Om skrivandets vånda och glädje.
Med Anna-Carin Svanå.
The podcast Konsten att sabba en story is created by Anna-Carin Svanå. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Ett vanligt sätt att råka sabba sin story är genom att ha en dålig struktur. Vad kan göra strukturen dålig och hur kan man undvika den fallgropen? Anna-Carin går igenom en vanlig strukturmodell och visar hur hon själv använder den i sina noveller.
Länk till checklistan.
Hur kan man som författare bygga upp sin story så att den blir spännande och överraskande för läsaren?
En som vet är författaren Kristina Appeqvist som har skrivit tolv böcker, både pusseldeckare och cosy crime, den senaste är "Vykort från en bortglömd prins".
I dagens poddavsnitt ger hon massor av värdefulla och konkreta tips, till exempel hur man kan använda en gåta, om att måla med mycket små penseldrag, att använda cliffhangers och parallellhandlingar och hur man som författare håller reda på alla trådar så att rätt information kan pytsas ut till läsaren på lämpliga ställen - kort sagt, hur man gör för att skapa en spännande intrig.
Kristina Appelqvist | Moderna pusseldeckare med mer traditionella mordgåtor (kappelqvist.se)
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Är det smart att ta hjälp under skrivandets gång av en skrivcoach eller lektör? När i processen är det mest hjälpsamt? Hur vet man att man tar kontakt med en vettig, duktig skrivcoach? Vad är det för skillnad mellan testläsare, skrivcoach, lektör, redaktör, manusutvecklare och korrekturläsare? Behöver man ens anlita någon och är det inte väldigt dyrt?
Det här är frågor jag vet att många skrivande personer och aspirerande författare ställer sig och i dagens avsnitt försöker jag reda ut dem och ge praktiska tips för att hitta rätt hjälp i skrivardjungeln.
Avsnitt 61 handlar om att levandegöra de personer som befolkar våra berättelser. Vi får träffa Susanne Schemper som skrivit sju romaner i genren psykologisk spänning, bland annat Osynlig närvaro och Sandänglar.
I böcker med psykologisk spänning ligger framåtrörelsen, överraskningar och spänningen i hög grad i karaktärernas personligheter. Det kan vara deras mörka, dolda sidor som kommer fram, det kan handla om skuld, skam eller hämndbegär. För att detta ska fungera och bli fängslande för läsaren behöver så klart karaktärerna kännas som riktiga personer.
I dagens intervju berättar Susanne Schemper om hur hon jobbar med karaktärerna för att få dem trovärdiga, intressanta och sympativäckande – även när de gör helt oberäkneliga och inte helt trevliga saker.
Mer om Susanne Schemper hittar du bland annat här https://www.instagram.com/susanneschemper/
Hanna Landahl har skrivit och gett ut elva böcker på traditionellt sätt, den senaste heter Orosmoln hos familjen Hoffman, och hon har också nyligen startat eget förlag. Varför hon valt att göra så och hur det hela har gått till får vi höra i den här intervjun. Hanna berättar om författarlivet, hur hon jobbar med skrivandet och vad hon lärt sig under sina åtta år som författare.
Hanna Landahl✨Author (@hannalandahlauthor) • Foton och videor på Instagram Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Gör skrivandet roligare och enklare! Så kallar jag min nya videoföreläsning, men är det ens möjligt? Många gånger är det verkligen inte enkelt att skriva och inte så värst kul heller. Skrivandet för mig är ofta både och. Både lätt som en plätt och utmanande på gränsen till omöjligt. Det är en kamp och något av det roligaste jag vet.
I dagens avsnitt berättar jag om hur glädjen i skrivandet kan blir större och jag delar också med mig av några tips för hur det kan bli enklare.
Titta in på min hemsida för att ta del av påskerbjudandet!
Skrivarkurser - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se) Här finns också ett gratis webinar: Fyra sätt att göra skrivande roligare och enklare.
Intervju med författaren Marie H Lund, aktuell med romanen Sarahs mål. Hon berättar i det här samtalet om varför det gick 18 år mellan första refuseringen och debuten, om vad hon har lärt sig längs vägen, vilka misstag hon gjort och vad som sedan gjorde att hon tog sig igenom nålsögat och blev utgiven på bokförlaget Polaris.
MARIE H LUNDH – FörfattareHome - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Hur fungerar egentligen hybridutgivning? Är det ett sämre sätt att ge ut sin bok? Rent av lite fult att betala för sin egen utgivning? Vad får man för pengarna? Och hur kan man nå ut med sin bok utan ett stort förlag i ryggen?
I dagens avsnitt får vi höra två hybridförläggare berätta om hur de arbetar, Anders Selstam på Förlaget Selstam och Anette Nyberg på Own Your Book. Vi får också träffa Annette Brandelid Tunroth, en författare som började på traditionellt förlag men blev egenutgivare. Dessutom återberättar jag några råd om avtal från Författarförbundets jurist Susanne Stenerot.
Har du någon gång blivit klar med ett manus och funderat över vad som är nästa steg? Hur kan du får ditt manus i datorn att bli en riktig bok? Det där är en så vanlig frågeställning och det finns många olika vägar att få sitt manus utgivet. Som ny i branschen är det inte helt lätt att veta vad man kan göra först, vilka olika sorters förlag det finns, vad det egentligen innebär att få ett erbjudande om samarbete med ett hybridförlag och vad det ens är. Det är detta vi ska reda ut i dagens avsnitt.
Här får vi möta författaren Ellinor Wikman som har gett ut många böcker och på lite olika sätt, både som egenutgivare, på traditionellt förlag och på hybridförlag. Just nu är hon aktuell med romanen Benellys forever, Ellinor berättar om sina erfarenheter, vilka fördelar det finns med de olika utgivningssätten. Det handlar om vilken skillnad är det mellan traditionellt förlag och hybridförlag, hur lång tid utgivningen tar, hur mycket man som författare får vara med och bestämma, hur det redaktionella arbetet och om marknadsföringen.
Här hittar du Ellinor Wikmans böcker. Här finns info om skrivarkurser.
Vi kickar igång podcaståret 2024 med ett kort soloavsnitt om att känna sig vilse i sitt manus och vad man kan göra för att hitta rätt igen.
Gäst i avsnittet är Nina Modig som har skrivit både doktorsavhandling, en populärvetenskaplig bok och en roman. Vi pratar om de viktiga gemensamma nämnare för olika slags texter och vad som är bra att tänka på oavsett vilken målgrupp man skriver för.
Nina Modigs böcker heter Bättre logistik helt enkelt och Byrån för ökade livsupplevelser. De finns till exempel i nätbokhandeln och som ljudbok/e-bok.
Lokala bokmässor är fantastiska - vilken bredd det finns i stil och genrer bland utställarna! I dagens avsnitt får vi höra några röster från Halländsk bokmässa som gick av stapeln i Kungsbacka den 25 november: Victoria Gradin och Johanna Nolsa som skrivit och illustrerat "Gosedjuret Hajis", Carl Ahlstrand som bland annat är aktuell med "Maten i vårt språk", och Andreas Karlsson som skriver historiska faktaböcker och romaner. Lyssna och bli inspirerad!
Varför är det så svårt att skriva bok nummer två? I dagens avsnitt delar jag med mig av mina erfarenheter och ger tips på hur du kan undvika att fastna i några vanliga fällor.
För att ta del av de erbjudanden som nämns, se min hemsida.
Dagens avsnitt är en intervju med Sofia Löfgren och Lukas Adamsson som spelades in på bokmässan i Göteborg. Här berättar de om sina erfarenheter av att ge sig in i förlagsbranschen, om att nå ut i bruset, vilken sorts marknadsföring som har funkat och inte funkat. Lukas berättar också lite mer om sin uppmärksammade debattartikel om hybridförlag som gav upphov till en hel del diskussion. Dessutom får vi naturligtvis veta mer om deras bok, Handlöst fall, och hur det är att skriva tillsammans.
Vill du skicka in ditt manus till förlagets skrivartävling kan du läsa mer på Adamsson Löfgren Bokförlag (alforlag.se) Där kan du också läsa mer om Handlöst fall och förlagets andra böcker.
Mordbränder och mord kan låta som perfekt stoff för en deckare, men i sin nya bok, Blåeld, har spänningsförfattaren och journalisten Elisabeth Öhman valt att utforskat verkliga händelser i en dokumentär berättelse. Frågor som hon tar upp är hur påverkas människorna på en liten ort av att leva med hotet från en misstänkt seriemördare? Hur formas en förövare? I den här intervjun berättar Elisabeth om skillnaden mellan att skriva skönlitterärt och dokumentärt, och om hur hennes arbetsprocess har gått till.
Elisabeth Öhman – Författare på Öland (elisabethohman.se) Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Förälder, företagare och författare - Caroline Twamely har många järn i elden och har just kommit ut med sin tionde roman, Att hitta hem. I den här intervjun berättar hon om hur hon rent praktiskt lägger upp skrivandet och ger bra tips till aspirerande författare som vill följa sin dröm.
Mer om Caroline hittar du på Facebook och Instagram.
Här kommer ett bonusavsnitt från Bokmässan i Göteborg där jag har samlat ihop korta intervjuer med skrivande människor som ger sina bästa skrivtips. Stort tack till Mats Strandberg, Dag Öhrlund, Wilma Nordström, Systrarna boktokiga, Henrik Hermansson, Annelie Toresson, Gith Thedvall, Lena Malm, Carin Johansson, Paulina Ny, Helena Jeppe och Cecilia Ekhem!
Sätt upp mål och ge inte upp! Det tipset ger författaren Sara H Olsson som snart släpper sin sextonde bok. Hon började med att ge ut humoristisk feelgood på eget förlag och nu finns hennes historiska romaner på Harper Collins. I den här intervjun får vi veta vad som triggar igång idéer, hur hon skriver synopsis och lägger upp sin skrivardag, hur hon når ut med sina romaner, och hur man bryter ihop och går vidare.
Skrivklubben är nu öppen för anmälan fram till 1 oktober. Läs mer på min hemsida eller HÄR.
Mer om Sara H Olsson hittar du på Instagram
och vi båda kommer vara med på Bokmässan i Göteborg - kom gärna och prata med oss!
Varför älskar vi att läsa och skriva feelgood? Vad är utmärkande för genren och varför har den blivit kritiserad som sämre litteratur? Dagens poddavsnitt spelades in på Feelgoodfestivalen i Sigtuna 2023 där några författare och deltagare berättar vad feelgood betyder för dem. Lyssna till korta intervjuer med Jenny Fagerlund, Christoffer Holst, Marie-Louise Marc, Simona Ahrnstedt, Kerstin Särneö, Eva Boström och Eli Åhman Owetz. Det blir även några tips för den som själv gärna vill skriva feelgood.
Att komma igång är silver, att skriva klart är guld. Lika härligt som det är att känna inspirationen pirra i starten av ett nytt skrivprojekt, lika trögt kan det vara under senare faser i skrivandet. Hur gör man för att bli klar och inte ge upp? I dagens avsnitt delar jag med mig av fyra strategier som har hjälpt mig att fullfölja och bli färdig med mina manus.
Följ mig på Instagram, Facebook eller lär mer om mina böcker, kurser och skrivhjälp på min hemsida.
I avsnitt 44 får vi möta författaren Kerstin Bergman. Hon är litteraturvetare och deckarexpert, medlem i Svenska deckarakademin och har skrivit tre egna deckare i serien om Iris Bure. Dessutom har hon gett ut en bok om drinkar och deckare, Swedish noir cocktails, tillsammans med Hans-Olov Öberg på Southside Stories. Kerstin berättar om deckaren som genre, trender och typiska drag, och hur hon själv skapar sina historier. Bland annat får vi höra om platsens betydelse för storyn och tips till den som själv vill skriva en bok.
Mer om Kerstin Bergman kan du läsa på Crimegarden.se
Jenny Jägerfeld har skrivit många böcker och två av dem har också blivit hyllade filmer. I den här intervjun berättar Jenny om sin väg till att bli yrkesverksam författare, bland annat om hur det gick till när ett manus som först blev refuserat sedan fick det prestigefyllda Augustpriset. Jenny ger också tips på en arbetsmetod som hjälper till att skapa fokus på ett effektivt sätt. Detta och mycket mer i avsnitt 43!
https://www.jennyjagerfeld.se/
https://annacarinsvana.se/ Anna-Carin Svanå - skrivcoach och författare (@annacarinsvana) • Foton och videor på Instagram
I dagens avsnitt intervjuar jag tre deltagare i det konstnärliga utvecklingsprogrammet för skönlitterära författare, Skrivyta Syd: Jakob Eng, Ester Svensson och Mathias Nilo. Samtalet rör sig kring vad det innebär att vara en skrivande person, om strävan efter att bli förstådd och vikten av att ta sig själv på allvar. Vi pratar också om att låta sin text bli läst av någon annan innan den är färdig och hur det kan skapa mod och lust att fortsätta skriva.
Vill du rösta på Årets Feelgood kan du göra det HÄR fram till den 2/7.
Vad betyder det egentligen att lyckas som författare? I dagens avsnitt får vi en spännande intervju med Sofia Löfgren som nyss kommit ut med romanen Här slutar allmän väg på nystartade Adamsson Löfgren Bokförlag. Samtalet handlar om vikten av att gå på sin magkänsla och välja sin egen väg i en bransch som är mer komplicerad än man kan tro.
Sofia Löfgren | Författare och föreläsare (sofialofgren.com) Sofia Löfgren (@sofialofgrenwriter) • Foton och videor på Instagram Adamsson Löfgren Bokförlag (@adamssonlofgren) • Foton och videor på Instagram Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Dagens avsnitt är en intervju med debuterande författaren Emmy Walt. Hon har skrivit spänningsromanen "Flykt" som handlar om attentat och rasism i ett samtida Europa, med den egensinniga journalisten Mila som huvudperson. Vi pratar om skrivprocessen, research, vägen till utgivning, att ha en litterär agent och mycket mer.
Läs mer om Emmy Walt på hennes hemsida Emmy Walt – Thrillerförfattare Läs mer om Skrivsommar, kursen för dig som också vill bli författare HÄR.
Är det sant att nålsögat är hopplöst litet för aspirerande författare som vill bli utgivna på traditionellt förlag? Stämmer det att förläggare bara läser några sidor i början av ett manus och hur viktigt är följebrevet? Ja, de här frågorna och många fler ställde jag till Åsa Selling, förläggare på Romanus & Selling i dagens intervju. Jag har också pratat med en annan förläggare och förlagschef, Svante Weyler, och jag återberättar några av hans tankar kring förläggarens roll och om vad som är kvalitet i litteratur. Välkomna till detta "behind the scenes"-avsnitt!
Det har varit en omtumlande och glädjefylld vecka med bokrelease för Det blå palatset - en viktig milstolpe för mig som författare och en av mina drömmar som går i uppfyllelse. I det här avsnittet berättar jag om tankarna som hade kunnat stjälpa hela romanprojektet, vilka tankar som istället har hjälpt mig och om vilka fyra resurser som behövs för att komma i mål med skrivardrömmen.
Skrivklubben - Skriv boken du drömmer om på 12 månader - är öppen för anmälan fram till den 28 april. Missa inte den chansen om du också vill ta nästa steg mot ditt mål! Läs mer HÄR.
Vad händer egentligen när förlagsavtalet är påskrivet? I det här avsnittet får du glimtar från "behind the scenes", om arbetet som har skett med manuset Det blå palatset för att det ska bli en färdig bok i bokhandeln. Jag berättar också om de tre faktorer som starkt har bidragit till att mitt manus blev färdigt över huvud taget.
Läs mer om Skrivklubben HÄR eller på min hemsida www.annacarinsvana.se
Efter en lång paus är nu podden igång igen! Något som hänt sedan sist är att mitt manus Det blå palatset blev antaget av förlag i somras. I det här avsnittet berättar jag mer om den långa och krångliga väg det varit för mig att våga ta tag i min dröm att skriva en roman för vuxna. Jag berättar hur resan har varit från idé till förlagskontrakt.
Läs mer om mig, mina böcker och skrivarkurser på min hemsida.
Fantasy-författaren Lille-Mor Arnäs debuterade som 65-åring och har inga planer på att sluta skriva. Dagens intervju handlar om att det aldrig är för sent att börja skriva, om varför det är smart att ha en lokal förankring i böckernas miljö, om hur en hund kan starta ett helt skrivprojekt, och om tre kraftord som hjälper skrivandet framåt.
Fyrklövern och Häxringens hemlighet - Lille-Mor Arnäs - ebok (9789175771274) | Adlibris Bokhandel
Hur kan det gå till när en författare och en illustratör ska samarbeta kring en barnbok? Nanna van Berlekom har skrivit den finstämda boken "Glitterstrand och rutig sorg" om åttaåriga Lo som har alla känslor som en trasslig fläta i huvudet. Illustrationerna av Kajsa Hagelin följer berättelsens ton på ett fantastiskt sätt. I den här intervjun är båda med och berättar om hur deras samarbete har gått till och vi får även höra deras reflektioner kring normkritik, gestaltning, berättarperspektiv och att skildra ett barns upplevelse av en utbränd mamma.
Följ Nanna på Instagram @nannakerstin och Kajsa @kajsavisual
Boken finns bland annat på Bokus.
Webbkursen "Att skriva för barn" kan du läsa mer om HÄR och på www.annacarinsvana.se
I dagens avsnitt erkänner jag vad jag gör på kvällarna istället för att sova. Det blir tre olika skrivtips, uppsnappade ur en film och en tv-serie - The Adam Project respektive Familjen Bridgerton - om hur bakgrundsinformation smidigt kan strösslas ut, om karaktärsbeskrivningar och om hur olika hinder kan kombineras till en överraskande dramaturgi.
www.annacarinsvana.se
Emma Steinwall är författare till relationsromanen Det röda året som kom ut förra året, mitt i pandemin. I den här intervjun berättar hon om en både härlig, jobbig och lärorik skrivprocess där hon var nära att ge upp, men tog nya tag och nu har fått ett fantastiskt fint mottagande av sin bok. Vi pratar om att utforska ett tema, lära känna sina karaktärer, om refuseringar, uthållighet, om marknadsföring, och mycket mer.
Tänk dig ett år fram i tiden, till april 2023. Är ditt manus färdigt då? Det väldigt många som säger att de vill ge ut en bok, men få som skriver klart sin story. Vad behövs för att komma i mål? I det här avsnittet berättar jag om en modell med fyra faktorer som är grunden för att skriva och bli färdig. Det är den modellen vi kommer använda i det nya medlemsprogrammet "Skriv boken du drömmer om på 12 månader". Mer info finns på den här länken: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/courses/skriv-boken Anmälan är öppen fram till torsdag den 21 april.
I avsnitt 30 intervjuas Viveca Österman som skriver historiska romaner. Hon berättar om det härliga och utmanande med att levandegöra historiska personer, händelser och miljöer. Vi får tips om research, hur man gör för att inte tröttna i redigeringsprocessen, och lite om marknadsföring. Viveca betonar också att skrivandet är en sorts mental träning som hjälper mot stress och andra bekymmer!
Läs mer om Viveca på hennes hemsida Viveca Österman | Lektör och författare (vivecaosterman.se)
Läs mer om medlemsprogrammet "Skriv boken du drömmer om på 12 månader" här: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/courses/skriv-boken
Anmälan till webinar "Tre sätt att sabba storyn och tre sätt att rädda den", onsdag 13/4 kl 20.00: Register Page (newzenler.com)
Nyckeln för att uppfylla en dröm är att sluta drömma och börja göra. Om du verkligen vill skriva – låt inget komma emellan dig och ditt mål. Bara i den här podcastens olika författarintervjuer i tidigare avsnitt finns många exempel på att det är fullt möjligt att uppfylla drömmen.
Nu är det din tur. Ta ett steg till, gör drömmen till ett mål med en plan och en deadline. Det är dags att skriva boken du drömmer om!
Länk till webinaret "3 sätt att sabba en story - och 3 sätt att rädda den", 10/4 eller 13/4: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/webinar/rt3ybrcn/register
Länk till mer info om medlemsprogrammet "Skriv boken du drömmer om på 12 månader": https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/courses/skriv-boken
I det här avsnittet berättar Sophia Larsson hur hon aldrig hade haft en tanke på att bli författare när hon för några år sedan fick en så brännande idé om en bok att hon bara skrev och skrev. Valet sedan ge ut den var inte helt självklart. Nu i dagarna släpps hennes debutbok "Allt handlar om mamma", en roman för barn och unga som handlar om hur det är att leva med en förälder med npf-diagnos. Lyssna på intervjun där hon berättar om sin skriv-resa!
Mer om Sophia Larsson och hennes bok hittar du på instagram Sophia Larsson (@sophia_skriver) • Foton och videoklipp på Instagram och i nätbokhandeln Allt handlar om mamma - Sophia Larsson - inbunden (9789178856503) | Adlibris Bokhandel
Anmälan till webinaret 10/4 eller 13/4 "Tre sätt att sabba en story - och tre sätt att rädda den" kan du göra HÄR.
I dagens avsnitt delar jag med mig av min egen story, hur jag har gått från överstressad lärare och mamma med bortträngda drömmar, till att numera jobba med berättelser och berättande på heltid.
Anmälan till webinaret 10/4 eller 13/4 "Tre sätt att sabba en story - och tre sätt att rädda den" kan du göra HÄR.
Är lättläst och lättskrivet samma sak? Nej, knappast! Lättläst är en egen genre med egna utmaningar som jag tror alla som skriver kan lära sig mycket av. I den här intervjun med Ann-Charlotte Ekensten, författare och skrivpedagog, pratar vi om varför läsning är en demokratisk och mänsklig rättighet, om research, om självkritik och stolthet, och vad det egentligen innebär att skriva lättläst.
Mer om Ann-Charlotte och hennes böcker kan du läsa på www.ekensten.se
Mer om Anna-Carin finns på www.annacarinsvana.se
Idag svarar jag på frågor från en lyssnare: "Jag skulle gärna vilja höra mer om olika språkstilar. Hur lätt/svårt är det att hålla samma, personliga stil genom en roman? Hur gör man bäst för att variera språket hos olika karaktärer? Vad gör man för att undvika att alla låter som författaren själv? Och är den egna språkstilen något man automatiskt har med sig, eller växer den fram med tiden?”
Broschyren Tio tips för att skapa komplexa karaktärer kan du hitta HÄR.
Vilken grammatisk klurighet brukar ge språkpoliserna allergiska reaktioner? Vilken smart skrivteknisk grej är lätt att glömma bort, trots att den kan göra en text mer läsvänlig och effektfull? Ja, det får du veta i dagens podd-avsnitt!
Grammatik verkar vara ett stort och högt hinder för många som längtar efter att skriva. Hur viktigt är egentligen språket i en bok? Vad kan man göra om man känner att osäkerhet kring språkets regler hindrar berättelserna att kommat ut? Måste man skriva grammatiskt korrekt? Eller kan man rent av bryta mot vissa regler med flit?
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Lilly Emme är en otroligt produktiv författare av humoristiska romaner som i den här intervjun berättar om en rad spännande saker: att skriva under pseudonym, att skriva direkt för ljud, att skriva tillsammans med en annan författare, hur man kan hantera tvivel, om feelgood som genre och mycket mer. Lilly Emme ger också svaret på vad som verkligen behövs för att skriva en bok.
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
Barnboksförfattaren Helena Lund Isaksson berättar i den här inspirerande intervjun om sin skrivprocess, om hur hon får idéer, jobbar med gestaltning, hur hon hittat förlag och mycket mer.
Det är roligt att analysera sin egen text och se var kapitelbrytningarna passar bäst och hur scenerna driver storyn framåt. I dagens avsnitt får du tips och exempel på lockande kapitelslut och hur man kan ta reda på om en scen passar in i manusets helhet eller inte.
Vill du också ha flödesschemat "Syftet med scenen" som pdf? Ladda ner den via den här länken: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/f/syftet-med-scenen
Kan man tvivla och tro på sitt manus samtidigt? Vad kan man göra för att inte fastna i negativt ältande? Spelar det någon roll för skrivrutinen hur målet är formulerat? Detta och en hel del annat tar jag upp i dagens poddavsnitt. En trevlig sak är också att Skrivklubben har öppet för nya medlemmar just den här veckan och här finns mer information om den: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/courses/skrivklubben
Dagens avsnitt handlar om rutiner och goda vanor, och dessutom lite om research. Människan är av naturen lag, sägs det. Att göra saker man alltid gör tar lite energi. Därför upprepar vi oss gärna, faller in i vanor och gör som vi alltid har gjort. Därför är det smart att skapa en skrivrutin som gör det lätt att komma igång, som minskar ställtiden och frigör kreativ energi.
Ännu fler strategier om att skapa nya vanor får du på webinaret den 23/1 kl 16 - 17, "Skapa vanor som hjälper dig att skriva klart din bok". Boka din plats här: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/live-webinar/cqmfonbx/register
Trots att så många människor säger sig vilja skriva en bok är skrivande inte alltid en del av den sociala normen. Men det finns sätt att både vara unik, bryta mot det konventionella och samtidigt hitta en skrivgemenskap.
www.annacarinsvana.se
Länk till anmälan till webinaret om att skapa vanor som hjälper dig skriva klart din bok: https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/live-webinar/cqmfonbx/register
När vi tittar framåt mot 2022 vill så klart att det nya året ska bli bättre än det förra. Eftersom nyår är som en magisk chans till nystart är det inte helt ovanligt att ge sig själv nyårslöften. Vad hoppas du ska hända under året? Har du kanske gett dig själv ett löfte eller satt upp som mål att börja skriva på allvar? Att skriva mer eller rent av skriva klart ditt manus?
Det trista är att nyårslöften är ett rätt uselt sätt att skapa en positiv förändring i sitt liv. Statistiken visar att 80 % av nyårslöften är brutna redan i andra veckan i februari. Det finns bättre sätt att formulera målsättningar och lyckas genomför dem och några praktiska tips om detta delar jag med mig av i dagens avsnitt!
Länk till anmälan till webinaret "Skapa vanorna som hjälper dig att skriva klart boken": https://skrivkurser-med-annacarin.newzenler.com/live-webinar/cqmfonbx/register
Källa till statistiken om nyårslöften: A Study of 800 Million Activities Predicts Most New Year's Resolutions Will Be Abandoned on January 19: How to Create New Habits That Actually Stick | Inc.com
Hur kan vi förhålla oss till våra egna tankar så att de hjälper snarare än stjälper oss i vår strävan att komma framåt i skrivandet? Det här avsnittet handlar om mindset, och hur vi kan få gjort de saker vi planerat. Och så blir det några reflektioner över året som gått.
Vill du vara med på ett webinar om att skapa vanor som gör att du skriver klart din bok? Tid: 23 januari kl 16.00. Anmäl dig på www.annacarinsvana.se
Att sätta upp mål är ett fantastiskt redskap för att komma framåt i skrivandet. I avsnitt 14 får du veta varför det är smart att sätt upp låga mål och varför det också är viktigt med att vara klar över sina stora drömmar. Mer information om kurser och webinar hittar du på www.annacarinsvana.se
Avsnitt 13 innehåller en skål med blandat julgodis - korta skrivtips från tidigare livesändningar på Facebook. Det handlar om hur man kan komma igång, gå från tanke till handling, att ge sig själv tid och vad som behövs för att ett manus ska bli riktigt bra. Kanske kommer också tomten med en gåva som varar länge!
Är det verkligen sant att det bara är utanför komfortzonen som den kreativa magin händer? I avsnitt 12 samtalar jag med Eva Bergengren, skribent och lektör, om vad bekvämlighetszonen egentligen kan vara och vad som kan få oss skrivande människor att hitta flow. Vi pratar om skillnaden mellan en introvert och extrovert personlighet, och hur man kan hitta det mest kreativa utrymmet mitt emellan leda och skräck.
Eva Bergengrens hemsida: www.evabergengren.se
Boktips:
Introvert : den tysta revolutionen av Linus Jonkman
Se även www.ne.se om den ungerskfödde psykologen Mihály Csíkszentmihályi (född 1934). I sin studie Flow: The Psychology of Optimal Experience (1990) definierar han flow som ”ett tillstånd där människor är så involverade i en aktivitet att ingenting annat verkar spela någon roll; erfarenheten är så njutbar att människor fortsätter att utföra aktiviteten utan att bry sig om till vilket pris eller vilka krav den ställer”.
I det här avsnittet får vi höra fyra olika författare berätta om hur de skriver och varför de skriver. Aino Trosell, som gett ut 27 (!) böcker, ger inspirerande tips, bland annat om det viktiga "tänkeriet" och att inte fundera så mycket över hur man själv mår, snarare att fokusera på hur läsaren kommer uppfatta texten. Feelgood-författarna Lilly Emme och Sara H. Olsson berättar om hur de tagit steg mot att bli yrkesförfattare, och Kaisa Johansson pratar om hur utvecklande det är att låta någon annan läsa sin text.
Intervjuerna är gjorda på Halländsk bokmässa i Falkenberg den 27 november 2021.
I det här avsnittet förklarar jag varför du inte ska lyssna till mina - eller andras - råd om skrivande, och ändå kommer jag ge några skrivtips. Hur bra är det egentligen att fulskriva? Är det roligast att skriva utforskande eller smartast att planera i förväg? Vem har rätt, Stephen King eller Elisabeth George? De här frågorna kommer få olika svar från olika författare med olika personligheter, målsättningar, värderingar och livssituationer. Vet du vad som egentligen är problemet med den skrivmetod du använder just nu? Kanske försöker du pressa in dig själv i ett system du faktiskt inte passar in i? Kanske sabbar du storyn genom att försöka fixa fel problem?
Vad ska man göra med de där scenerna som kommer mellan vändpunkter, stora insikter och spännande actionavsnitt? Hur kan man få även mellanrummen fängslande? Faktiskt kan det vara just dessa vardagsscener som blir kittet som binder ihop allt till en helhet. Detta och några andra tips för att hitta den röda tråden tar jag upp i dagens poddavsnitt.
Två väldigt vanliga misstag som författare gör är att antingen skriva för mycket eller för lite. Hur det kan se ut i praktiken berättar jag om i det här avsnittet. Jag tar också upp ett av de sorgligaste misstagen man kan göra, och hur jag som lektör hanterar ett riktigt dåligt manus. Dessutom berättar jag varför misstag ändå kan vara toppen.
I dagens avsnitt får vi träffa Elin Holmberg, frilansskribent, kommunikatör och fyrabarnsmamma som har skrivit boken "Högst upp på listan". Vi samtalar om hur det är att skriva barnlitteratur, om att få förlagskontrakt, och om att ta sitt skrivande på allvar.
Att skriva och att utvecklas som författare liknar den utveckling som vi låter romankaraktärerna gå igenom i den dramaturgiska kurvan. Motstånd, problem och utmaningar är inte skäl att ge upp, utan förutsättningar för att komma framåt.
Dagens avsnitt är en intervju med Thomas Svensson, författare från Sundsvall. Han har gett ut två historiska spänningsromaner: Blodgärning och Vattendoktorn. Vi samtalar om hur han börjar med en idéskräva och hur berättelsen växer fram samtidigt som han också gör research. Som egenutgivare har Thomas också bra tips, inte bara hur man skriver klart, utan också hur man kan marknadsföra boken.
Att skriva tar tid, inte bara tiden framför datorn utan också tanketiden. Det här avsnittet handlar om frustrationen över den långsamma skrivprocessen, men också om att skrivandet måste få ta sin tid. Tanketiden behövs och kan se väldigt olika ut för olika författare. Kanske är det dags att fräscha upp bilden av författaren som flanör? Att promenera är också ett sätt att skriva.
I avsnittet får vi en analys av hur vändpunkterna fungerar som den känslomässiga ryggraden i Bröderna Lejonhjärta. Anna-Carin kommer också med en bekännelse om hur hon nära på sabbade två av sina manus.
Det här är första avsnittet i "Konsten att sabba en story - en podd om skrivandets vånda och glädje". Kan alla skriva böcker? Anna-Carin Svanå pratar om två faktorer som avgör om boken blir skriven eller inte, hon reflekterar över att tvivla och att tro på sig själv, om den pretentiösa klangen i frasen "jag skriver", och om att det är okej med olika ambitionsnivåer.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.