Mer lokal mat på länets restauranger, lokalproducerade läckerbitar på bensinstationer och många produktiva matmöten. Det är resultatet av samarbetsprojektet ”Ät hela Västerbotten”, som nu avslutas.
- Det är kul att vi kunnat åka runt och involvera folk i alla delar av länet och fått fler att bekanta sig med lokal mat och dryck, säger projektledaren Stina Fernerud.
Under två år har projektet - som leds av Länsstyrelsen Västerbotten – arbetat för att göra lokalt producerade livsmedel mer lättillgängliga, både som produkter att köpa och i form av maträtter på restaurangmenyerna. I det nya avsnittet av podden Matkompassen sammanfattar Stina Fernerud och Kajsa Åberg, strateg för hållbar regional utveckling på Region Västerbotten Turism, erfarenheterna från projektet.
Den röda tråden har varit ”Tillsammans”.
I projektet har matproducenter, restauranger, butiker, organisationer, Umeå universitet och upphandlade konsulter gemensamt jobbat för att lyfta lokal matproduktion. Dessutom har flera matproducenter öppnat sina dörrar för projektets kocknätverk för att visa på de lokala produkternas kvalitet, säsonger och möjligheter.
Matinspiratören Anders Samuelsson, som också engagerat sig i projektet, meddelade under arbetets gång att kockarna i nätverket inte ville servera bara delvis lokal mat under SEE hållbarhetsvecka, utan att det skulle vara ”100 procent Västerbotten”.
- Då fick det bli så. Det gäller att ha örat mot marken och lyssna in vad de som deltar i projektet vill göra, för då blir det verkligen allvar av ”tillsammans”. Det landade på 26 restauranger som deltog under hållbarhetsveckan, och vår utvärdering visar att majoriteten av de kockar som deltagit på nätverksträffarna nu har en högre andel lokala livsmedel på menyn, säger Kajsa Åberg.
I podden berättar Stina och Kajsa även om den lokala matens intåg på OK/Q8-mackarna i länet, samt om gruppen med masterstudenter från Umeå universitet som tog fram innovativa och veganska maträtter som sedan serverades på 14 bemannade bensinstationer.
Lokalproducerade livsmedel är en viktig fråga – både för att skapa fler arbetstillfällen och en robustare självförsörjningsgrad i länet. Länsstyrelsen Västerbotten arbetar därför med att lyfta den lokala livsmedelsproduktionen genom ett riktat arbete som går under namnet Matkompassen.