Räddar vi hellre ett utrotningshotat djur om det har ett förnamn? Och varför döper vi våra hundar till samma namn som våra barn? Och varför har konstnären Sophie Calle hemmet fullt av uppstoppade djur som heter som hennes vänner?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Världsberömda konstnären Sophie Calle fick närmare 40 kända artister att skriva sånger om hennes döda katt som heter Souris (betyder mus), och hon har hemmet fullt av uppstoppade djur som fått namn efter hennes familjemedlemmar och vänner. Vi besöker hennes hem utanför Paris, där Souris ligger begravd i trädgården.
Stefan Sundström har också sin älskade katt Sabina begravd i trädgården och berättar varför hon fick heta Sabina, en figur han skrivit många sånger om.
På Skansen får djuren namn i alfabetisk ordning. Så har det varit sedan 1950-talet. Men de har slutat med namntävlingar. Linda Törngren, chef för djurvårdarna, förklarar varför.
Men grodan Romeo på ett museum i Bolivia drog in stora pengar till en räddningskampanj, just för att han fick namnet Romeo och en egen kontaktannons. Vi pratar med chefen för grod- och kräldjursavdelningen Teresa Camacho Badani, och uppfödningschefen Sophia Barrón Lavayen.
Alla svenska stickmyggor och alla arter av fästingar har fått namn av Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Vi träffar också namnforskaren Katharina Leibring som forskat om varför vi numera ger hundar samma namn som vi ger till våra barn. Och som studerat kors namn genom tiderna.