Redan nästa år kan det födas barn med dna från tre föräldrar. Nyligen blev så kallat mitokondrieutbyte tillåtet i Storbritannien och från och med i höst kan brittiska läkare ansöka om att få använda tekniken. Nu väntar hoppfulla föräldrar som önskar att deras barn ska slippa svåra ärftliga sjukdomar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vicky och Keith Newell håller sin lilla dotter mellan sig. Ettåriga Jessica har brunt hår och stora runda ljusgröna ögon med ögonfransar som slår ända upp till ögonbrynen när hon blinkar, men hon har en tom blick och går tillbaka i utvecklingen. Hon har Leighs syndrom, en ärftlig mitokondriesjukdom som påverkar många av kroppens funktioner. De finns inget botemedel och föräldrarna vet att deras dotter kommer att dö under sina första levnadsår.
Nu vill familjen skaffa fler barn, men risken är stor att sjukdomsanlaget följer med igen. Deras hopp står till den metod som nyligen godkändes i Storbritannien och som innebär provrörsbefruktning med anlag från tre personer. Man byter ut en liten del av arvsmassan i kvinnans ägg som orsakar sjukdom till friskt DNA från en donator. Landet är först i värden med att godkänna tekniken och ännu har inget barn fötts med den. Dagens Kropp & Själ handlar om de metoder som finns idag för att hjälpa människor att få biologiska barn.
Gäster i studion är Karin Wilbe Ramsay, från Statens medicinsk-etiska råd, SMER och Jan Olofsson, överläkare och områdeschef för Reproduktionsmedicin på Karolinska sjukhuset.