Anders ska göra en rörelse som han alltid gjort. Han ska gå från knäna till på fötterna, men det tar bara stopp istället kommer smärta. Är det farligt eller bara en del av vårt naturliga åldrande?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Aaaajjjj! Där kom den, den brännande smärtan i nacken. Men vad gör du nu? Är det farligt eller inte? Smärta är en oundviklig del av livet, men hur ska vi leva med den?
– Rädsla för smärta, det är inbyggt i oss, säger ortopedspecialisten Soheila Zhaeentan. Den är befogad. Man ska ha den. När man bryter en hand så ska den hållas i stillhet tills du kommer till en läkare. Men problemet med kroppen är att den inte skiljer på farlig och ofarlig smärta.
Det där plötsliga ryggskottet, det ömmande knät, den elaka stelheten på morgonen eller artrosen i axeln. Har alla vuxna människor ont? Hur ont ska det göra? Och när vet man om smärtan är farlig eller om den bara ska uthärdas? Det handlar om piller och smärtlindring, men också om smärta som aldrig upphör och att röra på sig trots det onda.
Lyssna på reportaget om Anders och hans väg till att inte låta smärtan styra hans liv. Vi får även följa med på stötvågsbehandling, en relativt ny typ av behandling mot olika typer av idrottsskador.
Gäster i programmet:
Soheila Zhaeentan, medicine doktor, ortopedspecialist, aktuell med boken Kroppssmart.
Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Dalarnas högskola.
Rickard Wiksell, professor i klinisk hälsopsykologi
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
Shang Imam är producent