81 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Samtal, intervjuer, podcasts och reportage från Kontext Press – en tvärmedial plattform för eftertänksam journalistik och kritisk underhållning.
För all produktion från Kontext, besök vår hemsida.
Ansvarig utgivare: Mireya Echeverría Quezada.
The podcast Kontext is created by Kontext Press. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hur i hela friden gick mutationen till från att Charli XCX introducerade Brat summer för världen till att Nato postade en limegrön ruta? Hanna Stenman tar oss genom en trestegsraket på hur marknadsföring tar sig uttryck i dessa tider! Tidöregeringen vill har det som i Sovjet! Nya diktaturlagar har införts sedan 1 september som ger staten rätt att använda nya tvångsmedel, också på personer som inte ens är misstänkta för brott! Silas Aliki lär dig om hemlig avlyssning, spionprogram i telefoner, husrannsakan och andra integritetskränkande tvångsmedel för ICKE brottsmisstänkta som är brukligt i diktaturer. Nu också i Sverige. Mireya mutear Kamala Harris och hennes fjantiga anhängare som en jävla diktator. Klippare: Joel Zettergren Jinglar: Gerald Lombano
Kontext är tillbaka från sommarlovet! Mireya och Elina pratar sommarminnen: Trump har blivit skjuten, feminister har haft hel fel diskussioner om boxaren Imane Khalif och dessutom har Socialdemokraterna hållit på med trollkonster.
Hur tar man vara på lyckan under sommaren när det inte känns moralikst rätt att må bra? Vilket Riksdagspartierna är vilken dokusåpa? Varför är kultur förknippat med vithet? Hur ska man göra för att inte skriva till sitt ex? Vad innebär begreppet aktivist? Hur engagerar man sig politiskt på ett aktivt sätt? Vilka framtidsspaningar finns? Sommarlov = frågeavsnitt och alla svar (som man inte kan överklaga eller stämma oss för) får ni i Sveriges gulligaste antifascistiska podd!
Klippare är Joel Zettergren och jinglarna är gjorda av Kontext! Lyssna! Likea! Dela!
Frågepodd! Att folk har slutat ha flygskam, hänger det ihop med att folk börjat ligga med killar? Vilken är den mest solidariska maträtten? Vad ska man titta på i sommar? Och hur påverkas vi när vi ser så mycket våld, blir vi avtrubbade eller manade till handling? Allt detta och mycket mer på får du svar på av Silas Aliki, Hanna Stenman och Mireya Echeverría Quezada i Sveriges gulligaste antifascistiska podd! <3 Klippare Joel Zettergren. Jinglar av Elina Pahnke, Silas Aliki + Hanna, Jesper och Mireya.
Statsminister Ulf Kristersson drömmer om att ta Sverige tillbaka till medeltiden och vill införa barnfängelser. Hanna Stenman undersöker vad det egentligen betyder när Sveriges statsminister säger att barn bör straffas som vuxna.
Högerns politik bör benämnas för vad det är tycker Mireya Echeverría Quezada och har därför gjort en lista på hur rika och vita positivt särbehandlas i Sverige.
Dessutom gör konstnären, regissören och miljöaktivsten Roxy Farhat ett gästinhopp för att mutea en viss man som en jävla diktator!
Lyssnarfrågan tar oss över till prepping, är du en kollektiv preppare eller kommer du att skjuta alla som vill ta del av dina havregryn med ett gevär? Missa inte Sveriges gulligaste antifascistiska podd! Klippare: Valerie Mol Jinglar: Gerald Lombano
Nicolas Lunabba är författare, ungdomsledare och debattör. Hans böcker “Blir du ledsen om jag dör?” och “Dagbok från 20-talet” har rönt stor uppmärksamhet och varit startpunkten för samtal om hur unga pojkar i ortens livsvillkor.
Kontexts Elina Pahnke följer med honom på en biltur genom Malmö, för att tala om hur staden villkoras beroende på vad man befinner sig. Hur formar sig staden genom repression? Hur kan mani bygga andra sorters platser?
Under avsnittet får lyssnaren följa med till en rad platser som på olika sätt symboliserar vem man är i staden. Bilturen går till knarkrondellen, som efter att avsnittet spelades in döpts om till Gazarondellen av aktivister, och som både varit en plats för motstånd och för våld. Bilturen går också till Nydala, där Nicolas Lunabba berättar om det förändringarbete han varit med och drivit tillsammans med Hela Malmö, en organisation som omformulerar hur trygghet kan se ut.
Intervjun är gjord av Elina Pahnke och klippt av Joel Zettergren.
Samtalet om hur krig och militarism säljs in med "feministiska argument" är i gång! Efter Kontexts anti-nationaldag då det inställda samtalet om "Fred & Feminism" äntligen kunde hållas tar Silas Aliki vid och snackar vidare. Vad innebär det när en liberal riksdagsledamot under en riksdagsdebatt om vapenexport säger att "Det finns inget mer feministiskt än att bomba kvinnoförtryckare"? Kontext podcast slussar dig genom hur militära operationer rättfärdigas med genusargument och vilken roll Sverige spelar i detta. Hanna Stenman har preppat en lista om vad du ska akta dig för i sommar. Och spoiler, det är inte solen, gonorré eller fästingar! Utan snarare nostalgi, lek med ord, och hbtq. Makes U think! Mireya Echeverría Quezada tar revansch från förra veckans podd då hon försökte mutea Ebba Busch som en jävla diktator men hade så mycket att säga att tiden tog slut. Nu är hon redo att mutea självaste medieälsklingen Anna Hedenmo på minuten. Lyssnarfrågan handlar om hopp inför sommaren och Silas, Hanna och Mireya gör sitt bästa för att skicka med en go känsla. Klippare är Joel Zettergren. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Elina Pahnke gick nyligen i en demonstration tillsammans med en tvååring. I tidningen stod det i efterhand att folk som satt på ett kafé i närheten “skakade av rädsla”. Varför har medier börjat rapportera så mycket utifrån människors oro? Det pratar Kontext om i veckans podd. Jesper Forsberg Landin har dessutom gjort en peppig lista där han går igenom allt motstånd just nu. Allt är inte mörker! Men ännu bättre att det varit om Mireya Echeverría Quezada fick mute:a en viss kvinna som en diktator. Vem det är hör ni i veckans podd, som klippts av Joel Zettergren. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano. Kan ni inte få nog? Bli Patreons, där fortsätter podden!
Elina Pahnke presenterar en inne och ute-lista inspirerad av Annie Lööfs politiska idol, Margaret Thatcher. Inne är det att prata om dom som inte har makt som dom som har makt. Bevis? Att bua mot en statsminister är att ha makt, en statsminister som blir buad på – Har inte det! *snyft* Mireya Echeverria Quezada har kollat på Den stora älgvandringen och konstaterat att älgarna som blir långsam dokusåpa varje vår ändå är mindre bevakade än henne själv. Hur påverkas vi som personer och politiken under kontrollsamhället? Hanna Stenman inspireras av, Alice Teodorescu Måwe, och rasar på Riksrevisionen under en minut och mutear dom jävlarna som en jävla diktator! Ge pengar till flum och kriminella NU! Och du som läser detta vågar inte missa detta avsnitt av Kontext podcast, Sveriges gulligaste antifascistiska podd. Klippare är tålmodiga Joel Zettergren. Jinglarna är gjorde av coolingen Gerald Lombano. LYSSNA!
I senaste avsnittet av Kontext podcast ringer Mireya Echeverría Quezada upp Sveriges tröttaste och tålmodigaste kämpe för transpersoners rättigheter. Transammans Edward Summanen berättar två timmar efter att könstillhörighetslagen klubbats igenom hur det känns, varför lagen ändå är ganska B och varför han är trött på journalister som ringer om olika debatter. Silas Aliki har funderat på samhällskontraktet och ger en liten skola i vita män som tänkt och varför dom tänkt fel. Varför bygger vårt samhälle på att vi inte litar och tror på varandra? Hur kan vi göra annorlunda? Är anarkismen alltid svaret på allt? (JA enligt Silas.) Jesper Forsberg Landin spanar i en tid av vansinne och undergång att den nya idétrenden kommer att vara konspirationsteorin! Han presenterar några nya egna konspirationer och allt leder till en stor konspirationsteori (eller är det politisk analys?) om varför Ulf Kristersson bryr sig om hbtqi-frågor.Lyssna! Dela! Likea och tipsa om Sveriges gulligaste antifascistiska podd! Klippare Joel Zettergren! Jinglar av Gerald Lombano!
SVT har fällts för sin rapportering om Palestina. Är det bra eller dåligt att vilja sluta betala public service-skatten? I veckans podd håller Mireya Echeverría Quezada ett brandtal där hon ger svaret på den frågan. Och kulor tas för det finska barnprogrammet Moi Mukulat. Elina Pahnke har tittat på årets Robinson-säsong där tjejerna tävlar mot killarna och har ett och annat och säga om det. Dessutom: hur hänger Saskia Corts killspaning ihop med uppropet mot könstillhörighetslagen? Lyssna och få svar!
Frågepodd! Varför uppstår det så många otrevliga möten i det offentliga rummet? Hur är man poly på bästa sätt? Hur göra med snåla släktingar? Hur kommer Sveriges narkotikapolitik påverkas av Tysklands legalisering av Cannabis? Hur ska vi stärka transpersonerns rättigheter? Vad gör vi när vi uppnått utopin? Vad har en aladåb att göra med hur vi ska leva våra liv? Allt detta och mycket mer svaras på av Silas Aliki, Elina Pahnke, Hanna Stenman, Jesper Forsberg Landin och Mireya Echeverría Quezada!
Eftersom alla bojkottar melodifestivalen har vi sänt ut en korrespondent – Mireya, som sett första delfinalen. Hon återrraporterar om hur man valt att bemöta kritiken om att Israel får delta trots det pågående folkmordet i Gaza. En som inte sett på mello är Jesper. Han har istället upptäckt att han blivit en avbild av sina egna föräldrar, och försöker febrilt förklara för sin dotter att schlagern är omoralisk och att hon inte får dricka coca-cola. Elina har tänkt på solidaritet som en sorts kapitalförstöring, och varför vi inte ska bli förvånade när folk försöker cancellera människor i offentligheten som står upp för Palestina. Det handlar om pengar!
Silas Aliki har funderat på varför så många hör av sig till den och frågar om hur man kan använda sig av rättssystemet för att sätta ditt fascismen och politiska motståndare. Varför är att polisanmäla sig till revolutionen ett mindre bra politiskt projekt? Silas Aliki förklarar genom att berätta om sin favorit anarkist-gubbe, Peter Kropotkin! Hanna Stenman har tänkt på en 12 år gammal tysk film och betydelsen av bilder och dokumentation. Vad gör det med oss att inte se bilder av det vi vet händer i Palestina på nyheterna men i våra filterbubblor? Och varför är det inte bara fint utan också viktigt att så många gör skyltar och skriver ner vad som händer i vår samtid? Mireya Echeverria Quezada har varit på semester och berättar om sin resa till Vietnam. Mer specifikt om ett besök på krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh-staden. Vad har en gammal FNL-banderoll att göra med högerns politiska projekt idag? Lyssna på Kontext podcast! (Inspelat 25 februari)
TW: Mireya Echeverria Quezada berättar som vanligt om vilket särskilt barn hon var. Varför dagdrömde hon så mycket om nobelpriset som liten? Dessutom är hennes vanligast googlade fråga nu besvarad med: Kissinger är död! Men mest handlar Kontext podcast om Israel. Silas Aliki går igenom på vilka tre sätt den svenska staten ideologiskt börjar ta efter staten Israel: Apartheidpolitik, uppbyggandet av en auktoritär polisstat och det långsamma strypandet av civilsamhället. Lyssna! Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano. Klippningen är gjort av Joel Zettergren.
Hanna Stenman har tänkt på bilder. Kanske som många andra har gjort dom senaste veckorna. Tusentals bilder över döda människor, direktrapporteringar över folks död och hur bilder väver en berättelse av en konflikt och ett ockupationskrig. Vad händer med våra reaktioner och känslor i relation till hur vi konsumerar bilder av kriget i Palestina? Silas Aliki redet ut vad folkrätt är och vad den säger och kan åstadkomma. Vad sker i offentligheten när man felinformerar om vad folkrätt och självförsvar är? Vad säger folkrätten om krig och vad får man göra i krig? Mireya Echeverria Quezada har ingen clatchig poäng i slutet av sin prata utan vill kort och gott säga att: Hur offentligheten pratar om Israels ockupation av Palestina idag speglar vårt högerkantrade politiska klimat. Hur högeropinionen i Sverige nu vill justera och definiera vad som ska vara det korrekta språket för att prata om Israel och Palestina är ett ideologisk krig. Att förlora språket för att prata om staten Israel som den ockupationsmakt Israel är, är att förlora ett språk för att benämna vad som är imperialism, kolonialism, apartheid och orättvisa. Lyssna och dela!
Silas Aliki förklarar något igen! Denna gång chockdoktrinen och undantagstillståndet kopplat till den politik Tidöregeringen genomför just nu. Vad innebär alla presskonferenser? Hur hänger repressiva lagar ihop med högerns ekonomiska politik? Och varför ligger en chilenare bakom allt bra? Mireya Echeverria Quezada har som vanligt konsumerat TV, radio och tidningar och är inte förtjust i medierapporteringen kring dödsskjutningarna och sprängningarna. Varför tar det emot att etikettera våldet vi ser nu som ”gängkriminalitet”? Varför ställer inte journalister tillräckligt kritiska frågor om Tidöpartiernas politiska utspel? Och vilka frågor borde journalister ställa till politikerna istället?
LYSSNA på Sveriges gulligaste antifascistiska podd! Klippare: Joel Zettegren Jinglar: Gerald Lombano
I detta specialavsnitt med anledning av det i år är femtio år sedan militärkuppen, pratar exilchilenarna Mireya Echeverria Quezada och Lizette Romero Niknami om vad det innebär att vara barn till politiska flyktingar, utbyter familjeberättelser om kamp och sorg, och försöker att vara hoppfulla inför framtiden. Vi får även lyssna på en nyskriven dikt av poeten Valentina Cuevas. Dessutom: Mireya och Lizette traumabondar över en gemensam avsaknad av empati! Mireya förväxlar en känd svenskchilenare med Alejandro Fuentes Bergström! Och mycket mer! Klippare: Joel Zettegren Jinglar: Gerald Lombano
Mireya Echeverría Quezada har som vanligt tittat på TV igen, denna gång på dokusåpan The Ultimatum: Queer Love på Netflix (som alla andra queers). Och som vanligt tänker hon att det berättar om något helt annat än vad serien avsett. Silas Aliki förklarar en lag! Äntligen! Denna gång är det den senaste terrorlagen som bryts ner den för alla antifascister att förstå eftersom den påverkar organisering. Hanna Stenman tar upp två av sina favoritämnen, surrogatmödraskap och The Kardashians! Varför känner Khloé Kardashians plötsligt inte samma glädje efter att hon har köpt ett barn som när hon till exempel har köpt en märkesväska? Lyssna på Sveriges gulligaste antifascistiska podd! OBS detta avsnitt spelades in i mitten av juni!
I veckans flåsiga och svettiga podd fortsätter Elina Pahnke rapportera från Berlin. Hon har noterat hur Tyskland försöker deala med sin historiska skuld och undrar vad skulden gör med en rörelse. Dessutom intervjuas konstnären Adam Broomberg, som blev gripen av polisen efter demonstration mot Israels ockupation av Palestina. Lizette Romero Niknami undrar varför vi pratar så mycket om klassresor och så lite om det klasslösa samhället. Klippning: Igloon studio
När blev egentligen Magdalena Andersson arg? Och hur kommer det sig att migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik plötsligt kallas aktivist? I veckans podd reder Elina Pahnke ut vad högerns koordinerade smutskastningskampanjer egentligen går ut på. Mireya Echeverría Quezada har funderat på vad som hade hänt om Fab 5-gänget byttes ut mot fem flator. Hon har dessutom förslag på hur experterna i Gift vid första ögonkastet borde tillsättas. Och så avslutas hela avsnittets med lite strypsex. Namedrops i avsnittet: Magdalena Andersson, Jimmie Åkesson, Mikael Ribbenvik, Peter Wolodarski, Annie Lööf, Mona Sahlin, Tan France, Jonathan Van Ness, Anton Porowski, Karamo Brown, Bobby Berk, Emma Goldman, Angela Davis, Florence Nightingale.
Varför måste AI ta de roliga jobben och lämna kvar allt det tråkiga åt oss andra? I veckans Kontextpodd nystar Hanna Stenman och Jesper Forsberg Landin i ämnet på allas läppar. De informerar dessutom om varför klänningarna på MET-galan innehåller så många lager tyg nuförtiden. Dessutom för våra Patreons: en Magic Mike-special att lyssna på! Klippning: Joel Zettergren
Hanna Stenman är tillbaka från Sydkorea och har förutom en ny fin T-shirt tankar om hur extremrika personer klär sig. Hon lanserar det svenska begreppet "Fördold förmögenhet" och det kommer fram att Mireya har träffat en miljardär. Silas Aliki fortsätter outröttligt att lära oss om nya repressiva lagar och berättar om ett nytt sätt att idka massövervakning på. Vi får lära oss vad "Chat Control" innebär och hur rätten att inte vara övervakad presenteras som något som inte går ihop med att också skydda barn mot övergrepp. Mireya Echeverria Quezada utvecklar sin senaste rant från den senaste patreonpodden och förklarar hur den vita borgerlighetens grepp om offentligheten urholkat alla samhällsdebatter. Missa ej detta avsnitt! Några namdrops i avsnittet: Gwyneth Paltrow, Siobhan "Shiv" Roy, Angelica, Bianca Ingrosso, Vladimir Putin, Mark Zuckerberg, Per Holknekt, Ida Therén, Moonbin, Sigrid Rausing, Mustafa Can, Gunnar Strömmer, Ylva Johansson, Erik Åsbrink, Åsa Linderborg, Kajsa Ekis Ekman, Anna Björklund, Ivar Arpi, Andreas Gustavsson, Karl Marx, Salvador Allende, Olof Palme. Klippare: Valerie Mol Jinglar: Gerald Lombano
Varför publiceras det så många texter om tvåsamhet och heterosexuella bekymmer just nu? Elina Pahnke tar med lyssnaren tio år tillbaka i tiden för att försöka förstå vilken politik som gömmer sig bakom det till synes opolitiska. Lizette Romero har noterat att allt fler påstår att vi befinner oss mitt i ett kulturkrig – men vad betyder det egentligen? Befinner vi oss verkligen på ett idéernas slagfält? Det och mycket annat får du svar på i veckans poddavsnitt!
Klippning: Joel Zettergren.
I veckans avsnitt pratar Elina Pahnke om Foodora och varför det inte går att lajva arbetare för en dag. Silas Aliki informerar om allt det du velat veta om Nato men inte vågat fråga – till exempel varför Nato överhuvudtaget finns. Och Mireya Echeverría Quezada har varit på teater, blivit ledsen och undrat om resten av publiken tänkte på samma sak som hon gjorde. Klippning: Valerie Mol
Kontext var i Malmö och deltog under en toppendag ägnad Tidöavtalet som Malmötxt arrade. Livepodd gjordes och Elina Pahnke, Silas Aliki, Lizette Niknami Romero och Jesper Forsberg Landin gick in med sin expertis och tankar för att bryta ner detta dumma avtal. Livepodden började bra och spårade sedan ur när alla blev hippes och typ började att prata om kärlek. Otroliga tankar, otroligt scenframträdande du nu kan lyssna på fast du ej var på plats! Missa ej!
En hälsning och uppmaning från Elina och Kontext att alla i Malmö ska komma till Inkonst och vara med på "Malmötext presenterar: AVTALET".
11 februari 2023
Kontext ska köra ett otroligt quiz klockan 16:45 och klockan 20:00 avslutas hela dagen med att Kontext Livepoddar.
Kom och var med vi kommer det!
Program: 15:15 Kören Reclaim with song Dragperformance med Uffe Antikrist
15:55 Kampsång av och med Tova Gerge (film) Läsning av Matthew Rana (film) Burcu Sahin + Athena Farrokhzad + Merima Dizdarevic
16::45 QUIZ MED KONTEXT!!!!!! KOM KOM KOM!
17:30 Performace ljudverk - texter Jenny Nguyen + Felicia Mulinari + Houssin Vennberg Sninate & Yoko Carlsson
18:30 Samtal: Vilket språk kan bära motståndet= med Ida Börjel + Lone Aburas + Adam Westman Öppen Scen
20:00 KONTEXT LIVEPODDAR OM TIDÖAVTALET!!! KOM KOM KOM
Efteråt ses vi och alla som vill haka till ett ställe som rapporteras på plats.
Puss och ses!
Sveriges gulligaste antifascistiska podd är här! Denna gång pratar Silas Aliki om vår nya justitieminister och vem som egentligen är en ”inhemsk terrorist”. Vad vill man uppnå genom att cementera det begreppet? Mireya Echeverria Quezada har kollat på SVTs dokusåpa Hotell Romantik och tänkt på sexiga gamlingar. Hon tror sig veta varför kåta seniorer är på tapeten. Missa ej!
I årets första Kontextpodd pratar Hanna om varför bildjournalister bara fotar poliser, Mireya rapporterar från sin semester i Chile och har lärt sig 4 saker om Sverige av att vara i Chile, och Lizette har gjort ett 2022-quiz! Dessutom: I Patreonpodden snackar vi om Sandra Beijers märkesväskor.
Vad hände egentligen år 2022? Elina Pahnke och Jesper Landin sammanfattar ett år som började med covidrestriktioner och slutade med inflationskaos. Kontext tar med er månad för månad och försöker vaska fram guldkornen ur ett skitår.
Vad är motsatsen till toxisk maskulinitet? Varför får vita killar sitta i ring och genomföra olika ritualer utan att Säpo kommer? Vilka snubbar har råd att böla? Denna vecka är det killspecial i Kontextpodden! Lizette och Elina har kollat på två tv-serier och analyserar vilka sorts manligheter som representeras.
Dessutom: I Patreonpodden som släpps för alla prenumeranter är det kändisspecial om alla kändisar Lizette gått i skolan med. Elina avslöjar att hon är med i en viss musikvideo.
Veckans poddar har klippts av Valerie Mol.
Sveriges riksdag har ändrat i två grundlagar som rör yttrandefriheten, ändringar som bla riskerar att inskränka i den fria journalistiken. Har du inte hört så mycket om det? Mireya pratar oss igenom vad det rör sig om och vad det kan innebära. Hanna pratar om bilders kommunikation i krig och protester och vilka utmaningar som följer med den strukturella avhumanisering och rasism. Jesper har funderat på hur Tidöavtalet hade blivit ifall det istället för att supas hade tagits olika droger ute på slottet. Det är november och det är fascistregering men du är inte ensam för Kontext podcast är din vän! Så lyssna!
I veckans avsnitt av kontextpodden pratar Hanna om representation utifrån en jättetråkig bok hon läst. Elina är supertrött på kapitalismen och kravet på att ständigt konsumera. Och Lizette har skrivit en dikt till kulturministern.
En sak som akut behöver sättas i sin kontext den här veckan är liberalismen! Vad är det egentligen frågar sig Jesper Forsberg Landin och söker svar där man bör börja, ett uppslagsverk. Hur kommer konsten att bli framöver när Ulf Kristersson säger att kulturens uppgift är att stärka Sveriges identitet? Kontexts bildredaktör Hanna Stenman guidar oss igenom kulturkanon, armlängds avstånd och vikingaskepp. En tjej som har nära till skratt är Mireya Echeverría Quezada som har tittat på svensk humor, eller rättare sagt humorprogrammet Svenska nyheter på SVT, som skojat om den könsbekräftande vården. Spolier: Mireya skrattade inte! Klippning: Camilla Landin
I det här extrainsatta avsnittet går Kontexts ena politiska redaktör, advokat Silas Aliki, igenom vad regeringsavtalet mellan SD, M, KD och L innebär rent juridiskt rörande kriminalfrågorna och migrationsfrågorna. Tillsammans med Mireya Echeverria Quezada förklaras vilka ideologier och politiska mål som döljer sig bakom regeringsbildningen och Tidöavtalet.
Klippning: Mireya Echeverría Quezada
I veckans avsnitt av Sveriges gulligaste antifascistiska podd tänker Silas Aliki på kriget som medierna tycks vilja hålla hemligt. Mireya Echeverría Quezada pratar om att vita personer inte bekymrar sig över att gå oskyldigt eller byta klädstil efter valet. Och Elina Pahnke sjunger en specialskriven låt om nazistpunkare. Lyssna nu och bli patreon för skvaller från Bokmässan! Klippning: Valerie Mol
I veckans avsnitt av Sveriges gulligaste antifascistiska podd så pratas det om känslorna efter valet och att det är viktigt att ta fasta på det som hänt som något stort och allvarligt. Hanna Stenman, Sveriges gulligaste bildredaktör, pratar om hur satirbilder används och kan vara ett motståndsverktyg. Otroligt gulliga kulturredaktören Lizette Romero Niknami har funderat på hur nationalism numera, men i en annan skepnad, också är något som förespråkas av personer som anser sig vara progressiva. Och Mireya Echeverría Quezada, Sveriges gulligaste random redaktör pratar om hur media bevakar levnadskostnadskrisen. Klippning: Camilla Landin
Veckans poddavsnitt är inspelat på vår antifascistiska valvaka på Cyklopen. Podden utgår från ett bildspel, som du kan hänga med i på vår hemsida. Medverkar gör Mireya Echeverría Quezada, Silas Aliki, Lizette Romero Niknami och Jesper Forsberg Landin.
Vad säger anställningen av Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör för Arbetaren om hur man ser på transfobi? Varför får inte somalier hänga i grupp? Vad ska förstagångsväljarna göra dagen efter valdagen? Allt detta och mycket mer svarar Kontext på genom Mireya Echeverría Quezada, Jesper Forsberg Landin och Elina Pahnke.
Efter ett litet uppehåll är Kontextpodden tillbaka för att berätta att Mireya hade rätt igen. Elina pratar om daddy issues. Silas tycker det är dags att ta bladet från munnen om vad för sorts land Sverige egentligen är.
Nytt avsnitt av Sveriges gulligaste podd, Kontext podcast! Elina Pahnke har sett på Sex and The City – And Just Like That och funderat på hur det egentligen gått för serien att möta ”den nya världen” där det visst finns andra än vita- och cis-personer. Hanna Stenman är så otroligt trött på fd elever som gått på en viss okänd men jättekänd skola, och som inte kan låta bli att bråka, skriva böcker, sonetter och essäer samt ha meningslösa ”kulturdebatter” som bygger på att dom just gått på den skolan. Mireya Echeverría Quezada känner klasshat efter att ha läst Andrev Waldens hyllade DN-artikel om en arg gubbe, men som egentligen handlar om hur god och oskyldig Andrev Walden själv är. MISSA INTE!
I det senaste avsnittet av Kontexts podcast så tänker den ena politiska redaktören, Silas Aliki, på Irene Svenonius igen men även på vad vänstern kan lära från pandemin. Chefredaktör, Mireya Echeverría Quezada, har tittat på det alla andra tittat på dvs SVT Edits dokumentärprogram Under kniven och känner sig ledsen över Mark Levengood och Kalle Zackari Wahlströms närvaro. Den andra politiska redaktören Elina Pahnke vill pigga upp alla och har därför gjort ett quiz om subkulturer som alla, även ni lyssnare, kan göra.
Obs, podden spelades in den 27 juni 2021 och innehåller därför en del inaktuella uppgifter.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans lite sena sommaravsnitt pratar Silas Aliki, politisk redaktör, om den tillfälliga migrationslagen som under sommaren blivit permanent. Hanna Stenman, bildredaktör, dyker ner i bildjournalistiken som illustrerar okunskapen kring allt som rör trans. Vilka fem bilder om transpersoner och den könsbekräftande vården används gång på gång? På samma tema frågar sig chefredaktör Mireya Echeverría Quezada vad som händer på tidningen ETC.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt presenterar Elina Pahnke, politisk redaktör, några konkreta förslag mot sommar-sorgen som breder ut sig, och ett sommar-bingo med chans att vinna ett fint pris (hela bingobrickan hittar du på Kontexts hemsida: https://www.kontextpress.se/politik/podd-forbjud-villor). Dessutom analyserar kulturredaktör Lizette Romero Niknami idén om “offerkoftan” som blivit ett vapen i maktens händer, inte minst nu under den pågående regeringskrisen. Programleder avsnittet gör chefredaktör Mireya Echeverría Quezada.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt tar avstamp i mordet som skedde på öppen gata i Husby, den 31 maj i år. Chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och SIlas Aliki, politisk redaktör, återberättar och reflekterar över händelseförloppet och responsen. Hur rapporterar media om händelsen? Vad säger politikerna och polisen? Dessutom går tankarna till Järvaveckan, gangsterrap-debatten och militariseringen av förorten.
I en essä om skrivandets villkor och begränsningar, pekar Kontext politiska redaktör Silas Aliki ut hur transpersoner gestaltas i litteraturen, kritikerkårens bristfälliga läsningar, och att ständigt bli läst genom sin kropp.
Essä från Kontext Press, skriven och inläst av Kontexts politiska redaktör Silas Aliki. Texten, "Våra berättelser ska inte avbrytas," publicerades ursprungligen i juni 2020. Illustration: Channa Bianca.
Stötta gärna Kontext via Patreon – länk här!
Under en resa befinner sig plötsligt Kontexts politiska redaktör Silas Aliki i ett land som kriminaliserar homosexualitet, med ett pass och ett tillfälligt visum som visar olika könstillhörigheter. Hur hänger kontroller av könstillhörighet vid nationsgränser ihop med upplösningen av dem?
Krönika från Kontext Press, skriven och inläst av Kontexts politiska redaktör Silas Aliki. Texten, "Transrörelsen kan upplösa nationalstatens gränser," publicerades ursprungligen i november 2019. Illustration: Hanna Stenman.
Stötta gärna Kontext via Patreon – https://www.patreon.com/kontext!
När filmmogulen Harvey Weinstein dömdes för våldtäkt utbrast många feminister i glädje. Och när kulturprofilen dömdes firade stora delar av den feministiska rörelsen. Rättvisa hade skipats. Men vad är det egentligen som händer när progressiva röster börjar ropa efter mer statligt våld?
Essä från Kontext Press, skriven och inläst av Kontexts politiska redaktör Silas Aliki. Texten, "Det våras för fängelsefeminismen," publicerades ursprungligen i mars 2019. Illustration: Channa Bianca.
Stötta gärna Kontext via Patreon – länk här!
Lyssna på veckans redaktionspodd om vardagens och våldsmonopolets poliser.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt fokuserar vi på polisen, med utgångspunkt i reportaget “Babak Karimi: Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum,” som Kontext publicerade den 1 mars. Vi frågar oss vad reportaget belyser och minns våra egna första möten med polisen. Elina Pahnke, politisk redaktör, listar exempel på vardags-poliser, som blir vanligare i takt med att polismakten stärks. Chefredaktör Mireya Echeverría Quezada diskuterar journalistikens förhållande till polisen och litteraturredaktör Judith Kiros utreder konsekvenserna av den stora mängd polis-tv-serier som översköljer oss. Stötta gärna Kontext via Patreon – länk här! Extramaterial till veckans avsnitt ingår för den som blir Patreon.
Babak Karimis dag börjar med att polisen står i hans sovrum. Den fortsätter i en cell där han nekas vård. När han får reda på vad han är anklagad för blir han chockad. – Varken jag, min mamma eller pojkvän vill bo i Sverige längre, när vi sett den här rasistiska och homofobiska behandlingen av oss, säger Babak Karimi. Reportaget är skrivet och inläst av Elina Pahnke, politisk redaktör på Kontext Press. Det publiceras samtidigt i textform på kontextpress.se.
Foto: Ikram Abdulkadir. Jinglar: Gerald Lombano.
Ny lagstiftning bekräftar: staten och kapitalet sitter i samma båt. Lyssna på veckans avsnitt!
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat lagstiftning som åter igen slår neråt och vit liberal antirasism. Silas Aliki, politisk redaktör, redogör för den nya lagen om tillträdesförbud till butik – vad blir konsekvenserna av butiksägarnas önske-lagstiftning? Dessutom pratar Samuel Girma om mångfalds-konsulten Robin DiAngelos bok Vit skörhet, som nyligen kom ut i svensk översättning, och poddredaktör Erik Gunnarsson funderar på skillnaden mellan olika slags hembesök.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext
Liv Strömquists svaga analys av gangster-rapen, bildjournalistiken som iscensatte Kapitolium-mobben och alternativ till bestraffning. Lyssna på veckans avsnitt av Kontexts redaktionspodd!
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat gangsterrap-debatten, QAnon och erfarenheter av hatbrott. Litteraturredaktör Judith Kiros skryter med sin okunskap om Skåne och förklarar vad Liv Strömquist missar om gangsterrapen. Silas Aliki, politisk redaktör, har använt sig av den statliga bestraffningsmaskinen och är självkritisk till hur den hanterade det hela. Bildredaktör Hanna Stenman efterlyser mer tanke bakom bildjournalistiken efter stormningen av Kapitolium.
Stötta gärna Kontext via Patreon – länk här!
Dags att summera corona-året som gått. Irene Svenonius, filmatiseringen av Cats eller #blackouttuesday-rutan – vad tar vi med oss in i 2021?
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt försöker vi sammanfatta 2020. Vi synar visions-lösheten i den svenska kriminalpolitiska debatten, och pratar även om bland annat Black Lives Matter och USA:s presidentval. Hur firar vi (inte) att Joe Biden och Kamala Harris nu kommer till makten?
I avsnittet medverkar Kontexts litteraturredaktör Judith Kiros, medarbetare Samuel Girma och podcast-redaktör Erik Gunnarsson. Dessutom hörs inringda bidrag från Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, bildredaktör Hanna Stenman och Silas Aliki, politisk redaktör.
Hur blev Judith Kiros "den enda svarta tjejen som kollade på engelsk folkdans med en cider i handen och ett saligt leende på läpparna"? Veckans missommar-pratare är Judith Kiros, poet och Kontexts litteraturredaktör, som berättar om sitt misslyckade försök att bli en del av den brittiska folkmusik-scenen.
Missommar med Kontext är programserien som lyfter misslyckanden och uteblivna framgångssagor. Redaktör för det här avsnittet är Samuel Girma, manus skrevs av Judith Kiros och klippningen sköttes av Sofia Neves. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext
I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt pratar serietecknaren My Palm om misslyckanden i sitt dejting-liv.
Redaktör för det här avsnittet är Samuel Girma, manus skrevs av My Palm och klippningen sköttes av Sofia Neves. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext
I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt pratar Nika Abiri om misslyckanden kopplat till vänskap, identitet och vrede.
Redaktör för det här avsnittet är Samuel Girma, manus skrevs av Nika Abiri och klippningen sköttes av Sofia Neves. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext.
I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt berättar journalisten Aida Paridad om sina misslyckade karriärssteg i film- och tv-branschen.
Redaktör för det här avsnittet är Samuel Girma, manus skrevs av Aida Paridad och klippningen sköttes av Sofia Neves. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext.
De berörda är podcasten som diskuterar politik med personerna som berörs av den. I det andra avsnittet av De berörda pratar vi om adoption.
Programledare Rafaela Stålbalk träffar Lotti Kumpel och Linus Fast, som berättar om sina erfarenheter som adopterade. Vi ringer också upp Madeleine In Hwa Björk som förra året sommarpratade om baksidorna med adoption.
För mer på temat adoption, lyssna också på Maria Fredrikssons aktuella missommar-prat via Kontext – och för att stötta Kontexts journalistik, bli gärna Patreon: https://www.patreon.com/kontext.
I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt hör vi Alex Mamytov berätta om vad som hände när han kom till Sverige från Kirgizistan och försökte bli en del av en aktiviströrelse. Obs! Det här avsnittet är på engelska.
Redaktör för det här avsnittet är Elina Pahnke, manus skrevs av Alex Mamytov och för klippningen ansvarade Sofia Neves. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext
I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt hör vi Maria Fredriksson berätta om den förväntan som finns kring att adopterade personer ska hitta sina biologiska föräldrar, och hur hon själv misslyckades med att finna sina rötter.
Redaktör för det här avsnittet är Elina Pahnke, manus skrevs av Maria Fredriksson, Sofia Neves stod för klippningen och inspelningen sköttes av Nora Adin. Jinglarna är gjorda av Gerald Lombano.
Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext.
I vilket syfte görs uppdelningen mellan goda och våldsamma demonstranter? Specialavsnitt om #blacklivesmatter och de pågående protesterna i USA och världen över.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt handlar om debatten och de pågående protesterna mot rasism och polisvåld, efter George Floyds död. Från Floyds hemstad Minneapolis har protesterna nu spridits över USA och världen. Vad lägger vi i parollen #blacklivesmatter? Vilka perspektiv har dominerat i media? Och vilken bäring har protesterna på situationen i Sverige?
Dessutom tittar vi närmare på den flitigt använda termen ”outside agitators" och konsten att ogiltigförklara svart politisk organisering.
I avsnittet medverkar Kontexts litteraturredaktör Judith Kiros och medarbetare Samuel Girma. En del av podden gästas vi också av Palmira Koukkari Mbenga, journalist och producent på Sveriges Radio P3, som särskilt kommenterar mediebevakningen kring #blacklivesmatter.
Stötta gärna Kontext via Patreon – länk här!
Vad säger Paolo Roberto-debatten om sexköpslagen? Varför sörjer alla en viss poet? Och är Lejonkungen i själva verket en berättelse om presidentfamiljen Bush?
I Kontexts redaktionspodd diskuteras det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt handlar bland annat om hur samtiden förhåller sig till kända människor som dör. Hur och varför sörjer man i offentligheten? Dessutom diskuterar vi sexköpslagens mål och mening. Vad avslöjar den senaste veckans Paolo Roberto-debatt om hur lagen praktiseras? Och så presenteras en rafflande teori om Disneyfilmen Lejonkungen.
I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, bildredaktör Hanna Stenman och Silas Aliki, politisk redaktör.
Bli gärna Kontexts patreon – länk här!
Hvad vilja Socialdemokraterna och vad borde de egentligen sjunga på första maj? I Kontexts livepodd från Cyklopens 1 maj-firande bjuder vi på sosse-satir och musiktips.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans specialavsnitt är en återsändning från årets första maj-firande på Cyklopen i Stockholm, där Kontexts kulturredaktion med Judith Kiros och Sarra Anaya medverkade i Radio 1 maj.
En redigerad version av sångtexten som Judith Kiros läser upp i avsnittet, finns nu också att läsa på Kontexts hemsida: https://www.kontextpress.se/kultur/sossenationalen.
Har den antifascistiska kampen ett soundtrack? Vad blir man sugen på att äta när man hört en kampsång? Och hur påverkar vin en podd-inspelning? Kontexts livepodd från Malmö den 6 mars bjöd på prisutdelnings-terapi, random barndomsminnen och en märklig mix av musik.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt spelades in live i samband med Kontexts fest i Malmö den 6 mars. Temat för kvällen var antifascistisk feminism och gästerna utmanades med ett klassiskt melodikryss, med Sarah Negritude bakom DJ-båset. Till dig som lyssnar i efterhand finns kryssbrickan att hämta på Kontexts hemsida! Och glöm inte att mejla in ditt svar till [email protected] för chans att vinna fina priser. Tack också alla som kom till festen, det var fantastisk och vi ses igen!
I live-podden medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, litteraturredaktör Judith Kiros och bildredaktör Hanna Stenman.
Hur skulle skaparna bakom SVT-serien Kalifat kunna tänka om för att inte göra en stereotyp skildring av muslimer? Vad kan dramatikern och samtals-fetischisten Stina Oscarsson lära oss om hur man gör karriär? Och äger Apple våra känslor genom emojies?
Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt ger vi några konstruktiva tips till manusförfattarna bakom SVT-serien Kalifat. Dessutom lyssnar vi på Söndagsintervjun med Stina Oscarsson och frågar oss om hur man blir en sann och framgångsrik intellektuell. Slutligen funderar vi över det svenska språkets framtid – har emojis dödat vår kreativa kommunikation?
I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, kulturredaktör Sarra Anaya och bildredaktör Hanna Stenman. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Kontexts redaktion bjuder på oumbärliga livsstilstips inför 2020-talet – från antifascistisk prepping till oväntad Danmarks-inspiration.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Årets första avsnitt blickar framåt – med tips och metoder för ett mer solidariskt och antifascistiskt 2020-tal. Vilka ord bör vi använda? Varför är Vengaboys så heta igen? Och vad kan vi mot all förmodan lära av Danmark? I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och de båda politiska redaktörerna Elina Pahnke och Silas Aliki.
För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Dags att summera årtiondet som gått – vad hände och vad kommer vi att minnas? Kontexts redaktion listar allt du inte får gömma: lärdomarna, de politiska nederlagen och ljusglimtarna från 2010-talet, som tar oss vidare in i 2020-talet.
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt tar vi oss an att sammanfatta 2010-talet, år för år – från massdemonstrationerna mot SD:s riksdagsinträde till upploppen i Husby, från Hot Tub Time Machine till Håkan Juholts YOLO-tröja och feminismens vurmande för hårdare tag. Vilka händelser och politiska processer har präglat det gångna decenniet?
I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, litteraturredaktör Judith Kiros och Silas Aliki, politisk redaktör.
Hur kan sagan om de tre bockarna Bruse hjälpa oss att förstå fascismens framväxt? Varför borde killar starta bokcirklar? Och vad hände egentligen på Gränslösa festivalen i Svandammsparken 1995?
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt tar utgångspunkt i Kontexts tema för december: status. Vi sätter både 90-talets antirasism och den nya utrotningshotade ”killförfattaren” i kontext. Dessutom får vi höra en ny version av sagan om De tre bockarna Bruse – uppdaterad med förortsbockar, fascist-troll och antirasistiska försök att komma över bron.
I avsnittet medverkar Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, bildredaktör Hanna Stenman och Kontexts medarbetare Samuel Girma. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Hur påminner svensk medias hantering av Sverigedemokraterna om Paradise Hotel-tjejernas hantering av Marcelo? Kommer transpersoner att kasta stenen som krossar nationalstaten? Och vad är det senaste gällande den krympande rättssäkerheten?
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I det femte avsnittet reder chefredaktör Mireya Echeverría Quezada ut svensk medias förhållande till Sverigedemokraterna, i en jämförelse med Paradise Hotel. Silas Aliki, politisk redaktör, diskuterar de juridiska turerna kring de sex frihetsberövade personer som av Säpo anklagas för att utgöra ett hot mot Sverige. Dessutom får vi veta varför nationalstaten fruktar transpersoner. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Sverigedemokraterna vill påverka biblioteken i nationalistisk riktning, men vad vill egentligen Moderaterna? Varför är rapparen Stormzy en hjälte? Och vad har en urspårad Komvux-lektion lärt oss om svensk rättssäkerhet?
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I det fjärde avsnittet känner litteraturredaktör Judith Kiros en enorm tacksamhet över rapparen Snowzy och hårda sanningar som når offentligheten, kulturredaktör Sarra Anaya funderar på moderat bibliotekspolitik och chefredaktör Mireya Echeverría Quezada får en flashback till en sjuk Komvux-lektion som får henne att tänka på debatten om hårdare tag.
Vad menar svenska politiker när de pratar om “trygghet”? Vad innebär de politiska åtgärder som läggs fram i trygghetens namn? Och vad händer egentligen i Chile? I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt handlar bland annat om de pågående protesterna i Chile. Hur inför man fascism – steg för steg? Dessutom synar vi “tryggheten” som politiskt begrepp, och sammanfattar den omdebatterade kebabfläcks-kontroversen i Hornsbergs strand. Vad krävs för att någonting ska räknas som rasism i Sverige?
Medverkar gör Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, medarbetaren Samuel Girma och Silas Aliki, politisk redaktör. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Hur hanterar man en skandal? Vad kan Bibeln lära oss om godhet? Och på vilket sätt har Amelie från Montmarte format dagens kulturarbetare?
I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt handlar bland annat om godhet. Står den barmhärtige samariten i vägen för politisk förändring? Dessutom diskuterar vi kulturarbetares arbetsmoral, såhär veckan efter Bokmässan, samt frågar oss hur man bäst reder ut en skandal. Fredrik Virtanen, Svenska Akademien och Ellen DeGeneres har valt lite olika strategier.
Medverkar gör Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, litteraturredaktör Judith Kiros och bildredaktör Hanna Stenman. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Vad berättar egentligen Sölvesborgs flagg-gate? Vad missades när festfixaren Michael Bindefeld hade 60-årsfest? Och vad händer med queerkampen när Pride blir en fest med glädjetvång? I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Premiäravsnittet utgår från temat sorg, och handlar bland annat om den misslyckade stormningen av Area 51, klimataktivisten Greta Thunbergs framtid och KD:s hånade “Verklighetens folk”-utspel, som tio år senare har fått fäste i debatten.
Medverkar gör Kontexts chefredaktör Mireya Echeverría Quezada, kulturchefen Sarra Anaya och politiska redaktören Silas Aliki. För mer texter och analyser från Kontext, besök vår hemsida www.kontextpress.se.
Välfärdsstaten är trasig. Det var någon som förstörde den med flit. Christine Bylund svär i den funktionshinderspolitiska kyrkan och erkänner sig själv dödlig.
Essä inläst av skribenten, publicerad under Kontexts tema Sorg, se: länk till text.
Kan man få syn på klassamhället genom att spendera några morgontimmar i tunnelbanan? Journalisten Maria-Elena Zelaya har för Kontexts räkning pratat med de personer som pendlar från Rissne-Duvbo vid olika tider varje morgon, och upptäckt en del mönster.
Yrsel. Huvudvärk. Illamående. Dessa är konsekvenserna av att stå inne på köpcentret i Hjällbo på kvällarna ända sedan det som kallas för ”Mosquito alarm” installerats. Suad Omar som är uppvuxen i Hjällbo och sitter i Hjällborådet är en av dom många röster som kritiserar Göteborgs Lokaler för den installationen och kallar Mosquiton diskriminerande.
Reportage av Kontexts Livet-redaktör Nora Adin.
De berörda är podcasten som diskuterar politiska beslut med personerna som berörs av dem. I det första avsnittet av De berörda diskuterar Kontexts politiska redaktör Elina Pahnke inskränkningen av strejkrätten tillsammans med Rune Dahlström från Hamnarbetarförbundet och Yasmine Boughalmi från SAC Syndikalisterna.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.