Vi pratar i Bokradion om ord som skildrar erfarenheter av att vara på flykt. Författaren Julie Otsuka prickar ämnet med både lätthet och tyngd, och har nått en miljonpublik med sina böcker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur lång tid tar det innan krigets ärr lämnar en människa, eller en familj? Hur många generationer? Frågan går till poeten, författaren, pianisten och tidigare kulturminister Claes Andersson, som i sin nya diktsamling En morgon vid havet bl a skriver om vad kriget gjorde med hans pappa. Vår reporter Thella Johnson, SR:s Helsingforskorrespondent, har träffat Claes Andersson.
Den danske författaren Peter Hoegs genombrottsroman Fröken Smillas känsla för snö finns idag i miljontals hem och bokhyllor. Nu är han här med Effekten av Susan, en spänningsroman där en experimentalfysiker får rollen som superhjälte. Vår reporter Anna Tullberg har träffat honom i ett samtal om boken, olycklig kärlek, meditation och att leka med tennsoldater.
- Om du inte har nåt att komma med, så håll käft! En bild av svensk mentalitet, men också en poetisk arbetsmetod för Hanna Himo. Han flydde från Syrien och kom till Sverige redan 1988, och skriver både på arabiska och svenska. Hör honom läsa sin dikt Bär på båda språken.