Du tänker att du vet vem du är, men vad är egentligen det du kallar för jag? Finns det en plats i kroppen där jaget sitter eller handlar det om en känsla? Och vad händer om jaget blir suddigt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det handlar om det där som vi direkt vet vad det är, ända tills vi måste förklara det – nämligen vårt JAG. Till vår hjälp i studion har vi hjärnforskaren Predrag Petrovic som kan berätta vilka sjukdomar som gör att jaget kan hamna i upplösning. Men hur hanterar man förlusten av sitt jag?
– Livet som vi kände det är inte längre där. Det uppstår en förvirring som vårt psyke avskyr, säger psykoanalytikern och filosofen Johan Eriksson.
Hur går man då tillväga för att beskriva något som upplevs så flyktigt som ens jag?
– Man får ha klart för sig att det här är något abstrakt som vi försöker fånga. Det går ju inte att säga att någon har en sanning om det här, säger psykologen och forskaren Kristina Elfhag.
– Våra färdigheter ingår i jaget och för att bli en fungerande människa så behöver vi bygga upp vårt jag.
Följ med när vi besöker spädbarnslabbet i Uppsala för att undersöka huruvida vi föds med ett jag. Vi träffar även en “Agnes” som har en sällsynt diagnos som får henne att tro att hon är död.
Gäster i programmet:
Predrag Petrovic, psykiater och hjärnforskare vid Karolinska institutet.
Kristina Elfhag, psykolog och forskare vid Stockholms Universitet.
Johan Eriksson, filosof och psykoanalytiker.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
Producent: Shang Imam