Sveriges mest populära poddar

Människor och tro

Teater som konfliktlösare?

45 min • 27 april 2017

Svart komedi om sekteristiska och politiska fördomar driver med allt och alla i det libanesiska samhället.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I april 1975 bröt det libanesiska inbördeskriget ut, en blodig konflikt som varade i 15 år och som satt djupa spår i samhället.

För att minnas krigsutbrottet har en ideell organisation satt upp en svart komedipjäs om sekteriska och politiska fördomar i landet.

Pjäsen heter "Hona Beirut" och har spelats under april månad i Libanon. I pjäsen medverkar 18 unga libaneser med olika religiös hemhörighet som kommer från Beiruts mest utsatta områden.

Föreställningen handlar om hur måste överkomma fördomar de har om varandra för att avslöja en självmordsbombare.

Reportern Alexandra Sandels var på premiären i Beirut.

Efter första valomgången i franska valet – hur röstade de religiösa grupperna och hur väntas de välja mellan Le Pen och Macron? Vi berättar om ett enkätresultat och några olika religiösa utspel.

Ska Svenska kyrkan öppna sina kyrkorum för sekulära begravningar? Debatt i Människor och tro mellan Urban Jansson, sekulär begravningsförrättare, och Daniel Braw, politisk redaktör på tidningen Barometern.

Journalisten Thomas Arnroth tillhörde i tio år Livets ords innersta krets. Tjugo år senare har han skrivit och ritat serieromanen om ”Livets ord – mina tio orimliga år som frälst”. Författaren gästar Människor och tro.

Den förlamande skammen efter ett sexuellt övergrepp och kampen för att skapa ett öppet och fritt samtal i ett tabubelagt ämne. Intervju i Människor och tro med Sebastian Lysén, som utsattes som barn, och hans mamma Maria Fälth, som hjälpte honom att berätta.

00:00 -00:00