85 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
I Lönepodden vill vi inspirera och stärka dig som verkar inom yrkesområdet lön. Du kan jobba på en löneavdelning, med outsourcing, driva egen lönebyrå, utveckla lönesystem, utbilda blivande lönespecialister, studera lön eller så är du kanske bara nyfiken på löneyrket och undrar om det är något för dig.
The podcast Lönepodden is created by Wise Professionals AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Följ med på Maria Nordstrands inspirerande karriärresa inom lönehantering och affärsutveckling. Som en av de drivande krafterna bakom Visma Services och ECIT tillväxt, och med sex års erfarenhet i Srf konsulternas styrelse, delar Maria med sig av sina drivkrafter och strategier för att lyckas i lönebranschen.
I detta avsnitt djupdyker vi i temat hållbarhet och grön lön tillsammans med vår gäst Jeanne Sinclair, Chief Legal and Sustainability Officer på Wise Group. Begreppet grön lön, myntat av Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna, innebär att hantera löneprocesser och lönedata med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
Med de ökade rapporteringskraven inom hållbarhetsområdet har löneavdelningen en unik möjlighet att bidra till organisationens hållbarhetsarbete.
Vi utforskar vilka frågor som förenar lön och hållbarhet samt hur detta arbete kan se ut i praktiken.
Förtydligande:
Beslut om ikraftträdandet av lagändringarna avseende dom nya reglerna om hållbarhetsrapportering som nämns i avsnittet fattades av riksdagen efter att avsnittet spelades in. Lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2024. För stora svenska börsnoterade företag med över 500 anställda ska de nya bestämmelserna tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 30 juni 2024.
Vi följer upp den månatliga rapporteringen av arbetare till Fora som nu är inne på sin femte månad. Den 1 januari ändrades rapporteringen så att företag med anställda med avtalspension SAF-LO rapporterar varje månad i stället för årligen vilket påverkar ca 100 000 företag.
Trots flera års dialog mellan samverkansgruppen Srf Lönsam och Fora uttryckte Srf Lönsam i höstas frustration över bristande information, vilket försvårade systemanpassningen.
Hur har det gått? Hann systemleverantörerna få ordning på allting och hur har det gått för kunderna? Vår gäst Helene Bergstedt, produktägare för Agda PS, representerar Srf Lönsam. Katarinas bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna och koordinator för Srf Lönsam.
På Systembolaget har gränsöverskridande team förändrat spelreglerna för samarbetet mellan Lön och IT. Det flexibla arbetssättet med så kallade utvecklingståg, infört 2020, har resulterat i ökad transparens och gemensamma prioriteringar mellan avdelningarna. Stora tunga projekt tillhör det förflutna, numera når de sina mål. Våra gäster är Inger Larsson på avdelningen för transformation och digitalisering samt Lena Knudsen, lönespecialist med systeminriktning på Systembolaget.
Hur kan löneavdelningen arbeta proaktivt när det gäller ekonomisk brottslighet? Var finns riskerna i löneprocessen? Hur långt sträcker sig lönechefens ansvar?
Louise Brown, en av Sveriges ledande antikorruptionsexperter, reder ut begreppen och ger oss en inblick i hur utbredd brottsligheten är i företag och organisationer. Zennie Sjölund, ansvarig för lön på branschorganisation Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Natten mellan den 19 och 20 januari 2024 utsattes Tietoevry för en cyberattack som slog ut ett av Statens servicecenters lönesystem.
Peter Stöckel, avdelningschef för lönetjänster på Statens servicecenter, delar med sig av det dramatiska förloppet och vad det är viktigt att tänka på om situationen skulle uppstå igen. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är bisittare.
Stefan Hjerne är lönechef på riskkapitalbolaget EQT med 1 500 anställda i 20 länder. Varje dag brottas han med komplexa frågeställningar och utmaningen att leda ett löneteam i nio länder i olika tidszoner. Hör också hans berättelse om vad han har gjort tidigare och som lett honom fram till rollen han har idag. Bisittare till Katarina Sand är Zennie Sjölund på Srf konsulterna.
Missa inte detta avsnitt där du får en ordentlig genomgång av nyheterna som påverkar lönehanteringen 2024 och framåt.
Caroline Giannias och Zennie Sjölund som båda arbetar i branschorganisationen Srf konsulterna går igenom det du behöver ha koll på.
Vi startar året med ett extrainsatt avsnitt om etableringsjobben som syftar till att få fler långtidsarbetslösa och nyanlända i jobb.
Flera arbetsgivarorganisationer tecknade avtal med Unionen före årsskiftet och regeländringarna träder i kraft nu i januari 2024.
Vad är det här för anställningsform och vad innebär det praktiskt för dig som hanterar löner?
Henrik Stävberg, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen IKEM är vår gäst. Zennie Sjölund, ansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Vad är det bästa med att ta uppdrag som lönekonsult?
Hur ska man tänka om man vill jobba som lönekonsult i eget bolag? Vilka trender ser vi i uppdragen och i konsultrollen?
Våra gäster är Christina Rosengren som arbetar som lönekonsult i eget företag och Emma Gärdebäck, kandidatspecialist på Wise Professionals.
Thérèse de Maré, managementkonsult på Knowit Insight är Katarina Sands bisittare.
Det globala landskapet förändras i rask takt, skattelagstiftningen är komplex och reglerna många gånger snåriga. Dessutom tolkas de inte på samma sätt i alla länder. Aino Askegård Andresen är auktoriserad skatterådgivare med specialisering på internationella personalförflyttningar på Grant Thornton i Stockholm.
Hon ger här några viktiga medskick och vad löneavdelningen bör ha koll på. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
I februari 2024 går Fora över till månatlig hantering av de kollektivavtalade försäkringarna för privatanställda arbetare. Det innebär månadsvis lönerapportering, fakturering och överföring av pensionspremier till arbetarnas pensionsbolag. Vi går igenom vad övergången innebär för löne- och ekonomiavdelningen och hur man bäst förbereder sig. Vi lyfter också den kritik som har framförts av lönesystemleverantörerna.
Gäster är Sara Carlenfors Linered och Jacob Hassel från Fora och Helene Bergstedt, produktägare för Agda PS som här representerar Srf Lönsam. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
En stor förändring står för dörren. Från februari 2024 ska arbetares löner rapporteras in till Fora varje månad. Det gäller alla företagets anställda som har Avtalspension SAF-LO. Vi lyfter fördelarna med förändringen men också utmaningarna som följer med den korta framförhållningen. En hel del kritik har riktats från lönebranschen och vi reder ut vad den består i. Sist men inte minst, vad behöver löneavdelningen ha koll på? Hur förbereder man sig på bästa sätt? Vår gäst är Elisabeth Wisén, vd för Fora och bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna.
Maud Falk, utbildningsledare på Iterum Education som bedriver YH-utbildning till Lönespecialist och Christina Vallin, utbildningsledare för YH-utbildningen till Löneekonom på Frans Schartaus Handelsinstitut, gästar podden. Vi samtalar bland annat om vad som skiljer de båda utbildningar åt, varför det är så viktigt att ta emot studerande på arbetsplatsförlagd praktik och hur man som arbetsgivare kan få värdefull hjälp av en lönestudent.
Hur är det att jobba på en löneavdelning som lyder under en sådan sträng sekretess? Hur attraherar man nya medarbetare?
Hur funkar det med nätverkande och erfarenhetsutbyten utanför verksamheten? Helene Lindström som är lönechef på FRA gästar podden och berättar så mycket som hon får berätta.
Thérèse de Maré, konsultchef på Knowit Insight, är Katarina Sands bisittare.
Häng med när vi besöker Edinburgh i Skottland för att gå på The Global Payroll Awards, en årlig prisutdelning för framstående insatser inom lön. Vi pratar med Ann-Catrine Heidmark, chef för affärsområde Lön, Wise Professionals, Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna, Melanie Pizzey, vd för Global Payroll Association (GPA), Hayleigh Blinkhorne, eventkoordinator på GPA, Jo Marshall, löneexpert i Storbritannien och Joanna Wozniak, lönestudent vid Frans Schartaus Handelsinstitut.
Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet, berättar om årets avtalsrörelse och vad som sticker ut.
Hur kan löneavdelningen jobba proaktivt med det som förhandlats fram i de nya avtalen?
Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Jan Hagström har lång erfarenhet av implementering av nya lönesystem som konsult. Han får ofta rycka in när det har gått överstyr eller blivit för kostsamt. Vilka är de vanligaste fallgroparna?
Vad ska man tänka på för att lönesystembytet ska bli ett drömprojekt och inte en mardröm? Katarina Sands bisittare är Thérèse de Maré, managementkonsult på Knowit Insight.
Löneavdelningen sitter på en guldgruva av data i lönesystemet. Hur kan denna data kopplas ihop med annan data i organisationen? Allt för att stötta beslutsfattande gällande medarbetarstrategier. Sara Belin, lönechef på Kone hissar, arbetar mycket med People Analytics. Lyssna på henne råd om hur du kommer igång! Katarina Sands bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna.
Anette Björkqvist, lönechef i Haninge kommun, har kämpat flera år i både motvind och uppförsbacke för att få till ett givande samarbete med HR-avdelningen. I maj 2022 vände det och hon kan nu konstatera att de har lyckats. Vilka är nycklarna till framgången och vilka vinster ser hon redan nu? Thérèse de Maré, managementkonsult inom lön och HR på Knowit Insight, är bisittare till Katarina Sand.
Anne Björnstad, product market manager för Agda PS på Visma och Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna, går igenom årets nyheter och förändringar som berör lönehanteringen. Vi lyfter även blicken och tar upp sånt som du som arbetar med löner behöver ha koll på framåt!
Vår gäst är Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega, som har varit med och arbetat fram förändringarna i LAS som trädde i kraft den 1 oktober 2022. Han ger oss en bild av processen och lyfter fram några av förändringarna. Ett viktigt medskick är förståelsen för vilka skillnaderna är mellan att ha kollektivavtal och inte med avseende på LAS. Bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna.
Lina Hoppman arbetar i löneteamet på IT-konsultföretaget Netlight där det inte finns några chefer. Hur fungerar arbetssättet i praktiken? Hur går en beslutsprocess till och hur rekryteras nya medarbetare till ett värderingsstyrt bolag? Katarina Sands bisittare är Ann-Catrine Heidmark som är ny affärsområdeschef för Lön på Wise Professionals.
Pia Scherman, lönechef på Arla Foods, Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, Milena Jelbring, lönekonsult i det egna företaget Passion for Payroll har alla gästat Lönepodden på olika teman. Vi följer upp vad som har hänt sedan sist! Bisittare är Zennie Sjölund, Srf konsulterna.
Sveriges ledande antikorruptionsexpert Louise Brown beskriver vidden av den ekonomiska brottsligheten och ger konkreta exempel på hur arbetsplatser kan drabbas. Helt klart är att löneavdelningen berörs och har en viktig roll att spela! Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna, är Katarina Sands bisittare.
Stärk dina relationer både hemma och på jobbet genom att lyssna bättre! Annika Telléus är författare, föreläsare och poddare på temat konsten att lyssna. Hon delar här med sig av sina erfarenheter och ger 10 tips för att utveckla denna värdefulla färdighet.
Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna och Magnus Nilsson Fahlén, seniorkonsult på Knowit Insight, ger oss en bild av hur långt den tekniska utvecklingen har kommit och vad som är på gång framåt.
Vad bör man på löneavdelningen tänka på för att säkra upp inför en eventuell cyberattack? Hur långt sträcker sig löneavdelningens ansvar?
Anette Karphammar, supportspecialist på Swedbank, och Mikael Stewén, produkt- och utvecklingschef på Visma ger några konkreta tips.
Magnus Nilsson Fahlén, seniorkonsult på Knowit Insight, är Katarina Sands bisittare.
Vad är syftet med P27 och hur påverkas du som hanterar löner? Hur förbereder sig löneavdelningen bäst? Det och mycket mer tar vi reda på i det här avsnittet. Vår gäst är Anders Edlund, kommunikationsansvarig på Svenska Transformationsprogrammet som hanterar transformeringen tillsammans med Svenska Bankföreningen. Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Den 16 december 2021 utsattes Kalix kommun för en cyberattack. Åsa Mohss, HR-chef och Sara Gahm, systemförvaltare i kommunen, berättar om den extrema händelsen, hur de agerade och till slut lyckades få ut decemberlönen till alla anställda. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Vi möter Kristina Radise, Head of Payroll Business på Accountor Ekonomi & Rådgivning som har digitaliserat och automatiserat sina löneprocesser. Nya löneroller har skapats och tid har frigjorts till annat.
Britta Nilsson, löneexpert på Visma Draftit och Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna, går igenom årets nyheter och vad du som lönespecialist behöver ha koll på för att ligga i framkant.
Vi lyfter blicken och går utanför Sverige gränser. Global Payroll Association har uppmärksammat outsourcingföretaget Datassist i Turkiet för en hel del, nu senast för att de hjälper kvinnor ut i arbetslivet.
Helen Brown, lönechef på Tele2, berättar om hur hon har lyckats få gehör hos ledningsgruppen.
Katarina Sands bisittare är Barbara Lidholt, båda på Wise Professionals.
Vems ansvar är det att uppgifterna i tidsystemet stämmer och vilken roll kan löneavdelningen ta? Gäster är Anna Westerlind och Roger Lötell, författare till boken Vart tar tiden vägen?
Hur kan löneavdelningen arbeta för ökad hållbarhet i organisationen? Anna Hammarkvist, vd för Amesto AccountHouse, har arbetat med löner i 25 år och brinner för hållbarhetsfrågor. På en tidigare arbetsplats miljöcertifierade hon hela kontoret. Zennie Sjölund på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare
Ambeas lönechef Olle Bergström och Anders Westerholm, ansvarig för HR och kommunikation, tar oss med på en genomgripande förändringsresa. Katarina Sands bisittare är Barbara Lidholt, Wise Professionals.
Vi pratar om lärande och kompetensutveckling. Hur man kan styra sin egen kompetensutveckling och var man hittar spännande utbildningar. Våra gäster är Åsa Bergkvist Hansson, systemförvaltare på Folksam och Dan Hoff, systemförvaltare på Nordic Choice Hotel. Katarina Sands bisittare är Barbara Lidholt, Wise Professionals.
Hur bra koll har vi egentligen på GDPR? Hur går det med efterlevnaden och vad är viktigt att tänka på? Carin Wenner, GDPR-expert och Maria Nordstrand, löneansvarig på outsourcingföretaget Ecit gästar podden. Magnus Nilsson Fahlén, seniorkonsult på Knowit Insight HRM är Katarina Sands bisittare.
Vi pratar semester ur olika perspektiv tillsammans med våra gäster Milla Jonsson, expert på arbetsrätt, och Maria Jacobsson, lönechef på H&M. Katarina Sands bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna.
Ansökan om stödet till korttidsarbete öppnar den 29 mars. Vad gäller? Hur skiljer sig stödet från 2020? Blir det förändringar i lönehanteringen? Gäster är Pia Högset, Tillväxtverket och Sofia Ingemarsson, Accountor. Zennie Sjölund, Srf konsulterna, är Katarina Sands bisittare.
Marianne Nyberg, lönechef på Länsförsäkringar och Rickard Israelsson, produktchef på Flex Applications lyfter sådant som är viktigt att tänka på vid implementering av nya system. Magnus Nilsson Fahlén, seniorkonsult Knowit Insight HRM är Katarina Sands bisittare.
Vad behöver du tänka på när det gäller lärande och din egen kompetensutveckling för att klara ditt jobb idag – och för att vara anställningsbar i morgon?
Lönepoddens bisittare Zennie Sjölund, Magnus Nilsson Fahlén och Barbara Lidholt ger sina bästa tips och råd i ett samtal som leds av Katarina Sand.
Lotta Sprangers, HR- och löneexpert på Simployer går igenom nyheterna på lön 2021. Linda Tapper, lönechef på Sigtuna kommun, lyfter vikten av att jobba med regelbundna avstämningar och ha koll på rutinerna kring årsskiftet. Zennie Sjölund, branschansvarig på Srf konsulterna, är Katarina Sands bisittare.
Den 15 februari träder nya regler i kraft när det gäller korttidsstödet. Reglerna gäller retroaktivt från den 1 december 2020. Vi reder ut vad som gäller. Olle Rosén, samordnare på Tillväxtverket och Lene Moll, systemförvaltare på H&M är våra gäster. Katarina Sands bisittare är Zennie Sjölund på Srf konsulterna.
Vi gör en återblick och summering av ”löneresan” och lyfter särskilt fram att det är exakt tio år sedan Löneföreningen bildades. Vi pratar också om vad vi ser framåt, hur lönerollen ser ut om tio år. Gäster är Camilla Engström, Ekonomi Klara Papper och Mikael Hasselborg, Iterum. Zennie Sjölund på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Två av Sveriges främsta arbetsrättsexperter, Tommy Iseskog och Milla Jonsson, reder ut LAS-frågan tillsammans med Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna och Katarina Sand, Wise Professionals. Vi avslutar med att prata om korttidsarbete.
Det är extra tufft för studerande på en YH-utbildning att hitta LIA-plats (praktik) när en stor del av lönehanteringen numera sköts hemifrån. Iterum har löst det genom att starta ett fiktivt företag och på Fazer tar man fortfarande emot praktikanter – men på distans.
Vi diskuterar löns roll i de strategiska löneprocesserna. Frida Unander, utbildare i strategisk lönepolitik och Pia Scherman, lönechef på Arla Foods, är gäster. Magnus Nilsson Fahlén, Knowit Insight HRM, är Katarina Sands bisittare.
Vi står inför en annorlunda höst, ett nytt normalläge, där det gäller att hitta sin motivation och arbetsglädje. Annika R Malmberg, föreläsare och författare, ger oss sina bästa tips. Zennie Sjölund på Srf konsulterna är bisittare till Katarina Sand, Wise Professionals.
I tio år har Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna, arbetat för att synliggöra och lyfta löneyrket både i Sverige men även globalt. Med stor energi och drivkraft har hon satt lönehanteringen på kartan hos en rad aktörer och fått igång samarbeten som har gjort skillnad.
Sara Mellgren, lönekonsult i Kungsbacka kommun, lyfter fram vinsterna och utmaningarna med arbetsgivardeklarationen på individnivå. Helena Jangel Stridh, Skatteverket och Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna fördjupar diskussionen och svarar på frågor under ledning av Katarina Sand, Wise Professionals.
Hur fungerar det att jobba med löner hemifrån? Vilka krav ställs på ledarskapet? Vilken utmaning är störst, den digitala eller fysiska arbetsmiljön? Lyssna på Pia Scherman, lönechef på Arla Foods, om hur de hanterar krisen. Magnus Nilsson Fahlén, vd för Knowit Insight, är Katarina Sands bisittare.
Srf konsulterna har tagit fram ett ramverk med riktlinjer och checklistor inom en rad områden som fungerar som verktyg för att kvalitetssäkra lönehanteringen. Gäster är Maria Arenander, MAJA Lön & Utbildning och Åsa Jones, lönechef på Actic Sverige. Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Helena Jangel Stridh, Skatteverket och Mia Jansson, löneansvarig Sabis, reder ut och svarar på lyssnarnas frågor.
Vi bjuder också in Melanie Pizzey, vd för Global Payroll Association i London, som ger oss ett globalt perspektiv. Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna, är Katarina Sands bisittare.
Stödåtgärderna väcker många frågor på löneavdelningen som ska hantera dem. Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, Mia Jansson, löneansvarig på Sabis och Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna lyfter konkreta frågeställningar och ger svar.
Extrainsatt avsnitt med anledning av regeringens stödpaket för företagen den 16 mars 2020. Hur påverkas löneavdelningen? Gäster är Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt, och Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna, är Katarina Sands gäster.
Anna Leidner, grundare av Diretto, en digital lönebyrå för privatpersoner och Thomas Brunner, medgrundare av Gigapay, en digital lönetjänst för företag, gästar Lönepodden. Två innovationer som slår hål på myter och som förenklar för många människor. Barbara Lidholt, Wise Professionals är bisittare till Katarina Sand.
Anna Sundin på Björn Lundén Info går igenom årets nyheter som berör lönehanteringen. Cecilia Löfquist, applikationsspecialist lön på Unit4 Agresso, tar nyheterna ur ett systemperspektiv. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna och Katarina Sands bisittare, tar bland annat upp det stora avtalsåret.
Hans Groth, lönechef på Bilia i Malmö, gjorde lönekarriär sent i livet. Han vill att alla på hans löneavdelning ska vara auktoriserade, han ser stort värde i olikheter och driver på förändringar för att Bilias löneavdelning ska ligga i framkant. Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Pär Lints, lönechef i Gävle kommun och Fredrik Niklasson, lönechef på Epiroc i Örebro delar med sig av sina erfarenheter och utmaningar när det gäller supportfunktionen. Vi diskuterar tillgänglighet, vikten av spelregler och vad man bör tänka på när man ska bygga en lönesupport. Carin Strindmark på Knowit Insight är bisittare till Katarina Sand, Wise Professionals.
Robotarna är redan här och nu står AI-lösningarna för dörren – automatiseringen går fort och är här för att stanna. Lönerollen kommer att förändras i grunden och det är bara att hänga med! Gäster är Åsa Lovén, konsult, LovOrg Utveckling och Joel Köhl, Head of Aditro Pay. Carin Strindmark, Knowit är Katarina Sands bisittare.
Vi lyfter blicken och pratar lön ur ett internationellt perspektiv. Melanie Pizzey, CEO för Global Payroll Association i London och Anna Hammarkvist, VD för Lön- och HR-bolaget i Stockholm gästar podden. Bisittare till Katarina Sand är Zennie Sjölund, branschansvarig Lön på Srf konsulterna.
Stress känner vi alla emellanåt men det är inte alla stressfaktorer vi kan påverka – i synnerhet inte om man jobbar med lön. Micaela Olsson, Payrule Consulting, berättar om sin resa mot utmattning och Helena Schiller, stressforskare, ger konkreta tips på hur man minskar den ohälsosamma stressen. Katarina Sands bisittare är Carin Strindmark, Knowit HRM.
Bildtext:
Carin Strindmark, Micaela Olsson, Helena Schiller, Katarina Sand
Karolina Wikmyr, personalchef i Svenljunga/Tranemo kommun berättar om hur lön har flyttat fram sina positioner i ett stort förändringsarbete. Det ska vara en upplevelse att komma i kontakt med lön, menar Karolina. Något de har lyckats med bland annat tack vare en digital medarbetare och delaktighet som skapat ökad arbetsglädje. Katarina Sands bisittare är Barbara Lidholt, affärsområdeschef Lön/HR, Wise Professionals.
Bildtext:
Från vänster, Barbara Lidholt, affärsområdeschef LÖN/HR, Wise Professionals, Karolina Wikmyr, personalchef Svenljunga/Tranemo kommun och Katarina Sand, Wise Professionals.
På MTR Nordic är det självklart att se till kompetens oavsett bakgrund. Mångfald på löneavdelningen är en fördel i kontakten med de anställda. Men är det verkligen självklart på alla arbetsplatser? Rabia Shehab Nuru, lönespecialist och Lennart Sjöqvist, lönechef på MTR Nordic och Meriam Bassoumi, lönespecialist på Aspia ger oss en bild av svårigheterna men också möjligheterna som olikheterna ger. Bisittare till Katarina Sand är Magnus Berg, mångfaldskonsult på Wise Professionals.
Eva Adolphson, fristående pensionsekonom och Viktoria Gårdö, pensions- och försäkringsspecialist på Sweco lyfter vikten av en god pensionshantering och kopplingen till lön. De är båda passionerade pensionsexperter som vill inspirera organisationer att ta tag i denna viktiga komplexa fråga. Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
Bildtext: Från vänster Zennie Sjölund, Srf konsulterna, Eva Adolphson, pensionsekonom, Viktoria Gårdö, Sweco, Katarina Sand, Wise Professionals.
Det blir allt vanligare att hantera norska, danska och finska löner I Sverige. Vad beror det på?
Hur lär man sig nordiska löner, vilka är utmaningarna och vad ska man tänka på? Sanna Tadic,
Head of Payroll Nordic Partner, Aspia och Ludvig Friberg, lönespecialist på Demski Konsulter
berättar om sina erfarenheter och skickar med en hel del tips dig som lyssnare.
Intresserad av ett Nordiskt löneforum?
Kommentera Lönepodden på Instagram, Facebook eller mejla till [email protected]
Från vänster Katarina Sand, Wise Professionals, Ludvig Friberg, Demski Konsulter, Sanna Tadic, Aspia, Carin Strindmark, Knowit.
Vi går igenom årets nyheter på lön tillsammans med Erika Dahlgren som uppdaterar Rätt Lön, en handbok inom löneområdet, från och med årets upplaga. Till vardags är Erika lönechef på Atlas Copco. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är bisittare. Och så har vi med en hemlig gäst!
Från och med januari 2019 ska alla arbetsgivare redovisa utbetalningar och skatteavdrag per betalningsmottagare varje månad genom arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Den 1 juli 2018 genomfördes första steget i införandet. Lyssna på hur det har gått och hur man bäst förbereder sig inför januari. Gäster är Jerusalem Wasyehun, Stureplansgruppen, Helena Jangel Stridh, Skatteverket och Zennie Sjölund, Srf konsulterna.
Sandra Zetterfalk och Milena Jelbring, båda auktoriserade lönekonsulter och egenföretagare, berättar om möjligheter och utmaningar kring att vara egen. Hur ska man tänka kring uppdrag och prissättning? Vilka uppdrag bör man tacka nej till och hur behåller man sin kompetens? Bisittare är Carin Strindmark
på Knowit.
Länk:
www.verksamt.se samlad information från tre myndigheter
Varför är det så få män som arbetar med löner? Vad kan vi göra åt det? Våra gäster, Ola Pettersson, interim lönechef på PostNord och Manuel Lahdo, lönekonsult och gruppledare på Lön- och HR-bolaget är eniga om att en förändring behövs. Bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna.
Funderar du på att bli auktoriserad lönekonsult? Gitt Persson, en av de första som auktoriserats av Srf konsulterna, berättar om fördelarna och stoltheten hon känner. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är bisittare i avsnittet. Vi lottar ut fem digitala auktorisationsexamen – lyssna och var med och tävla före den 25 september!
För Gitt Persson, HR-controller och lönespecialist på Engströms Bil i Linköping, är det konsultativa förhållningssättet en självklarhet. För henne är lön ett serviceyrke. Gitt är en av Sveriges första auktoriserade lönekonsulter och har fått flera utmärkelser, bland annat som Årets lönemedarbetare. Hör henne berätta om nyfikenhet, mod och vilja till förändring.
Rickard Stenbacka, lönechef på Landskrona stad, driver ett genomgripande förändringsarbete
på sin löneavdelning. En rejäl översyn av alla löneprocesser har gjorts och nu väntar
implementering ute i verksamheten.
Följ med på Trafikverkets förändringsresa från ett traditionellt lönekontor till ett papperslöst, digitaliserat aktivitetsbaserat kontor med den nya medarbetaren roboten Brolle. Vad ska Brolle göra? Vad händer med lönerollen? Vad krävs för ett lyckat förändringsarbete? Trafikverkets lönechef Eva Brodin delar med sig av sina erfarenheter. Bisittare är Carin Strindmark, vd på Knowit HRM.
Statens servicecenter hanterar 100 000 löner och är därmed Sveriges största löneavdelning. Hans Tynelius, som är avdelningschef för lönerelaterade tjänster, ger dig en inblick i det komplexa arbetet, hur allting började och vad som återstår i arbetet med att samla alla myndigheters löner under samma tak.
I det här avsnittet vill vi inspirera till att testa olika löneroller i olika typer av organisationer. Det är lärorikt på många sätt att byta jobb, du får syn på dina styrkor, breddar din kompetens och ditt nätverk samtidigt som du får mer i lönekuvertet. Gäster är Elisabet Farving, lönechef på SVT och Barbara Lidholt, affärsområdeschef för lön på Wise Professionals.
Den 25 maj 2018 ersätts Personuppgiftslagen med GDPR. Vi reder ut och sorterar i en komplex och viktig fråga. Vad ska lön tänka på? Var ska man börja? Maria Andersson, kvalitetsansvarig och processutvecklare på Accountor och Simon Persson, managementkonsult inom lön och HR på Knowit HRM delar med sig av sin expertis och sina erfarenheter.
I premiäravsnittet av Lönepodden samtalar vi kring AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, som införs i två steg med början 1 juli 2018. Katarina Sand på Wise Professionals reder ut begreppen tillsammans med Zennie Sjölund på Srf konsulterna. Våra gäster är Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och Mirjam Mischewski, lönespecialist på Skanska. Vi pratar om vad de nya reglerna ställer för krav men också vilka möjligheter förändringen innebär.
I Lönepodden vill vi inspirera och stärka dig som verkar inom yrkesområdet lön. Du kan jobba på en löneavdelning, med outsourcing, driva egen lönebyrå, utveckla lönesystem, utbilda blivande lönespecialister, studera lön eller så är du kanske bara nyfiken på löneyrket och undrar om det är något för dig.
Välkommen!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.