100 avsnitt • Längd: 20 min • Månadsvis
Vår chefsekonom Jens Magnusson och hans expertkollegor på SEB diskuterar makroekonomi – analyser och farhågor kring trender som påverkar världen och dig.
The podcast Makropodd is created by SEB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I årets sista Makropodd bjuder sex ekonomer på sammanfattningar av året som gick och spaningar inför 2025. I högt tempo tar vi oss an amerikansk ekonomi, Europas vedermödor, svensk tillväxt, finansiella marknader och mycket, mycket mer. Chefsekonom Jens Magnusson leder samtalet med Elisabet Kopelman, Olle Holmgren, Pia Fromlet, Gustav Helgesson och Daniel Bergvall. God fortsättning!
Det finns goda utsikter till en positiv utveckling på börsen 2025, särskilt för svenska och andra nordiska bolag. Det säger aktiestrateg Esbjörn Lundevall i ett samtal med chefsekonom Jens Magnusson. De pratar också om vilka drivkrafter och risker som kommer att styra utvecklingen.
Svenska hushålls konsumtion går lite i sidled just nu, men nästa år ser den ut att kunna ta fart. Daniel Bergvall, Marcus Widén och Malte Meuller diskuterar vad som hänt under hösten, vad man såg i SEB:s kortstatistik under Black Week samt hur sänkta räntor och lägre inflation kommer att spela in 2025. Plus att vi får en snabb genomgång av SEB:s rykande färska Julbordsindex!
Den tyska ekonomin haltar och tillväxten är nästan obefintlig. Dessutom räknar de flesta med att regeringen faller och att nyval äger rum i februari nästa år. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson pratar med Tysklandsexperten Pia Fromlet om orsakerna till krisen och vad som väntar framöver. De ser en hel del ljusglimtar i mörkret.
Inflationen är under kontroll och styrräntorna fortsätter falla på många håll. Samtidigt är effekterna av Donald Trumps politik svåra att bedöma i nuläget. Tillväxten i Sverige växlar ändå upp nästa år och 2026. Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall pratar om detta och mycket annat från nya konjunkturrapporten Nordic Outlook.
Räntorna steg, dollarn stärktes och aktiemarknaden reagerade positivt på beskedet att Donald Trump återigen blir USA:s president. Chefsekonom Jens Magnusson talar med fem av bankens experter på olika områden om vad vi kan vänta oss på kort och lång sikt av resultatet i USA-valet.
Världens fjärde största ekonomi. Med världens största statsskuld och världens lägsta styrränta – bland utvecklade ekonomier. Men stora frågetecken tornar upp sig efter helgens val. Upplagt för ekonomisk, finansiell och politisk osäkerhet? Robert Bergqvist djupdyker i det fascinerande landets ekonomi.
Johan Javeus funderar i veckans Makropodd-krönika över hur EU:s konkurrenskraft egentligen ska stärkas. Nu när alltfler rapporter vågar prata om problemet. Hur ska innovation och entreprenörskap överleva i regelöverbyggnaden som skapats? Och hur långt räcker probleminsikten?
Svenska Riksbanken var tidigt ute med att sänka räntorna, men nu har de flesta centralbanker påbörjat resan nedåt. Ligger de rätt i tiden för att både hantera inflationen och stödja ekonomin, och vad väntar framöver? SEB:s chefsekonom Jens Magnusson diskuterar detta med makroekonomerna Amanda Sundström och Olle Holmgren.
Krig och konflikt i Mellanöstern präglar nyhetsflödet och det mänskliga lidandet är stort. Även världsekonomin och marknaderna påverkas, men reaktionerna har hittills varit måttliga. Varför det och hur blir det på sikt? Chefsekonom Jens Magnusson, seniorekonom Robert Bergqvist och Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtmarknader, diskuterar framtidsscenarier. Och hur mycket marknader egentligen bryr sig om geopolitiska spänningar.
USA:s ekonomi tuffar på och att Fed rivstartat sänkningscykeln minskar riskerna för en recession. Så kallade mjuklandningar, där centralbanken får bukt med inflationen utan att arbetslösheten skjuter i höjden, är ovanliga. Det finns skäl att tro att det är annorlunda den här gången. Men det kan dröja innan vi får facit, enligt veckans krönikör USA-ekonomen Elisabet Kopelman.
Hur många sänkningar till ska vi vänta oss, och vilken effekt får det på ekonomin? Vad blev marknadens reaktion, och vad händer med kronan? Dessa och många andra frågor besvarar prognoschefen Daniel Bergvall och makroekonomen Amanda Sundström i en ny Makropodd av SEB.
Mer fokus på skattesänkningar och mindre pengar än väntat till kommunerna. Det var två saker som överraskade SEB:s ekonomer i årets budget. Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar budgetens kortsiktiga och långsiktiga betydelse med prognoschef Daniel Bergvall och inflationsexperten Olle Holmgren.
Den svenska kronan kommer att stärkas markant mot det flesta valutor nästa år. Det spår SEB:s valutaexpert Karl Steiner som samtalar med makroekonom Marcus Widén om slutsatserna i en ny valutarapport. Du får också lära dig vad som påverkar valutakurser, hur SEB gör prognoser och vad en hel del termer som experterna använder egentligen betyder.
Idag kostar en svensk krona och en norsk krona ungefär lika mycket. Det gjorde de även när de två valutorna skapades för 150 år sedan. Trots att de svenska och norska ekonomierna ser ganska olika ut, verkar det fortfarande som om det finns ett osynligt gummiband mellan de två kronorna, berättar Johan Javeus i veckans avsnitt.
Det pågår en kapplöpning mellan räntesänkningar och recessionsrisker där särskilt den amerikanska ekonomin står i fokus. Det framgår när chefsekonom Jens Magnusson samtalar med prognoschef Daniel Bergvall om den nya upplagan av SEB:s prognosrapport Nordic Outlook. De konstaterar också att förutsättningar är goda för svensk tillväxt de kommande åren.
Ett antal nyheter förra veckan utlöste stora fall och mycket oro på världens aktiemarknader. Vad var det som hände och vad väntar framöver? SEB:s chefsekonom Jens Magnusson reder ut detta tillsammans med USA-ekonomen Elisabet Kopelman och investeringschefen Fredrik Öberg.
Nytt säkerhetspolitiskt läge, klimatomställningen, konkurrenskraften och stödet till Ukraina. Det är bara några av de stora utmaningar som det nyvalda EU-parlamentet måste ta sig an. SEB:s Chefsekonom Jens Magnusson leder en diskussion med EU-ekonom Pia Fromlet och seniorekonom Robert Bergqvist om dessa utmaningar och vilka konsekvenser utgången av valet kan få.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall diskuterar årets andra upplaga av bankens konjunkturrapport, Nordic Outlook.
USA:s tillväxt överraskar, men hur blir det med inflationen? Hur kommer centralbankerna agera framöver? Och på vilket sätt påverkar det uppskruvade geopolitiska läget ekonomin? Det och mycket mer i dagens avsnitt.
Sju räntesänkningar skulle det komma 2024, trodde marknaden, och ledande Fed-företrädare sa att mjuklandningen var ett faktum. Men bara några månader senare har Fed ingen brådska alls att sänka räntan. Inflationen är på väg åt fel håll, samtidigt som arbetsmarknad och inhemsk efterfrågan är stekheta. Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar varför med USA-ekonom Elisabet Kopelman.
Ett införande av fyra dagars arbetsvecka diskuteras igen. Men hur mycket har vi egentligen jobbat sedan medeltiden och hur påverkar AI framtiden? Det funderar vår seniorekonom Johan Javeus över i veckans Makropodd.
Chefsekonom Jens Magnusson gästas av SEB:s privatekonom Américo Fernández och inflationsexpert Olle Holmgren för ett samtal om svenskarnas ekonomi, bostadsmarknaden, byggandet, inflationen, räntorna och bostadspolitiken. Samt – inte minst – vad händer med hus- och lägenhetspriserna framöver?
Ett kommunistland med marknadsekonomi, 100 miljoner invånare, stora utländska direktinvesteringar och ambition att gå om Schweiz ekonomiskt. Framåtandan i Vietnam är det inget fel på, men det är mycket kvar att lösa för landet som försöker vara kompis med alla, analyserar chefsekonom Jens Magnusson efter ett besök.
Hickar inflationen bara till, eller är den på väg upp igen? Hur tänker centralbankerna i världen just nu? När sänks räntan i USA? Och kommer Riksbanken att sänka före ECB och Fed? Jens Magnusson, Elisabet Kopelman och Olle Holmgren lägger pannorna i djupa veck i detta avsnitt.
Seniorekonom Robert Bergqvist funderar över hur vi hamnat i situationen att geopolitik blivit alltmer viktig för den globala ekonomin. Hur begreppet industripolitik fått en renässans, vad svenska företag och politiker behöver förhålla sig till och vad som kommer att hända framöver. Och som bonus - vad djuren kommer att berätta för oss när AI ger dem en röst.
Tysk ekonomi har låg tillväxt, stort missnöje bland löntagare, tung industri som drabbats hårt av stigande kostnader och trots det en relativt låg arbetslöshet. Pia Fromlet och Marcus Widén diskuterar hur Europas sjuke man, som blev frisk och nu ser krasslig ut igen, ska klara sina utmaningar. På kort och, inte minst, lång sikt.
Sydafrika, Turkiet och Japan tillhör de länder som har blivit billigare för oss svenskar medan Mexiko ökat mest i pris. Seniorekonom Johan Javeus har gjort en stor genomgång av hur svensk köpkraft utomlands ändrats det senaste året. Du hittar hela tabellen på sebgroup.com
Tecken på nytändning i USA-ekonomin i början av året har fått marknaden att omvärdera hur snabbt och hur mycket Fed kommer att sänka räntan i år. SEB:s USA-ekonom och Fed-bevakare Elisabet Kopelman reder i det ekonomiska läget i USA och hur det påverkar vårens räntebesked.
Vad ska vi betala med i kris när kontanterna snart inte längre finns? Hur mycket sedlar finns det i Sverige och hur mycket Bitcoin finns det i världen? Vad händer med införandet av den digitala e-kronan och – är guld verkligen en valuta? Allt detta och mycket mer när SEB:s seniorekonomer Robert Bergqvist och Johan Javeus går i klinch.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall diskuterar årets första konjunkturrapport, Nordic Outlook. Där ser bankens experter efterlängtade räntesänkningar i en orolig värld, potential för mild inbromsning med fallande inflation och steg mot ökad stabilitet. Och en del risker...
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson avslöjar vilka händelser, statistik och nyckeltal han avser att titta lite extra noggrant på under 2024.
Chefsekonom Jens Magnusson leder samtal med fem av SEB:s ekonomer som ser tillbaka på viktiga händelser under 2023 och framförallt spanar mot vad som väntar under 2024 i såväl Sverige som världen.
Chefsekonom Jens Magnusson, makroekonom Marcus Widén och bankens privatekonom Américo Fernández tar ett stort grepp om bostadsmarknaden i årets näst sista faktaspäckade podd. Vad har hänt under 2023 och hur ser 2024 ut? Vad händer med priser, hushållens motståndskraft, räntor, byggande och hyresmarknad?
Aktiemarknaderna, särskilt i USA, har gått bättre 2023 än många experter väntade sig i inledningen av året. Men hur ser läget ut inför 2024 och hur ska investerarna agera? SEB:s chefsekonom Jens Magnusson samtalar om detta med placeringsstrateg Johan Hagbart och aktiestrateg Esbjörn Lundevall.
Japan är en stabil demokrati och världens tredje största ekonomi. Det gör landet attraktivt för utländska investerare. Samtidigt finns ett flertal strukturella problem att ta tag i för landets politiker. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson har nyligen besökt landet och reflekterar över vad han hörde och såg.
Seniorekonom Johan Javeus diskuterar AI och dess betydelse för finanssektorn, och framför allt gällande kapitalförvaltning.
Världsekonomin har saktat in även om det är inte fråga om någon dramatik. Räntehöjningar från en lång rad centralbanker har fått inflationen att vika av nedåt men ännu är det för tidigt att ropa faran över. Dessutom har konflikten mellan Israel och Hamas spätt på osäkerheten. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson talar med bankens prognoschef Daniel Bergvall om läget i världen och Sverige.
Amerikanska hushåll är missnöjda, men samtidigt går den amerikanska ekonomin hyggligt och nu är det ett år kvar till presidentvalet. Ett perfekt tillfälle att titta på status och framtid. Chefsekonom Jens Magnusson och SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar bland mycket annat Fed, räntorna, arbetslösheten, hushållens motståndskraft, inflationen, företagandet och vad som skymtar 2024. Buckle up.
Den ekonomiska utvecklingen i tillväxtmarknaderna spretar, men i flera fall står räntesänkningar för dörren då de ligger före både amerikanska Federal Reserve och ECB. Om detta och mycket annat reflekterar Erik Meyersson, ekonom med fokus på tillväxtmarknader, i sin krönika.
Senaste veckan har tre undersökningar om vad svenska företag tror om framtiden släppts. I SEB:s och Deloittes stora CFO Survey berättar finanschefer i stora företag om sina planer framöver. Samtidigt har både Konjunkturinstitutet och Riksbanken släppt undersökningar om alla företag. SEB:s Marcus Widén och Karl Steiner vet allt om dem alla.
Den svenska kronan är fortsatt undervärderad enligt de flesta prognosmakare, och i framtiden bör den stärkas. Hur kommer de fram till det och hur går de till väga när de gör sina prognoser? Hör SEB:s chefsekonom Jens Magnusson samtala med chefsstrateg Carl Hammer och valutaexperten Amanda Sundström.
Geopolitik står åter i centrum för nyhetsflödet efter Hamas terrorattack mot Israel men även dessförinnan var det geopolitiska läget spänt och 2024 ser ut att bli ännu ett år av geopolitiska risker. Johan Javeus, Chefstrateg, reder ut vilka de största geopolitiska riskerna är framöver.
Ledningen i Kina vidtar både penning- och finanspolitiska åtgärder för att hålla tillväxten uppe. Men det finns flera strukturella problem som på både kort och lång sikt kommer att påverka tillväxten negativt. SEB-ekonomen Erik Meyersson resonerar om detta i Makropodd krönika.
Hur kommer ekonomin i Sverige och världen att utvecklas framöver? Vilka är det viktigaste faktorerna att hålla koll på? Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall pratar om detta och annat innehåll i SEB:s nya prognosrapport Nordic Outlook.
Det har varit en händelserik sommar, särskilt när det gäller geopolitik och klimatrelaterade händelser. Vad betyder detta för den ekonomiska utvecklingen i höst och nästa år? Chefsekonom Jens Magnusson pratar med Robert Bergqvist och Olle Holmgren om detta i säsongens första Makropodd.
Japan är världens tredje största ekonomi och staten har byggt upp ett gigantiskt skuldberg. På senare tid har Tokyobörsen trots det gått bra och ekonomin växer. Men utmaningarna är många och stora. SEB-ekonomen Elisabet Kopelman leder ett samtal med seniorekonom Robert Bergqvist om detta och hur Japan på flera sätt är en föregångare.
Inflationen är fortsatt för hög och centralbanker världen runt kan inte slappna av ännu. Men var står vi i kampen och när kommer resulataten att märkas? Prognoschef Daniel Bergvall och inflationsexperten Marcus Widén uppdaterar med det senaste, inklusive läget för midsommarmaten.
Vi har en relativt stabil period på börsen bakom oss, men på den makroekonomiska fronten är det mycket som händer. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson samtalar I veckans avsnitt med placeringstrateg Johan Hagbarth om förutsättningarna för börsens utveckling framöver, och vad man särskilt ska vara uppmärksam på.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson diskuterar aktuell status för globalisering och världshandel med seniorekonom Johan Javeus. De konstaterar bland annat att globaliseringen trots alla hinder inte är död, men att tillväxten skiftat fokus när varuhandeln planat ut.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson samtalar med bankens USA-ekonom Elisabet Kopelman om konsekvenserna av en möjlig betalningsinställelse nu när USA nått skuldtaket. Vem drabbas hårdast om det händer? Blir det en lösning i sista stund? (inspelat tisdag 23 maj kl 10)
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och Erik Meyersson, chefsstrateg för tillväxtekonomier (emerging markets), analyserar läget politiskt och ekonomiskt inför de stundande president- och parlamentsvalen i Turkiet. Mycket står på spel, inte minst för nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdoğan.
Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall samtalar om nya upplagan av SEB:s konjunkturrapport Nordic Outlook och den senaste makroekonomiska utvecklingen. De konstaterar bland annat att den väntade inbromsningen är försenad, men att den inte är inställd.
Makropodd firar 200 avsnitt idag när Johan Javeus gör en exposé över hur den svenska kronan står sig inför sommaren 2023. Var får man mest för pengarna för sina SEK och vilka länder har blivit dyrast? Tabellen över samtliga 36 valutor finns på sebgroup.com
Debatten om Sverige borde byta kronan mot euron har blossat upp igen. Därför tvingar chefsekonom Jens Magnusson seniorekonom Robert Bergqvist och chefsstrateg Carl Hammer att ta varsin sida och ge sina bästa argument för vilka för- och nackdelar det kan innebära. Det skulle bli en diskussion, men frågan är om det inte blev en debatt ändå...
SEB-ekonomerna Jens Magnusson, Robert Bergqvist och Johan Javeus diskuterar fördelar och nackdelar med elektroniska valutor som e-kronor, och ska det heta kryptotillgångar eller kryptovalutor. Experterna är långt ifrån ense i frågan.
Eftersom vår expert Johan Javeus pratar om investeringsmöjligheter inom AI i detta avsnitt, påminner vi om att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. Med det sagt, får du härmed fem idéer på hur du som investerare kan utnyttja revolutionen inom artificiell intelligens.
Efter 22 år som prognoschef slutar Håkan Frisén och lämnar över till Daniel Bergvall. I veckans avsnitt diskuterar chefsekonom Jens Magnusson världsekonomins läge med dem båda, men vi får även en inblick i prognosarbetets vedermödor i allmänhet. Sist, men inte minst - Håkans bästa prognoser. Och de han allra helst vill glömma.
Chefsekonom Jens Magnusson och seniorekonom Robert Bergqvist diskuterar självklart turbulensen i finansvärlden, men veckans stora ämne är den indiska ekonomin och dess framtid. Nyss hemkomna från en resa till New Dehli ger de svaret på frågan - vart är Indien på väg?
Vår expert på svensk, euro- och brittisk ekonomi, Marcus Widén, har tittat extra noga på inflationen och hur den påverkat livsmedelskostnaderna, nu och historiskt. Senaste gången matpriserna steg i samma takt som just nu var 1951. Men analysen är att det lär bli sämre innan det blir bättre.
I takt med att artificiell intelligens (AI) blir bättre ökar också användningen av tekniken. Fler och fler yrkesgrupper använder AI-tjänster för att bli mer effektiva i sina jobb. Men vad händer om AI blir så bra på att utföra våra arbetsuppgifter att vi människor inte längre behövs? SEB:s chefstrateg Johan Javeus funderar kring en framtid som kan komma att se ganska annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid.
Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. I veckans avsnitt diskuterar prognoschef Håkan Frisén och seniorekonom Robert Bergqvist hur kriget påverkat världsekonomin hittills. Och vad som händer framöver.
Blir det en hårdlandning, en mjuklandning eller rentav ingen landning alls? Året har inletts med ökad optimism om USA-ekonomin, men också med osäkerhet kring vad detta kommer att innebära för Fed:s ränta. Vår expert Elisabet Kopelman utvecklar resonemanget i veckans krönika.
Riksbanken har en ny chef och en ny vicechef, Erik Thedéen och Aino Bunge. Vad kan vi förvänta oss av den nya direktionen? Är Thedéen hök eller duva? Och vad händer nästa vecka? Allt detta och mer när riksbanksexperterna Robert Bergqvist och Olle Holmgren lägger pannorna i djupa veck.
Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén samtalar om den nya utgåvan av konjunkturrapporten Nordic Outlook. Bankens ekonomer spår att det blir en svår balansgång för svensk ekonomi, men att risken för en djup kris har minskat den senaste tiden.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson tar hjälp av experterna Carl Hammer och Olle Holmgren för att diskutera den historiskt nära rekordsvaga kronan, och frågar bland annat om man kan "tjata upp" kronkursen eller om man kanske bör "fimpa" kronan istället.
Globaliseringen har länge varit stark och utgjort en positiv drivkraft för ekonomisk tillväxt. Ökade spänningar mellan USA och Kina, krig i Ukraina och problemen med pandemin har dock fått många att tala om globaliseringens död. Chefstrateg Johan Javeus resonerar om globaliseringstrenden och om den kan ta nya vägar framöver.
Jens Magnusson och kollegorna Robert Bergqvist, Daniel Bergvall, Håkan Frisén, Elisabet Kopelman och Marcus Widén gör nedslag i det allmänna konjunkturläget, centralbanks- och finanspolitiken samt hur läget är i USA, euroområdet och Sverige.
Chefsekonom Jens Magnusson tar tempen på börsen tillsammans med placeringsstrateg Johan Hagbarth och aktiestrateg Esbjörn Lundevall. Är de senaste veckornas uppgång början på en återhämtning, eller är det bara tillfälligt innan den väntade lågkonjunkturen sätter spår i kurserna? Om detta och mycket annat resonerar SEB-experterna i veckans avsnitt.
Europa brottas med historiska utmaningar i ett dystert och snabbföränderligt ekonomisk-politiskt landskap. Kan Sverige göra skillnad och vad ligger högst på agendan för våra svenska företag? Under ledning av makroekonom Elisabet Kopelman tar SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist oss med bakom kulisserna i EU-byråkratin på tröskeln till det svenska ordförandeskapet.
Seniorekonom Robert Bergqvist analyserar var ansvaret för den höga inflationen ligger och djupdyker i vad världens centralbanker kan göra för att tämja den. Går det ens att komma till rätta med problemet på längre sikt?
Inflationen rusar och hushållen är ordentligt deppiga, men ändå har ekonomin hållit emot hyfsat. Under 2023 faller ekonomin trots allt tillbaka i många länder, bland andra Sverige. Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén diskuterar de rykande färska prognosuppdateringarna i Nordic Outlook.
Chefsekonom Jens Magnusson och USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar resultatet i mellanårsvalet och varför Georgia spelar roll, men inte minst hur amerikansk inflation, arbetsmarknad, dollarn och ekonomin egentligen mår. Ett fullmatat avsnitt utlovas.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson djupdyker tillsammans med privatekonom Américo Fernández och makroekonom Marcus Widén i den svenska bostadsmarknaden. Hur mycket faller priserna, när vänder det hur påverkas hushållens ekonomi? Detta och mycket mer får du svar på i podden.
Vår expert Per Hammarlund analyserar hur Rysslands ekonomi ser ut idag och hur den påverkats av de ekonomiska sanktionerna. Att rubeln är värd lika mycket som för några år sedan, betyder det att sanktionerna inte fungerar? Och kommer sanktionerna att tvinga Kreml att avsluta kriget i Ukraina?
Chefsekonom Jens Magnusson och makroekonom Daniel Bergvall diskuterar den nyss tillträdda regeringen och vad Tidöavtalet innebär.
Carl Hammer funderar över att det land som gör mest för tillväxten, men driver upp sina skuldnivåer snabbare än något annat utvecklat land, ändå får den starkaste valutan. Och vad det gör för den svenska kronan.
SEB-strateg Seyran Naib, makroekonom Marcus Widén och vår landschef i Storbritannien Anders Engstrand benar ut varför landet (och dess valuta) hamnade i hetluften efter finansminister Kwartengs "mini-budget" - och hur framtiden ser ut.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell har blicken i backspegeln och fokus på 80-talets tuffa inflationskamp. Det signalerar fortsatta snabba räntehöjningar men också ökade nedåtrisker för ekonomin, analyserar USA-ekonom Elisabet Kopelman i veckans krönika.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist samtalar med bankens energiexpert Bjarne Schieldrop om utvecklingen för energipriserna i år och nästa år. Vad kan och bör politikerna göra? Bjarne Schieldrop lyfter fram långsiktiga perspektiv på utvecklingen, och spår att krisen leder till att hastigheten i omställningen till förnyelsebar energi ökar.
Den höga inflationen har hittills ätit upp sju år av svenska reallöneökningar. Men vad kommer hända med prisnivåerna när inflationen så småningom faller tillbaka? SEB:s chefsstrateg Johan Javeus poängterar i en krönika att sjunkande inflation inte är samma sak som fallande priser och ger oss en inblick i vad vi kan ha att förvänta oss.
Chefsekonom Jens Magnusson leder en diskussion med prognoschef Håkan Frisén och Daniel Bergvall, specialist på offentliga finanser, om det svenska valet. De analyserar hur läget ser ut nu, vad som händer efter valet och vilka effekterna blir på ekonomin av olika utfall.
En allt högre inflation och snabba räntehöjningar innebär att de ekonomiska utsikterna försämras på bred front. Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén diskuterar innehållet i senaste Nordic Outlook.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist pratar med Fredrik Hähnel, chef för SEB:s verksamhet i Asien, om utvecklingen i Kina. Vilken effekt har covidnedstängningarna, inbromsningen på fastighetsmarknaden och energikrisen på ekonomin? Blir Kina ett draglok eller ett släpankare för världsekonomin på kort och lång sikt?
Kan ökat hemarbete göra comeback efter pandemin men nu som sätt att spara energi? Den frågan analyserar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i en krönika.
Avsnitt 168. Chefsekonom Jens Magnusson sammanfattar tillsammans med seniorekonom Robert Bergqvist läget i ekonomin och de viktigaste händelserna under sommaren. De berättar också vad de ska hålla särskild koll på under de kommande månaderna.
Avsnitt 167. I maj nådde inflationen i USA den högsta nivån på över 40 år. Vad beror det på och vilka blir konsekvenserna? USA-ekonomen Elisabet Kopelman reder ut.
Avsnitt 166. Varför går det så dåligt, när vänder det och vad ska man satsa på? Börsen är ämnet för dagen när chefsekonom Jens Magnusson frågar ut aktiestrategen Esbjörn Lundevall och investeringsstrategen Johan Hagbarth.
Avsnitt 165. Chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén dissikerar en turbulent vårtermin i den globala ekonomin. Och tittar in i hösten 2022.
Avsnitt 163. Carl Hammer, analyschef för makroekonomi i SEB, diskuterar läget i den svenska ekonomin med bankens inflationsexpert Olle Holmgren. Problemen hopar sig med hög inflation, minskade reallöner och stigande räntor. Blir det en hårdlandning eller kan Riksbanken och politikerna hitta den rätta balansen av åtgärder för en mjuklandning?
SEB:s chefsstrateg Johan Javeus har dykt djupt i marknaden för fritidshus och dess utveckling. Under pandemin har priserna rusat i höjden, men nu finns mörka moln vid horisonten.
Avsnitt 160. Senaste CFO Survey, som intervjuar finanschefer, visar att optimismen från i höstas blivit mer ljummen. SEB:s ekonomer Karl Steiner och Marcus Widén diskuterar resultatet och vad som händer härnäst tillsammans med Robert Bergström, partner på Deloitte.
Avsnitt 159. Marcus Widén om den globalt stigande inflationens orsaker, hur lönerna påverkar centralbankernas oro och när vi når "peak inflation".
Carl Hammer och Per Hammarlund diskuterar senaste Emerging Markets Explorer: Om tillväxtländernas utsikter 2022, hur kriget i Ukraina kommer att påverka samt vad som händer med både rysk och kinesisk ekonomi. Och mycket mer.
Prognoschef Håkan Frisén och Frankrike-experten Daniel Bergvall analyserar inför franska valets första omgång på söndag. Kan någon hota Emmanuel Macron?
Avsnitt 155. Chefsekonom Jens Magnusson och placeringsstrateg Johan Hagbarth diskuterar börsen, utvecklingen hittills, vad som hänt sedan Ryssland invaderade Ukraina och inte minst – vilka scenarier finns framöver?
Avsnitt 154. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson tar en titt på vilka effekter kriget i Ukraina fått och vad det kan få, inte bara ekonomiskt.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.