100 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
Kosmologipodden presenterar samtal om aktuella händelser och teman i relation till den danske filosofen Martinus.
The podcast Kosmologipodden is created by Pernilla Rosell, Micael Söderberg, Lars Palerius. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det fjärde avsnittet inom temaserien WeTime om kön och könens transformation har vi valt att ta utgångspunkt i världssituationen med det dagsaktuella presidentvalet i USA den 5 november 2024.
Vi funderar över våra egna reaktioner över det amerikanska valresultatet och reflekterar över vilken roll könsaspekten uppenbart har haft, med en manlig och kvinnlig kandidat med mycket olika profiler. När vi ser på händelserna i ett övergripande kosmologiskt perspektiv får vi en fördjupad förståelse av hur grundläggande polförvandlingen är även för vårt samhälles utveckling, och hur synen på kön och familj har stor betydelse även för politiska skeenden. Förändringen av könsroller och traditionella familjemönster kan väcka starka reaktioner, och i sista hand hänger denna transformation också samman med nationernas upplösning.
Även om utvecklingen i ett lokalt perspektiv har en polariserande och till synes kaosartad verkan, kan vi utifrån Martinus analyser finna stöd, tillit och hopp i att det nuvarande lidandet och polförvandlingens förvirringar enbart är en del i en stor invigningsprocess. Mänskligheten är på väg mot fred, humanitet och nästakärlek. Här är den organiska transformationen av könen och utvecklingen mot ett gemensamt tredje kön ett oumbärligt led.
I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk:
Artikel: ”En ny världsepoks födelse, Martinus tacktal på 87-årsdagen”, 1977 (utdrag)
Den epok som vi är vana vid att leva i, och som vi genom historien kan se tillbaka på, är i förfall. Den håller på att gå sönder på alla håll och kanter. Det gäller både i pengasaker och i många andra materiella företeelser, som annars har varit kulturfaktorer. Det kan man se genom att Gudomen har fört människorna fram till deras nuvarande stadium genom två stora principer. Först fördes de genom djurriket och fram till människostadiet och nu vidare fram till det sista stadiet, där det är det högsta mörker som kan presteras. Mänskligheten kan i dag prestera den högsta djävulskap som man över huvud taget kan tänka sig. Det är själva kulminationen av mörkret. Men det skall man inte bli förskräckt över, för det är något som är nödvändigt. Det är motsatsen till det kolossala ljus som är beräknat för människan att hon skall uppleva.
…
Kristus säger att människorna alltid borde be och inte förtröttas. Jag ber många, många gånger om dagen. Men det är inte så att jag ligger på knä eller något sådant. Nej, jag kan be här medan jag talar, jag kan be när jag talar med andra människor. Jag kan be mitt i en stor församling, och jag kan också be i en ensam kammare. Man kan be överallt och när man ber om hjälp om att förlåta och förbättra sitt medvetande, om hjälp för att nå fram till att bli högre utvecklad, så blir man bönhörd.
Hela artikeln kan läsas i tidskriften Kosmos nr 7/2009.
Den kan också läsas online på danska här: https://www.martinus.dk/da/onlinebibliotek/dtt/index.php?mode=artikelopslag&art=1510
Martinus huvudverk Livets Bog kan läsas gratis online på svenska på Martinus Instituts hemsida.
************
Om WeTime – vår nya temaserie inom Kosmologipodden
Läs mer om vår nya poddserie i vårt första avsnitt: Könens upplösning
Sänd in era reflektioner! Vi är glada om ni har lust att dela med er av era personliga erfarenheter och ge oss feedback. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).
I vårt tredje avsnitt inom temaserien WeTime fortsätter vi att samtala om könens transformation och om hur feminint och maskulint integreras i allt fler. Vi reflekterar över hur medvetna vi egentligen är om könsrollernas betydelse och förändring såväl i Skandinavien, som med ett aktuellt exempel i Sydkorea. Martinus skrev redan på 1940–1950-talet om denna genomgripande förvandling i vårt psyke i relation till våra fysiska kroppar (se citat nedan).
”Skenet bedrar” så kropparna fortfarande uppvisar en prägel som binära, av han- eller honkön. Men i vårt psyke blir vi mindre och mindre kvinna respektive man och är på väg att uppnå en harmonisk balans mellan den maskulina och feminina polen. Denna process är inte enkel, men kommer gradvis och organiskt, att leda till ett gemensamt tredje kön som är förutsättningen för humanitet och fred.
I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk:
Livets Bog, del 3, st. 1751
Som vi sett, har det alltså inom ”männens” och ”kvinnornas” led efter hand uppstått ett helt annat psyke än det som i verkligheten är ”manligt” och ”kvinnligt” eller renodlat ”maskulint” och ”feminint”. Där detta nya psyke har nått längst och helt behärskar jordmänniskan, har denna människa inte längre något annat gemensamt med den robusta, renodlade ”mannen” eller ”kvinnan” än den rent yttre fysiska, kroppsliga principen. I överensstämmelse med sina yttre ”feminina” eller ”maskulina” könsorgan, som ännu inte väsentligt skiljer sig från den renodlade ”mannens” och ”kvinnans”, blir väsendena uppfattade och i samhället bokförda som ”män” respektive ”kvinnor” helt oavsett sina inre psykiska tillstånd. Och som sådana måste ju dessa väsen tills vidare bedömas, även om de i sitt inre psykiska område utgör ett helt annat väsenstillstånd. Då det ännu inte här på jorden finns specialkroppar för dessa väsens psykiska tillstånd – så långt har utvecklingen av de nya sympatianlagen ännu inte hunnit, även om det redan finns begynnande konturer till en ny organism – måste man i allra högsta grad rikta in sig på det faktum att jordmänniskans ”hanköns-” och ”honkönsorganism” inte längre bärs av renodlade ”män” och ”kvinnor”, utan i stället av väsen som befinner sig i förvandling till en långt högre tillvaroform.
Livets Bog, del 4, st. 1137
Det utvecklade väsendet kan helt enkelt inte undvara eller leva utan utlösningen av denna större njutningsupplevelse eller ”sexualitet”. Det är just denna större sympatiutlösning som vi kallar ”humanitet”. Där denna större sympatiutlösning eller kärlek till nästan inte är närvarande för den moderna jordmänniskan är hon inte lycklig, även om hon är lycklig i äktenskapet.
Martinus huvudverk Livets Bog kan läsas gratis online på svenska på Martinus Instituts hemsida.
************
Om WeTime – vår nya temaserie inom Kosmologipodden
Läs mer om vår nya poddserie i vårt första avsnitt: Könens upplösning
Sänd in era reflektioner! Vi är glada om ni har lust att dela med er av era personliga erfarenheter och ge oss feedback. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).
Fotograf: Marie Rosenkrantz Gjedsted
WeTime - avsnitt 2: Vad händer med han och hon?
I vårt andra avsnitt inom temaserien WeTime fortsätter vi att samtala om kön, könsroller, kvinnligt och manligt. Denna gång gör vi en tillbakablick och ser vad Martinus skriver om det som är typiskt för "urmannen" och "urkvinnan". Vi reflekterar över hur vi reagerar på de "gamla" könsidealen och vilka spår vi fortfarande kan se av detta i dag. Genom en långsam organisk utveckling är alla människor i färd med att integrera och få balans mellan den maskulina och den feminina polen inom sig – det är det som styr utvecklingen av humanitet, intellektualitet och omsorg om vår nästa.
I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk:
Livets Bog, del 3, st. 829-831:
829. Med den "maskulina polen" förstår vi här alla sådana tankar som är uttryck för begär efter, och sådana medvetandefunktioner som befordrar överlägsenhet i styrka och makt. Därför måste sådana väsens medvetande redan av naturen vara fientligt stämt mot likasinnade väsen, det vill säga väsen av deras "eget kön", för dessa har ju samma begär eller medvetandeinställning och är därför födda konkurrenter eller rivaler om herraväldet och makten. "Maskulina" väsen eller renodlade "hanväsen" är således "speciella kampväsen". ...
830. Som uttryck för den "feminina polen" framträder alla sådana tankearter och medvetandefunktioner som befordrar en lyckoförnimmelse genom känslan att vara beskyddad, att stå i gunst hos ett överlägset maktväsen. ...
831. … "Hanväsendet" hungrar efter ett väsen som kan beundra dess maskulina egenskaper och som i sitt rus av beundran önskar äga honom som det absolut enda föremålet för all sin tillbedjan, hängivenhet och underkastelse. ... Detta äger ju som medfödda talanger alla förutsättningar att kunna uppfylla tillfredsställelsen, samtidigt som detta väsens hela livshunger ju endast kan tillfredsställas genom förnimmelsen av att vara denna tillfredsställelse för det maskulina väsendets livshunger. ... .
Livets Bog, del 5, st. 1919:
... Hos djuret vidmakthålls eller befordras denna hunger- och mättnadsdrift alltså rent automatiskt genom det av könsorganen framkallade sexuella begäret. Detta begär förnims som en längtan efter en viss behagsförnimmelse eller salighetsnjutning. Denna behags- eller salighetsnjutning kan här endast uppnås genom en förbindelse med ett väsen av motsatt kön och utgör alltså den enpoliga sexualiteten. Då den maskulina principen här är den härskande, blir det hankönsväsendena som är de ledande och som mest animerar driften. ...
Livets Bog, del 4, st. 1124:
… Om väsendet har den maskulina polen i en utvecklad aktivitet och den feminina i ett latent tillstånd, känner det längtan eller hunger efter att erövra och besitta, leda och styra, beskydda och värna.…
… Sådana väsen [kvinnan] känner i sin kulmination exakt den längtan, hunger eller det behov som är raka motsatsen till det "maskulina" väsendets hunger. De känner ett behov av att bli värnade eller beskyddade, de känner ett behov av att få hänge sig åt och låta sig dirigeras av en överlägsen makt. …
När polerna närmar sig jämvikt:
1140... Och här måste svaret bli att det helt riktigt i den nya sexualitetens begynnelsezon, på grund av väsendets alltjämt påtagliga ojämvikt i poltillståndet, förekommer "förälskelse" och "svartsjuka", eftersom väsendet här måste genomleva eller repetera den motsatta polens ännu ofärdiga och primitiva stadier, vilket innebär att mannen måste genomleva kvinnans primitiva egenskaper och kvinnan mannens ofärdiga natur, innan den nya sexualiteten kan bli renodlad. ...
… Saken är nämligen den att den nya formen av sexualitet, som söker smekningsutlösning utanför sexualorganen, skiljer sig från den ordinära sexualiteten genom att den i sin fullkomligaste form inte alls skapar behagsförnimmelse genom ”besittningsförnimmelsen”, utan i stället genom en förnimmelse som vi kan kalla ”avståendeförnimmelsen”. Medan ”den ordinära sexualiteten” endast skapar behagsförnimmelse i begäret efter att äga ett visst annat väsens genförälskelse och utlöser njutning enbart genom att detta begär tillfredsställs, utlöser ”den nya sexualiteten”, där den är renodlad eller är en produkt av de två polernas balans hos väsendet, endast behagskänsla i begäret – inte efter att äga ett annat väsens genförälskelse, utan enbart i att få ge sig själv. …
Ur artikeln "Äktenskapets kretslopp", Kosmos nr 6/2005:
"... väsendet blir mer och mer kärleksfullt. Men här börjar detta att kollidera med äktenskapet, och efter hand som det blir fler och fler kärleksfulla väsen, försvinner den robusthet, den kontrast mellan hankönsväsen och honkönsväsen inbördes som finns på det djuriska stadiet. De känner sympati utan den sexuella dragning som skapar förälskelsesympatin. Hos människan med en utvecklad kärleksförmåga är det inte den sexuella dragningen, utan en varm, human önskan att göra gott, att älska, hålla av, skapa fullkomning där det är kaos, att rätta till där det är fel. Detta är verkligen en underbar förmåga, och den är mycket utvecklad hos somliga väsen. Ju mer utvecklad denna förmåga är, desto sämre äkta make eller maka blir ett sådant väsen."
Martinus huvudverk Livets Bog kan läsas gratis online på svenska på Martinus Instituts hemsida.
************
Om WeTime - vår nya temaserie inom Kosmologipodden
Läs mer om vår nya poddserie i vårt första avsnitt: Könens upplösning
Sänd in era reflektioner! Vi är glada om ni har lust att dela med er av era personliga erfarenheter och ge oss feedback. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).
Välkomna till WeTime - vår nya temaserie inom Kosmologipodden
Vad är kön? Varför sker det så många förändringar med våra könsroller i dag? Vad betyder det för oss som individer och för samhället?
Med sitt utvecklingsperspektiv genom reinkarnation visar Martinus att uppdelningen i kön håller på att upplösas – vi är alla på väg mot ett gemensamt kön. Detta tredje kön uppstår när det feminina och det maskulina integreras och kommer i jämnvikt inom oss som individer.
Hur upplever kvinnor den maskulina polens växande inflytande och vad händer med männen när deras feminina pol utvecklas? – och hur påverkar denna inre transformation samhällsutvecklingen?
I denna temaserie samtalar vi, Solveig Langkilde och Pernilla Rosell, utifrån den danska författaren Martinus världsbild, med särskilt fokus på de inre och yttre konsekvenserna av denna förvandling av våra sexuella poler.
Vi vill utforska och reflektera över olika frågor som rör kvinnor och män, HBTQ-frågor, det icke-binära och det androgyna. Vi kommer också att beröra familjens förvandling, könens historia och utveckling, språk och kön, med mera.
Vi är tacksamma om ni som lyssnar har lust att dela med er av era personliga erfarenheter på detta område och ge oss feedback, så vi vet vilka frågor som är angelägna för er. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt ([email protected]).
Avsnitt 1: Könens upplösning
I vårt första avsnitt presenterar vi vår nya serie och varför vi har längtat efter att fördjupa oss i frågor om kön, könsroller, kvinnligt och manligt. Vi går också igenom några grundläggande analyser av Martinus om könens upplösning genom den så kallade polförvandlingen.
I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk, som vi här återger i en lite längre version:
Livets Bog, del 3, st. 942 (utdrag):
Men dessa två stora talangkärnors eller polers verkningar kulminerar inte alltid i ”hankön” eller ”honkön”, utan visar sig ibland kulminera som ”dubbelkön”, vilket innebär att kulminera i ett harmoniskt, jämnt fördelat uttryck. I en sådan kulmination framträder väsendet alltså inte som ett ”speciellt hanväsen” eller ett ”speciellt honväsen”. I stället visar det sig här som ett väsen, där det feminina och det maskulina såväl fysiskt som själsligt har mist sina skarpa, robusta konturer till förmån för teckningen av ett helt nytt väsen. Detta nya väsen skiljer sig från ”hanväsendet” och ”honväsendet” genom att det har ”dubbelhorisont”. Medan ”hanväsendet” huvudsakligen bara förnimmer ”maskulint” och ”honväsendet” bara förnimmer ”feminint”, och vart och ett av dem därför måste leva inom sin medvetandesfär eller horisont, förnimmer det fullkomliga ”dubbelkönsväsendet” både maskulint och feminint och får därigenom möjlighet att uppleva livet i båda dessa stora kontrastsfärer.
Läs online här.
Livets Bog, del 5, st. 1709 (utdrag):
Har inte ”kvinnan” under årtusenden hållits nere i okunnighet, sexuellt slaveri och ringaktning av det så kallade ”starka könet”, som genom sin maskulina, kroppsliga överlägsenhet eller styrka i förhållande till ”kvinnans” fysiska, kroppsliga tillstånd hade lätt att bli den dominerande?
Läs online här:
Tips för dig som vill lyssna eller läsa mer:
Podd: ”Polförvandlingen och den härliga tid som väntar”
För den som vill höra Solveig berätta lite mer om polförvandlingen i sitt eget liv, kan vi rekommendera avsnitt 4 i Kosmologipodden, där Solveig samtalar med Micael Söderberg och Pernilla:
Här hittar du också fler avsnitt som handlar om polförvandling, MeToo, mansroller, äktenskap, med mera, genom att skriva in nyckelord i hemsidans sökfunktion.
Du kan också se en 14 minuter lång videointroduktion med Solveig om temat ”Ægteskabets opløsning - Kærlighedens udvikling” på danska på Martinus Instituts YouTube-kanal.
För den som vill läsa mer i Martinus’ verk, kan vi t.ex. rekommendera den lilla boken Två slags kärlek, där Martinus ger en överblick över utvecklingen från den själviska förälskesympatin till den mänskliga allkärleken. Boken finns att köpa på svenska på varldsbild.se. Du kan också läsa den gratis online på danska på Martinus Instituts webbplats.
Vi föds alla in i de fysiska jordeliven som små spädbarn, som är helt beroende av omgivningen för den fysiska överlevnaden. I detta avsnitt möter vi psykologerna Tove Blomqvist och Sören Grind, som samtalar om den tidiga barndomens betydelse för vår mänskliga utveckling och för våra relationer, utifrån Martinus världsbild med reinkarnationsperspektivet som grundläggande förutsättning.
I samtalet reflekterar Tove och Sören över olika anknytningsmönster och hur de påverkar barnens förhållningssätt till omvärlden och till dess känslomässiga och intellektuella utveckling. De samtalar också om hur repetitionen av tidigare inkarnationer blir synlig under spädbarnets utveckling ända från befruktningsögonblicket och under uppväxten fram till 30-årsåldern.
I samband med den förestående julen tänker vi också särskilt på det lilla Jesusbarnet i krubban. Utifrån Martinus analyser av begivenheterna i Betlehem på ett symboliskt plan, som en berättelse av hela vår utveckling som jordemänniskor, kan vi se hur vårt eget inre Kristusbarn sakta men säkert växer från inkarnation till inkarnation, vilket visar sig i en växande humanitet och nästakärlek.
Under avsnittet refereras också till Sören Grinds bok Livet - en fråga om kärlek. Om mänsklig utveckling i ett reinkarnationsperspektiv, där bl.a. dessa teman som rör anknytning och barndomens betydelse för relationerna i våra liv fördjupas. Sörens böcker kan köpas på svenska och danska på Världsbild förlag: www.varldsbild.se och på www.martinusshop.dk
Martinus litteratur kan också köpas på svenska på Världsbild förlag, och du kan även läsa stora delar av hans verk - t.ex. den lilla boken Julevangeliet - gratis online på martinus.dk: https://www.martinus.dk/sv/tt/index.php
Språk: svenska
Avsnittet spelades in på Zoom den 16 december 2023 med Tove Blomqvist, Sören Grind och Pernilla Rosell.
Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Här är vårt samtal om Kosmos nr 3 – vi hoppas inspirera både er som prenumererar och er som inte gör det. Tidskriften landade i brevlådan i början av september 2023 – ett nummer med temat Reinkarnation. Vi samtalar om ämnet både utifrån texterna i numret, egna erfarenheter och tankar och böcker vi läst. Bl.a. om forskning kring barns minnen av tidigare liv, om repetition av krigserfarenheter när barn leker med krigsleksaker, om reinkarnationstemats närvaro i konstnärliga uttryck och varför reinkarnationstanken inte finns med i kristendomens läror. En helt ny artikel av Martinus presenteras och även en artikel från Kosmiska lektioner 2 – med en ögonöppnande tanke kring reinkarnation.
Två författare, förutom Martinus, nämns i podden, dels Sören Grind som gett ut en bok med titeln, Reinkarnation, en logisk och kärleksfull syn på livet och Oliver Lazar med boken Beyond matter. För den som vill läsa mera så kan vi också rekommendera boken After av Bruce Greyson.
Medverkar gör Ulla-Mir Renöfält, Anne Pullar och Micael Söderberg.
Musik: Lars Palerius.
Detta avsnitt är en samproduktion med den engelska podden ”Martinus cosmology podcast.” Micael Söderberg och Mary McGovern intervjuar Nikolaj Pilgaard Petersen om logik, medvetandets problem och om hur Martinus världsbild har påverkat Nikolajs syn på filosofi, vetenskap, materialism och livsupplevelsen.
Hur definierar Martinus logik? Vad har logik med kärlek att göra? Varför existerar medvetandet överhuvudtaget? Varför upplever vi något? Är vår hjärna ens nödvändig? Det är några av frågorna vi tar upp i detta engelskspråkiga avsnitt.
Nikolaj Pilgaard Petersen är lärare, har doktorerat i filosofi och har en masterexamen i historia och matematik. Förutom undervisning och kommunikation ägnar han sig åt forskningsarbete inom området filosofi. Han är författare till flera böcker om filosofiska ämnen för en bred dansktalande publik, vilket inkluderar boken "Vad är verkligheten i verkligheten?" (2016), och ett antal vetenskapliga artiklar.
Nikolaj har två YouTube-kanaler. På engelska: "The Nature of Reality" https://youtu.be/SifWPCOxUXk och på både engelska och danska: https://www.youtube.com/@npilgaard/videos.
Denna podcast spelades in av Micael Söderberg och Mary McGovern på Martinus Centre, Klint den 3 augusti 2023.
Språk: OBS, engelska.
Foton: Bo Edvinsson och Mary McGovern
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts hemsida: www.martinus.dk/sv. Här kan du också hitta information om de internationella sommarkurserna på Martinus Center i Klint, Danmark.
Välkommen till ett poddsamtal med Peter Blyme, gestaltterapeut och transaktionsanalytiker. Peter samtalar med Pernilla Rosell och Lars Palerius. Han berättar om hur han som ung andlig sökande kom i kontakt med Martinus världsbild, som i kombination med andra vishetsläror och källor har fungerat som en ”jordglob” i hans liv. Den har tillhandahållit en helhet under resan mot en större kunskap om oss själva och om tillvaron.
Under samtalet berättar Peter om sin mångåriga erfarenhet av terapeutiskt arbete med missbruk och beroendeproblematik, och han kommer bland annat in på det stöd han har funnit inom Tolvstegsprogrammet. Peter har också själv utvecklat ett program som heter AHA-programmet, ett självhjälpsprogram som kan kombineras med andra behandlingsinsatser.
Vi samtalar också om Sigmund Freuds betydelse för utforskandet av vårt psyke, samt Hellingers familjekonstellationer, som också berörs i Peter Blymes ovannämnda föredrag, och mycket annat.
Peter håller också föredrag och kurser i Martinus världsbild, och höll bland annat ett föredrag om ”Samvete, ideal och vår ofärdiga natur” under kursveckorna i Martinus Center Klint, 2023. Vårt samvete kan fungera som en kompass i vår längtan efter att göra rätt. Samtidigt kan höga ideal också bli en börda för oss, och vi samtalar om vi med hjälp av kunskap och medkänsla kan finna goda vägar att hantera obearbetade känslor och gamla vanemönster av självkritik.
Du kan lyssna till Peters föredrag sommaren 2023 på Martinus Instituts Crowdcast-kanal på följande länk: https://www.crowdcast.io/c/dpa3lgwqq2yk
Han har även hållit föredrag inom ramen för Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm, som finns tillgängligt på YouTube på denna länk: https://www.youtube.com/live/t1DbGiqeomw?feature=share
Peter har också tillsammans med Max Käck startat Tankesmedjan Kosmos, och håller under hösten 2023 en helgkurs i Martinus Center Varnhem som fokuserar på gruppdialog och delningsrundor. Du kan läsa mer om detta på Martinus Center Varnhems hemsida: https://martinuscentervarnhem.se/?page_id=956
Samtalet spelades in på Martinus Center Klint, Danmark, 11 juli 2023.
Språk: Svenska.
Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Åter ett samtal om senaste Kosmos, denna gång med temat inre och yttre tankeklimat. Vi talar bland annat om skillnaden mellan att se världsalltet som något levande, eller att se det som först och främst död materia - och vad dessa uppfattningar har för konsekvenser. Hur intelligensutvecklingen blir förödande när den lierar sig med vår själviska sida, men också om hur det finns en kosmisk plan med denna obalans, som så småningom kommer övervinnas av en allt starkare empati- och kärleksförmåga.
Ulla-Mir Renöfält, Lars Östnäs och Daniel Palmgren deltar i samtalet.
Musik: Lars Palerius
Språk: svenska
Lite referenser:
Det hänvisas till forskare som Rupert Sheldrake, som har skrivit om gränslandet mellan det fysiska och ickefysiska och James Lovelock med sin "Gaiahypotes".
Ett annat namn som dyker upp är forskaren Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar och som har skrivit om fördelarna med vegetarisk kosthållning, i samband med nya sjukdomar som exempelvis Covid.
I Podden används bl.a. begreppet "mekanicistisk världsbild" Kanske ska det förtydligas att det nog är vanligare med begreppet "mekanistisk världsbild" som har ungefär samma betydelse.
Välkomna till ett samtal med reflektioner, tankar och dikter om livet och döden, om ljus och mörker och hur det är att vara människa.
Medverkande: Per Ragnar (skådespelare, regissör, programledare, författare), Olav Johansson (föredragshållare, författare, kursledare), Pernilla Rosell (podcastredaktör).
Samtalet spelades in långfredagen 7 april på Hälsans Hus, Stockholm.
Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Språk: svenska
Nytt samtal om innehållet i senaste Kosmos. Denna gång berörs vår längtan efter en bättre värld, ett ”paradis” eller ”Shangri-La”. Vi talar om hur vi personligen har relaterat till en sådan vision. Om hur den bland annat förekommer i den gamla klassikern ”Bortom horisonten”, liksom att den är en del av politiska ideal. Och om kraften i den framtidsvision som Martinus beskriver i sina texter.
Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson och Daniel Palmgren deltar i samtalet.
Musik: Lars Palerius
Språk: svenska
Samtalet som växte fram den här gången utgick från temat i årets sista Kosmos: ”Krig och fred”. Det kom att handla en hel del om krigets erfarenhet som en del av en större plan, som i sin tur får oss att längta alltmer efter fred. En fredslängtan och en mättnad på krigets mentalitet, som man märker av alltmer i världen. Vi pratar också om hur man kan förhålla sig personligt till den kris som råder i världen nu.
Ulla-Mir Renöfält, Olav Johansson, Lars Östnäs och Daniel Palmgren deltar i samtalet.
Musik: Lars Palerius
Språk: svenska
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 23:e föredraget i serien. Det är inspelat i Malmö i oktober 2008 och är en frågestund med fokus på jorden och den andliga världen.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
År 2021 lämnade Else Byskov in en uppsats med titeln “The Best Available Evidence for the Survival of Human Consciousness after Permanent Bodily Death” till en uppsatstävling som anordnades av The Bigelow Institute for Consciousness Studies (https://www.bigelowinstitute.org/). I den här intervjun med Mary McGovern och Micael Söderberg presenterar hon några av dessa bevis och täcker ämnen som nära-döden-upplevelser, minnen från tidigare liv hos barn, regressionsterapi, återfödelseprocessen och multipel personlighetsstörning.
Hennes uppsats finns på engelska på: https://www.amazon.com/Available-Evidence-Survival-Consciousness-Permanent/dp/B09KN2LSQ2 och på danska på: https://www.saxo.com/dk/de-bedst-tilgaengelige-beviser-for-at-menneskets-bevidsthed-overlever-doeden_bog_9788743034094
Else Byskov har skrivit och gett ut nio böcker på engelska om Martinus Kosmologi vilka inkluderar Life After Death in a Nutshell, Fate and Karma in a Nutshell, Reincarnation in a Nutshell (with Maria McMahon), Death is an Illusion and The Art of Attraction. Se vidare på hennes websida: http://newspiritualscience.com/
Denna podcast spelades in av Mary McGovern och Micael Söderberg på Martinus Center Klint, Danmark den 3 augusti 2021 som ett samarbete mellan The Martinus Cosmology podcast och Kosmologipodden.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Språk: OBS engelska.
Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts webbplats: www.martinus.dk/sv. Här hittar du också information om internationella sommarkurser på Martinus Center i Klint, Danmark.
Det finns idag en mängd vetenskapliga studier som stödjer tesen att vi alla lever många liv där vi successivt utvecklas mot ett allt högre medvetande baserat på nästakärlek.
Medverkar gör Sören Grind och Micael Söderberg.
Musik komponerad av Lars Palerius.
Inspelat i maj 2022.
Detta är det 22:a föredraget i serien. Det är inspelat i Jönköping i mars 2008 och fokuserar på historiken kring Martinus och Martinus Institut.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 21:a föredraget i serien. Det är inspelat i Jönköping i mars 2008 och är en frågestund med fokus på miljö och arv.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipodden återvänder till ett kärt tema, nämligen Martinus analyser av polförvandlingen. I ett samtal med psykologen Tove Blomqvist utforskar vi vilka utmaningar som män och kvinnor möter i "de olyckliga äktenskapens zon" och hur vi kan hantera olika inre själsliga konflikter som är ofrånkomliga under en viss fas av utvecklingen från enpolighet till dubbelpolighet. Martinus analyser kan fungera som en mental kompass i en orolig tid där gamla invanda behov och känslor ska samsas med nya önskemål om skapande och upplevelser utanför familjesfären.
Tove berättar om sina egna erfarenheter och om mötet med Martinus världsbild. Samtalet berör också särskilt vilka utmaningar som polförvandlingen innebär ur ett kvinnligt perspektiv. Detta första samtal kommer att följas av ytterligare ett avsnitt där vi samtalar med Tove om andra aspekter av polförvandlingen kopplat till kön och sexualitet.
Medverkande: Tove Blomqvist, Lars Palerius och Micael Söderberg.
Språk: Svenska
Musik: komponerad och framförd av Lars Palerius
Människor har i alla tider behövt samarbeta för att säkerställa överlevnad i kampen för tillvaron. Men vi befinner oss alla i en utvecklingsprocess där vi ska börja samarbeta på helt andra grunder än tidigare. Ett mänskligt samarbete kräver en utvecklad förmåga att kompromissa och en vilja att ge avkall på sin egen ståndpunkt om det kan gynna helheten. Detta förutsätter god självkännedom och en ödmjuk inställning till sin egen förståelse och förmåga.
Det utvecklade samarbetet sker i en god och respektfull atmosfär och det är samtliga parter i ett samarbetsförhållande som bidrar till denna atmosfär. Om man ger uttryck för kamplust eller känslor av att vara förorättad om det inte blir som man själv önskar så är man fortfarande kvar i ett gammalt förhållningssätt som vi håller på att utvecklas bort från. Samtidigt är det viktigt och värdefullt att uttrycka sin ståndpunkt och vara ärlig. Annars riskerar samarbetet att präglas av dolda konflikter. Djupast sett är det Gud vi samarbetar med.
I detta avsnitt samtalar kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius med Sören Grind om förutsättningar för det goda samarbetet. Samtalet berör vilka utmaningar det kan finnas att samarbeta i det frivilliga arbete som utförs inom Martinusverksamheten.
Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, den 8 augusti 2021.
Medverkande: Sören Grind, Lars Palerius och Micael Söderberg.
Språk: Svenska
Musik: komponerad och framförd av Lars Palerius
I samband med att den kosmiska världsbilden fyller hundra år så har kosmologipodden träffat Ole Therkelsen som under många år har arbetat med att sprida kunskap och information om Martinus världsbild. Ole berättar om Martinus invigning som ledde fram till det kosmiska medvetandet. Denna invigning bestod av två upplevelser som Martinus kallar för det vita elddopet och det gyllene elddopet. I det senare såg han en guldgloria där alla levande individers medvetande smälte samman till ett – Guds jag. Martinus påbörjade därefter sin mission där han på ett logiskt sätt med sina analyser förklarar och rättfärdigar kristusmissionen. Martinus kallar sitt verk för Tredje testamentet som uppfyller profetian om Kristi återkomst – talsmannen den helige ande.
Ole berättar om sitt eget arbete med att hålla föredrag i olika delar av världen. Han har också skrivit ett antal böcker med anknytning till den kosmiska världsbilden och har planer på ytterligare någon bok. Ole är aktiv på sociala medier där han presenterar världsbilden på olika sätt.
Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, den 13 juli 2021.
Medverkande: Ole Therkelsen, Lars Palerius och Mary McGovern.
Språk: Svenska och danska
Musik: komponerad och framförd av Lars Palerius
I år firar vi Martinus världsbild 100 år. I år firar vi Martinus världsbild 100 år. Det var år 1921 som Martinus genomgick sin kosmiska födelse, som satte honom i stånd till att skriva ner sitt verk och därmed förmedla sin andliga världsbild.
I detta avnitt samtalar Kosmologipodden med Solveig Langkilde, som har varit engagerad som undervisare och frivillig på Martinus Center Klint i snart 50 år. Solveig berättar bland annat om sina personliga möten med Martinus och om utvecklingen av undervisningen i Klint. Solveig berättar också om den vördnad hon känner inför Martinus andliga vetenskap, om den unika beskrivning han ger av jaget och om detta att vara ett med Gudomen.
Vi samtalar också om att man kan se Martinus andliga världsbild om ett allomfattande fredsarbete, där var och en av oss måste börja med det inre fredsarbetet innan vi kan ta itu med det yttre., samt om mycket annat.
Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint den 14 juli 2021.
Musik: Lars Palerius
Martinus Institut och Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm uppmärksammar 100-årsjubiléet genom flera gratis online-evenemang som fokuserar på historiska aspekter av av Martinus liv och betydelsen av hans världsbild, både historiskt och framöver. Du hittar länkar till dessa evenemang på YouTube och Martinus Instituts Crowdcast-kanal:
Martinus världsbild 100 år - tretimmarsjubileum med Anne Pullar, Per Ragnar, Olav Johansson, Solveig Langkilde och Sören Grind, samt musik och bildspel.
Martinus världsbild 100 år (föredrag av Willy Kuijper, tolkat till svenska av Anne Pullar)
Samtal om Martinus liv och verk (på danska) med Inger Sørensen och Willy Kuijper:
Här hittar ni mer information om jubileumskonferensen i Martinus Center Klint den 7 augusti, med Öppet Hus den 6-8 augusti:
https://www.martinus.dk/da-dk/aktivitet/aabenthusogkonference/?occurrence=2021-08-06
På Martinus Instituts webbplats kan du också läsa delar av Martinus verk online på svenska: https://www.martinus.dk/sv/tt/index.php
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 20:e föredraget i serien. Det är inspelat i Stockholm i mars 2007 och handlar om Oles bok om Darwin och intelligent design.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 19:e föredraget i serien. Det är inspelat i Stockholm i mars 2007 och handlar om Martinus och Darwin.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 18:e föredraget i serien. Det är inspelat i Stockholm i mars 2007 och handlar om Martinus som världslärare.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 17:e föredraget i serien. Det är inspelat i Borlänge i mars 2007 och handlar om personlig utveckling.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det 16:e föredraget i serien. Det är inspelat i Karlstad i november 2007 och handlar om sömn, drömmar och döden.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det femtonde föredraget i serien. Det är inspelat i Malmö i november 2006 och handlar om Martinus som världsförnyare.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Martinus världsbild 100 år: 1921–2021. Nästa år blir det jubileumsår på Martinus Institut och Martinus Center Klint, då vi ska fira att det är 100 år sedan Martinus genomgick sin kosmiska födelse, som satte honom i stånd till att skriva ner sitt verk och förmedla sin andliga världsbild. I detta avsnitt samtalar Kosmologipodden med de mångåriga medarbetarna Willy Kuijper och John Klemens om det kommande jubileumsåret och vilka aktiviteter som planeras då. Willy och John berättar även om sina personliga möten med Martinus och den gemensamma inspiration och glädje de har känt under många år i sitt arbete för Martinus Sak.
Som annonseras i slutet av avsnittet har kalendariet för Martinus Instituts program justerats något sedan samtalet spelades in. De fasta datum som är inplanerade för jubileumsfirande är onsdag 24 mars 2021 på Martinus Institut, samt fredag 30 april – 1 maj 2021 på Martinus Center Klint. Mer information om detta kommer att läggas ut på Martinus Instituts webbplats samt i nyhetsbrev och sociala medier.
För den som vill läsa mer om Martinus kosmiska invigning kan vi bland annat rekommendera hans egen berättelse i boken Kring min missions födelse. Den kan köpas på svenska på Världsbild förlag och finns tillgänglig online på danska på Martinus Instituts webbplats: Omkring min Missions Fødsel
Samtalet spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, i juli 2020.
Språk: Svenska och danska
Medverkande: Willy Kuijper, John Klemens, Pernilla Rosell.
Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det fjortonde föredraget i serien. Det är inspelat i Malmö i december 2005 och handlar om Guds vilja och min vilja.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Hur uppstår våra tankar och vad styr vårt tänkande, enligt Martinus analyser? Lene Jeppesen samtalar om tankens kraft tillsammans med Kosmologipoddens redaktörer Lars Palerius och Pernilla Rosell, i ett avsnitt som spelades in i augusti 2019 på Martinus Center Klint.
"Jag tänker, alltså finns jag", menade den franske filosofen René Descartes. Men sker egentligen när vi tänker? Med denna grundläggande fråga som utgångspunkt reflekterar vi kring tänkandets natur. Vad består tankar av? Var är strålformig materia och hur kan man förstå att tankar enligt Martinus är detsamma som elektricitet eller våglängder?
Vi kommer också in på frågan om vad som styr vårt tänkande, dvs. är det jag som styr tankarna eller är det tankarna som styr mig? Utifrån detta talar vi mer Martinus analyser om vår eviga natur som den beskrivs i form av den tredelade X-strukturen och hur jaget, stillheten, kan bilda en enhet med rörelsen.
På ett mer konkret plan undersöker vi också vad Martinus menar med uttrycket ”livgivande och dödsbringade tankearter”. Vi reflekterar kring vilken roll våra tankearter spelar för vår livskraft och om vi i framtiden kommer att kunna tänka oss friska. Detta och mycket mer finns att lyssna på i denna podd.
Litteraturtips - för dig som vill läsa mer om detta i Martinus verk:
Den eviga världsbilden, del 5
Bisättning kapitel 43-49
Kosmiska lektioner, artiklarna "Onaturlig trötthet" och "Vad är fiendskap?"
Livets Bog, del 2, st. 528-549 (finns tillgänglig online på martinus.dk)
Artikeln "Svar på ett brev från en sjuk Kosmos", som finns tillgänglig online på martinus.dk
"Livskraftens ursprung", Kosmos nr 11/1996
"Partiklar, tomrum och tankekraft"
Samtalet spelades in i Martinus Center Klint i augusti 2019.
Språk: svenska och danska.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
I detta avsnitt samtalar Lars Palerius med Lasse Malmgren och Lars Östnäs om livsupplevelsens allra innersta mekanismer och funktioner. Samtalets huvudtema är den eviga relationen mellan jaget och urbegäret, själva grunden för Gudomens och vår egen livsupplevelse.
Vidare diskuteras begrepp som polprincipen, moderenergin, det ena blir till det många, guldglorian, vår individualitet kontra Guds individualitet och jagets vilja som mottryck mot rörelsen, dvs. att stillheten utgör energi, samt moderkärnans roll och funktion som huvudtalangkärna för polprincipen i X2 eller övermedvetandet samt begreppen 0X och X1. Detta och annat avhandlas i avsnittet, som belyser några av de mest abstrakta och fascinerande ämnesområdena i Martinus världsbild.
Till grund för samtalet ligger Livets Bog, del 2, st. 528-548, Den intellektualiserade kristendomen, st. 11 och artikeln "Den kosmiska läroanstalten" (Kosmos 1/1986).
Samtalet spelades in i Stiftelsen Martinus lokal i Hälsans hus i Stockholm 23 november 2019.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det trettonde föredraget i serien. Det är en frågestund som är inspelad i Helsingborg, 26 februari 2005. Frågestunden handlar om bön.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipoddens redaktör Micael Söderberg samtalar med Sören Grind om betydelsen av relationer i vårt liv. Samtalet tar sin utgångspunkt i den aktuella coronapandemin som begränsar människors möjligheter till social samvaro. Sören belyser varför människor reagerar på olika sätt i tider av kris och reflekterar över vad meningen med dessa utmaningar kan vara ur ett kosmiskt perspektiv. Samtalet kommer också in på orsaker till vårt sätt att fungera i nära relationer och vilka förändringar som man kan förvänta sig i ljuset av den så kallade polförvandlingen. Inspelat den 3 maj 2020. Musik komponerad av Lars Palerius.
De tidigare avsnitten av kosmisk psykologi hittar du på www.kosmologipodden.se. Vi finns också på Spotify.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är det tolfte föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Helsingborg, 26 februari 2005. Föredraget handlar om bön som vetenskap.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
I Corona-krisens tider kan Kosmologipodden inte resa runt och intervjua människor som vi brukar, men vi ville ändå gärna ge en ögonblicksbild av hur vi kan förstå världssituationen just nu från ett kosmologiskt perspektiv. Vi har därför spelat in ett samtal med Olav Johansson i hans hem i Botkyrka, där vi reflekterar tillsammans över de senaste veckornas händelser i Sverige och i världen, och vad som kan vänta oss framöver.
Olav berättar om vad Martinus har skrivit och sagt om mänsklighetens kriser både politiskt och ekonomiskt, och vilka lärdomar som kommer att dras av detta, inte minst när det gäller hur vi behandlar våra djur och hur det ekonomiska systemet påverkas. Vi talar vidare om det framtida världssamfundet som enligt Martinus kommer att vila på ett helt nytt ekonomiskt system, som garanterar en rättvis och fredlig tillvaro för alla människor.
Avsnittet spelas in med en sämre teknisk utrustning än våra vanliga avsnitt, vilket tyvärr påverkar ljudkvaliteten, men vi hoppas att ni har överseende med detta på grund av de rådande omständigheterna.
Olav Johanssons artiklar finns samlade i hans bok Kosmisk resenär (2019) som kan köpas på Världsbild förlag, och även på hans blogg med samma namn: http://www.kosmiskresenar.se/
Detta avsnitt spelades in 13 april 2020 på internet i Botkyrka och Hässelby i Stockholm.
Språk: svenska.
Medverkande: Olav Johansson och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag och frågestunder som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är frågestunden till det tionde föredraget i serien. Frågestunden är inspelad i Malmö, 29 januari 2005.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Vi har återigen träffat skådespelaren, regissören och författaren Per Ragnar för ett samtal, denna gång om livet som teater. Samtalet kommer bland annat in på teaterns roll som spegel för våra olika roller och upplevelser i vardagen. Enligt Martinus analyser kan livet jämföras med en teater som ett evigt pågående ”ödesspel”, där vi alla är skådespelare, regissörer, åskådare och scenarbetare på en och samma gång.
Per Ragnar reflekterar också kring hur olika mänskliga ytterligheter, såväl det onda som det goda, kommer till uttryck i olika rollgestaltningar och hur teatern kan hjälpa oss att identifiera dessa sidor inom oss själva, kanske som spår från tidigare inkarnationer. Livserfarenhet läggs till livserfarenhet i en pågående process.
I tidskriften Kosmos, nr 1/2020, kan man läsa en artikel om Per Ragnars möte med Martinus på 1960-talet, samt även Pers diktsvit "Från en död om liv": Kosmos 1/2020
Detta avsnitt spelades in 10 oktober 2019 i Hälsans Hus, Stockholm.
Språk: svenska.
Medverkande: Per Ragnar, Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är tionde föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Malmö, 29 januari 2005. Föredraget berör sjukdom och hälsa och tankarnas inflytande på hälsa.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
I detta poddavsnitt samtalar vi med Mikael Krall om hans masteravhandling Martinus’ spiritual science: an original contribution to western esotericism? (2019). I sin bok jämför Mikael Krall Martinus andliga vetenskap med flera andra västerländska esoteriska filosofier (Blavatsky, Bailey och Steiner). Syftet var att ta reda på om Martinus bidrar med något nytt till den västerländska esoterismen, och i så fall på vilka områden.
Mikael Krall menar att Martinus andliga vetenskap utgör en esoterisk fenomenologi och psykologi, inbäddad i en filosofisk och logisk struktur. Några unika bidrag som Martinus ger till redan befintliga esoteriska läror är, enligt Mikaels undersökning, bland annat kunskap om att mikrokosmos är levande, vilket medför en moralisk dimension för människan, utvecklingen genom alla sju riken eller tillvaroplanen med hunger- och mättnadsprincipen samt minneskroppens centrala betydelse för det levande väsendet. Till skillnad från de övriga esoteriska lärorna kan Martinus, genom minneskroppens funktion för medvetandets eviga förnyelse och upprätthållande, förklara utvecklingsprocessen som förverkligas genom spiralkretsloppen.
Vi kommer även in på frågor om hur jaget och polförvandlingen beskrivs hos Martinus i jämförelse med de övriga esoterikerna och frågan om Gudsbegreppet, samt mycket annat.
Mikael Kralls bok kan köpas genom författaren, på nätbokhandlar och genom Världsbild förlag (varldsbild.se).
Detta avsnitt spelades in 3 november 2019 i Hälsans Hus, Stockholm.
Språk: svenska.
Medverkande: Mikael Krall, Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad av Lars Palerius.
I det här avsnittet av Kosmologipodden möter Lars Palerius konsertpianisten Torgny Lundmark för ett samtal om musik och andlighet. Vi får höra Torgny berätta om sin musikaliska bakgrund som bland annat innefattar studier på Edsberg, Musikhögskolan i Stockholm och privata studier utomlands för internationellt verksamma pianister.
I samtalet berättar Torgny om sitt intresse för Martinus kosmiska analyser som har följt honom genom livet. Han talar också om andliga upplevelser som han har haft och som har övertygat honom om den andliga världens existens. Samtalet berör även frågan om vad konst och högintellektualitet är, känslans och intelligensens roll för upplevelsen av olika musikstilar, samt skillnaden mellan att lyssna respektive höra på musik.
Torgny berättar också om de båda hjärnhalvornas roll i musiklyssnandet och vi får en historisk överblick över stränginstrumentens stämning från Pythagoras fram till Bach.
I avsnittet får vi också lyssna till två inspelningar med Torgny som solist: ett utdrag ur Johann Sebastian Bachs pianokonsert i d-moll samt Chopins nocturne nr 20 i ciss-moll.
Torgny Lundmark var producent för kammarmusikserien Amorina Recitals i Sollentuna mellan åren 1986 och 2004. Torgny har även intresserat sig för inspelningsteknik och den tekniska delen av flygeln. Han har varit verksam som pianotekniker och pianostämmare och har även en mångårig erfarenhet som pianolärare. Mer information och fler inspelningar med Torgny finns på hans hemsida: http://www.torgny.biz/
Detta avsnitt spelades in 5 september 2019 i Hässelby, Stockholm.
Språk: svenska.
Medverkande: Torgny Lundmark och Lars Palerius.
Intro- och outro-musiken till poddarna är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är frågestunden till ett föredrag som är inspelat i Malmö, 13 november 2004.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipoddens redaktörer Lars Palerius och Micael Söderberg samtalar med Jens Christian Hermansen. Jens Christian är chefredaktör för tidsskriften Kosmos och berättar om varför tidsskriften har fått ett nytt utseende och innehåll. Vi får också en inblick i hur arbetet med tidsskriften går till. För Martinus var det viktigt att det finns en tidsskrift som med inspirerande texter och bilder kan bidra till att belysa samtiden från ett kosmologiskt perspektiv.
Samtalet spelades in i augusti 2019, Martinus Center Klint.
Musik komponerad av Lars Palerius.
Språk: svenska och danska.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta föredrag är inspelat i Malmö, 13 november 2004.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipodden har träffat författaren Else Byskov för ett samtal om hennes senaste bok Reinkarnation i en Nøddeskal (2019, Reinkarnation i ett nötskal), med underrubriken Hvorfor reinkarnation er et faktum (Varför reinkarnation är ett faktum). Det är en bok som Else Byskov har skrivit tillsammans med psykologen, regressionsterapeuten och livscoachen Maria McMahon. I boken redovisar Else Byskov Martinus syn på reinkarnation med en mängd olika exempel från hans litteratur och från vår vardag, och Maria McMahon kommenterar sedan dessa utifrån sin synvinkel. Boken är den första i en serie som presenterar Martinus världsbild i ett nötskal.
Samtalet berör kosmologiska ämnen som ande, aura, den strålformiga materien, ödeselementet, tankar, talanger, kloning, reinkarnationsprincipen och den andliga världen. I kapitel sex, med rubriken ”Bevisen”, tar författarna bland annat upp berättelser om barn som minns tidigare liv, underbarn inom måleri och musik och och berömda reinkarnationstillfällen.
Detta avsnitt spelades in 8 augusti 2019 på Martinus Center i Klint, Själland, Danmark.
Språk: danska och svenska.
Medverkande: Else Byskov, Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 – 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är frågestunden till föredraget om världssituationen och jordklotsväsendet. Frågestunden är inspelad i Stockholm, 31 oktober 2004.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipodden har träffat Ninni Mäki som har varit intresserad av de kosmiska analyserna i många år. Ninni berättar om vilken betydelse detta intresse har haft i olika sammanhang i hennes liv och om sina erfarenheter som medarbetare och kursdeltagare på många sommarkursveckor i Klint. Ninni bor numera i Tyskland, men brukar komma till Klint varje år.
Medverkande: Ninni Mäki, Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad av Lars Palerius.
Språk: svenska.
Inspelat i augusti 2019.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är sjätte föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Stockholm, 31 oktober 2004.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Karma är ett centralt begrepp i Martinus världsbild, men vad innebär karma och vilken betydelse har den för våra liv? I detta avsnitt samtalar Karin Jansson med poddredaktörerna Lars Palerius och Pernilla Rosell om begreppet karma och hur vi själva förhåller oss till karma i vardagen.
Begreppet karma, som inom buddhism och hinduism ursprungligen betyder handling eller gärning, är kanske mer känt i dag än t.ex. kristendomens traditionella begrepp som syndafall och sakrament. I vardagsspråket kan man då och då höra folk som talar om "good karma" eller "bad karma". Men hur ser vi på karma egentligen? Upplever vi det som ett slags straff, eller kan vi se det som en positiv feedback som vi kan använda oss av för att skapa ett ljusare öde? Är vi tacksamma över en bekymmersfri ”vanlig dag” eller borde vi försöka tänka mer på den positiva och glädjande karman som vi upplever? Vi reflekterar över hur vi aktivt kan använda oss av Martinus analyser om karma på olika nivåer, till exempel för att motverka känslor av martyrskap och offertänkande.
Vi talar även om vilken roll karma spelar på nationsnivå, enligt Martinus beskrivning, och hur den övergripande utvecklingen i världen är på väg mot större samarbete och internationalism.
Samtalet spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, 3 augusti 2019.
Medverkande: Karin Jansson, Lars Palerius, Pernilla Rosell.
Språk: svenska.
Musiken är framförd och komponerad av Lars Palerius.
Kosmologipodden har träffat Bernt Hepsøe och Berit Laastad som är verksamma i Bodø som ligger i Nordnorge. De berättar om sitt intresse för de kosmiska analyserna och bakgrunden till varför Bodø har växt fram som ett centrum för den andliga vetenskapens utbredning i Norge. Bodø kosmologiska forum grundades 1995 och erbjuder seminarier och föredrag om Martinus världsbild. Men redan på 1970-talet fanns det verksamhet i Bodø. Under åren har man fått besök av många etablerade föredragshållare inom "Saken".
Bernt kom i kontakt med Martinus analyser för mer än 40 år sedan och deltog tidigt på kurser av bland andra Hans Christian Rasmussen som var en tidig eldsjäl inom Martinusverksamheten i Norge. Berit kom i kontakt med kosmologin via Bernt när hon var omkring 23-24 år.
Inspelat på Klint den 31 juli 2019.
Medverkande: Micael Söderberg, Lars Palerius, Bernt Hepsøe och Berit Laastad
Språk: svenska och norska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är femte föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Stockholm, 30 oktober 2004.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Kosmologipodden har träffat Henrik Wachtmeister och Karin Holm som är verksamma på Skärva utanför Karlskrona. De berättar om bakgrunden till sitt engagemang och om de aktiviteter som bedrivs på Skärva. Henrik startade för många år sedan en butik med försäljning av ekologiska och vegetariska produkter och på senare år så har Skärva mer och mer etablerats som en social knutpunkt för personer med intressen som ligger i linje med Martinus andliga världsbild. Henrik och Karin har samarbetat med konstnärer som har ställt ut sin konst på Skärva. De har också bjudit in utbildare som har genomfört kurser. Mycket tyder på att Skärva på sikt kommer vara ett center med den andliga vetenskapen i fokus.
Inspelat på Klint i Danmark, augusti 2019
Medverkande: Micael Söderberg, Lars Palerius, Henrik Wachtmeister och Karin Holm
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius
Språk: svenska
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Borlänge.
Detta är fjärde föredraget i serien. Det är en frågestund som är inspelad i Borlänge, 2004.10.29.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Martinus menar att vi människor har ett medvetande som präglas av både djuriska och humana tankearter. Vårt samvete är ett tydligt exempel på att dessa båda medvetandeuttryck lever sida vid sida i vårt inre än så länge. Men hur ska vi veta vad som är djuriskt i vårt medvetande och hur kan vi bidra till att dessa tendenser avvecklas samtidigt som vi främjar det genuint mänskliga? I samtalet berörs sådant som vår benägenhet att följa flocken och hur nödvändigt det är att i stället utveckla ett självständigt förhållningssätt till oss själva och till vår omvärld. En mänsklig moral innebär att vi förstår att alla väsen är under utveckling och att det inte finns någon anledning att känna vrede eller indignation för att någon beter sig på ett mindre fullkomligt sätt.
Inspelat i Klint Danmark den 27 april 2019
Medverkande: Lars Palerius, Micael Söderberg och Sören Olsen
Musik komponerad av Lars Palerius
Språk: danska och svenska
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Borlänge.
Detta är tredje föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Borlänge, 2004.10.29.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
I det här poddavsnittet får vi höra Ole Therkelsen berätta om vad som hände i Martinus liv åren innan och efter Martinus fick sitt kosmiska medvetande. Samtalet med Ole varvas med autentiska bandinspelningar med Martinus, där han bland annat berättar om sin tid som mejerist och om tiden när Tyskland invaderade Danmark. Vi får även höra en inspelning där Martinus spelar piano.
I samtalet berättar Ole också om sina egna föräldrar och deras möte med Martinus, och om när Ole första gången hörde ett föredrag med Martinus. Ole berättar vidare om Martinus möte med Krishnamurti och om Martinus missions roll i förhållande till teosofin och antroposofin.
Avsnittet spelades in på Martinus Center Klint, den 26 april 2019 med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Språk: svenska/skandinaviska.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Borlänge.
Detta är frågestunden till första föredraget i serien. Frågestunden är inspelad i Karlstad, 2004.10.28.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
I detta avsnitt samtalar Kosmologipodden med Lene Jeppesen om feminism ur ett kosmologiskt perspektiv. Det handlar bland annat om skillnader i synen på feminism i Sverige, Danmark och Tyskland. Lene berättar för redaktörerna Lars Palerius och Micael Söderberg om sin erfarenhet som student i Flensburg och om hur privilegierad hon känner sig då hon är född i en del av världen där kvinnor har samma rättigheter som män att utbilda sig och göra sin röst hörd. Lene reflekterar också över kvinnans respekterade roll i det gamla danska bondesamhället, där gränsen mellan manliga och kvinnliga sysslor och roller var tydligt definierade, och vad det kan innebära i en nutida relation där kvinna tjänar mer pengar än mannen, och om kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser eller inte.
Martinus beskriver i Livets Bog, del 3. st. 830–831 den manliga och den kvinnliga ”ursexualiteten” och hur den har präglat vår utveckling genom djurriket. Detta blir extra tydligt när effekterna av polförvandlingen på jämställdhetsområdet blir alltmer synliga, inte minst genom att kvinnor i de flesta fall fortfarande tjänar mindre än sina manliga kollegor inom en rad yrkesområden.
Samtalet berör också Martinus beskrivning av skillnaderna mellan så kallad ”känslo-” och intelligensmänniskor” och att dessa skillnader numera kan ha större betydelse än vilket kön en människa har. Vidare samtalar vi om det manliga lidandet i form av kampen om maktpositioner och genom döden på slagfältet och det kvinnliga lidandet i form av sexuella övergrepp och den påtvingade underkastelsen under den manliga könsmaktsordningen, som har styrt våra samhällen under årtusenden. I dag står många män inför utmaningar genom de förändringar som våra könsroller genomgår, där vi alla kommer att bli allt mindre intresserade av vilket kön vi representerar och alltmer intresserade av att se människan i människan i umgänget med varandra.
Avsnittet spelades in på Martinus Center Klint, den 26 april 2019 med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Språk: svenska och danska.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit runt 2 000 föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Borlänge.
Detta är första föredraget i serien. Föredraget är inspelat i Karlstad, 2004.10.28.
Medverkande: Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Ole Therkelsen har undervisat i Martinus kosmologi under 40 års tid och har hållit flera hundra föredrag i olika länder genom åren. Många av dessa har spelats in.
Kosmologipoddens redaktion presenterar en serie med ett femtiotal föredrag som Ole har hållit i Sverige under åren 2004 - 2018. Föredragen är inspelade i Karlstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Borlänge. I detta introduktionsavsnitt berättar Ole om bakgrunden till sin föredragsverksamhet och hur han går tillväga när han håller föredrag.
Medverkande: Micael Söderberg, Lars Palerius och Ole Therkelsen
Språk: svenska
Musik komponerad av Lars Palerius
Detta tvådelade poddavsnitt är det femte och sista i Kosmologipoddens serie om jaget som förenar oss – samtal om X1.
I den första delen av avsnittet samtalar Tryggvi Gudmundsson med poddredaktörerna Micael Söderberg och Lars Palerius om jagupplevelsen, ettheten och tid- och rumsupplevelsen förverkligad genom X2-principen. Vidare berör samtalet det gudomliga ”något som är” eller den initiala verklighetsgrunden, vår eviga jagidentiet, verklighetens illusoriska karaktär och det faktum att Gudomen enligt Martinus analyser upplever tillvaron i ett evigt nu genom alla levande väsens livsupplevelse.
Den andra delen utgör en sammanfattning av alla samtal om jaget som ingår i serien. Lars Östnäs reflekterar tillsammans med Micael och Lars över de nio olika föredragshållarnas förståelse av Gud.
Vi konstaterar att man kan närma sig denna fråga på olika sätt och att vissa har en mer intellektuell ingång till att förstå Guds natur, medan andra utgår från en mer känslomässig upplevelse utifrån egna erfarenheter i sina reflektioner om vår kunskap om Gud. Det finns dock en stor samstämmighet i föredragshållarnas beskrivning av jaget och X1 och en stor ödmjukhet inför det gudomliga ”något som är” och svårigheten att fånga jaget i ord. Även det sista samtalet kommer in på X-analyserna i sig och livsupplevelsens mysterium, samt Martinus invigning och hans upplevelse av guldtrådarna.
Språk: svenska och danska.
Avsnittets två delar spelades in i januari och februari 2019 på Hälsans Hus, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Martinus menar att den nuvarande materialistiska vetenskapen måste kompletteras med en andlig vetenskap för att mänsklighetens framtidslycka ska kunna skapas. Samtalet belyser skillnader mellan materialistisk och andlig vetenskap och hur samhället utvecklas från nationalism till internationalism. En bestående fred kan endast skapas när diktatoriska tendenser har utlevts och mänskligheten har genomgått den mörka karma som är resultatet av okunskap och en djurisk medvetandestruktur. Samtalet berör också samtidens populism och de förhoppningar som knyts till "en stark man" i vissa politiska strömningar. Internationalism kan bara bli möjligt när de kapitalistiska strukturerna har brutit samman. Mänskligheten och vetenskapen måste förstå medvetandets natur och den andliga dimensionen av tillvaron. Den andliga vetenskapen spelar en avgörande roll som grund för en verklig moral i samhället. Men en förändring måste baseras på evolution och inte på revolution.
Språk: svenska
Avsnittet spelades in i mars 2019 på Hälsans hus, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Hur ser människornas nära relationer ut i dag? Varför kan det finnas så många utmaningar med att leva i en parrelation? Hur kommer det att bli i framtiden? Kosmologipodden träffar denna gång Tryggvi Gudmundsson för ett samtal om relationer i förvandling. Vi samtalar bland annat om människans utveckling från djur till människa och vår frigörelse på det personliga planet i takt med vår sexuella förvandlings fortskridande. Enligt Martinus analyser växer den motsatta polen inom alla människor i dag. Detta innebär att vi får tillgång till en rikare och mer osjälvisk upplevelserepertoar, men detta påverkar också våra intima relationer.
I samtalet berörs också frågan om ensamhet och mentalt utanförskap som kan vara en nödvändig del av övergången från enpolighet till dubbelpolighet. Efter denna övergångsfas kommer dock, enligt Martinus analyser, en stor mental frihet att känneteckna människans tillvaro, när hon har lämnat det rena fortplantningstillståndet och kan manifestera inställningen att "det är saligare att ge än att ta" på alla livets områden.
Språk: svenska och danska/skandinaviska.
Avsnittet spelades in 21 januari 2019 på Hälsans Hus i Stockholm med Micael Söderberg, Lars Palerius och Tryggvi Gudmundsson.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius samtalar med Ulf Sandström om moralens betydelse för den mänskliga utvecklingen. Samtalet berör vad moral är för något och vad som påverkar moralens utveckling ur ett historiskt perspektiv. I Martinus världsbild så är moral en central aspekt som vägleder människan från en epok till en annan. Martinus skriver i Livets Bog III att "moral är en vägledning i övervinnelse av 'tankeklimat' på samma sätt som vetenskap är en vägledning i övervinnelsen av de fysiska elementen eller klimaten". Moral har en tydlig koppling till samvetets framväxt i det mänskliga medvetandet.
Avsnittet spelades in den 10 februari 2019 med Micael Söderberg, Lars Palerius och Ulf Sandström.
Musik: Lars Palerius
Språk: svenska
Kosmologipodden är återigen på besök hos Rune Östensson på Martinus Center Ekerö. Den här gången samtalar vi med Rune om hans nyligen utkomna bok Universum – vem är du? Boken tar upp en mängd olika ämnen såsom det holografiska universum, morfogenes och det morfogenetiska fältet, tomrummets hemlighet, mörk energi, mörk materia och svarta hål. Vi samtalar också om materien – den dolda elden, ljus – medvetandets strålar, vatten – livets vågor och sist men inte minst elektricitet, den strålformiga materien och medvetandets mysterium.
Rune Östenssons bok Universum – vem är du? går att köpa på Världsbild förlag.
Språk: svenska
Avsnittet spelades in i januari 2019 på Martinus Center Klint, Ekerö, med Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
”Jaget” är kanske det mest centrala begreppet i Martinus världsbild. Jaget har en till synes enkel analys, nämligen ”något som är”. Detta ”något” står helt i kontrast till det vi är vana vid att uppleva och förnimma i den skapade tillvaron vilket också gör det mycket svårt att få grepp om vad jaget djupast sett är. Martinus skriver i Livets Bog 3 att jaget är ”det osinnliga, det icke förnimmelsemässiga” och ”[…] den fasta punkt kring vilken all rörelse vrider sig” (st. 793). Men hur är det möjligt för oss att förstå jaget och varför är det viktigt att komma till insikt om jagets natur?
Kosmologipoddens redaktörer har genomfört ett antal samtal med olika företrädare för den kosmiska världsbilden som ger sin egen bild av hur de har förstått jaget och jagets funktion i tillvaron. I detta tvådelade fjärde avsnitt samtalar Lars Palerius med Lene Jeppesen och Søren Olsen.
Språk: svenska och danska
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Ett årskretslopp lider mot sitt slut och ett nytt tar sin början. Kosmologipodden firar dessutom treårsjubileum och har bjudit in en av våra första gäster, Lars Östnäs, som hedersgäst för en kosmologisk samtidsspaning. Poddredaktörerna Lars Palerius, Micael Söderberg och Pernilla Rosell samtalar tillsammans med Lars Östnäs om aktuella tendenser i vår samtid och hur vi kan tolka dem utifrån Martinus analyser. Vi reflekterar också över vad Martinus har skrivit om nyårsafton samt läser några utvalda citat ur hans litteratur som kan inspirera och ge hopp inför året som kommer.
Litteratur som nämns i samtalet är Martinus verk Storkursen (utgiven 2018), Artiklar 1945-1972 (utgiven på svenska 2018) samt hans huvudverk Livets Bog, del 7, som även finns tillgänglig online på Martinus Instituts webbplats.. Samtliga böcker kan köpas på Världsbild förlag.
En annan författare som tas upp är filosofen Jonna Bornemark och hennes bok Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde (2018). I samtalet nämns även ett videoklipp som handlar om en delad nära döden-upplevelse, vilket återfinns på följande länk: Jeff Olsen and Jeff O'Driscoll
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in i Hälsans Hus, Stockholm, 29 december 2018 med Lars Östnäs, Micael Söderberg, Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Gott nytt år önskar Kosmologipodden!
”Jaget” är kanske det mest centrala begreppet i Martinus världsbild. Jaget har en till synes enkel analys, nämligen ”något som är”. Detta ”något” står helt i kontrast till det vi är vana vid att uppleva och förnimma i den skapade tillvaron vilket också gör det mycket svårt att få grepp om vad jaget djupast sett är. Martinus skriver i Livets Bog 3 att jaget är ”det osinnliga, det icke förnimmelsemässiga” och ”[…] den fasta punkt kring vilken all rörelse vrider sig” (st. 793). Men hur är det möjligt för oss att förstå jaget och varför är det viktigt att komma till insikt om jagets natur?
Kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius har genomfört ett antal samtal med olika företrädare för den kosmiska världsbilden som ger sin egen bild av hur de har förstått jaget och jagets funktion i tillvaron. I detta tredje avsnitt deltar Steen Landsy som förtydligar bilden av de grundläggande skaparprinciperna.
Språk: svenska och danska
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Onaturlig trötthet - vad är det för något och hur kan vi vända trötthet till livskraft? Vad beror ständig trötthet på? I dag är det många som lider av konstant trötthet, sömnproblem och utmattningssyndrom. I detta avsnitt samtalar Kosmologipodden med Eva Gusmark om personliga erfarenheter av att ha upplevt utmattningssyndrom. Vi reflekterar över den process som det innebär att få tid och möjlighet till återhämtning, samt att sedan kunna gå vidare och skapa rum för livskraft i stället för trötthet.
Vi belyser vad Martinus har skrivit om onaturlig trötthet, tankens kraft och den djupaste orsaken till trötthet, bland annat i hans artikel "Onaturlig trötthet" i boken Kosmiska lektioner. Vår personliga inställning till livet och de tankar som vi hyser spelar här en central roll för att vi ska kunna skapa livskraft, glädje till livet och välbefinnande.
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in i Hälsans Hus, Stockholm, i oktober 2018 med Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Kosmologipodden samtalar med Sören Grind om vad kärlek är och vilka förutsättningar som gäller för att vi ska uppfatta och praktisera en kärleksfull moral. Martinus beskriver att vi alla är i färd med att utveckla ett kärlekssinne. Kärlek frodas i ett stilla, öppet sinne som låter oss mobilisera ljusa tankemönster och hålla gamla invanda djuriska tankemönster borta. Kärlekens inträde i medvetandet förutsätter också att vi släpper taget om våra rädslor och vågar se vår kosmiska identitet som ett evigt väsen. Vi kan inte längre hålla fast vid timliga identiteter som kommer och går i takt med att vårt medvetande förändras.
Avsnittet ingår i en serie med flera samtal om psykologi i relation till andlig vetenskap.
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in från Stockholm, Sverige och Klint, Danmark i oktober 2018 med Micael Söderberg. Liksom de tidigare samtalen i denna serie är detta avsnitt inspelat på Skype, vilket denna gång medförde ett visst bakgrundsbrus. Vi hoppas ni har överseende med detta.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Esperanto - är det framtidens språk? När skapades esperanto och vilka tankar hade upphovsmannen Ludwig Zamenhof med detta språk? Hur kan vi se på esperanto ur ett kosmologiskt perspektiv? I detta avsnitt intervjuar vi Ole Therkelsen som själv talar esperanto och som är väl insatt i detta språks tillkomst och historia. Vi får även ta del av vad Martinus har sagt om esperanto och om vikten av ett gemensamt världsspråk för framtidens samhälle.
Språk: svenska och danska.
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center, Klint, i Danmark, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
I detta poddavsnitt intervjuar Micael Söderberg rådsmedlemmen Jacob Kølle Christensen, som berättar om varför Martinus Institut har stämt ett antal personer i Danmark som har publicerat verk av Martinus utan tillstånd. Samtalet berör också vilka rättelser som Martinus Institut har gjort i olika utgåvor av Martinus litteratur och på vilka grunder ändringar kan eller får göras. Finns det någon risk med att ändra eller korrigera? Hur kan man veta hur Martinus skulle ha ställt sig till olika rättelser? Ändrade Martinus själv någonting i olika utgåvor av sitt verk? Hur såg Martinus på att bedriva rättsprocesser under sin tid på det fysiska planet och hur har den aktuella rättsprocessen påverkat ”Saken” i stort? Jacob belyser institutets syn på dessa frågor och många andra aspekter som berör utgivningen av Tredje testamentet.
Språk: svenska och danska.
Avsnittet spelades in i september 2018 i Hälsans Hus, Stockholm, med Micael Söderberg och Jacob Kølle Christensen.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
”Jaget” är kanske det mest centrala begreppet i Martinus världsbild. Jaget har en till synes enkel analys, nämligen ”något som är”. Detta ”något” står helt i kontrast till det vi är vana vid att uppleva och förnimma i den skapade tillvaron vilket också gör det mycket svårt att få grepp om vad jaget djupast sett är. Martinus skriver i Livets Bog 3 att jaget är ”det osinnliga, det icke förnimmelsemässiga” och ”[…] den fasta punkt kring vilken all rörelse vrider sig” (st. 793). Men hur är det möjligt för oss att förstå jaget och varför är det viktigt att komma till insikt om jagets natur? Kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius har genomfört ett antal samtal med olika företrädare för den kosmiska världsbilden som ger sin egen bild av hur de har förstått jaget och jagets funktion i tillvaron. I detta andra tvådelade avsnitt deltar Eigil Kristensen och Edly Grape.
Språk: svenska, danska och norska
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
”Jaget” är kanske det mest centrala begreppet i Martinus världsbild. Jaget har en till synes enkel analys, nämligen ”något som är”. Detta ”något” står helt i kontrast till det vi är vana vid att uppleva och förnimma i den skapade tillvaron vilket också gör det mycket svårt att få grepp om vad jaget djupast sett är. Martinus skriver i Livets Bog 3 att jaget är ”det osinnliga, det icke förnimmelsemässiga” och ”[…] den fasta punkt kring vilken all rörelse vrider sig” (st. 793). Men hur är det möjligt för oss att förstå jaget och varför är det viktigt att komma till insikt om jagets natur? Kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius har genomfört ett antal samtal med olika företrädare för den kosmiska världsbilden som ger sin egen bild av hur de har förstått jaget och jagets funktion i tillvaron. I detta första tvådelade avsnitt deltar Ole Therkelsen och Mary McGovern.
Språk: svenska och danska
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Micael Söderberg och Lars Palerius.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
I detta avsnitt samtalar vår gästredaktör Sören Grind med pedagogen och föreläsaren Lou Rossling om barnens perspektiv och om vad barnen kan visa oss vad gäller livskunskap och talanger från tidigare liv. Lou berättar också om hur hon kom i kontakt med Martinus världsbild och om vad tanken på reinkarnation har betytt för henne och hennes arbete med barn och ungdomar.
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in i juli 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Sören Grind och Lou Rossling.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Mer information om Lou Rossling och hennes arbete återfinns på hennes webbplats: http://www.lourossling.se/
Hur kommer människornas liv att se ut i framtiden? I detta avsnitt samtalar Kosmologipodden med Karin Jansson, journalist, redaktör för tidningen Odlaren och en av grundarna av Holma folkhögskola (med kurser i bl.a. permakultur och odling). Enligt Martinus litteratur kommer mänskligheten framöver att leva i ett helt annat samhälle än i dag, ett humant och kreativt samhälle där alla resurser används i mänsklighetens tjänst och där man lever i samklang med varandra och med naturen.
Vi samtalar om människans framtida tillvaro och hur detta måste baseras på ett annat, rättvist ekonomiskt system. Vi spanar också efter konkreta tecken på ett mer humant samhälle som finns redan i dag. Till exempel finns det många människor som engagerar sig för att hjälpa flyktingar och andra människor i nöd. Vi ser också att unga människor kan välja att leva i nya typer av kollektiv med färre materiella saker och fler kreativa möten, och vi ser den växande omställningsrörelsen i många länder där människor träffas och tar initiativ för bygga mer hållbara lokala samhällen med en ökad livskvalitet och omsorg om naturen.
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in i augusti 2018 i Martinus Center Klint, Danmark, med Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
I vår tid har vi många utmaningar med krig, ett växande antal människor på flykt och en återgång till nationalistiska strömningar i många länder. Men samtidigt växer det fram ett globalt samhälle och en internationalism som är starkare än någonsin tidigare. I detta avsnitt träffar Kosmologipodden Hans Oldhage. Vi reflekterar fritt kring dessa frågor och vad Martinus skriver om framtidens samhälle i sina analyser. Vi söker efter tecken på internationalism i tiden och vi funderar också kring hur vi kan lära oss att känna igen tecken på internationalism och nationalism inom oss själva.
Enligt Martinus kommer utvecklingen i framtiden att leda fram emot en allt starkare internationalism, som också ger oss ett humant världssamfund med fred och välstånd och ett rättvist ekonomiskt system för alla människor. Djupast sett handlar det, enligt Martinus analyser, om en uppgörelse mellan den uråldriga enpoliga självbevarelsedriften, där makt och styrka utgör grundvalen för det dagliga livet, och den alltmer framväxande motsatta polens inflytande, som domineras av humanitet och medkänsla.
Litteratur som nämns i samtalet är bland annat Martinus böcker Den andliga vetenskapens nödvändighet och Kulturens skapelse, som är utgivna av Världsbild förlag.
Vad händer efter döden, enligt Martinus? Vad upplever man och vad kan man gå igenom innan man föds igen, med utgångspunkt från reinkarnationstanken? I detta avsnitt samtalar Kosmologipodden med Anne Pullar om döden, som en fortsättning på vårt tidigare avsnitt med Per Ragnar om hur vi förhåller oss till döden (avsnitt 57). I detta avsnitt går vi igenom vad Martinus skriver om döden och vilka olika stadier som tillvaron efter döden består av, enligt hans analyser.
Vi talar om orsaken till varför den fysiska och den andliga världen måste vara åtskilda, om det som Martinus kallar skärselden och dess funktion, samt vad "spöken" egentligen är för någonting. Vi reflekterar även på ett personligt plan hur vi själva har förhållit oss till döden när den har inträffat i vår närhet och delar med oss av några särskilda upplevelser i samband med det. Och slutligen frågar vi oss om vi själva är rädda för döden, den dag den kommer, och om Martinus analyser kan ge stöd i detta.
Språk: svenska.
Avsnittet spelades in i juni 2018 på Hälsans hus, Stockholm, med Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Kosmologipodden samtalar med Sören Grind om de utmaningar som vi alla möter på vår resa mot det mänskliga, dubbelpoliga medvetandet. Varför tycks det bli allt svårare att leva i traditionella äktenskapliga relationer? Varför har många svårt att identifiera sig med de traditionella könsidentiteterna och hur påverkar den så kallade polutvecklingen vår sexualitet och vårt förhållande till individer av vårt eget kön? Sören ger en förklaring till dessa förändringar med fokus på Martinus analyser av den maskulina och feminina polen som reglerar vårt tanke- och känsloliv. I samtalet berörs hur kärleksrelationer ofta medför konflikter kring de äktenskapliga kraven och parternas behov av skapande och upplevelser utanför den äktenskapliga sfären. Vänskap blir allt viktigare som grund för den intima relationen och det sexuella mötet ändrar på många sätt karaktär. Vidare så tar samtalet upp Martinus förklaring av varför den begynnande dubbelpoliga människan i ett visst stadium av utvecklingen i första hand attraheras av individer av samma kön som en själv. Denna utveckling beskrivs som naturlig, även om det också finns en onaturlig och forcerad utvecklingsbana som kan skapa mycket lidande för individerna. Slutligen handlar poddsamtalet också om orsaker till den stress som många av dagens människor upplever och hur det är möjligt att hantera stressen på ett konstruktivt sätt.
Avsnittet ingår i en planerad serie om flera samtal om psykologi i relation till andlig vetenskap.
Språk: svenska
Avsnittet spelades in i juni 2018 med Micael Söderberg.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
X2 – det kosmiska skafferiet
Vad finns bortom det synliga? Har vi en evig struktur och hur kan vi i så fall göra oss en bild av den ? Enligt Martinus kosmologi har alla väsen en andlig struktur, ett övermedvetande, som han har beskrivit med hjälp av såväl texter och begrepp som ett antal symboler. I detta avsnitt reflekterar Olav Johansson, Lars Palerius och Pernilla Rosell kring vårt övermedvetande. Vi fördjupar oss särskilt i ”evighetskroppen” eller ”X2”, som vi också skulle kunna kalla ”det kosmiska skafferiet”.
I detta skafferi har vi alla, enligt Martinus, ett antal andliga talangkärnor som i sin tur samspelar med det timliga, som kallas ”X3” eller rörelsernas värld. Vi reflekterar över hur detta fungerar och vad Martinus menar med begrepp som kosmiska skaparprinciper, jaget, urbegäret, moderenergin och ödeselementet, osv. Vi vill också utröna om och hur vi kan se verkningarna av dessa fenomen rent konkret i vår vardag.
För den som vill läsa mer, rekommenderas Livets Bog, del 2, som även finns tillgänglig online på Martinus Institut: Livets Bog, del 2, samt Den eviga världsbilden, del 1, symbol 8-11 (Världsbild förlag).
Språk: svenska. Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.
Avsnittet spelades in i juni 2018 med Pernilla Rosell och Lars Palerius på Hälsans Hus i Stockholm. Se även en liten film från inspelningsdagen här: En poddinspelningsdag med Olav Johansson
Varför är det så svårt att leva tillsammans i äktenskap nu för tiden? Varför finns det så många skilsmässor och människor som lever ensamma? Vad är det för slags transformation inom våra relationer som vi ser i vårt samhälle? Kosmologipodden intervjuar författaren Else Byskov, som har skrivit ett antal böcker om Martinus världsbild. Hennes senaste bok Ægteskabets nedtur. Det store opbrud i vores seksual- og samlivsstruktur (Äktenskapets nedgång. Det stora uppbrottet i vår sexual- och samlivsstruktur) handlar om Martinus analyser av människans sexuella polförvandling och vad som ligger bakom transformationen av våra äktenskapliga relationer. I detta avsnitt berättar Else om hur polförvandlingen påverkar våra liv i vardagen och hur hon hoppas att boken kan vara till hjälp för människor som behöver en förklaring till varför det är så svårt att leva i äktenskap och samlivsrelationer. Else berättar också om hur hon mötte Martinus kosmologi och vad den har betytt för henne.
Språk: danska och svenska.
Else Byskovs böcker finns att köpa på amazon.com och på hennes hemsidor:
https://www.elsebyskov.com/books http://newspiritualscience.com/
Avsnittet spelades in i maj 2018 med Pernilla Rosell och Lars Palerius på Martinus Center, Klint, Danmark.
Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.
Vintern 1955/56 höll Martinus en serie på 15 föredrag i Köpenhamn, där han beskrev de grundläggande tankarna och de genomgripande principerna i sin världsbild. I maj 2018, 62 år senare, ges dessa föredrag ut i bokform på danska och svenska samtidigt, där den svenska utgåvan har titeln Storkursen - Den eviga världsbilden. I detta avsnitt berättar Ole Therkelsen om innehållet i boken och hur arbetet med redigeringen och färdigställandet av boken har gått till.
Boken innehåller 76 symboler och kan betraktas som en introduktionsbok till Martinus verk. Den kan beställas på Världsbild förlag: Världsbild förlag
Kosmologipodden samtalar med Sören Grind om psykologi i relation till den andliga vetenskapen. Med utgångspunkt från Sörens bok "Livet - din spegel" berörs hur den traditionella psykologins begränsade bild av medvetandet och vår personliga utveckling får en djupare dimension när man, utifrån den andliga vetenskapen, förstår att allt vi möts av i vår vardag är något vi djupast sett själva har skapat genom de energier vi har sänt ut från vårt övermedvetande. I samtalet berörs också vilken betydelse barndomen har ur ett reinkarnationsperspektiv och hur vi kan uppnå en allt större kännedom om oss själva och vårt omedvetna genom att aktivt försöka förstå varför vi reagerar på olika sätt i mötet med omvärlden. Vi kan då lämna gamla invanda beteendemönster och sluta se oss själva som offer för att i stället försonas med vårt öde, livet och omvärlden i övrigt.
Avsnittet är det första i en planerad serie samtal om "kosmisk psykologi"
Döden - ett ämne som berör alla, och ändå kanske tabubelagt och skrämmande att prata om i vår tid. I det här avsnittet samtalar vi med skådespelaren, regissören och författaren Per Ragnar om döden och vårt förhållande till döden, bland annat utifrån hans bok Om bland tusen stjärnor. En tankebok om döden (2009) och hans mångåriga erfarenhet som borgerlig officiant vid begravningar i olika sammanhang.
Vi reflekterar kring Martinus förklaring av vad den fysiska döden innebär och hur ljusa tankar om livet efter döden, reinkarnation och ett evigt liv i rörelse återfinns i många dikter och visa tänkares verk. Men vi samtalar också om hur läsning och övertygelser är en sak, medan upplevelsen av döden i praktiken, när det verkligen gäller, kan vara en annan, och hur viktigt det är att låta sorgebearbetningen och avskedet få ta tid för de efterlevande.
Per Ragnar berättar också om hur han i många år har engagerat sig som medmänniska för att ge tröst och stöd åt människor som upplever förluster och existentiella svårigheter, utifrån de ord och tankar om livet som passar för var och en.
Den som vill läsa mer om Martinus beskrivning av döden, kan t.ex. läsa en introduktion i artikeln Genom dödens port - sömnen och döden på Martinus Instituts webbplats.
Samvete - vad är det för något egentligen? Vad fyller samvetet för funktion i våra liv? Vad är det som gör att vi får dåligt samvete ibland och hur kan vi hantera det? I detta avsnitt samtalar vi med Solveig Langkilde om dessa frågor utifrån Martinus analyser om samvetet och dess roll för människans utveckling.
Vi berör de skilda erfarenheter som kan finnas av samvetets roll inom den traditionella kristendomen och andra världsreligioner, där samvetet har varit både en vägledning och en börda, eftersom det också associeras med skuld och samvetskval. I dagens mer ateistiska och materialistiska värld å andra sidan, kanske det är många som inte riktigt lyssnar till den inre rösten som pockar på uppmärksamhet när vi står inför olika handlingssätt och reaktioner i vardagslivet.
Martinus visar i sina texter att samvetet kan liknas vid vår individuella ljusstod som står för våra högre ideal, och som utvecklas i moralisk standard allteftersom vi själva utvecklas. Vi kan öva oss i att ha tillit till att den inre rösten är vår kontakt med den högre, gudomliga delen av oss, som både följer och vakar över oss under utvecklingens gång fram mot större osjälviskhet och humanitet.
Solveig samtalar med Lars Palerius och Pernilla Rosell.
Vad är den goda staten? I detta avsnitt samtalar Lars Palerius med Olav Johansson och Lasse Östnäs om framväxandet av den goda staten – den internationella opartiska världsstaten.
Samtalet utgår bland annat från Livets Bog, del I, kap. 4, ”Ett internationellt världsrike under skapande”.
Vi samtalar om en mängd skiftande ämnen och frågeställningar såsom positiva tecken och utmaningar i samtiden, den tilltagande polariseringen i världen, politisk och religiös suggestion och hypnos och frigörandet från dessa krafter, kollektiva berättelser som etik och moralbildande faktorer i byggandet av samhället, frigörelse från auktoriteter, övergången från en självisk till en osjälvisk moral, artificiell intelligens, reinkarnation och vegetarism (inte minst hos den unga generationen), samt mycket mer.
Vad är kärlek egentligen, djupast sett? Det är den frågan som är orsaken till att vi är på jorden, menar Sören Grind, psykolog, mångårig föredragshållare och kursledare i Martinus kosmologi och författare till de bägge böckerna Livet din spegel och Livet en fråga om kärlek, med undertiteln "om mänsklig utveckling i ett reinkarnationsperspektiv".
Livet i sig självt är uttryck för kärlek, och vi är här för att samla erfarenheter och kunskaper om livet och om vad som är gott och ont. I detta avsnitt reflekterar vi kring frågan om vad kärlek är, hur verklig kärlek innehåller både medkänsla och förnuft, vad som är skillnaden mellan kärlek och förälskelse och hur vi ser på kärlek och parrelationer i dagens samhälle.
Vi samtalar också om hur den nuvarande människans utvecklingsprocess kan föra med sig ensamhet, eftersom vi håller på att lämna ett flockstadium som har inneburit trygghet och säkerhet och i stället är i färd med utforska en mer individuell väg mot kärlek och gemenskap med andra människor och med Gudomen. Vi reflekterar också kring rädslan för döden, hur vi kan få sinnesro och hur vi kan tolka liknelsen om den förlorade sonen och återkomsten till Fadern, samt mycket mer.
Samtalet spelades in på Hälsans hus i Stockholm i november 2017. Föredraget som Sören Grind höll dagen efter inspelningen, och som omnämns i samtalet kan ses på följande länkar (del 1 och del 2):
Ett medvetet gudsförhållande, del 1. Föredrag med Sören Grind
Ett medvetet gudsförhållande, del 2. Föredrag med Sören Grind
Sören Grinds böcker kan köpas på svenska och danska på Världsbild förlag.
Genomgår alla väsen repetitionsstadier av tidigare liv? Vad betyder det egentligen att Martinus världsbild är en andlig vetenskap? Vad har Martinus skrivit om andar, mediumism och besättelse? Vem är Gud? Hur kan något som är odelbart dela upp sig? Hur ska vi förstå att våra jag är en del av Gud? Med mera ...
Här kommer den andra delen av Kosmologipoddens panel som svarar på frågor om kosmologi inför publik. I panelen deltar Lars Östnäs och Olav Johansson tillsammans med Kosmologipoddens redaktörer. Samtalet spelades in i mitten av september 2017 på Stiftelsen Martinus kosmologis lokal i Stockholm. Del 2 av 2.
Vad är egentligen förlåtelse? Varför ska man förlåta? Kan man förlåta allt? Kan man finna sig i allt och vad betyder det i det dagliga livet? Hur vet vi om vi verkligen har förlåtit någon? I detta avsnitt reflekterar Eva Gusmark kring detta ämne ur olika synvinkar tillsammans med Pernilla Rosell och Lars Palerius.
Eva berättar också om sitt eget möte med kosmologin, till en början som en "barnatro" genom sin far, och senare i livet som ett djupgående studium av Martinus texter utifrån egna existentiella frågeställningar och som föredragshållare i Martinus analyser.
Vi samtalar om hur vi, med stöd i Martinus analyser och med ett brett perspektiv på tillvaron, kan förstå att förlåtelse är en lång process som kräver övning i det praktiska livet, samt att allt vi möter i livet - även de obehagliga upplevelserna - kan betraktas som en "hälsning från mig själv till mig själv".
I samtalet reflekterar vi också över att vi har en inövad vana att betrakta oss själva som offer när vi drabbas av något obehagligt. För att kunna utvecklas vidare, kan vi behöva stöd i att förstå att vi i alla sammanhang är upphov till vårt eget öde, och att vi inte kan drabbas av något som vi inte på något sätt själva skulle kunna påföra någon annan. Förlåtelse kan också betraktas som en kraft, och genom att öva oss i den processen kommer vi lite närmare ett fullständigt kärleksfullt förhållningssätt till omvärlden.
Poddavsnittet spelades in i oktober 2017, och i samtalet refereras till ett föredrag som Eva Gusmark höll den 7 oktober 2017 på Hälsans hus i Stockholm med rubriken "Konsten att förlåta". Föredraget kan ses på följande länk:"Konsten att förlåta", föredrag av Eva Gusmark
Kosmologipoddens redaktörer har samlat en panel som svarar på frågor om kosmologi inför publik. I panelen deltar Lars Östnäs och Olav Johansson tillsammans med kosmologipoddens redaktörer. Samtalet spelades in i mitten av september 2017 på stiftelsen Martinus kosmologis lokal i Stockholm.
Har du någon gång funderat över hur kan vi överföra talanger från liv till liv eller varför tankar inom österländska vishetsläror inte fick uppmärksamhet tidigare i västerlandet? Har du tänkt på om Martinus har berättat något om sina tidigare liv eller undrar du varför han fick sitt kosmiska medvetande först i 30-årsåldern? Kanske du har funderat över om det finns något ännu högre medvetande än det kosmiska. Frågepanelen besvarar dessa frågor och andra som rör den kosmiska världsbilden. Del 1 av 2.
Enligt Martinus upprätthålls världsalltet av en kosmisk världsmoral. I detta avsnitt, den fjärde delen av Kosmologi i fickformat, samtalar Anne Külper och Rune Östensson med Lars Palerius och Pernilla Rosell om denna universella moral eller kärleksvetenskap. Det är en vetenskap som enligt Martinus kan studeras logiskt på samma sätt som vi kan studera den fysiska verkligheten genom den materialistiska vetenskapen. Det är en vetenskap baserad på allkärlek, där omtanke, osjälviskhet och gåvokultur är några av nyckelbegreppen.
Vi samtalar också om julens budskap och hur den klassiska berättelsen om Kristusbarnets födelse i stallet får en annan och fördjupad betydelse genom Martinus analyser, bland annat i hans lilla bok Julevangeliet. De olika gestalterna i Bibeln står här för olika principer som det levande väsendet går igenom under sin utvecklingsprocess mot att bli ett fulländat kärleksväsen. Inom var och en av oss finns, enligt Martinus, ett litet kristusbarn som håller på att växa och bli starkare i takt med att de djuriska principerna blir utlevda och läggs bakom oss.
Just under juletiden upplever många att man kan få en försmak av ljuset i ett kommande fredsrike, där glädjen över att ge och samhörigheten med allt och alla blir lite starkare under några dagar, och Martinus menar också att vi befinner oss något närmare universums ljusa krafter just under juldagarna.
I samtalet omnämns två mindre böcker av Martinus, Julevangeliet och Blad ur Guds bilderbok, som bägge finns att köpa på Världsbild förlag http://www.varldsbild.se/ Det rekommenderas också ett Youtube-klipp med en nära-dödenupplevelse som återfinns på följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=rSrHE8zkwYg&t=2206s
Mansrollen,#Metoo-rörelsen och de kosmiska analyserna. I detta avsnitt behandlas bland mycket annat den maktfullkomliga, manliga sexualitetens svanesång. Lasse Östnäs samtalar med Lars Palerius om manlig sexualitet och blottlagda maskulina makt- och könsstrukturer i relation till det alltmer framväxande behovet av en mjukare och mänskligare samlevnad män och kvinnor emellan. En samlevnad där respekt, inlyssnande och lyhördhet för varandras framväxande mänskliga, dubbelpoliga sidor är tongivande. Samtalet berör också det som nu sker i samhället och vilka konsekvenser #Metoo-rörelsen kan tänkas få på sikt för både män och kvinnors förhållningssätt gentemot varandra.
Kosmologi för förtvivlade − logik och bön. Livet är inte alltid så lätt att handskas med, även om man har funnit en världsbild som innebär att livet grundas på en allomfattande kärlek och logik. I detta avsnitt samtalar Ingegärd Holmbergh med Micael Söderberg och Pernilla Rosell om livets logik i ljus och mörker. Ingegärd berättar öppet och personligt om sitt andliga sökande och sina erfarenheter av att vara i dialog med livet och med Gud, även i stunder av ångest och förtvivlan.
Vi samtalar om vad det innebär att befinnas sig på det stadium som Martinus kallar "att vara en sårad flykting mellan två riken", samt om olika former av bön för att få stöd i vardagslivets utmaningar. Logiken i Martinus världsbild kan, tillsammans med bön, hjälper oss att samtycka till livet även när det är svårt eller omöjligt att hålla livsmodet uppe.
#Metoo-rörelsen om sexuella trakasserier fortsätter att engagera kvinnor och män under hösten 2017. I detta avsnitt samtalar Solveig Langkilde med Pernilla Rosell om den aktuella debatten och fördjupar perspektivet på människans utveckling utifrån Martinus analyser om polförvandlingen, med särskilt fokus på det feminin-mänskliga perspektivet.
Solveig och Pernilla ger sina personliga reflektioner över olika aspekter av kvinnlig identitet och över förhållandet mellan kvinnor och män i samhället i dag. Enligt Martinus analyser bär alla jordmänniskor på en ur-identitet som härstammar från den rent maskulina resp. feminina enpoliga perioden genom spiralkretsloppet, och beteendet från denna epok finns kvar som vanemedvetande än i dag.
Kvinnor och män har upplevt den enpoliga delen av spiralkretsloppet utifrån olika horisonter och har därmed skilda erfarenheter, som dock i dag håller på att utjämnas allt snabbare i takt med att den sexuella polförvandlingen fortskrider. #Metoo-rörelsen och öppenheten kring främst kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier och ojämlikhet, kan här ses som ett befriande steg mot en ökad insikt och en ökad jämställdhet mellan könen.
Enligt Martinus analyser sår och skördar både kvinnor och män sitt eget öde och bägge könen måste uppleva samma mängd av lidanden under sin utveckling mot den riktiga människan. Lidandet kan dock ske inom olika områden. Kvinnan är överlag särskilt utsatt på det sexuella området på grund av sin fysiska underlägsenhet, men kvinnor kan också utöva kränkningar och maktmissbruk gentemot andra människor bland annat på det psykologiska området. Männen å sin sida har sått och skördat sina lidandeerfarenheter inte minst genom sitt utövande av krig och kamp och genom sina erfarnheter av hårda fysiska umbäranden.
I samtalet blickar vi också framåt och gläds åt att vi går mot en allt ljusare framtid, i takt med att den gamla, djuriska sexualiteten gradvis lämnar plats åt den sant mänskliga, osjälviska smekningssexualiteten, där givandet står i fokus på alla plan.
Till slut reflekterar vi över det faktum att Martinus analyser om den mänskliga utvecklingen i hög grad illustreras utifrån ett maskulint perspektiv, även om analyserna i sig avspeglar en allmängiltig kosmisk utvecklingsprocess. Detta kan leda till att den framtida kosmologiska forskningen kommer att fördjupa kunskapen om utvecklingen sett från en feminin-mänsklig horisont ännu mer .
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.