I vårt mest inledande avsnitt hittills så påbörjar vi vår serie om Krimkriget i tre delar. Om du undrar vad Krimkriget var för någonting så var det en slags ICA basic-variant av första världskriget; präglat av inavlade officerare och halvrimliga beslut.
Mattis inleder med att beskriva de löjligt komplicerade skälen till att nära nog hela Europa drumlade in i ett kontinentalt storkrig. Dessa inbegrep bl.a. svinrimliga klassiker i stil med gräl om hur diplomatiska noter skulle skrivas, vilken variant av kristendomen som skulle få dominera i Palestina plus The Eastern Question m.m. Därefter följer en genomgång av krigets aktörer där Mattis tar sig an bl.a. ryssarna (samma gamla vanliga) och fransmännen (uttrycket ”ärorik utrikespolitik” citeras). Per lägger å sin sida ut texten om brittiska armén (en kavalkad av stenlunga, reumatism och alkoholism) och sardinierna (klockorna stannar: en kompetent, välutbildad och motiverad italiensk armé).
Dessutom: tsar Nikolaj I tycker att det är lugnt, kejsare Franz Josef tycker det är mindre lugnt, turkiska auxiliärtrupper, Sveriges anspråkslösa motkrav för att gå med i kriget, tsarens guldrum, en nedsabling av lord Wellington, Zouaves, britter som letar efter sin armé och mycket mer!
Avsnittet börjar: 09:35
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.