Är huvudvärken bara huvudvärk, eller är det något värre? Många kan nog känna igen sig i oron över att något i kroppen inte är som det ska. Men för vissa blir ångesten så stark att de inte ens kan ta sig hemifrån av rädsla för att bli smittade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna Dahlqvist har varit livrädd för att få cancer i hela sitt liv.
– När det har varit som värst har det präglat mina dagar, som att gå i ett filter av ångest, säger hon.
En dag händer det som hon fruktat och lagt ner så många timmar på att oroa sig för – hon får beskedet att hon har cancer.
– På något sätt hade jag nog i min fantasi tänkt att efter beskedet stängs en dörr, efter det är det bara mörker. Och det var mörker, men det gick ändå att åka hem, det gick att äta middag, det gick att ta hand om barnen. Det gick att leva, säger Anna.
Annas cancerbesked tog bort hennes rädsla för sjukdomen – den botade hennes hälsoångest.
Att känna en viss oro för sjukdomar är bra för oss. Det gör att vi söker vård i tid när något är fel. Men för en liten procent av befolkningen blir den här oron extrem och påverkar livskvaliteten.
– Det kan antingen handla om att man blir så paralyserad av oro att man får svårt att fokusera på andra saker, eller att man faller in i olika vanor för att hantera sina problem, söka vård ofta eller söka information hos anhöriga eller på internet, säger Erland Axelsson, psykolog och forskare.
Gäster i programmet är: Erland Axelsson, psykolog och forskare på Liljeholmens universitetsvårdcentral och Karolinska institutet, Emelie Uggla, programledare för podden “ Är jag sjuk?” och Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi på Karolinska Institutet.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
Alice Lööf är producent
Detta program är direktsänt