Hör om lyssnarnas tankar kring invasionen av Ukraina och om psykologernas tips för att må bättre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I torsdags vaknade vi till ett krig i Europa och och allt som tidigare känts som sannolikheter blev plötsligt verklighet. Den världsordning som vi känner den är nu rubbad - igen.
För vi trodde ju att det var över nu, undantagstillståndet som vi lärt oss att leva med under två års tid. Under den här tiden sattes livet delvis satts på paus, mycket ställdes in men framförallt så har vi inte kunnat ta något för givet utan vi har hela tiden haft med i beräkning att allt kan närsomhelst ändras – om vi kan åka till jobbet, när vi kan fira vår födelsedag eller om vi överhuvudtaget kan träffas utan risk för att smitta någon eller själva bli sjuka? Men nu sitter vi där igen med dagliga rapporter om dödstal på nyheterna – men nu handlar det om kriget istället.
Men såväl då som nu så pågår ju det lilla livet, det som du kallar ditt liv. Barn föds, människor blir förälskade, skilsmässor går igenom och mjölken tar slut. Vi fylls av motstridiga känslor och och livet kan te sig nästan surrealistiskt när bubblande glädje och lycka trängs med ilska oro och maktlöshet – alla de känslor som ett krig kan ge upphov till. Det uppstår ett slags känslovrål.
I Kropp & Själ i P1 ska vi fånga upp just det här känslovrålet och vi vill höra ifrån dig som lyssnar. Vilka känslor har de senaste dagarna väckt hos dig? Hur påverkas du av kriget och all rapportering kring det? Och du som har erfarenheter av krig, vad väcker den stundande situationen i dig?
Ring in till programmet i direktsändning för att prata om känslor i kriget : 08-215 216, eller skriv till oss på [email protected].
Medverkande i programmet:
Allan Linnér, fd Radiopsykologen.
Reyhaneh Ahangaran, psykolog med fokus på barn och unga.
Anna Bennich, psykolog.
Anna Kåver, psykolog och författare till boken Oro – att leva med tillvarons ovisshet.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producenter är Shang Imam.
Programmet sänds direkt.