan inbjudan – kan förändra våra liv på oväntade sätt.
Foto: Richard Ryan
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också skriva om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare. Du kan också läsa mer på www.konstenattlyssna.se.
Ulrica Norberg är yogaprofil och författare till bland annat Tystnad värdet av att minska bruset. Vi pratar om tystnadens kraft och vad som händer när vi vågar stanna upp och lyssna, både på oss själva och på världen runt omkring oss. Det blir många personliga berättelser och reflektioner.
Ulrica påminner oss om att återhämtning inte är en lyx, utan en nödvändighet, och att det ofta är i tystnaden som vi hittar de mest värdefulla insikterna om oss själva.
Podden drivs av Annika Telléus som har skrivit boken Konsten att lyssna. Mer information om Annika hittar du på www.annikatelleus.com.
Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare.
Nirvan Richter är arkitekt, möbelsnickare och grundare av Norrgavel. Vårt samtal är varmt och utforskande och handlar om viljan att leva ett enkelt liv och om längtan efter det vackra. Det handlar också om att driva företag, om vad som är ett autentiskt liv och tomheten som innehåller allt. Närvaron är väldigt hög och det är så fint att vara med när känslorna drar in. Och ut.
Nirvans tankar om hur vi kan hitta en djupare mening genom att verkligen stanna upp och lyssna känns mer relevanta än någonsin i en tid där vi ofta är upptagna av allt brus omkring oss. Vi påminns om att vi alla kan skapa ögonblick av närvaro och lyssnande. Det kan förändra vår tillvaro.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också skriva om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare.
Gunnel Ryner är en populär föreläsare och författare till bland annat boken Hitta rätt istället för att leta fel. Vi utforskar hur ett lösningsfokuserat lyssnande kan skapa positiv förändring i våra liv och på våra arbetsplatser. Vi delar många exempel och vi ägnar en stund åt att klaga för att ta reda på om man kan lyssna efter det som är bra trots att någon klagar.
Vill du komma i kontakt med Gunnel hittar du henne på www.gunnelryner.se eller på instagram på @gunnelryner.
Podden drivs av Annika Telléus som har skrivit boken Konsten att lyssna. Mer information om Annika hittar du på www.annikatelleus.com
Om du har feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare eller kursledare.
Katarina driver Carliholms djurkommunikation och har skrivit boken Djursyn - en bok om djurkommunikation. I mer än 20 år har hon lyssnat på djur. Min nyfikenhet är stor. Hur kommunicerar djur och hur gör Katarina för att lyssna på dem? Vad kan vi människor lära oss från djuren? Kanske krånglar våra ord till det ibland.
Det här är ett spännande samtal som handlar om samarbete, livsåskådning och kommunikation på olika sätt. Ligger det jag gör kanske närmare det Katarina gör, än vad jag tror?
Podden drivs av Annika Telléus som har skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops och samtal.
Reyhaneh är psykolog och författare. Hon lyssnar på barn på Karolinska och anlitas ofta som expert av SVT, Rädda Barnen och Utbildningsradion.
Vad är viktigt när man lyssnar på barn?
Vad kan det bero på när barn inte lyssnar?
Varför ska man inte ha dåligt samvete för att man inte är en perfekt förälder?
Det är ett varmt och fint samtal som väcker både tankar och känslor oavsett i vilken roll du möter barn.
På Instagram hittar du Reyhaneh på @psykologiforbarn och Annika på @telleus.
Podden drivs av Annika Telléus som har skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops och samtal.
Lisbet Gemzell är röstexperten som redan för 50 år sedan skapade läromedel om röst och rytm. Har du funderat över hur rösten påverkar våra relationer och vår förmåga att lyssna? Vad berättar din röst om dig? Hur låter den som är stolt? Och den som är bitter?
Det här är ett samtal med många spännande berättelser och praktiska exempel på hur man kan uppnå större närvaro och harmoni genom att vara medveten om rösten när man lyssna på sig själv och andra.
Din röst har kraften att förändra, inte bara din egen värld, utan även världen runt dig.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också skriva om vil boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops och samtal.
Fredrik har i tio år drivit podden Lära från lärda och spelat in närmare 400 avsnitt. Vi pratar om att det finns något magiskt i samtal och om vikten av att vara närvarande och våga åka med. Vad har vi lärt oss av att ha samtal i poddformat och hur kan dessa insikter vara till nytta i vardagen? Kan podden vara en metafor för riktigt bra samtal med stort fokus och alla distraktioner är borttagna?
Fredrik beskriver ett samtal som ett tomt papper där man tillsammans skapar ett konstverk som ingen hade kunde skapat på egen hand. Ömsesidigheten finns där, nyfikenheten används för att utforska något tillsammans utan att vara säkra på vart man är på väg.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops och samtal.
For this episode, I have invited Erika Gagnon, a wisdom keeper, who has been trained for over thirty years by indigenous people in both North and South America. You might recognize Erika from the Netflix series ”How to Change Your Mind."
How can listening and forgiveness be steps on the path to addressing the challenges that humanity faces? How can personal development lead to positive changes in the world?
Erika will discuss how traumas can be passed down from generation to generation and how, through forgiveness and reconciliation, we can prevent these traumas from being passed on to future generations. Welcome to a conversation filled with warmth, wisdom, and tools. After a short introduction in Swedish the conversation in English starts at 1 minute 20 seconds.
Erika är en wisdom keeper som i mer än trettio år har utbildats av ursprungsbefolkning både i Nord- och Sydamerika. Kanske har du sett Erika i Netflix serien How to change your mind.
Hur kan lyssnade och förlåtelse vara steg på vägen för att möta de utmaningar som mänskligheten står inför? Hur kan personlig utveckling leda till positiva förändringar i världen?
Erika berättar om hur trauman kan gå vidare från generation till generation och om hur vi genom förlåtelse och försoning kan förhindra att föra dessa trauman vidare till kommande generationer. Välkommen till ett samtal med värme, visdom och verktyg.
Detta avsnitt är på engelska. En svensk översättning finns att läsa på konstenattlyssna.se.
Podden drivs av Annika Telléus som också har skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila [email protected]. Dit kan du också maila för att boka Annika som föreläsare, kursledare, coach eller för att leda workshops och samtal.
Marie förlorade båda sina föräldrar i suicid, självmord eller psykologiskt olycksfall som hon väljer att kalla det. För att göra något meningsfullt av deras död jobbar hon idag med hållbar hälsa och psykologisk livräddning.
Vi pratar om att krossa myter förknippade med att inte vilja leva och om att vara empatiskt påstridig. Det handlar om livsviktiga frågor och jag hoppas att vårt samtal kan bidra till att minska såväl okunskap som rädsla och skam. Vårt samtal lyfter vikten av att våga fråga, våga lyssna och våga agera.
Podden drivs av Annika Telléus som också skrivit boken Konsten att lyssna. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshop och samtal.
Fredrik är medicine doktor och legitimerad psykolog. Han forskar på ACT-gruppbehandlingar på Karolinska Institutet.
I vårt samtal får du reda på vad ACT är och hur det kan hjälpa dig i din vardag. Vi pratar om konsten att lyssna på sig själv, på varandra och på planeten och hur lyssnande och samarbete är viktiga förutsättningar för att vi ska kunna lösa de globala hot vi står inför idag. Vi kommer in på psykisk ohälsa, gåshud och hur lyssnade kan förbättra våra liv och våra relationer. Det handlar om att lyssna i det lilla och i det stora.
Podden drivs av Annika Telléus. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka Annika som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops.
Atilla är en prisad journalist som ofta är ute på skolor och pratar om machokultur. Han har skrivit Mansboken och driver podden Machokulturen.
Vårt samtal handlar om skadliga normer och stereotyper, om gränser och att killar inte ska känna så mycket. Framförallt handlar det om kraften som finns i att lyssna och vad ett förbättrat lyssnade leder till. För dig. För mig. För samhället. Välkommen till ett viktigt samtal som är sårbart, varmt och utforskande.
Fotot på Atilla är taget av Jülide Yoldaş.
Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka mig som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops.
Anders har jobbat som lärare, varit förbundskapten i handboll och jobbar idag med företag och organisationer för att hjälpa dem att skickliggöra varandra. Vad är en bra grupp och hur kan du bidra till att grupper blir bra? Det blir många berättelser med hög igenkänning, konkreta tips och kloka frågeställningar som du kan använda direkt.
Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka mig som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops.
My är organisationskonsulten som är ledande i Sverige inom Tänkande miljö. Vi pratar om de tio olika komponenter som utgör en tänkande miljö och vi delar många personliga berättelser som förhoppningsvis kommer att få dig att tänka nya, spännande tankar. Genom att låta alla komma till tals, lyssna med stor närvaro och utan att avbryta kan vi få andra att tänka bättre.
Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du har tips eller feedback på podden kan du maila till [email protected]. Dit kan du också maila om du vill boka mig som föreläsare, kursledare eller för att leda workshops.
Stefan är doktor i psykologi och brinner för att göra forskning om våra beteenden, tankar och känslor tillgänglig för alla. Stefan har skrivit många böcker, bland annat En liten bok om ledarskap och En liten bok om mental styrka.
Vad är mental styrka och hur kan vi fylla på vårt psykologiska kapital? Stefan berättar om begreppet den inre hjälten, HERO, som består av Hopp, Egenförmåga, Resiliens och Optimism. Hur kan lyssnandet fungera som påfyllning av våra resurser för att vi ska må bra, gå bra och fungera bra i livets olika sammanhang?
Vi pratade om sårbarhet, polarisering och om händelser som låser upp en människa. Det handlar också om laddstationer, att vara mentalt kissnödig och lekkompisar.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Tomas är polis och har varit både livvakt och polischef. Idag jobbar han mot organiserad brottslighet. Vi pratar om hur valet att gå långsamt från tåget påverkar hela arbetsdagen, om att behålla tron på det goda i dagens samhälle och om hur en svår surfolycka gjorde Tomas till en bättre chef. Hur skapar man goda relationer på en arbetsplats? Vilka är livvakterna i ditt liv? Hur kom det sig att min bok fick Tomas att bestämma sig för att skaffa fler vänner?
Film på övningen som nämns i avsnittet:
https://youtu.be/D7HSoze7Ulw?si=RzMDz8tOcoMq-3__
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Emma är docent på Handelshögskolan i Stockholm och har skrivit boken Bubbel hoppa. Emma och hennes kollegor hjälper studenterna att utveckla förmågor för framtiden. Som att lyssna och vara nyfikna på andra bubblor än den egna. Vad innebär det att bubbel hoppa? Hur hänger lyssnande och nyfikenhet ihop?
Vi pratar om att bygga broar och få tillgång till andra perspektiv, om förmågor som kan bidra till att skapa starkare samhällen och att man behöver vara på en bra plats för att orka vara nyfiken.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Christer jobbar som tatuerare och är sångare och basist i Freak Kitchen som turnerar runt om i världen. Vi pratar om att tappa sina filter i smärta, om vikten av att möta en människa med nyfikenhet och om att våga vara sårbar. Det handlar om värderingar, om livet som rockstjärna och målsättningen att bli vis. Hur gör man för att lyssna på den som är olik en själv och varför är det så viktigt?
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Anders är förläggare av fackböcker på Bazar förlag och den som gav ut boken Konsten att lyssna. Hur kommer han fram till vilka böcker som han vill ge ut? Varför valde han att ge ut Konsten att lyssna? Hur det gick till när Anders värvades av Petter Stordalen för att starta Strawberry förlag och varför hade jag med mig ett hundrapack näsdukar till det första manusmötet?
Vi pratade också om vikten av att ta någon på allvar - även den som säger att han vill ha sanningen precis som den är.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Henrik är en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare när det gäller konflikt och konflikthantering. Vad är definitionen på en konflikt och varför vi är så rädda för konflikter? Hur kan lyssnandet hjälpa oss att förebygga och hantera konflikter?
Vi kommer in på om jag kan ha en konflikt med dig utan att du är medveten om det, vi pratar om rädslan för känslomässigt obehag och om vikten av att sätta gränser. Här får du mängder av konkreta verktyg för att förebygga och hantera konflikter i din vardag. En väldigt enkel sammanfattning: Lyssna för att försöka förstå och ställ bra frågor.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
My är säljtränaren som bara jobbar med människor som är stolta över sin produkt. För henne är definitionen av sälj att hjälpa kunden att göra det klokaste valet den kan. Här får du, oavsett om du jobbar med sälj eller inte, konkreta tips på hur du ställer frågor och vårdar din genuina nyfikenhet. Vi pratar om att alla är olika och att alla vill bli sedda, hörda och respekterade. Ingen vill känna sig dum.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Rickard är läkaren och superentreprenören som startat bland annat Werlab och Mindler. Hur skiljer sig lyssnandet åt i rollen som läkare, i rollen som entreprenör och helt privat? Vi pratade om vad som händer när vi kan lägga prestige och ego åt sidan och sluta utgå från oss själv och om varför man som nyanställd ska lägga mycket tid på att lyssna innan man börjar förändra. Vårt samtal handlar också om att ensamhet är ett hälsohot idag. Lyssnandet kan vara ett sätt att ta sig ur ensamheten och hitta andra att känna igen sig i och inspireras av. Vi kan också lyssna på andra för att minska deras känsla av ensamhet.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Tina har tre VM guld som kartläsare i rally. Vi pratar om likheterna mellan att köra rally och att spela in podd, om att det är stor risk att navigera fel när man inte lyssnar och att man måste lyssna på kroppen men vara vaksam så att den inte lurar upp en på hatthyllan.
Vi pratar om ett svartsjukedrama, om hur man startar det inre kemilaboratoriet på bästa sätt och det frö Nelson Mandela planterade i Tina när han sa ”Glöm aldrig bort att sport kan förena mycket snabbare än något annat”.
Jag hoppas att vårt samtal är ett vitaminpiller som startar igång ditt inre kemilaboratorium på ett bra sätt.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
När Ryssland gick in i Ukraina var Anges ordförande i Svenska Freds. Vi pratar om vad trygghet betyder, om vem som ska strida för vem och varför vi dödar varandra i krig när vi strävar efter att lösa alla andra konflikter på fredlig väg. Agnes och mitt samtal berörde mig på djupet och jag är inte riktigt samma person efter det.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Charbél jobbar med integrationsarbete på riktigt. Vi pratar om att alla har sina egna svar och behöver någon utifrån som kan ställa frågorna som lockar fram dem. Vad händer när det finns någon som står kvar bredvid mig och hjälper mig att bära mina svar?
Det här är ett avsnitt om att bygga broar för att få världar att mötas.
Stort tack för att du lyssnar på Konsten att lyssna. Jag som driver podden heter Annika Telléus. Om du vill boka mig som föreläsare eller om du har tips eller feedback så kan du höra av dig till: [email protected].
Magnus coachar ledare och hjälper företag genom förändringsprocesser. Vi pratar om förändring som fysiska rum man går igenom. Varför är det extra viktigt att lyssna i förändring och hur kan en perspektivförflyttning hjälpa oss? Du känner säkert igen exemplet om en person som ser en 6:a när en annan ser en 9:a men har du funderat på vad mannen som ligger på golvet ser?
Det här är ett avsnitt om att orka se världen på olika sätt och om att inte jämföra sig utan istället uppleva nuet. Det blir många berättelser som du kanske känner igen dig i och du får konkreta tips som du kan testa direkt.
Emma har bland annat skrivit boken Je m’appelle Agneta. Hon beskriver sig själv som en väldigt glupsk liten människa och lyssnandet är nyckeln till alla hennes lås. Vi pratar om hur sorg kan öppna små dörrar inom oss och om att lyssnandet borde hyllas i varenda tidning. Hur det gick till när Emma berättade att hon ville skilja sig? Vad händer när man inte lever livet som det var tänkt? Ligger Duktiga Annika kvar och väser från ett gömt litet bibliotek?
Framför allt är det ett avsnitt som uppmuntrar till att flyga upp i Universums godisbutik och mumsa loss.
Teo har ägnat sitt liv åt kreativitet bland annat som föreläsare och workshopledare. Idag har han övergått till att hålla retreats. Vi pratar om hur tystnad och lugn banar väg för kreativitet. Vad händer när vår kunskap krockar? Finns det dåliga idéer? Har du funderat på vad som behövs för att du ska bli ditt mest kreativa jag?
Till detta avsnitt hör ett bonusspår med en guidad meditation med Teo.
En guidad meditation om att lyssna på någon annans kreativitet med Teo Härén. Det här är ett bonusavsnitt till samtalet mellan Teo och Annika som handlar om lyssnande och kreativitet.
Staffan kallar sig professionell drömmare. Det handlar inte om att drömma sig bort utan om att drömma sig fram. Vi pratar om psykisk ohälsa, vikten av att ta hand om varandra och spegla varandras ljus. När vi lyckas vara närvarande i nuet så har vi chans att hitta våra magiska möjligheter som ibland visar sig som maskerade möjligheter.
Operasångaren Rickard och jag pratar om vad som händer när vi vågar vara i tystnad, om att ha egna fyrtorn att navigera efter när det stormar på ens inre hav och att det kan vara en riktig transformation att börja lyssna på sig själv. Samtalet rör sig över ämnen som lek, andlighet och att inte försöka vara någon man inte är.
Fotograf: Åsa Sjöström
Anette har tillsammans med Mats Heide skrivit boken Strategiskt lyssnande. De är båda forskare vid Lunds Universitet. Vi pratar om att det finns forskning som visar att lyssnandet är en viktigare faktor än lönen, när det gäller att skapa engagemang i en organisation. Det finns en lyssnandekris men nu är det dags att ge lyssnandet den höga status som det förtjänar.
Till detta samtal har jag bjudit in prästen Ted Harris för att prata om kontemplation och vikten av att lyssna på sin längtan. Vilka är kontemplationens fem komponenter och hur gör man för att bli en kärleksfull människa? Enligt Aristoteles är det som är viktigt på riktigt att hitta det bästa inom sig. Hur skulle vår värld se ut om åtta miljarder människor hittade det bästa inom sig?
Jimmy blev Sveriges första kommunpoet och berättar om varför den rollen provocerade många. Vi pratar om livskriser, om hur ovant det är att bli lyssnad på och hur Jimmy gjorde för att dikta en ishall, en betongfabrik och gammeldanslaget. När du ber någon att berätta om sitt liv på en timme så kommer du ner till det existentiella, du ser personen och det uppstår en stark kontakt.
Med en vision att skapa en arbetsplats han själv ville gå till har Niklas byggt upp Centiro som rankas som en av de tio mest attraktiva arbetsplatserna i Europa. Grunden finns i det mellanmänskliga och lyssnandet är en mycket viktig framgångsfaktor. Vi pratar om att sluta leta efter fel, att våga lita på någon och om hur viktigt det är att lyssna på sig själv.
Anna-Karin Johnson lär oss hur vi ska göra för att bekräfta varandra. Vi pratar om vad man kan göra när någon kapar samtalet för att prata om sig själv och hur kraftfullt det är att byta ut ”ja, men” till ”ja, och”. Vi kommer in på gaslighting och vikten av att sätta gränser. Är mitt bekräftelsebehov ett problem och hur många bullar tog Anna-Karin egentligen?
Syster Christina är nunna i den katolska orden Sisters of Notre Dame. Vad är viktigt när vi lyssnar på den som befinner sig i livets slutskede? Vi måste våga ge luft åt det som är tungt och svårt. Vad händer när vi kan älska varandra och oss själva med våra fel och brister. Blir vi på riktigt då?
Åsa är doktor i management och komplexitet som är läran om det oförutsägbara. Är världen komplex? Vad händer när vi behandlar människor som maskiner? Hur gör vi för att ta vår oro och ängslan på allvar och våga stanna kvar i obekväma situationer?
Kalle är psykoterapeut, sexolog och är en av experterna i tv-programmet Gift vid första ögonkastet. Vi pratar om min oro inför samtalet, erektionsproblem och om likheter mellan sexualitet och ledarskap. Och hur är det, får du ligga mer om du lyssnar mer?
Caroline är golfproffset som drabbades av cancer och var tvungen att amputera benet. Hur tog Caroline farväl av sitt ben och hur viktigt var lyssnandet på den egna intuitionen i processen? Vad är intuition och var kommer den ifrån? Hur kan Carolines guldfråga vara till nytta för dig i förändring?
Johan är en frontfigur inom hållbar transformation och en av grundarna till Alkispodden. Tillsammans utforskar vi vad det innebär att vara människa. Vågar vi tillåta oss att vara mänskliga och lyssna på vårt skav? Är nio månader på Katarina ölcafé lösningen på livets problem?
Bodil är professor emerita och författare till bland annat Tio tankar om tid. Vi pratar om hur tid och lyssnande hänger ihop. Under samtalet kommer vi in på meningen med livet, vad som händer när vi gör varandra bra, döstädning och åldersnoja. Det bästa av allt är att när du lyssnar får du tid.
Mi är specialiserad på kroppsspråk och har skrivit boken “Kroppen ljuger aldrig”. Hur kan vi använda våra kroppar för att visa att vi lyssnar? Vad händer i kroppen när vi gör en segergest och hur kan det hjälpa oss när vi vill krypa ihop och gömma oss från världen?
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.