57 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Varje vecka diskuterar tidningen Dagens ledarredaktion aktuella ämnen i skärningspunkten samhälle och tro.
The podcast Ledarpodden is created by Dagens ledarredaktion. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I veckans avsnitt av ledarpodden samtalar Frida Park med David Davage och Maria Gustin Bergström om lovsång, psalmsång, teologi och hur kyrkans musik kan förmedla ett språk för tron.
För att tala om både den första julen och alla påföljande jular gästas Ledarpodden av Lundaprofessorn Dick Harrison, tillika gästkrönikör på Dagens ledarsida, i sällskap av opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson.
Den kristna identiteten står under förändring. Många kulturpersonligheter och tänkare kommer ut som kristna och berättar om sin nyfunna tro och hur man numera identifierar sig som kristna. Denna kristendomens frammarsch står i bjärt kontrast till hur många som växte upp på 1990-talet då kunde uppleva att vara kristen. Då kunde det upplevas som töntigt och pinsamt att berätta att man var kristen. I dag framstår en kristen tro som något annat, en andlig och existentiell mognad möjligtvis. Men vad händer om att vara kristen bara blir ett bijouteri?
Med i veckans avsnitt av Ledarpodden för att diskutera kristen identitet är Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, och Fredrik Wenell, ledarskribent på tidningen Dagen. Samtalet leds av Steven Crosson, ledarskribent Dagen.
I Dagens Ledarpodden samtalar ledarskribent Steven Crosson med Smyrnaförsamlingens Mats Särnholm och Kristdemokraternas Elisabet Lann om vad som egentligen hände när kommunen beslutade att församlingen måste betala 75 000 kronor eftersom man efter lokalbyte missat att tillståndet måste förnyas.
Lars Adaktusson i Ledarpodden om förföljda kristna
Kristna är globalt sett den mest förföljda gruppen mer övriga religioner. I flera kommunistiska och islamistiska länder förföljs, begränsas och dödas kristna för sin övertygelses skull. Läget försämras på flera håll, inte minst i diktaturer och auktoritära stater. Detta inte minst i de stater där kristendomen växer och ses som ett hot mot rådande ordning.
I veckans avsnitt av Ledarpodden diskuterar Lars Adaktusson, kolumnist i Dagen och tidigare Europaparlamentariker (KD), tillsammans med ledarskribent Steven Crosson situationer för kristna.
Dagens Ledarpodden samtalar om hur de kristna väljarna kommer rösta och varför. Vilka är de och varför röstar så många på Donald Trump – vad beror det på?
Fredrik Wenell, Öyvind Tholvsen, Frida Park och Steven Crosson reder ut vilka de evangelikala väljarna egentligen är.
Det blir ett samtal om frågor som kan avgöra vilket kandidat man väljer att rösta på, om likheter och skillnader mellan svenska troende och amerikanska – att även i Sverige finns det politiker som vänder sig till kristna med ett populistiskt erbjudande, om varför Demokraterna ofta vinner på kusterna och Republikanerna i ”hjärtlandet”.
Om just döden och döendet handlar veckans avsnitt av Ledarpodden med Philip de Croy, thanatolog, teolog och flitig författare om livet efter detta. Leder samtalet gör ledarskribent Steven Crosson.
Ledarpodden: Olämpliga uttalanden på föreläsningen om sekter och hederskultur i Västerås stads regi
I det senaste avsnittet av Ledarpodden väjer deltagarna inte för de svåra frågorna. Tillsammans med Öyvind Tholvsen, föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun och ledarskribent på tidningen Dagen och Ulrik Josefsson, rektor på Akademi för ledarskap och teologi och redaktör för en antologi om Knutbyförsamlingen, samtalar Dagens opinionsredaktör Frida Park om sekter och hedersnormer.
Efter ett år sedan terrororganisationen Hamas attackerade, mördade och kidnappade oskyldiga israeler är det svårt att se att det finns fred i sikte.
I ett samtal mellan Dagens chefredaktör Felicia Ferreira, opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson, diskuteras vad som skedde då och vad som hänt under året som gott.
Barnafödandet går ner i världen men bland troende är fertiliteten något högre än bland icke-troende.
För att undersöka vad det beror på gästas veckans avsnitt av Ledarpodden av Erik Carlsson, senior forskare vid Åbo Universitet, som forskat på religionens betydelse för barnafödande.
Det är historiskt stora förändringar som svenskt bistånd nu står inför. Enprocentsmålet är slopat och biståndet minskas med 3 miljarder kronor.
PMU:s direktor Niclas Lindgren och KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin gästar Ledarpodden och pratar om förändringarna av det svenska biståndet.
Pågår det en feminisering i kyrkan? Hur ser den ut och stämmer det att allt fler män väljer bort att bli ledare inom till exempel frikyrkan?
I ett samtal mellan Steven Crosson, Frida Park och ledarsidans gästkrönikör Simon Holst, följer vi upp frågorna efter Holsts senaste krönika.
Hur mycket skärmtid tål Sveriges barn och unga? Den frågan avhandlades när ledarskribenterna Frida Park, Steven Crosson och Öyvind Tholvsen möttes för veckans samtal i Ledarpodden.
Dagens opinionsredaktör Frida Park intervjuar Karin Wiborn, nominerad till kyrkoledare i Equmeniakyrkan om utmaningarna, inte minst generationsväxlingen. Den omtalat prestigelösa och uppmuntrande ledaren kommer ut som partimedlem och feminist och säger bland annat "Jag är ingen Joel Halldorf".
Det blir ett öppenhjärtigt samtal om utmaningar, erfarenheter, drömmar och visioner – och om när hon tidigare var nominerad till missionsledare till Svenska baptistsamfundet och först inte blev vald. Nu tjugo år senare är hon nominerad igen, till Equmeniakyrkans samfundsledare. Trots bara några år kvar till pension har hon en brinnande nyfikenhet och lust för förändring. I augusti får vi reda på om ombuden den här gången bekräftar styrelsens val.
Hockey-VM pågår för fullt. Sverige deltar med ett av sina bästa lag på länge. Och till helgen avgörs vilket fotbollslag som vinner Premier League. På både plan, läktare och i tv-soffan är många kristna engagerade. Är det ett problem?
Sport var tidigare i allra högsta grad del av vad man vanligen kallar för ”syndakatalogen”. Bevisligen har en stor förändring skett. När och hur gick omförhandlingen till?
Tillsammans med Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria och Arsenalsupporter, och Fredrik Wenell, teolog, ledarskribent i Dagen som hejar på Malmö IF, samtalar Frida Park, opinionsredaktör och Leksandssupporter, om idrottens fördelar, men också risker. Hur ska man tänka kring sportwashing? Skulle Joel Halldorf, fortsatt heja på sitt lag om det köptes upp av till exempel en rysk oligark? Ska man bojkotta när fotbolls-VM går i Qatar? Och hur får Fredrik Wenell ihop att vara stöttande hockeypappa och ändå uppmuntra till tro?
Den identitetspolitiska diskussionen har rasat i USA på sistone, men diskussionen är på intet sätt ny. Under hela kristenhetens historia har man diskuterat hur frälsaren egentligen såg ut. Men vad vet vi egentligen om Jesus verkliga utseende? Och kan man avbilda honom hur som helst och fortfarande hävda att ikonen, altartavlan, konstverket eller statyn fortfarande föreställer Kristus? Kan Jesus avbildas som en isländsk fiskare, eller kanske en mörkhyad kvinna? Och spelar det egentligen någon roll hur Jesus såg ut, eller handlar det mer om att tillåta en mångfald av bilder som hjälper människor från olika delar av världen att komma närmre Gud?
Om detta samtalar Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter och kulturkrönikör på Dagen, Frida Park, opinionsredaktör och Steven Crosson, ledarskribent.
Trots flera pågående utmaningar mot religionsfriheten är det få som reagerar och protesterar. Tillsammans med Kristina Patring, expert på mänskliga rättigheter, doktorand i missionsteologi och till vardags på Svenska missionsrådet, och Jacob Rudentrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen och författare till Den första rättigheten, diskuterar ledarredaktionens Steven Crosson och Frida Park kritiken mot Sverige för den ensidiga tolkningen av religionsfrihet, dess ställning i grundlagen (hur många vet att det i praktiken är svårt att driva religionsfrihetsmål i Sverige?) och om förslagen som påverkar troendes rättigheter och möjligheter att fritt utöva sin tro.
Det blir ett samtal om rättsskyddet för troende, om relationen till staten, demokrativillkor, risken för anpassning av tro och predikan, diskriminering och hädelselagar. Men det blir också spaningar om religionsfrihetens status globalt.
Har moderna församlingar tappat bort plikten? I ett samtal mellan Lennarth Hambre, ledarskribent och tidigare samfundsledare EFK, Steven Crosson, ledarskribent och psykolog, och Frida Park, opinionsredaktör och legitimerad lärare, lyfts frågor om hur församlingar kan väcka och bygga ett hållbart engagemang. Samtalet spänner över ett frågor om ledarskap, hur man undviker att få människor att känna sig utnyttjade, riskerna för utmattning och psykisk ohälsa och fördelarna med ett levande engagemang.
I veckans avsnitt vrider och vänder Ledarpodden på hur Iran, Hezbollah, Hamas hänger ihop och Israels roll i den instabila regionen. Under flera år har Iran haft som mål att isolera Israel politiskt, men efter natten mot söndagen är det snarare Iran som står ensamt. Det är svårt att se en fred i sikte, men mirakler kan ske, vilket vi vet har skett i just den här regionen förr.
Medverkande: Elisabeth Sandlund, Frida Park, Steven Crosson och Niclas Lindgren, direktor för biståndsorganisationen PMU. Lindgren berättar i podden vad han såg när han besökte kristna palestinier i Ramallah på Västbanken för ett par veckor sedan. Situationen och nöden är stor, finns det något hopp?
Överallt talas det om prästbristen i Svenska kyrkan. Debattartiklar, ledarartiklar och analyser skrivs som vrider och vänder på det som beskrivs som en rekryteringskris. Hur hamnade Svenska kyrkan här, vilka konsekvenser får det och hur kommer man vidare? Tillsammans med Ingrid Augrell, kyrkoherde i Bollnäs, Stefan Klint, kyrkoherde i Floby och Kristin Molander, kyrkoherde i Danderyd, samtalar Dagens opinionsredaktör Frida Park om stelbent organisation, behov av att kunna individualisera prästutbildningen, reklam för prästyrket, men också om hur utbredd bristen egentligen är. Vem har bestämt hur många präster som behövs? Och finns det en dimension av bristande andligt självförtroende: måste det till en präst varje gång det ska knäppas händer?
I kyrkan ryms många olika människor med olika typer av personligheter. Ofta har det, speciellt i frikyrkliga sammanhang, funnits en naturligt plats för de utåtriktade. Men hur blir det för de mer introverta? De som är lite mer eftertänksamma och inte behöver lika mycket intryck. Har de en plats i kyrkan – eller behöver man i församlingarna tänka till så att även de som inte är extroverta känner sig välkomna?
För att diskutera detta sammanträder Ledarpodden med Frida Park, opinionsredaktör, Steven Crosson, ledarskribent, och inbjuden gäst Eleonore Gustafsson, pastor och gästkrönikör i Dagen.
Efter en två år lång process blev Sverige 7 mars 2024 en fullvärdig medlem i Nato. Men vad är Nato och hur kan man som kristen förhålla sig till att Sverige nu är medlem? För att diskutera detta sammanstrålade riksdagsledamöterna Hanna Gunnarsson (V) och Mikael Oscarsson (KD), båda ledamöter i försvarsberedningen, till ett samtal i Ledarpodden, tillsammans med ledarskribent Steven Crosson.
1 000 svenska artister krävde nyligen i ett upprop att Israel skulle bojkottas från sångtävlingen Eurovision. I riksdagen har Vänsterpartiet föreslagit att Israels sångare ska hindras från att komma in till Sverige och Malmö där tävlingen kommer gå av stapeln. På gator och torg demonstreras det mot Israel med antisemitiska slagord.
I veckans avsnitt av Ledarpodden diskuteras Eurovision och hur kriget mellan Israel och Hamas kommit att påverka sångtävlingen. Medverkar gör Fredrik Wenell, ledarskribent, Steven Crosson, ledarskribent och Jacob Zetterman, reporter – samtliga på tidningen Dagen.
Humanisterna har gått och blivit trossamfund. I veckans Ledarpodden deltar Humanisternas tidigare ordförande Christer Sturmark och författaren Jacob Rudenstrand tillsammans med Dagens Frida Park och Steven Crosson i ett samtal om vad sekulärhumanism är, hur staten bör förhålla sig till trossamfund, livsåskådningar och religioner. Och hur är det – kan sekulärhumanism egentligen existera utan kristendom?
Varför ska en stat som gör anspråk på att vara neutral i livsåskådningsfrågor definiera vad som är trossamfund och dessutom ge ekonomiskt stöd till trossamfund? Och behöver verkligen trossamfunden en godkäntstämpel från staten – finns det inte en risk att staten får för stort inflytande över samfundens inre liv?
Kommunen vek ned sig om Förintelsens minnesdag. I en tid då judehatet ökar, är det än mer viktigt att stå upp emot antisemitism. Därför är det många som reagerat på Dagens avslöjande att Höganäs kommun avstod från att göra något arrangemang den 27 januari eftersom de inte ville riskera att det kunde ses som ett ställningstagande i det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza.
Arash Asadi, reporter på tidningen Dagen, medverkar i veckans Ledarpodden och berättar om turerna bakom kommunens agerande, kritiken som följde och hur återverkningarna nått ända upp på regeringsnivå. Medverkar gör även Steven Crosson, ledarskribent och Frida Park, opinionsredaktör.
Utgångspunkt i podden är den miljardsatsningen som Anglikanska kyrkan nu gör för förnyelse och för att nå unga. Alpha, ett koncept ursprungligen från Anglikanska kyrkan i England, har i 30 år varit ett framgångsrikt sätt att nå en ny publik med evangeliet. Men samtidigt förändras världen och många församlingar och kyrkor behöver nu tänka nytt för att nå ungdomar.Det är viktig att förstå den digitala världen där unga lever. Detta samtidigt som församlingar och ledare behöver ha med sig att unga har en längtan efter andlighet och mening. Medverkar gör: Fredrik Wenell, ledarskribent, Marie-Louise Nilsson, nationell ledare Alpha Sverige och Emma Bergkvist, Alpha Youth.
Simon Holst, pingstpastor i Bet: L i Skövde och ny gästkrönikör i Dagen, gästar Ledarpodden för att prata med Frida Park och Steven Crosson om sitt engagemang för judar, Israel och kristna palestinier. ”När slutade Gud vara Israels Gud – om han nu har gjort det”, frågar Holst retoriskt.
Andra ämnen som lyfts i podden är utsatta kristna palestinier, kvinnor i ledarskap, ledarskapskris och hur man vänder en negativ trend i frikyrkan.
Hur kan lärare undervisa om Sveriges grundlagsskyddade rättigheter och i nästa sekund säga till elever att yttrandefriheten inte gäller i skolan? Andreas Häger samtalar tillsammans med Frida Park, opinionsredaktör, och Steven Crosson, ledarskribent, om vad troende eleverna möter och upplever från rektorer och lärare och hur det påverkar deras självkänsla och tro. Men samtalet tar också upp vad lagar och styrdokument säger och vad man som elev eller anhörig kan göra när man stöter på patrull i skolan.
Nyligen har dom fallit i pingstpastor Josef Barkenboms stämningsansökan mot forna arbetsgivaren Solna pingst, vilket är temat för veckans Ledarpodden.
Medverkar gör opinionsredaktör Frida Park, ledarskribent Steven Crosson och Tomas Österberg, journalist på Dagen som följt frågan noggrant.
I veckan besöks Ledarpodden av Elisabeth Sandlund, journalist och kolumnist i Dagen för att prata om dödshjälp. I flera länder ges nu dödshjälp till personer med psykiska sjukdomar och som är socialt utsatta.
Där dödshjälp har införts har också antalet personer som dödas ökat. Och röster höjs för att Sverige ska följa efter.
Om man nu är rädd för att islam håller på att ta över i Sverige - vad borde vara kyrkans svar på det?
I veckans Ledarpodden diskuterar Steven Crosson, Fredrik Wenell och Frida Park om svensk vänsterrörelse håller gränsen mot islamism och antisemitism samt Sverigedemokraternas märkliga tolkning av religionsfrihet.
Kyrkorna har den bästa åtgärden mot gängkrigen - både förebyggande och för den som vill ut: Jesus. I veckans avsnitt av Ledarpodden lyfter Steven Crosson, ledarskribent och Frida Park, opinionsredaktör de positiva nyheterna som faktiskt finns, men som vi sällan hör talas om.
I Dagens unika serie “Ett helare Sverige - tillsammans mot gängkriget” finns berättelse efter berättelse om kyrkorna, pastorerna, ledarna, eldsjälarna och medmänniskorna som gör skillnad. Om människorna som får nya chanser och lämnar kriminaliteten. Det finns inte bara hopp. Det finns även goda exempel att inspireras av och ta efter.
Agnes Wold besöker veckans Ledarpodden för att prata om vården för barn och unga med könsdysfori och förslaget om att förenkla juridiskt könsbyte. Medverkar gör Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi, Steven Crosson, ledarskribent och Frida Park, opinionsredaktör.
Ledarpodden diskuterar evenemangen i kristenheten där inga eller få kvinnor bjuds in att medverka. Varför ställs inte frågan? Lyfter män bara fram män? Och när frågan ställs – varför tackar så många kvinnor nej?
Medverkar gör Josefin de Gregorio, litteraturredaktör på SvD och kulturskribent på Dagen, Eleonore Gustafsson, pastor och gästkrönikör på Dagens ledarsida och Frida Park, opinionsredaktör Dagen.
Steven Crosson och Frida Park diskuterar den svenska antisemitismen, i vilka grupper den har störst fäste och vad man kan göra åt den.
Ledarpodden denna vecka om Equmeniakyrkan och samfundets utmaningar att fånga upp unga. Equmeniakyrkan har under flera år brottats med sjunkande medlemssiffror. Speciellt svårt är det att attrahera den yngre generationen att ta klivet över in i församlingarna. Vad beror det på och vad kan göras?
Medverkar gör: evangelist och församlingsutvecklare Ida-Maria Brengesjö, ledarskribent Lennarth Hambre, opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson.
Ledarpodden möter israelen Adele Raemer. Adele och hennes familj överlevde Hamas terrorattack. Men alla i kibbutzen klarade sig inte. Fyra personer mördades och ytterligare fyra är kidnappade.
Har freden en chans så länge Hamas finns kvar?
Medverkar gör: Dagens chefredaktör Felicia Ferreira, ledarskribent Steven Crosson, och överlevare Adele Raemer.
Ledarpodden diskuterar svenska partiers vara eller icke i Sveriges största trossamfund - Svenska kyrkan. Är det konservativa vikingaargument eller makthunger som gör att Centerpartiet inte vill släppa Svenska kyrkan fri? Vilket annat trossamfund skulle acceptera partiers inblandning i sina inre angelägenheter?
Medverkar gör ledarredaktionens Steven Crosson och Frida Park samt Dagens reporter Jacob Zetterman.
Ledarpodden samtalar om våld, kriminalitet, nyrekrytering och avhopparverksamhet. Hur hamnade vi här, vems är felet, och vad ska vi göra åt det? Medverkar gör Frida Park, opinionsredaktör, Steven Crosson ledarskribent, Fredrik Wenell, ledarskribent och Johanna Berger, operativt ansvarig för LP-Exodous.
Ledarpodden samtalar stereotyper, beröringsskräck och fördomar mot kristna. Är det svårt att vara tungotalare i dag? Finns det dubbla måttstockar i det sekulära Sverige - fritt fram att håna kristna men inte muslimer? Eller är kristna alldeles för överkänsliga som i onödan söker millimeterrättvisa?
Medverkar gör Frida Park, opinionsredaktör, Felicia Ferreira, chefredaktör och Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria.
Ledarpodden samtalar om barn och unga som kämpar med sin könsidentitet, den bristande evidensen och idéerna bakom vårdsveket mot en mycket skör grupp.
Medverkande: Frida Park, lärare; Steven Crosson, psykolog; Lennarth Hambre, pastor och Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD).
En nödvändig åtgärd för att motarbeta skuggsamhället eller ett rättsosäkert och oetiskt förslag? Frida Park och Steven Crosson möter Fredrik Malm (L) i ett samtal om den föreslagna angiveriklausulen som ska göra så att polisen hittar fler papperslösa flyktingar.
Ledarredaktionen lyfter sommarens stora händelser: koranbränningarna. Frida Park, opinionsredaktör och Steven Crosson, ledarskribent, diskuterar om ändrad ordningslag kommer gjuta olja på de globala protestvågorna och om man får skämta med troende.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.