Sveriges mest populära poddar

Människor och tro

En teokrati med demokratiska inslag – Iran väljer president

45 min • 18 maj 2017

Får president Rouhani sitta kvar, eller röstar de iranska väljarna fram utmanaren Raisi som står närmare landets högsta andliga ledare? Analys i Människor och tro.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fredag den 19 maj är det presidentval i Iran. Hur är ställningen mellan presidentkandidaterna? Och hur fungerar egentligen Irans kombination av vald och religiös ledning? Analys av Mohammad Fazhlashemi, professor i islamisk teologi och nyligen hemkommen efter att ha följt valdebatten på plats i Teheran.

Gud och Big Bang - kan tro och vetenskap kombineras? Den frågan diskuteras i en nyligen lanserad undervisningsfilm för gymnasieelever. Christer Sturmark, ordförande för Förbundet Humanisterna, är kritisk till filmen. Debatt mellan honom och Per Starke, stiftsdirektor för Svenska kyrkan i Göteborgs stift och ansvarig utgivare för filmen.

Religion i förskolan - är det okej för en förskollärare att berätta om Jesusbarnet i krubban och hur gör man i så fall med berättelserna bakom Ramadan och Chanukka? Reportage från förskolan Ripan i Norrköping, intervju med förskolläraren Vivianne Lejsie Walter och med Tünde Puskas, forskare som tittat på förskolans sätt att förmedla kulturarv kopplat till religiösa högtider. Samtal i studion med Magdalena Carlsson, undervisningsråd vid skolverket.

Hilma af Klint - konstnären som inspirerades av teosofi och spiritism och som gömde undan sina tavlor för att hon insåg att hon var före sin tid. Samtal i Människor och tro med författaren Anna Laestadius Larsson, aktuell med en roman om Hilma af Klint.

00:00 -00:00