Skicka ett meddelande till oss
Vad är ett bra surdegsbröd?
En "brahet" är att kunna upprepa resultatet från gång till gång.
- Underjäst är oftast kompakt, slätt och hårt.
Blir brödet fläckigt eller ljust är det ofta underjäst.
- Överjäst flyter ofta ut när du hanterar degen. Lyfter inte i ugnen.
- Hålen i brödet heter alveoler. Lagom jäst bröd har runda alveoler. Desto ovalare, endera överjäst eller underjäst.
- Snittet, magen, örat är jämnt och fint. Magen är jämn och rund i brödet.
- Inkråmet, är bubblorna jämna, genomgräddat
- Formen, skär en skiva i mitten. Är skivan symmetrisk.
- Problem med starter blir ett eget avsnitt
- Skorpan, för länge eller för kort i ugnen påverkar mest
- Mjölet påverkar näst mest. Du bör ha ett mjöl med högt proteinhalt och starkt gluten. Kulturspannmål har ofta hög proteinhalt men svagt gluten. Svagt gluten ger låga kompakta bröd utan alveoler i sig
Om det är ett bra bröd är helt det som du själv tycker. Det du tycker är bra är det som är bra.
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.
Beställ ditt bröd idag!
Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se
Följ oss på sociala medier:
Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör!
#lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg