Att bli sedd i ett ögonblick då man inte vill bli sedd, eller påkommen med att göra något man helst inte vill att någon annan ska veta att man gör - det är situationer som föder skam.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ofta försvinner den där obehagliga känslan i takt med att rodnaden lägger sig. Men för en del sitter skammen djupare än så.
”Skammen har förminskat mig, den har förpassat mig in i skuggorna istället för att gå ut i livet och våga visa vem jag är”.
Det säger Katinka Wallner, författare till boken Sluta skämmas och bli fri. Under många år levde hon på flykt från en våldsam man. Men hon vågade inte berätta för någon hur det låg till av rädsla för att folk skulle titta snett på henne och inte vilja umgås.
Skammen lär oss att anpassa oss i sociala sammanhang och visa hänsyn till andra. Det är en frisk funktion till för att skydda vår sårbarhet, det menar gestaltterapeuten Jojo Oinonen.
I ett direktsänt telefonväkteri ställer vi frågan till lyssnarna; När har du skämts så där riktigt ordentligt och har det fått betydelse för ditt liv?Slussen öppnar 10.00 och numret är 08 215 216.
Gäster i studion är Jojo Oinonen, gestaltterapeut och Barry Karlsson, neuropsykolog.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.