Människor och tro fortsätter att berätta om politisk islam i efterdyningarna av den arabiska våren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det folkliga upproret i arabvärlden är en av de mest dramatiska perioderna på 2010 talet. Händelserna satte också fokus på rörelsen Det Muslimska brödraskapet och på politisk islam.
Sommaren 2013 avsatte militären Muslimska brödraskapets kritiserade, men folkvalda presidenten Mursi och 800 av hans anhängare massakrerades på Rabaa al-Adawiya-torget i Kairo - en de blodigaste attackerna på civila demonstranter i vår tid.
Hör Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, Dalia, egyptisk demokratiaktivist som flytt till Sverige och Erdi Öztürk, biträdande professor vid London Metropolitan University.
Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Ülkü Holago
Reportrar: Edgar Mannheimer och Lollo Collmar
RÄTTELSE
I detta avsnitt av Människor och tro finns ett inslag som bland annat sammanfattar den långa juridiska processen mellan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Sveriges Unga muslimer, SUM.
Processen gällde huruvida SUM skulle få sitt statsbidrag indraget. Myndigheten bedömde att SUM inte uppfyllde ett krav i förordningen som handlar om att verksamhet ska respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. Det som blev fel i programmet var att det senaste juridiska beslutet inte nämndes:
Kammarrätten menade att det fanns både förutsättningar och skäl att återkräva 2016 års utbetalade bidrag (1 366 741 kronor) till organisationen SUM, Sveriges Unga muslimer i enlighet med MUCF:s beslut.
SUM har velat få ärendet prövat i Högsta Förvaltningsdomstolen. Men i och med att prövningstillstånd inte meddelas så står Kammarrättens dom från 31 oktober 2019 fast.
Läs mer om beslutet här: https://www.mucf.se/pressmeddelande/ratt-av-mucf-att-aterkrava-bidrag-fran-sveriges-unga-muslimer-viktig-provning-av