Ljudboksklubben är Peter Carlén och Peter Westberg. Vi recenserar, tipsar om och diskuterar ljudböcker. Ibland med gäster.
Ni får gärna följa oss på @ljudboksklubben på Instagram för mer information.
The podcast Ljudboksklubben is created by Ljudboksklubben. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Veckans gäst är författaren Anna Breitholtz Monsén. Hon debuterade 2021 med hyllade romanen Stranden.
Vi pratar om bakgrunden, varför hon valde att låta serien om Lina Lantz utspela sig i fiktiva Sandinge istället för en verklig plats och hur skrivprocessen går till.
Och får man som debutant verkligen önska sig en känd inläsare som Katarina Ewerlöf? Såklart man får!
Vi pratar också, på förslag från gästen själv, om något så vackert som ljudboksminnen!
In och titta eller lyssna!
I årets första intervjuavsnitt sitter vi ned tillsammans med Viktor Åkerblom.
Viktor har läst in ett stort antal böcker, bland annat Shuggie Bain, 36 frågor om kärlek, Goda grannar - och nu senast Ljudboksklubbens Peter Westbergs senaste bok Ensammare kan ingen vara.
Vi pratar lite om den sistnämnda och Viktor har förberett en vacker, rörande gest för att visa hur bra han tyckte att boken är.
Vi frågar hur allt började och hur han tar sig an böckerna han läser in.
Med en filmnörd i klubben dyker vi naturligtvis även ned i Viktors skådespelarkarriär. Han ger oss en inblick i hur det var att spela alien i senaste säsongen av Halo och inte nog med det:
Vi får även ett smakprov på språket han fick lära sig inför rollen.
Då var det dags att för tredje gången summera ett ljudboksår. Vi i Ljudboksklubben har haft 47 gäster, passerat 100 avsnitt, fyllt två år, passerat 10 000 följare på Youtube, stått på Ljudboksscenen på Bokmässan och varit med på Own your Books event på Posthuset .
Peter den yngre har släppt en bok och skrivit bokkontrakt med både Bokfabriken och Ordfront. Den äldre har suttit i både Storytel Award och Crimetime Award juryn i år.
Så ja ett riktigt spännande år.
Våra topplistor över årets bästa ljudböcker
Peter C
1. Honungsfällan - Lars Berge Axel Grodh Humlesjö
2. Tranorna flyger söderut - Lisa Ridzen
3. En bra man - Tina Trender
4. Glöm aldrig Tintin - Sanam och Sofia
5. Tigern år - Fredrik Lundberg
Peter W
1. En bra man - Tina Trender
2. Ljus och skugga - Samuel Karlsson
3. Våldet under huden - Fritiof Ajvide
4. Solroseffekten - Lena Wilderäng
5. Där ingenting någonsin händer - Hamit Aktas
Så tack alla som följt oss och ett riktigt gott nytt år till alla er där ute.
Vi har nått tredje advent och det firar vi med ett avsnitt av Ljudboksklubben där vi sitter ned och pratar med vår käre vän och ljudboksinläsare Lars Winclair.
Avsnittet spelades in under årets Bokmässa. Det pratas om hur karriären som inläsare började, hur han utvecklat processen och hur en arbetsdag nere i Normandie ser ut.
Vi stället frågan om han har någon bok han drömmer om att få läsa in, men inte nog med det:
Lars avslutar intervjun med en riktigt trevlig överraskning. Det här vill ni inte missa!
Idag är det första advent, och vad kan väl vara mysigare än att inleda med ett trevligt samtal mellan Ljudboksklubben och Fredde Granberg, som är en av våra absolut mest älskade ljudboksinläsare?
Avsnittet spelades in under årets Bokmässa. Vi pratar om hans karriär som barnboksförfattare, om han saknar att stå framför kameran och konstaterar återigen att Fredde, förståeligt nog, egentligen inte har någon aning om hur många böcker han läst in.
Vi utlovar ett riktigt trevligt avsnitt som start på advent, så skippa Julkalendern och klicka er in på Ljudboksklubben istället!
Veckans gäst är regissören och författaren Olof Spaak.
Olof debuterade i maj med sin spänningsroman Den vänstra vägen, som sticker ut på flera sätt. Vi pratar om vägen dit. Om inspirationen som ligger bakom och att minst sagt ge sig helhjärtat in i researcharbetet.
Naturligtvis tar film- och tv-serienörden Westberg tillfället i akt och pratar om Spaaks karriär som regissör som bland annat innefattar en prisbelönt debut och regisserade avsnitt för succéserier som Tunna blå linjen, Heder och Gåsmamman.
Vi utlovar i vanlig ordning ett mycket trevligt avsnitt!
Veckans gäst är författaren Anders de la Motte.
I våras släpptes Ett fall på Capri, som är första delen i pusseldeckarserien "Mord under solen" som han skriver tillsammans med sin fru Anette.
I november kommer "Rostskogen", tredje delen i Asker-serien.
Vi pratar om inspirationen till böckerna, hur det är att jobba tillsammans med sin fru och hur det kändes att ta steget till att bli författare på heltid.
Vi får även en djupdykning i research och pratar specifikt om mosslik och den där modelljärnvägen från "Bortbytaren" som tilltalade Westberg så väldigt
De la Mottes "Slutet på sommaren" har blivit tv-serie med premiär i december. Det pratar vi naturligtivis också närmre om!
In och titta eller lyssna. Vi vågar faktiskt utlova ett av våra absolut trevligaste avsnitt hittills!
Veckans gäst är en av Sveriges helt klart mest produktiva författare: Mikael Ressem.
Han har flera serier och ett nästan oändligt antal böcker på sitt samvete.
Går det tre månader utan att Ressem släpper nytt kan man bli orolig, men vi får reda på precis vad som är på gång.
Ressem avslöjar dessutom att hans populära serie om Sjukvårdens nationella insatsgrupp får en ny inläsare - och det är inte vem som helst!
Men så kommer ju frågan ni alla väntat på: Är det ett vanligt avsnitt av Ljudboksklubben eller är det ett nytt avsnitt av Ressemklubben och isåfall: Vem av Petrarna är det som åker på verbal sträckning?
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är författaren Tony Johansson. Han är aktuell med Nationens fiende, som är den fjärde boken i hans serie om Erik Larsson och My Englund.
Gemensamt för alla böcker i serien är känslan av realism och de högaktuella ämnen och verkliga händelser som inspirerat intrigerna.
Vi pratar om just inspirationen, realismen och vad som driver Tonys författarskap.
Hur har reaktionerna på serien sett ut, hur ser han på att släppa en uppföljare fyra år efter den senaste boken och vad är det med dragningen till äldre män? Svaren får ni i avsnittet!
In och titta eller lyssna!
Veckans gäster är inga mindre än Jonas Moström och Arne Dahl, herrarna som efter flertalet minst sagt framgångsrika böcker på varsina håll valt att skriva ihop.
Serien kallas True Fiction och första delen som går under titeln Skaparen släpptes i våras.
Vi pratar om inspirationen bakom serien, hur processen att skriva tillsammans berikat vänskapen - och hur är det egentligen att mixa stilar om man skriver väldigt olika?
Hur boken hittills mottagits och planerna framåt får vi också svar på - och vi kan inte undgå att fråga om homagen till bokens inläsare.
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är herrn som inte ens behöver mikrofon för att överrösta resten av Bokmässan: Anders Nilsson, även känd som pappa till filmsnuten Johan Falk. Förra året romandebuterade Anders med en litterär uppföljare till Falk-serien, Slutet var bara början. Den kammade hem såväl Storytel Awards kategori spänning som Adlibris-priset.
Vi pratar om känslan inför romandebuten överväldigande mottagande. Anders berättar om De förbjudna kapitlen, första boken i hans verklighetsbaserade Andra världskriget-serie Spionernas krig som släpptes i våras.
Vi får också höra om vad nya Johan Falk-boken De döda och de levande handlar om och hur Anders alltid hittat inspiration från verkligheten även i den omåttligt populära serien.
Och så har de hintats om att det faktiskt ska bli fler Falk-filmer. Eller?
Avsnittet spelades in på Ljudboksscenen under årets upplaga av Bokmässan i Göteborg.
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är mångsysslaren Rebecka Edgren Aldén. Hon är aktuell med Blå skymning, som är den senaste delen i Sjöräddar-serien.
Hon är också ordförande för Crimetime Awards-juryn, ett förtroendeuppdrag hon axlar för sjunde året i rad.
Vi pratar om inspiration till skrivandet, att gräva där man står, tips till folk som lever med författardrömmen, arbetet med Krimtidpodden som Rebecka driver tillsammans med Anna Bågstam, potentiella gymnastikthrillers - och hur Rebecka hinner med allt hon tar sig an.
In och titta eller lyssna!
Den här veckan sitter vi utan gäst, för ibland tycker vi faktiskt om att umgås på tu man hand. Vi levererar ett gäng recensioner. Precis som sist blir det en gemensam och två egna vardera.
Boken vi recenserar tillsammans är Hamit Aktas "Där ingenting någonsin händer".
Utöver det recenserar Carlén även Monica Rehns "Älskarinnan" och "Skaparen", som är första boken i Jonas Moström och Arne Dahls nya serie.
Westberg recenserar Lena Wilderängs "Solroseffekten" och Isabell Jonassons debut "Ett nytt, fräscht liv".
Dessutom bjuder vi på en ny favoritlista!
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är Tina Trender, som debuterade förra hösten med En bra man.
Vi diskuterar hur boken kom till, var hon hämtat inspiration till bokens huvudperson Thomas och hur det egentligen kändes att dyka så djupt i hans psyke och befinna sig där under lång tid.
Vi pratar om att ta klivet och göra verklighet av drömmen att skriva den där första boken, pressen inför kommande och vad som överraskat henne under tiden som följt efter releasen.
Det här spelades in några veckor innan det stod klart att Tina är en av fem debutanter som har chans att vinna årets Crimetime Awards på Bokmässan.
In och titta eller lyssna!
Vi fortsätter alltså att fira Ljudboksklubben och våra 100 ordinarie avsnitt med ännu en tillbakablick på publicerade avsnitt.
Det här är andra och sista avsnittet i jubileumsfirandet, sen lovar vi att återgå till gäster och recensioner igen!
Bland gästerna denna vecka har vi bland annat Jens Lapidus, Lo Kauppi, Magnus Roosmann, Babben Larsson och den snacksaliga duon Karlsson & Haag.
Mycket nöje!
Som vi avslöjade i fredags så firar Ljudboksklubben 100 avsnitt. Det är alltså räknat utan alla våra livegig, Svepet och annat.
En milstolpe. Och vi får fortfarande nypa oss i armen emellanåt över det gensvar vi får och de gäster vi lyckats håva in med hjälp av charm och mazariner. Eller mest mazariner, va?
VI har delat upp jubileumsavsnittet i två och den här söndagen får ni återuppleva en del av första halvan. Bland annat får vi återse delar av de allra första avsnitten och vi kan tack och lov konstatera att innehåll och närvaro förbättrats sedan dess.
Bland gästerna vi får träffa åter denna vecka har vi bland annat Birgitta Backlund, Fredde Granberg, Pascal Engman, Linda Ståhl (som bjuder på skönsång!), Pernilla Ericson och Sofia Berntson.
Mycket nöje
Veckans gäst är författaren Ingrid Elfberg. Hon berättar om sina bokserier Jätmlandsserien, där senaste boken heter Vägs ände, och Erika Ekman, med Bedragaren, som släpptes i januari.
Ingrid var en av de första vi intervjuade, men då på länk, så när vi fick chansen att sitta ned ansikte mot ansikte - eller åtminstone som grabbarna på bänken bredvid, så var vi inte sena att hoppa på.
Det blir ett samtal om de aktuella serierna, varför en trilogi blev fler än tre böcker och hur bokbranschen förändrats sedan Ingrids debut 2009.
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är Johan Ståhle, som är produktchef på Storytel.
Det diskuteras mycket kring AI just nu och bokbranschen är i allra högsta grad påverkad. På Storytel har man till exempel testat en AI-genererad version av Stefan Sauk och utvecklingen går framåt.
Vi dyker djupare i ämnet tillsammans med Johan. Vi frågar om farhågor, vad som överraskat i processen och vad för reaktioner de får från konsumenterna.
Ett annorlunda avsnitt om ett högaktuellt ämne.
Man märker tydligt vem av Ljudboksklubbens Petrar som är mest teknikintresserad.
In och titta eller lyssna!
Den här veckan är vi utan gäst. Istället levererar vi ett gäng recensioner. Dels en gemensam recension, men även två individuella.
Boken vi recenserar tillsammans är Olof Spaaks spänningsdebut "Den vänstra vägen".
Carlén recenserar även Samuel Karlssons "Ljus och skugga" samt Lisa Ridzéns "Tranorna flyger söderut".
Westberg recenserar Mikael Jisanders "En halv Kaj" samt Pascal Engmans "Bestseller".
Och så bjuder vi på en favoritlista med vidriga karaktärer, men Westberg har bara valt en och sedan skrivit HAMIT AKTAS med versaler, what the f***?
In och titta eller lyssna!
Veckans gäst är - jaha - Peter Westberg?
Ni har sett honom i intervjuer med ett hundratal gäster, ni har sett honom live på scenen på sina egna releaser och ni har sett honom tvingas till högläsning ur en recension där han sågar Mikael Ressem, men ni har kanske inte hört om Ljudboksklubbens Peter Westbergs väg till debuten, hur Gourmand fick mogna i några år innan den kom till och varför Janssons Frestelse inte längre bara är en överskattad rätt på julbordet.
Vår vän Andreas Ek kontaktade oss i våras och frågade om det inte var dags att köra en intervju med Westberg och han passade allra ödmjukast på att slänga in en anmälan om att agera kollega till Carlén. Vi tyckte det lät som en jätterolig idé.
In och titta eller lyssna!
I veckans avsnitt av Ljudboksklubben lägger vi Pascal Engmans X under luppen. En bok vi båda gillar, den ena Peter aningen mer än den andra.
Veckans favoriter är den något udda kategorin deckare där huvudpersonen inte är en polis.
Böcker som tas upp i avsnittet är:
Pascal Engman - X
Lars Wernströms böcker om privatutreade Erik Sandell
Liza Marklunds böcker om journalisten Annika Bengtzon
Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boströms böcker om Katarinas eminenta detektivbyrå
Hans Rosenfeldt, Michael Hjorts böcker om psykologen Sebastian Bergman
Jeanette Bergenstavs böcker om frilansjournalisten Jennifer Sundin.
I Ljudboksklubbens sjunde avsnitt gästas vi av ljudboksinläsaren Tova Leining. Vi diskuterar vikten av att förvalta författarens verk, hur det är att vara dotter till en av Sveriges med välkända inläsare och mycket annat.
Vi recenserar även ”Spindeln”, den senaste boken av Lars Kepler.
Jesper Ersgård är veckans gäst i det sjätte avsnittet av Ljudboksklubben. Han berättar om sitt skrivande och hur det gick till när han fick chansen att skriva en Storytel Original-serie.
I veckans favoriter tar vi oss ut i världen och listar våra bästa utomnordiska författare. Det tillsammans med veckans gäst som också delar med sig av sina favoriter.
I det här avsnittet tar vi oss an Feelgood-genren.
Veckans bok är Dag Öhrlund och Cornelia Södergrens Dejta aldrig på en onsdag, uppläst av Thomas Hanzon och Anja Lundqvist. Meningarna går isär något under diskussionen men slutar ändå i någon form av enighet.
Veckans favoriter är det ämne som river upp mest känslor inom ljudbokskretsar, nämligen uppläsarna. Ni får våra respektive topp 3.
I avsnitt 4 av Ljudboksklubben gästas vi av uppläsaren och barnboksförfattaren Fredde Granberg.
Karaktärer i böcker är något som berör. I Veckans favoriter diskuterar vi våra favoritkaraktärer tillsammans med veckans gäst. Mycket nöje
I avsnitt 3 av Ljudboksklubben kastar vi oss över Anders De La Mottes nya bok Bortbytaren. Det är den första boken i hans nya serie om poliskommissarie Asker.
Under Veckans favoriter har vi oss an favoritgenrer. Ni får våra topp 3 samt några genrer vi av olika anledningar undviker.
I avsnitt 2 av Ljudboksklubben får vi besök av Birgitta Backlund, som bland annat skrivit den biografiska romanen ”Blondie”. Hon delar med sig av två favoritböcker och vi diskuterar bland annat författare och skillnaderna mellan att skriva för ljud och tryckt bok.
Veckans bok är Mikael Strömbergs ”Pestkung” och det leder till delade åsikter.
Efter att ha gått sida vid sida under ett par år slår vi nu våra påsar ihop i ett nytt projekt: Ljudboksklubben.
Ett projekt vi dragit igång av en enkel anledning: Vi älskar ljudböcker. Och vi älskar att recensera dem.
Vår tanke är att framför kameran tipsa om och diskutera ljudböcker och allt som rör dem: Favoritgenrer, populära ljudboksuppläsare, författare som kanske ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Emellanåt kanske vi bjuder in gäster för lite extra spänning.
Ljudboksklubben är Peter Carlén, som drivit ljudboksbloggen.com i över tio år och Peter Westberg, författare och bloggare på peterwestberg.nu.
I det första avsnittet beskriver vi vad Ljudboksklubben är för något.
Vi recenserar Anna Karolinas bok Mullvaden som vi båda ger en 4:a i betyg.
Samt delar med oss av våra tre bästa böcker vi lyssnat på
Peter Carléns lista är:
• Imre Kertész -Mannen utan öde
• Ebervall, Samuelson - Mördaren i folkhemmet
• Buthler & Öhrlund - En nästan vanlig man
Peter Westbergs lista är
• John Ajvide Lindqvist - Hanteringen av odöda
• Jesper Ersgård – 1986
• Mattias Edvardsson - Goda grannar
Ni får gärna följa oss på @ljudboksklubben på Instagram för mer information.
Glöm inte att prenumerera på vår Youtubekanal.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.