I detta avsnitt av Maktens Mekanismer pratar Mogens och Gustaf om den moderna statens utveckling och de filosofiska, politiska och historiska strömningar som har format det samhälle vi ser idag. Detta är en mycket komplex och omfattande diskussion som rör sig över flera olika epoker och idéer.
De börjar med att undersöka övergången från feodalism, där makten var decentraliserad, till skapandet av de moderna, sekulära staterna som började ta form under renässansen. En central del av denna förändring var den teknologiska utvecklingen av militärteknologi – musköter, kanoner och krut – som gjorde det möjligt för stater att skapa större arméer och centralisera makten. De diskuterar hur denna militärtekniska utveckling under 30-åriga kriget (1618–1648) stärkte sekulära ledare och bidrog till att minska kyrkans politiska inflytande.
Därefter går de vidare till ett avgörande skede i denna historiska utveckling – den westfaliska freden (1648), som markerade slutet på det förödande 30-åriga kriget och etablerade statlig suveränitet som en ny ordning i Europa. Detta skapade förutsättningar för den moderna statens framväxt, där sekulära kungar och stater fick legitim makt och inflytande.
Men samtalet rör sig också mot nutidens utmaningar. Mogens och Gustaf diskuterar hur människor idag har förlorat förtroendet för institutioner som stater, företag och internationella organisationer. De reflekterar över hur transnationella aktörer och globala ideologier arbetar för att nedmontera de nationella staterna och istället skapa en global regering.
I slutet av avsnittet diskuterar Mogens och Gustaf några av de filosofer som har haft stor påverkan på utvecklingen av den moderna statens tankar, som John Locke, Thomas Hobbes och Jean-Jacques Rousseau.
Det här avsnittet väcker många tankar om hur vår värld är uppbyggd och vilka krafter som formar den. Vad innebär det att vara en medborgare i en värld där nationer och globala aktörer ständigt påverkar våra liv? Hur kan vi bevara våra rättigheter och vår frihet i en sådan värld?