Är det möjligt att göra modern snabbmat som wraps, dumplings och bowls, fast med råvaror från Västerbotten? Uppgiften landade på en grupp masterstudenter på kursen Livsmedelsdesign vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap på Umeå universitet. Det som skiljer studenternas framtagna rätter från annan snabbmat är inte bara att huvuddelen av råvarorna är lokalt producerade, utan också veganska.
I fjärde avsnittet av Matkompassens podd berättar masterstudenten Hanna Sandvik och Björn Norén, biträdande studierektor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, om utmaningar och möjligheter med snabbmat gjord på lokalt producerade råvaror.
Studenternas arbete är en del i samarbetsprojektet "Ät hela Västerbotten" som leds av Länsstyrelsen Västerbotten, med bland annat RISE Research Institutes of Sweden, Region Västerbotten Turism, restauranger, butiker och matproducenter som partners.
Syftet med samarbetsprojektet är att öka produktionen av och efterfrågan på lokalproducerade livsmedel i butiker och restauranger i Västerbotten. Det är finansierat av Jordbruksverkets satsning Landsbygdsprogrammet, som är en del av EU:s strategi för hållbar tillväxt.
Länsstyrelsens riktade livsmedelsarbete går under samlingsnamnet Matkompassen.