I början av 1900-talet var okunskapen och tystnaden stor. Kropp & Själ går i läkaren och kvinnokämpen Ada Nilssons spår för att se hur långt vi kommit i hennes upplysningsarbete.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En födande kvinna tror att barnet ska komma ut genom naveln och en ung flicka dör efter ett misslyckat abortförsök. Det är den verklighet Ada Nilsson möter när hon är färdig läkare och gynekolog. Hon ägnade hela sitt liv åt sexualupplysning och att kämpa för kvinnors rättigheter. Hennes lägenhet i Gamla stan var samlingspunkt för den tidens radikala och för kvinno- och rösträttsrörelsen i början av 1900-talet.
Ada reagerade över den tidens stora orättvisor, till exempel att prostituerade var tvungna att gå till besiktningsbyrån en gång i veckan, något man trodde skulle hindra spridningen av syfilis. Detta medan männen kunde sprida smittan vidare helt okontrollerat.
Med utgångspunkt från vad Ada åstadkom under sin livstid ställer programmet frågan om vilken makt kvinnor har över sin kropp idag 100 år efter Ada Nilsson.
Medverkande i programmet:
Kristina Lundgren, pressforskare och kvinnohistoriker som skrivit Barrikaden valde mig – Ada Nilsson läkare i kvinnokampen.
Siv Lindh som 17 år gammal skidade till Ada Nilssons mottagning vintern 1942.
Karin Ehrnberger, doktor i produkt- och tjänstedesign med inriktning mot normkritisk design och en av skaparna av Androstolen, en undersökningsstol för män.
Carl Olof Berg, koreograf som använder Androstolen i sin föreställning om manliga rum.
Maria Gyhagen, överläkare på Kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och forskare vid Sahlgrenska Akademin.
Programledare: Stina Näslund
Producent: Samanda Ekman