Potträningen har fått ett uppsving. Samtidigt som många barn bär blöja allt högre upp i åldrarna så förordar BVC att man börjar potta före ett års ålder. Och det finns de som tagit det steget längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Emma Lindahls sju veckor gamla bebis gnyr till så håller mamma henne över en potta så hon kissar. Emma har praktiserat EC-pottning ända sedan BB.
”Det är kiss- och bajskommunikation skulle man kunna säga. Man lär sig tyda tecken på att barnet är nödigt och tar den till pottan.”
Tidig pottning av bebisar praktiseras i många andra delar av världen och föredelarna är bland annat minskad risk för urinvägsinfektioner eftersom barnen tidigt lär sig att tömma blåsan och inte småskvätta.I mitten på 1900-talet var de flesta barn torra redan vid ett och ett halvt år, men idag är det inte ovanligt att fyraåringar använder blöja. En anledning är att dagens moderna blöjor är så effektiva att barnen knappt märker att de kissar. En annan är en seglivad uppfattning om att barn inte är mogna för potträning förrän vid de är bortemot arton månader, något som BVC:s riktlinjer nu går emot. Nu förordas potträning före ett års ålder.
I programmet tas även död på en annan myt: att sängvätning skulle vara en psykologisk åkomma. Det är helt fel, det har man vetat sedan 1980-talet, men trots det är det många som kopplar sängvätning till otrygghet hos barnet.
”Det finns hjälp att få och senast i sex-sjuårsålden bör man åtgärda. Annars riskerar barnet att få dåligt självförtroende.” Det säger Tryggve Nevéus, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gästar programmet.
I studion finns också Anna-Lena Hellström, professor i omvårdnad på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Maria Cederblad, forskare och sjuksköterska.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.