Förr låg brännskadepatienterna i en egen byggnad eftersom de skrek så mycket och luktade så illa. Idag finns bättre smärtlindring och tekniker att hålla såren rena, men vi kan inte återskapa hud.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”En brännskada är ett oerhört trauma för kroppen. Och för själen. ” säger Morten Kildal som jobbar som överläkare på Brännskadecentrum i Uppsala. En av de största utmaningarna är att acceptera ärren efter brännskadorna. "Idag har vi blivit bättre på är att informera våra patienter om risken för att de kan må psykiskt dåligt även långt efter att själva såren har läkt", berättar han.
42-åriga Hanna råkade ut för en olycka för drygt ett år sen och fick stora brännsidor på halsen, armarna och delar av ansiktet. För henne blev förändringen av utseendet mycket svårare att hantera än hon föreställt sig.
”Mitt liv är förstört har jag tänkt många gånger. Jag var så lycklig innan och nu är jag här! Jag känner mig äcklig och jag tänker att alla andra tycker att jag är äcklig.”
Innan olyckan tyckte hon inte att utseendet spelade så stor roll. Men nu har hon en helt annan bild av vilken betydelse utseendet har. I veckans Kropp och själ berättar Hanna om kampen för att få tillbaka självförtroendet.
Det handlar om konsten att återskapa brännskadad hud, om vad som händer när kroppens viktigaste skyddsbarriär skadas och hur man går vidare när ens utseende inte längre är vad det varit.
Gäster är Lasse Gustavson, föreläsare och fd brandman, Mimmie Willebrand, psykolog och professor i medicinsk psykologi med lång erfarenhet av patienter med brännskador och Morten Kildal, docent och överläkare på Brännskadecentrum i Uppsala.
Programledare är Ulrika Hjalmarsson Neideman.