Hur påverkas proceduren kring den mänskliga födelsen av den tid vi lever i? Hur vill vi föda barn 2016 och vad säger forskningen om vilka rutiner och metoder som är bäst?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans Kropp & Själ uppmärksammar ny forskning kring diagnostik och uppföljning av förlossningsskador.
”Kroppsvätskorna hamnade inte där de skulle, det kändes som att allt skulle ramla ut. Jag blev bitter och ledsen, när jag bara borde fått vara glad över mitt barn.” Det berättar Sabina Vinter som fick en svår bristningsskada när hon födde sitt första barn. Hon opererades i samband med förlossningen men ett halvår senare visade det sig att skadan inte läkt på rätt sätt och operationen behövde göras om.
Partnern har fått en allt större roll i förlossningsrummet, det menar barnmorskan Margareta Johansson, som forskat vid Karolinska institutet om pappors upplevelser av sina barns födslar.
Avhandlingen visar att pappans delaktighet kan påverka mammans upplevelse av smärta.
Att ha med sig en tredje person under förlossningen, till exempel en doula, har ökat i populäritet. En doula är en slags hjälp-kvinna som föräldrarna anlitar själva och som stöttar dem genom förlossningen.
Gäster i studion är Eva UUstal, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitet, Per Nordin, kirurg samt docent vid Umeås universitet, Malin Edqvist, barnmorska och doktorand vid Sahlgrenska akademien, Emma Philipsson, doula.
Programledare är Ulrika Hjalmarsson Neideman.