1722 avsnitt • Längd: 30 min • Dagligen
Här hittar du som all ljudjournalistik från Kvartal. De återkommande poddarna Fredagsintervjun, Veckopanelen, Djupet och Opinionen just nu – samt alla våra inlästa texter.
The podcast Kvartal is created by Kvartal. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Att köpa ett medborgarskap är möjligt – om du har tillräckligt mycket pengar. Så kunde gängledaren Rawa Majid bli turkisk medborgare och gömma sig från svensk polis. Nu växer kritiken mot de ”gyllene passen”.
Av Johannes Stenlund
Fred och frihet har präglat Sverige i många generationer. De liknar nästan vår sekulära religion. Nu utmanas dessa dyrbara nationalklenoder på flera fronter.
Av Henrik Höjer
Salwan Momika slutar bränna koraner – och ”byter strategi”.
Det säger han i Kvartals podd Djupet, där han i en längre intervju berättar om sin syn på Sverige och islam.
– Jag offrar mitt blod och min kropp för Sverige. Men nu går jag en annan väg, säger Salwan Momika.
Av Erik Lindberg
Anklagelserna mot Lundin Oil har från första stund varit felaktiga och de svenska åklagarna har utsatts för en påverkansoperation.
Det skriver journalisten Bengt G Nilsson, som är aktuell med boken Lundin Oil och sanningen om södra Sudan, och som själv ska vittna i den pågående rättegången mot två företrädare för oljebolaget.
Afrikanska presidenter ser sig oroligt över axeln efter flera militärkupper. Varför har Afrika fått ett kuppbälte?
Av Johannes Stenlund
För ett år sedan spåddes demokratins undergång i Sverige. Ni kan inte gissa vad som hände sedan.
Av Henrik Höjer
En före detta försvarsanställd i USA påstår att regeringen har hittat farkoster från yttre rymden. Nu publicerar myndigheterna själva information om oförklarade iakttagelser. Varför tar USA plötsligt ufon på allvar?
Av Johannes Stenlund
De flesta har nog en uppfattning om hur gängen kring gangsterikonen Al Capone knäcktes. Men stämmer den gängse bilden?
I en djuplodande essä berättar Kvartals Henrik Höjer om metoderna som bröt gängens skräckvälde i Chicago – och om lärdomarna som kan användas för att vända utvecklingen i Sverige idag.
Av Henrik Höjer
Allt fler regeringar ställs inför rätta för sin klimatpolitik. Nu också Sveriges.
Kvartal har gått till botten med hur klimatfrågan blev en mänsklig rättighet, hur juristerna tog makten – och den oväntade konsekvensen av högerns kamp mot statlig byråkrati.
Av Louise Lennartsson
Varför är offerrollen så attraktiv? Och vad säger dess betydelse under Förintelsen om det som just nu sker kring koranbränningarna?
Av Henrik Höjer
Volodymyr Zelenskyj har lovat att ta krafttag mot korruptionen i Ukraina. Men hans senaste lagförslag får aktivister att varna för maktmissbruk.
Av Johannes Stenlund
Det konservativa partiet i Storbritannien har nyligen gått hårt åt ”vänsteradvokater” efter flera uppmärksammade avslöjanden. Labouroppositionen menar att det rör sig om en politisk attack som kan få allvarliga konsekvenser.
Av Johannes Stenlund
Missnöjet med sjukvården stiger men det är naivt att tro att det skulle vara vårdminister Acko Ankarberg Johanssons (KD) ansvar. Här kommer en guide till varför bristerna alltid och på alla nivåer är någon annans fel.
Detta är en gästkrönika av den liberale skribenten Erik Torstensson.
Vad gör egentligen oss människor lyckliga? Ett vetenskapligt svar på frågan presenterades nyligen i världens över tid längsta forskningsprojekt om lycka.
Av Henrik Höjer
Svenska pojkar fortsätter att halka efter flickorna i skolan, ett problem som nu får skolministern att tala om en ”blind fläck” inom utbildningsväsendet.
Trots det gör Skolverket inga riktade insatser mot pojkar – och undviker att tala om biologiska skillnader mellan könen.
– Risken är att man cementerar föreställningar om kön, säger Tammi Gustafsson Nadel på Skolverket.
Av Louise Lennartsson
Har du också en problematisk nyhetskonsumtion?
Svenskarna tillbringar nästan hälften av dygnets vakna timmar med medier. Men vi verkar varken bli lyckligare eller klokare av det, skriver Ola Wong.
”För den som har förlorat en anhörig är det personligt.”
Betlehem Isaak skriver om de våldsamma protesterna mot den eritreanska kulturfestivalen i Stockholm. På lördag har det gått 8 000 dagar sedan hennes pappa Dawit Isaak frihetsberövades. Nu uppmanar hon Sverige att vakna inför regimens aktiviteter på svensk mark.
Jan Guillou är den Vilhelm Moberg som vår tid förtjänar. Det menar litteraturprofessorn
Ola Holmgren i sin nya bok Riksfilistern. Men han hävdar också att den bästsäljande journalistens framgångssaga samtidigt är berättelsen om tidningsprosans erövring av den allmänna tidsandan, där ”68-rörelsens långa marsch genom institutionerna nått sitt farsartade mål”. Kvartal Kultur publicerar här ett utdrag ur boken.
Bidrog klimatförändringar till de stora flyktingströmmarna från Syrien under 2010-talet? Uppgiften har varit vanligt förekommande de senaste åren – men nu har forskare vid Lunds universitet undersökt saken.
Av Henrik Höjer
Kinas medier pumpar ut propaganda varje dag till 1,4 miljarder kineser. När den styltiga prosan inte längre biter vänder sig regimen till nya verktyg. Kan leken sprida Kinas propaganda?
Av Johannes Stenlund
I veckans panel: Josefin Utas, ingenjör och debattör, Lars Stjernkvist, mångårig politiker med bakgrund inom S och Lars Leijonborg, tidigare partiledare för L. Programledare: Jörgen Huitfeldt
Ämnen i veckans panel: Den höjda terrorhotnivån, kraven på att avsätta Richard Jomshof och debatten om mediernas väderrapportering.
I land efter land halkar pojkarna efter flickorna i skolan. I Sverige är problemen så allvarliga att det talas om en ”pojkkris”. Ändå lyser försöken att lyfta pojkarna med sin frånvaro.
– Trots att vi under lång tid sett denna utveckling, har ansatserna för att förstå skolmisslyckandena från pojkarnas perspektiv varit väldigt små, säger Fredrik Zimmerman, lektor vid högskolan i Borås.
Av Louise Lennartsson
I Europa är planerna på att skicka asylsökande till Rwanda en polariserande fråga. Men hur ser rwandierna själva på saken? Kvartal slog en signal till en rwandisk parlamentsledamot.
Av Johannes Stenlund
Finland har gång på gång hyllats för sin framgångsrika skola. Ändå har landet en av världens största skillnader i resultat mellan pojkar och flickor.
Vad beror det på? Kvartal har djupdykt i frågan som gäckat skolforskare i decennier.
Av Louise Lennartsson
Journalisten Thomas Sjöberg intervjuas av Jörgen Huitfeldt. För två år sedan dömdes Alexander Ernstberger och flera andra ledande företrädare för finansbolaget Allra i hovrätten till långa fängelsestraff. Berättelsen kring vad som hänt var tydlig och lätt att ta till sig: Allra lurade pensionsspararna på mångmiljonbelopp och levde lyxliv för pengarna. Men är historien mer komplicerad än så? Användes Allra – trots att det de gjort inte var olagligt – för att statuera exempel och för att rädda tilltron till pensionssystemet? Ja, den beskrivningen ger Thomas Sjöberg i podcast-dokumentären "En perfekt storm". Hör honom berätta om en annan sida av Allra-härvan.
Världens oljerikaste land ligger i ruiner efter ett kvarts sekel av chavism. Kvartal ser tillbaka på hur den auktoritära vänsterpopulismen slungade Venezuela in i en av världens djupaste ekonomiska kriser, som drivit över sju miljoner människor på flykt.
Skriven av Johannes Stenlund
AI innebär slutet på vår uppfattning om en unik mänsklig intelligens. Med hjälp av tekniken börjar människan förstå och uppfatta intelligens i andra livsformer, som hästar.
Kulturskribenten Anna Pernilla Olofsson Hjorth skriver om Shannon Valors uppmaning till AI-etik och om konstnären James Bridles teorier om icke-mänsklig och kollektiv intelligens.
Att fängelse ska undvikas har varit inskrivet i brottsbalken i över 30 år. Nu kan ett paradigm vara över. Regeringen väntas inom kort tillsätta en utredning för att ta bort den omdiskuterade fängelsepresumtionen.
– Men de bävar nog för den remissrunda som väntar, säger Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet.
Av Louise Lennartsson
En framstående svensk forskare som nyligen fick medalj av kungen har blivit rekryterad till Kina. Kommunistpartiet har genom omfattande kampanjer lockat tiotusentals forskare, där erbjudandena kan vara i miljonklassen och innebära lukrativa förmåner.
Efter att i åratal ha uppmuntrat närmare forskningssamarbeten med Kina håller Europa nu på att svänga – det skaver när idealet om öppenhet ska anpassas till en ny era av säkerhetspolitik, skriver Ola Wong.
Vilket pris betalar den som utmanar svenska myndigheter? Svaret kan ges i en pågående rättsprocess i Uppsala – där en forskare som kritiserat Folkhälsomyndigheten nu riskerar fängelse efter att ha låtit sina vänner testa sig för covid-19.
Organisationspsykologen Johan Grant och professor Pehr Granqvist har följt fallet med virologen Åke Lundkvist.
Fossilfri vätgas pekas av både näringsliv och politiker ut som en avgörande pusselbit för att kraftigt få ner utsläppen av växthusgaser och rädda klimatet. Men kommer det verkligen att fungera? Med Christian Sandström, biträdande professor, Jönköping International Business School och Ratio. Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Gustav Green, forskare inom förnybara energisystem och vätgassystem på forskningsistitutet RISE och Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten, bland annat Hybrit.
Programledare: Magnus Thorén
Den neoliberala synen på frihandel har länge bildat åsiktskorridor i Väst, menar statsvetaren Francis Fukuyama. Därför viftades Trumps uttalanden om Kina och handel bort i början. Men nu har USA svängt.
Av Ola Wong
Mycket talar för att Ukrainas våroffensiv är nära förestående. Kvartal har frågat forskare, experter och höga militärer om deras analys av förutsättningarna. Vilka faktorer talar för ukrainska framgångar? Kommer de ta tillbaka Krim? Och vilka lärdomar kan Sverige dra av erfarenheterna hittills?
Av Henrik Höjer
Den stora moskén som är under uppbyggnad i Skärholmen i södra Stockholm har nära anknytning till den islamistiska rörelsen Milli Görüs. På moskéns hemsida står det att majoriteten av alla muslimer vill ha sharialagar. Skattebetalarna bidrar till projektet med drygt 13 miljoner, rapporterar Lars Åberg. Artikeln har uppdaterats med svar från Skolverket.
Vi står mitt i en AI-revolution. För 30 år sedan var vi mitt i en IT-revolution. Vad sade man då? Finns det lärdomar att dra? Kvartal har gått till läggen, och pratat med en som var med när det begav sig.
Av Henrik Höjer
Den stora invandringen de senaste decennierna har i grunden förändrat den svenska befolkningen. Något som bland annat fått ledande Sverigedemokrater att tala i termer av "folkutbyte". Hur ser migrationen till Sverige faktiskt ut idag, och kommer födda i Sverige med två svenskfödda föräldrar i framtiden vara en minoritet? Och vad skulle det i så fall betyda?
Med: Martin Kolk, forskare och docent i demografi vid Stockholms universitet. Karin Lundström, demograf och utredare vid SCB och Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Programledare: Magnus Thorén
Kriminalvården beskrivs som en myndighet i kris – dålig arbetsmiljö, säkerhetsproblem och en nästan fördubblad risk för infiltration på bara tre år.
Nu beskriver tidigare anställda att problemen skapats av myndigheten själv – och att det hade gått att förhindra.
– Jag varnade för detta redan 2015, men det var ingen som lyssnade, säger Per Sunneborn, tidigare ordförande för fackförbundet ST.
Av: Louise Lennartsson
Kriminalvården står inför en rekordstor expansion – på bara några år ska tusentals nya medarbetare rekryteras.Men på kort tid har risken för infiltration i myndigheten fördubblats, visar Kvartals kartläggning. En intern rapport visar hur kriminalvårdare säljer information till kriminella på utsidan, har sexuella relationer med intagna och ger dem tillgång till mobiltelefoner.
– Det vi såg som en risk för några år sedan har nu blivit en realitet, säger Josefin Skoglund vid Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.
Av Louise Lennartsson
På Kristi himmelsfärdsdag ska Jesus ha återvänt till himlen. Men hur många tror att det faktiskt finns ett himmelrike? I Sverige är siffran 28 procent. Globalt är siffran högre. Och hur många tror att helvetet existerar?
Av: Henrik Höjer
De viktigaste sakerna i livet – ansvar, löften, djupa relationer, kunskap – är inte förenliga med sociala mediers flöden av informationsfragment. Den tysk-sydkoreanska filosofen Byung-Chul Han har skrivit en uppgörelse med otingens mentala popcorn som får Lapo Lappin att slita sig från Twitter-flödet.
Medan kärnkraftens kritiker tidigare lyfte fram säkerhetsrisker pekar de idag på hur nutida kärnkraftsbyggen plågas av kostnadsökningar och förseningar, senast i finska Olkiluoto. Men dagens politiker kan lära av hur Sverige och Finland lyckades anlägga 14 nya reaktorer på 1970- och 80-talen utan dyra förseningar. Stegvis utbyggnad och långsiktigt partnerskap var delar av hemligheten, skriver Christian Berggren, professor emeritus och Solmaz Filiz Karabag, tillförordnad professor, båda i industriell organisation, Linköpings universitet.
När Uppdrag granskning ska undersöka Ericssons smutsiga affärer i Irak bestämmer sig stjärnjournalisten Fredrik Laurin för att till varje pris sätta dit bolagets ledning för medhjälp till brott mot mänskligheten – med bristfälliga bevis och en kompis som får agera expert och regisseras till att säga det som journalisten vill höra.
Visselblåsaren Per Agermans skildring inifrån redaktionen visar hur tunnelseende och en kantrad arbetsprocess låg bakom det hyllade SVT-programmet Ericsson och IS. Och när larmet når redaktionsledningen väljer den att tysta ner det.
Statsminister Ulf Kristersson öppnar nu för asylcenter utanför EU.
– Principiellt tror jag att vi kommer att landa där, säger han i en intervju med danska Politiken.
Av Johannes Stenlund.
I höstas höll klimatforskaren Lennart Bengtsson ett föredrag om klimatförändringar. Men nu vägrar Folkuniversitetet betala för föreläsningen – och säger att Bengtsson har en ”avvikande uppfattning” i klimatfrågan.
– Hans slutsatser skiljer sig från den gängse synen, säger Martin Höög, stiftelserektor vid Folkuniversitetet region norr.
Skriven av Henrik Höjer.
I veckan höjde Riksbanken återigen räntan till 3,5 procent. Vad gör detta med samhället efter alla år av nollränte-dopning och enorma pandemistöd? Öppnas ett ekonomiskt slukhål nu, eller handlar det om en sund tillnyktring?
Med Thomas Franzén, tidigare förste vice riksbankschef, LO:s chefekonom Laura Hartman och John Hassler, professor i makroekonomi. Programledare: Magnus Thorén.
Ska journalistikens huvudsakliga uppgift verkligen vara att sätta dit och trycka till?
Ludde Hellberg tittar på BBC:s omtalade intervju med Elon Musk, och funderar på varför etablerade medier envisas med att göra samma misstag om och om igen.
Människan står nu på kanten och stirrar ner på en fantastisk och skrämmande avgrund.
Men om vi inte kan förstå logiken bakom AI-resonemang, det som kallas black box, borde vi då förlita oss på AI ändå?
Ola Wong skriver om läxan från kalla kriget och Shakespeare i detta avgörande ögonblick för mänskligheten.
När Lapo Lappin nyligen undersökte sanningshalten i Alex Schulmans uttalanden om en avliden släkting kallades både Leif GW Persson och David Lagercrantz in till Schulmans försvar.
Men fanns det några bevis i Olof Lagercrantz febriga dagböcker? Lappin ringer GW – och frågar sig om verkligheten försvinner bara för att man upprepar ordet roman?
När etniska minoriteter får stor ekonomisk makt kan det bli problem, skriver Erik W. Larsson, som synar olika minoriteters öden i bland annat Ryssland.
Under pandemiåret 2021 flög mer än hundratusen personer från Sverige till länder och regioner som utrikesdepartementet avråder från resor till. Ett internt dokument från UD som Kvartal tagit del av visar att det mest populära av dessa resmål var Irak, följt av Iran och Somalia.
– Vi vet inte och vi har inget intresse av att ta reda på vilka resenärerna är, säger UD:s konsulära chef Svante Liljegren. Artikel av Lars Åberg.
Storsatsningen “Specialpedagogik för lärande” med Skolverket som avsändare har pågått i sex år och riktar sig till skolor i syfte att ge personalen stöd i det specialpedagogiska arbetet med elever med särskilda behov. Men när skolmyndigheterna får kritik för att de sprider neuromyter, backar de skenbart – för att slutligen inte vika en tum.
I denna andra av två artiklar granskar hjärnforskaren professor Martin Ingvar samt läraren och journalisten Filippa Mannerheim satsningens vetenskaplighet. Eller snarare bristen på den.
Storsatsningen “Specialpedagogik för lärande” med skolmyndigheterna som avsändare har pågått i sex år och riktar sig till skolor i syfte att ge personalen stöd i det specialpedagogiska arbetet med elever med särskilda behov. Men när skolmyndigheterna får kritik för att de sprider neuromyter, backar de skenbart – för att slutligen inte vika en tum.
I två artiklar granskar hjärnforskaren professor Martin Ingvar samt läraren och journalisten Filippa Mannerheim satsningens vetenskaplighet. Eller snarare bristen på vetenskaplighet.
En video visar hur Botkyrkas omstridda tidigare kommunalråd Ebba Östlin (S) tillsammans med moderaten Stina Lundgren hyllar en turkisk kulturförening i Botkyrka. Vid hedersbordet sitter ledaren för Grå vargarnas svenska avdelning och en känd lokal ledare för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation UID. Han har tidigare pekats ut för att hota oppositionella i Sverige, skriver Lars Åberg.
– Ansvarslöst och oacceptabelt, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi om politikernas agerande.
Ta prognosen i Pensionssnurran med en nypa salt. Staten och kapitalet delar ett intresse av att folk ska tro att deras pension blir lägre än vad den sannolikt kommer att bli. Om den finansiella historien ska vara en guide till framtiden finns det skäl att sluta oroa sig, skriver Jonas A Eriksson.
Det finns personal i skolan och socialförvaltningen som försvarar hederskultur.
Det uppger socialarbetare för journalisten Ulrika Nandra när hon undersöker en aktuell rapport om kriminell påverkan på myndigheter i Göteborgs utsatta områden.
En medarbetare vid socialtjänsten i Göteborg ska nyligen ha stängts av misstänkt för samröre med ett kriminellt släktnätverk. Det uppger flera källor till Kvartal.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger ansvarig chef.
Enligt en ny kartläggning från Göteborgs stad växer problemet med otillåten påverkan mot socialtjänsten – något som leder till att tjänstemän undviker att fatta nödvändiga beslut i hedersrelaterade fall, skriver Ulrika Nandra.
Den blockerade Nato-ansökan gör att Sverige måste börja utarbeta en plan B. Då gäller det att inte längre framstå som desperata och börja ha is i magen. Det är osannolikt att försvarsalliansen skulle stå passiv om Putin angriper Sverige eller Finland, skriver Nato-experten Ulla Gudmundson.
Vad händer när teknik och oändliga väntetider ersätter omsorg och mänsklig kontakt?
– Vänner som är 70-plussare säger att de hellre dör hemma än att de åker in till en akutmottagning, skriver journalisten Gunnar Sandelin i en gästkrönika.
Det är sant att det stora problemet för ålen ligger i politiken, men då tänker jag inte främst på statssekreterare Nilssons eskapader med länsman. Här är Ola Wongs senaste nyhetsbrev.
Han är världens mest googlade man, anklagad för en rad sexualbrott och misogyna uttalanden. Trots att han portats från sociala medier är han livsguru för en generation unga män. Vi vuxna får nog skylla oss själva att Andrew Tate hittat in i det tomrum där unga killar söker sin manlighet, skriver journalisten Ulrika Nandra.
Ivar Arpi skriver om varför han svängt i debatten om dödshjälp och om vännens mamma som valde att sluta att äta och dricka när hon blev obotligt sjuk. Även i Sverige bör man få välja tid och plats för mötet med Främlingen, menar han. Detta är den andra av två artiklar om synen på självmord.
Miljonbelopp, som skulle ha gått till läxhjälp åt barn, har i stället hamnat i fickorna hos oseriösa föreningar där vissa är kopplade till parallella samhällsstrukturer och andra vill stärka muslimsk identitet, skriver Lars Åberg. Nu säger Skolverket att läxhjälpsbidrag inte längre borde ges direkt till läxhjälpsföreningar.
Örjan Grudens son Love planerade och genomförde sedan sitt eget självmord. Den vanliga förklaringen till att så många svenskar tar livet av sig gör det till en fråga om mental ohälsa och dåliga mansnormer. Mitt i den tunga sorgen börjar Örjan Gruden forska i ämnet och inser att forskningsläget visar något annat än den officiella sanningen om självmord. Denna text skriver han för Loves rätt att bestämma om sitt liv och inte bli reducerad till en psykisk sjukdom.
Om du som läser detta har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar, kontakta Minds självmordslinje.
Fem år efter metoo har Skolverket valt att integrera sex, relationer och samtycke i alla skolämnen, från slöjd till matematik.
Kvartals Lapo Lappin djupdyker i den nya läroplanen och upptäcker samtidigt en aktuell lärobok, vars välkända författare nu varnar för riskerna med att be barnen sitta i mormors knä.
Bi Puranen är forskaren som i decennier har undersökt värderingar runt om i världen. Sverige är allt annat än mellanmjölkens land, säger hon.
Almedalsveckan är återigen den demokratiska mötesplats som den är tänkt att vara. Här är podden från Kvartals andra event i veckan: Veckopanelen Live med Almedalen-panelen Lasse Stjernkvist, fd S-partisekreterare och fd kommunalråd i Norrköping, Maria Wetterstrand, chef för Miltton Europe och fd MP-språkrör och Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och debattör.
Vi analyserar de partiledartal som hade hållits i onsdags eftermiddag, när två tal i Almedalen återstod. När Veckopanelen Live spelades in visste vi inte att psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren hade mördats. Podden leds av Staffan Dopping.
– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Han betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning. Amir Rostami intervjuas av Henrik Höjer.
Alla politiska turer om de svenska pensionerna gör förre FP-ministern Bo Könberg bekymrad. – Det är ganska trist det som pågår, men jag hoppas att partierna drar någon slutsats av det som har hänt.
Bo Könberg ledde den grupp som skapade det nuvarande pensionssystemet, och det är fortfarande en reform som fyller honom med stolthet. – Systemet och pensionsgruppen har fungerat väl fram till för något år sedan. Men om den ska bestå kräver det att partier inte gör som Socialdemokraterna gjorde förra hösten.
De senaste veckorna har flera små och medelstora städer drabbats av dödsskjutningar. Är gängvåldet på väg att slå rot även utanför storstäderna?
Igår avslöjade Kvartal att de manliga hjältarna i den internationellt prisade SVT-dokumentären Sabaya lurade flera yazidiska kvinnor att lämna ifrån sig sina barn med falska löften om återförening – och att Islamiska staten erbjöds att köpa barnen.
I den andra delen av Kvartals granskning visar vi att Sabayas regissör Hogir Hirori har fabricerat flera scener i filmen.
Och nu medger regissören att den dramatiska fritagningen av dokumentärens kvinnliga huvudperson Leila spelades in med en helt annan kvinna.
– Jag tycker att det skadar filmens trovärdighet, säger Axel Arnö, programchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya.
Den internationellt prisbelönta SVT-dokumentären “Sabaya” beskriver hur två män räddar yazidiska kvinnor som förslavats av Islamiska staten ur al-Hol-lägret i Syrien. Kvartal kan nu avslöja att filmens huvudpersoner tvingade flera av kvinnorna att skiljas från sina barn och lurade dem att de skulle få återförenas med dem senare. I stället erbjöds IS att köpa barnen.
– De lurade oss, de förde oss till sina hem och sedan tog de våra barn ifrån oss, säger en av kvinnorna.
– Filmen är till stor del baserad på en lögn, säger Peter Galbraith, tidigare amerikansk ambassadör.
En hittills okänd ljudinspelning visar att regissören Hogir Hirori fått höra att filmens ena huvudperson behandlat kvinnorna ”värre än IS gjorde”.
Annika Strandhäll presenterade stolt regeringens beslut att godkänna slutförvaret i Forsmark, men hade det gått med Miljöpartiet kvar i regeringen? Sverige spänner de militära musklerna, men statsministern tvekar om att kalla in försvarsberedningen. Sverigedemokraterna strider mot LO och IF Metall, och historikern Tony Gustafsson tar ”kamikazeuppdraget” att skriva SD:s vitbok. Friskolan IES regler om minsta kjollängd hinner vi också med.
Veckopanelen med Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete och fröken i podden Söndagsskolan, Torbjörn Hållö, ekonom på LO och kolumnist i Göteborgs-Posten och Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och tidigare MP-politiker.
I den officiella historieskrivningen mördades poeten Federico Garcia Lorca för sitt engagemang för vänstersidan i det spanska inbördeskriget. Författaren Manuel Ayllón Campillo har nu lagt ett pussel som en detektiv och kommer fram till att mordmotivet snarare troligen var gammalt familjegroll. Men det offentliga Spanien vill hålla fast vid historien om Lorca som vänstermartyr, skriver professorn i spanska Inger Enkvist.
Inläst av Johan Rabaeus.
För ett år sedan dödades chefen för det iranska kärnvapenprogrammet, Mohsen Fakhrizadeh. Exakt hur detta skedde var länge oklart, men terrorforskaren Magnus Norell har rekonstruerat förloppet, som nästan liknar en James Bond-film.
Inläst av Johan Rabaeus.
Ludde Hellbergs granskning av SVT-dokumentären Abolis resa visar att något är ruttet med värdegrunden i dokumentärbranschen, skriver Kvartals kulturredaktör Ola Wong. Dokusåpagenren, politisk aktivism och true crime-trenden har bidragit till en olycklig uppluckring mellan verklighet och fiktion.
Inläst av Marika Lagercrantz.
Huvudpersonen i den prisbelönta SVT-dokumentären "Abolis resa" har sökt uppehållstillstånd i Sverige med två olika identiteter, avslöjar Kvartals Ludde Hellberg. Det finns också uppgifter som tyder på att händelseförloppet i filmen är uppdiktat.
– Jag har inte tillåtelse att berätta allting, säger Yasaman Sharifmanesh, filmens regissör.
– Dokumentärfilmare behöver inte vara objektiva, säger Antonio Russo Merenda, filmens producent.
Projektledaren på SVT ser inga problem med dokumentären.
Finland och Estlands skolor är bättre än de svenska. En förklaring kan vara den enskilde lärarens roll. Den kan sällan överskattas, konstaterar skolforskaren Erik Cardelús som även pekar på kulturens betydelse.
Inläst av Johan Rabaeus.
Myndigheter i Sverige har börjat kommunicera mer på andra språk än svenska. Detta växer till synes på måfå, och ingen verkar tänka på de övergripande konsekvenserna. Ett nytt samlat grepp behöver tas i frågan om språk, skriver Josefin Utas.
Inläst av Johan Rabaeus.
Natten då Olof Palme mördades hade Säkerhetspolisen en underrättelseoperation i centrala Stockholm som av allt att döma benämndes Cosi fan tutte. Det visar nu utlämnade dokument, skriver docent Jan Almäng. Det enda om operationen som Palmeutredningen fått från Säkerhetspolisen är ett pm skrivet två år efter mordet.
Inläst av Johan Rabaeus.
Vi talar om en vårdskuld, som har byggts på ytterligare under coronapandemin. Hur ska det gå till att beta av de mer än 100 000 operationer och behandlingar som har
blivit uppskjutna? Hur högt pris får patienterna betala? Den här frågan tar vi oss an i Fredagsintervjun special med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius.
Centerpartiet ökar i opinionen och deras sympatisörer har rört sig vänsterut. Och vi ser fortsatt ljusare ekonomiska förhoppningar.
Opinionen just nu är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige. I podden samtalar Kvartals Henrik Höjer med Demoskops vd Karin Nelsson.
Den svenska sexköpslagen och andra lagar som har till syfte att få stopp på prostitution är föremål för en finländsk forskares intresse och utgör en viktig del i hennes doktorsavhandling. Niina Vuolajärvi vid Rutgers University i New Jersey är kritisk mot den svenska modellen, trots att den redan är på export till flera andra länder.
– Vi borde fokusera på att göra sexarbetares tillvaro så trygg som möjligt, och strafflagar bör inte riktas mot sex som sker med samtycke mellan vuxna.
Matilda Ekeblad har just valts att efterträda Benjamin Dousa som ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Hon beskriver sig som en lantis som
vill att Muf ska bli mer lockande för unga tjejer. Lägre skatter, effektivare miljöpolitik och nedlagd public service tillhör det som hon vill jobba för.
Sverige stänger snart ölkranarna kl 22. Joe Biden och Kamala Harris laddar för presidentskapet, men vad gör Donald Trump?
Veckopanelen med Roland Poirier Martinsson, författare och konservativ debattör, Eric Sundström, tidigare socialdemokratisk chefstjänsteman, numera LO och Evin Badrniya, juriststuderande och vice förbundsordförande i KDU.
Om tidningarna hade övervakat journalisternas klassperspektiv med Marxbotar skulle det ha blivit ett ramaskri, men av någon anledning anses det okomplicerat att göra samma sak med genuspolitik.
Ola Wong om medieföretagens könsräknarrobotar.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.