299 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
Logistikpodden är en podcast om logistik, transport och supply chain management. Tanken med Logistikpodden är att via samtal tillsammans med branschens eldsjälar och experter utforska logistiken.
Programledare: Per Olof Arnäs och Nina Modig
The podcast Logistikpodden is created by Per Olof Arnäs och Nina Modig. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det som började med en impuls blev till ett årtionde. Ett årtionde av nyfiket utforskande, livsförändrande möten och mängder av kunskap. Logistikpodden fyller 10 år och det har nu blivit dags för det absolut sista avsnittet. P.O. har bjudit in sin tidigare co-host Nina Modig för en resa genom tiden, hela vägen från introduktionen i det allra första avsnittet till dagens grand finale. Dessutom blir det massor av exklusivt material från vår liveinspelning på Logistik & Transport där P.O. bjöd in till AW tillsammans med Svenska Mässan och Dagens Logistik. Det blev en fartfylld panel mitt i folkvimlet där en rad spännande gäster deltog under det som enligt många var den bästa Logistik & Transport-mässan genom tiderna. Logistikpodden fortsätter nu på resan mot att på sin 10-årsdag bli en AI, vilket ska dokumenteras på Youtube.
I det här avsnittet har det blivit dags för Logistikpoddens allra sista paneldiskussion någonsin och vi sparar naturligtvis inte på krutet. Det här gången handlar det om artificiell intelligens och P.O. har lyckats få ihop en riktig drömpanel: Christian Landgren - Grundare Iteam. Amer Mohammed - Digital arkitekt och framtidsvisionär. Driver podden Professorn & Galningen tillsammans med David Fendrich. Judith Wolst - Techrådgivare, ängelinvesterare och föreläsare. Driver showen Cow on the Ice tillsammans med Aurore Belfrage.
Tillsammans bidrar de alla fyra med sina unika perspektiv och bjuder på en bred, nyanserad diskussion om hur AI kommer att påverka vårt samhälle framöver. Vill du höra mer? Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Christian Landgren.Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Judith Wolst.Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Amer Mohammed. Glöm inte att hänga med Logistikpodden på resan mot att på sin 10-årsdag själv bli en AI.
I det här avsnittet av Logistikpodden leder P.O. ännu en paneldiskussion, denna gång om e-handel. Vid sin sida har han tre tidigare gäster som är experter inom området; Anna Nordlander - Amazon-specialist, författare av Amazonkoden och medgrundare Amzello.
Arne Andersson - Senior E-handelsrådgivare Svensk Handel
Carl Lumsden - supplyansvarig Unident Group med lång bakgrund som logistikchef inom e-handeln. Tillsammans tittar vi närmare på varför e-handel blev det naturliga valet under pandemin, vad det innebär att göra en Temu och hur branschens landskap kommer att ritas om under de kommande 10 åren. Vill du höra mer? Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Anna NordlanderLyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Arne AnderssonLyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Carl Lumsden Glöm inte att hänga med Logistikpodden på resan mot att på sin 10-årsdag bli till en AI.
I det här avsnittet av Logistikpodden leder P.O. ännu en paneldiskussion, denna gång om logistikfastigehter - ett ämne som gått från okänt till superhett på bara ett årtionde. Till sin hjälp har han två tidigare gäster som är experter inom området; Matthias Kettelhoit, chef på Logicenters, och Hilda Hultén, redaktör och medgrundare av Dagens Logistik. Vi djupdyker bland annat i de 1,3 miljoner kvadratmeter lager som byggs i år, kikar närmare på vad som gör att internationella aktörer flockas till Sverige för att ta del av den här marknaden och diskuterar varför det är svårt för chaufförer att distribuera något i en storstad - utan att bryta mot lagen varje dag. Vill du höra mer? Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Matthias Kettelhoit.Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Hilda Hultén. Glöm inte att hänga med Logistikpodden på resan mot att på sin 10-årsdag bli till en AI. Mer om detta finns här.
Har du redan hunnit lyssnat på avsnittet och undrade varför PO inte höll något eftersnack? Vi också.. Men nu är det åtgärdat, så om du vill höra vad han har att säga om denna panel, spola fram till: 1:07:10
I det här avsnittet av Logistikpodden blir det fullt fokus på cirkulär logistik då PO leder en paneldiskussion med tre riktiga stjärnor inom området. Med oss har vi Elin Bergman, COO på Cradlenet, Amanda Borneke från Sweco och Nina Modig, tidigare co-host för Logistikpodden och expert på cirkulära flöden. Vi diskuterar allt från självkörande fordon och masshantering till jämställdhet och återbruk av material – och hur dessa områden påverkar och formar logistikens framtid.
Kontakta Elin Bergman via LinkedIn. Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Elin Bergman.Klicka här för att läsa de rapporter som Elin nämner i avsnittet. Här finns information om ESPR. Kontakta Amanda Borneke via LinkedIn. Lyssna på Logistikpoddens tidigare intervju med Amanda Borneke. Kontakta Nina Modig via LinkedIn. Lyssna på Logistikpodden om regenerativt jordbruk.Lyssna på Logistikpodden om hållbar avfallshantering (Norditek) Läs denna rapport för mer kunskap om cirkularitet
Vill du lära dig mer? Lyssna på vår Kunskapsbooster om cirkulär logistik och häng med Logistikpodden på resan mot att på sin 10-årsdag bli till en AI.
Under Logistikpoddens tionde och sista år djupdyker i de allra mest intressanta områdena tillsammans med några av våra mest insiktsfulla tidigare gäster. Vi reflekterar över de senaste tio årens utveckling och blickar framåt mot de kommande tio åren.
Missa inte heller att följa min resa på Youtube där jag dokumenterar mitt arbete med att konvertera Logistikpodden till en supersmart chatbot.
I det här avsnittet av Logistikpodden har det äntligen blivit dags för PO att leda en paneldiskussion om bygglogistik. Till sin hjälp har han två av våra tidigare gäster tillika experter inom området; Anna Fredriksson, professor i bygglogistik på Linköpings universitet och Fredrik Norrman, Bitumen Manager på Skanska. Tillsammans fördjupar vi oss i en bransch där utvecklingen går i en rasande fart och karriärmöjligheterna blir allt fler. Vi får också veta varför ett starkt gamingintresse kan vara en fördel i framtidens byggbransch. Missa inte detta och mycket mer i Logistikpodden - om bygglogistik. Vill du lära dig mer?
Lyssna på våra tidigare intervjuer med Anna och Fredrik, och missa inte vår resa när Logistikpodden på sin tioårsdag kommer att bli en AI.
I det här avsnittet av Logistikpodden leder P.O. ytterligare en paneldiskussion, denna gång om sjöfart. Till sin hjälp har han tre experter som alla har varit med i podden tidigare och som med sina lite olika bakgrunder och områden verkligen tar oss på djupet i detta spännande ämne. Johan Woxenius, professor i sjöfartens transportekonomi. Lars Green, lärare på Chalmers och sjöfartsprofil. Lena Göthberg, grundare och programledare för The Shipping Podcast. Tillsammans kikar de bland annat på hur det kommande decenniet kan se ut för sjöfartssektorn, hur AI kan vara till hjälp och de utmaningar som piratverksamhet kan utgöra för flera globala försörjningskedjor. Hur har sjöfarten utvecklats de senaste 10 åren? Hur kommer det att se ut under de kommande 10 åren? Detta och mycket mer hör du i Logistikpodden - om sjöfart.
I det här avsnittet av Logistikpodden leder P.O. ännu en sprakande paneldiskussion. Den här gången handlar det om två ämnen som överlappar varann; nämligen logistik i kris och logistik i krig. I panelen finner vi tre tidigare gäster som är experter inom området; Johanna Linder, Freddy Jönsson Hanberg och Gyöngyi Kovacs. Tillsammans diskuterar de bland annat hur du bäst förbereder dig för en större kris, hur en vardag kan se ut för människor som bor i krigsdrabbade länder och varför det inte behöver vara en nackdel att inte vara först när det kommer till AI. Hur har humanitär logistik utvecklats de senaste 10 åren? Hur kommer det att se ut under de kommande 10 åren? Häng med oss när vi djupdyker i detta spännande ämne för att hitta svar tillsammans med våra experter.
I det här avsnittet av Logistikpodden leder Per Olof Arnäs en livlig paneldiskussion med tre framstående professorer inom logistik: Sten Wandel från Lunds Universitet, Johan Woxenius från Göteborgs Universitet och Maria Huge Brodin från Linköpings Universitet. Tillsammans utforskar de aktuella forskningsområden och diskuterar de största utmaningarna och möjligheterna inom logistik och transport.
Diskussionen går in på hur akademin och forskningen inom logistik har utvecklats över tid, från traditionella metoder till dagens fokus på digitalisering och hållbarhet. Professorerna delar sina erfarenheter och tankar om hur framtidens forskning kommer att se ut och vilka områden som kommer att vara mest betydelsefulla. De pratar även om vikten av interdisciplinära samarbeten och hur utbildningsprogram måste anpassas för att förbereda studenterna för en snabbt föränderlig arbetsmarknad.
Frågor som diskuteras i avsnittet inkluderar:
• Hur har forskningen inom logistik utvecklats och vad kan vi förvänta oss i framtiden?
• Vilka är de största utmaningarna för akademin inom logistik idag?
• Hur kan samarbeten mellan olika discipliner främja utvecklingen inom logistik?
• På vilket sätt behöver utbildningsprogram förändras för att möta framtidens krav och behov?
• Vilka nya forskningsområden inom logistik förväntas bli mest betydelsefulla i framtiden?
Avsnittet presenteras i samarbete med Transportföretagen och inleds och avslutas tillsammans med Tina Thorsell, Samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
I detta avsnitt av Logistikpodden diskuterar vi Last Mile-logistikens utveckling under de senaste tio åren och blickar även tio år framåt mot kommande utmaningar och möjligheter. Panelen består av tre erfarna tidigare gäster med olika bakgrunder inom logistik och transport:
Jonas Bohman, tidigare på Mindconnect och nu på Best Transport, som arbetar med att utveckla interna och externa tjänster och verktyg för verksamheten. Jonas var med i podden redan i avsnitt 10, 2015.
Tobias Åbonde från Bring, som ansvarar för nordiska lager för e-handlare och e-fulfillment. Tobias var med i podden 2017 samt även 2019.
Märta Ghajar Amirnezami på Lindholmen Science Park, med en bakgrund från bland annat Stockholms stad och Vinnova. Märta var med i podden 2017.
Det bjuds bland annat på trendspaningar från de senaste 10 åren där vi diskuterar den explosionsartade tillväxten i paketvolymer, särskilt inom e-handeln, kundernas ökade krav på snabbare leveranser och realtidsspårning samt innovationer och banbrytande leveranskoncept. Vi kikar också närmare på vilka utmaningar och förändringar vi står inför gällande allt från elektrifiering till förarbrist. Det blir också spännande funderingar kring vilka områden som är viktigast att fokusera på för aktörer inom branschen som vill vara konkurrenskraftiga och framgångsrika i framtiden.
Under Logistikpoddens tionde och sista år djupdyker i de allra mest intressanta områdena tillsammans med några av våra mest insiktsfulla tidigare gäster. Vi reflekterar över de senaste tio årens utveckling och blickar framåt mot de kommande tio åren.
Missa inte heller att följa min resa på Youtube där jag dokumenterar mitt arbete med att konvertera Logistikpodden till en supersmart chatbot.
Efter nio år och mer än 300 avsnitt senare har det blivit dags för det absolut sista Logistikpodden Magasin - som dessutom är det sista avsnittet med Nina som co-host. P.O. har föreläst på Halland Tech Week och börjat med TikTok. Nina har gått kurs i grafisk facilitering och ska föreläsa på Chalmers. Vi pratar också mer om hur algoritmer kan hjälpa oss att fatta bättre beslut, vad det innebär att vara resursvegetarian och vilka utmaningar vi står inför med framtidens rörpostsystem. Dessutom tar vi farväl av vår kära Nina och ger oss in i en ny tid för Logistikpodden.
Vill du följa Ninas resa? https://cflow.se/nina-modig/ https://www.linkedin.com/in/nina-modig/
P.O’s fortsatta uppdateringar hittar ni här: https://perolofarnas.com/ https://www.linkedin.com/in/perolofarnas/ https://www.tiktok.com/@perolofarnas
Kolla in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik.
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Räcker det verkligen med elektrifiering för att rädda planeten? I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Maria Huge-Brodin som är Sveriges första professor i miljölogistik. Vi pratar bland annat om varför vi måste prata om mer än bara klimatet, vilka forskningsprojekt som är mest spännande just nu och vad man ska tänka på ur ett hållbarhetsperspektiv vid utformandet av ett logistiksystem. Höjdpunkter i veckans avsnitt: 01:31 Vad är miljölogistik? 06:57 Startskottet för miljöintresset 14:10 Vad är det som gör skillnad? 18:44 Hur ser framtiden ut? 29:21 Vad som gör logistik spännande 34:02 Marias drömprojekt Vill du veta mer om Maria och hennes arbete? Kontakta henne på LinkedIn eller besök Linköpings universitet.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt.
-
Är det verkligen möjligt för en enda pipeline på 30 cm att ersätta 11 parallella filer med bilar? I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Sten Wandel som är professor emeritus i teknisk logistik på Lunds universitet. Sten har forskat och arbetat inom logistik sedan 1966 och har påverkat, influerat och drivit ämnet framåt sedan dess. Vi pratar bland annat om hur det skulle funka med underjordiska godstransporter, om du verkligen skulle kunna få en flaska vin hem till middagsbordet på två minuter och logistiska lärdomar för framtida generationer. Höjdpunkter i veckans avsnitt: 10:22 Sten Wandels episka entré 21:18 96 dagar utan att handla mat 26:58 Sten’s välkända lagermodell 33:54 Underjordstransporter 48:42 Hur skulle dessa transporter funka i praktiken? 01:07:58 Hur ser framtiden ut?
-
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt.
Exsitec kombinerar utvalda system och tjänster till en fungerande helhet som ger varje kund rätt förutsättningar att nå sina ambitioner och få en enklare och effektivare vardag. Läs mer om hur Exsitec hjälper företag inom lager- och logistik här.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt.
- Skulle du kunna tänka dig att ha AI som chef?
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Karin Nilsson som är doktorand på Karolinska Institutet och forskar om algoritmisk arbetsledning. Vi pratar bland annat om vilken typ av beslut som i framtiden bör fattas av datorer istället för människor, vad man bör tänka på när man implementerar ett AI-system och hur arbetsmiljön påverkas när delar av chefens arbetsuppgifter tas över av algoritmer. Höjdpunkter i veckans avsnitt: 09:54 Vem är Karin och vad sysslar hon med? 17:08 Algoritmisk arbetsledning 23:07 Hur ser forskningen på Karolinska ut? 29:28 Vad forskarna kommer fram till 50:11 Trender och framtiden Vill du veta mer om Karin och hennes arbete på Karolinska Institutet? Besök: https://medarbetare.ki.se/people/karin-nilsson
-
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt…
Exsitec kombinerar utvalda system och tjänster till en fungerande helhet som ger varje kund rätt förutsättningar att nå sina ambitioner och få en enklare och effektivare vardag. Läs mer om hur Exsitec hjälper företag inom lager- och logistik här.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt.
-
Löven skiftar färg och förändringens vind viner även genom Logistikpodden.
P.O. har varit på studiebesök i Paris för att titta på självkörande bussar och bjuder också på spaningar från den digiloga konferensen A Sustainable Tomorrow. Nina har föreläst på företagsevent i Lund och gjort några viktiga reflektioner gällande sin framtid.
Dessutom avslöjar vi en riktigt spännande nyhet i slutet av avsnittet som kommer att innebära stora förändringar för Logistikpodden framöver.
-
Avsnittet presenteras i samarbete med Exsitec som levererar digitala lösningar som förbättrar kundernas verksamheter och gör skillnad på riktigt….
Exsitec kombinerar utvalda system och tjänster till en fungerande helhet som ger varje kund rätt förutsättningar att nå sina ambitioner och få en enklare och effektivare vardag. Läs mer om Exsitec här.
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Var det bara en pandemigrej att handla mat på nätet?
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi återigen e-handelsevangelisterna Mats & Axel. Vi pratar bland annat om vad som skiljer e-handel från andra delar av logistiken, hur det oändliga utbudet på nätet tar udden av jakten på gömda juveler och vad framtiden har att erbjuda för online-shoppare världen över.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 01:15 Vilka är Mats & Axel? 12:25 Hur ofta blir det fel med leveranser? 17:55 Hur stor är e-handeln idag? 20:43 Fysisk butik vs näthandel 27:42 Mats & Axel berättar om nShift 34:34 Trender inom e-handel Vill du veta mer om Mats & Axel? Besök nShifts webbplats och kika in Mats & Axels YouTube-kanal.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med mässan Logistics & Automation den 4-5 oktober i Stockholm. Hösten är här och vi har tagit ännu ett varv runt planeten för att samla senaste nytt från logistikens värld. PO har besökt världens största transportforskningskonferens i Montreal och bjuder på spaningar därifrån. Nina har släppt sin efterlängtade debutroman och berättar om arbetet bakom en bokrelease. Vi pratar också om underjordiska städer, ett fysiskt internet och elbilsresor genom Europa. Beställ ett signerat exemplar av Nina’s roman “Byrån för ökade livsupplevelser” genom att att klicka här. Kolla in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik.
Registrera dig kostnadsfritt till Logistics & Automation-mässan den 4-5 oktober 2023 på Kistamässan i Stockholm.
Om du klickar i koden 5010 i registreringen så får du dessutom en gratis lunchkupong när du kommer till mässan.
Erbjudandet gäller fram till 3 oktober 2023.
Varmt välkomna till framtidens logistikarena!
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med mässan Logistics & Automation den 4-5 oktober i Stockholm.
Kan man verkligen beställa vin på nätet i Sverige? I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Jonas Hagman som är systemutvecklare på Vinoteket. Han berättar allt om hur detta funkar och logistiken bakom en online-beställning av dina favoritviner. Vi pratar också om vad som krävs rent rättsligt för att sälja vin online, hur AI tar sig in även i denna industri och varför influencer marketing är en stor del i deras marknadsföring.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 07:58 Vad är Vinoteket? 11:06 Hur ser marknaden ut för online-vin? 21:22 Så bygger man ett bra sortiment 27:35 Marknadsföring 33:20 Hur ser framtiden ut?
–
Registrera dig kostnadsfritt till Logistics & Automation-mässan den 4-5 oktober 2023 på Kistamässan i Stockholm.
Om du klickar i koden 5010 i registreringen så får du dessutom en gratis lunchkupong när du kommer till mässan.
Erbjudandet gäller fram till 3 oktober 2023.
Varmt välkomna till framtidens logistikarena!
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med mässan Logistics & Automation den 4-5 oktober i Stockholm.
–
I veckans avsnitt har vi fullt fokus på den senaste kunskapsfronten inom logistiken.
Varje år delar ICHCA (International Cargo Handling Co-ordination Association) ut stipendier till de som skrivit de allra bästa doktorsavhandlingarna och vi får lyssna på några av vinnarna från 2022. Vi får också höra om när Nina och P.O. skrev sina avhandlingar, vilka delar de tyckte var svårast och på vilket sätt man kan välja att skriva på. Och hur ska man egentligen läsa en avhandling?
Vi får höra om allt från om konsumenters osäkerhet i vilken vara vi ska köpa till hur realtidsinformation kan användas för att hantera operationella störningar i intermodala transporter.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:07:02 - Vad är ICHCA? 08:55 - Hur skriver man en doktorsavhandling? 12:45 - Ninas avhandling 16:35 - P.O.’s avhandling 21:52 - Emmelie Gustafsson om osäkerheten kring vilken vara man ska köpa. ”Fit uncertainty-reducing interventions in retail supply chains” 27:41 - Linnea Haag om hur återförsäljare kan lära sig att arbeta mer systematiskt med logistikutveckling. ”Dynamic capabilities for managing logistic challenges of retailers at Linköping University” 31:53 - Hafez Shurrab om balansering av efterfrågan och komplexitet i komplexa tillverkningsenheter. ”Balancing demand and supply in complex manufacturing operations: Tactical-level planning process” 34:39 - Farah Naz om hur man kan uppnå transporteffektivitet inom byggindustrin. ”Construction transport efficiency from the perspective of main contractor and transporter” 38:13 - Per Wide om realtidsinformation för störningshantering. ”Realtime information for disruption management in intermodal freight transport”
Läs mer om ICHCA-stipendiet här.
Lyssna på intervjun med P.O. här.
–
Registrera dig kostnadsfritt till Logistics & Automation-mässan den 4-5 oktober 2023 på Kistamässan i Stockholm.
Om du klickar i koden 5010 i registreringen så får du dessutom en gratis lunchkupong när du kommer till mässan.
Erbjudandet gäller fram till 3 oktober 2023.
Varmt välkomna till framtidens logistikarena!
–
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Nu har det äntligen blivit dags för ännu en Kunskapsbooster från Logistikpodden och den här gången djupdyker vi i det spännande ämnet bygglogistik. Vi intervjuar experter inom bygglogistik och kikar närmare även på andra aspekter som materialåtervinning och energifrågor. Lyssna på Logistikpoddens spellista Kunskapsbooster om bygglogistik. Missa inte våra tidigare Kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik.
Sommarsolen sätter guldkant på vardagen och vi är tillbaka med senaste nytt från logistikens värld. PO har besökt Almedalsveckan efter att ha legat däckad på ett hotellrum i Aten. Nina har varit på äventyr i Frankrike och förbereder inför sin kommande bokrelease. Vi pratar bland annat om hur Almedalsveckan utvecklats de senaste åren, vikten att ha ett syfte med det du lägger din tid på och varför vi just nu går in i en era av dialog. Förboka Ninas kommande bok hos Adlibris eller Bokus. Kolla in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
När kommer vi att bli riktigt cirkulära? I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Andreas Anderholm Pedersen som är hållbarhetschef på GIAB Nordic och expert på cirkulär ekonomi. Vi pratar bland annat om hur man tjänar pengar på hållbarhet, varför digitalisering är en möjliggörare för den cirkulära omställningen och vad det egentligen innebär att sälja 300 000 produkter som annars skulle ha slängts i soporna.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 01:52 Kombinera ekonomi och hållbarhet 03:52 Vilka produkter kan få ett längre liv? 09:33 Hur ser det ut om 10 år? 23:05 En grön skatteväxling 25:07 Använd logistiken när den skapar värde 27:21 Designa produkter för att återanvändas Vill du veta mer om Andreas och hans arbete? Besök GIAB’s hemsida. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Phillip Sjögren som äger Pinchos i Varberg. Han tar med oss bakom kulisserna på denna populära restaurang och berättar om systemet bakom de smidiga appbeställningarna. Vi får också höra om framtidens planer kring 3D-printat kött, vad som effektiviserar arbetet i köket mest av allt och vilken som är och fortsätter att vara den mest populära rätten genom tiderna.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 02:58 Pinchos koncept 05:58 För- och nackdelar med konceptet. 16:11 Hur ser ett vanligt besök ut? 26:39 Samarbete mellan franchiseägare 36:10 Logistiken i köket 43:29 Framtidsplaner för Pinchos
Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Sommaren står för dörren, studenternas sång ekar över stadens gator och vi är tillbaka med nya spaningar från logistikens spännande värld. PO har varit på AI-konferens och inspirationstalat på Vehicle Electronics & Connected Services. Samtidigt har Nina ägnat tid åt att planera och förbereda inför sommaren, och hon pratar även om för- och nackdelar med bilabonnemang.
Vi pratar också om varför saker blir gjorda när de är roliga, vilken roll transporter kommer att ha i humanitär utveckling och hur AI kan bli den perfekta kollegan. Lyssna på P.O i Vinnovapodden: Inspiration för innovationKolla in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Vilken roll har logistiken haft i Sveriges historia och hur långt bak i tiden kan vi se spår av den? I veckans avsnitt möter vi Gunnar Wetterberg som är historiker, författare och tvåfaldig På Spåret-vinnare. Gunnar berättar hur han efter 40 år som chef satte sig på vinden för att skriva om Skånes historia och då slogs av logistikens betydelse för Sverige som land. Det blir ett spännande samtal där vi reder ut vad som gjort Sverige stort, varför sjöfarten länge dominerade våra transporter och hur vi tog oss från 1800-talets jordbruk till den ingenjörsnation vi är idag.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 02:58 Logistikens roll i Sveriges historia 07:07 De första spåren av logistik 16:55 Det underskattade 1800-talet 26:02 Den första exportboomen 28:15 Största överraskningen i Sveriges utveckling 30:52 För dig som vill fördjupa dig Vill du veta mer om Gunnar och hans arbete? Besök hans hemsida Foto: Cheyenne Olander & Viktor Fremling Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Solen skiner, träden blommar och vi är tillbaka med rykande färska spaningar från logistikens värld.
Nina har inspirationstalat på CATENAS konferens ”Logistiktrender 2023” där logistikens roll i samhället och människans tjänst var i fokus. PO deltog också som besökare och vi bjuder i detta avsnitt på höjdpunkterna från denna lyckade konferens.
Vi pratar också om den sällan skådade utvecklingshastigheten vi just nu ser inom artificiell intelligens och varför det är viktigt att själv våga utforska denna nya värld.
Finns det någon anledning att vara orolig över denna utveckling? Hur kommer det att påverka ditt liv och din vardag? Vilka problem kan vi lösa med hjälp av AI?
Passa också på att lyssna på P.O i Vinnovapodden: InnovationKolla in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Johan Woxenius är professor på Handelshögskolan i Göteborg och en av våra främsta experter inom sjöfartens transportekonomi och logistik. I veckans avsnitt av Logistikpodden hör du honom berätta om resan från 90-talets detektivliknande kartläggningsarbete till dagens utmaningar kring datadelning och artificiell intelligens. Vi pratar bland annat om vilken roll AI kommer att få i det maritima, vad det pratas om i forskningen och hur större och mer frekventa störningar kan bli det nya normala.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 08:30 Långa perspektiv i investeringscykler 12:32 Pandemins störningar i systemet 18:57 Fulla hamnar i USA 24ish Är större störningar det nya normala? 30:41 Vilka trender och vilken utveckling ser vi? 37:09 Ser vi någon framtida disruption? Är du sugen på att höra mer om sjöfart och det maritima? Lyssna på vår intervju med Lena Göthberg från Shipping Podcast. Lyssna på vår intervju med Jari Virtanen från Stena Line. Vill du veta mer om Johan och hans arbete? https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/johanwoxenius https://www.linkedin.com/in/johan-woxenius-3948a94/
Läs blogginlägget om fallstudien som nämns i avsnittet. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Våren smyger sakta men säkert fram och vi är tillbaka med nya spaningar från logistikens värld. I veckans Logistikpodden magasin pratar vi om hur vår definition av värde kommer att se ut efter automatisering, tar pulsen på svensk e-handel och reflekterar kring era mycket intressanta tankar om våra senaste avsnitt. Vi får dessutom inspel från en logistikprofessor som har tagit planeringen av sitt vardagsliv till en helt ny nivå. Lyssna på vår intervju med Sara Ali. Lyssna på vårt avsnitt om hur du kan optimera din vardag. Lyssna på vår intervju med e-handelsevangelisterna Mats och Axel. Läs E-barometerns Årsrapport 2022 - PostNord. Kolla gärna in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Det sker stora förändringar inom logistikbranschen just nu - framför allt på det digitala planet. En av de som driver stora delar av den här förändringen är Sara Ali som är VD för Logtrade.
I veckans avsnitt av Logistikpodden hör du henne berätta om allt från transformation och förändringsprocesser till ett helt nytt ekosystem där själva produkten är kunden. Vi hinner också med att prata om tomater, fördelarna med att våga ifrågasätta och drivkraften att skapa en bättre värld för nästa generation.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:02:02 Vad brinner Sara för? 07:08 En ny infrastruktur 12:11 Så ser framtiden ut 19:18 De största utmaningarna just nu 36:03 Potential i logistikbranschen 41:47 Råd till dig som vill jobba med logistik Vill du veta mer om Sara och hennes arbete? Besök Logtrades hemsida. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Med snösmockan i ryggen och vår i sikte är vi tillbaka med nya spaningar från logistikens värld. P.O. har föreläst om digitalisering och gör sig redo att ta några risker. Nina reflekterar över kvinnor i akademin och bjuder på sina bästa tips gällande vardagslogistik. Vi pratar också om osmarta rakbladsemballage, hur förutsättningarna för kunskap har utvecklats och förfäras över transportindustrins fortsatta tveksamhet inför ny teknologi. Dessutom kikar vi närmare på de senaste branschrapporterna. Läs P.O.’s debattartikel i Transportnytt och delta i debatten på vår LinkedIn. Läs Kortrapport CMB (Centrum för Management i byggsektorn): Transporter och samverkan i byggbranschen av Victor Eriksson & Kajsa Hulthén. Länk till Lars Sjöstedts dödsruna. Lyssna på vår intervju med Maria Stenström från 2030-sekretariatet. Lyssna på vår intervju med Mattias Goldmann från 2030-sekretariatet. Lyssna på vår intervju med Anna Fredriksson om bygglogistik. Kolla gärna in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
2030 är snart här och tills dess ska Sveriges transportsektor ha minskat sin klimatpåverkan med 70 procent jämfört med år 2010.
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Maria Stenström som berättar om sitt arbete med 2030-sekretariatet och ger oss en uppdatering kring hur det går med klimatmålet. Vi pratar också om onödiga last mile-lösningar, vad vi lärt oss av pandemin och vikten av att dela med oss för att komma framåt.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 03:50 Vad är 2030-sektretariatet? 09:33 Vad gör vi bra respektive mindre bra? 11:05 Alla förstår inte allvaret 14:28 En vanlig vecka på 2030-sekretariatet 21:59 Vad vi lärt oss av pandemin 24:37 Tips till privatpersoner
Vill du veta mer om Maria Stenström och hennes arbete? Besök 2030-sektretariatets hemsida. Lyssna på vår tidigare intervju med Mattias Goldman från 2030-sektretariatet. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Dagarna blir allt ljusare, sportlovet närmar sig och det har blivit dags för årets första Logistikpodden magasin. P.O har varit i Las Vegas för ett besök på världens största techmässa och bjuder på spaningar därifrån. Nina har jobbat hårt med sin kommande bok och berättar om processen att ta ett så omfattande projekt hela vägen från idé till färdig produkt. Vi pratar också om underjordiska Teslatunnlar i Vegas, framtidens kollektivtrafik och det senaste inom cirkulär logistik. Dessutom tipsar vi om spännande avsnitt som du kan lyssna på under sportlovet. Följ oss gärna på LinkedIn för att få de senaste uppdateringarna och glöm inte att prenumerera på podden så du inte missar när vi släpper nya avsnitt. Lyssna på vår intervju med Per GranåsLyssna på vår intervju med Mats IditarodLyssna på vår intervju med Joel Ahlqvist Kolla gärna in våra kunskapsboosters om AI och cirkulär logistik. Foto: Cheyenne Olander Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
I Kiruna och Malmberget finns världens största underjordsgruva för järnmalmsbrytning. När gruvbrytningen nu slukar marken underifrån behöver samhällena flyttas för att gruvverksamheten ska kunna fortsätta.I veckans avsnitt möter vi Joel Ahlqvist som är projektledare för den stora samhällsomvandlingen. Han ger oss en inblick i detta unika projekt som både handlar om att bygga för framtiden och samtidigt hantera värdefulla minnen. Hur går det till i praktiken när hela samhällen ska flyttas? Kan man verkligen återvinna 500 000 ton avfall? Vad tycker lokalbefolkningen om detta projekt? Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:41 Varför behöver flytten ske?03:16 Hur långt har man kommit?11:26 Hur planerar man en så här stort projekt?18:54 Hantering av 500 000 ton avfall25:10 Joel’s råd till andra i liknande projekt29:58 Kärlek och vemod inför projektetVill du veta mer om samhällsomvandlingen? Besök https://samhallsomvandling.lkab.com/sv/ Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Vill du lära dig mer om cirkulära flöden och hur de kan appliceras inom logistik och transport? Då rekommenderar vi att du kollar in vår kunskapsbooster om Cirkulär logistik på vår hemsida.Våra kunskapsboosters är handplockade listor av intervjuer och avsnitt som tillsammans ger en djupare och mer nyanserad bild av ett specifikt område. Vi kommer att lansera fler av dessa under våren 2023. Skicka gärna ett meddelande till oss och berätta vad du vill höra mer av så ser vi till att fixa det.
Vill du lära dig mer om hur artificiell intelligens kan appliceras inom logistik och transport? Då rekommenderar vi att du kollar in vår kunskapsbooster om AI på vår hemsida.Våra kunskapsboosters är handplockade listor av intervjuer och avsnitt som tillsammans ger en djupare och mer nyanserad bild av ett specifikt område. Vi kommer att lansera fler av dessa under våren 2023. Skicka gärna ett meddelande till oss och berätta vad du vill höra mer av så ser vi till att fixa det.
Medan mörkret ligger tätt och julstämningen växer sig starkare bjuder vi på nya, värmande spaningar från logistikens värld.I årets sista magasin pratar vi bland annat om hur en chatbot ställt stora delar av utbildningssystemet på sin ända, huruvida blockchains kommer att ha en plats i logistikbranschens framtid eller inte och läser sagor om bullwhip-effekten.Utöver detta avslöjar vi vinnaren i vår boktävling och berättar om ett nytt spännande koncept vi kommer att lansera inom kort. Följ oss gärna på LinkedIn för att få de senaste uppdateringarna kring detta och mycket annat.Lyssna på vår intervju med Amer Mohammed. Lyssna på vår intervju med Sebastian Gibrand.Lyssna på vår intervju med Håkan Thörnström.Prova på ChatGPT.Musiken från P.O’s saga hör du här.Foto: Cheyenne Olander
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Många av oss drömmer om att bli en stjärna i köket och veckans gäst är utan tvekan just detta.Vi möter världskocken Sebastian Gibrand som bland annat vunnit Kockarnas Kamp och gjort Nobelmiddagen - under samma år. I Logistikpodden hör du honom berätta om planeringen bakom en Nobelmiddag, hur det är att delta, och komma tvåa, i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or och varför hållbarhet sitter i hans DNA.Det blir en spännande resa från Stockholms stjärnkrogar till världsmästerskap i Frankrike och storslagna tv-produktioner. Vi får också tips på hur du tar din matlagning hemma till nya höjder och effektiviserar din tid i köket.Höjdpunkter i veckans avsnitt:00:54 Vem är Sebastian Gibrand?01:28 Hur var det att spela in Kockarnas Kamp?11:51 Allt om logistiken kring Nobelmiddagen20:29 Tips för dig som ska bjuda på middag hemma22:30 Hållbarhet27:10 Sebastians bästa matupplevelseVill du veta mer om Sebastian och hans arbete? Kontakta honom via LinkedIn eller besök hans hemsida. Du kan också kolla in hans YouTube-kanal där han bland annat håller en videokurs om såser.
Avsnittet med Paul Svensson: https://logistikpodden.se/podcast/avsnitt-101-paul-svensson-hallbarhetskock/
Avsnittet med Håkan Thornström: https://logistikpodden.se/podcast/logistiken-bakom-en-nobelmiddag-hakan-thornstrom-berattar/
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Den 8-9 November var det äntligen dags för Logistik & Transport på Svenska Mässan och Logistikpodden var givetvis på plats för att ta pulsen på branschen.På Stora scenen på mässan mötte Mats Fischerström och Axel Lindgren upp Nina och P.O. för att intervjua dem om logistik.
För er som inte hade möjlighet att lyssna på intervjun live bjuder vi i detta magasin på en inspelning av samtalet. Vi pratade om allt från det globala logistikläget och beteendetrender till lager och VR-headset.
Mats & Axel arbetar på mjukvarubolaget nShift och är för många kända som e-handelsevangelisterna Mats&Axel. Vill du veta mer om Mats & Axel? Kolla in deras YouTube-kanal eller kontakta dem via LinkedIn (Mats och Axel).
-TÄVLING Vill du ha chansen att vinna ett signerat exemplar av boken “Handbok för oförutsägbarhet” av vår tidigare gäst Nicholas Fernholm?Skriv då ett mail till [email protected] och svara på dessa två frågor:1. Vilken situation i din vardag upplever du som lite för komplex och i behov av mer struktur? Det kan vara stort eller smått, privat eller på jobbet.2. Varför lyssnar du på Logistikpodden?Glöm inte att skriva dina kontaktuppgifter direkt i mailet så att vi kan skicka hem vinsten till dig innan jul om du vinner. Lycka till!Lyssna på vår intervju med Nicholas Fernholm här.Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Fredagen den andra Juli 2021 slutade samtliga kassaterminaler i Coops butiker att fungera till följd av en virusattack. Efter bara några dagar hade Coop en ny teknisk lösning baserad på kundernas mobiltelefoner.I veckans avsnitt möter vi Amer Mohammed, programmerare och entreprenör, som på senare år har hjälpt stora företag som Coop och Stena Line att ta steget mot att använda AI och digital teknologi på riktigt.Vi får bland annat höra hur Amer hjälpte Coop att hantera attacken som slog ut kassasystemet, varför kundupplevelse trumfar teknologi och på vilket sätt NFT’s kommer att vara en del av våra liv i framtiden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:00:55 Vem är Amer och vad gör han?11:02 Tiden på Stena Line20:38 Hur påverkade AI och data Stena Line’s verksamhet?28:26 Upplevelse eller teknik - vilket är viktigast?35:25 När Coops kassasystem kraschade41:50 Vad händer just nu inom Web3 och NFT-teknologin?Vill du veta mer om Amer och hans arbete? Kontakta honom via LinkedIn.
Länk till intervjun med Stena Line Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Från olika delar av världen möts vi återigen vid våra mikrofoner för att bjuda på nya spaningar från logistikens värld.Nina sätter guldkant på vardagen med distansarbete från Teneriffa och har varit på Oslo Business Forum. P.O har varit på studiebesök i Göteborgs hamn och förbereder en spännande ny keynote.Vi pratar också om digitalisering som botemedel för ett sjukt transportsystem, hur man bör arrangera en konferens för att den ska bli så bra som möjligt och varför framtiden kommer att präglas av emotionell intelligens.Det blir också tips om rapporter, nyheter och konferenser där du kan träffa oss framöver. Länkar: Läs mer om P.O’s kommande keynoteOslo Business Forum 2023 Läs Cradlenets rapport
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med Prime Penguin, din partner för en hållbarare e-handelslogistik.___________________
Normalt sett tar det flera år att genomföra stora projekt, som att planera och bygga sjukhus. Men det finns undantag.
I veckans avsnitt av Logistikpodden får vi höra vad som krävs för att bygga ett sjukhus på bara några veckor.Vi möter narkosläkaren Anders Eriksson som var med och planerade samt byggde pandemisjukhuset i Stockholm. Vi får höra hur motivationen att göra gott kan få människor att klara av det omöjliga och hur man gör när det inte finns tid för långa beslutsvägar och långsamma processer.Höjdpunkter i veckans avsnitt:08:08 De största utmaningarna när man bygger ett sjukhus19:33 Pandemisjukhuset på Älvsjömässan28:30 Hur mycket av pandemins omfattning kunde förutses?30:25 Vad innebär det att bygga en mockup?35:37 Fördelarna med att bygga ett sjukhus under tidspress39:00 Kommunicera inte i onödan41:09 Tips för att hantera osäkerheterVill du veta mer om Anders och hans arbete? Besök Aeltons hemsida och skriv ett mail för att ta kontakt. Du kan också se en video från Älvsjö pandemisjukhus genom att klicka här.
-Prime Penguin matchar och kopplar ihop dig med 3PL-bolag i Skandinavien och resten av världen, du får de tre första månaderna av ditt Prime Penguin-abonnemang gratis om du kommer igång under hösten. Uppge Logistikpodden när du kontaktar oss.
Avsnittet presenteras i samarbete med Prime Penguin, we make brands go global!___________________Medan September går mot sitt slut och löven skiftar färg är vi tillbaka med nya spaningar från logistikens värld.P.O har varit på elektrifieringskonferens i Polen och lanserat Einride i Tyskland. Nina har djupdykt in i litteraturens värld i förberedelse för sin kommande bok och planerat nya intervjuer.Vi pratar också om vad Petter Stordalen och Apollo 11 har gemensamt, varför vi behöver låta algoritmerna göra jobbet och hur logistik kan ha stoppat Ryssland från att snabbt avgöra kriget i Ukraina.________________
Avsnittet presenteras i samarbete med Prime Penguin, framtidens e-handelslogistik.
Vi matchar och kopplar ihop dig med 3PL-bolag i Skandinavien och resten av världen, du får de tre första månaderna av ditt Prime Penguin-abonnemang gratis om du kommer igång under hösten. Uppge Logistikpodden när du kontaktar oss. ________________Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Avsnittet presenteras i samarbete med Prime Penguin, framtidens e-handelslogistik.
Hur skiljer sig logistik i vården från annan logistik?I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Nicholas Fernholm som bland annat har varit logistikansvarig på Älvsjö pandemisjukhus och projektledare för Region Stockholms försörjning av skyddsutrustning.Vi får höra om hans tid som robotchef på Nya Karolinska sjukhuset, vilka problem som inte kan lösas med vanligt logistiktänk och hur man bemöter en osäker framtid på bästa sätt.Höjdpunkter i veckans avsnitt:00:23 Logistik löser inte alla problem05:37 Att bygga ett sjukhus på två veckor14:48 När är ett problem komplext?16:52 Hur hanterar man oförutsägbarhet?21:13 Det unika med sjukhuset på Älvsjömässan30:16 Framtiden för NicholasVill du veta mer om Nicholas och hans arbete? Besök hans hemsida eller kontakta honom via LinkedIn.________________
Avsnittet presenteras i samarbete med Prime Penguin, framtidens e-handelslogistik.
Vi matchar och kopplar ihop dig med 3PL-bolag i Skandinavien och resten av världen, du får de tre första månaderna av ditt Prime Penguin-abonnemang gratis om du kommer igång under hösten. Uppge Logistikpodden när du kontaktar oss.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Med friska höstvindar i ryggen och solsken i blick ser vi fram emot en ny säsong fylld av spaningar från logistikens värld.P.O lokaliserar sitt försvunna bagage med hjälp av modern teknik och förfäras över ineffektiva sista milen-lösningar. Nina ska skriva sin första skönlitterära bok och har testat processerna hos flera stora företag.Vi pratar också om det glödheta ämnet bygglogistik, positiva effekter av att ha kunskap inom många områden och varför ovilja att samarbeta med konkurrenter kommer skörda offer i last mile-branschen.Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Vad är egentligen skillnaden mellan återanvändning, återbruk och återvinning?I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Amanda Borneke som är specialist inom cirkulär ekonomi och ofta kallas drottningen av hållbarhet.Hon berättar hur det är att arbeta som personlig tränare i hållbarhet, varför återbruk är det snabbaste sättet att minska sitt företags klimatpåverkan och vilka hinder som står i vägen för en öppen återbruksmarknad.Vi får också höra hur de egenskaper som gjorde att hon inte passade in i andra branscher var exakt det som behövdes för att kickstarta hållbarhetsarbetet i rivningsbranschen.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:28 Att ersätta klimatångest med klimatglädje04:06 Skillnaden mellan återbruk och återvinning15:11 Hur mycket kan man återanvända vid en rivning?25:55 Ekonomisk vinst i återbruk30:11 Skillnaden mellan olika fastigheters återbruksvärde
Vill du veta mer om Amanda och hennes arbete? Kontakta Amanda på [email protected] eller via LinkedIn
Här hittar du mer info om Swecos hållbarhetsarbete.
Vill du veta mer om Hotell Blique-projektet så kika in här.
Hur gör man för att klara omställningen till fossilfria transporter när 90% av byggtransporterna går på väg?
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Anna Fredriksson, biträdande professor och forskare i bygglogistik vid Linköpings universitet. Vi höra om hennes arbete med att göra byggboomen i våra städer störningsfri, hur catering vinner tid på stora byggarbetsplatser och varför det är en fördel för forskare att ses som knäppa.
Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:03:19 Vad är bygglogistik?09:59 Hur tar man sig in i branschen?16:38 Digitala hjälpmedel inom bygglogistik27:46 Vad gör forskarna?33:52 Informationsdelning i byggbranschenVill du veta mer om Anna och hennes arbete? Besök Linköpings universitet eller kontakta Anna via LinkedIn. Information om hearingen Synka Mera som nämns i avsnittet finns hos Closer.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Känner du hur svetten rinner längst ryggraden när du tänker på den snabba teknikutvecklingen som sker just nu? Undrar du hur du ska kunna hänga med och vad det innebär för just din verksamhet?I veckans miniavsnitt går vi igenom en strukturerad modell för att ni ska kunna analysera, lära er och förstå den exponentiella teknikutvecklingen som sker just nu.Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander
Medan sommaren flyger förbi i raketfart bjuder vi på spännande semesterspaningar från logistikens värld.P.O har knegat bort sina fingeravtryck och besökt en bitterljuv Almedalsvecka. Nina har varit i Frankrike och bokstavligt talat tappat greppet om tiden.Vi pratar också om informationsdelning i byggbranschen, katastrofal kundservice för flygresenärer och tipsar om vilka avsnitt just du skulle kunna använda för att lära dig mer om logistikens många olika aspekter.Vill du ha chansen att vinna två biljetter till Elmia Lastbil? Besök logistikpodden.se för att delta i vår utlottning.—
Avsnittet presenteras i samarbete med Elmia Lastbil:Elmia Lastbil är Nordens största mässa för allt som rör tunga lastbilar. 24-27 augusti samlas hela åkerinäringen och transportbranschen i Jönköping för att diskutera såväl dagens som framtidens frågor kring transport, distribution och logistik. Läs mer om vad som händer på årets mässa: https://www.elmia.se/lastbil/
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Hur kommer den nya last mile-strukturen att se ut?
I veckans mini avsnitt grottar vi ned oss i kriget om sista milen, kikar närmare på utvecklingen och vilka effekter det kommer att få.Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander
Vad har förvånat oss mest under de åtta år vi har drivit Logistikpodden och hur ser vi på framtiden? I veckans miniavsnitt låter vi denna till synes enkla fråga leda oss in i ett spännande samtal som tar oss från papper och penna till AI och kvantdatorer. Vi pratar också om huruvida människor kommer kunna hantera framtidens logistiksystem eller inte. Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander
I veckans miniavsnitt kikar vi närmare på lager och varför detta kallas logistiksystemets smörjmedel. Vi pratar också om Amazon och hur enkel data kan komma att ersätta behovet av lokala lager.
Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander
Vem är Nina Modig? Varför valde hon att bli programledare för Logistikpodden? Vilka är hennes största förebilder?
Svaren på dessa frågor hör ni i veckans miniavsnitt där ni får bekanta er med personerna bakom Logistikpodden och lära känna oss lite bättre.
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Vem är Per Olof Arnäs? Hur föddes hans intresse för logistik? Vilken teknikpryl önskar han att han själv uppfunnit?
Svaren på dessa frågor hör ni i veckans miniavsnitt där ni får bekanta er med personerna bakom Logistikpodden och lära känna oss lite bättre.
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
På vilket sätt kan sensorer skapa en smartare infrastruktur för ditt företag och vara till hjälp i ert underhållsarbete?
I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Anna Rundgren som är COO på Brinja och jobbar med att koppla upp byggarbetsplatser.
Hon berättar allt om hur sakernas internet ger byggbranschen renare data, varför vi ska bort från manuell datainsamling och hur en enkel åtgärd som att sätta timers på sin byggbelysning gör enorm skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.
Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:51 Intelligenta byggarbetsplatser05:32 Var man hittar rätt teknik23:13 Samma sensorer kan ha flera användningsområden27:23 Internet of things i byggbranschen35:45 Tips för dig som vill utforska IoT Vill du veta mer om Anna och hennes arbete med Brinja? Besök Brinjas hemsida eller kontakta Anna via LinkedIn.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
P.O har varit på forskarkonferens på Island och är nu mitt uppe i planeringen för Almedalsveckan.
Nina har varit på workshop med 2030-sekretariatet och njuter av att hennes exjobbare är klara.
Vi pratar också om de lärdomar vi fått med oss från våra senaste intervjuer, smarta hem och elastiska universitet.
Vill du ha chansen att vinna två biljetter till Elmia Lastbil? Besök logistikpodden.se för att delta i vår utlottning.
—
Avsnittet presenteras i samarbete med Elmia Lastbil:
Elmia Lastbil är Nordens största mässa för allt som rör tunga lastbilar. 24-27 augusti samlas hela åkerinäringen och transportbranschen i Jönköping för att diskutera såväl dagens som framtidens frågor kring transport, distribution och logistik. Läs mer om vad som händer på årets mässa: https://www.elmia.se/lastbil/
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Hur påverkas ekonomin hos ett vanligt svenskt åkeri av den globala energimarknaden och politiska beslut?I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Fredrik Norrman från Skanska som är expert på anläggningstransporter.
Han berättar allt om hur skenande bränslepriser har förändrat branschen, varför erfarna chaufförer behövs mer än någonsin och hur ett enda träd kan göra att anläggningen av en motorväg tar 14 dagar längre.
Vilka är de största utmaningarna kring att digitalisera en bransch som jobbar på samma sätt nu som på 40-talet? Vad har bränslepriserna att göra med kriget i Ukraina? Hur svårt kan det vara att skicka ett lass med grus?
Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:00:55 Fredriks arbete på Skanska03:35 Hur svårt kan det vara att skicka ett lass grus?11:53 Digitalisering av anläggningsbranschen22:50 Erfarna chaufförer behövs mer än någonsin28:54 Energikriget
Vill du veta mer om Fredrik och Skanskas arbete? Skanskas hemsida Fredriks LinkedIn Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
I Sverige produceras ungefär 350 miljoner ton avfall per år. Men var tar allt vägen och hur gör du för att återvinna så mycket material som möjligt? I veckans avsnitt av Logistikpodden möter vi Daniel Carlberg, VD för Norditek och expert på avfallshantering.Han berättar hur du kan spara enorma kostnader genom att ta hand om avfallet på plats, var den största mängden avfall kommer från och hur du kan hantera förorenade massor.Var går gränsen för vad som kan återvinnas? Hur kan du ta hand om avfall som är en mix av olika material? Vad krävs för att återvinna ännu mer? Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:22 Vilka är Norditek?08:00 Hur mycket kan man återvinna?16:21 Avfallshanteringens största utmaning25:05 Vad kan du som privatperson göra?26:58 Hur ser det ut om 5 år?Vill du veta mer om Daniel och Norditeks arbete? https://norditek.se Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Fyrhjulig, fulldämpad och endast 86 centimeter bred tar den sig fram bland cyklisterna i innerstaden - på bara 6 procent av den elektricitet en elskåpbil kräver.I veckans avsnitt möter vi återigen Johan Erlandsson, medgrundare till Velove. Hör honom berätta allt om lastcyklar, flygets framtid och alternativa vägar i kampen om sista milen.Vad krävs egentligen för att ersätta skåpbilar med lastcyklar? Kommer elflyg att bli tillgängligt för allmänheten eller blir det för kostsamt? Varför ska vi inte säga ‘fossilfritt’?Allt detta och mycket mer går vi till botten med i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:05:36 Velove’s lastcykel från koncept till produkt10:40 Hur ser det ut i dagsläget?17:05 Framtiden för lastcyklar30:40 En crash course i elflyg36:38 När kan allmänheten flyga elektrifierat?Vill du veta mer om Johan och hans arbete med lastcyklar? Besök Velove’s hemsida eller varför inte lyssna på avsnittet han var med i för sju år sedan.Kontakta Johan via LinkedInRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Sommaren står för dörren och vi är tillbaka med ännu ett fullspäckat magasinavsnitt.
P.O har deltagit i paneldiskussion med Dassault Systemes och bjuder på spaningar från Skandinaviens största e-handelsevent D-Congress.
Nina har varit på kvalitetskonferens och slår ett slag för vikten av att ta sig tid till reflektion.
Vi pratar också om trender som kommer att förändra fordonsindustrin, e-handel som nöje och hur det är möjligt för ett klädföretag att lägga till 33000 nya artiklar i sin webbshop på en dag.
Vi kommer att hålla ett kostnadsfritt webinar för att fira att Logistikpodden har passerat 250 000 nedladdningar. Det äger rum den 3:e juni kl 8.30 och du kan nu anmäla dig här.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för exklusivt innehåll och tidig tillgång till webinarplatser.
Kolla in Dassault Systemes ”Framtidsmodellen”
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
-
Avsnittet presenteras i samarbete med Elmia Lastbil.
Elmia Lastbil är Nordens största mässa för allt som rör tunga lastbilar. 24-27 augusti samlas hela åkerinäringen och transportbranschen i Jönköping för att diskutera såväl dagens som framtidens frågor kring transport, distribution och logistik.
Läs mer om vad som händer på årets mässa: elmia.se/lastbil
Det finns en tävling per år som utgör VM i ledarskap, logistik och planering….i alla fall om du är del av slädhundsvärlden.
I dagens avsnitt av Logistikpodden tar Mats Pettersson oss med på en hisnande resa i den amerikanska vildmarken. Han berättar om år av förberedelser, flygtransporter av mat och 170 mil av sömnbrist och körglädje.
För att klara av detta OS i logistik har han ett tight team av medhjälpare och 60 fyrbenta toppatleter som han tränar på hemmaplan. 14 av hundarna väljs ut för att följa med över Atlanten och tävla i årets tuffaste tävling.
Hur påverkas hundarna av flygresan från Kiruna till Alaska?
Vad krävs för att de ska klara av att springa 170 mil under extrema väderförhållanden?
Kan man träna draghundar även under sommaren?
Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:02:14 Hur lång tid tar förberedelserna inför Iditarod?07:06 Vad krävs av hunden för att klara pressen?13:48 Bemanning under Iditarod18:05 Tycker hundarna om att flyga?20:57 Bästa och värsta med Iditarod24:08 Vad går Iditarod ut på egentligen?
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Den här veckan möter vi Elin Bergman som är COO på Cradlenet och kallas drottningen av cirkulär ekonomi.Vi pratar om västvärldens överkonsumtion, varför Sverige behöver bli mer självförsörjande och hur vi faktiskt kan minska klimatpåverkan med 80% utan att jobba särskilt hårt.Vad är cirkulär ekonomi egentligen? Vilka nya yrken kommer detta att skapa i framtiden? Är det verkligen sant att bara 8,6% av allt råmaterial cirkulerar och återanvänds?Allt detta och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Vill du veta mer om Elin och Cradlenet? Besök följande sidor:Cradlenets hemsidaElin Bergman på LinkedInHöjdpunkter i veckans avsnitt:04:40 Hur ser flödena ut just nu och vilka kunskaper saknas i nuläget?10:10 Elins bästa tips för att ställa om till cirkuläritet14:29 Elin hisspitchar cirkulär ekonomi17:56 Hur går man från det linjära till det cirkulära?21:56 Vem pushar företagen?Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Medan körsbärsträden blommar och våren sveper genom landet fortsätter vi våra spaningar i Logistikens värld.P.O. har gett sig in i den virtuella verkligheten och varit på konferenser. Nina har handlett exjobbare och föreläst om sina favoritämnen.Vi pratar också om våra senaste gäster, att föreläsa i VR-headset och på vilket sätt Steven Spielbergs film Minority Report förutsåg flera teknikskiften.Är the metaverse verkligen en grej och vad kommer det att innebära? Hur ser forskningsfronten ut kopplat till autonoma leveranser? Varför vill inga av de stora transportföretagen marknadsföra sig som arbetsgivare för framtidens ingenjörer?Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden. Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev på logistikpodden.se och skriv gärna ett mail till [email protected] om du vill komma i kontakt med oss. Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
I veckans avsnitt möter vi Mattis Bergwall - poddande krigshistoriker. Vi får höra om allt från romarriket till moderna väpnade konflikter, hur dålig logistik gjorde Rysslands sex mil långa konvoj till en militär katastrof och hur skönt AW-surr blev till den mycket populära Krigshistoriepodden.Hur kommer det sig att människor blir provocerade av att höra att världen blir bättre och bättre? Varför är logistiken så viktig om man vill vinna krig? Vad är det som gör att en sida klarar sig bättre än en annan?Frågorna är många och svaren ännu fler i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:15 Historien bakom Krigshistoriepodden13:55 Hur krig bidrog till industrialismens utveckling27:44 Hur många krig har gått enligt planen?33:59 Logistisk dekadens36:56 Framtidens krig39:45 Blir det fler eller färre krig?Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Den här veckan möter vi Emil Hjerpe som är en av initiativtagarna till hjälpinsatsen Sverigelinjen.Vi får höra hur Emil, tillsammans med sina kompisar, gjort för att arrangera säkra busstransporter åt flyktingar från Ukraina. Han berättar om utmaningarna de mött på vägen och hjärtgripande historier från resorna.Hur är egentligen stämningen på en buss full av människor på flykt? På vilket sätt kan 80000 kr till ett privat Swishkonto ställa till problem? Vad kan vi göra för att hjälpa till? Allt detta och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt av Logistikpodden.Vill du veta mer om Sverigelinjen och deras arbete? Besök Sverigelinjen på Facebook. Om du vill bidra ekonomiskt kan du swisha valfritt belopp till 123 659 4964. Alla bidrag gör skillnad, stora som små.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:30 Idén bakom Sverigelinjen05:47 Hur vet man hur behoven ser ut på plats?12:39 Vilka myndigheter behöver man prata med?19:24 Hur är stämningen bland de som flyr?25:30 Vill du stötta Sverigelinjens arbete?
PO har hybridundervisat på Chalmers och blivit simultantolkad i en TV-studio. Nina har föreläst för arkitekter och varit gäst i podden Heja Framtiden. Vi pratar också om delningsekonomi, moderna undervisningsformat och varför samhället skulle ha mycket att vinna på att ha en regering som vågar tänka mer entreprenöriellt.Varför är vi så otroligt sega när det gäller utveckling? Borde vi oftare skita i att göra långsiktiga planer? Kan man verkligen prenumerera på bilar?Frågorna är många och vi fortsätter att söka svaren i veckans avsnitt av Logistikpodden.Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev på logistikpodden.se för att få exklusiva nyheter och inbjudningar till våra kostnadsfria webinarer.Lyssna på Nina i Heja Framtiden Här kan du läsa Nina’s krönika ‘Billy passar dåligt i platta paket’
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Den här veckan möter vi Lena Göthberg - den banbrytande sjöfartsprofilen som med sin podd Shipping Podcast har blivit en röst för förändring i den maritima världen.Vi pratar om hur allt fler unga kvinnor tar större plats i den mansdominerade sjöfartsindustrin, självkörande fartyg och varför bristfällig marknadsföring och rekryteringsproblem varit ett stort problem för branschen.Hur mår sjöfarten just nu? Vad skiljer sjöfarten från andra transportindustrier? Vilka utmaningar finns i dagsläget och hur ser framtiden ut? Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:03:09 Hur mår sjöfarten just nu?12:19 Skillnader i olika geografiska områden17:34 Vilka är de största utmaningarna för sjöfarten?20:35 Fler kvinnor i sjöfartsnäringen31:28 Vad diskuteras just nu gällande klimatfrågan?39:21 Hur lång tid kommer det ta innan vi ser en stor förändring?—
Vill du veta mer om Lena och vad hon gör?Shipping Podcast LinkedIn Linktree Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev på logistikpodden.se och skriv gärna till oss på [email protected]
Den här veckan möter vi Gustav Stenbeck - VD för GreenTech-företaget Mestro och affärsängel nischad på hållbara affärer.I Logistikpodden hör vi honom berätta hur man som industri kan ställa om och faktiskt möta en exponentiell utveckling, vilka som är de absolut viktigaste egenskaperna när man arbetar med startups och varför hållbarhet och affärer är en match made in heaven.Hur kommer det sig att Gustav känner sån avsky för ordet “hållbar”? Går det verkligen att rädda världen utan sluta resa och konsumera? Vad menas med uttrycket ‘hållbättre’? Detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt.Höjdpunkter i veckans avsnitt:10:39 Var fick Gustav bränslet till sitt hållbarhetsengagemang?19:36 En startup’s viktigaste egenskap27:30 Hur ska stora bolag jobba med hållbarhet?34:08 Vad är hållbarhet för Gustav och hur påverkar det hans liv?40:58 Gustavs ledarskapsfilosofi__Avsnitten presenteras i samarbete med projektet HCT-City som genom piloter i Stockholm och Varberg vill visa att antalet lastbilar kan halveras i städerna om man lastar tyngre.
I denna serie om tre avsnitt träffar vi först Ann Segerborg-Fick som berättar om förstudien i norra Djurgårdsstaden och därefter Fredrik Cederstav som berättar om projektet och dess framtida potential. Mer information om projektet hittar du här: http://www.hct-city.se/
Hur kan du hjälpa till på bästa sätt i en humanitär kris?
I detta specialavsnitt av Logistikpodden intervjuar vi professor Gyöngyi Kovacs, expert på humanitär logistik.
Gyöngyi berättar varför logistik är så viktigt i krishantering, hur beredskapen ser ut för dessa kriser och varför man inte kan välja sida under humanitära insatser i krig.Vilka förnödenheter är absolut viktigast att leverera till krigsområden? Varför fastnar vissa insamlingar på vägen till behövande länder? Får drabbade i Ryssland också stöd från hjälporganisationer?
Höjdpunkter i veckans avsnitt:14:01 Vilka behov ser vi just nu i Ukraina?16:59 Återuppbyggnad av kritisk teknik och digital trygghet20:11 Det viktigaste att tänka på inför framtiden23:51 Hur den moderna tekniken kan hjälpa vid en kris25:36 Detta kan du som logistiker bidra medVill du som logistiker, företagare eller privatperson hjälpa till? Besök någon av följande organisationer för mer information:Läkare Utan GränserRöda KorsetUNHCRLogcluster.orgUNICEFMaster’s study i humanitär logistik
Den här veckan fortsätter vi våra framtidsspaningar i möte med Judith Wolst - entreprenör, digital rådgivare, författare och föreläsare. Judith har arbetat med internet och digitala frågor sedan 2005 och driver bland annat SusTechable.com med fokus på dagens och morgondagens teknologier som tar oss mot en hållbar framtid.I Logistikpodden hör vi henne berätta om sin kärleksrelation till digitalisering, varför Finlands förhållningssätt till AI är så inspirerande och vilka nya teknologier som kommer att förändra logistikbranschen framöver.Varför är blockkedjor ett fördelaktigt sätt att lagra information? På vilka sätt kan nya teknologier hjälpa oss med klimatfrågan? Vad är egentligen en NFT? Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Vill du veta mer om Judith och hennes projekt? Besök SusTechable.com eller JudithWolst.se för mer info.Höjdpunkter i veckans avsnitt:10:22 Hur nya teknologier kan hjälpa oss med klimatfrågan15:24 Vilka länder bör Sverige inspireras av gällande teknisk utveckling?19:31 Rädsla är det största hindret för digitalisering28:03 Vad är blockkedjor?32:11 Judith förklarar vad en NFT är—Avsnittet presenteras i samarbete med projektet HCT-City som genom piloter i Stockholm och Varberg vill visa att antalet lastbilar kan halveras i städerna om man lastar tyngre.
I denna serie om tre avsnitt träffar vi först Ann Segerborg-Fick som berättar om förstudien i norra Djurgårdsstaden och därefter Fredrik Cederstav som berättar om projektet och dess framtida potential. Mer information om projektet hittar du här: http://www.hct-city.se/
I veckans avsnitt lär vi känna KTH-forskaren Albin Engholm som är expert på bland annat systemeffekter som uppstår när vi automatiserar transportsystemet. Vi pratar om vilka kostnadsmässiga fördelar det skulle innebära att ha helt förarlösa fordon, hur nära vi är denna övergång och varför det är så svårt att ersätta en mänsklig förare.Vad skulle en storskalig introduktion av förarlösa lastbilar kunna betyda för transportbranschen? Vilket land satsar allra mest inom detta område? Hur ställer sig förare och åkerier till denna förändring? Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:16:58 Hur mycket skulle kostnaderna kunna sänkas?20:50 Vad säger förarna om denna förändring?26:40 Komplexiteten med två olika system som kommer tvingas samexistera29:00 Var i världen satsas det mest?35:46 Varför förarna är så otroligt värdefulla—Avsnittet presenteras i samarbete med projektet HCT-City som genom piloter i Stockholm och Varberg vill visa att antalet lastbilar kan halveras i städerna om man lastar tyngre.
I denna serie om tre avsnitt träffar vi först Ann Segerborg-Fick som berättar om förstudien i norra Djurgårdsstaden och därefter Fredrik Cederstav som berättar om projektet och dess framtida potential. Mer information om projektet hittar du här: http://www.hct-city.se/—
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Vi surfar vidare på inspirationsvågen efter våra senaste gäster och fortsätter med vårt framtidstema.P.O. har lekt VD på Chalmers och föreläst på Jönköping International Business School. Nina har gjort ett studiebesök i snön och skrivit en krönika i Kvalitetsmagasinet. Vi pratar också om cirkularitet, examensarbetare och årets logistikskräll.Vad innebär egentligen en atomisering av transportsystemet? Vilka likheter finns det mellan den mänskliga hjärnan och våra logistiksystem? Finns det någon vetenskaplig förklaring till vår naturliga förändringsskepticism? Missa inte allt detta och mycket mer i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander—Avsnittet görs i samarbete med Bring som presenterar fulfilmenttjänsten Shelfless.
Shelfless är Brings erbjudande av effektiva och gröna logistiktjänster för alla nätbutiker med kunder i Norden.
Det är en totallösning som tar hand om alla utmaningarna från det att kunden handlar på nätet tills varan levererats.
Läs mer om tjänsten här: https://direc.to/h1NL
Med blicken mot skyn fortsätter vi vår resa mot framtiden.I veckans avsnitt (som är på engelska) blir det drönare för hela slanten när vi möter Lei Chen, senior researcher, på RISE - Research Institutes of Sweden. Vi tar en närmare titt på vilka möjligheter det finns att använda drönare i transportbranschen, hur en autonom flygplats fungerar och vilka utmaningar som finns kring den energimässiga infrastrukturen.Redan idag finns det städer där din matbeställning kan levereras av drönare. Vilka andra uppgifter skulle mer utvecklade drönare kunna lösa? På vilket sätt kan djur och natur skapa svårigheter för detta flygande framtidshopp?Häng med oss när vi djupdyker in i detta spännande ämne i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:09:15 Vilka problem kan drönare hjälpa oss att lösa19:59 Autonoma flygplatser - hur funkar det?25:29 Hur påverkas drönare av vinterväder och kyla?27:19 Vilken typ av stöd behöver drönare i en leveranskedja?30:41 Drönare kan hjälpa cyklister på landsbygden—Avsnittet görs i samarbete med Bring som presenterar fulfilmenttjänsten Shelfless.
Shelfless är Brings erbjudande av effektiva och gröna logistiktjänster för alla nätbutiker med kunder i Norden.
Det är en totallösning som tar hand om alla utmaningarna från det att kunden handlar på nätet tills varan levererats.
Läs mer om tjänsten här: https://direc.to/h1NL
Den här veckan spanar vi i Logistikpodden mot framtiden.
Vi möter poddkollegorna, entreprenörerna och framtidsspanarna Henric Smolak och Christian von Essen som tillsammans är aktuella med boken “Nu fattar jag”.De beskriver en värld som står vid tröskeln mellan det gamla och det nya, den kunskapsklyfta som bildats mellan de som förstår och omfamnar den nya framtiden - och de som inte kan, vill eller orkar ta in den. Varför är människor i grunden så skeptiska till förändring? Vilken har varit den absolut största fördelen med pandemin? Hur kommer samhället att se ut om 10 år rent teknikmässigt? Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:12:52 Vad innebär den kunskapsklyfta som finns just nu?19:00 Hela världen måste förändras för att matcha teknologins utveckling20:20 varför skrev ni boken “Nu fattar jag”?30:35 Varför de stora transportbolagen har det tufft39:02 Vilka områden som vi inte sett så mycket av hittills kommer dominera i framtiden?—Avsnittet görs i samarbete med Bring som presenterar fulfilmenttjänsten Shelfless.
Shelfless är Brings erbjudande av effektiva och gröna logistiktjänster för alla nätbutiker med kunder i Norden.
Det är en totallösning som tar hand om alla utmaningarna från det att kunden handlar på nätet tills varan levererats.
Läs mer om tjänsten här: https://direc.to/h1NL
Våren har rivstartat med en omikronvåg utan dess like men detta stoppar inte oss från att utforska logistikvärldens ständiga utveckling.P.O. har deltagit i ett seminarie hos Port of Hamburg för att prata om framtiden kring digitalisering och automatisering av transportsystemet. En covidsjuk Nina har scoutat potentiella poddgäster under ett digitalt besök på Sweden Innovation Days och gjort empiriska studier av vaccinationslogistik.Vi får också höra hur en biblioteksrensning på Chalmers och P.O.’s senaste online-beställning får oss att inse att vi fortfarande använder våra datorer som om det vore 1999.Vill du att vi pratar på ert event, kör Q&A med era anställda eller modererar en konversation? Skriv ett mail till [email protected] så löser vi detta. Det går också bra att maila frågor, tankar och funderingar som du vill att vi tar upp i podden.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander________
Avsnittet presenteras i samarbete med Extenda Retail som skapar mjukvara för unika, personaliserade kundupplevelser och samtidigt optimerar de bakomliggande processerna på lagret och i butik.
I dagens intervju presenterar Thomas Staven (CPO) och Johannes Puonti (Client Executive) hur NYCE.LOGIC WMS involverar sina kunder i arbetet med roadmap och utveckling av produkten och därmed möjliggör både kortsiktiga lösningar men även långsiktig strategiskt samarbete.
Extenda Retail har varit ledande inom mjukvaruutveckling i över 40 år, och idag används lösningarna i över 35 länder. Sedan hösten 2018 stöds det nya varumärket Extenda Retail av STG Partners, ett amerikanskt investmentbolag med lång erfarenhet av framgångsrika investeringar i tech-bolag. Med sitt huvudkontor i Stockholm har Extenda Retail en stark närvaro i Norden med flera kontor i övriga Europa. Upptäck mer på hemsidan eller följ bolaget på LinkedIn. Du kan också ladda ner deras trendstudie här.
I veckans avsnitt möter vi Annika Lidne, VD och grundare av Dramatify som fungerar som ett ERP-system för film- och TV-produktion. Vi får höra om de största utmaningarna med att hantera stora produktioner av rörlig bild, filmbranschens flaskhalsar och vad som skiljer Dramatify från sina konkurrenter.Vad är det egentligen som gör den svenska Melodifestivalen så himla bra? Stämmer det att Annika var bland de första i Sverige med att introducera sociala medier? Hur kommer våra film- och serievanor att påverka framtidens produktioner? Allt detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.Höjdpunkter i veckans avsnitt:12:05 Vad skiljer ett startup från andra typer av företag?14:34 Annika berättar om hur idén till Dramatify föddes22:24 Hur fungerar Dramatify i praktiken?28:29 Filmproduktionernas flaskhalsar34:00 Hur film och serier konsumeras idag42:19 Därför är svenska Melodifestivalen är en produktion i världsklass_______________________
Avsnittet presenteras i samarbete med Extenda Retail som skapar mjukvara för unika, personaliserade kundupplevelser och samtidigt optimerar de bakomliggande processerna på lagret och i butik.
I dagens intervju presenterar Birgitta Haegerstrand och Johannes Puonti samarbetet mellan de båda marknadsledande bolagen PostNord TPL och NYCE.LOGIC WMS, och vi hör Birgitta berätta om vad som fick PostNord TPL att välja NYCE.LOGIC som sin strategiska samarbetspartner.
Extenda Retail har varit ledande inom mjukvaruutveckling i över 40 år, och idag används lösningarna i över 35 länder. Sedan hösten 2018 stöds det nya varumärket Extenda Retail av STG Partners, ett amerikanskt investmentbolag med lång erfarenhet av framgångsrika investeringar i tech-bolag. Med sitt huvudkontor i Stockholm har Extenda Retail en stark närvaro i Norden med flera kontor i övriga Europa. Upptäck mer på hemsidan eller följ bolaget på LinkedIn.
Vill du veta mer? Kontakta NYCE.LOGICs Client Executive, Johannes Puonti, 073 365 67 36
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Trots att pandemin varit jobbig så har den lärt oss massor om att bygga resiliens och anpassa logistiken.
Det verkar dessutom som att det finns ett ännu större hot som kommer att innebära mer ihållande utmaningar för våra försörjningskedjor - nämligen klimatförändringar.Efter en kort tids Netflixfördjupning och återhämtning har P.O. och Nina återvänt för att bevaka nya händelser på logistikhimlen..Detta och mycket mer hör du i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Och vill du ha mer att sätta tänderna i så kan du läsa den nya Chalmers-rapport ‘Logistik i vårdbyggnader’ som Nina skrivit tillsammans med arkitekten Göran Lindahl.Vi berättar också om vinnaren i vår tävling, där vi lottade ut Håkan Thörnströms nya bok ‘Thörnströms Kök 1997-2021’.
Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att delta i framtida tävlingar och evenemang!
_______________________
Avsnittet presenteras i samarbete med Extenda Retail som skapar mjukvara för unika, personaliserade kundupplevelser och samtidigt optimerar de bakomliggande processerna på lagret och i butik.
I dagens intervju presenteras deras marknadsledande Warehouse Management System NYCE.LOGIC som adderar värde och möjliggör för både kort- och långsiktig vinst.
Extenda Retail har varit ledande inom mjukvaruutveckling i över 40 år, och idag används lösningarna i över 35 länder. Sedan hösten 2018 stöds det nya varumärket Extenda Retail av STG Partners, ett amerikanskt investmentbolag med lång erfarenhet av framgångsrika investeringar i tech-bolag. Med sitt huvudkontor i Stockholm har Extenda Retail en stark närvaro i Norden med flera kontor i övriga Europa. Upptäck mer på hemsidan eller följ bolaget på LinkedIn.
Vill du veta mer? Kontakta NYCE.LOGICs Client Executive, Johannes Puonti, 073 365 67 36
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Allt fler företag satsar på hyperlokala lager för att kunna erbjuda extra snabba e-handelsleveranser. Detta kallas för micro fulfillment och är något vi kikar närmare på i veckans miniavsnitt. Vi delar också med oss av våra bästa tips för dig som vill spetsa dina kunskaper inom logistikbranschen.Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Det kommersiella användandet av elfordon ökar och vi ser en helt ny marknad växa fram i energibranschen. Vi kikar närmare på vilken infrastruktur som kommer att krävas för att ett eltransportsystem ska bli lönsamt och reder ut de största skillnaderna mellan att ladda sitt fordon privat och kommersiellt.
Vi pratar också om vätgas som bränsle och huruvida dess energieffektivitet kan löna sig när det kommer till godstransport.
Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master: https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Vi putsar spåkulan och kikar på hur en digitalisering av dagens logistiksystem faktiskt skulle kunna se ut i praktiken. Vi pratar om opportunistiska IT-system, outnyttjade mjukvarusuperkrafter och framtidens logistikfastigheter.
Detta avsnitt består av en del av Logistikpoddens senaste webinar där våra lyssnare fick delta och ställa sina frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Mikromobilitet, 3D-printing och nearshoring. Vi funderar kring framtidens logistiksystem och vilka trender vi tror kommer hålla i sig även långt efter att pandemins stormvindar har lagt sig.Detta avsnitt spelades in under vårt senaste webinar där ni lyssnare kunde delta och ställa frågor. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig på vårt nyhetsbrev högst upp på vår hemsida.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com Foto: Cheyenne Olander
Årets sista magasin bjuder på logistiskt optimerade julbord, föreläsningar på Chalmers och jämställd snöröjning. Vi pratar också om byråkratin som bromsar utvecklingen av autonoma fordon och hur ett nytt regelverk skulle öppna för bättre möjligheter.Det blir intressanta reflektioner kring våra senaste avsnitt som för oss till insikten att planering och flöden genomsyrar i stort sett all verksamhet. Från matlagning till filmskapande, logistiken finns överallt och våra gäster har mer gemensamt än man kan tro.Vi är otroligt tacksamma att vi får möta alla dessa begåvade människor inom så många olika yrkesgrupper och ser fram emot att ta oss an ett fullspäckat 2022 tillsammans med er, våra fantastiska lyssnare.
Avsnittet presenteras i samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
I dagens intervju berättar RISE hur myndigheter och företag kan samverka inom ekosystem för att dela och berika data för att accelerera deras gemensamma innovationskraft. Samverkan kan även innefatta formaten för hur datan samlas in och publiceras, samt programvara för ex. insamling, bearbetning och tillämpning av datan. Om ni vill veta mer, kontakta Johan Linåker på [email protected]
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
I veckans avsnitt möter vi stjärnkocken Håkan Thörnström som berättar allt om logistiken kring Nobelmiddagen.Med sina åtta år i Svenska Kocklandslaget, en vinst i Kockarnas Kamp och stjärna i Michelinguiden är Håkan en av landets mest meriterade kockar. Vi får höra om konsten att hitta en meny som funkar för långt över 1000 personer, styrkan i att våga utmana sig själv i köket och de bästa knepen för att orka jobba långa dagar i restaurangkök.Vilka saker är viktigast att tänka på i köket som amatör? Hur hanterar man allergier under Nobelmiddagen? Vad äter en stjärnkock allra helst själv? Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.Ta din chans att vinna ett signerat ex av Håkans nya bok “Thörnströms Kök 1997-2021” genom att delta i vår tävling här. Höjdpunkter i veckans avsnitt:18:02 Utmaningen att hitta i Blå hallens gångar18:55 Hur planerar man en Nobelmeny?23:37 Att tacka ja till att göra Nobelmiddagen en andra gång30:11 Nobelmiddagens materialfasad32:39 Hur lång tid tar det att servera över 1000 personer?43:30 Skillnaden mellan en individuell mattävling och Nobelmiddagen
Avsnittet presenteras i samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
I dagens intervju presenterar RISE sitt arbete med nya lösningar för hur datadelning och digital regelgivning kan användas av kommuner för att hantera ex. elsparkcyklar och skapa en mer dynamisk användning av stadens mest värdefulla resurs ”curben” , d.v.s trottoarkanten. Låter det intressant, kontakta Daniel Rudmark på [email protected]
Är du nyfiken på mer? Besök gärna vår hemsida, eller kontakta Sofia Ohnell, tillträdande Chef för affärs- och innovationsområde Mobilitet, [email protected]
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Den här veckan möter vi Calle Åstrand, regissör och manusförfattare som bland annat regisserat SVT:s julkalender “Mirakel”. Han delar med sig av sina erfarenheter inom filmbranschen och berättar om processen bakom en filminspelning, från manus och finansiering till efterarbete och galapremiär.Vi får höra om fördelarna med att inte alltid arbeta med samma människor, vikten av att ge karaktärer en backstory och hur en begränsad budget faktiskt kan öka kreativiteten.Hur känns det egentligen när ens reklamfilm visas för 120 miljoner tittare under Superbowl? Vilken tid på året är det optimalt att spela in en julkalender? Vad ska man tänka på när man väljer inspelningsplats för sin filmproduktion?Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Höjdpunkter:
25:18 Hur lång tid tar det att göra specialeffekterna i en film?30:02 Begränsade ekonomiska förutsättningar kan tvinga fram briljans
35:41 Hur detaljerat är ett filmmanus?
38:50 Att låta barnen hitta sina egna uttryck vid en filminspelning
39:28 Vad ska man tänka på när man väljer inspelningsplats?
41:46 Vikten av att få in ny energi i sina projekt
Avsnittet presenteras i samarbete med RISE - Research Institutes of Sweden. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
I dagens intervju presenterar RISE sitt arbete med nya lösningar för bl.a. logistik, mobilitet och energiförsörjning vid nybyggnation i syfte att skapa en bra miljö för boende och verksamheter samtidigt som stadens klimatmål uppnås. Låter det intressant så kontakta Sofia Ohnell [email protected]
Är du nyfiken på mer? Besök gärna vår hemsida, eller kontakta Sofia Ohnell, tillträdande Chef för affärs- och innovationsområde Mobilitet, [email protected]
I veckans avsnitt möter vi Niklas Modig, bästsäljande författare och en av världens främsta experter på flödeseffektivitet i tjänstesektorn. Han berättar om sin tid i Japan då han fick studera Toyota på djupet för att förstå vad de gjorde som gav dem kvalitet och flöden i världsklass.Vi får höra hur en bakfull söndag och en misslyckad aerobicsklass ledde till en framtid inom LEAN, varför historieberättande kan lyfta ditt föreläsande till nya nivåer och hur Toyota krossade sina konkurrenter genom att skippa kvalitetskontroll.Vilken är den största skillnaden mellan produktindustrier och tjänsteindustrier? Hur styr man på bästa sätt för flödeseffektivitet? Vilka är knepen för att hantera variation och förenkla sin vardag? Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.Vill du veta mer om Niklas eller komma i kontakt med honom? Lägg till honom som vän på LinkedIn, besök hans hemsida eller gå in på OperationalExcellence.com. Höjdpunkter i veckans avsnitt:10:25 Från bakis-aerobics till Lean16:24 Att lära ut genom storytelling24:30 Skillnaden mellan produktindustrier och tjänsteindustrier32:22 Vad var det som gjorde att Toyota slog sina konkurrenter?36:13 Hur man styr för flödeseffektivitet på bästa sätt
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Förra veckans webinar var en succé och vi besvarar nu några av de frågor vi inte hann med sist. Vi pratar om förra veckans avsnitt där e-handelsexperten Klas Hjort berättade allt om returhantering och hjälpte oss att knyta ihop säcken efter en höst med fokus på cirkuläritet.Det blir reflektioner kring datadelning, hur automation kan bli lösningen på den rådande chaufförsbristen och att vi måste våga låta algoritmer fatta beslut om vi vill förbättra våra logistiksystem.Vi pratar också om våra planer för vintern och berättar om kommande avsnitt. Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få en inbjudan till vårt nästa webinar här.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
I veckans avsnitt möter vi en av våra främsta experter inom e-handelsreturer, Klas Hjort från Lunds Universitet. Han berättar om sin resa från halvmisslyckade försök att samordna storföretagens hemlighetsfulla returhantering till den digitala transformationen av returprocessen och handeln vi ser utvecklas idag.Vi pratar också om hur viktigt det är med bred samverkan för att skapa en hållbar e-handel, vikten av korta leveranstider för att undvika att kunden skickar tillbaka sin vara och hur fria returer kan vara en nackdel ur ett hållbarhetsperspektiv.Vilken effekt har digitaliseringen haft på returhantering? Hur man kan använda sig av artificiell intelligens för att minska antalet returer? På vilket sätt kan en bra returpolicy leda till ökad försäljning? Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:12 Hur en halvmisslyckad studie ledde till något riktigt bra06:52 Vikten av en stabil returpolicy18:39 När ska dagligvaruhandeln börja med prenumerationstjänster?28:03 Hållbarhet vs bekvämlighet33:42 Returtransporter får ofta onödigt mycket skit i media
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Medan många har höstlov fortsätter vi vår spaningsresa i logistikens värld.P.O har varit på konferens i Vilnius där vikten av företagsidentitet och att ha ett större syfte för sin verksamhet än att bara tjäna pengar var något som märktes tydligt. Han har också besökt den utsålda mässan D-Congress där han upplevt mängder av bra föredrag som han delar med sig av. Nina reflekterar kring Sveriges bortskämdhet gällande hem till dörren-tjänster och uppmärksammar yngre generationers sunda ifrågasättande av företags bakgrundstankar och syfte.Vi bjuder på härliga vimmelintervjuer från D-Congress, pandemitrender från e-handelns Mick Jagger och funderingar kring hur nya begrepp kan vända uppochner på hela regelverk. Det blir också snack om Facebooks omtalade namnbyte, sociala mobilexperiment och logistiska komplikationer kring McDonalds frityrolja.Glöm inte att anmäla er till vårt webinar som äger rum den 12:e November. Anmälningslänk hittar du här.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
I veckans avsnitt möter vi Polarbrödsgruppens VD Karin Bodin som delar med sig av sina erfarenheter från ledarskap i kris, hur man kan klara det till synes omöjliga och arbetet med att uppnå hållbarhet.Vi får höra om hur Polarbröd har rest sig ur askan efter att den nya produktionsanläggningen som de investerat 150 miljoner kronor i brann ner natten innan invigningen. Karin berättar också om hur ett besök i Almedalen och ett föredrag om “köttfri måndag” blev en provocerande start på ett långt hållbarhetsarbete och hur lärandet varit en viktig del på resan.I veckans avsnitt av Logistikpodden får du också veta hur det går att uppnå hållbarhet i transportsektorn, vad en proteinstrategi är och vad kärnkraftsolyckan i Tjernobyl har med det hela att göra.Höjdpunkter i veckans avsnitt:01:49 Hur började Polarbrödsgruppens hållbarhetsresa?09:55 Mångfaldsjordbrukets utmaningar14:33 Hållbarhet i transportsektorn17:15 Krishanteringen kring den stora fabriksbranden 22:30 Hur katastrofen skapade gemenskapRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Världen öppnas upp allt mer och veckans avsnitt spelas därför in på resande fot. P.O. har hållit en keynote på Logistics Summit i Berlin och är nu på väg mot Transport Innovation Forum i Vilnius. Nina befinner sig i Stockholms kanske mest poddoptimerade hotellrum och delar därifrån med sig av sina tankar kring hållbar textilkonsumtion.
Vi pratar om förra veckans avsnitt där vi hörde klimathjälten Christian Dahlqvist berätta om sin imponerande verksamhet. Det blev ett möte som inspirerade till reflektioner kring hantering av komplexitet i en tid av storskalighet, digital kunskapsspridning och hur framtidens skola skulle kunna se ut. Det blir också samtal om Teslas produktionstekniska övertag, miljöbelastande klädesplagg och charterfartyg.Och nu släpper vi anmälningen till vårt kommande webinar som äger rum den 12:e november kl 12-13! Begränsat antal platser och först till kvarn! Klicka här för att säkra din plats på webinaret. Vill du ha förtur till kommande webinar så anmäl dig till vårt nyhetsbrev på hemsidan. Belöna dig sedan med att luta dig tillbaka och njuta av detta fullspäckade avsnitt av Logistikpodden.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
I veckans avsnitt träffar vi årets klimathjälte Christian Dahlqvist, som tillsammans med sin fru Johanna driver ett prisvinnande regenerativt lantbruk i Sundhult. Fokus för deras arbete ligger på att låta de naturliga processerna i ekosystemet göra jobbet och köra så lite fossilbränsledrivna fordon som möjligt.Det blir inspirerande samtal om hur vi kan använda de digitala plattformarna för att skapa moderna kunskapsflöden, vikten av att samarbeta med sina kunder, hur en REKO-ring fungerar och nackdelar med industriell effektivitet i lantbruket.Vad innebär det att driva ett regenerativt lantbruk rent praktiskt? Hur kan vi samarbeta med djuren för att minska överdriven maskinanvändning? Vad är egentligen en äggmobil?Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av “Logistikpodden”.
Höjdpunkter i veckans avsnitt: 05:20 Att använda digitala plattformar för att sprida kunskap 08:30 Vad innebär det att arbeta regenerativt? 15:40 Finns det några negativa effekter av att minska maskinanvändandet? 19:20 Vikten av att få kunden att känna delaktighet 34:18 REKO-ringar och fördelen med att kunna sälja direkt till konsument
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
P.O. har varit på tjänsteresa för första gången sedan pandemin slog till och trots att han missade den omtalade postpandemiska partypulsen hann han ändå med en hel del i huvudstaden. Han berättar också för första gången om när han i somras intervjuades av Dassault Systèmes i deras videoprojekt Framtidsmodellen.Nina svettas över omfattande leveranser, minglar på Steerlink och analyserar alternativ för att optimera det kommande höstlovet. Barnen vill ha en badsemester och eftersom resor utanför norden i dagsläget innebär en hel del obehag för en 13-åring har Nina löst detta på ett mycket kreativt sätt.Vi dyker in i tankar kring förra veckans avsnitt, de utmaningar vi stod inför under inspelningen av detta och hållbarhetselden som tändes efter intervjun med Markus Wahlgren. Det blir också spännande snack om för- och nackdelarna med nylanserade Amazon Prime, kommande äventyr i Litauen, europeiska nattågsdrömmar och våra planer att bli poddande globetrotters.Allt detta och mycket mer hör du i ett rykande färskt avsnitt av Logistikpodden.Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
”Om tio år så skrattar vi år det vi gör just nu” Att prata om hållbarhet är svårt. Så hur gör man för att faktiskt jobba mot en hållbar verksamhet? I veckans avsnitt av Logistikpodden får du veta allt om hur du kan gå från teori till verklighet i ditt hållbarhetsarbete. Vi intervjuar Markus Wahlgren, butikschef på COOP i Visby, som på 5 år har uppnått klimatneutralitet i butiken. Vägen dit har varit kantad av vegandialoger, glassproducenter och kreativa idéer. Och som om inte det var nog så får du i dagens avsnitt njuta av underbar, gotländsk dialekt! Och vill du ha fler tips om innehållet så kommer det här…. 04:16 Hur bestämmer man vad man ska börja jobba med för att uppnå hållbarhet? 11:10 Vad gör man när kunderna protesterar? 17:07 Hur förändrar man världen? 18:44 Att hitta rätt samarbetspartners 26:53 Hur sätter man nya mål när man nått långt i sin utveckling?
Julhandeln är i fara - eller i alla fall handeln med juldekorationer. Covid-19, container- och halvledarbrist tvingar världens försörjningskedjor att sakta ner. Vi ser också hur pandemin påverkat vårt beteende - eller har den det? Vi pratar också om förra avsnittet där vi fick lära oss allt om flöden av böcker på ett bibliotek. Vad finns att lära av detta? En hel del visar det sig.
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
Foto: Cheyenne Olander
Var kan man lära sig allt om flytande lager och cirkulära flöden?
På biblioteket förstås!
Och då menar vi inte att du ska låna en bok och läsa den, utan vi har helt enkelt gått till källan för kunskapen inom detta område. I dagens avsnitt av Logistikpodden bjuder vi på en fullspäckad intervju med bibliotekarierna Ulrika Hvidén och Helena Löfving som jobbat med cirkulära flöden väldigt länge. I dagens avsnitt får du bland annat veta:
….och givetvis får du också ta del av bibliotekariernas bästa boktips (32:20).
Foto: Julia Åhall
Stort jubileum, digitala konferensbesök, IRL-möten, sammanslagningar, expansioner och tidigare gäster.
Det bubblar i diskussionsgrytorna i veckans Logistikpodden Magasin så hämta dina lurar och ge dig direkt in i leken!
Vi tipsar också om Arne Anderssons dagliga spaningar på LinkedIn och gratulerar nystartade Amzello och nybildade nShift.
”Om man inte äger någonting så blir man fri att byta jobb, byta plats och byta nya saker. Då skapar vi frihet!”
Det säger Sebastian Rudenstam som är en av grundarna till företaget Beleco som funkar som ett Spotify för möbler.
I intervjun får vi höra allt om hur man gör när man har som ambition att vända upp och ner på hela sättet vi gör affärer på idag för att skapa hållbarhet.
Dagens avsnitt av Logistikpodden är det första på temat cirkulära flöden och du får bland annat lära dig allt om:
Det är återigen dags för en reflektion med Logistikpodden över senaste nytt i logistikvärlden.
Dessutom får du i dagens avsnitt reda på vad en robotgräsklippare, en husbil och trädgårdsmöbler har att göra med logistik – Det vill du inte missa!
Ta nu genvägen till närmaste poddkanal och gör oss sällskap som lyssnare så får du också veta vilka härliga intervjuer och teman som du kan se fram mot under hösten!
En liten introduktion till cirkulär ekonomi som kommer att vara ett tema under kommande avsnitt av podden.
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Vissa segment har mycket höga returvolymer. Hur ser vi på detta, och vad kan göras?
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Vi håller på att ta oss ur covid, men kommer vi att klara nästa katastrof?
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Hur påverkas logistiksystemet av gigekonomin?
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Vi pratar ofta om de stora globala trenderna, men vilka mikrotrender ser vi?
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Några korta insikter och tankar rörande transportsystemets elektrifiering.
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
“Det är när saker går fel som man ser den sanna sidan av en organisation eller person” sägs det.
Nina har en bra och två mindre bra logistikupplevelser som verkligen bekräftar detta talesätt. Vad sägs om en läkare som får sengångaren i Zootropolis att framstå som Usain Bolt, eller en övernitisk kundtjänst utan helhetsperspektiv på ett byggvaruhus? Logistik finns verkligen var man än tittar och med enkla principer och modeller borde det inte vara så svårt - varför är det då så att vi alltid verkar ha åsikter om layouten på hotellfrukosten eller butiken? Och vad har allt detta med chattbottar och anläggningstransporter att göra?
Vi ser också tillbaka på vårens avsnitt och blickar framåt. Missa inte heller våra miniavsnitt som kommer varje vecka under hela sommaren.
Glad sommar!
Vi börjar prata om sista milen och vilka krav som kommer att ställas på dessa transporter post covid men landar i en bredare diskussion om stadskärnor, framtida arbetsplatser med mera.
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Midsommar står för dörren och vi sammanfattar vår djupdykning inom AI och machine learning i de senaste avsnitten där vi fått träffa:
Vilka var våra största takeaways från serien? Vad kan företag som vill komma igång göra?
Och relaterat till allt detta så tipsar vi även om lite populärkultur som ni kan förgylla ledigheten med i sommar:
Foto: Cheyenne Olander
Varför är transportbranschen väl lämpad för AI? Är danskarna mer kompisar med sina grannar? Och var ska du egentligen börja om du vill börja använda AI i din verksamhet?
Det är några av de frågor som vi diskuterar med Andreas Viklund från Gordon Delivery i det här tredje Logistikpodden-avsnittet med fokus på AI och dess tillämpning i logistik- och transportbranchen. Gordon Delivery är specialiserade på last-mile transporter av kylt gods och plattformsutveckling för transporttjänster.
Vad är skillnaden mellan ett "physical first"-företag och ett som är "digital first"? Spelar det någon roll när vi nu ska elektrifiera transportsystemet? Varför är vissa digitala projekt enkla medan andra är svåra? Och vad har allt detta med Esperanto att göra egentligen?
Dessa frågor och mer därtill tar vi upp i veckans avsnitt. Några highlights:
________
Avsnittet presenteras i samarbete med SiB Solutions AB som är ett logtech-bolag som möjliggör felfri logistik genom intelligenta videoanalystjänster och AI. Förhindra och förebygg proaktivt framtida fel, samtidigt som ni skyddas mot felaktiga reklamationer. Besparingarna kommer redan dag 1. ________
Foto: Cheyenne Olander
Christian Landgren, VD och grundare av iTeam, har programmerat sedan han var åtta och har i princip lika länge tyckt att världen utvecklas alldeles för långsamt. Sedan flera år tillbaka gör han allt för att snabba på utvecklingen, nu senast inom det coola projektet Predictive Movement där AI tillsammans med blockchain och digitala tvillingar ska lyfta transporter på landsbygden till en helt ny nivå.
Vi fortsätter vår serie om AI och digitalisering inom logistiken och bjuder in till ett späckat avsnitt om Peak Urban, brister i det svenska skolsystemet, betydelsen av öppen data och källkod, vad hotade taxibolag kan leda till och mycket mer.
Foto: Samuel Unéus
Vi växer och blir fler och fler lyssnare hela tiden!
Vi har passerat den magiska milstolpen av 200 000 nedladdningar (!) och är med er lyssnares hjälp på rask takt mot nya rekord. Och vi älskar när ni hör av er till oss, så vad kan vara bättre start på programmet än att fördjupa oss i en lyssnarfråga direkt?
Därefter ger vi oss ut på kryssning, besöker fjällen, äter dessert på Nobelfesten och dividerar om airbags för motorcyklister för att sedan kröna det hela med en rapport om det senaste när det gäller både e-handel och logistiktrender.
Så vad väntar du på?
Vi vill så klart höra vad du har att säga om allt detta! Så bege dig nu till närmsta poddkanal och lyssna på Logistikpodden Magasin #27!
________
Avsnittet presenteras i samarbete med SiB Solutions AB som är ett logtech-bolag som möjliggör felfri logistik genom intelligenta videoanalystjänster och AI. Förhindra och förebygg proaktivt framtida fel, samtidigt som ni skyddas mot felaktiga reklamationer. Besparingarna kommer redan dag 1.
________
Foto: Cheyenne Olander
Du har säkert hört talas om det, men vad innebär det egentligen för dig?
Vi talar om Artificiell Intelligens (AI). Vad är det och vad har det för relevans för logistikbranschen?
I dagens avsnitt blickar vi in i framtiden och samtiden. Med oss som guide på resan har vi Marcus Weiland som beskriver sig som en nyfiken, kreativ nörd och är vice VD på företaget Savantic som är specialister på tillämpning av AI och utbildning kring datadrivna arbetssätt och maskininlärning.
I avsnittet får du lära dig:
…och så pratar vi om utomjordingar, japanska och utbildningar.
Ett avsnitt du helt enkelt måste lyssna på!
Vill du komma i kontakt med Marcus kan du antingen gå till savantic.se eller hitta honom på LinkedIn.
Saker vi tipsar om i avsnittet:
Nina har hållit föredrag på Svensk Sjöfarts årsmöte och tar med sig pinfärska spaningar. Sjöfarten står för en otroligt stor del av det globala logistiksystemet, och större ska den bli. Vilka trender ser vi? Vart är vi på väg? Och varför pratas det så lite om konsumenter inom sjöfarten? Vi tipsar om Lena Göthbergs Shipping Podcast som går mycket djupare för den som vill.
Vi pratar också om fördelarna med examensarbeten och om digital omställning där Sverige ligger efter enligt ett seminarium som P.O. var med på häromdagen.
________
Avsnittet presenteras i samarbete med SiB Solutions AB som är ett logtech-bolag som möjliggör felfri logistik genom intelligenta videoanalystjänster och AI. Förhindra och förebygg proaktivt framtida fel, samtidigt som ni skyddas mot felaktiga reklamationer. Besparingarna kommer redan dag 1.
________
Foto: Cheyenne Olander
Har transport- och logistikbranschen tappat sin förmåga till utveckling? Varför löser man fortfarande problem som om det var 1999? En enkel fråga om last mile expanderar rejält när vi reflekterar och diskuterar...
Den 15/4 arrangerade vi ett webinar, Logistikpodden i heta stolen. Detta avsnitt består av en del av detta webinar. För att inte missa nästa gång vi har ett av våra kostnadsfria event, signa upp dig för vårt nyhetsbrev här.
Foto: Cheyenne Olander
Hur enkelt ska det vara att handla egentligen? Nina reflekterar över trenden att ta bort friktion från till exempel e-handel. Är vi på väg åt fel håll?
Vi firar också att vi passerat 200 000 nedladdningar (yes, du läste rätt!) och att vi har fått sex vinnare i vår bokutlottning.
Länkar på saker vi pratar om:
Foto: Cheyenne Olander
____________
Avsnittet presenteras i samarbete med CLOSER en neutral samverkansplattform för ökad transporteffektivitet. CLOSER driver tillsammans med Trafikverket den nationella FOI-plattformen för geofencing, som finansieras av Trafikverket, som verkar för att driva på utvecklingen av geofencing i transportsystemet. Är ni intresserad av att veta mer eller som organisation engagera er i arbetet/kommande projekt, kontakta gärna Josephine för mer information. Mer information om projektet Smarta urbana trafikzoner som vi berättar om i avsnittet finns här.
Anna Nordlander har arbetat med Amazon i snart ett decennium. Sedan jättens lansering i höstas har det varit ganska så tyst, men vad händer under ytan? Vad förväntas Amazon göra härnäst och behöver befintliga e-handlare egentligen oroa sig?
Foto: Kristofer Lönnå
Hur bra är logistikbranschen på sociala medier egentligen? Och hur kan framtiden se ut?
Detta minisvsnitt spelades in under ett webinarium, Logistikpodden i heta stolen, från den 4 december 2020. Vill du vara säker på att inte missa när vi har nästa webinarium, prenumerera på vårt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/38a24cdea148/logistikpodden
Foto: Cheyenne Olander
Våren är här och vi med den! P.O. har hunnit vara med i både andra poddar och nyhetstjänster, pratat på konferensen och varit allmänt busy. Nina har intervjuat fem logistikförfattare och lyckats få ett signerat exemplar av var och en av deras senaste böcker. Dessa, tillsammans med ett signerat ex av Ninas bok "Bättre logistik helt enkelt" lottar vi ut, klicka här för att delta! P.O. passar dessutom på att intervjua författaren Nina och tillsammans löser vi den eviga frågan - hur ska en hotellfrukost organiseras egentligen?
Vi pratar om det strandade fartyget i Suezkanalen och vilka globala effekter det har - är vårt transportsystem verkligen robust nog för att klara störningar?
Missa inte heller vårt gratiswebinar "Logistikpodden i heta stolen" den 15/5 kl 15. Säkra din plats här.
Foto: Cheyenne Olander
Förpackningar kan ha alla möjliga former och roller i en logistikkedja. En som vet allt om detta är Henrik Pålsson som har skrivit boken ”Packaging logistics”.
I dagens intervju får vi ett smakprov på:
Dessutom har vi heta boktips för dig som kan flytande kinesiska eller är intresserad av filosofi och katter.
Mer information om Henrik hittar du på:
http://www.plog.lth.se/staff/henrik-paalsson/
Foto: Sara Hängsel
Bara börja! Många företag har börjat sitt arbete i kafferummet!
Idag intervjuar vi författaren Leena Kossila. Startskottet för boken var en föreläsning av en 6-åring. Nästa steg för Leena blev att besöka konferenser som ett svart får och sedan var hon såld.
Resultatet av kunskapsresan blev boken ”Cirkulära materialflöden i praktiken” som innehåller grunderna om cirkulära flöden samt 12 spännande exempel på cirkulära flöden från lika många företag.
Vill du kontakta Leena så hittar du hennes kontaktuppgifter på hemsidan: mps-affarssystem.com
Böcker som Leena själv inspireras av är ”Products that last” (Bakke, van Hinte och den Hollader) och ”Products that flow” (van Hinte, Haffmans). Dessutom tipsar hon om podden ”Hjärta & Hjärna”.
Logistik bidrar till att göra organisationer konkurrenskraftiga.
På vilket sätt och vad det innebär tar vi hjälp av forskaren och författaren Erik Sandberg på Linköpings universitet för att förklara. Han ger oss exempel på hur man kan jobba med logistikfrågor på olika nivåer i företag och vi pratar också om skillnader och likheter i logistikfokus mellan olika industrier.
Erik har skrivit boken ”Logistik och strategi för lönsamhet & tillväxt” samt ”Logistikdriven affärsutveckling” som han författat tillsammans med Mats Abrahamsson.
Hur ger man så bra vård som möjligt åt så många patienter som möjligt med begränsade resurser?
Vårdens utmaningar att hantera alla patienter under 2020 har inte missats av någon. Men även när ”allt är som vanligt” är planering i vården en högaktuell fråga.
I dagens Logistikpodden-avsnitt pratar vi med Ritva Rosenbäck som har skrivit boken ”Produktionsstyrning i sjukvården”. Vad skiljer vårdens logistikbehov från industrins och hur förbereder vi oss för kommande pandemier och behov?
Du hittar mer om Ritva på flowistics.se.
Tåg, grävmaskiner, polisbilar, ambulanser, traktorer, böcker, misslyckade moppetrimningar och en tennismatch.
Det är bara några av de saker vi hinner prata med Logistikpoddens gäst idag, Johan Anderblad. De flesta av oss känner igen honom från TV, radio och böcker där han bland annat bjuder på ”bakom kulisserna” inspiration från fordonsvärlden.
Vi pratar om Johans senaste bok ”Bojan och grävmaskinen” och var fascinationen för fordon egentligen kommer ifrån.
Med erfarenhet som sin roll som Sveriges läsambassadör 2017-2019 delar Johan också med sig av de bästa tipsen för att inspirera andra och sig själv till läsning. Dessutom svarar han på frågan vilken bok han skulle rekommendera om han bara fick välja en.
Så ta dig till närmaste poddkanal och njut av inspiration om fordon och böcker!
Mer om Johan, hans böcker och projekt hittar du på instagram: johan.anderblad samt på websidan: johananderblad.se
Foto: Ulrica Zwenger
Last Mile är hetare än hetast! Vi e-handlar som aldrig förr och de nya aktörerna, som har digitala affärsmodeller, attraherar stora investerare. Vi benar ut några av trenderna, diskuterar vad som händer och vad som komma skall. Vi pratar även om logistiklägen, halvledarbrist och om att Big Tech nu bestämt sig för att dundra in på logistikmarknaden.
Den 15 April kl 15 är det äntligen dags för nästa webinar där du kan fråga oss vad som helst. Anmälningslänk kommer i vårt nyhetsbrev som du kan prenumerera på via Logistikpodden.se.
Missa inte heller att vi kommer att göra premiär på Clubhouse med en lunchsession den 4/3 om just Last mile. Kom och prata med oss, dela med dig av dina egna tankar, insikter och erfarenheter.
Vilken utbildning ska man välja om man vill utvecklas inom logistik?
Kurserna på Chalmers:
Del 1: https://www.edx.org/course/system-design-for-supply-chain-management-and-logi
Del 2: https://www.edx.org/course/master-control-in-supply-chain-management-and-logi
Detta minisvsnitt spelades in under ett webinarium, Logistikpodden i heta stolen, från den 4 december 2020. Vill du vara säker på att inte missa när vi har nästa webinarium, prenumerera på vårt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/38a24cdea148/logistikpodden
Foto: Cheyenne Olander
Hur har Sverige klarat Covid-19? Vilka är hemligheterna bakom en god beredskap?
Freddy Jönsson Hanberg, MW Group, är en av våra främsta experter med 30 års erfarenhet av ledning och logistik inom försvaret. Han har under senaste året arbetat i händelsernas centrum kopplat till hur vi som nation hanterar utmaningarna med pandemin. Vad har funkat bra och vad har strulat? Freddy har svaren. Vad har vi lärt oss och hur rustade är vi att klara Covid-25 egentligen?
Hur jobbar man med resiliens? Hur ser det ut i till exempel skogsnäringen, och vad får Covid-19 för effekter?
Detta minisvsnitt spelades in under ett webinarium, Logistikpodden i heta stolen, från den 4 december 2020. Vill du vara säker på att inte missa när vi har nästa webinarium, prenumerera på vårt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/38a24cdea148/logistikpodden
Foto: Cheyenne Olander
Årets första magasin!
P.O. har nya jobb, Nina har ändrat vanor och vi pratar bland annat om vad Covid kommer att få för logistikeffekter i vår vardag. Men allra mest pratar vi om vår tids hittills största försörjningskedjeprojekt - produktion och distribution av vaccin till världens befolkning.
Vi har läst en detaljerad redogörelse av Jonas Neubert om hur två av de vaccin som nu rullas ut har producerats och hanterats. Att säga att det är komplext är att underdriva...
Vad rör sig snabbast - automation eller elektrifiering?
I avsnittet refererar vi till en bild som du kan se här: https://www.dropbox.com/s/2njnj0wflh9jx63/Diagram%20adoption.png
Detta minisvsnitt spelades in under ett webinarium, Logistikpodden i heta stolen, från den 4 december 2020. Vill du vara säker på att inte missa när vi har nästa webinarium, prenumerera på vårt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/38a24cdea148/logistikpodden
Foto: Cheyenne Olander
Vilka är de stora trenderna inom logistiken egentligen?
Detta minisvsnitt spelades in under ett webinarium, Logistikpodden i heta stolen, från den 4 december 2020. Vill du vara säker på att inte missa när vi har nästa webinarium, prenumerera på vårt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/38a24cdea148/logistikpodden
Foto: Cheyenne Olander
Wow! Tänk att få hänga med just dig på julafton. Vilken ära!
I dagens Logistikpodden Magasin får vi varken besök av en syrsa eller Bengt Feldreich, men vi tände flera ljus när vi fyllde 6 år och bjöd också in till ett webinar. Några av de frågor vi fick på webinaret besvaras i dagens magasin och ännu fler frågor och svar ges i ett antal miniavsnitt de kommande veckorna.
2020 blev verkligen logistikens år!
Ingen kan ha undgått att vi alla är mycket mer beroende av planering, styrning och kontroll av flöden än de flesta trodde. I dagens nyhetsdykning tittar vi därför på vilka ämnen som är populära diskussionsämnen just nu, hur transportmönster påverkats av pandemin så här långt och diskuterar elektrifiering av tunga fordon.
Och missa inte heller vår sprillans nya lista över poddar med logistiktema på Podchaser: https://www.podchaser.com/lists/poddar-om-logistik-107a9Az6nh
Vi har fått massor med nya lyssnare under 2020 och vill passa på att önska god jul till både gamla och nya vänner och ett gott nytt 2021!
I dagens Logistikpodden bakom kulisserna får vi höra hur de riktiga proffsen hanterar dem då vi intervjuar Anders Lundblad, Stabschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.
Så är du nyfiken på….
….så ska du genast bege dig till närmaste poddkanal och lyssna på Logistikpodden!
Och när det gäller att på bästa sätt hantera ”brandkårsutryckningar” kan vi av räddningstjänsten lära oss att:
Stort tack till er lyssnare och till Anders Lundblad och kollegorna på Räddningstjänsten Storgöteborg som bidrar till att göra dagens poddavsnitt så fantastiskt!
Följ med på LEAN-resan som ledde fram till Leanforums pris 2019. Priset gick till Zoégas kaffe i Helsingborg och i dagens avsnitt av Logistikpodden får vi höra:
Dessutom får du höra hur de uppnådde ännu bättre resultat genom att justera verktygen de använde.
Så luta dig tillbaka, slut ögonen och sveps med på en kaffedoftande förbättringsresa!
Tack till Marielle Johansson, Tommy Munkberg & Zoégas kaffe för ert deltagande (de står längst till höger i bilden).
Äntligen är det för ett nytt magasinsavsnitt! Som vanligt doppar vi tårna i några av de senaste nyheterna och trenderna, allt med ett logistikperspektiv.
Amazon har slagit upp portarna - hur funkar det egentligen? Hur kommer läkemedelsföretagen att klara av att distribuera allt vaccin när det blir tillgängligt, och är en städrobot bara en städrobot eller något mer? Vad är en subscription box? Och vad ska P.O. arbeta med efter nyår nu när han slutar på Chalmers?
Många frågor som alla tas upp i veckans avsnitt!
När Heidi Andersson från Ensamheten och hennes man Björn Ferry lade sitt liv som idrottsproffs bakom sig påbörjade de resan mot nästa stora mål – att bli fossilfria till år 2025.
I det här avsnittet får vi höra om starten på deras resa, de med- och motgångar de haft på vägen, hur långt de har kommit och hur klimatsmarta transporter är en nyckelfråga för klimatet.
I intervjun får du handfasta tips om hur du själv kan få fart på din klimatresa.
Det handlar om att mäta sitt klimatavtryck, sätta upp mål och fokusera på 4B – Bilen, Begäret, Bostaden och Biffen.
Nu kör vi (klimatsmart förstås)!
Intervjun med Heidi spelades in under konferensen Framtidens transporter i Visby. Stort tack till Region Gotland, Ratta Grönt och Länsstyrelsen Gotland som var arrangörer.
Foto: Cheyenne Olander
I veckans magasin diskuterar vi bland annat Einrides senaste lansering, vad den innebär och hur deras affärsmodell nu ser ut. Vi kollar också in Clash of the Titans på automatlagerarenan där Autostore nu stämmer jätten Ocado Group för patentintrång, något som kan påverka pågående installationer. Dessutom har vi en lyssnarfråga: Vinner alltid marknad över produktion?
Missa inte att fredagen den 6 november kl 9-10 är det dags för LOGISTIKPODDEN I HETA STOLEN, ett gratiswebinar där det är du som ställer frågor till oss.
Normalt sett är det Per Olof och Nina som intervjuar personer och ställer frågorna i Logistikpodden. Nu byter vi roller och ger dig möjligheten att ställa alla frågor du vill till oss.
Tillsammans har Nina och Per Olof mer än 50 års erfarenhet från logistik- och transportbranschen och har dessutom haft förmånen att intervjua de främsta i branschen likväl som att krypa in bakom kulisserna på ställen som få förknippar med logistik.
Här säkrar du din plats till webinaret den 6/11 kl 9: https://cflow.kartra.com/page/03T339
Foto: Cheyenne Olander
P.S. Vi använde fel namn på Autostore i avsnittet, vi ber om ursäkt för detta.
Logistikpodden Magasin Deluxe tar dig med till framtiden med hjälp av infrastrukturministern Tomas Eneroth, Heidi Andersson från Ensamheten, Robert Andrén på Energimyndigheten och många fler.
Sverige ska de kommande åren uppnå högt ställda klimat- och energimål. En stor och viktig del av den omställningen rör transporter och vi behöver alla hjälpas åt för att få till snabba resultat!
Den 17 september samlades experter på transporter i Visby på konferensen Framtidens transporter. I dagens avsnitt av Logistikpodden Magasin får du ta del av experternas bästa tips för en snabb omställning!
Nina och Per Olof hade det stora nöjet att moderera konferensdagen som arrangerades av Ratta Grönt, Länsstyrelsen Gotlands län och Region Gotland.
I dagens Logistikpodden djupdyker vi i ett tema som vi tänker återkomma till vid flera tillfällen under hösten, nämligen konceptet Lean.
Som guide i dagens program har Nina och Per Olof tagit hjälp av Lars Medbo. Lars är docent och forskare på Chalmers och har i många år ägnat sig åt att skapa ny kunskap om Lean, i form av forskning, samt lära ut Lean till företag och studenter.
I programmet hjälper Lars oss bland annat bena ut vad Lean egentligen är, vad som är aktuellt inom området just nu samt vad vi kan lära av Japan och de av oss.
Det är med andra ord ett mycket spännande och lärorikt avsnitt som väntar dig som lyssnare!
Din chef säger: “Ja, du får åka på den där konferensen, men du får inte sitta ner bland resten av publiken utan måste stå längst bak och du får inte delta på fikarasterna. Det är för din egen och vår säkerhets skull.”
Skulle du acceptera det? Inte? Ändå tvingas vi dagligen in i smått usla digitala kommunikationsverktyg.
Vi har ju nästan alla fått ställa om till möten på distans senaste halvåret. Men vad är det egentligen som hindrar vissa organisationer från att erbjuda sina medarbetare en värdig digital arbetsmiljö? Och har vi verkligen digitaliserat våra möten?
I dagens magasinsavsnitt, som sponsras av Apotea, pratar Nina och Per Olof med Emmelie Johansson om Apoteas satsning på fossilfria leveranser. Det förklaras också hur man gör en “loop” i Skåne och vad “lean living” kan innebära. Men det är bara starten för givetvis följs temat från de senaste poddavsnitten upp med en diskussion om vad bygglogistik är och borde vara, att P.O.:s profetia snart slår in i och med Amazons etablering i Sverige samt vad som händer under hösten. Dessutom läggs en färsk hypotes/teori fram: allt handlar egentligen om att boka tvättid.
Ni kära lyssnare ombeds också inkomma med era önskemål om framtida poddinnehåll och reflektioner om hur nya regler om avfallshantering påverkar byggbranschen.
Att hantera material effektivt på byggarbetsplatser har stor potential att underlätta arbetet för byggnadsarbetare och omgivningen. Med ökad urbanisering och byggnation i centrala läget har det blivit allt vanligare att ta hjälp av något av de företag som fokuserar på bygglogistik.
En typ av projekt där behoven av välplanerad materialhantering blir extra tydlig är sjukhusprojekt där verksamheten ska pågå som vanligt under tiden som byggnader förändras. Ett sådant exempel får vi höra om i dagens avsnitt där Jenny Olsson på AFRY berättar om hur de i samarbete med DB Schenker och Myloc hanterar logistiken vid om- och nybyggnationen på Umeå sjukhus.
Starke Arvid producerar hanteringsutrustning för byggindustrin, men även snöröjningsprodukter. Hur ser produktionen ut på ett företag vars huvudsakliga bearbetning handlar som svetsning? Och hur ser produktionsflödet ur när företagets VD är doktor i produktionslogistik?
Nina träffar Mattias Hellner, VD på företaget. Välkommen att titta in under taket på en modern produktionsindustri och samtidigt få en liten genomgång i hur logistiken på en byggarbetsplats fungerar.
Vi pratar sommar och hemester. Vi tittar tillbaka på vårens avsnitt och lyfter fram våra egna guldkorn. Nina är lite kritisk och P.O. tar Postnord i försvar. Är tysk bilindustri på fel väg? Och är det logistiken som lett dem fel?
Vi berättar om vad som kommer under resten av sommaren (det kommer att bli grymt!) och lite om vad vi har planerat till hösten. Bland annat kommer vi att moderera den digitala konferensen Framtidens transporter i Visby den 17 september.
På stora arbetsplatser, som kontor, köpcenter, universitet, sjukhus och flygplatser, kan hantering av post- och paket bli en utmaning. En viktig hjälp på vägen är att kunna spåra försändelser internt från ankomst till leverans. Detta får vi höra mer om i intervjun med Thorbjörn Sporre på Azolver.
Har du behov av interna spårningslösningar så är bästa tipsen för implementeringen:
Världen har haft skolavslutning efter den konstigaste och mest utmanande terminen på länge. Vilket betyg får våra företag, nu när vi kan betrakta Covid-19 med lite perspektiv? Vilka har fått godkänt, vilka har fått överbetyg och vilka har fått underkänt? Dessutom pratar vi digitalisering med två rykande färska exempel. Airhouse är ett nytt virtuellt fulfillment center för e-handlare som inte har tid att tejpa kartonger och skeppa ut och Einride har nu tagit steget mot hanteringen av ett heldigitalt logistiksystem. Interesting times!
Som vanligt älskar vi att höra ifrån er kära lyssnare! Maila oss på [email protected] med tips, inspel och tankar. Det hade Claes Hemberg gjort vilket ledde till att vi fick med avsnittet om Einride ovan, tack! Och du, du vet väl att du kan skicka in din input som röstfil? Spela in på din telefon och maila eller sök upp oss i sociala medier.
Göteborgs Stadsmission tar emot tonvis med mat varje vecka, mat som annars skulle slängts. Hur arbetar de med att omsätta denna mat till verklig nytta för de som har det tuffast i samhället? Möt Tomas Carlström som är marknads- och kommunikationschef på en mycket viktig organisation som under Covid-19 fått ta sig an flera nya utmaningar.
Vad har berg- och dalbanor, hemleveranser, Amazon, Tesla och en skurmaskin gemensamt? Givetvis att de alla är högst aktuella logistikrelaterade händelser som därför självklart diskuteras i Logistikpodden.
Och inte nog med det - Nina och P.O. avslöjar nya idéer som de gärna vill ha just din input på. Och missa inte den alldeles färska intervjun med P.O. i Dagens logistik där han berättar om hur Chalmers ställer om sin undervisning under Covid-19. Längst ner i artikeln hittar du också länkar till de två gratiskurser i logistik som Chalmers ger online. Välkommen till Logistikpodden Magasin nr 14!Vi grottar ned oss i juridik! Vad har det med heltäckningsmattor att göra och varför upplevs våra lagar som gammalmodiga - och är det verkligen det? Lär känna advokat Paula Bäckdén från Vinge advokatbyrå. Hon är expert på transportjuridik och vi kan lova att du kommer att lära dig massor av veckans avsnitt.
Efter förra magasinsavsnittet insåg vi att det behövs tätare uppdateringar. Därför började vi livesända under kvällstid via vår sida på Facebook. I dagens avsnitt sammanfattar vi de livesändningar vi haft sedan sist, lyfter även in intervjuer med två otroligt intressanta personer som har varsitt perspektiv på Coronasituationen: komikern, entreprenören och coronaaktivisten Johan Wester och krisexperten Johanna Linder som arbetat länge på Läkare Utan Gränser.
Vill du också se oss live, gå in och klicka Like på vår Facebooksida så får du en notis när vi sänder nästa gång. Då kan du kommentera och interagera med oss i direktsändning!
Vi vill också gärna ha din input, gärna som ljudfil. Skicka till [email protected] eller kontakta oss online.
Stefan Karlöf är chefredaktör för tidningen Supply Chain Effect samt programledare för podden Logistik och Supply Chain. Med en bakgrund inom marknadsföring och som managementkonsult har han de senaste decennierna verkat som journalist i olika publikationer och kanaler. Hans egen tidning fyller 10 år i år och vi pratar om hur de senaste 20 årens utveckling har format logistikbranschen. Vi pratar om nya krav på styrelser, automation, algoritmer, blockchain, tredje ordningens effekter med mera. Och vad blir effekten när de flesta företagsledare träffat sina partners på Tinder?
Inspelat under Logistik och transport på Svenska Mässan i deras utmärkta studio.
Sportlov och du njuter i backarna? Givetvis hänger vi på Logistikpodden med dig i svängarna!
Vi besöker Sälen och pratar med Per Granås, Affärsområdeschef Lift på Skistar, om vad som krävs för att skapa rätt förutsättningar för din semester. Vi pratar snöproduktion, hållbarhet, trender, GPS-styrd pistning och hur det är att arbeta på en skidanläggning.
Nina får dessutom lära sig om olika snötyper och fascineras över det faktum att när de flesta organisationer tycker det är utmanande att introducera nyanställda i deras arbete består en stor del av arbetsstyrkan på en skidanläggning av säsongsarbetare.
Årets första Magasin! Vi pratar om tyska telefonkiosker, butiksdöd och hållbarhetsarbete. Hela avsnittet livesändes på Facebook och finns att se även där.
Och du - om du är intresserad av poddande, missa inte konferensen PodCoast som går för allra första gången den 13-14 mars i år. Kolla in mer på podcoast.se
I dagens Logistikpodden intervjuas Närkefrakts VD, Fredrik Öjdemark, av Nina om vad som krävs för en hållbar transportbransch i framtiden. Vilka måste agera och vilka frågor behöver lösas? Däremellan avhandlas även amerikansk politik, italienskt rökförbud och vad som menas med "riktig logistik".
Jari Virtanen är Chief Transformation Officer på Stena Line, som han vill ska bli ett “kognitivt rederi”. Lyssna på hur ett av våra mest anrika transportföretag på omfamnar digitaliseringen, arbetar datadrivet och målmedvetet för att ta en traditionell bransch till nästa nivå.
Inspelat på Logistik och transport i deras eminenta poddstudio.
Foto: Dan Ljungsvik
Följ med bakom kulisserna hos tomten när hon förbereder och genomför hela sitt stora julprojekt. GOD JUL!
Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.
Luckorna 15-23 i julkalendern. Vi går igenom begreppen realtidsbeslut, MPS, Just in time, E-handel, distributionsterminal, prognosticering, ledtid, Control tower och samlastning. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.
I lucka 8-14 går vi all in på FIESTA-modellen, Ninas recept på hur du förbättrar logistiken i vilket sammanhang som helst. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.
De första sju luckorna i julkalendern. Vi går igenom begreppen trafik, transport, logistik, lager, centralisering/decentralisering, fyllnadsgrad och transportpriser. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.
Logistikpodden fyller fem år! Under tiden som vi dricker bubbel och äter tårta intervjuar Nina P.O. för en gångs skull och vi svarar på lyssnarfrågor. Premiär för vår nya signaturmelodi, specialskriven av Mikael Haglund!
Avsnittet spelades in på video och finns att se på YouTube eller Facebook.
Daniel Lindberg är attraktionschef på Liseberg som besöks av 3,2 miljoner människor per år. Vilka är utmaningarna? Möjligheterna? Hur ser framtiden ut vad gäller digitalisering, planering, flexibilitet och mycket mer.
Vi har varit på Logistik och transport - årets största mötesplats. I veckans magasin får ni följa oss båda då vi upplever och reflekterar över konferensen. Vi pratar om sessioner, talare, insikter, lärdomar och mycket mer.
Svenska Mässan fixade världens bästa studio och vi har spelat in massor från de två dagarna. Fler avsnitt kommer således - stay tuned!
Foto: Daniel Karlsson, Chalmers
Vi pratar fyllnadsgrad! Detta älskade och omtvistade ämne som inte lämnar någon oberörd. Vi har fått in en lyssnarfråga som knyter an till ett av P.O.:s gamla blogginlägg om hur full en full lastbil egentligen är. Detta ger oss en lysande möjlighet att krångla till detta till synes enkla begrepp åt er kära lyssnare. Vi noterar också ett antal spännande nyheter och vi avslöjar vinnarna av Ninas bok!
Om ni kommer på Logistik och transport den 5-6 november i Göteborg så får ni chans att träffa oss - vi kommer att spela in och kanske till och med livesända från mässgolvet.
Vi tipsar också om att det snart är jul - dags att börja tänka på logistiken. Detta kan ni lyssna mer om här, eller så kan ni läsa istället här.
Thomas Belfrage arbetar på Bokmässan, ett gigantiskt arrangemang som i år går för 35:e gången. Vi träffar honom knappt en månad innan mässan drar igång och får veta en massa om hur det går till att arrangera ett såpass stort och populärt event. Och vi får också veta vad Håkan Hellström har med allt detta att göra.
För att verkligen fira att Bokmässan drar igång har du som lyssnare chans att lägga vantarna på Ninas bok Bättre logistik helt enkelt! Maila oss på [email protected] före den 5/10 och motivera varför just du vill vinna boken.
__________
Under rubriken Logistikpodden bakom kulisserna besöker vi personer som arbetar med logistik, fast utanför det vi i dagligt tal kallar för logistikbranschen. Vi är övertygade om att det finns otroligt mycket att lära av alla dessa experter!
Telefonköer på liv och död, samverkan och implementationsallergi är bara några av ämnena som diskuteras i Logistikpodden Magasin. Dessutom kan du vinna en fribiljett till Bok- och biblioteksmässan!
Lyssna och vinn!
Hur går det egentligen till på ett patologilab? Är det som på filmerna eller inte? Och vad har logistik med allt detta att göra?
Lotta Arnäs är biomedicinsk analytiker. Hon har arbetat med patologi under lång tid, både på Sahlgrenska och nu senaste året på sjukhuset i Halmstad. I hennes arbete figurerar många av de begrepp och metoder som är vanliga inom mer klassiska logistikapplikationer, men med den lilla skillnaden att hennes arbete ofta är på liv och död - bokstavligt.
__________
Under rubriken Logistikpodden bakom kulisserna besöker vi personer som arbetar med logistik, fast utanför det vi i dagligt tal kallar för logistikbranschen. Vi är övertygade om att det finns otroligt mycket att lära av alla dessa experter!
Vi pratar festlogistik! P.O. har haft stort kalas och har tillbringat sin semester med att arbeta praktiskt med logistik. Nina likaså, men inte alls på samma sätt. Och vad har vattenrening med logistik att göra egentligen? Och varför är en dubbel espresso inte dubbelt så dyr som en enkel?
Vi pratar om vårt kommande format “Logistikpodden bakom kulisserna” där vi vill synliggöra logistiken inom alla områden, även de som kanske inte spontant förknippas med logistik. Här kan du som lyssnare hjälpa oss - vi är på jakt efter proffs inom alla yrken att intervjua. Det kan vara från hotell, restaurang, sjukhus, kontor, butiker, byggen, skolor med mera. Hör av dig med tips till oss, vi finns i sociala medier under Logistikpodden.
Vi lanserar också en ny avdelning i Logistikpodden Magasin - “Bildutmaningen”. Vi får en bild som vi sedan analyserar ur ett logistikperspektiv. Dagens bild är av ett café:
Vill du utmana oss - skicka en bild till oss, antingen via mail eller i sociala medier.
Avsnittet filmades och kan ses på Facebook eller Youtube.
Vi pratar semester! Hur får man till den perfekta ledigheten? Vad kan gå fel (utgångna pass), vad kan gå rätt (Waze) med mera. Nina har träffat Mattias Hellner som har seglat med familjen över Atlanten - två gånger. Ha en skön semester så hörs vi snart igen!
Vi borrar djupt i Almedalsveckan. P.O. har tagit pulsen på några av logistikexperterna på plats och det finns definitivt en trend eller två att snappa upp. Vi har dessutom intervjuat Mia Stuhre, projektledare för hela Almedalsveckan. Hur fungerar egentligen ett arrangemang som detta?
Vi tipsar också om att vi redan om ca en vecka kommer med ett avsnitt om semesterlogistik.
Medverkande:
Avsnittet sändes live på Facebook:
Iain Bade är VD och grundare till MobiOne som levererar digitala lösningar till logistikflöden. MobiOne är ett av få företag som överlevt länge i detta mycket tuffa segment - vi lärde känna varandra för femton år sedan och då hade han redan hållit på ett tag. Vi pratar om mobila digitala lösningar och hur utvecklingen av dessa har exploderat sedan i början av 2000-talet.
Tredje avsnittet och vi sänder live! På Facebook kan du se hela inspelningen. Vi pratar om Mumbai, vårdlogistik och vad en turnélededare åt ett av våra största rockband egentligen pysslar med.
Missa inte vår första livesändning av Logistikpodden Magasin den 11 juni strax efter kl 16. Livesändningen ligger på Facebook.
Niklas Knight är VD på snabbväxande budtransportören Best Transport. Med en bakgrund inom tidig internetbransch sadlade han om och började arbeta i transportbranschen på ASG på 90-talet. Vi pratar om e-handeln och om avsaknaden av Amazon kanske har gett oss ett lite bättre system med drop points här i Sverige. Efter ASG gick han till fastighetsbranschen och upptäckte att logistik finns högst påtagligt även där.
Vi pratar om digitalisering, om hur ägarformen påverkar verksamheter, om hemleveranser, om lönsamhet, om cykeldistribution, om elbilar, om hur e-handelsdistribution med mycket mera.
Hilda Hultén är chefredaktör på den populära branschtidskriften Intelligent Logistik. Hon är också vetenskapsjournalist och månskensbonde och just det senare är något som vi pratar om en del i avsnittet. Förra årets (2018) torka fick förödande effekter på lantbruket och Hilda berättar om hur logistiken blev en rejäl utmaning för en bransch som sällan har behövt tänka på långa avstånd när det kommer till foderförsörjning.
Som branschjournalist besitter Hilda en imponerande systemsyn över logistikområdet. Under samtalet som på ytan handlar om journalistik kommer vi in på otroligt många områden.
Vi pratar också om journalistik och om att det tar 8 år att bli expert på någonting, om behovet av ett Omni för logistik, om Hildas passion för logistikfastigheter, om logistiklägen, om betydelsen av en verksamhets själ (och skäl) med mera.
Andra avsnittet av Logistikpodden Magasin och vi testar att spela in live - typ. Nina har släppt sin nya bok och ska på vårdkonferens. P.O. ska på världens största transportforskarkonferens i Mumbai och har träffat Kenneth Verlage från Cabonline som har hittat en intressant nisch i e-handelsbranschen.
Vi svarar på en lyssnarfråga om blockchain och önskar att fler ställer frågor!
Avsnittet är också filmat och kan ses på YouTube eller Facebook.
Serieinnovatören Robert Clarén är grundare och VD på Addimotion som kanske är mest kända för tjänsten VIEWMYBOX där de hjälper e-handlare att hålla koll på sina flöden. Vi pratar om utmaningarna med digitaliseringen, om logistik som e-handlarens främsta konkurrensmedel, om när Dells stjärna föll, om hur AI kommer att revolutionera e-handelslogistiken och mycket mer. Och vi nördar ner oss i det otroligt fascinerande begreppet ETA - missa inte detta!
Varm välkommen till det första Logistikpodden Magasin!
Magasinet leds av Nina Modig och Per Olof Arnäs som samtalar om aktuella händelser i logistiken. Tanken är att vi ska spela in eller livesända ca ett magasin i månaden.
I premiärmagasinet pratar vi om flygskam och tågskryt, P.O.'s bucket list, Amazon som inte beter sig särskilt nice just nu, digitala ekosystem med mera.
Vi delar också ut priset i 100-avsnitt-tävlingen!
Nina Modig, som är doktor i logistik, konsult och författare, har tidigare varit med i Logistikpodden (Avsnitt 60). Per Olof Arnäs, Logistikpoddens grundare, forskar och undervisar på Chalmers.
Kontakta oss gärna med tips på ämnen, frågor eller annat ni önskar att vi tar upp i programmet. Du når oss enklast via [email protected].
Paul Svensson är kocken som vill att vi ska sluta slänga mat, att vi ska bredda vårt proteinintag, att gastronomin måste utvecklas och att en croissant ska ha ett andra liv som frysbar brioche.
I TV-programmet Maträddarna utmanar han tillsammans med Anne Lundberg våra föreställningar om vad som går att äta, hur mat kan få ett andra liv och om hur vi kan sluta slänga en tredjedel av allt vi köper.
Inspelat på hans restaurang på Fotografiska i Stockholm.
Fotograf: Erica Wessman
100 avsnitt! Eller egentligen fler. Jag räknar bara de som har fått ett avsnittsnummer, men jag har ju också producerat ett antal krönikor och bonusavsnitt. I drygt 4 år jag jag träffat fler än 100 personer och haft 95000 nedladdningar (TACK!).
Missa inte TÄVLINGEN! Vinn en Logistikpodden-T-shirt. Välj ut dina tre favoritavsnitt och förklara varför. Bästa motivering vinner. Tävlingen stänger 31/3 2019, så snabba på!
Här är länken till tävlingen: https://goo.gl/forms/rNGAASZeYCV1qwmC2
Det är nu dags för Logistikpodden att ta nästa steg. Jag har ett antal mindre förändringar i pipeline:
Jag vill rikta ett STORT TACK till alla som deltagit, lyssnat, recenserat, kommenterat och deltagit i samtalet så här långt. Nu kör vi 100 avsnitt till!
Dag Ericsson, professor emeritus i logistik, är en av de som har arbetat längst med logistikforskning i världen. I mer än 50 år har han varit en av våra mest centrala nyckelspelare i bryggan mellan industrin och forskningen. På listan över företag som han har arbetat med hittar vi, bland andra SKF, Volvo, Postnord och Electrolux.
Vårt mycket roliga samtal handlar om hur logistiken har växt fram i Sverige - från en rent militär verksamhet till dagens demand chains, om Dell, om e-handel, om hur branschen förbereder sig för Amazons intåg, om behovet av Chief Logistics Analytics Officers och om jultomtestrategin. Och mycket mer.
Foto: Jorma Valkonen
På mässan Logistik & Distribution som gick av stapeln i Malmö 6-7/2 2019 fick vi chansen att spela in ett avsnitt från scen. Vi möter Lina Moritz från Closer, Bo Hallams från Steerlink Partners/No Waste samt Julian Lee från Airmee. Vi pratar om digitalisering, om städer och e-handel samt vad alla skulle spendera 100 miljoner på.
Länk till livesändningen på Facebook.
Per Adamsson har en lång historia inom Volvokoncernen och har personligen arbetat med stora delar av den fantastiska digitala utveckling som varit i branschen de senaste tre decennierna. Han började sin karriär i fordonsindustrin med att laga mopeder som tonåring och är idag VD på Volvo Group Venture Capital efter många mycket intressanta år i den verkliga utvecklingsfronten. Vi pratar naturligtvis om allt detta och om mycket mer, som till exempel hur namnet Dynafleet egentligen kom till…
Idag har jag än en gång haft förmånen att få leda juryarbetet i den fantastiska tävlingen Framtida transporter på Universeum.
Att unga i 14-15-årsåldern får chans att tänka stort och fritt och att vuxna verkligen tar sig tid att lyssna och diskutera med dem om deras idéer är något som kan sätta djupa spår och så många frön. Jag har flera gånger stött på före detta tävlande som har kommit fram och berättat historier om hur de fick högre betyg i teknik efter tävlingen och hur de gjort nya val, delvis som ett resultat av projektet.
Vinnare i år var Friskolan i Kärna 8 Ankaret/Fendern:
Johan Jemdahl är VD för Greencarrier Group, ett av nordens största oberoende transport- och logistikföretag. Han har ett långt förflutet, bland annat som logistikansvarig på Ericsson, och har arbetat i Sydamerika, Nordamerika och Afrika.
Under vårt mycket intressanta samtal avhandlar vi ämnen som hur en brasse kan kategoriseras, Moores lag, logistikens roll i stora företag, för- och nackdelar med outsourcing, vikten av gerillaprojekt, människans drivkrafter, logistikfunktionens status i stora organisationer samt om att tacka ja till saker man inte riktigt förstår (ett av mina favoritämnen).
Möt programmeraren som är VD på mjukvaruföretaget Consafe Logistics som gör WMS-system. Vi pratar om vikten av både domänkunskap och specialistkunskap och om vikten att skapa ett ekosystem för kompetensrörlighet.
Vi diskuterar också lite om vad grejen är med autostore och om digitaliseringens effekter i stort, till exempel AI, plockningsstöd och blockchain och om vilket jobb som kommer att vara typiskt på ett lager om 10 år.
Magnus Swahn är en av de som arbetat med hållbara transporter allra längst i Sverige. Vi träffades för första gången 1996 då han var miljöchef på ASG och jag var exjobbare från Chalmers. Han har sedan dess arbetat på SJ Gods som under hans vakande hand bytte namn till Green Cargo och sedan på egna konsultföretaget Conlogic. Han är även ansvarig för nätverket NTM, känt bland annat för emissionsberäkningsprogrammet NTM Calc (vars historia vi får höra om i avsnittet, något som både Magnus och P.O. har varit synnerligen delaktiga i).
Och en alldeles färsk nyhet (efter att vi spelat in avsnittet): Magnus börjar den 1/1 2019 på Trafikverket där han kommer att arbeta med ett regeringsuppdrag kopplat till öppna data i transportsystemet. Spännande!
Länkar:
En krönika om hur delningsekonomin kan komma att påverka transportindustrin. Hur är det egentligen ställt med Europas åkerier och deras relationer?
Även publicerad som krönika hos Kneg (på svenska) och hos Ertico (på engelska).
För mer information, se AEOLIX.net
Fakta om transporter i Europa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Freight_transport_statistics#Road_freight
Fakta om Europas hushåll: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Household_composition_statistics#Household_types)
Fakta om Tinder: https://expandedramblings.com/index.php/tinder-statistics/
Lars Green har arbetat med globala transporter sedan 70-talet, främst i den japanska NYK-koncernen. Han berättar om hur han skulle hoppa av som ung VD efter ett år men fastnade i 21 år till, om att rederier blir reditörer och speditörerna blir spederier (dvs de närmar sig varandras verksamheter).
Idag arbetar han som mentor, lärare och konsult i egna företaget, bland annat är han lärare i en kurs här på Chalmers. Han har även skrivit en bok om ledarskap och arbetar också för att öka mängden short sea shipping (närsjöfart) i landet.
Värt att nämna är också att Lars samlar på saker att sätta upp på sin bucket list, och en av dessa är den smått fantastiska meriten av att 1978 ha kommit in på legendariska Studio 54 i New York.
Lars på LinkedIn Green Consulting Group Studio 54 NYK SOL-programmet på Chalmers (numera Internationell Logistik) Den digitala draken Lars bok ATTACC Johan Lange Maritimt forum Closer
Julian Lee är grundare och VD på den snabbväxande digitala speditören Airmee. Han har arbetat på svenska ambassaden i New York, som skådis och på vårdklädesstartup i Los Angeles och på stort techföretag i Korea. Och det var när han bodde i Asien som han fick idén med Airmee som handlar om att optimera stora logistikflöden i realtid. Idag handlar det mest om e-handelsleveranser men Julian har planer på andra segment. Vi pratar om vad Uber-upplevelsen är och som Airmee strävar mot.
En algoritm som normalt används för att kartlägga människors rörelser i städer ligger i botten på deras tjänst som har som ambition att styra allt som händer i en stad.
John Ekman är grundare och Chief Conversionista på företaget Conversionista. De hjälper e-handlare att gå från sidbesök till försäljning - konvertering. John har arbetat med detta sedan innan det kom till Sverige och han är idag en av världens främsta inom sitt område. Under vårt samtal avhandlar vi e-handeln i stort, om att framtiden kommer att handla om röststyrning och naturligtvis om Amazon (som när vi spelade in, den 17/8 2018, antog skulle komma till Sverige inom kort). John kallar Amazon för världens mest friktionsfria ekosystem för produkter och tjänster på nätet, något som vi diskuterar i avsnittet. Mitt i avsnittet händer också en sak som får oss att prata om speditörer, och om hur John anser att de borde gå i parterapi med sina kunder.
Amazons patent på Anticipatory shipping
En krönika om Dunning-Krugereffekten och hur den kan yttra sig i både hypekurvor och blockchainevangelism. Samt, kanske, ett par mindre vågade spådomar om vart vi är på väg.
Dunning-Kruger. Image created by Micco Grönholm. Published under CC BY 4.0.[/caption]
Även publicerad som krönika i Supply Chain Effect.
Andreas Wramsmyr är grundare och VD på Adnavem, en digital speditör fokuserad på flöden till och från Sydostasien. Med en historia på ABB där han byggde upp digitala inköpssystem och som logistikchef på Gunnebo bytte han sida och blev sedan VD för en speditionsfirma. För ett år sedan startade han Adnavem som utmanar etablerade aktörer med en 100% digital förmedling av komplicerade internationella transporter.
Vårt samtal handlade, förutom om Andreas imponerande resa, om dynamisk prissättning, hur man hanterar kulturella skillnader i globala företag, om inköpsstrategi, om utvecklingen i Kina, om flygtransportmarknaden som Apple tiltar i slutet av varje år samt om människans tre stora drivkrafter.
Utmärkta Den Digitala Draken(lyssna!)
Hur Apple fyller hundratals flygplan med iPhonesoch stör hela marknaden
Som bilälskande miljödebattör är Mattias Goldmann, VD på Fores och ansvarig för 2030-sekretariatet, en av landets mest tongivande röster rörande hållbara transporter. Under en mycket intensiv dryg halvtimme samtalar vi på ett café i Visby. Vi pratar om lobbyism, tankesmedjor, Elon Musk (som Mattias har träffat!), om Almedalen, om elbilar, om politik, om att nyansera debatten, om palmolja, om klimatmålen och om mycket mer.
Håll i hatten, för nu blir det åka av!
Mattias på LinkedIn Fores 2030-sekretariatet Gröna Bilister Godwins lag Eric Zinn
Robert Sommar är en riktig järnvägsexpert! Efter licentiatexamen har Robert tillbringat sin karriär i konsultvärlden där han idag arbetar med strategiska järnvägsfrågor på Sweco. I avsnittet, som för ovanlighetens skull spelas in på en parkbänk i Visby under Almedalsveckan, nördar vi ner oss rejält i olika aspekter av järnvägstransporter. Många av oss lekte med tåg när vi var små, och i samtalet väcktes verkligen denna fascination till liv igen. Hyperloop, superlånga tåg, expresskombi, hur järnvägssystemet egentligen mår, om självkörande tåg och om hur e-handeln förändrar vårt beteende och mycket mer. Och vi lär oss vad en spanjolett är.
Robert på LinkedIn Sweco Chalmers grundkurs i logistik som gratis MOOC online: Del 1och Del 2 Parkinsons lag Mitt gamla blogginlägg om Hyperloop(som inte uppfanns av Elon Musk) Jan Bergstrand John Wedel Arne Andersson
Helena Samsioe är VD och grundare på GLOBHE, an svensk startup som vill skapa en bättre framtid med hjälp av drönare. Helena tror fullt och fast på att framtiden redan är här, något som hon vill visa med sitt företag. 2017 rankades hon top 100 bland unga företagsledare i Sverige, vann "Female founder of the Year" hos Di Digital, vann Swedbanks innovationstävling "Rivstart" och lyftes fram som "Drone Queen" av BBC.
Film om GLOBHE från BBC:
Helena på LinkedIn Globhe Johanna Linder Mikael Haglund Robert Falck
Fotograf: Tobias Björkgren
Matthias Kettelhoit är ansvarig för Logicenters, ett logistikfastighetsbolag. Han har ett långt förflutet i branschen och har arbetat många år inom det som idag är DB Schenker, men också på 3PL-företaget Aditro Logistics. Vi pratar, bland mycket annat, om branschens utveckling, både historiskt och framåt.
Film från Shanghais hamn:
Film containerns historia:
Matthias på LinkedIn Logicenters Konferensen och mässan Logistik och transport Bo Hallams John Wedel Linda Borgenstam
Jakob Armö är lastbilschauffören som tröttnade på allt strul som är förknippat med leveranser och som nu har skapat det som han kallar för "lastkajernas Google". I egna företaget LUP Technologies hjälper han industrier och chaufförer att utbyta digital information om allt det där praktiska som så ofta skapar problem och friktion vid en leverans. Det kan till exempel vara hur man hittar på fabriksområdet eller vilka säkerhetsföreskrifter som gäller.
Inom forskningen är detta ett område som vi kallar Access Management och det är glödhett just nu.
Jakob på LinkedIn LUP Technologies Två projekt om Access Management på Chalmers: REACH och DREAMIT
Jon Högström är entreprenör och medgrundare av företaget Mymo som arbetar med att effektivisera transportsystem. Han har ett förflutet inom lagerautomation men är idag fokuserad på transporter och speciellt terminaler. Vi pratar bland annat om automation och om datainsamling, hur ostrukturerad metadata kan kosta dagar av arbete eller klaras av på ett par minuter.
Jon på LinkedIn Mymo NTEX EU-projektet AEOLIX Beacons Artikel om Narrowband
John Wedel har både bred och djup bakgrund inom logistikområdet. Han arbetar idag på Business Region Göteborg med logistikutveckling i hela Västsverige samtidigt som han också är VD för Logistik och transportstiftelsen LTS.
Första gången jag träffade John var han min lärare på Chalmers, senare har vi vid ett par tillfällen också varit kollegor. John har arbetat med produktionslogistik, med att bygga bilfrabrik, med ledtidsreduktion i industrin, som logistikchef i en bagerikoncern, som ansvarig för key account managers på DB Schenker, som konsult på WSP som utbildningsansvarig på Chalmers med mera.
Vi pratar om hur företag som SKF och ASEA arbetade med logistik för 30 år sedan, om hur 29 bagerier blir till 3, om vikten av att befinna sig i händelsernas centrum, om hur framtidens stad inte borde se ut och om Stockholm vs. Sverige och om hur vi i Göteborg äter lussekatter utan saffran.
John på LinkedIn Business Region Göteborg Erik Behm Bo Hallams Linda Borgenstam
Foto: Bengt Kjellin
Erik Froste är VD för Trafikverkets färjerederi. Han är även före detta sjöman, rederichef, speditör, konsult och hamn-VD. Och just det, han är triatlet också.
Erik har länge varit en tongivande person i sjöfartsnäringen och många visioner av hur framtidens transportsystem borde se ut.
Välkommen till ett intressant, rappt och lärorikt avsnitt!
Frances Sprei är expert på elektromobilitet. Hon forskar på Chalmers och har ett brinnande engagemang för hållbara transportlösningar. Vi pratar om framtidens städer, flytande sparkcyklar i Kalifornien, elfordon i allmänhet och elbilar i synnerhet.
[cardboard id="858"]
Frances på Chalmers Frances på LinkedIn Joakim Jardenberg pratar om sparkcyklar i #ensakidag
Eric Zinn är hållbarhetschef på Göteborg Energi. Han är också velomobilförare och susar fram i 40 km/h på cykelvägarna i Göteborg. Energibolagen håller på att utöka sin marknadsroll i och med att allt fler elfordon dyker upp på våra vägar. Är energisystemet redo för detta? Och vad är det som är så smart i en "smart grid" egentligen?
Johan Bystedt är medgrundare och VD på Meridion som fokuserar på affärsystem. företrädesvis i fordonsindustrin. Johan har en lång bakgrund i branschen och under avsnittet nördar vi ner oss rejält i detaljerna kring moderna affärssystem. Vi pratar också om hur virtual reality kan användas för att skapa förståelse för hur en verksamhet fungerar. Och sist men inte minst så pratar vi om hårdrock och vad detta har att göra med min kommande podd på engelska.
Utmärkta bandet Turbonegro
Min och Lena Göthbergs nya podcast Podgeek - en podd om att podda
Jan Bergstrand är senior trafikanalytiker på Trafikverket och är en av de personer som för Sveriges talan internationellt, bland annat inom Digital Transport and Logistics Forum som är EU-kommissionens rådgivande organ inom transportindustrins digitalisering. Jan har en lång bakgrund inom transporter och har bland annat arbetat med järnvägsfrågor, marknadsföring och fjärdepartslogistik. Vi pratar om hur Trafikverket blev Trafikverket, om Sveriges arbete i EU, om hur utveckling påverkas och möjliggörs av EU-satsningar, om skillnaden mellan trafik och transport, om höghastighetsjärnväg, om hyperloopar, om elektromobilitet och om fyrstegsprincipen. Bland annat.
Jan på Linkedin Digital Transport & Logistics Forum Shift2Rail Järnvägspodden CEF Transport TEN-T Hyperloopens långa historia
Åsa Vagland arbetar på Regeringskansliet åt infrastrukturministern. Hon är projektledare på ett av Regeringens samverkansprogram och vet nästan allt om transport- och trafikplanering, om ITS, om Sveriges arbete i EU och hur sydafrikaner pendlar till diamantgruvorna.
Inspelat på ett hotell i Östersund, kvällen innan invigningen av den splitter nya elbusslinjen.
Åsa på LinkedIn Elbussar i Östersund Näringsdepartementet Samverkansprogrammet Nästa generations resor och transporter ITS-direktivet
Definitionen av ITS som nämns i avsnittet lyder som följer (I kid you not...):
'Intelligenta transportsystem (ITS) är avancerade tillämpningar som utan att i sig vara intelligenta syftar till att tillhandahålla innovativa tjänster med avseende på olika transportslag och trafikledning och möjliggöra för olika användare att vara bättre informerade och därigenom kunna utnyttja transportnäten på ett säkrare, mer samordnat och ”smartare” sätt.'
Kristina Liljestrand har räknat ut att om vi fyller lastbilar med all mat som slängs under ett år så når dessa hela vägen från Göteborg till Södertälje. Hon har doktorerat på Chalmers och är expert på bland annat matlogistik. Idag arbetar hon med logistikfrågor inom cirkulär ekonomi, ett område som blir allt hetare. Vi pratar som vanligt om allt möjligt, bland annat om hur många sorters julskinka vi egentligen kan förvänta oss på hyllan den 23 december.
Kristina på LinkedIn Chalmers Industriteknik Artikel om matsvinn
Efter drygt 3 år, 77000 nedladdningar och fler än 80 gäster är det dags att göra bokslut. Gå in på Logistikpodden.se, klicka Tyck till och ge mig feedback. Tack! <3
Vad har bilfabriker, sjöfart och segling på internationell elitnivå gemensamt? Svaret är Christian Finnsgård, forskningschef på SSPA Maritime Consulting, doktor i logistik och världsmästare i segling.
När två personer som absolut inte har lätt för att hålla tyst sitter vid samma bord för att prata logistik handlar det om mycket mer. Om sportforskning, om hur det är att plugga och doktorera, om hur ett stort tekniskt universitet kan organiseras för att kunna hantera tvärvetenskaplig forskning och om varför vi fortfarande behöver stora bassänger för att testa fartyg och andra konstruktioner.
Förutom allt detta levererar Christian bland annat en fantastisk betraktelse över likheterna mellan att doktorera och att vara seglare i främsta världseliten.
Christian på LinkedIn SSPA Christian som seglare Chalmers sportinitiativ Reynoldstalet
Vad är ”store friendly logistics”? Och hur skiljer det sig från ”customer friendly logistics”? Och vad har detta med teaterbiljetter i London att göra?
Lär känna Maria Helmroth, Allocation Manager på Lindex, ett företag som verkligen har gjort en resa sedan hon började där år 2000. Vi får lära oss hur Lindex fungerar, hur ett traditionellt klädföretag transformeras till ett modeföretag. Vi pratar om om managementböcker på flygplatser, om skillnaden mellan att äga eget butiksnät och att använda franchise och om hur e-handel blir en naturlig del i verksamheten.
Christian Hallberg är vVD på No Waste Logistics, en stor 3PL-aktör i södra Sverige. Han har ett förflutet inom bland annat Perstorpkoncernen och har sedan mitten av 1990-talet arbetat med logistik inom många olika branscher. Vårt samtal handlar (som vanligt) om allt möjligt, bland annat fördelar med att arbeta som konsult, om digitalisering, om automatisering, om namnet No Waste samt om skillnaderna mellan högskolor och universitet.
Dessutom får ni i slutet veta lite mer om min kommande podd på engelska.
Länkar: Christian på LinkedIn No Waste Logistics Chalmers MOOC-kurs där vi bland annat tar upp centralisering och decentralisering. Kursen är gratis och startar den 10/4 2018 (men finns tillgänglig även utanför kursperioden). Digital Transport and Logistics Forum - rådgivande grupp till EU-kommissionen Den digitala fraktsedeln eCMR Elon Musk skickar upp en sportbil i rymden Avsnitt 32 - Claes Magnusson Avsnitt 55 - Gerhard Guron Avsnitt 65 - Carl Lumsden Avsnitt 70 - Bo Hallams
Bild: Hilda Hultén, Intelligent Logistik
Linda Borgenstam är VD för Schenker Consulting och har de senaste 15 åren arbetat med logistik- och transportfrågor. I konsultrollen har hon träffat på många olika branscher och organisationer och sitter idag på många erfarenheter och insikter om bland annat automation, elektrifiering och digitalisering. Vi pratar om allt detta, naturligtvis, men även om skillnader mellan svensk och amerikansk utbildning, om behovet av människor i framtidens logistiksystem samt om nyttig mat som blir färdig medan du sover.
Länkar:
Avsnitt 17 - Lena Dyfverman (har arbetat med bland annat 4PL)
Avsnitt 55 - Gerhard Guron (arbetar mot 3PL-industrin)
Filmen med Matgeek på KitchenTime: >
I månadsskiftet januari/februari har jag ett av mina absolut roligaste projekt. Jag är ordförande i juryn på tävlingen Framtida Transporter på Universeum i Göteborg. Tävlingen är öppen för sjunde- och åttondeklasser och gick i år för sjätte gången. Jag har varit med sedan starten och varje år blir jag golvad av all kreativitet och all framtidstro hos dessa ungdomar. I avsnittet deltar även Fares Slimani och Adnan el Mughrabi från årets vinnarklass 8A på Römosseskolan.
Bo Hallams har en lång och mycket intressant bakgrund inom logistik och transport. Från FN-tjänst i Libanon via ett flertal olika transportföretag till en position som chef över försäljning och marknad för DB Schenker i norra Europa (ett område som sträcker sig över hela 13 tidszoner). Han har även varit rådgivare till regeringen och är idag styrelseordförande i Closer.
Länkar: Bo Hallams på LinkedIn Closer Forum för transportinnovation Transport 2030-utredningen Avsnitt 69 - Sofie Vennersten
Sofie Vennersten är föreståndare för den nationella samverkansplattformen Closer som fokuserar på transporteffektivitet. Vi pratar om hur en språklärare hamnar mitt i transporteffektivitets-Sverige och hur en miljö som Lindholmen i Göteborg utvecklats till den fantastiska mötesplats den är idag. Vi diskuterar också EU-projekt, Gröna Korridorer, High Capacity Transport och dessutom hinner vi prata lite om den nya podden på engelska som kommer under 2018.
Länkar: Sofie på LinkedIn Closer Lindholmen Science Park Go:smart Sendsmart TEN-T - EU:s utpekade strategiska korridorer Forskningscentret Northern Lead Dinalog i Nederländerna (en av förebilderna för Closer) Mathem samarbetar med Clas Ohlson
Relaterade avsnitt: Avsnitt 2 - Maria Lindholm Avsnitt 18 - Sebastian Bäckström Avsnitt 14 - Magnus Blinge Avsnitt 15 - Helena Kyster-Hansen Avsnitt 67 - Robert Falck
Ben satt vid sitt skrivbord. Det var dagen före julafton och han hade, som vanligt, alldeles för mycket att göra. Jobbet som VD för det stora detaljhandelsföretaget var krävande, det visste han när han tackade ja, men senaste året hade verkligen prövat både hans uthållighet och hans tålamod. Han var omgiven av idioter. Ingen av kollegorna, de anställda, kunderna eller ens leverantörerna förstod honom. Hans vision för logistiksystemet var i det närmaste perfekt. In i minsta detalj. Han visste precis hur han ville ha det och han hade på oräkneliga möten visat sin numera berömda 100-bilders powerpointpresentation om Visionen (den brukade vara på 150 bilder, men sedan han ändrade typsnittet till 10-punkters Comic Sans kunde han klämma in det viktigaste på bara 100 slides). ”More is more” brukade han säga. Och det nya typsnittet tilltalade hans, enligt egen utsago, högt välutvecklade sinne för humor...
"Teknik slår politik, men vi måste ju hänga med!"
Jessica Rosencrantz är vice ordförande i Riksdagens Trafikutskott. Hon representerar Moderaterna och sitter sin andra mandatperiod i Riksdagen. Under en dryg halvtimme samtalar vi på hennes tjänsterum i riksdagshuset om spännande områden såsom utskottsarbete, självkörande fordon, High Capacity Transport, artificiell intelligens, delningsekonomin, den allmänt höga förändringstakten och krav på utbildning och omställning av många medborgare på kort tid. Vi pratar också om politikernas roll i samhället och vad som kanske kommer i en inte alltför avlägsen framtid.
Inspelad den 7/12 2017 på Logistikpoddens treårsdag, något som också leder till en liten kungörelse i slutet.
Länkar:
Jessica i Riksdagen Jessicas hemsida Trafikutskottet Det fantastiska talet som hölls av Estlands president Kersti Kaljulaid på Digital Transport Days i Tallin den 10 november 2017 (jag var där, lysande tal) Avsnitt 37 - Karin Svensson Smith Avsnitt 67 - Robert Falck
Med detta lilla julkort vill Logistikpodden önska en god, och alltigenom välplanerad, effektiv, förutsägbar och lönsam juletid.
Ni har alla hört talas om delningsekonomin. Om hur privatpersoner kan hyra ut sina lägenheter till främlingar via Airbnb, extraknäcka som (kanske olagliga) taxichaufförer via Uber med mera. Det är tyvärr väldigt vanligt att vi fastnar i just dessa två exempel och att vi i detta begränsar oss till att bara tänka konsumentnytta. Men de är faktiskt väldigt applicerbara även på det vi kallar business to business. Låt mig förklara...
Länkar:
”Vi måste ta ansvaret, för våra barns skull, att ställa om både transport- och logistikbranchen till hållbarhet.”
Robert Falck är VD och grundare till det högaktuella företaget Einride. Om han får som han vill kommer våra vägar att trafikeras av 200 självkörande lastbilar inom ett par år, något som fått global uppmärksamhet. Eller, egentligen är det ju inte lastbilar utan så kallade T-poddar. De är eldrivna, självkörande/fjärrstyrda och har ingen förarhytt.
Robert har fyra examina från både ingenjörs- och ekonomiutbildningar och har redan hunnit med flera intressanta jobb. Eller vad sägs om Chalmers representant i Silicon Valley, arbete med en otrolig expansion av fordonsindustrin i Ryssland, globalt ansvarig för processer och system på Volvo Powertrain, skapare av gästlistesystem för nattklubbar, matchmaking för jägare och nu senast uppfinnare, grundare och VD för tokintressanta Einride.
Vi pratar (som vanligt) om allt möjligt, såsom extrema kulturskillnader, mellan Silicon Valley, industriella storföretag och ryska tillväxtområden. Och om nattklubbar. Men också om betydelsen av studentkåren, Silicon Valley och ingenjörsvetenskapen. Och om universitetens framtida roll.
Men framförallt pratar vi om transportbranschens framtid. Och Robert vill gärna vara en del av denna.
Länkar:
Einride Robert på LinkedIn Logistik och transport Chalmers Studentkår Charmdagarna Ett stycke 90-tal (jag arrangerade rockfestival, väldigt kul!) Waymo plockar bort förarna i Phoenix Keyflow The Great Wild Min livesändning på Facebook från Einrides lansering under Almedalsveckan
Kjell Håkansson var en av de första som läste industriell ekonomi i Linköping. Han har ett förflutet på bland annat IKEA men är idag varuflödesutvecklare på Coop i Bro. Inspelat i ett pittoreskt hotellrum i tillika pittoreska Delft samtalar vi om vikten av företagskultur (framförallt småländsk), om smarta flödesupplägg (ofta småländska), om servicelogistik (och om hur man var tvungen att ful-lära sig hur man lagar en 80-talsdator), om konsultlivet (och hur man som konsult inte behöver någon chef), om transportbranschen (och om hur BAB-taxan avlivades) och en massa om logistiken på COOP, naturligtvis.
Länkar:
Kjell på LinkedIn Filmen Swedishness från IKEA. Vid 19:42 ser du våra flugsvampar. Caset med IKEAs värmeljus Glimma MOOC i logistik från Chalmers (gratiskurs i två delar): Del 1 och Del 2 EU-projektet AEOLIX Den numer berömda historien om hur Target identifierar gravida kunder.
Carl Lumsden är e-handelsexperten som har ett förflutet inom tenniseliten och som har varit med och byggt upp flera verksamheter som idag är etablerade på marknaden. Med ett förflutet inom detaljhandel (Lidl), vitvaror (Tretti.se) och hemelektronik (Mediamarkt) är han idag logistikchef på Bygghemma.se.
Carl är en av de tongivande inom E-handel i landet och är i kraft av sin bakgrund och sin erfarenhet en flitigt anlitad expert i ämnet.
Länkar: Carl på LinkedIn Bygghemma.se
När svär bonden? Det frågade sig Daniel Ludwiszewski för ett par år sedan. Och det är när bonden svär som han och hans kompanjoner på Luda.farm träder in och erbjuder IoT-lösningar för det uppkopplade lantbruket.
IoT, Internet of Things, är när vi låter saker runt omkring oss få en digital uppkoppling. Samtidigt som priserna på sensorer och uppkoppling sjunker ökar kvaliteten på den data som kan samlas in och tillgängliggöras. Daniel och hans medgrundare Ludvig Brost började redan 2004 med att sälja trådlösa kameror på nätet. Efter ett antal år började de fokusera på lantbruk och med produkterna CowCam, TractorCam med flera har de idag en stor internationell kundbas. Deras produkter har sedan dess vunnit flera priser och i och med undersökningen ”När svär bonden?” har de nu sadlat om till att erbjuda en plattform för det uppkopplade lantbruket.
Vårt samtal handlade om lantbruk, Indien, dieselleveranser, ruttoptimering, arga bönder och mycket mer. Det spelades in den 18 september 2017, utomhus(!) på den mysiga uteplatsen vid Daniels kolonistuga i hjärtat av Göteborg. Som grädde på moset bjöd Daniel även på ett glas bubbel. Det är OK om ni känner er lite avundsjuka nu…
Länkar: Daniel på Linkedin Luda.farm Den fantastiska knytkonferensen Webcoast Avsnittet med Maria Gustafsson och Lena Göthberg
En liten krönika om vår roll som logistikforskare - och hur du kan dra nytta av det vi gör.
Tidigare publicerad här och i tidningen Transportnytt, nr 5-2011.
Märta Brolinsson har precis tillträtt som programansvarig på Vinnova, men när vårt samtal spelades in arbetade hon som godsstrateg i Stockholms Stad där hon under de fem år hon arbetat där har gjort ett mycket tydligt avtryck i Logistiksverige. Stockholms Stad har flera gånger lanserat intressanta, progressiva och nyskapande projekt tillsammans med externa aktörer och Märta har varit drivande i detta arbete. Vårt samtal spelades in på en stekhet, solig balkong i Visby under Almedalsveckan 2017. Vi pratar en massa om citylogistik, naturligtvis, men också om rugby, London, Barcelona och om att våga testa lösningar i verkliga system.
Märta har tidigare varit med i Logistikpodden i temaavsnittet om citylogistik. Se nedan.
Länkar:
Ottolenghi - Märtas favoritplejs i London
Ain't nothin' but - Londons bästa bluesbar
Relaterade avsnitt:
Avsnitt 50 - Panel om citylogistik
Micael Svensson har mångårig erfarenhet av järnvägsfrågor (sedan 1984) och arbetar sedan 2009 på fastighetsbolaget Jernhusen som chef för affärsområdet Depå & Godsterminaler. Vi pratar om avreglering, nätverkande, intermodala transporter, teleportera gods, höghastighetsjärnväg, citylogistik, digitalisering och att man nu - efter drygt 30 år - kan boka framlängesstol på X2000.
Länkar:
Snubben som åkte mellan Newcastle och London via Spanien för att han kunde (inte Wales som vi felaktigt sade i avsnittet)
EU-projektet AEOLIX
Coola Hyperloop (jag skrev om detta redan 2011 på Logistikfokus)
Min dialog från 2009 på Twitter med SJ angående framlängesbokning
Den 3 juli arrangerades en spännande panel på East Swedens arena i Almedalen. Temat var "Hur möter vi kundernas krav på en snabb och hållbar global handel?". Panelen bestod av:
Anna Gissler, VD Invest Stockholm, Stockholm Business Alliance Pontus Lindblom, Näringslivsdirektör, etableringar och logistik, Norrköpings kommun Martin Rantzer, VD, RISE SICS East AB Tobias Åbonde, Ansvarig för konsumentleveranser, Bring Norden Douglas Wedenberg, Ansvarig för logistik och affärsutveckling, Garden Girl
Direkt efter paneldiskussionen på scen (som du kan se här) fick jag förmånen att träffa dessa experter i min mobila studio för en spännande diskussion om framtidens logistik.
Länkar:
Paneldiskussionen som gick av stapeln strax innan vi spelade in podden.
Anna Gissler, VD Invest Stockholm, Stockholm Business Alliance Pontus Lindblom, Näringslivsdirektör, etableringar och logistik, Norrköpings kommun Martin Rantzer, VD, RISE SICS East AB Tobias Åbonde, Ansvarig för konsumentleveranser, Bring Norden Douglas Wedenberg, Ansvarig för logistik och affärsutveckling, Garden Girl
”Logistiker blir man inte för att nå framgång och ära. Det är först när det saker går åt skogen som man letar efter logistikern.”
Nina Modig är doktor i eventlogistik (filminspelningar, stora evenemang, byggprojekt etc.). Hon har efter sin forskarutbildning på Chalmers arbetat flera år i byggbranschen, men fokuserar numera mycket på sjukvård och hur logistik på sjukhus borde gå till samt hur man driver förändringsarbete.
Vårt samtal handlar om Ninas karriär, om byggbranschen, McDonald’s, hotellfrukostar, busskuponger, hur man packar inför en resa och, så klart, om sjukhus. Många av våra sjukhus är byggda på 70-talet och behöver byggas om för att möta framtidens förutsättningar med resistenta bakterier, nya typer av sjukdomar, nya vårdmetoder samt naturligtvis digitaliseringen. Och jag får en fråga som jag inte fått förut.
Länkar: Nina på LinkedIn Ninas blogg Change for fun Hjärtstartare som levereras med drönare från Flypulse
Erik Starck är en person som jag borde känna. Vi har ju trots allt 70 gemensamma vänner på Facebook. Men trots detta visade det sig att vi aldrig träffats eller ens konverserat online innan vi sågs på House of Ada i Malmö. Jag passade på att träffa Erik då jag var i Malmö och vi hade ett mycket lärorik och intressant samtal om e-hälsa, hackathons, startups och om hur man inte ska ta betalt i aktier när man säljer sitt företag på höjden av en värderingsbubbla.
Länkar:
Centre for Healthcare Improvement
En scary robot från Boston Dynamics:
Relaterade avsnitt:
Dags för ännu en krönika - denna gång om utrotning!
Länkar:
Walmart vs Amazon (Tack, Mikael Haglund, för tipset!)
Lena Göthberg är utsedd till Årets Sjöfartsprofil, hon har blivit kallad en av de viktigaste och mest inflytelserika personerna inom transportbranschen. Hon är hjärnan och rösten bakom den lysande Shipping Podcast, en global succé som lyfter fram profiler inom sjöfart (lite som Logistikpodden, fast på engelska och större).
Lena är en veteran i Logistikpodden. Hon har varit med i Logistikpodden två gånger tidigare, men då i specialavsnitt tillsammans med andra gäster. Nu har jag äntligen fått chansen att sitta ner ensam med Lena i en timme och prata sjöfart, poddande, framtid och mycket mer.
Länkar:
Maersk startar blockchain med IBM
Shipping podcast (Lenas avsnitt med Jonathan Wichmann)
Tidigare avsnitt:
Avsnitt 8 - Maria Gustafsson och Lena Göthberg
Avsnitt 23 - Spanarna på Logistik och transport
Detta är en kort krönika om ett ämne som jag brinner lite extra för - utbildning. Den är tidigare publicerad på LinkedIn och Facebook (se länkar nedan).
Länkar:
Chalmers två MOOCs i logistik:
System Design for Supply Chain Management and Logistics
Master Control in Supply Chain Management and Logistics
Pär Wetterlöf är produktutvecklingschef på mjukvaruföretaget Aptean med flera stora kunder i portföljen. Pär har ett långt förflutet inom branschen, bland annat på Bilspedition (senare BTL och Schenker-BTL) inom tredjepartslogistik och på Prosolvia (något vi diskuterar, naturligtvis). Vi pratar 3PL, automation, binge watching, Supply Chain Management med mera.
Länkar:
Jörgen Dernbrant är medgrundare och COO på företaget Reclaimit som specialiserar sig på returhantering för e-handlare. Företaget startade sin bana med service av hemelektronikprodukter, men då marknaden för detta gick ner sadlade de om till en digital affärsmodell.
"Man måste våga stå på ett ben"
Så säger Gerhard Guron, grundare och VD på Ongoing Warehouse. Gerhard är en sann entreprenör. På kort tid har hans företag gått från att vara en färsk uppstickare till en av de dominerande aktörerna på warehouse managementsystem för 3PL-branschen. När konkurrenterna jobbade med dyra och tungrodda klient-serverbaserade system lanserade Ongoing Warehouse en molnbaserad lösning med en helt annan prismodell, något som verkligen har visat sig framgångsrikt.
Denna krönika handlar om heterogent gods - gods som av någon anledning inte passar in i det system som fått i uppgift att hantera det. Vad har detta med en förorättad elefant att göra? Lyssna på krönikan!
Länkar:
Min avhandling Heterogeneous Goods in Transportation Systems - A study on the uses of an object-oriented approach
Förlagan till denna krönika finns även som blogginlägg på Logistikfokus.
Idag, 7/12, är det exakt två år sedan jag publicerade första avsnittet av Logistikpodden. Vi har nu hunnit med mer än 50 intervjuer, paneler och krönikor. Idag går också startskottet för säsong 3 (som ni kanske vet så har jag ett uppehåll under tidig höst varje år).
Välkomna!
Big data - ett begrepp som tagit sig bortom hypekurvan och in i affärsvärlden. Är det något för transportindustrin att satsa på? Lyssna på min korta krönika om just detta.
Baserad på detta blogginlägg där länkar och annan info finns.
Jeppe Larsen är logistikentreprenören som vill koppla ihop cyklar med eldrivna fartyg för leveranser i städer. Han driver idag cykelåkeri, båtcharter och barnklädesföretag - alla med tydligt ekofokus. Samtalet är inspelat under Almedalsveckan 2016 i Visby.
Länkar:
Move by bike EkocharterBarnklädesmärket BonkeliCradle Net Sellpy
Relaterade avsnitt: Christian Sandström Johan ErlandssonKristian Hamberger är logistikchef på Mat.se. Ola Åstradsson från företaget Brandspot är ansvarig för planeringen av de olika stoppen på Volvo Ocean Race. Båda kämpar med logistikutmaningar i system som inte följer reglerna. Kristian behöver hantera ständiga förändringar och extremt tuffa kundkrav som behöver uppfyllas inom loppet av timmar. Ola arbetar i treårscykler med ofantligt komplexa och kostsamma event där oförutsedda händelser sker hela tiden.
Avsnittet är ett experiment - inspelat inför publik på mässan Logistik 2016 i Stockholm den 21/9 2016.
Länkar:
Mat.se Brandspot Volvo Ocean Race Logistikmässan
Social hållbarhet är en brännande het fråga inom transportsektorn. Ofta handlar det om några få ören på slutpriset av en produkt som, i andra änden, avgör om en chaufför ska behöva leva långt under existensminimum eller ej. En namnkunnig panel med olika infallsvinklar tar sig an ämnet under en dryg timme, inspelat den 16 juni 2016 i Göteborg. Panelen utgörs av:
Avsnittet är ett samarbete med tidningen Transportnytt som också i vanlig ordning har skrivit en artikel.
Länkar:
AkkafraktCamfil Mattssons Åkeri Lunds Tekniska Högskola Viktoria Swedish ICT
Cabotagestudien Triple bottom line MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap Chalmersstudie om klimateffekter vid köttproduktion Blockchain Fair Transport EuropeGreenwashing Utstationeringsdirektivet
Relaterade avsnitt: Lasse Lindgren Henrik Sternberg Magnus Andersson Anne-Lie lind Agneta Carlsson Kenneth Verlage
Dags för ännu en panel! I detta specialavsnitt möter vi experter inom citylogistik: Maria Lindholm (Closer), Jesper Örtengren (Vasakronan), Märta Brolinsson (Stockholms Stad) och Patrik Nilsson (Bäckebols Åkeri). Under samtalet pratar vi om möjligheter. Mikroterminaler, tysta off-peakleveranser, cykeldistribution, vattenvägar och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt.
Jesper Örtengren och Maria Lindholm Patrik Nilsson Märta BrolinssonLänkar: TransportnyttMaria Lindholm (som har ett eget avsnitt i Logistikpodden, se nedan) Jesper Örtengren Märta Brolinsson Patrik Nilsson
Closer Vasakronan Stockholms stad Bäckebols Åkeri
Färdplanen för citylogistik vid Forum för transportinnovation Strategisk leveranstrafik StockholmRelaterade avsnitt: Maria Lindholm Johan Erlandsson
Kenneth Verlage är Business CIO på Postnord och en riktig visionär. Han har en lång karriär bakom sig i transportbranschen och är idag ansvarig för marknadsdelen av Postnords digitala verksamhet, något som utvecklas i mycket snabb takt. Vårt samtal handlade, förutom om Kenneth själv, om digitaliseringens möjligheter, om affärssystemens död och om blockkedjor. Häng med!
Länkar:
Postnord Kenneth på LinkedInKenneth på Twitter, @verlage Kenneths blogg Tre inlägg om konsumentteknologi, Kenneths och mina 1 och 2 Kollaborationsplattformen Slack Kollaborationsplattformen Trello Om blockchainteknologin i IVA Aktuellt sid 14-21 (+ ett bra avsnitt om detta i podden Digitalsamtal) Beskrivning av en artikel om smarta sändningar som blir smarta gränssnitt Drive sweden Physical Internet Gartners hypekurva Postnords app
Relaterade avsnitt: Joakim Jardenberg E-handelspanel Arne Andersson Mikael HaglundDet behövs fler galningar i logistikindustrin. Denna krönika handlar om just detta, om hur Apple satte tonen när de hyllade "the crazy ones" 1997 och hur vi är i desperat behov av detta inom transport och logistik.
På årets upplaga av konferensen Logistik och transport kommer vi att, återigen, ha en session med sex utvalda startups som får chans att pitcha sina idéer (i Pecha Kucha-format) för en "jury" bestående av investerare och experter.
Bild: Svenska Mässan/Niklas MaupoixVill du delta med ditt företag? Anmäl intresse här!
Texten tidigare publicerad på Logistikfokus och i DB Schenkers magasin Logistikmagasinet.
creative commons licensed ( BY-NC-ND ) flickr photo shared by clement127
I detta specialavsnitt möter vi en expertpanel inom e-handel: Anton Johansson (Headler, Ehandelspodden mm), Sara Ihrlund (Consortio Fashion Group), Arne Andersson (Postnord) samt Alexander Kristofersson (Transportnytt).
Under samtalet lyfter vi frågor som automatisering, snabbleveranser, innovationer och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt.
Arne Andersson Alexander Kristofersson Sara Ihrlund Anton JohanssonAvsnittet är ett samarbete med tidningen Transportnytt. Totalt har vi planerat tre paneler varav denna är den första.
Länkar:Anton JohanssonSara IhrlundArne AnderssonAlexander KristoferssonTransportnyttArtikel om detta avsnittE-barometern
Relaterade avsnitt:Avsnitt 12 - Arne AnderssonAvsnitt 38 - Anton Johansson
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89
Behzad Kordnejad är doktorand på KTH inom intermodala transporter och planerar att försvara sin doktorsavhandling under våren 2016. Hans forskning handlar om intermodala transporter och hur man skulle kunna använda järnvägen för kortare leveranser än vad som är vanligt.
Länkar:
Behzad på LinkedIn IB-utbildning Järnvägsgruppen på KTH Behzads licentiatuppsats TFKPeter Nilsson har efter en mångårig bakgrund med ledningsuppdrag inom logistik och transport (bland annat på Tetra Pak och DHL) nu startat företaget Farewell som vill förändra transportindustrin.
Länkar:RatosSpeed GroupEn futurumEurostatFarewell Relaterade avsnitt: Avsnitt 10 - Jonas Bohman Avsnitt 18 - Sebastian BäckströmDenna krönika handlar om hur vi i vardagen helt har accepterat och tagit till oss smått fantastiska tjänster och applikationer som utnyttjar realtidsinformation från (person-)trafiksystemet medan vi fortfarande kämpar på i gamla hjulspår när det kommer till godstransporter (ja, jag är från Göteborg ;-).
Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus.
Apparna jag tipsar om i krönikan:
Vill du själv spela in en krönika? Hör av dig!
Bild: En la cima! by Alejandro Juárez Attribution License
Lars Lindgren är förbundsordförande i Svenska Transportarbetareförbundet som organiserar ca 63000 personer yrkesverksamma inom transportindustrin. I vårt samtal pratar vi om chaufförsyrket, heta frågor, hur de fackliga organisationerna arbetar internationellt samt en hel del mer.
Avsnittet spelades in den 9/11 2015
Länkar:Svenska TransportarbetareförbundetNyhetstjänsten OmniInternational Transport Workers' FederationFair transport EuropeEuropeiskt medborgarinitiativLissabonfördragetPlatooning
Dessutom har Transportarbetareförbundet lanserat sin egen podcast: Transportpodden
Relaterade avsnitt:Erika SvanströmHenrik SternbergDaniel Ekwall
Foto: Hoffotografen, Berlin
Anton Johansson är entreprenör, e-handlare, föreläsare och poddare med internet i blodet. Han är en av grundarna till Headler (hörlurar och högtalare på nätet), är delägare i en webbyrå, arbetar med ett elbolag, driver Ehandelspodden med mera. Troligtvis har du stött på Anton tidigare, antingen på någon av hans omtyckt föreläsningar eller kanske i Nyhetsmorgon i TV4.
Vi nördar ner oss i webbtjänster, e-handel och mycket annat.
Länkar (öppnas i ny flik):
Antons hemsidaTwinglyHeadlerKlipp med Anton, bland annat från Nyhetsmorgon i TV4OsomGrebbanAlltid.seEhandelspodden (vi refererar till avsnittet med Sara Wimmercranz)Reco.seKameoSvensk Digital HandelShypMyWaysE-handel.seTictailViewmyboxAli Express
Relaterade avsnitt:
Arne AnderssonKarin Svensson Smith
Bild: "IMG_0096_w" (CC BY 2.0) by mirjoran
Denna krönika är en fortsättning på den förra (Social shipments) där jag lekte med tanken att applicera logiken från Twitter på ett informationssystem för transporter.
Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus.
Vill du själv spela in en krönika? Hör av dig!
Med denna lilla dikt vill jag passa på att tacka för 2015 och önska en riktigt GOD JUL!
Ljudeffekter:
Nu är det dags att testa ett nytt format här i Logistikpodden. Mellan de ordinarie samtalsavsnitten kommer jag ibland att publicera kortare krönikor, inlästa naturligtvis.
Jag har genom åren samlat på mig en hel hög texter och tankar som jag nu tänker testa i detta format. Ett experiment, således.
Jag är också övertygad om att flera av er som lyssnar skulle kunna göra samma sak. Om du känner att du vill vara med och bidra - hör av dig! Jag har inspelningsutrustning och kan hjälpa till med det praktiska.
Dagens krönika heter Social shipments. Det började som ett tankeexperiment där jag funderade på om vad som skulle hända om en lastpall hade ett twitterkonto. Hela texten finns i originalutförande på Logistikfokus.
Och - som vanligt - om gillar du det du hör, recensera!
Fredrik Edeland är grundare och VD på nystartade Sendify samt snart 5 år gamla Express Delivery. Han vill förändra hur vi köper transporttjänster och lanserar nu en "one stop shopping"-tjänst för transportköpare. Fredrik är en verklig entreprenör som brinner för sina verksamheter och som vi definitivt kommer att höra mer om i framtiden.
Länkar
Express DeliverySendifyEkonomi- och produktionsteknik på ChalmersMomondoFlygresor.seShopAli Express
Idag, 7 december, är det exakt ett år sedan jag startade Logistikpodden och det är nu dags att lansera den andra säsongen. Jag kommer som vanligt att publicera avsnitt på torsdagar, men jag kommer också att införa några förändringar.
En påtaglig förändring är att jag kommer att publicera intervjuer med två veckors mellanrum istället för en vecka. Det finns flera skäl till detta. Dels tillgång till tid, men också att jag tycker att varannan vecka känns mer lagom. Avsnitten är ofta uppemot en timma långa och jag vet att många väljer att dela upp lyssnandet i kortare pass.
En annan förändring är att jag kommer att publicera kortare avsnitt av krönikekaraktär, jämför Tankar för dagen i P1. Jag (eller någon annan) läser in en kortare text som publiceras i sin helhet. Som ett blogginlägg i ljudformat. Faktiskt så kommer jag att läsa in en del av de inlägg som jag genom åren har publicerat på Logistikfokus. Dessa avsnitt kommer att bli mycket kortare (max 10 minuter) och kommer att publiceras mellan intervjuavsnitten, också på torsdagar kl 08.00.
Ytterligare en nyhet är att jag under 2016 kommer att arrangera och spela in temaavsnitt, där en panel diskuterar ett specifikt ämne. Mer om detta i dagens avsnitt.
Och glöm inte att recensera Logistikpodden på iTunes!
Så, välkommen till säsong 2!
Logistikpodden har nu funnits sedan den 7/12 2014 och jag har haft hur kul som helst!
Logistikpodden kommer nu att ta en kortare paus. Nytt material ska spelas in och jag ägnar denna "säsongsfinal" åt att kort gå igenom de 34 intressanta avsnitt som hittills har publicerats.
Tanken är att du som lyssnare ska kunna följa med i beskrivningarna genom att scrolla nerifrån på Logistikpodden.se.
Vi ses om några veckor igen!
Länkar: Joakims hemsida där alla kontaktuppgifter med mera finnsDen fantastiska lilla datorn Raspberry Pi Platooning Physical Internet Ett inlägg om Good enough Richard Foster från Yale om hur medellivslängden för stora företag sjunkit från 67 till 15 år THINK Accelerate bilprospekt.se DHL-studie om effekter och möjligheter med billiga sensorer Bumbee Labs vill spåra din mobiltelefon Brit Stakston och Deeped Strandh on digitala och analoga värderingar En film om Flipped classroom Rapporten Svenskarna och internet 2014 Fuck Taylor
Christian Sandström är docent i innovationsteknik på Chalmers och forskningschef på institutet Ratio. Hans forskning handlar om hur teknologiskiften påverkar etablerade företag och han har studerat flera av de fall som ofta nämns i detta sammanhang såsom Kodak, Facit och Hasselblad. Vårt samtal handlade om hans forskning, om delningsekonomi, om hotade branscher, samt om hur begreppet "bransch" kanske till och med är förlegat.
Avsnittet är det fjärde av fem inspelade under Almedalsveckan 2015. De är alla inspelade under drygt ett dygn och kommer att publiceras i kronologisk ordning. Anledningen till detta är att för mig utgör de fem avsnitten olika delar av samma konversation, fördelat på fem samtalspartners. De fem avsnitten och deras publiceringsdatum är:Länkar:
Christian på Chalmers Christian på Ratio Brian Chesky, VD och grundare till AirBnB kommenterar Marriot på Twitter Amazon Dash Buttons Dagny, Sveriges äldsta bloggare, fångad av Carl Heath i Almedalen. Min son, Jonathan, berättar om hur unga använder sociala medier. Moore's lag Axis kameror Pick-and-shovel playClaes Magnusson har arbetat med digital utveckling sedan 1980-talet och driver idag utbildningar inom apputveckling, mobil handel med mera. Han är expert på Apple och har följt företaget noga i många år. Vårt samtal handlade, förutom om utbildningar och Apple (som har världens bästa försörjningskedja enligt Gartner Group), om IT-avdelningar, mikropositionering och om hur bra Apple Watch egentligen är.
Avsnittet är det tredje av fem inspelade under Almedalsveckan 2015. De är alla inspelade under drygt ett dygn och kommer att publiceras i kronologisk ordning. Anledningen till detta är att för mig utgör de fem avsnitten olika delar av samma konversation, fördelat på fem samtalspartners. De fem avsnitten och deras publiceringsdatum är:Länkar:
Claes på Twitter, @claes Claes på Facebook (följ honom där om du vill ta del av hans spaningar gällare bland annat Apples utveckling) Claes på LinkedIn Malmö Yrkeshögskola Listan Supply Chain Top 25 från Gartner Group där Apple nu har klassats som Master efter att ha haft toppositionen flera år i rad. Storyn om hur Toshibas hårddisk möjliggjorde första iPoden. Sjukhus analyserar kreditkortsdata för att identifiera livsstilssjukdomar Jämförelse mellan Apple och Amazon (ur ett SCM-perspektiv) Test av Apple Watch på Klocksnack Kevin Kelly om The One Machine Nyhetstjänsten Omni Appen Wikiwatch Den alldeles lysande TV-serien Silicon Valley Avsnittet med Jonas Söderström, författare till boken Jävla skitsystem
Johan Lange är författare, ledarskapsexpert, föreläsare och rådgivare. Han har skapat LUCK-konceptet där han använder sig av olika perspektiv för att stödja ledningsarbete inom organisationer. Centralt i Johans arbete är människans roll och hur denne fungerar i en alltmer digitaliserad verklighet. Vårt samtal handlar mest om detta perspektiv men även om lite annat, som till exempel barber shop-sång.
Avsnittet är det andra av fem inspelade under Almedalsveckan 2015. De är alla inspelade under drygt ett dygn och kommer att publiceras i kronologisk ordning. Anledningen till detta är att för mig utgör de fem avsnitten olika delar av samma konversation, fördelat på fem samtalspartners. De fem avsnitten och deras publiceringsdatum är:
Länkar:
Johan Lange på Twitter, hemsida Luck-boken Fair transport Sweden Social Web Camp SSWC Webcoast Samsungs skärm som visar vad som händer framför en lastbil Waze Wordpress Dave Snowden - Cynefin Jambalaya på Facebook
Relaterade avsnitt: Daniel Ekwall Maria Gustafsson och Lena GöthbergKarolina Boholm är Transportdirektör för organisationen Skogsindustrierna. Hon företräder en mängd företag inom skogsförädlingsindustrin i transportfrågor och vårt samtal handlade om kilometerskatt, långa och tunga fordon och om en bransch i förändring. Avsnittet är det första av fem inspelade under Almedalsveckan 2015.
Länkar:
Skogsindustrierna Kontakta Karolina via LinkedIn
Karolina på Twitter, @Skogstransport
Projektet En Trave Till
Forskningsprojekt om torrefiering och energilogistik (och en hel del annat).
Daniel Ekwall är docent och forskar vid Högskolan i Borås. Han är också lektor vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors och även docent i Supply Chain Security vid Åbo handelshögskola. Han har dessutom ett förflutet som chef för global säkerhet på DB Schenker. Vårt samtal handlade bland annat, men inte bara, om skurklogistik och social hållbarhet.
Länkar:
Kontaktinformation Daniel på LinkedIn Högskolan i Borås Turku School of Economics Svenska Handelshögskolan i Helsingfors (Hanken) Daniels inlägg på Logistikfokus Studie om dieselstölder som presenteras i Almedalen den 29/6 2015 Projektet Smedpack3 Logistics performance Index Måstefilmen Minority report
Relaterade avsnitt av Logistikpodden:
Henrik Sternberg Arne Andersson Henrik Ringsberg Magnus Andersson
Ankie Hvittfeldt har en lång erfarenhet från ledningsuppdrag inom transport och logistik. Hon har varit aktiv inom flera olika branscher såsom fordonsindustri, internationell spedition, konsumentvaror, mode med mera. Numera är Ankie styrelseproffs och arbetar i flera styrelser, bland annat i Green Cargo och AA-bolagen.
Länkar:
Film från startupsessionen på Logistik och transport (del 1 och del 2)
Anne-Lie Lind har arbetat med flera olika sidor inom logistik och transport. Från konsult till åkeri-VD, logistikchef på global nivå och nu senast styrelseordförande i en lastbilcentral. I vårt samtal pratar vi om behovet av transparens, om vad som är så speciellt med medlemsägda organisationer samt hur man som ledare kan agera för att öka medvetenhet om hållbarhetsfrågor i sin organisation.
Länkar:
"Lean in: Women, Work, and the Will to Lead” av Sheryl Sandberg
Henrik Ringsberg är forskare och expert på spårbarhet, alltså när man spårar flöden av gods och resurser i logistiksystem. I sin forskning har han främst fokuserat på fiskeindustrin, en bransch med mycket hårda krav på spårbarhet och kvalitet.
Länkar:
Göteborgs fiskauktion QR-koder Intervju med Mia Lenman, GS1 European Interoperability Framework UML XML Havs- och vattenmyndigheten om spårbarhet RFID Det danska systemet Pack and sea som håller koll på fisklådor med RFIDDetta mycket speciella avsnitt spelades in live på Logistik och transport den 20 maj 2015. En variant av det klassiska Spanarna där trender identifieras och exemplifieras.
Till min hjälp hade jag de eminenta spanarna Lena Göthberg och Tobias Jonasson:
Lena är en känd profil i sjöfartssverige, hon har tidigare varit med i Logistikpodden, då tillsammans med Maria Gustafsson. Tobias är debutant här i Logistikpodden, men inte inom logistiken. Idag är han seniorkonsult på Sweco och tidigare har han arbetat på NYCE Logistics, Logent och Adlog. Förutom de båda spanarna hade vi sällskap av podcastexperten, ljudteknikern och sidekicken Martin Lindeskog. Han är en mycket aktiv poddare med bland annat Ego Netcast och Trendpal.
Spaningarna handlade om framtidens arbetskraft i logistikbranschen och timman gick mycket fort.
Länkar kommer att läggas till här senare.
Rikard Engström har disputerat inom området logistik och godstransport och arbetar på Trafikverket med just gods- och logistikfrågor. Han är en tongivande person i transportsverige och hans fullmatade månadsbrev med nyheter och spaningar läses av hundratals intresserade.
Länkar
Rikards doktorsavhandling Competition in the Freight Transport Sector - A Channel Perspective
Rikards utmärkta månadsspaningar
Trafikverkets Omvärldsanalys 2014
EU:s teknikplattformar: ERRAC, ERTRAC, ALICE
Regeringens beslut om 64 tonsekipage
Apple som köpte upp samtliga hårddiskar av Toshiba och sopade banan med konkurrenterna
Finansminister Gripenstedt som lånade stora summor för att bygga stambanan
Agneta Carlsson arbetar på Naturskyddsföreningen med transportfrågor, bland annat med miljömärkningen Bra miljöval. Samtalet handlar som vanligt om allt möjligt, men kanske mest om hur vårt samhälle behöver ställas om och om att självkörande fordon kanske inte faller alla i smaken.
Länkar
Öppen remiss rörande Bra miljöval för budtransporter (deadline 4/5 2015).
GO:SMART/Ubigo Flexidrive (bilpool där man hyr varandras bilar)
Relaterade avsnitt:
Lena Dyfverman har en lång karriär inom transport och logistik bakom sig. På företag som Fraktmäklarna, 4PL, Hogia, Consafe Logistics och Proxio har hon arbetat med många aspekter av transporter. Idag driver hon eget företag, Myadventure, och ska inom kort lansera sin första egna produkt.
Vårt samtal handlade bland annat om hur logistikbranschens parter kommer överens och var makten egentligen ligger.
Länkar:
Jonas Söderström från InUse är expert på användbarhet och är författare till boken Jävla skitsystem! där han skriver om digital arbetsmiljö och hur man kan göra den bättre. Logistikbranschen är som bekant mycket informationsintensiv och det finns ett mycket stort antal IT-system i omlopp, en del bra men också en hel del som inte riktigt håller måttet. Samtidigt sitter vi hemma i våra soffor med surfplattor i knät som vi älskar att använda. Hur kan vi nå dit med våra professionella system?
Länkar
Myndigheten för tillväxtanalys rapport "Digitaliseringens bidrag till tillväxt och konkurrenskraft i Sverige"
Carl Bildt och Hillary Clinton SUNCS
Hans Rosling om tvättmaskinens betydelse
Bild: Björn Falkevik
Helena Kyster-Hansen är expert inom det som kallas High Capacity Transport, långa och/eller tunga lastbilstransporter. Hon har de senaste åren arbetat med det nationella forsknings- och innovationsprogrammet inom detta område.
Under vårt samtal diskuterar vi naturligtvis HCT som företeelse, om hur arbetet bedrivs just nu samt vad vi har att vänta oss i framtiden.
Länkar:
Artikel från 2001 om IKEA Rail
NTM - Nätverket för Transporter och Miljö
Cabotagestudien (se även avsnittet med Henrik Sternberg)
Magnus Blinge är forskare på Chalmers inom logistik och miljö. Han var en av de första i Sverige som redan på 1990-talet arbetade med transporternas miljöeffekter kopplat till logistiken.
Sedan dess har han arbetat i konsultbranschen, på innovationsmyndigheten Vinnova och sedan några år är han tillbaka på Chalmers där han är en av ledarna inom Styrkeområde Transport.
Länkar:
Chalmers Styrkeområde Transport
FFF-utredningen (Fossilfrihet på väg)
Artikel om policyåtgärder i transportsektorn
Storyn bakom mikrobryggerierna
Bild: Jan-Olof Yxell, Chalmers
Mia Lenman kallar sig själv för standardiseringsnörd. Hon ansvarar för området transport & logistik på GS1. Tillsammans med transportsektorn har hon i närmare 20 år arbetat med GS1:s globala standarder. Från början tog man fram standarder åt handeln för att effektivisera butikerna, men standarderna är också väl etablerade för att effektivisera godsflöden inom logistik och transport. Idag möjliggör GS1s standarder märkning av gods, standarder för informationsutbyten och utbyte av realtidsinformation allt för att få bättre kontroll på godsflöden inom transportkedjan.
Vårt samtal handlade om den digitala utvecklingen, spårning, hur olika branscher anpassar sig samt vad som kommer i framtiden.
Länkar:
Artikel om internationell glasstillverkning (nämns vid ca 11 minuter)
Arne Andersson, Postnord, är en av landets främsta e-handelsexperter. Han syns flitigt i debatten, på sociala medier och är ofta anlitad som föredragshållare. Vårt samtal kretsar kring e-handelns logistikeffekter, vilka trender som är tydligast just nu och även om hur framtiden kan komma att se ut i denna mycket expansiva bransch.
Länkar:
Arne på Twitter: @ArnepaPosten
E-handelsbloggen som Arne driver
Amazons patentansökan för Anticipatory package shipping.
Intervju med Arne på Logistikfokus
Ett blogginlägg om hur det inte ska gå till inom E-handel (skrivet av mig och publicerat hos Arne samt på Logistikfokus).
Maria Grahn från Fysisk resursteori på Chalmers, forskar på framtidens bränslen. Vi pratar om bioenergi, elektrobränslen och om bästa och sämsta scenariot för framtiden (det är stor skillnad mellan dessa två...). Dessutom avlivar vi en gång för alla ett par seglivade myter om solceller och vindkraft.
Länkar:
Avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers.
IPCC (FN:s klimatpanel)
FFF-utredningen (Fossilfrihet på väg)
Naturskyddsföreningen 2007 om att svenska tomater är sämre än spanska
Naturskyddsföreningen 2008 om att svenska tomater är bättre än spanska
Jonas Bohman är grundare och VD i företaget Mindconnect. Han började sin bana som rymdingenjör och har även arbetat med oljeprospektering där han analyserade havsbottnen matematiskt. När han höll på med detta insåg han att hans algoritmer skulle kunna fungera minst lika bra inom transport-/trafiksegmentet och 2011 grundade han sitt företag som har tagit fram en smart trafikledning för transportföretag, inte helt olik Waze som finns för privatbilister, men specialanpassad för godstransporter.
Vi träffades när han besökte Göteborg och intervjun är inspelad i foajen på Pedagogen mitt i stan (därav den något skakiga ljkudkvaliteten).
Länkar:
Pär Sandström är logistikern som har provat på det mesta. Från snabbrörliga konsumentvaror på Unilever till långsammare konsumentvaror på Stadium för att sedan jobba med pengalogistik åt Riksbanken. Han har suttit i regeringens Logistikforum och ansvarar nu för programmet på konferensen Logistik och transport.
Länkar:
Konferensen Logistik och transport
I detta avsnitt träffar vi inte bara en utan två eldsjälar - samtidigt, dessutom. Maria Gustafsson är en känd person inom sociala medier och även på andra ställen. Hon är teknikreporter på Sveriges Radio, grundare av den fantastiska knytkonferensen Webcoast och har ett radiochip inopererat i handen. Lena Göthberg är känd i transportsverige. Efter en karriär som försäkringsmäklare drev hon SAI - Sjöfartens Analys Institut i ett antal år och är nu en av landets mesta twittrare och bloggare inom sjöfart. Maria och Lena träffades för snart två år sedan (hur berättas i inslaget) och idag arbetar de ihop med Zero Vision Tool - en kommunikations- och kollaborationsplattform för sjöfartsnäringen.
Länkar som nämns i intervjun:
Marias podcast Gott prat
Förmiddag i P4 med Stefan Livh (till exempel när Maria berättar om sitt chip i handen).
Maria på Twitter: @mikumaria
Lena på Twitter: @LenaGothberg
Mikael Haglund är Teknisk Direktör på IBM i Sverige. IBM är ett företag som de flesta av oss associerar med hårdvara men i själva verket är det helt andra saker de sysslar med. Mikael berättar om hur deras system Watson blev mästare i Jeopardy och hur detta gynnar cancerforskningen. Vi pratar också om hur logistiksystem kan påverkas av Big data med mera.
Och missa inte den nya signaturmelodin, skriven av intervjuobjektet själv!
Länkar som nämns i avsnittet:
Amazons patentansökan för Speculative Shipping
Violeta Roso är forskaren som dubbats "Queen of dryports" för sitt banbrytande arbete med torrhamnar (hamnar med hanterings- och administrationsgränssnitt inåt landet).
Erik Behm arbetar på Business Region Göteborg med att hjälpa IT-branschen i regionen. Erik har också en bakgrund inom transportindustrin och det är just i mötet mellan dessa båda branscher som intressanta möjligheter visar sig.
Bild: Barry Li, BRG
Johanna Linder har precis kommit hem från sitt fjärde projekt med Läkare utan gränser. Hon har varit logistikansvarig under uppbyggnaden av deras insats mot Ebolautbrottet i Liberia. Johanna berättar hur vardagen ser ut i en intensiv hjälpinsats som denna, lite om Ebola samt att det är skillnad på logistiken under en hjälpinsats jämfört med frukt- och gröntbranschen (och likheter).
Johanna kan du nå via e-post eller på Twitter.
Är du nyfiken på logistikarbetet inom Läkare utan gränser kan du läsa mer om detta här.
Funderar du på att själv göra en insats (det behövs!) finns information här.
Foto: läkare utan gränser Malin Lager
Leif Ohlsson är en känd profil i transportsverige. Efter en lång karriär i speditionsbranschen arbetar han idag som forskningssamordnare i Fordonskomponentgruppen, FKG. Leif sitter bland annat med i FFI-programmet (ett mycket stort forskningsprogram centrerat runt fordonsindustrin).
Maria Lindholm är väg- och vatteningenjören som doktorerade i logistik och blev en av våra främsta experter på citylogistik. Maria har bland annat varit med och författat den nationella färdplanen för citylogistik som tagits fram inom Forum för innovation inom transportsektorn.
Välkommen till det första avsnittet av Logistikpodden!
Henrik Sternberg är transportforskaren som fick media, och regeringen, att börja fokusera på cabotagetrafiken. Hans projekt Cabotagestudien har via en innovativ datainsamlingsmetod genererat en bild av cabotagetrafik som inte tidigare synts i statistiken.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.