Sveriges mest populära poddar

Kossornas planet

En rejäl tesked chili, lite insektspulver och så en engelsk frukost på det

34 min • 13 augusti 2016

Vi går på vetenskapsmiddag där vi får klädnypor på näsan och lär oss varför chili och värme känns likadant i munnen. Stefan Sundström visar oss hur han lagar sin syrade rödgröna röra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I London äter vi oss proppmätta på engelsk frukost. Och så hör vi om hur fler ska fås att vilja äta insekter.


Och här receptet på Stefan Sundströms rödgröna röra:

Skörda eller köp goda ekologiska tomater.

Hacka dom grovt och långkoka ner dom till halva volymen.

Låt svalna av. 

Blanda i, efter behag, chili, vitlök, gul och röd lök, oregano. (Allt du tycker är gott till tomatsåser) 

Blanda också i lite färska gröna blad, Svart Vinbär, Nässlor, persilja. Detta för att dom på sina blad har fullt med nyttiga och effektiva mjölksyrebakterier. 

Blanda i 1,5 matsked salt (30 gr eller 0,24 dl) till varje kilo tomatröra. 

Ös upp på rena burkar, helst såna med ett spänne över locket, men en vanlig glaskonserv blir också bra.

 

Låt stå en månad. Det kommer att pysa ut vätska, så ställ dom på ett fat eller liknande.

 

Efter 1 månad. Kör hela såsen i mixer, till önskad konsistens. Om man vill uppnå Röd Grön visuell effekt och göra det hela lite hotare, klipp i torkad grön chili.

 

Förvara kallt. Funkar i ett halvår, minst.

 

För längre förvaring, pastörisera.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00