Hur gick hälsan från nationell angelägenhet till ett individuellt projekt? De senaste decennierna har vi fått höra att vi borde ägna tid åt att vårda vår fullt fungerande kropp. Att vi borde flåsa och springa mer och dricka mindre vin, vi borde äta fler grönsaker och färre marmeladmackor, vi borde meditera mer, stressa mindre och sitta i skuggan istället för i solen, för att förebygga. Men hur mycket ansvar har vi själva för att förebygga ohälsa?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är det rimligt av staten att kräva av människor att de följer vissa hälsoråd för att de ska få del av sjukvården? I vilken ände är det rimligt att börja om man till exempel vill dra ner på det ohälsosamma snaskandet - i tv-soffan en fredagskväll eller i chipsfabriken? Och när övergår hurtiga råd till förakt för den svage?
Medverkar: Wilhelm Kardemark, religionsvetare vid Göteborgs universitet, Karl Persson de Fine Licht, praktisk filosof vid Göteborgs universitet, Nanna Gillberg, forskare på Gothenburg research institute och Ingmar Skoog, professor och föreståndare för centret för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
Programmet spelades in framför publik i Bältesspännarparken i Göteborg.